03/12/2009 00:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεχάστε τη Δανία. Νότια Κορέα..Το περιβάλλον είναι κεφάλαιο», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης,- χτες, σε εκδήλωση της εταιρίας μελετών STAT BANK για την πράσινη οικονομία - εισάγοντας παράλληλα τον όρο «έξυπνη πράσινη ανάπτυξη», για να περιγράψει επί της ουσίας την εκμετάλλευση της έννοιας της προστασίας του περιβάλλοντος,,  που βλέπει στην «πράσινη οικονομία» μια ιδανική ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου, σχεδόν εξαναγκαστικής αντικατάστασης χιλιάδων προϊόντων με νέα και με όρους «σωτηρίας του περιβάλλοντος». Κι αυτό είναι μόνον η μια πτυχή των μεγάλων κερδών του κεφαλαίου από την υπόθεση «πράσινη ανάπτυξη» και «προστασία» του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ο υπουργός εισήγαγε μία πρωτοτυπία, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα, όπου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από το «πράσινο πακέτο» 36 δισ. δολαρίων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση της χώρας, για να αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας. Πρότυπο λοιπόν, μετά τη Δανία, και η ...Νότια Κορέα με το οικονομικό «θαύμα» της.

Ο υφυπουργός μίλησε, εν τέλει, για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «εθνικού στρατηγικού σχεδίου έξυπνης πράσινης ενέργειας» με πέντε άξονες: Δράσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. «Ριζική αναδιάρθρωση όλων των παραγωγικών τομέων της οικονομίας» με στόχο την αύξηση των κερδών για την επιχείρηση και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, τα «πράσινα κολάρα», όπως είπε. Ορθολογική διαχείριση υδάτων και ορυκτών. Αυστηροποίηση των ποινών για περιβαλλοντικά εγκλήματα και φορολογικές επιβαρύνσεις των ρυπογόνων δράσεων. Εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και μεθοδολογιών.

Στην ίδια εκδήλωση, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Α. Γκερέκου, υπερθεμάτισε ενός τουρισμού με «πράσινη ταυτότητα». Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κ. Χατζημπίρος, μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις αιολικών πάρκων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, λες και θα σωθεί η χώρα από αυτά! Με το οικολογικό ...ρετουσάρισμα ασχολήθηκε ο Ν. Αναλυτής, πρόεδρος του ελληνικού δικτύου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, λέγοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνες, αλλά και ευκαιρίες»!!!

Για τη δική μας θέση διαβάστε τα Επτά βήματα της Αειφορίας

http://www.antinews.gr/?p=8347

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 03/12/2009 02:05:08

  Τα έλεγα για την Βόρειο Κορέα και να που βγαίνει!
  Μοιάζει όμως σαν ένα comeback των παιδιών των λουλουδιών αλλά με προοπτικές φούσκας, καθώς υπερεκτιμάται μια κατάσταση "πρασινου κάτι" εμπλουτισμένη με ασάφειες. Το μόνο σίγουρο είναι το πράσινο αλλά δεν ξέρω αν φταίει η πολύ νταμίρα για αυτό. Θα σας γελάσω. Η version αυτή της χίπικης αντίληψης μου κάνει ολίγον μάταλα με aircondition (μην ψηθούμε βρε αδερφέ!) Στο μεταξύ διάφοροι τύποι αλά πατέρας Michael Jackson θα πουλούν το σύμπαν για πράσινο χρήμα. you know......

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 03/12/2009 07:54:51

   χαχαχα, μάλλον Καμπότζη: υποχρεωτική μεταφορά στα χωριά, να καθαρίσει η Αθήνα και να έχουμε ιδιοπαραγωγή σκόρδα...

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/12/2009 07:53:34

  όσο το ψάχνω, καταλήγω στα ίδια: Οι πρασινες ΑΠΕ είναι χάρη για τους κυρίους πετρελαιάδες. Βάζουμε ΑΠΕ για να βεβαιωθούνε ότι ΔΕΝ θα άλουμε λιθάνθρακα. Δεν τον ξέρω τον κύριο Λαζαρίδη, αλλά συμφωνώ. Το κάρβουνο είναι άφθονο και φτηνό και με σωστούς αποθειωτές και κυρίως φίλτρα η ρύπανση μειώνεται δραματικά και το ρεύμα παραμένει άφθονο και φτηνο.

