25/01/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οικονομολόγοι κατά πολιτικών

Ξεσπάθωσαν οι οικονομολόγοι κατά των πολιτικών ή εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει;

Πάντως, μετά τη σκληρή επιστολή του ΙΟΒΕ και του Γ. Στουρνάρα στον πρωθυπουργό το οποίο καλούσε ουσιαστικά να ξυπνήσει και να πάρει μέτρα, ήλθαν κι άλλα χτυπήματα, στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων στη Helexpo την Παρασκευή

Όπως πληροφορούμαστε, πάλι ο (σημιτικός) Γ. Στουρνάρας, με τακτ όπως πάντα, εξαπέλυσε βολές κατά της κυβερνητικής αδράνειας. Πάρτε μέτρα τώρα που μπορείτε, σταματήστε να ασχολείστε μόνο με τα μικρά ασχοληθείτε και με τα μεγάλα. Το ΠΣΑ έχει καλές ιδέες αλλά ασχολείται μόνο με τα δημοσιονομικά, όχι με τις δυνατότητες που έχει η χώρα.

Τώρα να μετρήσετε την περιουσία του δημοσίου η οποία αξίζει όσο το χρέος, (280 δις ευρώ) ενώ προσφέρει μόλις 50 εκατ. ευρώ.

Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες που είπε ενώ τόνισε με νόημα: Φωνάζουμε για να μας ακούσουν.

Έξοχη ήταν και η ομιλία του Σπύρου Μακρυδάκη, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αλλά και με πείρα από το εξωτερικό. Ο κ. Μακρυδάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Γ. Αλογοσκούφη (συνάδελφό του) αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για την οικονομική τους πολιτική που έφερε την οικονομία στη σημερινή κατάσταση. Εμφανίστηκε δε απαισιόδοξος και για τα μέτρα που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση.

Θα μας πείτε και ο Αλογοσκούφης καθηγητής είναι και τα ‘κανε μαντάρα, τι θέλουν και μιλάνε τώρα οι άλλοι οικονομολόγοι. Όμως, όταν η κυβέρνηση δεν ακούει και πορεύεται σε δρόμο ολισθηρό, κάποιος πρέπει να τα πει

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άκερμος avatar
  Άκερμος 25/01/2010 08:30:53

  ==ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ[ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ] ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
  -ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΟΥΣ, ΘΑ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ [ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ], ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ [ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΗΛΕΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΚΛΠ ] , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡ/ΑΙΟΥΣ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΚΛΠ, ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
  =ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΧΕ ΑΚΟΜΑ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ[ΟΤΕ,ΑΤΕ,ΤΤ] Ο ΑΛΟΓΟΣΚ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ, Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΙΚ ΠΑΠΑΚ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΗΣ.
  =ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: ΕΡΧΕΤΑΙ, ΛΕΝΕ, ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΙΝΙ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ[ΣΕΝΑΡΙΟ 2012] ΣΤΟ Β.ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡ/ΑΙΟΙ, ΚΛΠ, ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ ΝΟΤΙΑ….

 2. Άκερμος avatar
  Άκερμος 25/01/2010 08:31:17

  [ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ]

 3. tony avatar
  tony 25/01/2010 08:51:42

  Να ένα πολύ ωραίο θέμα.Λίγο παλιό αλλά επίκαιρο όσο ποτέ.Σήμερα στην χώρα έχουμε έναν τεράστιο αριθμό οικονομολόγων και άλλων πτυχιούχων στα περί οικονομίας επαγγέλματα.Έχουμε άνεργους οικονομολόγους.
  Που είναι όλοι αυτοί ως επαΐοντες να ασχοληθούν με το θέμα της ειδικότητας τους.Ποτέ δεν είχαμε τόσους ειδικούς όσους σήμερα και αντί να ασχοληθούν, όλοι αυτοί με το πρόβλημα της χώρας, τρέχουν στον βουλευτή να τους διορίσει.
  Νέα παιδιά έξυπνα ικανά και παραιτημένα.Και όμως από αυτούς περιμένουμε.Από τους νέους άνεργους πτυχιούχους.Παιδιά αυτή η ώρα είναι η δικιά σας.Μπείτε τώρα δυνατά στο παιχνίδι κάντε το καλύτερο και σώστε μας.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/01/2010 09:10:07

  Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να φωνάζω: Για το σημερινό χάλι, και όταν λέμε σημερινό, εννοούμε της 25-1-2010, δεν φταίει η ΝΔ, αλλά ένας και μόνον άνθρωπος: ο ΓΑΠ, ο οποίος σαν αρχάριος μαθητευόμενος μάγος είπε τη μαγική λέξη "χρεωκοπία", την οποία έπιασαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Στην αρχή κάποιοι απλώς κερδοσκόπησαν με τα ελληνικά ομόλογα (αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε), μετά κάποιοι πιο σοβαροί, αλλά πολύ φοβισμένοι μετά τα περυσινά, άρχισαν να ψάχνουν μήπως υπάρχει περίπτωση αλήθειας και η φημολογία περί χρεωκοπίας πήγε παραπέρα από την αρχική καθαρή κερδοσκοπία. Μετά αυτοί οι πιο σοβαροί άρχισαν να κάνουν case studies μήπως τυχόν και υπάρξει χρεωκοπία της Ελλάδας και είδαν ότι το σενάριο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Τα Case studies τα άρπαξαν με βουλιμία οι κερδοσκόποι και συνέχισαν το κερδοσκοπικό παιχνίδι. Το spread ανέβαινε και οι σοβαροί άρχισαν να ανησυχούν ακόμη περισσότερο μήπως όντως υπάρξει χρεωκοπία. Ζήτησαν από το ΓΑΠ μέτρα, αυτός είπε "εντάξει", τον επαίνεσε δημόσιο και ο Σαρκοζί που το υποσχέθηκε, αλλά αυτός νόμισε ότι επειδή εισέπραξε ένα μέτρο για μέτρα που ΘΑ πάρει, ότι μπορούσε και να μην τα πάρει (δεν μπορεί εξάλλου να κάνει τη σοσιαλιστική του, παπανδρεϊκή του καρδούλα να πονέσει). Τα μέτρα δεν λαμβάνονται και εκεί που είχε ακουστεί ένα μπράβο, έντρομοι όλοι ενέσκυψαν πάλι πάνω στα case studies, για να δουν τι άλλες επιλογές έχουν, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί το σύμφωνο σταθερότητας και περί άλλων τυρβάζει. Με λίγα λόγια: Όσο πιο πολύ ασχολείται η ανθρωπότητα με την περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδος, τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει κάποιος να μας δώσει τα λεφτά του δανεικά (γιατί άλλωστε, αφού όλοι λένε ότι υπάρχει περίπτωση να χρεωκοπήσουμε, χαζός είναι; εσείς θα τα δίνατε δανεικά τα λεφτά σας σε κάποιον που όλοι λένε ότι υπάρχει κίνδυνος να χρεωκοπήσει;) και η πιθανότητα της χρεωκοπίας από case study και θεωρητικό ενδεχόμενο έγινε ρεαλιστικό ενδεχόμενο, για μόνο τον λόγο ότι η ανθρωπότητα είναι απρόθυμη να μας δανείσει τα χρήματα που μας χρειάζονται, τα δεκάδες δις ευρώ που μας χρειάζονται, για να τη βγάλουμε καθαρή.

  Αυτή όλη η κατάταση έχει προκληθεί από τρεις πολύ συγκεκριμένες παράγοντες: α) το χρέος που άφησαν πίσω τους ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις (και όχι μόνον η κυβέρνηση ΚΚ), β) την αρχική, εξωφρενικά ανόητη παρόλα του ΓΑΠ ότι "είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας" και γ) την αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης να πάρει μέτρα που θα πείσουν ότι δεν θα χρεωκοπήσουμε. Φταίει και ο Καραμανλής, ναι, γιατί στα πενέμιση χρόνια δεν πήρε μέτρα που θα μείωναν τα ελλείμματα που άφησαν πίσω τους είκοσι χρόνια ΠΑΣΟΚ. Αλλά κυρίως φταίει ο ΓΑΠ για την αρχική παρόλα και για την εξωφρενική συνέχεια, να "διαβουλεύεται" για μέτρα που όχι μόνον δεν παίρνει, αλλά και που όταν πάρει, με την τόση "διαβούλευση" τελικά δεν θα αποδώσουν τίποτα, είτε γιατί τα οφέλη θα έχουν εξατμιστεί από τη συνεχή άνοδο του spread, είτε γιατί ο φορολογούμενος ανακαλύπτει και αντιτάσσει άμυνες, είτε διότι η συνεχής εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό θα πνίξει χρηματοδοτικά την ελληνική ιδιωτική οικονομία με αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο η φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας.

