16/12/2009 07:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οδοιπορικό στα ΣκόπιαΗ ώρα ήταν 10 το πρωί και ότι είχαμε περάσει με το τρένο τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Βρισκόμασταν στη Γευγελή όπου το τρένο σταμάτησε και μπήκε μέσα η αστυνομία για τον κλασσικό έλεγχο. Είχα ταξιδέψει άλλες δυο φορές στη χώρα αυτή, αλλά ποτέ δεν είχα πάει στην πρωτεύουσά της, τα Σκόπια όπως και ποτέ δεν είχα ταξιδέψει ως Έλληνας αλλά με την ασφάλεια που μου παρείχε το Καναδικό μου διαβατήριο.

Ο έλεγχος γίνεται σε πολύ γρήγορο ρυθμό (εμείς οι Έλληνες όπως και έκανα μπορούμε να εισέλθουμε στην χώρα μόνο με την αστυνομική μας ταυτότητα) από μία γυναίκα αστυνομικό η οποία γνωρίζει και λίγα ελληνικά. Το τρένο ξεκινά και ακολουθεί τον ποταμό Αξιό περνώντας μέσα από πολύ μικρά χωριά και πόλεις. Παρ' ότι είναι μίας διεθνής γραμμή (Θεσσαλονίκη-Σκόπια)κάνει στάσεις σε όλα αυτά τα χωριά, έτσι καταλήγεις να κάθεσαι μαζί με ντόπιο κόσμο στο ίδιο κουπέ και να ακούς τον ελεγκτή εισιτηρίων να σου τραγουδά το "ο Γιώργος είναι πονηρός" όταν του απάντησα από ποια χώρα είμαι (από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά σοκ της ζωής μου).

Έφτασα στα Σκόπια μετά από 4 ώρες και γρήγορα γρήγορα πήρα ένα ταξί για το ξενοδοχείο όπου με λιγότερο από 60 δηνάρια δηλαδή 1 ευρώ πας όπου θες μέσα στην πόλη. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με γιγαντοαφίσες του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι καθώς και με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό γιατί ήταν ημέρα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, ημέρα που στις Βρυξέλλες ήταν σε εξέλιξη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. H πόλη έχει μεγάλους δρόμους,άνετους ποδηλατόδρομους,αρκετό πράσινο και πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις όλων των επιπέδων και τομέων επιχειρηματικότητας σε κεντρικά σημεία της πόλης. Εάν κάποιος κάνει μία βόλτα με τα πόδια θα καταλάβει πως γενικά η πόλη υστερεί σε επίπεδο ζωής και ιδιαίτερα σε αυτό της καθαριότητας. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο προσεκτικά οδηγούν και πως σταματάνε όλοι στις διαβάσεις των πεζών. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος όπως ντύνεται σου θυμίζει πως είσαι ακόμα στην δεκαετία του 90 καθώς οι μεγάλες πολυεθνικές ρούχων δεν έχουν ακόμα "πατήσει πόδι" στα Σκόπια. Ας είναι ο μισθός της χώρας γύρω στα 200 ευρώ ο κόσμος τα βγάζει πέρα αν αναλογιστεί κανείς πως το κόστος διαβίωσης όπως μου είπαν δεν έχει ανέβει. Μερικά παραδείγματα είναι το φαγητό για 4 άτομα σύνολο 12 ευρώ, το ποτό σε ένα από τα καλύτερα club της πόλης στα 2 ευρώ και οι τιμές σε super market πολύ γνωστής Ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται εκεί σε τιμές που λες γιατί να μην τις είχαμε και στην Ελλάδα.Αφού η ώρα θα περάσει και θα έχω συναντηθεί με έναν καλό μου φίλο που μένει εκεί και όλη του την παρέα και μιλήσω μαζί τους θα καταλάβω πως ο νέος κόσμος πραγματικά έχει κουραστεί από το πρόβλημα της ονομασίας και πως επιθυμεί μία λύση όπως μου είπαν πως δεν θα τους θίγει σαν έθνος. Σε ένα τοίχο διάβασα με μπογιά το εξής "Ναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μόνο ως Μακεδόνες και τίποτα άλλο". Μου παν πως δεν μπορούν άλλο να τους λένε οι άλλοι τόσα χρόνια ποιοι είναι πως οι παππούδες τους είχαν αλλάξει τρεις φορές τα επιθετά τους ανάλογα αν η περιοχή ανήκε σε Σέρβους ή Βούλγαρους και το μόνο που θέλουν είναι να ζουν με ειρήνη σε μία Ευρώπη όπου θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Γι αυτό το λόγο στην κεντρική τους πλατεία όπου και δεσπόζει η γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές της πόλης υπάρχει ένα ηλεκτρονικό ρολόι το οποίο δεν δείχνει τις μέρες μέχρι τον νέο χρόνο αλλά τις μέρες μέχρι να σταματήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ να χρειάζεται να εκδίδουν VISA για να επισκέπτονται τις χώρες του Συμφώνου Σένγκεν. Τους εξήγησα και εγώ με την σειρά μου πως πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες πολίτες αλλά και ένα έθνος ολόκληρο νοιώθει πως κάποιος τους κλέβει την ιστορία του και ενώ εμείς έχουμε κάνει το μισό δρόμο περιμένουμε από αυτούς να κάνουν τον άλλο μισό. Τα άτομα που γνώρισα όλα όμως, δεν συμπαθούν τον πρωθυπουργό τους και μου λένε πως γενικά έχει μεγάλο έρισμα στην επαρχία της χώρας και όχι στην πρωτεύουσα. Τον θεωρούν εθνικιστή και πως απομονώνει την χώρα.

 Στην αναγγελία της απόφασης πως θα γίνει επανεξέταση της αίτησης τους για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρξε κάποια μαζική κινητοποίηση όπως είχε γίνει με το Βουκουρέστι το 2008. Το μόνο που έγινε ήταν πως έξω από το μεγαλοπρεπές για τα δεδομένα των Σκοπίων κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πόλη συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες άτομα που ήρθαν από την επαρχία με λεωφορεία για να διαμαρτυρηθούν. Όπως με ενημέρωσαν το κυβερνών κόμμα έβγαλε και μία ανακοίνωση εξηγώντας πως δεν είχε καμία ανάμιξη με αυτή τη συγκέντρωση. Ο κόσμος πραγματικά έμοιαζε να μην τον ενδιαφέρει. Τα πράγματα έμοιαζαν ακόμα πιο ήρεμα έξω από το κτίριο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, ένα πανέμορφο κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού που όπως χαριτολογώντας μου είπαν τα παιδιά ασκεί πιο έντονη πολιτική πάνω στο λαό τους από ό,τι το κοινοβούλιο της χώρας τους.

Πάντως ο νέος κόσμος έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον εκείνες τις ημέρες για μία πραγματικά φοβερή έκθεση του Salvador Dali που ήταν σε εξέλιξη στα Σκόπια παρά για το εάν η χώρα θα καταφέρει να περάσει τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά τα λίγα είδα να γίνονται στα Σκόπια και πραγματικά λίγα τα πράγματα που γίνονται σε αυτή την πόλη. Δεν ξέρω ίσως φταίει το κρύο που έχουν. Έχουν πάντως πολύ όμορφές pub και ακόμα πιο όμορφες γυναίκες.

Νικόλας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dr.thess avatar
  dr.thess 16/12/2009 09:38:46

  ποσο παει η βίζιτα?

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ dr.thess 16/12/2009 11:47:10

   Τι να σου πω!Δεν με απασχόλησε αυτός ο τομέας.Απορώ αν ακόμα στις μέρες μας κάποιος απευθύνεται στον έρωτα επί πληρωμή!!!Πρέπει να σαι η παππούς η πολύ χάλια εμφανισιακά που λένε!!!

   • Aδέσποτη avatar
    Aδέσποτη @ Νικόλας 16/12/2009 13:34:10

    Χα, χα, ωραίο αυτό. Νικόλα ελεύθερος είσαι; Εδώ υπάρχει και θεωρητικό υπόβαθρο ότι ο πληρωμένος έρωτας είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του έγγαμου βίου. Αλλιώς το χάλασες το σπίτι σου. Οι γυναίκες πάντα κάτι θέλουν και αυτό κατά 99% δεν είναι σεξ. Δώρα, γάμος, ταξίδια, χάρες, σχέση. Πληρώνεις και είσαι σίγουρος τί θέλουν. Ας μιλήσουν οι παντρεμένοι.

   • Aδέσποτη avatar
    Aδέσποτη @ Νικόλας 16/12/2009 13:35:31

    Και όπως συμβουλεύουν αυτοί που ξέρουν κάντο νωρίς αλλιώς μια ζωή θα παρακαλάς.

   • dr.thess avatar
    dr.thess @ Νικόλας 16/12/2009 19:55:34

    τελως παντων..πες μας αν εχει καλα καζίνο

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ dr.thess 16/12/2009 13:42:18

   Λίγος σεβασμός στην αξιοπρέπεια των Σλαβομακεδόνων, αλλά και κάθε λαού, δεν βλάπτει.

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ Στέργιος 17/12/2009 00:39:38

    Όλως τυχαίως βέβαια ο δρ, Θες είναι απ΄ αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα να ονομάζονται Μακεδόνες οι γείτονες.
    ...Και ούτε φυσικά του πέρασε από το μυαλό πως μπορεί να απευθύνεται σε έναν εικοσάχρονο.

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 16/12/2009 09:44:18

  Ποιο έθνος τους πλάκα μας κάνουν; μάλλον θέλουν να πετάξουν την ιστορία τους και να αρπάξουν ιστορία άλλων. Δεν είναι μόνο το όνομα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα.

  Μάλλον ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα τίποτα. Η Μακεδονία όπως την εννοούν αυτοί είναι συνυφασμένη με το ελληνισμό, από ότι καταλαβαίνω πάντως Έλληνες δεν αισθάνονται.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/12/2009 09:50:41

  εγώ είχα διαφορετικές εμπειρίες... Φτωχός λαός, παρα πολύ σαν και μας στην μελαγχολία και την κουτοπονηριά. Τα κυβερνητικά τους στελέχη πολύ πιο σαφή και υπερήφανα, με δόση αλαζονείας, από τα δικά μας. Δεν ξέρω τι κάνουν χαμηλά, ή στο παρσκήνιο, σίγουρα έχει διαφθορά, αλλά είναι ένας μικρός απομονωμένος τόπος. Θα φαντασιωνόμουν άλλη σχέση μαζί τους.

