#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/03/2012 13:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεχάστε την Ελλάδα. Η Πορτογαλία θα καταστρέψει το Ευρώ !!!!
Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που η Πορτογαλία έπαιζε κάποιον αποφασιστικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα. Η Συνθήκη Tordesillas, που μοίρασε το 1494 τον μη ευρωπαϊκό κόσμο μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, ίσως και να ήταν η τελευταία συνεισφορά της χώρας στην παγκόσμια ιστορία, άσχετα αν δεν είχε αίσιο τέλος.

Σήμερα όμως, η χρονιά που διανύουμε μπορεί να είναι αυτή κατά την οποία η Πορτογαλία επανέρχεται δριμεία στην παγκόσμια σκηνή.

Πως; Ανατινάσσοντας το ευρώ!

Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, και αυτό  κοστολογήθηκε ήδη από τις αγορές. Στην ίδια όμως μοίρα βρίσκεται και η Πορτογαλία, με κάπως μεγαλύτερο φυτίλι. Διολισθαίνει προς στάση πληρωμών, και όταν το κάνει, αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στο ενιαίο νόμισμα, και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σημαίνοντας την απόλυτη καταστροφή τους.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η Πορτογαλία παραπαίει. Τον περασμένο Μάιο χρειάστηκε διάσωση. Τα σπρεντς της ξεπέρασαν το κρίσιμο όριο του 7%, και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ, όπως είχε κάνει και η Ελλάδα.

Η συνταγή που της επιβλήθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας: αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών, μειώσεις μισθών, και κάποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα, που αποτελεί μια από τις φτωχότερες της ΕΕ, με κατά κεφαλήν  εισόδημα $21.000 (μικρότερο από αυτό της Ελλάδας), αναγκάστηκε να στοχεύσει στο να μειώσει το έλλειμμά της στο 4.5% το 2012, και στο 3% το 2013.

Πως τα πάει άραγε; Όπως και η Ελλάδα. Δηλαδή, καθόλου καλά.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να μειωθεί κατά 6% φέτος, και ακολουθεί και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με την Citigroup, η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 5.7% το 2012, και ακόμη  3% το 2013.

Η αύξηση των φόρων διαλύει την οικονομία της. Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Πόρτο, αποκάλυψε πως η σκιώδης οικονομία, που δεν πληρώνει φόρους, αυξήθηκε πέρσι κατά 2.5%, και σήμερα αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.  Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Οι πορτογαλικές επιχειρήσεις δεν έχουν  δυνατότητα επιβίωσης, πληρώνοντας τους υψηλούς φόρους που τις έχουν επιβληθεί.

Το αποτέλεσμα είναι να μην πετυχαίνονται οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος. Ήδη, η κυβέρνηση άλλαξε τον στόχο της, προβλέποντας έλλειμμα 5.9%, αντί για 4.5%. Αν πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, θα δούμε και άλλες τέτοιες προσαρμογές προς τα πάνω. Η οικονομία μαραζώνει, οι εισπράξεις φόρων μειώνονται, και ο περισσότερος κόσμος στρέφεται προς την μαύρη οικονομία, προκειμένου να επιβιώσει. Παράλληλα, αυξάνονται και τα ελλείμματα.

Από την πλευρά της, η ΕΕ απαιτεί ακόμη περισσότερη λιτότητα, κάτι που επιταχύνει την συρρίκνωση της οικονομίας. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Κανένας δεν γνωρίζει πως μπορεί η χώρα να βγει από αυτόν.

Η Standard & Poor’s έχει ήδη υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, και έπεται συνέχεια. Τα σπρεντς ανεβαίνουν. Πριν από μερικές μέρες ξεπέρασαν το 14%. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Τα αντίστοιχα ελληνικά βρίσκονται στο 33%. Σίγουρα, εκεί θα καταλήξουν και τα πορτογαλικά.