  Στους τρεις αυτούς παράγοντες που οδηγούν στη χρεωκοπία, η ευθύνη της ΝΔ είναι μισή, για τον πρώτο δηλαδή από τους τρεις. Δεν μείωσε τα ελλείμματα που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί λοιπόν απίστευτο θράσος του Πεταλωτή να μιλάει όπως μίλησε χθες, και απίστευτο αντιπολιτευτικό έλλειμμα να αφήσει αναπάντητες τις ανοησίες που ξεστόμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Μας είπε ότι το spread είχε ξεπεράσει τα 300 το Μάρτιο. Και μας μιλας βρε για μια περίοδο που ο κόσμος όλος συνταράσσονταν από την κρίση, που δεν ξέραμε αν θα τη βγάλουν καθαρή οι ΗΠΑ, που η Citibank δέχθηκε 316 δις δολάρια βοήθεια, περισσότερο από όσο είναι ΟΛΟ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που μαζί με την Ελλάδα χτυπιόταν ΟΛΕΣ οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης (τα γνωστά πλέον PIIGS, με κυριότερη την Ιρλανδία, που είχε μεγαλύτερο πρόβλημα παό την Ελλάδα, λόγω της εξάρτησης από τη βιομηχανία των ΗΠΑ), που με τη συνετή διαχείριση Καραμανλή και τα κάποια φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν έπεσε μετά το spread στα 133 στις εκλογές του Οκτωβρίου; ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΩΡΕ ΡΕ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, ΤΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΕΚΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΚΤΙΝΆΧΤΗΚΕ ΤΟ SPREAD; Μήπως οι παράγοντες 2 και 3 που αναφέρουμε παραπάνω; Η παρόλα του ΓΑΠ περί χρεωκοπίας και η μη λήψη μέτρων που να πείσουν ότι δεν πάμε για χρεωκοπία;

  Ξέρω ότι θα μας πείτε πάλι για τα δήθεν χαλκευμένα στατιστικά στοιχεία. Αυτό είναι ψέμα και το γνωρίζετε καλά, και φυσικά δεν έχετε να μας πείτε ποιο ακριβώς ήταν το σημείο στο οποίο υπήρξε λαθροχειρία, ποιο ακριβώς ήταν το ψέμα που είπε η κυβέρνηση ΚΚ για τα στατιστικά στοιχεία. Όσο δεν μας το λέτε, τόσο εμείς δικαιούμαστε να φωνάζουμε ότι τη λαθροχειρία την έχετε κάνει εσείς που, εμφανίζοντας το έλλειμμα τεχνητά υψηλότερο για να κάνετε την κωλοτούμπα από τις προεκλογικές υποσχέσεις, έχετε φέρει συνειδητά τη χώρα στα πραγματικά πρόθυρα πραγματικής χρεωκοπίας.

  Ίσως ο καλός Θεός μας βοηθήσει να πετύχει η σημερινή έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου και σωθούμε, προς το παρόν, από τη χρεωκοπία. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι η ανάσα που θα πάρουν οι υποτακτικοί του ΓΑΠ και ο ίδιος ο ΓΑΠ από την κοινοπρακτική αγορά ομολόγων μας, θα τους δώσουν τον αέρα να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ελληνικής οικονομίας. Είθε να βγω ψεύτης. Ας ελπίσουμε να μας βοηθήσει ο Θεός για μια ακόμη φορά.

  Εκεί στη Ρηγίλλης ακούτε; Σας χρειαζόμαστε, ως χώρα, να κάνετε κανονική αντιπολίτευση. Να μην αφήσετε τους Πεταλωτήδες σε χλωρό κλαρί. Να τους σβήσετε τα ψέματά τους, γιατί εδώ ο υπεύθυνος του κινδύνου χρεωκοπίας έχει όνομα και επίθετο: Γεώργιος Α. Παπανδρέου.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Επώνυμος 25/01/2010 13:57:20

   Επώνυμε δεν τα λες κι άσχημα.