  Εμφανής η διαφορά μεταξύ Αλβανών και των άλλων.. Σλαβοι είναι βούλγαροι; Που και που, το μάτι και ο τρόπος που κάθονται μου θυμίζουν δικούς μας. Κάπου διάβασα ότι αναλύσεις DNA τους έχουν αρκετά κοντά μας

  Δεν νομίζω ότι είναι ο "εχθρός". Είναι λιγότερο "εχθρός" από ότι οι βούλγαροι. Εμείς? Τους πουλόυσαμε βενζίνη στην μαύρη αγορά παράλληλα με το εμπάργκο. Δεν νομίζουν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά είναι όσο κουρδισμένοι όσο και εμείς και πεινάνε περισσότερο. Βέβαια τώρα, μας βλέπω να τους πλησιάζουμε...

  Μην θορυβείστε, αι μεγαλαι δυνάμεις, από καιρό έχουν βεβαιωθεί ότι τα περιθώρια προσέγγισης έχουν εξαντληθεί.

 4. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 16/12/2009 10:26:50

  ...." Ω ΣΑΤΟΥΡΝΙΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΕΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΛΕΙΤΕ ΤΗ ΔΥΝΝΑΜΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ"... (TAKITOΣ) !!! ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ Μ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΡΒΑΡΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥΣ ;;;;;;;;;;;

  • chien andalou avatar
   chien andalou @ ΙΑΝΟΣ 16/12/2009 14:15:15

   "ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΡΒΑΡΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ;"

   γιατι εμεις τι ειμαστε;
   ξερεις κανένα λαό που να μην είναι συνοθύλευμα;

   καθαροί λαοί υπάρχουν μόνο σε βρώμικα μυαλά!

   • ΙΑΝΟΣ avatar
    ΙΑΝΟΣ @ chien andalou 16/12/2009 14:39:46

    Below is a report on a study done by Stanford University in the USA and by Pavia University in Italy. Their research has concluded that the DNA make-up of today's Greek is 99.5% the same as the DNA make-up of the Hellenes (Greeks) of ancient times.

    I have translated as much as I can below word-for-word.

    To the mods: This is not meant to start a war nor am I a racist.Quite frankly, I could care less if the findings of this study had been different. However, it has been very frustrating to sit back all this time and be told by the resident experts/historians like Mila and Istanbullu that today's Greek has nothing to do with the Greeks of the past or yokels like Lombak spewing his Africa theories. In fact, their statements at times were extremely racist and offensive to many greeks on this site. So, with facts I hope to dispel their false theories.

    Again, this is a study from STANFORD UNIVERSITY, not some Greek propaganda crap:
    Summary:

    1) The DNA make-up of today's Greeks is 99.5% white. The study cliams that today's Greek has 99.5% the same DNA make-up as as the white Greeks of ancient times.

    2) Contrary to beliefs by many in Turkey and certain Slavic nations of ex-Yugoslavia, Greek DNA has not been influenced, nor altered, by the mixture of Slavic or Turkish DNA, even though Ottomans ruled a large part of Greece for 400 years.

    3) Out of a sample of 925 modern-day Greek DNA, only 0.4% exhibited non-white DNA.

    4) To a large extenet, Greeks of the ancient time "transfered" their DNA to other parts of Europe through their conquests. The study showed that, today, Greek DNA is most similar to: a) Italian DNA, b) French DNA, c) Spanish DNA, d) Turkish DNA.

    5) The DNA of Italians in modern day southern Italy is the closest match to the DNA of their Greek neighbors.

   • ΙΑΝΟΣ avatar
    ΙΑΝΟΣ @ chien andalou 16/12/2009 14:56:44

    ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ STANFORD UNIVERSITY USA ΠΡΟΣ ΣΧΕΤΙΚΗΝ ΔΙΑΥΓΙΑΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ !!!

    • chien andalou avatar
     chien andalou @ ΙΑΝΟΣ 16/12/2009 18:44:40

     Η επιστήμη δεν κάνει μικροβιολογικές εξετάσεις για να μελετήσει τη συσταση των λαών, έχει άλλα εργαλεία : γλωσσολογία, εθνολογία κτλ.

     Η ανυπόστατη επιστημονικά ιδέα της αιματολογικής μελέτης των λαών είναι ιδέα των ναζί επιστημόνων και καλιεργέιται συστηματικά από τους πολιτικούς απογόνους τους για λόγους προπαγανδας.

     Δεν τα λέω για σένα (έτσι κι αλλιώς είσαι καμμένος), τα λέω για κανένα που θα πέσει πάνω σ' αυτό το "διάλογο". Οπότε δε χρειάζετε να μου απαντήσεις.
     Μη διαβαζεις πολύ Λιακόπουλο-Βελόπουλο. Υπάρχουν και επιστήμονες που ασχολούνται με την ιστορία, την εθνολογία κτλ.

     ΥΓ. Σε περίπτωση που δεν κατάλαβες, λέω ότι η έρευνα που μου παραθέτεις είναι προπαγανδιστικό ψέμα.

    • vardarskian avatar
     vardarskian @ ΙΑΝΟΣ 16/12/2009 19:56:14

     99,5% Ancient Greeks!!!
     (ακόμη γελάω)

 5. Νικόλας avatar
  Νικόλας 16/12/2009 10:37:37

  Ευχαριστώ πολύ FactorX για την δημοσίευση.
  Στα Σκόπια πραγματικά επέλεξα να πάω τις ημέρες του Συμβουλίου για να δω τι αντιδράσεις θα μπορούσαν να γίνουν. Αλλά δεν έγινε τίποτα.Στο τέλος κατάντησε να είναι ένα ταξίδι αναψυχής.Ο κόσμος ήταν πραγματικά ευτυχισμένος με το ότι δεν θα χρειάζονται σε λίγες μέρες VISA για τα ταξίδια τους.Για να καταλάβετε πόσο το περίμεναν οι αιτήσεις για νέου τύπου διαβατήρια είναι τόσες πολλές που άμα κάνεις αίτηση τώρα θα πάρεις διαβατήριο τον Μάιο.

 6. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 16/12/2009 10:43:51

  Επειδή έχω επισκεφτεί και εγώ την ΠΓΔΜ, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι δεν μας θεωρούν εχθρούς, αλλά κάτι σαν κακιασμένους, αλλά ακίνδυνους κατά βάθος, γείτονες. Οι πραγματικοί εχθροί - και εσωτερικοί, κυρίως αυτό, και γι΄αυτό επικίνδυνοι - είναι για τους Σλαβομακεδόνες οι Αλβανοί. Που όλοι τους είναι μουσουλμάνοι και μάλιστα συνειδητοί μουσουλμάνοι οι περισσότεροι.
  Μου έλεγαν, συγκεκριμένα: "Εμείς κάνουμε 1-2 παιδιά, αυτοί 5 και τα έχουν μέσα στον δρόμο. Μέχρι πότε θα αντέξουμε;".
  Προσωπικά, πιστεύω σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ώστε ο όρος "Μακεδονία" διεθνώς να περάσει ως γεωγραφικός, και όχι ως εθνοτικός. Οπως δηλαδή ο όρος Φλάνδρα, που είναι μοιρασμένη μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου. Έτσι και αλλιώς, αργά ή γρήγορα, οι Σλαβομακεδόνες θα χρειαστούν τη βοήθειά μας. Σε συζητήσεις με Αλβανούς της Αλβανίας διαπιστώνω ένα κοινό σημείο: Περιμένουμε να γίνουν οι Αλβάνοί της "Μακεδονίας" το 50+% και τότε τελείωσε το κράτος αυτό.
  Είναι καλύτερα τα Σκόπια να ζητήσουν τη δική μας βοήθεια παρά αυτήν των Βουλγάρων όταν το μισό τους έδαφος θα πάει να αποσχιστεί, και μάλιστα σε εδάφη που εφάπτονται ουσιαστικά της πρωτεύουσάς τους.

  Οι Αλβανοί απλά περιμένουν την "εκδίκηση του λίκνου", όπως αποκαλείται η ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας στο Κεμπέκ το 1950-60 υπέρ των Γαλλοκαναδών, λόγω της απαγόρευσης της αντισύλληψης εκ μέρους της Ρ/καθολικής εκκλησίας.

  Πρέπει να βλέπουμε λίγο πιο μακριά, προς τα πού πηγαίνει η ιστορία.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Μάρκο Τ 16/12/2009 10:46:48

   Αυτό που λες ισχύει τόσο πολύ!!!
   Στον αλβανικό τομέα της πόλης οι περισσότερες γυναίκες φορούσαν μαντίλα καθώς και από τα τζαμιά ακουγόταν η προσευχή από μεγάφωνα.

   • Μάρκο Τ avatar
    Μάρκο Τ @ Νικόλας 16/12/2009 10:51:14

    Η Στρούγκα, που θεωρείται από τα κέντρα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, δίπλα στην Αχρίδα, ήδη έχει δήμαρχο Αλβανό και πολλοί Σλαβομακεδόνες την έχουν εγκαταλείψει πουλώντας τις περιουσίες τους.

    Θέλω να το πω ξεκάθαρα: Με πολιτικές Παπαθεμελή και Ψωμιάδη δεν λύνεται το πρόβλημα, τουλάχιστον σήμερα. Οταν γίνει το μεγάλο "μπαμ" στα Σκόπια, λόγω της απόσχισης των Αλβανών, ίσως οι δύο παραπάνω να είναι στα θυμαράκια, αλλά εμείς ως χώρα θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ και θα λέμε "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα".

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:09:26

     @ Αγαπητέ Μάρκο
     Οι "Κεμπεκουά" των Βορειο-Δυτικών περιοχών της ΠΓΔΜ δεν γεννούν πιά πολλά παιδιά. Όπως επίσης και οι παραπλεύρως "μητροπολιτικοί Γάλλοι". Ο λόγος, η ανεργία και οικονομική δυσπραγία (με το τέλος του πολέμου τέλειωσε και το "μαύρο χρήμα"), κυρίως όμως η αλλαγή νοοτροπίας στις νεότερες γενεές - η θρησκευτικότητα Μουσουλμάνων (και αρκετών Καθολικών, που υπάρχουν στα βόρεια αστικά της ΠΔΓΜ) κυριολεκτικά καταρρέει.
     Έχουμε λοιπόν εξομάλυνση προς τον "Ευρωπαικό μέσο όρο". Στις νοοτροπίες και στις γεννήσεις. Καλό αυτό για την ηρεμία τους (και την ηρεμία μας), αλλά ίσως προκύψουν νεότερες περιπλοκές: Τύπου Βελγίου (Βαλλόνοι - Φλαμανδοί) ή ηπιότερα, Τρανσυλβανίας (Ρουμάνοι και Ουγγρική μειονότητα).
     Οι πλειονοτικοί της υπερτονίζουν τον αλβανικό πληθυσμιακό κίνδυνο (και) για να ανησυχήσουμε εμείς. Φυσικά, είναι σωστό ότι εξ αιτίας πολιτιστικών, θρησκευτικών κτλ λόγων, είναι ευκολότερο να τα βρούμε μαζί τους παρά με τη μειονότητα.

