#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2012 00:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Έλληνες αγοράζουν μαζικά γερμανικά ακίνητα!Το άρθρο του Spiegel μας δείχνει... πού πάνε τα κλεμμένα των Ελλήνων αλλά και των Ισπανών:

Πλούσιοι νοτιοευρωπαίοι φοβούνται για τις αποταμιεύσεις τους – και ανακαλύπτουν ασφαλείς επενδυτικές ευκαιρίες στην Γερμανία. Αγοράζουν μεγαλειώδη ακίνητα στις μεγαλουπόλεις, πολλές φορές πληρώνουν σε μετρητά – ειδικά στο Βερολίνο, οι μεσίτες έχουν βρει την τύχη τους.

«Οι Έλληνες αγοράζουν μόνο από ιδιώτες», γράφει μια αγγελία ενός μεσίτη κοντά στο Αμβούργο εδώ και πολλές πολλές εβδομάδες. Μια «άμεση και διακριτική μεταχείριση» είναι εγγυημένη, αναζητούνται στρέμματα γης, σπίτια και διαμερίσματα ως επενδύσεις. Σε άλλη αγγελία γράφει άλλος μεσίτης ότι μπορεί να βοηθήσει αν οι επενδυτές θέλουν να «προστατεύσουν τα χρήματά τους από την Μέρκελ, τον Σόϊμπλε και άλλους μαφιόζους».

Ο τόνος μπορεί να μην είναι ο πλέον εκλεπτυσμένος, αλλά δείχνει το εξής: οι Γερμανοί μεσίτες έχουν βρει αυτήν την εποχή πραγματικά την τύχη τους. Όχι μόνον οι Γερμανοί επενδύουν ανηλεώς σε ακίνητα από τον φόβο, μήπως χάσουν τις περιουσίες τους στην κρίση του Ευρώ, αλλά και νοτιοευρωπαίοι αγοράζουν μαζικά τον δήθεν ασφαλή «χρυσό σε σκυρόδεμα». Αυτό είναι ιδιαιτέρως σαφές στο Βερολίνο. Εδώ και καιρό, η ζήτηση για ακίνητα έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Από την αρχή της κρίσης έχουν εισέλθει όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές στην αγορά, πολλοί από αυτούς εξ Ισπανίας και εκ της μαστιζόμενης Ιταλίας. Ένα τρίτο των αγοραστών τουλάχιστον προέρχεται από το εξωτερικό, μας δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης μεσιτικής εταιρείας. Σχεδόν όλοι, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, πληρώνουν σε μετρητά. Άλλη εταιρεία ειδικεύεται στους Ισπανούς, άλλη στους Έλληνες και Ιταλούς. Ακόμα και μια διαδικτυακή μεσιτική σελίδα, το Ιmmobilienscout24, σημειώνει μιαν εξαιρετικά σαφή αύξηση αιτημάτων αγοράς συγκεκριμένα από Έλληνες.

Η αυξανόμενη ζήτηση είναι αισθητή. «Έρχονται π.χ. αγοραστές από την Πολωνία και ακουμπούν τα μετρητά της αγοράς στο τραπέζι», λέει ένας εκνευρισμένος ενδιαφερόμενος. Ο ανταγωνισμός από τους ξένους είναι ισχυρός, ειδικά στις νεανικές περιοχές του Kreuzberg, Mitte ή Prenzlauer Berg. «Και συχνά τους αντιμετωπίζουν οι μεσίτες με συμβουλές όπως «Μην ρωτάτε τόσες πολλές λεπτομέρειες, ούτε οι άλλοι το κάνουν». Μερικοί αγοράζουν σπίτια χωρίς καν να τα δουν.

«Είμαστε διεθνώς μαζί με την Ελβετία συχνά η τελευταία σανίδα σωτηρίας» - έτσι επεξηγεί το όψιμο ενδιαφέρον για τη Γερμανία ο αναλυτής Thomas Beyerle από το Immobilienverband IVG. Έλληνες και Ισπανοί θέλουν να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους. «Αγοράζουν την υπόσχεση της σταθερότητας και κατά συνέπεια είναι συχνά πρόθυμοι να δεχθούν υψηλότερες τιμές.»