Η ελληνική κρίση, μπορεί να ήταν ιδιάζουσα περίπτωση. Όχι όμως η πορτογαλική. Εκεί δεν υπήρξε κάποια παραποίηση στοιχείων. Δεν υπήρχαν τερατώδη ελλείμματα. Μάλιστα, πριν από το 2008, η Πορτογαλία είχε έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ της, και σαφώς μέσα στα όρια που όριζε η ευρωζώνη. Δεν υπήρχε δημοσιονομική ανευθυνότητα. Απλά, δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τις ισχυρότερες οικονομίες, μέσα στα πλαίσια του ενιαίου νομίσματος. Και έτσι τώρα, η Πορτογαλία βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση. Η  κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα και από την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση δανείζονταν τεράστια ποσά, τα οποία και σπαταλούσε ανεύθυνα. Οι Έλληνες καταναλωτές όμως, όπως και οι επιχειρήσεις, ήταν σχετικά συγκρατημένοι. Όχι όμως και οι Πορτογάλοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας Διακανονισμών, το συνολικό πορτογαλικό χρέος αγγίζει το 479% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό είναι 296%. Άρα, μιλάμε για €783 δισ, και όχι για €703 δισ που είναι το συνολικό ελληνικό χρέος.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες απέναντι στην Πορτογαλία, από ότι στην Ελλάδα. Συνολικά, είναι εκτεθειμένες κατά $244 δισ, συγκρινόμενα με τα $204 δισ της Ελλάδας.

Τι πρόκειται να γίνει; Η Ελλάδα σίγουρα θα χρεοκοπήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Έτσι, η πίεση θα μεταφερθεί στη Λισαβόνα. Έχει τα ίδια ακριβώς προβλήματα, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να ξοφλήσει τα χρέη της, γιατί να μπορεί η Πορτογαλία;

Θα υπάρξουν λοιπόν δυο συνέπειες:

Πρώτον, θα πληγεί ανεπανόρθωτα το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος του πορτογαλικού χρέους, βρίσκεται στα χέρια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους, που είναι περισσότερο από το αντίστοιχο δημόσιο,  βρίσκεται στα χέρια της Ισπανίας, οι τράπεζες της οποίας είναι ήδη στα κόκκινα. Θα μπορέσουν να αντέξουν τη χασούρα; Μάλλον όχι.

Δεύτερον, θα πληγεί το ευρώ. Μια χρεοκοπία εντός της νομισματικής ένωσης, είναι μια ατυχία. Κάθε οικογένεια έχει το μαύρο πρόβατό της. Αν υπάρξει όμως και δεύτερη χρεοκοπία, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Δεν ισχύει πια η δικαιολογία, ότι φταίνε κάποιες ανεύθυνες κυβερνήσεις. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να θεωρούμε το ευρώ, ως δυσλειτουργικό, και ως εργαλείο που σπέρνει τον όλεθρο σε ολόκληρη την ήπειρο!

Μια χρεοκοπία της Πορτογαλίας θα πυροδοτήσει εξόδους από την ευρωζώνη, και ίσως κατάρρευση της.

Εδώ και πέντε αιώνες, η Πορτογαλία απέχει από την διαμόρφωση του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Η αναμονή όμως τελείωσε. Τώρα, όλα δείχνουν πως επανέρχεται στο προσκήνιο, με έναν κρίσιμο ρόλο για την παγκόσμια οικονομία.

 

Του Matthew Lynn.

Market Watch

http://www.marketwatch.com/story/forget-greece-its-portugal-thatll-destroy-euro-2012-01-25?siteid=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A%20marketwatch%2Ffinancial%20%28MarketWatch.com%20-%20Financial%20Services%20Industry%20News%29

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 04/03/2012 13:58:29

  Αρχισαν πάλι τα αγγλοσαξονικά παπαγαλάκια... Επειδή δεν τους έκατσε η Ελλάδα ως περίπτωση (αν και ο υπάλληλός τους ΓΑΠ έκανε τα πάντα για να χρεωκοπήσει η χώρα) λόγω κυρίως της επιμονής της Γερμανίας για φόρμουλα χωρίς ενεργοποίηση CDS, τώρα στοχεύουν την Πορτογαλία.. Ιδωμεν...