 5. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 25/01/2010 11:02:38

  Ακόμα και αν πετύχει η σημερινή έκδοση δεν έχει καμία σημασία.

  Η χώρα οδεύει προς χρεοκοπία διότι αυτή η κυβέρνηση (όπως και όλες οι προηγούμενες) δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας.

  http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/7975

  http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/7942

 6. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 25/01/2010 13:28:30

  Υπάρχουν καλά νέα. Η ζήτηση για τα σημερινά ομόλογα έχει ξεπεράσει τα 10 δις. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν δεν θα πτωχεύσουμε και δεν προβλέπεται να πτωχεύσουμε. Όμως το κόστος της μη πτώχευσής μας είναι ήδη τεράστιο. Θετικό είναι ότι από αυτή την ιστορία (της επιτυχίας της κοινοπρακτικής έκδοσης) θα χάσουν πολλά λεφτά συγκεκριμένοι κερδοσκόποι, που στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικοί. Το αρνητικό είναι ότι, όπως είπε κι ο Επώνυμος, η επιτυχία αυτή θα αυξήσει την ήδη παράλογα υψηλή αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης του ΓΑΠ και ζήτω που καήκαμε.

 7. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 25/01/2010 14:11:06

  Οι ξένοι τελικά επένδυσαν στη μη χρεωκοπία μας. Το spread υποχωρεί, το επιτόκιο της κοινοπρατικής έκδοσης υποχωρεί. Αυτό από μόνο του είναι πολύ καλό. Να δούμε και εάν επαρκεί, αν πήρε το μάθημά της η κυβέρνησή μας ή αν θα συνεχίσει να αρμενίζει με τον τρόπο που αρμένιζε μέχρι σήμερα.

 8. pikras avatar
  pikras 25/01/2010 14:15:09

  Επώνυμε μπραβο σου!!!!!!!! Προσυπογράφω άριστη η προσέγγισή σου που θα πρέπει να περάσει στην κοινωνία. Αρκετά η "δημοσιονοφοβία" που μας φόρεσαν για καλύψουν όλοι την ανικανότητά τους.

 9. TopGunZ avatar
  TopGunZ 25/01/2010 14:31:17

  Ρε παιδιά, αφού το λέμε, ασχολούνται μαζί μας οι ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ. Να βγάλουν κέρδος θέλουν, όχι να μας φαληρίσουν, την αγελάδα δεν την αρμέγεις μέχρι να πεθάνει. Όταν πάψουν να ασχολούνται και αυτοί μαζί μας να ψιλοφοβάστε. Αλλά όπως είχαν πει οι Μεξικανοί νομίζω στους "προστάτες" τους, "Αν σου χρωστάω 1000 δολλάρια είναι πρόβλημά μου, αν σου χρωστάω 1 δις δολλάρια είναι πρόβλημά σου.", και ο νοών νοείτο...

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ TopGunZ 25/01/2010 14:53:09

   Δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν πάρα πολλοί που επενδύο σε χρεωκοπία της Ελλάδος, είτε μέσω παραγώγων, είτε μέσω του λεγόμενου σορταρίσματος, δηλαδή της πώλησης ομολόγων που δεν έχουν αγοραστεί ακόμη, με σκοπό να αγοραστούν σε μερικές ημέρες, όταν πια θα έχει πέσει η τιμή τους κι άλλο. Αν μέσα σε αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, ας πούμε, χρεωκοπήσει, τότε θα τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί και θα βγάλουν τεράστια κέρδη, πολλά δις ευρώ.

   Πρόβλημα είναι τυχόν χρεωκοπία της Ελλάδας για όσους πραγματικά μας δανείζουν, όχι για όσους παίζουν στην αγορά ομολόγων και δεν παίρνουν πραγματικό ρίσκο από τυχόν χρεωκοπία του οφειλέτη.

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/01/2010 22:21:23

  Ο καλύτερος πελάτης των τραπεζών είναι αυτός, που, "δυστυχώς", καθυστερεί και μπαίνει σε καθεστώς τόκων υπερημερίας και απανωτών εξόδων, αλλά, "ευτυχώς", δεν πτνωχεύει. Η Ελλάδα, δηλαδή.
  Αν περιμένανε να βγάλουν λεφτά από τους Γερμανούς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.