Πίεση στα ενοίκια

Αυτό δεν ανεβάζει τις τιμές μόνο για τους Γερμανούς αγοραστές ακινήτων. «Μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι καλό και για τα ενοίκια», προβλέπει ο Ulrich Ropertz από την Ένωση Γερμανικών Ενοικιαστών. Ειδικά στο Βερολίνο έχουν ανεβεί οι τιμές πολύ απότομα – τουλάχιστον κατά το ένα πέμπτο για τα νέα συμβόλαια στα τελευταία πέντε χρόνια.

Αξιοσημείωτη είναι επιρροή των ξένων επενδυτών, σύμφωνα με τον αναλυτή της IVG κ. Beyerle, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στο Αμβούργο, το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη. Σε αντίθεση με την πρόσφατη ζήτηση ακινήτων του 2004, δεν ενδιαφέρονται τόσο για ένα ειδυλλιακό εξοχικό στην εξοχή - στην μεγάλη πόλη, οι αγοραστές νιώθουν απλά πιο ασφαλείς, θεωρούν πολύ πιο εύκολο το να απαλλαγούν από τα σπίτια τους και πάλι αργότερα σε καλές τιμές, να τα ρευστοποιήσουν εκ νέου.

Το μεγαλύτερο ατού του Βερολίνου δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αποτελεί την πρωτεύουσα της χώρας. «Το Βερολίνο έχει, συγκρινόμενο με άλλες γερμανικές αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, χαμηλότερο κόστος ζωής και χαμηλότερες τιμές», λέει ο Mingazzini. Παρά την αύξηση των τιμών τον τελευταίο καιρό, βρίσκει κανείς εδώ διαμερίσματα και κατοικίες ακόμα και σε καλές περιοχές με τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο 1400 έως 1500 ευρώ. «Αυτό είναι αδιανόητο σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Μπολόνια και το Μιλάνο».

Η όψιμη ζήτηση κατοικιών δεν αφορά μόνο πολυτελείς κατοικίες ή lofts, και όχι μόνο στις «καλές περιοχές» όπως το Prenzlauer Berg, αλλά και διαμερίσματα της «μεσαίας τάξης». Δεν είναι μόνο οι εύποροι Έλληνες που αγοράζουν στο Βερολίνο, αλλά και πολλοί (σ.σ. Έλληνες) πατέρες που θέλουν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα στα παιδιά τους που φοιτούν στο Βερολίνο...

Απόδοση: Σωτήρης Μητραλέξης

Spiegel

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Balafara Hunter avatar
  Balafara Hunter 18/12/2012 06:33:27

  First we take Manhattan, then we take Berlin.

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 18/12/2012 07:50:32

  Τουλάχιστον, αποκαθίσταται μια...ευγενής αμοιβαιότης!
  Οι Γερμανοί στις παραλίες μας, εμείς στην καρδιά του Βερολίνου...θα
  σουλατσάρουν τα παιδιά μας στην Under den Linden,υπό τας Φιλύρας...!
  Δεν είχα καμμιά αμφιβολία για τον πατριωτικό χαρακτήρα των
  "βαστηγμένων¨Ελλήνων της μεσαίας τάξης...οι άλλοι,πλέον ευπορότεροι
  πατριώτες,προτιμούν ακίνητα στο Λονδίνο, κοντά στο City...Λέτε,αυτές οι
  κινήσεις, να έχουν κάποια σχέση με τις μεσοπολεμικές προτιμήσεις;
  Στο μεταξύ, μισθωτοί,συνταξιούχοι,άνεργοι και φτωχολογιά, μπορούν
  ν'απλωθούν με άνεση...η χώρα τους ανήκει!