  Κύριε Μανιάτη, Κοπελούζο κλπ: Όσον αφορά την Γυάρο και την Μακρόνησο, αν είναι να σας κάνουμε την χάρη, χίλιες φορές στην Γυάρο και την Μακρόνησο παρά σε κατοικημένα νησιά. Το επιχείρημα περί ιερής μνήμης λέει καλύτερα να ενοχλουμε την μνήμη τέως φυλακισμένων παρά την ύπαρξη νυν ζωντανών.

  • tiramola avatar
   tiramola @ archaeopteryx 03/12/2009 08:29:44

   Αρχαίε καλημέρα!
   Από την γειτονική Ιταλία τα καλά μαντάτα!
   Εκατ. μέτρα καλώδια για φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες.
   Άντε να κολλήσουμε κανένα ένσημο...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ tiramola 03/12/2009 12:26:29

    Να κολλήσεις ένσημα. Πολλά ένσημα κολλήθηκαν με απάτες. Απλά να ξέρεις ότι από Δ προς Α ο πολύς κόσμος συνειδητοποιεί ότι οι πράσινες ΑΠΕ είναι απάτη και στην ουσία προϊόν του λόμπυ της Exxon-Mobil, Chevron, BP, Shell κλπ. Θα μου πεις θα τα βάλω ο φτωχός με το lobby των seven sisters; Δύσκολο. Αλλά η κοινή γνώμη ας ξέρει τι γίνεται και κόλλα εσύ εν τω μεταξύ ένσημα.

    Ξέρω πολύ καλά τι γίνεται και στην Ελλάδα. Μερικοί γνωστοί του ενεργειακού τσιφλικιού θα πάρουν μερικές δουλειές, μερικά τρωκτικά θα φάνε και αυτά τυράκι, θα πουλήσει και εσύ καλώδιο και εγώ αυτά που πουλάω και εγώ (τι νομίζεις; μόο εσύ πουλάς;) και μετά στοπ. Επιστημονικά εν στέκει, πολλά που δεν στέκουν επιστημονικά έχουν γίνει, η απάτη στο τέλος ξεσκεπάζεται και πάμε για άλλη. Έτσι δεν είναι;

 3. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 03/12/2009 09:54:45

  Καλημέρα κύριοι.
  Συμφωνώ με τον Αρχαίο για τις ΑΠΕ.
  Από την πρώτη φορά που άκουσα για αιολικό πάρκο στην Μακρόνησο έχουν περάσει 9 χρόνια. Το εταιρικό σχήμα είχε προτείνει και 100 εκ. δρχ το χρόνο στον σύλλογο φυλακισθέντων, ο οποίος και αρνήθηκε.
  Βάσει μελετών που είχαν γίνει τότε, Η Μακρόνησος προσφέρεται ιδιαίτερα για ενεμογεννήτριες. Ουδείς τότε μιλούσε για φωτοβολταϊκά, τα οποία μετά έγιναν της μόδας. Και το σχέδιο για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ηλεία δεν ξέρω αν έχει αποκλεισθεί οριστικά.
  Η ενεργειακή πολιτική διαπλέκεται με την εξωτερική πολιτρική και τις μεγάλες εταιρείες, γι΄αυτό και δεν φαίνονται λογικές πολλές επιλογές.

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 03/12/2009 10:09:07

  Και μιας και μιλαμε για "περιβαλλον" θα κανω, μετα συγχωρησεως, μια παρακαμψη, αφ' ου δεν εχω αλλο βημα, και θα παραθεσω για τη βια στα πανεπιστημια μας που, τη βοηθεια του δια πασαν χρησιν πτωματος του "ασυλου" περιφερεται ως "ιερη προοδευτικη" παρακαταθηκη που δεν πρεπει να πειραχτει και που επιτρεπει την μετατροπη του πανεπιστημιακου περιβαλλοντος σε χωρο Ναζιστικο με τα "προοδευτικα" SS να υποδεικνυουν σε ολους τι να κανουν, και το οποιο υπο τη σημαια της "δημοκρατιας" και της "ελευθερης διακινησης" ιδεων,οπως π.χ. και χημικων ή ιδεολογικων παραισθησιογονων κανει την ολη ασκηση μια παρρωδια.

