#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/04/2011 09:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οδεύουμε προς «τακτοποίηση» αυθαιρέτων για 10 δις ευρώ;
Μια περυσινή εισήγηση για άμεση εισροή αρκετών δις ευρώ στα ταμεία του κράτους από τα αυθαίρετα, επανέρχεται μετά την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη από τον Πρωθυπουργό. Δεν θα τεθεί θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, αλλά τακτοποίησης τους κατά το πρότυπο των ημιυπαίθριων.

Η κυβέρνηση µελετά  το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην άµεση τακτοποίηση των περίπου 500.000 (ή κατ’ άλλους ενός εκατοµµυρίου) αυθαίρετων κτισµάτων που υπάρχουν στη χώρα, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του περυσινού και του φετινού προϋπολογισμού. Πολύ σύντομα αν προκριθεί η προώθηση της ρύθμισης, αναμένεται να αρχίσει εντατικός διάλογος µε όλους τους ενδιαφερόµενους φορείς, αλλά και µε τη ∆ικαιοσύνη με πολύ στενά χρονικά περιθώρια, ώστε το σχέδιο να ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή περί τα μέσα Μαΐου.

Αδιευκρίνιστες, ωστόσο, είναι πολλές τεχνικές πτυχές του όλου εγχειρήματος όπως:

1) Το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, πώς θα προκύπτει δηλαδή το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες. Για παράδειγμα(αν θα είναι µε βάση το εµβαδόν, τη χρήση του ακινήτου, την παλαιότητά του, το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή παραθεριστική κ.ά.), αν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή ενός συγκεκριµένου ποσού ή για δόσεις.

2) Αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισµάτων (σε αιγιαλούς, δάση κτλ) και αν ναι, με ποιο αντίτιμο.

3) Πώς θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Ε’ Τµήµατος του Συµβουλίου της Επικρατείας το οποίο «ανθίσταται» σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια στις απόπειρες για νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων.

Είναι βέβαιο ότι οι όποιες ρυθμίσεις προσκρούουν στο Σύνταγμα, σε διατάξεις όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της δόμησης σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για το λόγο αυτό στην Κυβέρνηση επιθυμούν διάλογο µε την ηγεσία της ∆ικαιοσύνης, ο οποίος θα επικεντρωθεί στο  πώς θα αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλει το ΣΤΕ.

Το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί ανεξάρτητα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της «τακτοποίησης», μπορεί να φθάσει και τα δέκα δις ευρώ (αν υποθέσουμε ότι τα αυθαίρετα είναι 1 εκατομμύριο και κατά μέσο όρο οι παραβάτες πληρώσουν 10.000 ευρώ έκαστος). Υπό την προϋπόθεση ότι θα προσέλθουν στα ταμεία οι περισσότεροι το τεράστιο αυτό ποσό, μοιάζει εφικτό να αντληθεί.

Μ.Ο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 17/04/2011 09:22:20

  Πολύ σωστό μέτρο και κακώς το έχουν αργήσει.
  Έτσι κι αλλιώς τα αυθαίρετα έχουν κτιστεί.Διάθεση να τα γκρεμίσει κάποιος και να επιβάλλει το νόμο δεν υπάρχει .Οπότε γιατί να μην τελειώνουμε ......

  • Μπαρμπα Γιάννης avatar
   Μπαρμπα Γιάννης @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 17/04/2011 13:42:44

   Σωστά, εσύ φέρε τώρα και τα λεφτά να τελειώνουμε.

   Όλα τα αυθαίρετα δεν είναι βίλες και μεζωνέτες πατριώτη.

   Είναι και σπιτάκια της πλάκας μεροκαματιάρηδων. Που θα τα βρουν αυτοί τα λεφτά να πληρώσουν αυτά τα νταβατζηλήκια;

   Και φυσικά την ξέρουμε την απάντησή, "ας πρόσεχαν να μην κάνουν αυθαίρετο και να ήταν νόμιμοι".

   Δηλαδή εσύ πιστεύεις πραγματικά ότι υπάρχει, κάποιο, έστω και μονοψήφιο ποσοστό ατόμων στην Ελλάδα που αν υποβληθούν σε κανονικό φορολογικό πόθεν έσχες και έλεγχο ή κανονικό πολεοδομικό έλεγχο των ακινήτων τους ή κανονικό υγειονομικό και έλεγχο πυρασφάλειας των επιχειρήσεών τους θα ξεφύγουν με λιγότερο από πενταψήφιο ποσό προτίμου;

   Στην Ελλάδα φίλε δεν υπάρχουν νόμιμοι, όλα φλου είναι. Υπάρχουν μόνο αυτοί που είναι τυχεροί ή έχουν μέσο να μην τους ελέγξουν και φανεί η παρανομία τους.

   Κάτι δηλαδή σαν αυτό που είχε πεί ο Τζέκος "ντοπέ είναι αυτός που πιάνεται" δηλαδή επί του προκειμένου όποιος δεν έχει άκρη στο κόμμα. Και φυσικά ένα είναι το κόμμα...

