31/07/2009 16:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΟΣΑ: Σε ύφεση η ελληνική οικονομία το 2009Η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει τη συρρίκνωση καθώς η διεθνής κρίση πλήττει τον τουρισμό και την ναυτιλία ενώ η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο διεθνής οργανισμός καλεί την κυβέρνηση να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή, και να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και παιδείας.

«Η Ελλάδα στάθηκε καλύτερα κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Δεν είναι, ωστόσο, πιθανό να αποφύγει την ύφεση καθώς η εμπιστοσύνη, και τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία έχουν υποχωρήσει σημαντικά», επισημαίνεται στην έκθεση.

Πρόβλεψη για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι αρνητικός και θα διαμορφωθεί στο -1,25% φέτος, ανακάμπτοντας στο +0,25% το 2010.

«Οι εξαγωγές θα πληγούν φέτος από την υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου. Η χαμηλότερη εμπιστοσύνη, η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και οι δυσκολότερες πιστωτικές συνθήκες θα επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση».

Μία σειρά, ωστόσο, παραγόντων θα μετριάσουν την συρρίκνωση της ανάπτυξης. Η Ελλάδα εξαρτάται λιγότερο από το εμπόριο και ειδικότερα από τον μεταποιητικό τομέα σε σχέση με άλλες χώρες ενώ συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι «γενναίες» συλλογικές συμβάσεις που υπογράφηκαν για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα το 2008 θα υποστηρίξουν την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών φέτος καθώς η ύφεση πλήττει την οικονομική δραστηριότητα ενώ τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση είναι περιορισμένα.

Καθώς η δραστηριότητα επιβραδύνεται, η δημοσιονομική επιδείνωση είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει χώρος για δημοσιονομικούς ελιγμούς. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσουν, ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 6,75% του ΑΕΠ έως το 2010», σύμφωνα με την έκθεση.

Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την αποφυγή αντιδράσεων από τις αγορές απαιτείται ισχυρή δέσμευση για συνέχεια την δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Εκτός από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στο ασφαλιστικό θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να βελτιωθούν.

Πρόσθεσε ότι οι επανειλημμένες δημοσιονομικές αστοχίες σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και την εικόνα των προϋπολογισμών μακροπρόθεσμα εξηγούν την μεγάλη διεύρυνση των spreads των ομολόγων έναντι των γερμανικών.

ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο

Οι προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών δεν αφήνουν πλέον περιθώρια περαιτέρω ωραιοποίησης της κατάστασης και παρερμηνειών, σχολίασε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη έβαλε για άλλη μία φορά κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως για ακόμα μία φορά, επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία αξιόπιστου κυβερνητικού σχεδιασμού και οικονομικής πολιτικής, ικανής να ανατάξει την ελληνική οικονομία. Καταλήγοντας επανέλαβε πως ο ελληνικός λαός απαιτεί πλέον υπεύθυνη διακυβέρνηση και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.

ΚΚΕ: Μόνο χειρότερα θα δει ο λαός

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει πως ο λαός μόνο χειρότερα θα δει από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Παράλληλα καλεί τους εργαζομένους να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική για να αλλάξουν τη ζωή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγές κοινωνικής κατεδάφισης

Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όπως ανέφερε, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ συνιστούν συνταγή γενικής κοινωνικής κατεδάφισης, η οποία αντιπροσωπεύει ένα εφιαλτικό μέλλον για τον ελληνικό λαό και πρώτα απ’ όλα για τον κόσμο της εργασίας και για την νεολαία.

Μάλιστα βάλλει κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως οι κατά καιρούς συνταγές του οργανισμού «υπήρξαν πάντα το ανομολόγητο πρόγραμμα προσανατολισμού τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας βαθιάς ανατροπής, «ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και του δικομματικού τοπίου».

ΛΑΟΣ: Όλο και σκληρότερα μέτρα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη: «Κάθε μέρα που περνάει οι προτροπές, οι οδηγίες και οι εντολές διεθνών φορέων όπως του Ο.Ο.Σ.Α, του Δ.Ν.Τ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα έχουν το ίδιο μονότονο περιεχόμενο: όλο και σκληρότερα μέτρα. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, συνεχίζοντας την πολιτική του κ. Σημίτη, ενταφιάζει κάθε ελπίδα για έξοδο απ’ την κρίση».

Πηγές: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 31/07/2009 17:07:32

  Με άλλα λόγια, μας είπε:

  Επειδή ζήτε με δανεικά, θα σας δανείζουμε όσο μας πληρώνετε. Με εισαγωγές, εισαγωγές, εισαγωγές.
  Το γεγονός ότι έχετε και διαρθρωτικά προβλήματα σαν οικονομία, πρόβλημά σας.