 2. franc avatar
  franc 04/03/2012 14:11:57

  Kαι η Ιρλανδία? την ξεχάσαμε? μήπως υπάρχει περίπτωση να τη γλυτώσει εκείνη που τήρησε κατα γράμμα κάθε επιταγή του Νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων? Και η Ισπανία, που δήλωσε ήδη αδυναμία να πιάσει τους βασικούς στόχους του δικού της μνημονίου? Η μήπως θα την γλιτώσει η Ιταλία και το Βέλγιο που είναι περίπου στην ίδια κατάσταση? Και η Γαλλία με τον Ολλάντ τώρα που ήδη τα Γαλλικά κεφάλαια είναι υπ' ατμόν για την Ελβετία και λοιπούς φορολογικούς παραδείσους? Δεν φοροδιαφευγουν μόνο η Λετίσια Κάστα και Η Νάνα Μούσχουρη επειδή έχουν Ελληνικές Ρίζες... Και με τον Μιττεράν η έξοδος κεφαλαίων είχε πάρει μορφή επιδημίας στη Γαλλία. Μήπως επιτέλους πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο έστω και με επιστημονική επέμβαση στους εγκεφάλους των Μεγαλοκαπιταλιστών μπας και θεραπευτούν από τον καρκίνο της απεριόριστης απληστίας τους? Αφου τελικά κανείς τους δεν τα παίρνει μαζί του και σaπίζουν στα υπόγεια των τραπεζ'ων με μορφή ράβδων χρυσού και διαμαντιών?

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/03/2012 14:25:50

  "Δεν ισχύει πια η δικαιολογία, ότι φταίνε κάποιες ανεύθυνες κυβερνήσεις. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να θεωρούμε το ευρώ, ως δυσλειτουργικό, και ως εργαλείο που σπέρνει τον όλεθρο σε ολόκληρη την ήπειρο!"

  Αυτός είναι ο λόγος δημιουργίας του ευρώ. Η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης α λα ΗΠΑ. Με τρόπο βέβαια. Βαυαρικό. Όχι όμως με σφαίρες από μέταλλο αλλά από εικονικό χρήμα που φουσκώνει και ξεφουσκώνει κατά τη βούληση των "αγορών".

  "Μια χρεοκοπία της Πορτογαλίας θα πυροδοτήσει εξόδους από την ευρωζώνη, και ίσως κατάρρευση της."

  ΑΜΗΝ!!!!

 4. mitsos avatar
  mitsos 04/03/2012 14:47:30

  Εγώ πάλι χάρηκα με αυτό το άρθρο, είναι πολυ συμπαθής χώρα η Πορτογαλία αλλά οταν ερχεται και δευτερο μαύρο προβατο στην παρέα μας , ειναι να μην χαίρεσαι; Ελπιζω συντομα να γινουν ολες οι χωρες μαύρα πρόβατα, και να στειλουμε στο διακονο το ασπρο πρόβατο που ειναι η Γερμανία, η Μερκελ και οι συμβουλοί της δεν προκειται να καταλαβουν χωρις εκτύπωση χαρτονομισματος λύση δεν υπάρχει. Κατι ήξεραν οι Αμερικανοι, οι Εγγλεζοι και οι Ιαπωνες που σε περιοδους κρισης τονωνουν την αναπτυξη ακομα και μεσω εκτυπωση, δεν μπορει ολος ο κοσμος να ειναι λαθος και η Μερκελ να ειναι σωστή.

 5. aporia avatar
  aporia 04/03/2012 15:02:21

  Ονειρα κανουν τα αγγλοσαξωνικα παπαγαλακια.
  Και εγω ερωτω..
  Εαν το 5% της ευρωζωνης δηλαδη η πορτογαλια και ελλαδα..ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΣΤΟΝ ΧΑΜΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..τοτε..
  Η ευρωπη που αποτελει το 30% της παγκοσμιας οικονομιας..ΤΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ..?
  Η διαλυση της ευρωπης και η καταρευση του τραπεζικου συστηματος της ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ?
  Εαν οπως υποστηριζουν τα αγγλοσαξωνικα παπαγαλακια καταστρεφεται η ευρωπη..η αμερικη θα την γλιτωση?
  Γιατι δεν ανησυχουν για την αμερικη και αγγλια? τοσο αμελητεα ειναι η ευρωπη..?
  Ειναι φανερο ..οτι λενε μπουρδες..
  Χασανε και τον γιωργακη..που τους βοηθουσε..και εχουν λυσσαξει...

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 04/03/2012 16:07:53

  Ερχεται λοιπον και Πρωθυπουργος τους Κοελιο νομιζω τον λενε και αμολαει ενα ''Η Πορτογαλλια δεν ειναι Ελλαδα ''και ξεμπερδεψε ! Στην Ελλαδα λεμε πισω εχει η αχλαδα την ουρα !!Αρπαχτην λοιπον κε Κοελιο !