    • Lavazza avatar
     Lavazza @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:09:33

     Μαρκο Τ,

     μα ο Παπαθεμελής, ο Ψωμιάδης και ο Καρατζαφέρης είναι οι μοναδικοί που θίγουν το θέμα και έχουν κάποιου είδους πολιτικής τέλος πάντων...

     Οι άλλοι όπως βλέπεις λένε μονο "YES SIR" και συναντιώνται μυστικά (Ντόρα-Μιλοσοσκι) ή κάνουν αφελής κινήσεις με το να συναντώνται σε διμερές επίπεδο (ΓΑΠ-Γκρουεφσκι).

     Ο Γκρουεφσκι (και μπραβο του σαν Ηγέτης) είπε οτι "οποιαδήποτε πρόταση θα τη θέσω υπόψην του λαού σε δημοψήφισμα καθότι είμαι πολύ μικρός για να αποφασίσω μόνος μου για την τύχη και την ταυτότητα του Έθνους"!!!

     Οι δικοί μας εδώ θα κάνουν Δημοψήφισμα να αποφασίσουμε εμείς ο λαός εάν μας αρέσει ή όχι το όνομα που θα καταλήξουν;;;;;;;;;

     Ή θα γίνει το περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών όπου θα περάσει το "Μακεδονία" (ή παράγωγά του) με 4 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) προς έναν (ΛΑΟΣ);;;

     Γιατί έχω την εντύπωση οτι δυστυχώς έτσι θα γίνει και μετά θα προσπαθούν να μας πείσουν οτι αυτό ήταν το μη χείρον βέλτιστον για εμάς και τα ΜΜΕ θα το παρουσιάζουν μάλιστα και ως επιτυχία (εάν υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός).

     Εάν τολμούν, ας βγουν ο ΓΑΠ με το Σαμαρά και να πούνε "είμαστε πολύ μικροί εμείς οι δύο για να αποφασίσουμε για 5.000 χρόνια Ιστορίας, ας αποφασίσει ο λαός"...!

     Για να δούμε θα το κάνουν;;;

    • Μάρκο Τ avatar
     Μάρκο Τ @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:21:04

     @Sic transit gloria mundi: Είχα επισκεφτεί την ΠΓΔΜ πριν από 8-9 χρόνια. Τώρα, αν άλλαξαν τα δεδομένα μέσα στα χρόνια αυτά οι "Κεμπεκουά" τους, οι Αλβανοί δηλ., γεννούν λιγότερα παιδιά δεν το γνωρίζω. Το θεωρώ λίγο δύσκολο, αν και μακάρι οι αισιόδοξες προβλέψεις σου να βγουν αληθινές. Δεν το κρύβω ότι, αν και αρβανίτης, αισθάνομαι πολύ εγγύτερα προς τους Σλαβομακεδόνες παρά προς τους Αλβανούς μουσουλμάνους της γείτονος.
     Και πιστεύω ότι δεν αποτελούν οι Σλαβομακεδόνες εθνικό κίνδυνο, όπως δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο το γεγονός ότι μερικές οικογένειες σε μερικά χωριά της Φλώρινας και της Πέλλας δηλώνουν ότι έχουν "μακεδονική" συνείδηση. Ρευστότητα εθνικής συνείδησης είναι σύνηθες σε μεθόριες περιοχές, δεν βρίσκω κάτι το περίεργο ή το ανησυχητικό.

    • Lavazza avatar
     Lavazza @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:25:30

     Sic Transit,

     όταν υπήρξε η κρίση στο Βέγιο, η Γαλλία αύξησε κατά 70% τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα εκεί και υπήρχε σχέδιο (σε ενδεχόμενη διάσπαση του Βελγίου) ΆΜΕΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗΣ οποιουδήποτε αυτοαποκαλλούνταν με γαλλικό ή γαλλόφωνο όνομα...

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:31:49

     Φίλε Lavazza,
     δεν θα το κάνανε ποτέ ξανά αυτό το λάθος οι Γάλλοι. Θα τους κρατούσαν τους Βέλγους με το ζόρι ενωμένους.
     Γνωρίζουν άλλωσε καλά Γεωγραφία και Ιστορία: Δίπλα είναι η Γερμανία και απέναντι η Αγγλία. Την τελευταία φορά που οι Γάλλοι "τόλμησαν" εκεί, έγιναν οι λεγόμενοι πόλεμοι της Φλάνδρας (17ο αιώνα άν δεν απατώμαι). Και χάσανε.

    • «Κασσάνδρα» avatar
     «Κασσάνδρα» @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:48:28

     Οι Αλβανοί τουλάχιστον δεν καπηλεύονται τίποτα 100φορές παρά τους κατά φαντασίαν μακεδόνες.

   • Μάρκο Τ avatar
    Μάρκο Τ @ Νικόλας 16/12/2009 11:27:46

    @Lavazza: Και αν υποτεθεί ότι ένα δημοψήφισμα κατά 60% λέει ότι "ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα", εμείς πώς θα το επιβάλουμε στη διεθνή κοινότητα;
    Τα δημοψηφίσματα είναι καλά αλλά αφορούν σε εσωτερικά ζητήματα. Δεν αφορούν στην ονομασία ενός άλλου κράτους.
    Θυμάμαι ακόμα εκείνο τον τρισμέγιστο ιστορικό Αχιλλέα Λαζάρου, που έλεγε τη δεκαετία του '90 ότι βρήκε το σωστό όνομα, και θα πρέπει να ονομαστεί το γειτονικό κράτος "Δαρδανία"! Έλεος!!!
    Άλλος για προτάσεις για τα βαφτίσια παρακαλώ;

    Το "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για μένα είναι απόλυτα αποδεκτό, αφού η Μακεδονία δηλώνεται ξεκάθαρα ως όρος γεωγραφικός και όχι εθνοτικός.
    Συγγνώμη δηλαδή, αλλά ο σλαβόφωνος που κατοικεί στην Μακεδονία τη δική μας δεν είναι Μακεδόνας (με τη γεωγραφική έννοια);

    • Lavazza avatar
     Lavazza @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:41:27

     Υ.Γ.: Διόρθωση

     Γιατί με το δικό σου σκεπτικό, οι Σκοπιανοί και οι Θεσσαλονικείς είναι ένα Έθνος που απλώς οι Βόρειοι έμειναν στη Χώρα τους και οι Νότιοι μένουν στο κατηλλειμένο από τους Έλληνες κομμάτι…

    • Μάρκο Τ avatar
     Μάρκο Τ @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:59:59

     Μα δεν είναι οι Σκοπιανοί και οι Θεσσαλονικείς ένα έθνος, είπα κάτι τέτοιο; Έλεος με τις ηθελημένες παρερμηνείες!
     Αυτό που είπα είναι ότι δύο διαφορετικά έθνη, Σλαβομακεδόνες και Έλληνες, μοιράζονται μία περιοχή. Η Μακεδονία είναι περιοχή, δεν είναι χώρα, άρα δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος. Γι'αυτό και δεν δέχομαι με κανένα τρόπο σκέτο το όνομα "Μακεδονία" για τη γείτονα, είναι πλαστογραφία και απάτη. Σλαβομακεδονική όμως εθνική συνείδηση υπάρχει, πώς να το κάνουμε;

    • Μάρκο Τ avatar
     Μάρκο Τ @ Μάρκο Τ 16/12/2009 12:02:09

     Lavazza, σε παρακαλώ να διαβάζεις άλλη φορά πιο προσεχτικά τα σχόλια των άλλων προτού απαντήσεις, γιατί εκτίθεσαι.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Μάρκο Τ 17/12/2009 13:33:04

   Επειδή θυμάμαι εσύ πως είχες πει πως έχεις πάει πολλές φορές στο Κεμπέκ.Να ένα τραγούδι από εκεί,την δεύτερη μου πατρίδα.Γιατί και εκεί θα το κάνουμε το κράτος μας κάποτε.Δεν γίνεται ο Καναδάς να λέει ναι σε ένα ανεξάρτητο Κόσοβο και όχι σε ένα ανεξάρτητο Κεμπέκ.

   http://www.youtube.com/watch?v=NXxqr7FaQ_Q

 7. Ρήγας avatar
  Ρήγας 16/12/2009 10:49:50

  Ξυπνάτε,
  στο εξωτερικό έχουν σχεδόν κερδίσει την υπόθεση, και μάλιστα ΜΕΣΑ στους διεθνείς οργανισμούς. Και οι δικές μας πρεσβείες ...κίζονται με αγιασμούς υδάτων.
  Αμάν πια

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Ρήγας 16/12/2009 11:02:41

   Μου κάνει εντύπωση η τύφλωσή μας, ωστόσο.
   Θα φανώ λίγο ωμός:
   Τα πραγματικά μας εξωτερικά-εθνικά προβλήματα είναι δύο:
   1. Η συνεχής απειλή της Τουρκίας, που μας κοστίζει και οικονομικά.
   2. Ο εποικισμός μας από μουσουλμάνους Ασιάτες και Αφρικανούς, που επίσης διευκολύνεται από την Τουρκία, μέσω των δήθεν "παράνομων" τούρκων δουλεμπόρων.

   Τα Σκόπια είναι έλασσον πρόβλημα. Θα γίνει μείζον όταν υπάρξει ένα μουσουλμανικό αλβανικό κρατικό μόρφωμα εντός του κράτους, είτε αποσχισμένο και στενά συνδεδεμένο με την Αλβανία, είτε χαλαρά ενωμένο με το σλαβομακεδονικό μόρφωμα, κάτι δηλαδή σαν τη Βοσνία.
   Να το ξέρετε: Στην Αλβανία αυτή τη στιγμή η χριστιανική ελίτ, Ορθόδοξη και Ρ/καθολική, παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος της θα μειωθεί όταν γίνει άτυπη ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο και τις αλβανικές περιοχές των Σκοπίων. Και αυτό θα είναι σε βάρος μας, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ορθόδοξη ελίτ της Αλβανίας.