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
  Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
  Διεύθυνση: Ιπποκράτους 35, GR 106 80 Αθήνα, 6ος Όροφος

  Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α

  Α Π Ο Φ Α Σ Η

  Αθήνα, 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

  Θέμα: Νέα φαινόμενα βίας, λεηλασιών και καταστροφών μέσα στα Πανεπιστήμια.

  Βρισκόμαστε στην αρχή σχεδόν της ακαδημαϊκής χρονιάς και με βαθειά θλίψη, περίσκεψη, προσοχή αλλά και έντονο προβληματισμό διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα να επαναλαμβάνονται φαινόμενα βίας, καταστροφών, λεηλασιών κατά συναδέλφων, φοιτητών, πολιτών και της περιουσίας κάποιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

  Για να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες μας, αναφέρουμε -ενδεικτικά και μόνο- τα παρακάτω γεγονότα, που έτυχε να υποπέσουν στην αντίληψη μας:

  · Κατάληψη για μια βδομάδα τον Οκτώβριο του κεντρικού κτιρίου -Προπύλαια- του Πανεπιστημίου Αθηνών από ολιγομελή ομάδα ατόμων του αυτοαποκαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου με αιτήματα εντελώς ξένα με τα πανεπιστημιακά θέματα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση του συνόλου του διοικητικού μηχανισμού του Ιδρύματος για όλο αυτό το διάστημα και όχι μόνο.

  · Επαναλαμβανόμενες συμπλοκές με σοβαρότατους τραυματισμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων φοιτητικών παρατάξεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρεμπόδιση των λειτουργιών της Συγκλήτου του ιδίου Ιδρύματος από μέλη μιας εξ αυτών των παρατάξεων.

  · Κατάληψη όλων των εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης -τις μέρες γύρω από τη 17η Νοεμβρίου- από μικρή ομάδα φοιτητών για μια ολόκληρη εβδομάδα. Μετά τη λήξη της κατάληψης η διοίκηση διαπίστωσε κλοπές νεοαποκτηθέντος τεχνολογικού εξοπλισμού και εκτεταμένες φθορές άλλων περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα .

  · Στα πλαίσια των εορτών για την επέτειο της 17ης Νοέμβριου συνέβησαν εκτεταμένα επεισόδια και συμπλοκές με την αστυνομία στους χώρους και γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της Πρυτανείας από τις γνωστές μικροομάδες.

  · Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομάδα 15 περίπου ατόμων αγνώστων στοιχείων εισέβαλε σε αίθουσα όπου δίδασκε συνάδελφος και του ζήτησαν με σκαιό τρόπο να σταματήσει τη διάλεξη και να αποχωρήσει, διότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη αίθουσα. Όταν αυτός αρνήθηκε, τον προπηλάκισαν με χυδαίο λεξιλόγιο και χειροδίκησαν εναντίον του. Το επεισόδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια άλλων περιστατικών βίας που έλαβαν χώρα στο ΟΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που ασκείται σωματική βία σε βάρος διδάσκοντος του Ιδρύματος κατά την ώρα του μαθήματος.

  · Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου έγινε επιδρομή ομάδας 20 περίπου ατόμων αυτοσυστηνόμενων ως εκπρόσωπων του αντιεξουσιαστικού χώρου σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή της Αθήνας με θέμα την «πολιτική βία μετά το 1973». Παρεμποδίστηκε η συνέχιση της εκδήλωσης, καθυβρίστηκαν και απειλήθηκαν οι ομιλητές και οι άλλοι συμμετέχοντες -φοιτητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα. Όλα αυτά συνέβησαν σε εκδήλωση του υπερπαραταξιακού ομίλου προβληματισμού δευτεροετών και τριτοετών φοιτητών της Νομικής η ʼΕλεύθερη Σκέψηʼ, που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προώθηση του διαλόγου.

