02/10/2009 18:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Οικεία φυσιογνωμία» ο Γιώργος λένε οι Αμερικανοί και αποκαλύπτουν ένα άγνωστο…πραξικόπημα κατά του Σημίτη (!!!Του Δ. Π. ΔΗΜΑ από την Ελευθεροτυπία.

Όπως είναι φυσικό, η προοπτική νίκης και πιθανής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της Κυριακής προκαλεί το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί «οικεία φυσιογνωμία», κατά την έκφραση ανώτατου στελέχους του Κογκρέσου.

Το αν και κατά πόσο ο Γ. Παπανδρέου έχει δημιουργήσει ένα «ισχυρό οχυρό» εντός ΠΑΣΟΚ, ερευνούν οι Αμερικανοί, με τη συνδρομή της πρεσβείας τους στην Αθήνα Ούτως ή άλλως, όπως διαπιστώθηκε κατά την ολιγόωρη παραμονή του στη Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα, ο Γ. Παπανδρέου κινήθηκε με αέρα πολιτικού που βρίσκεται προ των θυρών της εξουσίας και μάλιστα επεδίωξε ενημέρωση επί ζητημάτων που άπτονται ελληνικού ενδιαφέροντος, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Έκπληκτοι ώς ένα βαθμό από την ταχύτητα των εξελίξεων και την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα -με τη «βοήθεια» της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα- αναζητούν σε διάφορα επίπεδα απαντήσεις για τις προθέσεις και τις πιθανές κινήσεις του κ. Παπανδρέου σε υφιστάμενες εκκρεμότητες -Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά- αλλά και σε ζητήματα για τα οποία είχαν διαφωνίες με την κυβέρνηση Καραμανλή - ενεργειακά και Ρωσία.

Σημίτης-Άκης

Επί του παρόντος δεν έχουν λάβει «ικανοποιητικές» απαντήσεις από συνομιλητές τους και αντιλαμβάνονται πως πολλά θα εξαρτηθούν από το τι ακριβώς θα βγει από την κάλπη μεθαύριο, προκειμένου να 'ναι σε θέση ν' αποκωδικοποιήσουν τα «μηνύματα» που έχουν στη διάθεσή τους.

Ωστόσο, εκείνο που επιχειρούν να «διαβάσουν» πρωτίστως είναι κατά πόσον ο κ. Παπανδρέου έχει δημιουργήσει ένα «ισχυρό οχυρό» μέσα στο ενδοΠΑΣΟΚικό γίγνεσθαι, δεδομένου ότι, από τη δική τους σκοπιά εδώ στην Ουάσιγκτον, θα πρέπει να «ελεγχθούν» κάποιες δυνάμεις για τις οποίες οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει τη «δυσφορία» τους στο παρελθόν.

Έτσι, κατά τους εδώ παρατηρητές, θεωρήθηκε «άκρως ενδιαφέρουσα» η ενέργεια του κ. Παπανδρέου ν' αποκλείσει εντέχνως, όπως εκτιμάται, τον πρώην πρωθυπουργό Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά και τον Α. Τσοχατζόπουλο, για τον οποίο υπήρχαν συμπάθειες σε μέρος του αμερικανικού κατεστημένου (σ.σ. στον πρώην υπουργό Άμυνας και νυν «λομπίστα» Μπιλ Κοέν).

Για τον κ. Σημίτη δεν «κλαίνε» και πολύ οι Αμερικανοί γιατί πολλές φορές τον θεώρησαν «βραδυκίνητο» σε ζητήματα που τους ενδιέφεραν και ενίοτε τον «ανάγκασαν» σε λήψη αποφάσεων στις πρωθυπουργικές του θητείες.

Στο πλαίσιο, ακριβώς, της διερευνώμενης ενδοΠΑΣΟΚικής δυναμικής αποκτά ενδιαφέρον μια πρόσφατη ιστορική πτυχή στη σχέση του κ. Παπανδρέου με τους δύο αποκλεισθέντες Σημίτη και Τσοχατζόπουλο, που φέρεται να 'χει καταγραφεί στα βαθύτερα κατάστιχα των Αμερικανών.

Σενάριο ανατροπής το 2001!

Όπως λέγεται, το φθινόπωρο του 2001, υπουργός τότε Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να σχεδίασε την ανατροπή του κ. Σημίτη σε συνεργασία με τον κ. Τσοχατζόπουλο, με τους δύο άνδρες να λέγεται πως είχαν προχωρήσει μάλιστα σε σχετικές συνεννοήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν μεταβιβαστεί στους Αμερικανούς (NSC) από στενό τους συνεργάτη του κ. Παπανδρέου.

Το σχέδιο, ωστόσο, δεν προχώρησε και έμεινε «άσκηση επί χάρτου» γιατί από τη μια πλευρά υπαναχώρησε, όπως λέγεται, ο κ. Τσοχατζόπουλος, που προτίμησε τα «εγκώσμια» με το να παραμείνει υπουργός παρά να κυνηγήσει τη «δόξα» με μια τέτοια κίνηση, και από την άλλη, μεσολάβησε η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ (11/9) που «πάγωσε» οποιεσδήποτε σκέψεις.

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν τη σχετική τους σημασία στα ενδοΠΑΣΟΚικά γιατί κατά την έκφραση Αμερικανού παράγοντα, «δείχνουν έναν άλλο Γιώργο» και εξηγούν τη δυναμική πίσω από πολλές κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από μια ευρύτερη, δε, σκοπιά σηματοδοτούν μια άλλη πτυχή του πιθανού τρόπου διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, εφόσον βγει αυτοδύναμα μεθαύριο, που είναι άγνωστη σε πολλούς αλλά άκρως ενδιαφέρουσα για τους ολίγους...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 02/10/2009 19:32:19

  Έμεινε μυστικό το "σχέδιο ανατροπής" 8 χρόνια και το μαθαίνουμε 2 μέρες πριν τις εκλογές ετσι στα "by the way"? Λίγο κουφό μου φαίνεται...