   Και για το Κυπριακό:
   Η τωρινή κατάσταση οδηγεί σε de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης των Κατεχομένων, χωρίς εδαφικά ανταλλάγματα υπέρ μας. Λύση Συνομοσπονδίας, τύπου Ανάν ή Χριστόφια (ο διεθνισμός του ΑΚΕΛ μας μάρανε...), θα είναι επίσης καταστροφική, γιατί θα σημάνει την σε βάθος χρόνου οικονομική και πληθυσμιακή κυριαρχία της Τουρκίας ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

   Η μόνη λύση στο Κυπριακό που είναι εθνικά επωφελής:
   Σοβαρές εδαφικές παραχωρήσεις υπέρ μας (όχι μόνο την Αμμόχωστο) και αναγνώριση του υπόλοιπου Ψευδοκράτους, που θα προκύψει από τον εδαφικό διακανονισμό, ως ανεξάρτητη ΤΔΒΚ, Και να πάνε στο διάολο ή στην ευχή του Θεού ή όπου αλλού θέλουν.
   Μακριά και αγαπημένα. Να χωρίσουν τα τσανάκια μας για να μην τουρκοποιηθεί και το υπόλοιπο νησί και χαθεί το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού στην Ανατολή.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:28:28

    Μαρκο συμφωνω μαζι σου αλλα ξεχνας ενα κρισιμο σημειο που εχει μεγαλυτερη σημασια απο ολα αυτα : την ενδοελληνικη ενοτητα.
    Με αλλα λογια η λυση στο κυπριακο δεν πρεπει με κανενα τροπο να φανει οτι επιβαλλεται απο την Αθηνα στους Ελληνοκυπριους.Επειδη ακριβως αυτο δεν εγινε παλια και φθασαμε στο πραξικοπημα υπαρχει ρηξη Κυπριων - Ελλαδιτων που θελει λεπτους χειρισμους.
    Στο ζητημα αυτο η θεση της ΝΔ η Κυπρος αποφασιζει,η Ελλαδα συμπαρισταται ειναι η καλυτερη.
    Με αλλο τροπο το ιδιο ζητημα υπαρχει και στο μακεδονικο.Για να συμβιβασθουμε χωρις τραυματα πρεπει οι Θεσσαλονικεις και οι Ελληνες Μακεδονες να σκεφθουν ακριβως ποια ειναι η μεγαλυτερη μακροπροθεσμη απειλη και να μη δημιουργειται η εντυπωση οτι καποιοι στην Αθηνα αδιαφορουν.Αν θελεις τη γνωμη μου ετσι ειναι ακριβως.Το σημερινο μακεδονικο ειναι αποηχος του πραγματικου μακεδονικου πριν απο ενα αιωνα οταν η ισλαμικη Οθωμανικη Αυτοκρατορια κατερρεε και ετιθετο ζητημα ποιος χριστιανικος λαος θα επικρατησει στη Μακεδονια ενω σημερα το Ισλαμ επανερχεται απο μεσα και απο εξω απο τα Βαλκανια και φυσικα κανεις χριστιανικος λαος (ουτε βεβαια τα Σκοπια)δεν εχει δυνατοτητα επεκτασης λογω δημογραφικου προβληματος.Αλλα θα πρεπει οι ανθρωποι που ζουν εκει και εχουν αναμνησεις και αγριες μαλιστα απο το παλιο μακεδονικο να πεισθουν οτι ειμαστε σε αλλη φαση πια.
    Ο Γκρουεφσκι πονταρε τα παντα στην προηγουμενη αμερικανικη κυβερνηση που ηταν αντιισλαμικη για να μπει στο ΝΑΤΟ αλλα η Ελλαδα εβαλε βετο.ο Ομπαμα που βγηκε για να αποκαταστησει την εικονα της Αμερικης στον ισλαμικο κοσμο και η υπουργος εξωτερικων Κλιντον που ειναι σφοδρα φιλοαλβανη και το αγαλμα του απελευθερωτη συζυγου ειναι στο Κοσοβο δεν προκειται να πιεσουν την Ελλαδα για τα Σκοπια.Μπορει και να τους προτιμουν εκτος ΝΑΤΟ για να διαλυθουν χωρις οι ΗΠΑ να εκτεθουν (γιατι οι ΗΠΑ εχουν υποχρεωση απεναντι σε καθε μελος του ΝΑΤΟ).
    Το θεμα ομως ειναι εμας τι μας συμφερει πραγματικα.

   • Lavazza avatar
    Lavazza @ Μάρκο Τ 16/12/2009 11:33:06

    Μαρκο Τ,

    συμφωνώ οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή η Αλβανία.

    Εάν ενωθεί με το Κόσσοβο και το αλβανικό κομμάτι των Σκοπίων (με το Κόσσοβο έχει σχεδόν ενωθεί), θα αποκτήσουμε κατά μήκος τον βόρειων συνόρων μας (και μάλιστα εξαιρετικά δύσβατες περιοχές στον ορεινό όγκο της Πίνδου) έναν "γείτονα" 6-7 εκατομμυρίων, άκρως εχθρικό προς την χώρα μας.

    Πέραν τούτου μην ξεχνάμε οτι αυτός ο νέος μας γείτονας έχει ήδη 1.000.000 "μουτζαχεντιν" στη χώρα μας εκ των οποίων οι 500.000 βαρύτατα οπλισμένοι (με καλασνικωφ, χειροβομβίδες κτλ. στα σπίτια τους), κάτι σαν "sleepers"...

    Εάν δε ο ΓΑΠ τους νομιμοποιήσει, τότε θα κάνουν Κόμμα και με τουλαχιστον 400.000 ψήφους θα μπούνε πανηγυρικά μέσα στη Βουλή με καμιά 15αριά Βουλευτές!

    Ότι δηλ. έχει πάθει η Βουλγαρία με τους Τουρκογενείς...

    • Lavazza avatar
     Lavazza @ Lavazza 16/12/2009 11:44:35

     Μαρκο Τ,

     επειδή λόγω Ιδιότητας του συνεταίρου μου είμαι καλά πληροφορημένος (πίστεψέ με), σε ενημερώνω οτι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.

     Ειδικά τα παιδιά γαλουχούνται με πολύ μεγάλο μίσος.

     Απλώς δεν εκφράζονται...ακόμη...

    • Μάρκο Τ avatar
     Μάρκο Τ @ Lavazza 16/12/2009 11:55:14

     Ενα αλβανάκι που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχει έρθει εδώ σε ηλικία 5-10 ετών και έχει μεγαλώσει εδώ και έχει πάει ελληνικό σχολείο ή και σε ελληνικό ΤΕΙ ή ΑΕΙ, που δεν θέλει να γυρίσει πίσω στην Αλβανία, που δεν θέλει να του μιλάς αλβανικά (και μιλάω για πραγματικές καταστάσεις, από την εμπειρία μου), μίσος για την Ελλάδα θα νιώθει ΜΟΝΟ όταν νιώθει ότι ταλαιπωρείται κάθε τρεις και λίγο για τα χαρτιά του από τη μόνη χώρα που ξέρει ως δικό του τόπο.
     Οταν πάρει ελληνική υπηκοότητα, όχι άμα τη γεννήσει του, όχι αυτόματα, αλλά στα 18, κατόπιν δικής του αίτησης και συνέντευξης, θα έχει "τελειώσει" ως Αλβανός. Θα είναι Έλληνας, που απλά θα γνωρίζει ότι έχει αλβανική καταγωγή.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Lavazza 16/12/2009 12:14:05

     Μάρκο Τ, δεν έχω ιδέα τι γεννετική καταγωγή έχω... Λίγο Χαλκιδική, λίγο Κρήτη, λίγο κάθε καρυδιάς καρύδι και τρέχα γύρευε. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, πηγαινα στην παρέλαση.

     Όταν φτάνω εγώ να μισώ το κράτος μου, τι να πει το αλβανάκι; Γιατί το μισώ; Με κλέβει, με κοροϊδεύει, με αδικεί, και με ταλαιπωρεί. Συστηματικά και κατ' εξακολούθηση. Κάθε επαφή προσβάλει (εκτός αν έχεις χρηματίσει έμμεσα ή άμεσα). Και άντε βρες το δίκιο σου.

    • chien andalou avatar
     chien andalou @ Lavazza 16/12/2009 14:38:24

     @Lavazza

     Από την πολύ "αγάπη" σας για την πατρίδα επιδίδεστε σε συστηματικούς βιασμούς πάνω της.

     Αυτά που λες είναι προκλητικά και ρατσιστικά και ζητώ από τον Factor X τη διαγραφή τους. Δεν μπορεις να λες ότι οι οικογένειες των Αλβανών μεταναστών που ζουν 20 χρόνια στην Ελλάδα είναι οπλισμένοι μουτζαχεντιν.
     Ασε που προσβάλεις και εμάς τους Έλληνες Αρβανίτικης καταγωγής που οι προγόνοι μας ήρθαν απο εκείνα τα -όχι και τόσο μακρινά- μερη πριν αιώνες.

     Αρκέτα αυτός ο τόπος έχει πληρώσει τις ιδεοληψίες και τις μεγαλομανίες των εθνικιστών.

    • loretta avatar
     loretta @ Lavazza 16/12/2009 15:12:09

     ο lavazza εχει δικαιο σαυτη την τοποθετηση του.
     μια απο τις λιγες φορες που συμφωνω μαζι του .

     θελει ιδιαιτερη προσοχη το θεμα αυτου του ειδους μεταναστων μεσα στην χωρα μας.

     Αν ο παπανδρεου με συμφωνια των αλλων προχωρησει σαυτο το μετρο που εξήγγειλε θα εχουμε πολλα προβληματα στα επομενα 4 χρονια.

    • vardarskian avatar
     vardarskian @ Lavazza 16/12/2009 20:05:51

     μουτζαχεντίν υπάρχουν, αλλά τα ποσοστά του lavazza είναι εξωπραγματικά. Και μειώνονται συνεχώς. (Χωρίς να επιτρέπεται εφησυχασμός)

 8. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 16/12/2009 11:39:44

  Δεν συμφωνώ καθόλου με τη θεώρηση των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα ως μουτζαχνεντίν. 1. Αυτή η θεώρηση δεν αποτυπώνει καθόλου την κατάσταση στην ίδια την Αλβανία, 2. Πολύ μεγάλο ποσοστό των Αλβανών εδώ είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι, μερικοί και Καθολικοί, άλλοι απλά χωρίς θρήσκευμα, τα παιδιά τους εντάσσονται κανονικά, τα περισσότερα δεν μιλούν καν καλά αλβανικά. Ας είμαστε ρεαλιστές, οι αλβανοί μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη χώρα μας.