 7. perastikos avatar
  perastikos 04/03/2012 17:13:56

  http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/
  http://www.antinews.gr/2011/11/21/134639/

 8. Βαγγελης Κατσαρός avatar
  Βαγγελης Κατσαρός 04/03/2012 17:50:17

  Πρός Ραβίνο

  Στα πορτογαλικά Coelho σημαίνει κουνέλι ! ( Μάλλον της Μέρκελ ) . Αυτός ο απίθανος τύπος μετά από 9 μήνες στην εξουσία και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο , έχει γίνει ο πιό αντιπαθής άνθρωπος στη χώρα του ...

  Ο κόσμος στην Πορτογαλία πεινάει ! Εκεί να δειτε ουρές στις υπηρεσίες βοήθειας των δήμων ...

  Και μας λέει ότι δεν θα γίνουνε Ελλάδα ! Μα ήδη είναι πολύ χειρότερα από εδώ , η χώρα αυτή δεν έχει διέξοδο , οι εφημερίδες έχουν γεμίσει με ρεπορτάζ για ευκαιρίες εργασίας στην Μοζαμβίκη και στην Αγκόλα ( παλιές αποικίες της Πορτογαλίας ) .

  Σε λίγο περιμένω αγγελίες για εργασία στο ...Ανατολικό Τιμόρ ( άλλη μια πορτογαλόφωνη χώρα ) δίπλα στην Ινδονησία ...

  Τελικά αναρωτιέμαι : Έκανε καλά ο Σαμαράς με το ναι στο Μνημόνιο 2 ? Μάλλον ναι γιατί διαφορετικά θα είχαμε "κλέψει" εμείς τη σειρά της Πορτογαλίας προς τη χρεοκοπία . Ενώ τώρα υπάρχουν πολλές ελπίδες ...

  Ο LISBONEZO

 9. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 04/03/2012 19:39:51

  Απλη πολιτικη οικονομια. Για να βγει απο το τελμα μια οικονομια θα πρεπει να υπαρξει αναπτυξη. Για να υπαρξει αναπτυξη εκτος των αλλων θα πρεπει να κυκλοφορησει χρημα. Αν υπαρχει χρημα εχει καλως! Αν δεν υπαρχει τοτε η κεντρικη κυβερνηση το"μαλακωνει", δηλ. κοβει καινουργιο χρημα, ετσι ωστε να παρουν μπρος οι συναλλαγες. Δηλ. κατι σαν το" κερασμα" των παλιων αυτοκινητων με λιγη βεντζινη στο καρπυλατερ. Ειναι αλανθαστη συνταγη την οποια ακουλουθησαν και η Ιαπωνια και η ΗΠΑ προσφατα. Αυτα δεν ειναι σοφιες ειναι απλες ενεργιες και δοκιμασμενες συνταγες. Αποριας αξιον ειναι γιατι η Μερκελ δεν τις ακολουθει, και ακομη μεγαλυτερη απορια εχω γιατι και πολλοι απο τους Ευρωπαιους σοφους(;) την ακολουθουν!!!!

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ ΝΤΙΝΟΣ 04/03/2012 21:34:00

   Μήπως γιατί το φρεσκοκομμένο χρήμα θα καταλήξει στην μαύρη τρύπα των τραπεζιτών και εσύ θα μείνεις με τον πληθωρισμό στο χέρι;;;

   • mitsos avatar
    mitsos @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 04/03/2012 22:17:06

    Η εκτυπωση χρήματος όταν γινει ελεγχομενα και στοχευμενα δημιουργει ανάπτυξη και στις περισοοτερες περιπτωσεις ο πληθωρισμος ειναι μικρος και μειωνει το χρεος ως ποσσοστο του ΑΕΠ αφου αυξανει αριθμητικα το ΑΕΠ. Μαλιστα σε πολυ δυναμικες οικονομιες οπως η Γιαπωνεζικη δημιουργήσε αποπληθωρισμο οι τιμες των προιοντων μειωνονταν! Η Μερκελ δεν τυπωνει χαρτι γιατι απλουστατα η Γερμανια δεν το χρειαζεται, ετσι βασιζομενη στην συνθηκη του Μααστριχτ και σε ιστορικα παράδειγματα της δεκαέτιας του 1930 που δεν εχουν καμια σχεση με την σημερινη πραγματικοτητα λεει σε ολους Κοφτε το σβερκο σας... και καντε λιτοτητα χαρτι δεν θα δειτε. Εαν βεβαια το χρειαζοταν η Γερμανια σίγουρα θα το ξανασκεφτοτανε

    • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
     ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ mitsos 05/03/2012 01:00:39

     Η αύξηση του ΑΕΠ που περιγράφεις είναι ο ορισμός της φούσκας.
     Το χρήμα ξανά θα διοχετευτεί στην αγορά μέσω του τραπεζικού δανεισμού (άν είμαστε τυχεροί γιατί προβλέπω να αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο ωστε να μαζέψει το πλεονάζον ευρώ).
     Οπότε θα επαναλειφθεί η δεκαετία του 2000 όπου δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση γιατί ... είχαμε άφθονο ρευστό.
     Καμία σχέση η ιαπωνική με την ελληνική ή ευρωπαϊκή οικονομία. Η υπερπαραγωγή της Ιαπωνίας έχασε σε αξία όταν συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούν να την διοχετεύσουν αλλά ούτε οι γιαπωνέζοι να την αγοράσουν αφού το χρήμα χρησιμοποιήθηκε για εσωτερικό δανεισμό μεταξύ του κράτους και των πολιτών.Επίσης σου θυμίζω το QE1 και QE2 της FED στην χώρα του παγκόσμιου αποθεματικού: ακόμα οι αμερικανοί ψάχνουν να βρούν που πήγαν τα δολλάρια που έκοψαν.

     Τελικά η υποτίμηση είναι το όπλο στην φαρέτρα του λαϊκιστή πολιτικού. Σου λέει .
     Μόνο που επειδή τώρα πια αυτό το όπλο δεν το έχουμε (λόγω ΟΝΕ), έσκασε ο λαϊκισμός πάνω μας.

     • mitsos avatar
      mitsos @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 05/03/2012 13:57:29

      Είπες την λέξη κλειδί, που είναι μεταρύθμιση. Χρημα χωρίς μεταρυθμίσεις σημαίνει πληθωρισμός, γιατι οι μεταρυθμισεις μπορουν να οδηγησουν σε νεες καινοτομες παραγωγικες διαδικασιες και υπηρεσιες που θα αυξησουν την παραγωγικοτητα και αρα αξια ανα μονοδα προιοντος εν τελει μειωνεται. Ομως και μεταρυθμίσεις χωρις αναπτυξη σημαίνει μαρασμός της οικονομιας και φαυλος κυκλος υφεσης , οπως ακριβως το ζουμε τωρα.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΝΤΙΝΟΣ 04/03/2012 22:07:58

   Λες να μην τα γνωρίζει τούτα τα οικονομολογικά... γιατροσόφια;
   Να της στείλουμε το Βαρουβάκη...και την Αυριανή να διαβάσει μπας και ξεστραβωθεί.

   Αν στην Ελλάδα τώρα "πέσει" χρήμα (λες κι είναι φύλλα φθινοπωρινά) ζήτω που αποκαήκαμε.

   • Μανιάτη avatar
    Μανιάτη @ Μανιάτης 04/03/2012 22:09:57

    Απόγινε,
    γιατί ο Αριστοτέλης θα μας κατηγορούσε για αυνανισμό.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Μανιάτη 04/03/2012 22:10:51

     Απόγονε,

 10. Θύμιος avatar
  Θύμιος 04/03/2012 22:18:05

  Το Γλέντι

  Του “ένα ένα τέσσερα” και του “Πολυτεχνείου”
  είναι μια διαλεχτή γενιά γλεντιού και μεγαλείου.

  Μπαίνει στο κέντρο «Η ΕΛΛΑΣ» και αγκαζέ το πιάνει
  πρωθυπουργούς και υπουργούς πίστα τραπέζι βάνει,
  και παραπέρα με σειρά και με ιεραρχία
  οι βουλευτές κι οι άρχοντες χωρίς αργοπορία.
  Οι τάβλες πάνε κι έρχονται με διαλεχτούς μεζέδες.
  Με κοκορέτσια με ψητά, τσιπούρες και μπεζέδες.
  Αλλά οι παρακατιανοί π’ είναι κοντά στην πόρτα
  κάνουνε γλέντι μοναχά μ’ ελιές ψωμί και χόρτα.
  Κι απέξω περιμένουνε λεφούσια για να μπούνε
  να βρούν τραπέζι έτοιμο να φάνε και να πιούνε.
  Αντιλαλούν διπλοπενιές μπουζούκια και κλαρίνα
  τρώνε χορεύουν τραγουδούν και την περνάνε φίνα,
  πάνε στις καλλιτέχνιδες καφάσια τα λουλούδια
  και με χαβιάρι ασορτί τ’ αντάρτικα τραγούδια.