 3. ριζα avatar
  ριζα 18/12/2012 08:13:38

  Αγοράζουν τους τάφους και τα μαυσωλεία τους.

 4. anonymous avatar
  anonymous 18/12/2012 08:31:01

  Αυτά τα ρεπορτάζ είναι μούφες όπως ήταν μούφες και τα ρεπορτάζ για μεταναστευτικό κύμα και μας μιλούσαν για 3.000-4.000 ανθρώπους επιπλέον.
  Η αγορά των ακινήτων στη Γερμανία έχει το εξής: Αν δώσεις τα μισά τα άλλα μισά τα δίνει η τράπεζα και παίρνει το ενοίκιο το οποίο ΕΚΠΙΠΤΕΙ πλήρως από την εφορία. Αν δηλ. ένας πατέρας έχει 30.000 να διαθέσει για το παιδί του και το παιδί δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία θα βρει μια γκαρσονιέρα με 60.000 με 30.000 δάνειο από τράπεζα και σε 10-15 χρόνια θα το έχει ξεχρεώσει. Η απόδοση είναι 5% το χρόνο σε αντίθεση με 2,5% στην Ελλάδα και χωρίς χαράτσια ή άλλες επιβαρύνσεις. Γενικά η η Γερμανία είναι η χαρά του ιδιοκτήτη και η ιδιοκτησία είναι ιερή. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που τον λοιδορούν όλοι.

  • metanastis avatar
   metanastis @ anonymous 18/12/2012 11:22:03

   Σωστός!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ anonymous 18/12/2012 11:59:19

   'Αν η υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην
   αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του ¨ιδιοκτήτη", τότε,
   μάλλον,θα δικαιωθείτε πανηγυρικά!

   • νεφέλη avatar
    νεφέλη @ βαγόνι 18/12/2012 17:25:24

    Προς τι, τοιούτη περιφρόνησις
    προς τους "μικροιδιοκτήτας" ;

    ...λίγα πληρώνουνε σε φόρους;
    ...ή πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες που, αφού πουλήσουν τα "ντουβάρια", φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας πένιτες και πνίγοντας τον καήμο τους στα ελληνικά νησιά και στα ευρωπαικά καφέ..... ;

  • Gastarbeiter avatar
   Gastarbeiter @ anonymous 19/12/2012 04:41:06

   Λάθος, οι Ελληνες πληρώνουν μετρητά! και έχουν δημιουργήσει μία φούσκα μπετού. Η αύξηση τιμών ακινήτων στο Βερολίνο με 73% !!! είναι η μεγαλύτερη στην Γερμανία σε σχεση με το 25% του Αμβούργου.
   Τώρα τελευταία σκεφτομαι να γίνω μεσίτης στο Βερολίνο, ένα διαμέρισμα να πουλω κάθε δύο μήνες με 8% μεσιτικά, έχω βγάλει τα προς το ζειν άνετα!

   Οσο για τα δάνεια, αυτά τα πέρνεις μόνο αν έχεις εισόδημα ή περιουσία στην Γερμανία. Εχω δεί Ελληνίδα να ακουμπά 300 χιλιαρικα στο γραφείο του συμβολαιογράφου, μετρητά!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/12/2012 12:35:00

  Αυτοί κάνουν απλώς την μόνη δουλειά που ξέρουν καλά να κάνουν: Να δουλεύουν τους πολλούς, υπόλοιπους της "εθνικής μας οικογένειας".
  Οι "συνεταίροι" και γείτονες μας ειδοποιούν πάντως. Και χτυπούν καμπανάκι.
  Το ζήτημα είναι άν θα "ξεκαθαριστεί" ποτέ μέσα στην "οικογένεια", αυτή η δουλειά.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/12/2012 13:19:10

  Τρίχες, σιγά το Βερολίνο. Μια πόλη γεμάτη Τογιότα Στάρλετ, Ρενώ Κλειό, άντε και κανένα Όπελ Κόρσα.
  Για πηγαίνετε στο Καγιενοχώρι Άρμα της Θήβας να δείτε τι σημαίνει γκλαμουριά...