 2. donaE avatar
  donaE 31/07/2009 17:25:16

  Επισης δεν καταλαβαινω πως θα λειτουργησουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές και θα γινει και ικανη δημοσιονομικη προσορμαγη.
  Και τα μετρα που προτεινει το ΔΝΤ;
  Ολοι συζητανε πως κατι πρεπει να γινει αλλα κανενας δεν προτεινει συγκεκριμενα κατι εφικτο.
  Ο Συριζα επιασε το νοημα:ανατροπη.
  Μονο που πρεπει να ξεκινησει απο τους ιδιους.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ donaE 31/07/2009 17:35:53

   Στην απορία σου θα μπορούσε να απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
   Φαίνεται όμως ότι ήταν απασχολημένος, και έτσι μίλησε αντ' αυτού ο ΟΟΣΑ.
   Ευκαιρία βρήκαν λοιπόν τα κόμματα να μας φωτίσουν με τις αερολογίες τους.

 3. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 31/07/2009 17:51:44

  Όλες μα όλες οι εταιρίες στο κόσμο που είχαν (ή τους προέκυψαν) παρόμοια οικονομικά προβλήματα δομικής φύσεως (όπως τα δημοσιονομικά της Ελλάδας) είχαν μόνο μια επιλογή και πάνω σε αυτήν πορεύτηκαν την περικοπή των εξόδων.

  Τωρα το γιατί στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να το κατανοήσει αυτό το τόσο απλό είναι ένα θέμα που χρίζει ιατρικής παρακολούθησης.

  Μάλλον οι 100.000 που τρώνε από αυτά που θα έπρεπε να περικόψουν έχουν ταίσει πολύ (δημοσιογραφικό και πολιτικό) κόσμο που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και το βουλώνει.

  • donaE avatar
   donaE @ greekpoliticalreview 31/07/2009 17:55:56

   Και την εισπραξη των εσοδων.Αλλα τι να εισπραξουν τον ...εαυτο τους ετσι πως γινανε οι διαπλεκομενοι;

   • greekpoliticalreview avatar
    greekpoliticalreview @ donaE 31/07/2009 18:13:02

    Τα έσοδα , νομοτελιακά , σε περίοδο οικονομικής κρίσης πέφτουν γι αυτό και κανένα σχέδιο εταιρικής οικονομικής εξυγίανσης δεν στηρίχθηκε σε έδοδα αλλά σε περικοπές εξόδων (εξ ου και η αύξηση της ανεργίας).

    Αλλά τι καθόμαστε και λέμε τώρα , Ελλαδιστάν σημαίνει να είσαι μέλος κρατικού Δ.Σ να πηγαίνεις στα συμβούλια 3-5 φορές το μήνα και να παίρνεις 4.000-5.000 χιλ ευρώ το μήνα χώρια τα ρουσφέτια...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ donaE 31/07/2009 18:20:48

    Ή λογική λέει ότι οι περικοπές πρέπει να είναι σε λιγότερο αποδοτικά κομμάτια. Η κρίση σε αναγκάζει να γίνεις lean and mean. Αυτά αδυνατούν να τα καταλάβουν στο Δημόσιο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ακόμα κι αν το καταλάβαιναν μπορεί να μην φτάνει. Στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα γίνονται τέτοιες προσπάθειες, αλλά αρκετοί, λογικά, δεν θα αντέξουν. Θα το δούμε αρχικά με προβλήματα ρευστότητας και αργότερα με κλεισίματα, δυστυχώς.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/07/2009 18:27:29

  Και όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, δεν χρειάζονται το ΔΝΤ. Χρειάζονται το ΔΝΤ για να λένε "το είπε το ΔΝΤ (ούτε καν οι Βρυξέλλες) Κανείς δεν τολμάει να το πει, πόσο μάλλον να το κάνει... Αδερφές.

 5. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 31/07/2009 18:34:13

  Σιγά μη δεν το καταλαβαίνουν . Μια χαρά τα καταλαβαίνουν όλα αυτά αλλά βλέπεις οι ανηψιοί , οι βαφτηστήρες , οι εξαδέρφες και οι συνυφάδες είναι πολλοί πανάθεμά τους και ψηφίζουν μάλιστα (μπρρρρ)

 6. Αλεκος avatar
  Αλεκος 01/08/2009 00:53:10

  πεστα χρησοστομε ,επιτελους,και που ειμαστε ακομα!!!!!θα φαει η μυγα σιδερο και το κουνουπι ατσαλι!!!!!εγω παιδια παντως εχω στο χωριο ενα σπιτακι,με μπαξεδακι,και κανα ψαρακι πιανουμε κηνυγαω κιολας,ε κουτσα στραβα θα την βγαλουμε,δεν θα πεινασουμε κιολας!!!!Ας κανουν καλα αυτοι που ειναι καλομαθημενοι,γιατι οσοι ειναι απο χωριο ξερουνε
  να κανουνε και χωρις πολλα λεφτα!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.