09/04/2010 14:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οικονομικό και κοινωνικό «Βατερλό»

Τα αλλεπάλληλα αντικοινωνικά κυβερνητικά πακέτα μέτρων δεν επιφέρουν μόνο μια πολύ βαθιά ύφεση στην οικονομία, αλλά και τη χαριστική βολή στο παραγωγικό και βιομηχανικό δυναμικό της χώρας, το οποίο ήδη είχε καταρρεύσει εξαιτίας των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών εδώ και δεκαετίες.

Ακόμα χειρότερα, η βαθιά ύφεση και η παραγωγική ερήμωση της χώρας συνοδεύονται κατά πρωτοφανή τρόπο από την ανεξέλεγκτη εκτίναξη των τιμών και τον σταθερά ανερχόμενο υψηλό πληθωρισμό, όπως επιβεβαιώνουν τα σχετικά στοιχεία για το μήνα Μάρτη.  

Το εκρηκτικό μείγμα βαθιάς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, κατάρρευσης της αγοράς, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, τραπεζικής λεηλασίας και υψηλών επιτοκίων δανεισμού, δείχνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό «Βατερλό».

Ζούμε την πλήρη αποτυχία και παταγώδη χρεωκοπία μιας αδίστακτα νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που έχει παραδώσει τη χώρα, χωρίς καμιά αντίσταση, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους κυρίαρχους της Ε.Ε. , ενώ την οδηγεί σε μια μεγάλη πανωλεθρία.

Αυτή την ώρα μόνο η μεγάλη ενωμένη αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων και ο παλαϊκός ξεσηκωμός μπορούν να στείλουν ένα διπλό μήνυμα ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σφαγείο του ΔΝΤ και την υποθήκευση του μέλλοντός της για δεκαετίες και ότι μπορεί να ακολουθήσει ένα διαφορετικό ανορθωτικό, προοδευτικό και σοσιαλιστικό δρόμο.

Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 09/04/2010 14:29:31

  Εντάξει καλά τα λέει.

  Αλλά για να είναι ακόμα πιο σωστός να παρατήσει το Τσιπραίικο και να πάει με τον Σαμαρά. Τα σοβαρά άτομα ποτέ δεν περισσεύουν.

 2. πανηλιθιος avatar
  πανηλιθιος 09/04/2010 15:16:22

  Απο που προκυπτει οτι οι νεοφιλελευθερες πολιτικες οφειλονται για το
  χάλι της χώρας?
  Σε ποιά χώρα ζει τα τελευταία 30 χρόνια ο κ. Λαφαζάνης?

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 09/04/2010 15:28:53

  Η κριτική δεν επαρκεί από μόνη της. Καταλήγει μεμψιμοιρία, σε φάση που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απογοήτευσης και μοιρολατρικής προσαρμογής.
  Ο κ. Λαφαζάνης οφείλει - εφόσον δεν φρονεί ότι η διαμαρτυρίες μπορούν από μόνες τους να αποτελούν διέξοδο - να παραθέσει το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, να προσδιορίσει το ενεργούν υποκείμενο που προτίθεται να αναλάβει την διεκπεραίωσή του και να αναφέρει την εκπονηθείσα τακτική υλοποίησης. Ή, εν πάσει περιπτώσει, να αποκαλύψει πως βλέπει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις κάποιας διεξόδου και τι προτείνει ρεαλιστικά - και όχι ως ευχολόγιο - επ' αυτού.
  Η Μεγάλη Εβδομάδα παρήλθε και η εμμονή σε λάβαρα μόνο κομματική μεταφυσική μπορεί να εξυπηρετεί.

  • Titos avatar
   Titos @ Μποτίλια στο Πέλαγος 10/04/2010 07:20:50

   Ο κ. Λαφαζάνης και ο χώρος του, εκτός από τις αναλύσεις, πάντα καταθέτει προτάσεις και λύσεις, ιδωμένες από την αριστερή πλευρά των πραγμάτων. Το αν αυτές οι προτάσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας με το υπάρχον σύστημα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης, είναι άλλο θέμα.
   Για να διαβάσει και να μάθει κανείς τις προτάσεις του χώρου θα πρέπει να ανατρέξει στον ανάλογο τύπο και όχι να τις πληροφορηθεί δια στόματος των κκ….. Χατζήτέτοιου, Ντερμπεντέρη και των λοιπών εμετικών δυνάμεων της παραπληροφόρησης.
   Στο τέλος αν κάποιος θα πρέπει να απολογείται, δεν είναι ο κ. Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του, αλλά αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτά τα χάλια και έχουν το θράσος να θέλουν να μας «ξανασώσουν»