 9. Lavazza avatar
  Lavazza 16/12/2009 11:40:18

  Μαρκο Τ.

  δικαίωμά σου να θέλεις να προσδιορίζονται οι Θεσσαλονικείς ως "Νοτιομακεδόνες" αλλά για ρώτα κι αυτούς...

  Γιατί με το δικό σου σκεπτικό, οι Σκοπιανοί και οι Θεσσαλονικείς είναι ένα Έθνος που η Πατρίδα τους που απλώς οι Βόρειοι έμειναν στη Χώρα τους και οι Νότιοι μένουν στο κατηλλειμένο από τους Έλληνες κομμάτι...

  Ότι ακριβώς θέλουν οι Σκοπιανοί...

 10. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 16/12/2009 11:45:36

  Μπορείς να πας να ζήσεις εκεί αφού σου αρέσει τόσο.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ «Κασσάνδρα» 16/12/2009 11:49:31

   Ε όχι,το επίπεδο ζωής όπως είπα είναι πολύ χαμηλό.Καλά καλά δεν έχουν μέσα μαζικής μεταφοράς παρά μόνο κάτι παλιά λεωφορεία.

 11. what avatar
  what 16/12/2009 12:07:16

  "οσο για το μεγα αλεξανδρο, εχουν τοση σχεση μαζι του οσο οι νοτιοι γειτονες τους με τον περικλη…"

  Σοβαρά; Για παρέθεσε πηγές; Bulgarmak μήπως;

 12. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 16/12/2009 12:53:47

  ....." ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ "....ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΛΙΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΙΕΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ...... ΝΟΤΙΩΝ.... ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ , ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ , ΤΟΥ ΔΑΒΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΡΙΑΔΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ !!!!!!

 13. Στέργιος avatar
  Στέργιος 16/12/2009 12:59:54

  Μόνο που οι νότιοι γείτονές τους μιλάνε την ίδια γλώσσα με τον Περικλή.

 14. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 16/12/2009 13:37:31

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΤΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΘΑ ΕΧΩ?ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΖΟΥΣΑ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ?ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ.ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ 48-49(ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΝΟΦΙΤΩΝ ΚΚΕ)Η ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ) ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ(ΠΟΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΣΟΣ) ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΧΑΜΕΝΩΝ ΣΝΟΦΙΤΩΝ?
  ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ(ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΡΑΜΜΟΥ)ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΥ(ΑΠΟ ΜΑΝΑ),ΗΠΕΙΡΩΤΗ(ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ).

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 16/12/2009 13:48:11

   Το αν κάποιος είναι σλαβόφωνος δεν είναι καθοριστικό της εθνικής του συνείδησης.

   Στην Ελληνική Μακεδονία υπάρχουν κάποιες χιλιάδες δίγλωσσων σλαβόφωνων/ελληνόφωνων και αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων με καταγωγή από σλαβόφωνες οικογένειες.

   Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν Έλληνες και έχουν συνδέσει τις ζωές τους με την Ελλάδα. Αυτό και μόνο αρκεί για να μην αμφισβητείται ποτέ, κι από κανέναν η ελληνικότητά τους. Τελεία και παύλα.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 16/12/2009 23:20:54

   Αναφέρθηκα σε "σλαβομακεδονική συνείδηση" με την έννοια ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει διαμορφωθεί στους σλαβόφωνους κατοίκους της ΠΓΔΜ μία ξεχωριστή εθνική συνείδηση, που οι ίδιοι την ονομάζουν "μακεδονική", όρο που δεν αποδέχομαι, γιατί θεωρώ ότι με την ονομασία αυτή το επί μέρους (το σλαβόφωνο στοιχείο) σφετερίζεται το όλον, δηλαδή τον τίτλο "μακεδονικός". Ούτε μακεδονική γλώσσα υπάρχει, ούτε μακεδονική εθνική συνείδηση. Υπάρχει όμως μία διάλεκτος της Βουλγαρικής, που έχει επικρατήσει (κακώς) να ονομάζεται "μακεδονική γλώσσα" (διεθνώς), ενώ θα έπρεπε να ονομάζεται "σλαβομακεδονική" και ένας λαός που έχει μία ιδιαίτερη συνείδηση. Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο "σλαβομακεδονικός" για αμφότερα.
   Εννοείται ότι αν το σημερινό έδαφος των Σκοπίων ήταν μέρος της Βουλγαρίας, ούτε συνείδηση, ούτε γλώσσα "μακεδονική" θα υφίστατο. Ενας μεγάλος γλωσσολόγος είχε πει ότι "η γλώσσα είναι διάλεκτος με κράτος και στρατό". Αυτό συνέβη και στην ΠΓΔΜ.

   Εννοείται ότι δεν έχουν όλοι οι σλαβόφωνοι σλαβομακεδονική συνείδηση. Σλαβομακεδονική συνείδηση στην Ελλάδα έχουν πολύ λίγοι σλαβόφωνοι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των σλαβόφωνων έχει ελληνική συνείδηση. Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω γλώσσα και συνείδηση. Άρα, τα περί σλαβομακεδονικής συνείδησης που είπα δεν αφορούν στην συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σλαβόφωνων.

 15. Στέργιος avatar
  Στέργιος 16/12/2009 13:40:55

  Είμαι αναντάν-μπαμπαντάν Έλληνας Μακεδόνας. Εμείς εδώ πάντα ξέραμε ότι σε μεγάλα κομμάτια της Μακεδονίας ζούσαν Σλάβοι, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Βούλγαροι. Δεν υπήρχαν άλλοι Σλάβοι εκτός των Βουλγάρων, τουλάχιστον μέχρι τον Β' ΠΠ.

  Οι Σλαβομακεδόνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το έθνος τους προήλθε από τη συνειδητή τους απόσχιση από τον βουλγαρικό κορμό, και ότι δεν έχουν αυτοτελή εθνική ιστορία πριν από τη δεκαετία του 1940. Επίσης, πρέπει να σταματήσουν να σφετερίζονται την αρχαία ελληνική ιστορία και τη μεσαιωνική βουλγαρική ιστορία τής Μακεδονίας.

  Είναι και αυτοί γεωγραφικά Μακεδόνες, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Θα πρέπει να σταματήσουν το παραμύθι ότι είναι οι μόνοι αυτόχθονες Μακεδόνες και ότι δεν υπήρχαν Έλληνες στη Μακεδονία πριν από το 1912 και άλλα φαιδρά.

  Πρέπει μόνοι τους να βρουν έναν προσδιορισμό που να υπογραμμίζει την εθνική ιδιαιτερότητά τους, και να σέβεται την εθνική ιδιαιτερότητα των άλλων. Εγώ δέχομαι να μοιραστώ τη γεωγραφική μου μακεδονική ταυτότητα μαζί τους, και να αποκαλώ τον εαυτό μου Έλληνα Μακεδόνα, ή Ελληνομακεδόνα. Πώς ένας Σμυρνιός, ένας Πολίτης, ένας Κύπριος ή ένας Κρητικός μπορεί να είναι Τούρκος ή Έλληνας; Πώς υπάρχουν Θράκες Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά και Βούλγαροι; Έτσι.

  Αυτό που έχω πει κατ'επανάληψη σε Σλαβομακεδόνες είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουν για αρχαίες ταυτότητες. Το 1945 που ιδρύθηκε η χώρα-έθνος τους, δεν υπήρχε Ισραήλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή ισραηλινή εθνική ταυτότητα σήμερα, μια ταυτότητα ξεχωριστή από τις συνιστώσες ή παλιότερες ταυτότητες των Εβραίων που μετοίκησαν στο Ισραήλ.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Στέργιος 16/12/2009 14:16:45

   Η Μακεδονία δεν είναι μόνον γεωγραφικη έννοια, έχει και ιστορικό-εθνολογικό στοιχείο, που αποτελεί τμήμα της ελληνικής ταυτότηας. Μακεδόνας λοιπόν σημαίνει Έλληνας και για να είσαι κάτι άλλο πρέπει τότε να βάλεις προσδιορισμό. Δεν εκχωρώ σπιθαμή αυτής της ταυτότητας στους Σλάβους. Μπορούμε να τους πούμε Σλαβομακεδόνες, να τους δεχτούμε ως Σλαβομακεδόνες (αυτό είναι οι άνθρωποι, δεν είναι κάτι άλλο), αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι το Μακεδόνας σημαίνει Έλληνας. Δεν μοιράζεται η μακεδονική ταυτότητα σε περισσότερους. Ούτε η Θρακική, ούτε η Κρητική, ούτε η Κυπριακή. Κύπριος για μένα είναι Έλληνας και αν θέλει να είναι κάτι άλλο, τότε μπορεί να πει Τουρκοκύπριος. Η βάση της αποδόμησης της ελληνικής ταυτότητας της νήσου ήταν ανέκαθεν αυτό που έλεγαν οι Άγγλοι ότι "δεν θα αφήσουμε τα 4/5 του πληθυσμού να κάνει κουμάντο στο νησί". Μετά άρχισαν τα περί Ελληνοκυπρίων.

   Πέφτεις σε παγίδα ότι χαρίζεις μέρος του "Μακεδόνας" σε αυτούς. Δεν είναι δικό τους, ποτέ δεν ήταν. Το Μακεδόνας δεν είναι γεωγραφικό μόνον. Είναι και γεωγραφικό. Αλλά όχι μόνον.

 16. isnogood avatar
  isnogood 16/12/2009 13:50:50

  Το κουδούνι χτυπάει και τα παιδιά του σχολείου μπαίνουν στη γραμμή.
  Ένας μαθητής έρχεται στο δάσκαλο και του κάνει παράπονο:κύριε ο Δημήτρης με βρίζει!
  -Έλα εδώ Δημήτρη, φωνάζει ο δάσκαλος.
  -Γιατί βρίζεις τον Γιάννη;
  -Και εκείνος με βρίζει κύριε, ήταν η απάντηση του Δημήτρη.
  - Με φωνάζει Αλβανό! Συμπλήρωσε...
  -Και μένα έτσι με βρίζει κύριε, ανταπάντησε ο Γιάννης...