  · Τις τελευταίες μέρες στο κεντρικό κτίριο της ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ διάφορες ομάδες νεαρών ατόμων απαιτούν -ενώ απειλούν για δυσάρεστες συνέπειες- να παραμείνει το κτίριο ανοιχτό στη διάρκεια των επικείμενων διαδηλώσεων αδιαφορώντας για τις δυσμενείς συνέπειες, που θα είχε η χρήση του από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

  · Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε τα διάφορα διαχρονικά φαινόμενα ουσιαστικής κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου είτε με τις καταλήψεις μέρους -μερικές φορές ιδιαίτερα σημαντικού- της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων, είτε με την ύπαρξη λειτουργιών και δράσεων μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, στις οποίες δεν ασκείται κανένας έλεγχος, από τα -κατά τα άλλα απόλυτα δημοκρατικά εκλεγμένα- θεσμικά όργανα των Ιδρυμάτων.

  Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όλα αυτά τα επεισόδια. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο -δημιούργημα των κόπων των πανεπιστημιακών δασκάλων, των χρημάτων του ελληνικού λαού, της συνδρομής των φοιτητών και του λοιπού προσωπικού- δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να βιώνει αυτή την κατάσταση.

  Εκτιμάμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο διέρχεται την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας του, από άποψη θεσμική, λειτουργική, οικονομική. Για το λόγο αυτό, και εκφράζοντας -πιστεύουμε με απόλυτο αίσθημα ευθύνης- τη βούληση της μεγάλης πλειονότητας των συναδέλφων αλλά και των λοιπών μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ζητάμε:

  1) Από τις Πρυτανείες των ιδρυμάτων να μελετήσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το τεράστιο θέμα της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορούν να λειτουργούν απερίσπαστα -δημιουργικά και ακαδημαϊκά- 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες το χρόνο κατά τα γνωστά διεθνή πρότυπα.

  2) Από το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων να εισαγάγει το γενικότερο θέμα της «ποιότητας της ακαδημαϊκής ζωής μέσα στα Πανεπιστήμια» για συζήτηση -αν είναι εφικτό ως έκτακτο- ακόμα και στην επόμενη Σύνοδο του Λαυρίου, 11-12 Δεκεμβρίου 2009.

  3) Από τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς δασκάλους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη δημιουργία ενός μαζικού, ειρηνικού, κινήματος κατά της βίας μέσα στα πανεπιστήμια μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών μας και των άλλων εργαζόμενων. Ένα τέτοιο κίνημα προφανώς χρειάζεται την ουσιαστική συμπαράσταση και συμπαράταξη όλων των συνιστωσών της οργανωμένης κοινωνίας. Η διαμόρφωση και παγίωση ενός άλλου «ακαδημαϊκού πολιτισμού» είναι ένα από τα αναγκαία προαπαιτούμενα.

  4) Από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τους φορείς της Πολιτείας -κεντρικούς και τοπικούς- να ανταποκριθούν επιτέλους στο από χρόνια οφειλόμενο χρέος τους να προστατεύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ένα χρέος που έχει οικονομικό, θεσμικό, πολιτικό αλλά και πολιτισμικό χαρακτήρα.

  5) Από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα έμπρακτα και ξεκάθαρα. Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε την ουσιαστική συμβολή τους -μέσα από διάλογο και κοινά αποφασισμένες συγκεκριμένες δράσεις- στην εξάλειψη των αιτίων που παράγουν αυτά τα φαινόμενα. ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΝΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΑΜΑ ΤΟΥ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  Ουτε στη Λατινικη Αμερικη ουτε καν στην Αφρικη υπαρχουν τετοιες καταστασεις. Ανθρωποι που ουτε τα αποχωρητηρια τους δεν μπορουν να κρατησουν καυθαρα μας κανουν μαθηματα δημοκρατιας. Η παρρωδια εχει φτασει στα υψη, και ξερετε ποιο ειναι το τραγικο; οτι δεν εχουν αυτογνωσια της καταστασης τους.
  ΜΗΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ Π....ΔΗΣ.

 5. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 03/12/2009 12:55:37

  εμάς απο ότι έλεγε η τένια μας από τα 13δις που θα τονόσουν την αγορά -και καλά- τα 10 θα πάνε σε ΑΠΕ όποτε καταλαβαίνεται τι πράσινη μάσα έχει να πέσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.