25/11/2008 15:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΟΣΑ: Στο 2% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009

Στο 2,0% ενδεχομένως να επιβραδυνθεί το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδος το 2009, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 8%, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού για την ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της κυβέρνησης, η οποία αναμένει ρυθμό της τάξεως του 2,7%.

Η ελληνική οικονομία, η οποία αντιστοιχεί στο 2,5% περίπου της Ευρωζώνης, καταγράφει τα τελευταία χρόνια υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους της λόγω της υψηλής ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οικονομικοί δείκτες, όπως αυτός των λιανικών πωλήσεων, των νέων αυτοκινήτων, της βιομηχανικής παραγωγής και του οικονομικού κλίματος, υποδηλώνουν επιβράδυνση της οικονομίας.

«Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει χαμηλή τα επόμενα τρίμηνα, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής αναταραχής και τις συνεπακόλουθες δύσκολες πιστωτικές συνθήκες, τη μείωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ένα πιο δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον και την κάπως αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική».

Η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής θα οδηγήσουν πιθανότατα τον πληθωρισμό κάτω από το 2,5% έως το 2010, από 4% πού ήταν τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στην ανεργία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως αυτή θα αυξηθεί, για να ξεπεράσει ελαφρώς το 8% έως τα τέλη του 2009. «Αν και συρρικνώνεται κάπως, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ενδέχεται να παραμείνει υψηλό, κοντά στο 13,25% του ΑΕΠ», σημειώνει ο οργανισμός.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης δικαιολογείται από το υψηλό δημόσιο χρέος και τις προοπτικές για αυξημένο δημοσιονομικό κόστος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον ΟΟΣΑ.

(Πηγή: Reuters)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τιραμολα avatar
  τιραμολα 25/11/2008 15:36:33

  «Απόφασή μου είναι να είμαι χρήσιμος για τον τόπο -έστω κι αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα», είπε για το Ασφαλιστικό στις 5 Μαρτίου 2008. «Εχω χρέος να παίρνω αποφάσεις, ακόμα και όταν γίνομαι δυσάρεστος. Δική μου επιλογή είναι να είμαι χρήσιμος και να παράγω έργο», στις 21 Μαρτίου 2008, στη Βουλή για τη Νεολαία. «Δεν θα υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και τις θυσίες των πολιτών με το να γίνομαι πρόσκαιρα ευχάριστος. Απόφασή μου είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα και στους πολίτες», δήλωσε για τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές, στις 15 Οκτωβρίου 2006. «Η δική μου πολιτική σχολή λέει ότι είναι προτιμότερο να είσαι χρήσιμος παρά πρόσκαιρα ευχάριστος», είχε πει στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου 2005. Το ίδιο επανέλαβε από τον ίδιο χώρο και την επόμενη χρονιά: «Ο στόχος είναι να προσπαθώ να είμαι χρήσιμος».

  Το δυστηχημα στην συγκηρια ειναι οτι εχουμε
  πρωθυπουργο εναν ηθοποιο.
  Εφυγε ο Ρουσοπουλος και κολλησε η βελονα...

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 25/11/2008 16:06:57

  Ρέ Μάστορα Factorx, εσύ πού, (τέλος πάντων), μού φαίνεσαι σοβαρός, μπορείς νά μήν αναπαράγεις μπαρούφες περί ανάπτυξης κλπ ?

  Άν γνωρίζεις, τί εστί αυτό τό "φρούτο", τό οποίο σερβίρεται τά τελευταία χρόνια, τότε, κάνε μιά συνοπτική περιγραφή, ώστε νά μήν βαυκαλίζεται τό πόπολο ότι όλα βαίνουν καλώς στήν "Μάγκικη" Ελλάδα, εν αντιθέσει μέ ΟΛΟΝ τόν λοιπό κόσμο, τούς κουτόφραγκους, όπου η "ανάπτυξη" θά έχει μηδενικές έως καί αρνητικές τιμές.
  Άν, πάλι, ΔΕΝ γνωρίζεις, ρώτα νά μάθεις και θά εκπλαγείς !!!
  Οι πολιτικάντηδες σερβίρουν σανό στά ζώα, διότι εισπράτουν ψηφουλάκια. Εσύ ? ΕΣΥ ?

  ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ , όταν ΜΟΝΟΝ δανείζεσαι ΓΙΆ ΝΆ ΚΑΤΑΝΑΛΏΝΕΙς, νά έχεις ανάπτυξη !!
  Πώς λέμε: " Είναι κακό στήν άμμο νά χτίζεις παλάτια..." , έ, κάπως έτσι.

 3. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 25/11/2008 16:14:05

  Και αυτοι χρυσοπληρωνονται για να μας πουν αυτά που ξερει και ο ψιλικατζης της γειτονιας μου;
  ``Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης δικαιολογείται από το υψηλό δημόσιο χρέος και τις προοπτικές για αυξημένο δημοσιονομικό κόστος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον ΟΟΣΑ.``
  Καλα τοσους μεταναστες εχουμε, το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ γεμισε απο αυτους, τα Νοσοκομεια και τα σχολεια το ιδιο ,παλι αυξημενο δημοσιονομικο κοστος ; μας κοροιδευουν , ο Αλογοσκουφης τους εγραψε την μελετη;

 4. mesas avatar
  mesas 25/11/2008 23:02:48

  στη ψηφιακή εποχή η διασταύρωση ειδήσεων είναι σημαντική!

  τι γράφει επί του θέματος η euro2day:

  Ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή του τονίζει ότι είναι καθοριστικής σημασίας οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, στο σύστημα υγείας και στη δημόσια διοίκηση, ενώ ζητά παράλληλα άρση των περιορισμών στην αγορά εργασίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας στις βιομηχανίες δικτύων.
  http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/406321/ArticleNewsWorld.aspx

  MΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, στην Ελλάδα η κρίση δεν έχει σημασία... σημασία έχει να συνεχιστούν οι ..μεταρρυθμίσεις!
  ποιος να καταλάβει ότι το μόνο οχυρό στη σημερινή κατάσταση είναι η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών...
  όταν ίσως διαβάσουμε ότι ο Μπράουν θα κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο να το σκεφτούμε αλλιώς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.