  Και ο Δημήτρης και ο Γιάννης είναι παιδιά Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα....
  Ο Δημήτρης είναι ΠΑΟΚ και ο Γιάννης ΑΡΗΣ. Πήγαν μια φορά πίσω στην Αλβανία στη γιαγια και τον παππού τους και δεν θέλουν να ξαναγυρίσουν.
  Βαφτίστηκαν ΧΟ...
  (Το περιστατικό είναι αληθινό, σε σχολείο της επαρχίας στη Μακεδονία)

  Τα περισσότερα παιδιά των Αλβανών μεταναστών, ιδιαίτερα στην επαρχία, έχουν αποκτήσει απο τώρα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μέσω της παιδείας και του τρόπου ζωής με τους συμμαθητές τους...

  Το πρόβλημα είναι με τους άλλους λαθρομετανάστες και θα το βρούμε μπροστά μας σύντομα. Ιδιαίτερα εκεί κάτω στην Αθήνα...
  Εύχομαι χωρίς θύματα.
  Το εύχομαι πραγματικά.
  Τώρα όσον αφορά τα Σκόπια...
  Νομίζω οτι με τις συνομιλίες χωρίς απόφαση, είμαστε σε καλό δρόμο.
  Η διάλυσή τους είναι θέμα χρόνου.
  Και με την λεγόμενη 'μεγάλη Αλβανία' -όταν και αν γίνει-μόνο να ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ έχουμε και τίποτε άλλο...
  Η Τουρκία μάλιστα.
  Αυτό είναι ένα τεράστιο και το ΠΡΩΤΟ θέμα που πρέπει να μας απασχολεί.

  Ίσως η επαφή μας και δημιουργία μια πραγματικής σχέσης 'στρατηγικού εταίρου' με το κράτος του ΙΣΡΑΗΛ να ήταν ένα σοβαρό αντίβαρο στην περιοχή...

  Καλημέρα σε όλους

  • αρχισαμε avatar
   αρχισαμε @ isnogood 16/12/2009 18:22:06

   Αν ο ...Αλβανος γινει ...ΜΠΑΟΚ αποκτα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ?

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ isnogood 16/12/2009 23:09:22

   Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σου. Οπως συνήθως, μας λείπει η πολιτική διορατικότητα. Σήμερα στην Αθήνα ζουν εκατοντάδες χιλιάδες λαθραίοι Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Σομαλοί, Αφγανοί, Νιγηριανοί, Ιρακινοί. Στη συντριπτική πλειονότητα μουσουλμάνοι. Συχνά υποαπασχολούνται και όταν απασχολούνται, ασχολούνται με παράνομο εμπόριο. Άλλοι είναι κακοποιοί και πρεζέμποροι. Σε μερικά χρόνια, όταν νομιμοποιηθούν, όσοι μείνουν εδώ και δεν φύγουν για τη Δύση, θα φέρουν και γυναίκες από τις χώρες τους και αυτομάτως θα δημιουργηθούν τεράστιες κοινότητες από μουσουλμάνους Ασιάτες και Αφρικανούς στο Κέντρο και την περιφέρεια της Αθήνας, ειδικά στις δυτικές συνοικίες. ¨Ηδη η αστυνομία ανέχεται την κατάληψη πεζοδρομίων και πλατειών από λαθραίους μικροπωλητές. Έχει γίνει καθεστώς.

   Και ενώ γινόμαστε μάρτυρες εποικισμού εξ Ανατολών, εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με τους Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι και συγγενικός μας λαός πολιτισμικά είναι και Βάλκάνιοι είναι και είναι οι πλέον ενταγμένοι, σε σημείο που να μην θέλουν να ξεχωρίζουν από τους Έλληνες.

  • man8os avatar
   man8os @ isnogood 17/12/2009 01:58:03

   Συμφωνω απολυτως. Με την σωστη αντιμετωπιση των Αλβανων απο ολους εμας μπορουν να αφομοιωθουν.Αλλα θελει προσπαθεια υπομονη και καλη θεληση. Αλλα οι μουσουλμανοι που εχουν ερθει απο τις τεσσερις γωνιες του κοσμου αυτου δεν προκειτε να αφομοιωθουν με τιποτα,οτι και να κανουμε.Εντελως διαφορετικος πολιτισμος απο εμας.

 17. fufutos avatar
  fufutos 16/12/2009 18:41:09

  @chien andalou
  Σου έθιξαν το σόι και τα πήρες στο κρανίο. Σκέψου, ούτε εσύ έχεις ελληνική συνείδηση που οι προγόνοι σου ζούνε σε Ελληνικά εδάφη από τον 14ο αιώνα μΧ. πόσο μάλλον θα έχει κάποιος που έφυγε από μια εθνικιστική σφηκοφολιά και προσγειώθηκε σε μια εχθρική χώρα (σύμφωνα με τους εθνοπατέρες της χώρας του). Αντιθέτως, σε βλέπω πολύ χουβαρντά με τα άλλα εθνικά θέματα, προφανώς γιατί δεν είναι εθνικά θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας σου. Πρόσεχε όμως γιατί είναι εθνικά θέματα που άπτονται των ιδιαίτερων πατρίδων κάποιων από εμάς οπότε κόψε τις χρηστομάθειες....

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ fufutos 16/12/2009 23:02:07

   @fufutos: Αυτές τις ανοησίες τις λες για τους Έλληνες Αρβανίτες, ότι δεν έχουν ελληνική συνείδηση; Μάλλον ζεις σε άλλο πλανήτη.
   Να σου δώσω καμία λίστα με ονόματα Αρβανιτών για να πεισθείς για την ανοησία αυτού που λες; Αρκετά με τους ανόητους ρατσισμούς. Οσοι νομίζουν ότι είναι απευθείας απόγονοι του Περιλέους, μπορούν να συνεχίζουν να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Για εμένα, ο Ελληνισμός δεν είναι θέμα DNA, δεν είναι κατηγορία φυλετική, αλλά κατηγορία πολιτισμική.

  • chien andalou avatar
   chien andalou @ fufutos 16/12/2009 23:13:25

   @φουφουτος
   Από που συμπέρανες ότι δεν έχω ελληνική συνείδηση;
   Επειδή δεν λέω εθνικιστικές μπαρούφες;
   Με τη λογική αυτή, οι μόνοι πατριώτες είναι το 5% των μπουμπουκων που επιδίδονται ασύστολα στον εθνικάπηλο αυνανισμό και την ιστοριογραφία επιπέδου γυμνασιάρχη της χούντας!
   Δεν νομίζω ότι το υπόλοιπο 95% των Ελλήνων που τα κόμματα τους κρατάνε μια πιο διαλακτική σταση είναι "ανθέλληνες" και "προδόται".

   Το να σεβεσαι τους άλλους λαούς είναι στοιχειώδης ανθρωπισμός, δεν είναι "χουβαρδαλίκι"!

 18. vardarskian avatar
  vardarskian 16/12/2009 19:58:38

  κι όταν γυρίσεις από τα ψώνια με τη φίλη σου τη Θάλεια
  κάνε κι ένα κρύο ντουζ... Ο Καρούζος φέτος δεν έκανε άτοκες γαμώτο...

  "l ami du peuple" μη χε....

 19. Greco avatar
  Greco 16/12/2009 21:37:39

  εγω βλεπω οτι θα εχουμε ακομα μια ευκαιρια για τη βορεια ηπειρο,ελπιζω να μην την κλωτσησουμε κ αυτη

  η αλβανια οπως κ τα υπολοιπα δυτ.βαλκανια δε προκειται ν μπουν ευκολα στην εε,οπως νομιζει ο γαπ και θελουν οι αμερικανοι,καθως οι ευρωπαιοι ειναι αρνητικοι και σε αλλες διευρυνσεις αβασανιστα μετα την τελευταια των ανατολικων κρατων που κλωνισαν την ενοτητα της ενωσης

  ειδικα για την αλβανια,που ναι το μονο κρατος που εχει τη δυναμικη τα επομενα ετη και ονειρευεται εδαφικη αυξηση(κοσοβο κυριως,σκοπια λογω των αλβανων,τσαμουρια ελαχιστοι..),με μεγαλη γεννητικοτητα κ πολιτισμικη διαφοροποιηση λογω θρησκειας,πιστευω οτι θα ειναι ολοι επιφυλακτικοι και οτι αργα ή γρηγορα οι αλβανοι θα επιδιωξουν φασαριες.αυτη η ευκαιρια δεν πρεπει ν χαθει

  ειναι ιστορικη αυτοκτονια αν θα συνεχισουμε να μενουμε θεατες,παντα πιστευα κ πιστευω οτι οι σλαβομακεδονες πρεπει να προσεταιριστουν απο μας κ οχι να τους ταπεινωνουμε.Η αλβανια ειναι ο ανερχομενος κινδυνος για τη γειτονια μας(αφηστε την τουρκια),κ οχι τα σκοπια οπως υποστηριζει η πλειονοτητα των μεγαλεξανδρων

  ο πολιτικος ρεαλισμος επιβαλλει να ενδιαφερθουμε τα επομενα ετη κ εμεις για τη βορεια ηπειρο,αφου πρωτα λυσουμε τα οικονομικα μας.Ενα ζητημα που δεν πρεπει ν το αγνοησουμε

 20. Greco avatar
  Greco 16/12/2009 21:43:29

  απορω με αυτους που λενε οτι με τη μεγαλη αλβανια μονο ν κερδισουμε εχουμε

  δεν εχουν ιδεα απο ισορροπια δυναμεων,που ακολουθουν ολα τα σοβαρα κρατη(επειδη φανταζομαι οτι θα ναι λατρεις κ της αρχαιας ιστοριας και του μεγαλεξανδρου-γιαυτο κ το μισος στα σκοπια-,ας διαβασουν το δημοσθενη για την ισορροπια δυναμεων)

  η πολιτικη δεν υπακουει στους ιστορικους συναισθηματισμους,ας το καταλαβουν.οι ιστορικοι ας κανουν ιστορια και οι πολιτικοι πολιτικη!