 4. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 09/04/2010 15:43:59

  Ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε το ακατόρθωτο.
  Μόλις σε ένα εξάμηνο κατάφερε να αναλώσει όλη την καλή πίστη που του χάρισαν απλόχερα (και μάλιστα χωρίς να είναι πραγματικά πειστικός) οι Έλληνες.
  Αχίλλειος πτέρνα του είναι η επιλογή των συνεργατών που ήταν η χειρότερη δυνατή, σχεδόν σε όλα τα υπουργεία.
  Οι μέρες του είναι μετρημένες.

 5. manos avatar
  manos 09/04/2010 15:54:14

  Πραγματικά:

  Τέτοια παταγώδης αστοχία στην επιλογή συνεργατών, μόνο ανεπάρκεια και απουσία κρίσης φανερώνει.
  Από που να πιάσεις και που να τελειώσεις...
  Μπούληδες και φλώροι, αδούλευτοι μοσχαναθρεμένοι πλούσιοι...στα Υπουργεία ΕΠικρατείας, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Οικονομικών κ.λ.π.
  Χέστα κι άστα

 6. ataktos avatar
  ataktos 09/04/2010 16:52:15

  Την πόρτα για την είσοδο αυτών των κερδοσκόπων στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με τις δυο εκδόσεις ομολόγων 7ετούς και 20ετούς διάρκειας την Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη. Η κυβέρνηση με την έκδοση του 7ετούς ομολογιακού δανείου των 5 δις ευρώ, που μόλις και μετά βίας κάλυψε χάρις κυρίως στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, οι οποίες επωμίστηκαν πάνω από το 40% της προσφοράς, όπως και με το 20ετές όπου αντί για ένα 1 δις ευρώ, που ζητούσε, κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 390 εκατ. ευρώ, έσπειρε τον πανικό στις αγορές ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα που φρόντισε η κυβέρνηση να περάσει στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα αδυνατεί πλέον να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Έτσι, αρκετοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καταμεσής της Μεγάλης Εβδομάδας έτρεξαν να ξεφορτωθούν όπως-όπως τους τίτλους τους στη δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας κατάσταση ενός «μίνι» κραχ. Γι’ αυτό και τα spread άρχισαν να καλπάζουν από την επομένη των δυο εκδόσεων.
  Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε δραματικά και η επίσημη ανακοίνωση ότι προς τα μέσα Απριλίου η χώρα θα επιχειρήσει να εκδώσει ομόλογα δολαρίου, ώστε να επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας.

 7. μας δουλεύουν avatar
  μας δουλεύουν 09/04/2010 18:15:45

  Δεν καταλαβαίνω.
  Έξι μήνες πασόκ πέρασαν.
  Πώς γίνεται να έχεις μία κυβέρνηση που όλοι μιλάνε συνεχώς, όλο σχεδιάζουν, όλο διαβουλεύονται, όλο προγραμματίζουν και τελικά δεν κάνουν τίποτε εκτός από το να μας ρεζιλεύουν σε όλη την υφήλιο;
  Εγώ νόμιζα ότι θα φτιάξουν τη Δανία του Νότου και αυτοί έφτιαξαν τη χώρα της μιζέριας, της ανασφάλειας και της μελαγχολίας.
  Σε χρόνο ρεκόρ, μάλιστα.
  Τί να πείς;
  Ας μην έχουν ψευδαισθήσεις όμως.
  Ο λαός δεν ξεχνά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
  Θα φάνε καλά.

 8. Mind the GAP avatar
  Mind the GAP 09/04/2010 22:31:40

  Μην αυταπατώμεθα. Ο κομματικός στρατός του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο συμπαγής που ακόμα και αν τα σύνορα της Ελλάδας τα φτάσει στη Λάρισα, πάλι θα συγκεντρώσει αξιοπρεπή εκλογικά ποσοστά. Θυμηθείτε τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γλιτώσουμε από αυτή τη λαίλαπα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.