 2. Mikiszezas avatar
  Mikiszezas 02/10/2009 20:00:31

  Στα πρωτοσέλιδα τον σπρώχνουν για να πάρει την αυτοδυναμια,στις μέσα σελίδες σπέρνουν τους σπόρους της μελλοντικής του εξόντωσης,το ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι οι φυλλάδες της διαπλοκής.
  Και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο υπάρχουν πολιτες που πηγαίνουν κάθε μέρα στο περίπτερο και καταθέτουν τον οβολό τους στο Πρυτανείο της Διαπλοκής.

 3. NS avatar
  NS 02/10/2009 20:28:40

  Α λα του ο ΓΑΠ και master ploter!!! Υπάρχουν και φήμες ότι ερευνάται ο ρόλος του στη δολοφονία του Κένεντυ.

 4. Bone Collector avatar
  Bone Collector 02/10/2009 22:14:54

  Όλα καλά εκεί στους εθελοντές;

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 02/10/2009 22:31:53

  Πω πω, τι γίνεται στον κόσμο και που θα πέσουμε μεθαύριο!
  Ο "άλλος κρυφός Γιώργος", ο αρχισυνωμότης που άρπαξε το "δαχτυλίδι" εκβιάζοντας με πραξικόπημα, ανέτρεψε με μαγικές δυνάμεις δύο ογκόλιθους χιλιάδων τόννων (τον έναν από το ΥΠ ΕΞ, τον άλλο ως ανταγωνιστή του στην προεδρία), υφάρπασε με δόλο την Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανατίναξε τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και χώρισε τον Αλέκο από τον Αλέξανδρο!
  Ο Χάρυ Πότερ είναι ή ο μάγος Γκάνταλφ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών;
  Η κατανάλωση του καλού μπέρμπον από το ορεινό Τενεσσή πρέπει να έχει αυξηθεί κατακόρυφα στους δημοσιογράφους των ΗΠΑ.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 04/10/2009 09:57:42

   Συγγνώμη από τους υποψήφιους υπερατλαντικούς τουρίστες, το ακόμα πιό καλό, το καλυτερότερο μπέρμπον βγαίνει στο Κεντάκι. Ορεινά μικρά αποστακτήρια.
   Με μπέρδεψαν αυτά τα αναθεματισμένα Ινδιάνικα ονόματα.

 6. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 02/10/2009 23:43:13

  @Sic transit gloria mundi
  Δεκα με τονο στα λατινικα.
  Μηπως μπορεις σε παρακαλω να μας μεταφρασεις τη λεξη " ΟΙΚΕΙΟΣ " ;

 7. yannidakis avatar
  yannidakis 03/10/2009 12:42:15

  δε θα ηθελα να δωσω σημασια στο σεναριο πραξικοπηματος, γιατι οποιος θελει, λεει οτι θελει..
  ομως θα σταθω στις σχεσεις ΗΠΑ-Παπανδρεου που ξερω πως πολλοι θα αρχισουν να κατηγορουν και να δημιουργουν θεωριες συνωμοσιας εναντιον του τοπου μας που θα ελεγχουν.. οι αμερικανοι.
  Ας σκεφτουμε λιγο λογικα κι ας αναλογιστουμε πως τους αμερικανους τους θελουμε φιλους και οχι εχθρους. Τους χρειαζομαστε πιο φιλους απ' οτι τους εχουν οι τουρκοι και ελπιζω ολοι να καταλαβαινουμε το γιατι..
  Ελπιζω να αντιλαμβανομαστε ολοι πως η πολιτικη της Ελλαδας δε θα ειναι ποτε ισχυρη τοσο ωστε να διαμορφωνει συνθηκες χωρις να εξαρταται απο αλλες δυνατοτερες χωρες κι αυτο δεν ειναι προσβλητικο τη στιγμη που οι χωρες που διαμορφωνουν τις πολυεπιπεδες συνθηκες δεν ειναι πανω απο 8. Αρα; Δεν ειναι καλη ιδεα να τα εχεις καλα με τον ισχυροτερο ολων; Ειδικα τη στιγμη που ανηκεις σε μια κοινοτητα που περιεχει αλλες δυνατες χωρες, οπως η Γαλλια η Γερμανια κλπ.
  Με το Γιωργο μαζι σε αυτο :[

 8. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 03/10/2009 13:15:35

  Είναι σαφές ότι το άρθρο προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ του ΓΑΠ και προπαντώς να πείσει ότι ήταν ακραία αντισημιτικός, μέχρι σημείου να κάνει πραξικόπημα.
  Και όλα αυτά, προς απάντηση αυτών που αναρωτιούνται τι έκανε ως κορυφαίος υπουργός κατα την περίοδο Σημίτη.

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 04/10/2009 00:04:43

  Έύκολο είναι φίλε Άρη:
  Οικείος = intimus
  Οάου, γουστάρω! Με τον Ομπάμα αντάμα!
  Όμορφο παλληκάρι, ψηλός, λεπτός, αθλητικός, μπασκετικός, έξυπνος, καλλιεργημένος, διανοούμενος.
  Άν ήμουν γυναίκα θα τον ερωτευόμουν.
  Ζήλεια που ο δικός σας είναι χοντρός, λαπάς κι επαρχιώτης!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.