 21. ΚΩΝ/ΝΟΣ avatar
  ΚΩΝ/ΝΟΣ 16/12/2009 21:54:38

  ρε σεις αφου λεν οτι ειναι μακεδονες ας μας φερουν ενα νομισμα που να γραφει στη γλωσσα τους ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  οσο για τον μπουλη που εγραψε οτι αν ενας αλβανος γινει μπαοκ αποκτα ελληνικη συνειδηση εχω να του πω, οτι δεν εχει καμια σχεση το ποδοσφαιρο με τη συνειδηση.
  Και κατι ακομα, για τους σκοπιανους που μετα τον β' παγκόσμιο πόλεμο βαφτιστηκαν μακεδονες απο το λαμογιο ανθεληνα κροατη φασιστα Τιτο, ας ρωτησουν τον γκλιγκορωφ να τους πει τι ειναι.
  αυτα γιατι αδερφες και παλικαρια γιναμε μαλια κουβαρια

  φρστω

 22. Tarakoulas G. avatar
  Tarakoulas G. 16/12/2009 22:46:28

  Νικόλα,
  Ας ξεκινήσω από το τέλος…
  1)……για μία πραγματικά φοβερή έκθεση του Salvador Dali που ήταν σε εξέλιξη στα Σκόπια … Μην μας τρελάνεις ! τα έργα του εδώ , ηταν το 1/10 από τα έργα του. Ήμουν στην έκθεση μαζί με Σκοπιανούς οι οποίοι και έπαθαν πλάκα από την φτώχια …….που είχε η έκθεση…. Μήπως υπερβάλεις???
  2) …..Ο έλεγχος γίνεται σε...
  πολύ γρήγορο ρυθμό (εμείς οι Έλληνες όπως και έκανα μπορούμε να εισέλθουμε στην χώρα μόνο με την αστυνομική μας ταυτότητα)…… Ναι μια ώρα είναι πολύ γρήγορος ρυθμός, αν είχες ρολόι θα το έβλεπες….
  3) H πόλη έχει μεγάλους δρόμους,( έλα ρε Νικόλα.. η Καβάλα έχει πολύ μεγαλύτερους και καλύτερους) άνετους ποδηλατοδρόμους,( ναι στο 1/10 της πόλης) αρκετό πράσινο ( πολύ σωστό) και πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις όλων των επιπέδων και τομέων επιχειρηματικότητας σε κεντρικά σημεία της πόλης.(Νικόλα, το 1998 πήγες στα Σκόπια η το 2009?. Γιατί αν είναι το 2009 , μάλλον δεν πήγες στα Σκόπια, κάπου μπερδεύεσαι….-στα Σκόπια ζω , μην με τρελαίνεις!!!!).
  4) … Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο προσεκτικά οδηγούν ( έλα ρε Νικόλα, άσε τις μπούρδες.. σιγά μην οδηγούν οι Σκοπιανοί προσεκτικά. Καλλίτερα οδηγούν οι Τούρκοι.) ….και πως σταματάνε όλοι στις διαβάσεις των πεζών. ( εδώ έχεις δίκαιο…τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και πάντα ενάντια στους οδηγούς, οι δε πεζοί κάνουν βόλτα στον δρόμο –διάβαση- ο ένας πίσω από τον άλλον –μαζοχισμός-.
  5) ……….. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος όπως ντύνεται σου θυμίζει πως είσαι ακόμα στην δεκαετία του 90 καθώς οι μεγάλες πολυεθνικές ρούχων δεν έχουν ακόμα “πατήσει πόδι” στα Σκόπια.( πλάκα μας κάνεις??? Που είναι η Ελληνικές επιχειρήσεις που είδες????) Ας είναι ο μισθός της χώρας γύρω στα 200 ευρώ ο κόσμος τα βγάζει πέρα ( του κέρασες η σε κέρασαν? Απάντα ειλικρινά…) …. αν αναλογιστεί κανείς πως το κόστος διαβίωσης όπως μου είπαν δεν έχει ανέβει. Μερικά παραδείγματα είναι το φαγητό για 4 άτομα σύνολο 12 ευρώ,( που??? Γιατί εγώ πληρώνω για 2 άτομα 25 ευρώ????) το ποτό σε ένα από τα καλύτερα club της πόλης στα 2 ευρώ και οι τιμές σε super market πολύ γνωστής Ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται εκεί σε τιμές που λες γιατί να μην τις είχαμε και στην Ελλάδα.( πες μου και άλλα!!! 12 (δώδεκα χρόνια εδώ πως δεν τα ανακάλυψα????).
  6) κατά τα άλλα …το 70% που πήρε ο Γρουεβσκη τα λέει όλα. Μην εξαπατάσαι …αυτοί που ‘γνώρισες’ πιθανόν να ανήκουν στο 30%. Ίσως και να μην κατάλαβες καλά…Νικόλα…

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Tarakoulas G. 17/12/2009 00:35:52

   1)η έκθεση πραγματικά μου άρεσε...πιο πολλά έργα δεν θα μπορούσαν να φέρουν πιστεύω και λόγω χώρου.

   2)ο έλεγχος στην Γευγελή κράτησε ακριβώς 20 λεπτά και είχα το κινητό μου και έβλεπα την ώρα αφού είχε αυτόματα αλλάξει σε Τ ΜΟΒΙLE.Αφού μένεις εκεί την ξέρεις.Από όταν την πήραν την τοπική Cosmote οι Σλοβένιοι πήρε την κάτω βόλτα.

   3)Για την Καβαλα δεν ξερω...ξερω για τον Πειραια που μενω...και αυτην την απλα σε δρομους την εχω δει στην Ελλαδα πουθενα.


   4)Επειδή έχω μείνει και εγω 3 χρόνια στην Τουρκία και πηγαίνω συχνά δεν οδηγού οι Τούρκοι καλύτερα αυτό είναι σίγουρο.

   5)Όσο αφορά τα 2 άτομα 25 ευρώ μάλλον έχεις ακριβά γούστα...αλλά θυμάμαι και άλλη μια τιμή..5 καφέδες 7 ευρώ.Αυτό στην Αθήνα δεν το βρίσκεις πουθενά.Για το αν κέρασα η με κέρασαν(τι άθλια ερώτηση)έγιναν αμφότερα.

   6)70% πια δεν πήρε και αυτός και από όσο ξέρεις αφού μένεις εκεί στα Σκόπια μένει το 25% του πληθυσμού δεν είναι όπως στην Ελλάδα που μένει το 45% της χώρας στην πρωτεύουσα.

   Όσο για την αντίληψη μου άφησε μου το δικαίωμα να πιστεύω πως έχω λίγη.

 23. Στέφανος avatar
  Στέφανος 16/12/2009 23:11:10

  με το θάρρος και την άνεση που μου δίνει το γεγονός ότι για τους δικούς μου λόγους, έχω επισκεφτεί τη χώρα αυτή άπειρες φορές και γνωρίζω το λαό της σχεδόν όσο γνωρίζω και τους Έλληνες θα μου επιτρέψεις να σε ρωτήσω....

  ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΘΕΟΦΟΒΕ? Που στο καλό είδες να σταματούν στις διαβάσεις πεζών????????? ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ? Δεν ισχυρίζομαι ότι λες ψέματα, μάλλον η εμφάνιση σου θα ήταν εντυπωσιακή, μπορεί να έμοιαζες με ... υπουργό, γι' αυτό σταματούσαν στις διαβάσεις τα αυτοκίνητα!!!

  όσο για τις τιμές των προϊόντων στην αγορά, κάθε είδος στοιχίζει από το 40% (ντόπια εποχικά ωπορολαχανικά) έως και το 120% της αντίστοιχης τιμής στην Ελλάδα. Για τα είδη που εγώ πληρώνω 150 ευρώ στο Carefour καθε βδομάδα θα ήθελα 110 - 120 ευρώ στα Σκόπια. Για τα 30 ευρώ που δίνω στη λαϊκή θα μου φτάνανε τα μισά, αρκεί να μην αγόραζα φυσικά εισαγόμενα. Πάντως υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα μερικά εξ αυτών πουλιούνται εκεί φθηνότερα από ότι στα ελληνικά, παρόλο που επιβαρύνονται και με τελωνειακούς δασμούς! Και μιλάω για προϊόντα εισαγόμενα από την Ελλάδα και όχι για τς ελληνικές φίρμες που τα παράγουν εκεί!

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Στέφανος 17/12/2009 00:40:17

   Εμφάνιση υπουργού!Με έκανες και γέλασα πάντως!!!

   Αν θα έμοιαζα με υπουργός θα μπορούσα να πάρω taxi από την Θεσσαλονίκη με 100 ευρώ όπως με ενημέρωσε ντόπιος ταξιτζής και όχι το τρένο aller-retour 24.40 ευρώ.Επίσης δεν θα έμενα σε ένα από τα hostels του κοντά στο βουνό Vodo...ξέρει ο Tarakoulas G από αυτά.Αφού μένει και στην πόλη.

 24. Νικόλας avatar
  Νικόλας 16/12/2009 23:13:05

  Πάντως το πως από μία απλή καταγραφή όσων έζησα στη πόλη των Σκοπίων κατάντησε να συζητιέται μέσω σχολίων η εθνική συνείδηση των παιδιών των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω.

  Στα Σκόπια γνώρισα μόνο παιδιά της ηλικίας μου εκεί γύρω στα 23,παιδιά που όλα τους έχουν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές.Πιστεύουν πως όταν το θέμα του ονόματος λυθεί θα είμαστε οι καλύτεροι γείτονες γιατί απειλή όπως είπαν νιώθουν από τους άλλους γείτονές τους και όχι από εμάς.

  Προσωπικά προτιμώ μία Ευρώπη χωρίς σύνορα από μία Ευρώπη με πολέμους και σκοτωμούς.Μία τέτοια Ευρώπη μου περιέγραφε με δάκρυα στα μάτια του ο παππούς μου αξιωματικός του ελληνικού στρατού λέγοντας ποτέ να μην περάσουν τα εγγόνια του ότι πέρασε η χώρα στα ταραγμένα χρόνια πριν και τον εμφύλιο.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Νικόλας 17/12/2009 00:50:06

   Νικόλα είσαι πλέον πολύ καιρό εδώ και έχεις οξύνει τα κριτήρια σου ώστε να καταλαβαίνεις τι θα παίρνεις και τι θ΄ αφήνεις απ΄ όλες τις παρόλες μας. Το θέμα είναι πως ΕΜΕΙΣ οι "μεσήλικες" έχουμε ανάγκη απ΄ όσα μας φέρνει η δική σου μάτια, και του Μπλακ και κάποιων άλλων στην ηλικία σας, όπως τότε που είχες ρίξει στην κουβέντα την περίπτωση της φίλης σου σχετικά με την υπηκοότητα (συζήτηση για την συνοδό του Τσίπρα). Εμείς σας έχουμε περισσότερη ανάγκη και δεν πρέπει ν΄ αφήνουμε τίποτα να πέφτει απ΄ όσα κομίζετε... :)

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ B.K.Σ. 17/12/2009 00:54:16

    Πω πω που την θυμήθηκες αυτή την κουβέντα που είχα πει για την φίλη μου;Εχω μείνει αλάλου τώρα :-D

 25. ident avatar
  ident 17/12/2009 00:25:46

  Τα έχει πει ο Αμπού στον "Βασιλέα των Ορέων".