 2. GEODETIS avatar
  GEODETIS 17/04/2011 09:59:31

  άντε να γίνει να το τακτοποιήσω το ρημάδι .... επιτέλους ..... έλα με το μακακισμένο κράτος που με έχει όλα αυτά τα χρόνια στον αέρα, με τα πρόστιμα διατήρησης λές και είμαι κλέφτης ... τι έκανα ;;; μια αγροικία 200 τετραγωνικά μέτρα, σε τέσσερα στρέμματα γή και μια γούρνα να κολυμπάνε τα οικόσιτα πτηνά ... δηλαδή ποια οικόσιτα πτηνά έχω καμιά 10 κότες 20 πάπιες και πέντε χήνες, που το θέλουν το νερό τους τα ζωντανά, πώς να το κάνουμε .... τις χήνες τις πήρα για φύλακες βέβαια ... εγώ και ο Μπερνουσκόνη που τις έχει στο Καπιτώλιο ... είναι ωστόσο το αγρόκτημα μέσα σε ένα δάσος με βαλανιδιές και μπορεί να μαζευτούν και άλλες χήνες άγριες, μιας και τα δικά μου είναι τέσσερα θηλυκά και ένα αρσενικό, οπότε θα τις κάνω κοπάδι .... το θετικό βέβαια είναι ότι το υδροκέφαλο κράτος θα μας αναγνωρίσει επιτέλους την περιουσία μας .... άντε επιτέλους και μου έπεσαν τα χέρια να κάνω αποψίλωσης το δάσος ....

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ GEODETIS 17/04/2011 11:29:46

   Δε συμφέρει αδελφέ...για άλλη μια φορά θα αποδειχτεί ότι "λεφτά υπάρχουν" (κατά την πεποίθηση της κοινής γνώμης σε όλο τον πλανήτη ότι οι έλληνες έχουν λεφτά αλλά η κυβέρνησή τους είναι φτωχή) και θα αρχίσουν να μας "ψαχουλεύουν"!

 3. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 17/04/2011 11:48:12

  Συμφωνώ απόλυτα και επικεντρώνω στο "ηθικό"... νισάφι πια με όλους αυτούς που ζουνε εις βάρος μας.

 4. Vtheod avatar
  Vtheod 17/04/2011 11:54:52

  Εχω κάτι πέργολες και κάτι κλεισμένα μπαλκόνια - θα τα βάλουν προς τακτοποίηση? Είναι ευρηματικό το ΠΑΣΟΚ: βαφτίζει το κρέας ψάρι και το ΣΤΕ το εγκρίνει.

 5. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 17/04/2011 20:49:22

  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ,ΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΕ-
  ΔΑΦΙΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΙΚΑΝ ΠΑΝΩ
  ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ .
  ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΟΥ ΜΟ-
  ΣΧΟΠΟΥΛΗΣΑΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΣΕ ΑΝΙΔΕΟΥΣ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥΣ.
  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΤΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ,ΕΠΕΙ-
  ΔΗ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ?
  Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ-
  ΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ
  ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

 6. Civil-Eng. avatar
  Civil-Eng. 18/04/2011 12:44:46

  Είναι η πρώτη φορά που κάνω σχόλιο στο blog αν και το διαβάζω αρκετό καιρό

  Το γεγονός οτι απαγορεύεται σε κάποιες περιοχές η δόμηση μπορεί να έχει εκτός από οικολογικές, περιβαλλοντικές, αρχιτεκτονικές αιτίες και άλλους εξίσου σοβαρούς λόγους ασφάλειας (ρήγματα, πολύ προβληματικά εδάφη κτλ....) Οι δυσκολίες αυτές μπορουν βέβαια να ξεπεραστούν με κατάλληλες μελέτες (και το απαραίτητο κόστος). Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό, άντε οτι έγινε έγινε, ας νομιμοποιηθούν οι παρανομήσαντες και όλα καλά. Για να μην αναφερθεί κανεις στην ηθική διάσταση του ζητήματος...
  Σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται σε πανικό.

 7. East avatar
  East 19/04/2011 19:40:40

  Το κράτος πρέπει να δώσει 1 στρέμμα οικόπεδο(οικοδομήσιμο) σε κάθε οικογένεια που θέλει να φύγει από την πόλη, και να καταργήσει την οικοδομική άδεια για τις μονοκατοικίες, και αυτές να γίνονται με ευθυνη του μηχανικού.

  Στα διαμερίσματα, όχι μόνο είναι αφύσικη ζωή, αλλά και δεν παράγουμε τίποτα. Αν θέλουμε να ξεχρεώσουμε πρέπει να αλλάξουμε -εκτός των άλλων- άρδην την χωροταξία, ώστε από δω και μπρος να ενθαρρυνθούν οι μονοκατοικίες και οι λαχανόκηποι.

  Δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά πλέον, αλλά μόνο με ότι και όσο παράγουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.