 7. apostolos_kl avatar
  apostolos_kl 18/12/2012 14:02:44

  Επίσης Οι Έλληνες αγοράσανε και συνεχίζουν να αγοράσουν και στα παράλια της Τουρκίας (γράφανε και συνεχίζουν να γράφουν τα ΜΜΕ)…. Και ας υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις αγορές ακινήτων από Έλληνες στα Τουρκικά παράλια και στην Κωνσταντινούπολη…
  Το παρακάτω είναι άρθρο «διαφήμιση» του Αμερικανικού real estate portal «Τρουλια» στις 11 Ιανουαρίου 2012 με τον τίτλο «Buying the American Dream with Euros» http://bit.ly/RBwsYB όπου πρώτοι φυσικά είναι οι Έλληνες σε αναζήτηση ακινήτων στην Αμερική…
  Μετά εκείνη την «πρωτιά» δεν ξαναπαίξαμε ως υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων στην Αμερική από το Τρούλια….
  Αφού έκανε την δουλειά του με τους Έλληνες «που είναι στην μόδα» δεν το συνέχισε
  Ένα χρόνο μετα το Γερμανικό real estate portal που αναφέρετε στο άρθρο κάνει το ίδιο για να διαφημιστεί μάλλον, και προσθέτουμε και απόψεις - ευσεβείς πόθους- ενός μεσίτη στο άρθρο..
  Φυσικά ούτε λόγος για επίσημα στοιχεία, ποσοστά, επίσημα νούμερα, νούμερα από τις αναζητήσεις του real estate portal….
  Η τριπλέτα Έλληνες, Ισπανοί, Ιταλοί , εδώ και δύο χρόνια αγοράζουν τα πάντα και παντού σε ακίνητα… οτιδήποτε και οπουδήποτε… Έχουν ξεπεράσει και τους BRICs....

 8. Γιαννης Κ avatar
  Γιαννης Κ 18/12/2012 18:52:34

  Πατερες λεει,οχι μονο ευποροι, αγοραζουν για πλακα ενα διαμερισματακι στο Βερολινο για το βλασταρι τους που σπουδαζει εκει. Εννοειται οτι στην Ελλαδα εχουν αλλα πεντε εξη τουλαχιστον, παλι για πλακα. Αμφιβαλλει κανενας οτι ολοι αυτοι ειναι τροφιμοι του δημοσιου εκτροφειου με τους απιθανους μισθους, τις παχυλες συνταξεις και τα απιστευτα εφαπαξ που επαιρναν επι δεκαετιες και ολα αυτα με δανεικα λεφτα? Αυτα πληρωνουμε τωρα ολοι εμεις τα υποζυγια του ιδιωτικου τομεα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Γιαννης Κ 18/12/2012 21:40:09

   Αν έχει τη ρευστότητα είναι φτηνότερα να αγοράσει το ακίνητο και να το πουλήσει, χωρίς ζημία, όταν το παιδί φύγει από το Βερολίνο, διότι έτσι γλιτώνουν στην ουσία τα ενοίκια. Το ίδιο κάνουν και πολλοί Γερμανοί πατεράδες.

 9. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 19/12/2012 14:57:57

  Ατιμωρησία, ακαταδίωκτο και πολιτική διαπλοκή είναι η ουσία του θέματος.

 10. ΚΜ avatar
  ΚΜ 20/12/2012 17:05:43

  Άν, όταν έρθει η ώρα, τα ξαναπουλήσουν στους Ούνους αισθητά πιο ακριβά από ό,τι τα αγόρασαν αρχικά από αυτό, θα έχουν βγει κερδισμένοι οι εν λόγω αγοραστές. Επειδή όμως πιστεύω (και εύχομαι) ότι η Γερμανία θα έχει πολύ κακά ξεμπερδέματα, υπάρχει και το ενδεχόμενο φούσκας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.