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ident 17/12/2009 09:20:44

   Τα έλεγαν αυτά γιατί είχαν στο μυαλό τους την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής αρχαιότητας, κληρονομιά της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του Νεοκλασικισμού, που ήταν το καλλιτεχνικό προϊόν του Διαφωτισμού. Αυτή η εξωπραγματική εικόνα για την αρχαία Ελλάδα τους έκανε να υποτιμούν τους Νεοέλληνες.
   Ούτε ο Περικλής, ούτε ο Θουκυδίδης, ούτε ο Πλάτων ήταν ο μέσος αρχαίος Έλληνας. Αν διαβάσει κανείς τον Αριστοφάνη, θα δει τα πράγματα καλύτερα. Και φυσικά η αρχαία Ελλάδα δεν ταυτιζόταν με την Αθήνα και το κράτος της Αθήνας.

   Από την άλλη, θα πρέπει να πω ότι ο σεβασμός στην έννοια του νόμου υπήρχε στην κουλτούρα της αρχαίας Ελλάδας, τουλάχιστον στις πιο προηγμένες πόλεις της. Το ότι σε εμάς έχει εμπεδωθεί η αυθαιρεσία ως δικαίωμα οφείλεται σε καταβολές της οθωμανοκρατίας και ορισμένοι λαϊκιστές πολιτικοί φρόντισαν να το καλλιεργήσουν ακόμα παραπάνω. Καθοριστική σ' αυτό υπήρξε η συμβολή του λαϊκιστή Ανδρέα Παπανδρέου, που καταξίωσε στις μέρες μας την "ελληναράδικη" νοοτροπία του "κάνω ό,τι γουστάρω" και "ξέρεις ποιος είμαι εγώ".

 26. Orestios avatar
  Orestios 17/12/2009 01:39:57

  Τα Σκόπια είναι μητρόπολη πολιτισμού. Μια Νέα Υόρκη των Βαλκανίων. Μα τί λέω. Δύο Νέες Υόρκες μαζί.
  Σιγά το οδοιπορικό. Το ίδιο χάλια όπως πριν 30 χρόνια είναι. Αλήθεια αλβανούς με το άσπρο πλεκτό καπελάκι δεν είδε? Είναι πολύ χαρακτηριστικό.
  Προς Τέτοβο και Γκόστιβαρ να πάει. Εκεί είναι μην σας πω Σαν Φρανσίσκο, και βάλε.
  Λέλε Μάικο, τί πάθαμε!

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Orestios 17/12/2009 01:52:46

   Απαπα ειρωνία!!!Ναι είδα και από αυτους που λες.Επισης ειδα και εβραιο με το δικο του χαρακτηρισιτκο καπελακι.Επρεπε να το γραψω και αυτο;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Νικόλας 17/12/2009 02:01:28

    Σίγουρα θα κατουρήθηκες από τη χαρά σου.

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ Orestios 17/12/2009 02:07:04

     Που είδα Εβραίο;Κάθε μέρα βλέπω εδώ στον Πειραιά,έχω γείτονες.

    • Orestios avatar
     Orestios @ Orestios 17/12/2009 02:12:18

     Εγώ πάλι έχω φίλους αλλά δεν κάνω έτσι. Φαντάζομαι να είχες επισκεφτεί την Καβάλα, τί θα βλέπαμε. Διθύραμβους.
     Σε παρακαλώ με τα Σκόπια και την ποιότητα ζωής εκεί. Ας σοβαρευτούμε. Έχουμε ανθρώπους εκεί, έχουμε πάει, είδαμε, δεν θα πάρουμε. Μακάρι να βρούν την ταυτότητά τους, που την χάσαν με τον Τίτο. Οι Βούλγαροι τους δέχονται ως ομοεθνείς. Δεν είναι κακό αυτό.

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Orestios 17/12/2009 10:41:55

     Orestios, συνιστώ επίσκεψη στη λεγόμενη "ΛƎΠΤΟΚΑΡΥΑ".
     Όχι της Πιερίας, αλλά τη συνοικία με τα in καφέ, μπάρ και ντίσκο στα Σκόπια. Εκτός από ωραίο καφέ, θα βρείς εκεί Σάββατο μεσημέρι πολλούς Εβραίους, ημέρα αργίας γάρ.
     Τα βράδυα όμως, υπό τους ήχους ρόκ μουσικής, ακούγονται και πολλά "γαλλικά" των νεαρών θαμώνων: Παραλήπτες μερικοί Έλληνες και Βούλγαροι πολιτικοί, οι "σκληροί" Αλβανοί, και ο ... Γκρούεφσκι αυτοπροσώπως. Από τους γείτονες, ποτέ δεν περιλούονται Σέρβοι.
     Εντυπωσιακό, κυρίως γιατί εκφράζουν τα συναισθήματα της νέας γενιάς! Το καλοκαίρι πολλοί από αυτούς κατεβαίνουν στις ακτές μας, τις προτιμούν από του Μοντενέγκρο (για το Βουλγαρικό Εύξεινο Πόντο ούτε ν' ακούσουν θέλουν, είναι πολύ αντι-Βούλγαροι). Εκτιμούν ιδιαίτερα και τις νεαρές μας συμπολίτισσες, ξέρω μάλιστα αρκετούς τέτοιους γάμους (με τον ή την σύζυγο από την ΦΥΡΟΜ). Αλλά θέλουν να μην έρχονται πιά με "ένοχη" συνείδηση, περίπου ως "εθνοπροδότες".
     Έτσι, βρίζουν αμφίπλευρα: Πείθονται όλο και περισσότερο ότι Politics is a bad business.

 27. Νικόλας avatar
  Νικόλας 17/12/2009 02:19:43

  @ Οrestios

  Αντιδράς λες και σου έχω βάλει το μαχαίρι στο λαιμό προσπαθώντας να σε στείλω με το ζόρι για τουρισμό εκεί!!! Άκου "Έχουμε ανθρώπους εκεί, έχουμε πάει, είδαμε, δεν θα πάρουμε" δεν προσπαθώ να πείσω για οτιδήποτε κανέναν.

  Εγώ απλά λέω τι είδα 3 μέρες εκεί.Μπορεί να φταίει το ό,τι ήμουν με ντόπιο κόσμο και μάλλον με πήγαιναν στα καλά μέρη χωρίς να έχω πχ την ατυχία ως τουρίστας να βρεθώ στην Αθήνα βράδυ στην πλατεία Βάθης.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Νικόλας 17/12/2009 02:23:08

   Χαίρομαι που πέρασες καλά. Αυτό έχει σημασία.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Νικόλας 17/12/2009 02:23:34

   Αλλά κράτα και κάτι για σένα.

 28. Σαος avatar
  Σαος 17/12/2009 10:26:26

  Το «μπαλάκι» αυτήν την ώρα είναι στα Σκόπια. Το αν θα διαλυθούν ή αν θα αποδεχθούν την δημιουργία μιας νεάς εθνικής ταυτότητας που δεν θα προσβάλει τις γειτονικές χώρες (βλέπετε δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει πρόβλημα) και που θα φέρει σταθερότητα, είναι δική τους υπόθεση. Σε ένα χρόνο από τώρα είναι πιθανόν να ξέρουμε τι θα συμβεί.

 29. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/12/2009 13:54:45

  ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ!
  Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε 6 μήνες.

  Αντιγράφω από τη "Μακεδονία" τής 17.12:

  "Δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της ΠΓΔΜ, “Dnevnik”, καταγράφει δηλώσεις και απόψεις ηγετικών στελεχών τόσο του συγκυβερνώντος DUI όσο και των αντιπολιτευόμενων DPA και “Νέας Δημοκρατίας”, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι, μετά την πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο λόγος των αλβανικών κομμάτων έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι τα αλβανικά κόμματα βρίσκονται πλέον κοντά στη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ. Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα της “Dnevnik”, αν το ζήτημα του ονόματος δεν επιλυθεί εντός των επόμενων έξι μηνών, ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές, ο αλβανικός πολιτικός παράγοντας θα θέσει υπʼ όψιν του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE τη δική του “κόκκινη γραμμή”, με βάση την οποία το αλβανικό κόμμα DUI θα αποχωρήσει από μια “ευρωσκεπτικιστική και αντινατοϊκή κυβέρνηση”, οδηγώντας σε περιπέτεια τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Στο τραπέζι θα πέσει η πρόταση για τη δημιουργία μίας γεωγραφικά προσδιορισμένης συνομοσπονδίας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ονομασίας να προσλάβει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και διαστάσεις".

  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=48607

 30. TarakoulasG avatar
  TarakoulasG 17/12/2009 16:51:59

  Νικόλα,
  1, Για την έκθεση που λες …..ε! τι να κάνουμε. Το 1/10 ηταν πολύ που σου έδωσα.
  Ίσος πρεπει να δεις περισσότερες εκθέσεις του συγκεκριμένου.
  2, Για τους δρόμους, ο μόνος φαρδύς δρόμος είναι η Partizanska. Δεν μας είπες όμως πόσες τρύπες υπάρχουν σε κάθε 10 μέτρα? Πες μου λοιπόν τους δρόμους να σε στείλω φωτογραφίες τους.
  3, Αν εννοείς καμία καντίνα ..ναι μπορείς να φας με αυτά τα χρήματα. Ανθρώπινα αποκλείεται. Δεν έχω ακριβά γούστα, αλλά και ‘κόψιμο’ δεν θέλω να έχω. Εσύ βέβαια εισαι 23 χρ. και ίσος αντέχεις.
  4, …Λες ότι .. Όσο για την αντίληψη μου άφησε μου το δικαίωμα να πιστεύω πως έχω λίγη. Ναι φίλε μου, αρκεί να την έχεις για σενα. Όταν μας την σερβίρεις και σε μας, ..μάτια έχουμε.
  5, Όσο για το που ζω??? Μπορείς εύκολα να το δεις. Δες από σου έρχονται τα μήνυμα τα μου.
  6, Το αν σε κέρασαν η τους κέρασες ηταν για να δεις αν πραγματικά τόσα χρήματα έβγαλες από την τσέπη σου.
  7, Στα 2,150,000 περίπου κατοίκους της ΠΓΔΜ, οι 850,000 ζουν στην πόλη Σκόπια.
  Διάβασε το από τους ίδιους.
  *Ειλικρινά αν ζεις στο Πειραιά, στα Σκόπια μόνο για βόλτα θα μπορούσες να ζήσεις!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.