  Ο Θόδωρος ο Πάγκαλος είχε πρωτοστατήσει
  κι ένα καράβι αστακούς είχε καταβροχθίσει.
  Σωρούς σαμπάνιες άνοιγε, σαν ήταν στα μεράκια
  Και με την μια την ρούφαγε, σαν να ’τανε σφηνάκια.

  Έτσι σεμνά γλεντάγανε και πέρναγαν τα χρόνια,
  ώσπου με την λυπητερή ήρθαν τρία γκαρσόνια.
  Κι αμέσως την εστείλλανε χωρίς ν’ αργοπορήσουν
  με εφορία και Δ.Ε.Η. για να την εξοφλήσουν,
  σε ’κείνους που γλεντούσανε μ’ ελιές ψωμί και χόρτα
  και στον κυρίαρχο λαό που είχε φάει πόρτα.

  17η-2ου-2012
  Γεώργιος Χρήστου Κιούσης

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Θύμιος 05/03/2012 11:00:22

   Ποιητής,ὂχι ἐκ τοῦ προχείρου,μπράβο!

 11. Nik avatar
  Nik 05/03/2012 01:07:15

  "η Μερκελ και οι συμβουλοί της δεν προκειται να καταλαβουν χωρις εκτύπωση χαρτονομισματος λύση δεν υπάρχει"

  Απολύτως σωστό! Αλλ ως βέροι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να δουν απλές λύσεις. Μας αρέσουν τα περίπλοκα σε αυτή την ήπειρο.

 12. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/03/2012 01:38:19

  "Δεν υπήρχε δημοσιονομική ανευθυνότητα. Απλά, δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τις ισχυρότερες οικονομίες, μέσα στα πλαίσια του ενιαίου νομίσματος".
  Ο αρθρογράφος μεν είπε όλα σε μία φράση. Δυστυχώς, πολλοί κωφεύουν στο αυτονόητο, ή και διατυπώνουν μεταφυσικής εμπνεύσεως (γιατί η προσφυγή στην οικονομολογία δεν τους δικαιώνει) γνωματεύσεις και χαρακτηρισμούς.
  Ας αφήσουν τις ανοησίες! Ακόμη και αν η έξοδος από το Ευρώ είναι επικίνδυνη, αν συμφωνήσουμε ότι η είσοδος απεδείχθη επιζήμια, προλαβαίνουμε να βάλουμε στην "μητέρα των εξεταστικών", αυτή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, και τους πρωτεργάτες της.

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/03/2012 10:33:40

  "Οι Έλληνες καταναλωτές όμως, όπως και οι επιχειρήσεις, ήταν σχετικά συγκρατημένοι (!!!!!!). Όχι όμως και οι Πορτογάλοι".
  Ναι, ακριβώς, συγκρατημένοι καταναλωτές στην Ελλάδα: Στη χώρα με τα μεγαλύτερο ποσοστό κατα κεφαλήν μεγάλων τζίπ στην ΕΕ! Και με διπλάσιο ποσοστό γεννήσεων με καισαρική από τη Γερμανία!
  Ο αρθρογράφος Matthew Lynn κουκιά σπέρνει κουκιά μαρτυράει.
  Ένα τυχαίο κουκί διάλεξα, αλλά μου βγηκε σε μέγεθος ελέφαντα.
  Έτσι δεν καταστρέφεται το Ευρώ! Η δουλειά θέλει πιό αληθοφανή επιχειρήματα.

 14. franc avatar
  franc 05/03/2012 11:07:01

  Πολλοί διαπιστώνουν και απορούν γιατι η Μέρκελ αντιδρά τόσο πεισματικά στην μόνη προφανή λύση στην κρίση ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ απο την εποχή του Κέυνς, Συνιστώμενη από όλους σχεδόν τους σύγχρονους Νομπελίστες οικονομολόγους, και εφαρμοσθείσα συστηματικώς με επιτυχία απο τις ΗΠΑ στην πρόσφατη κρίση τους (Lehman Bros) . Η απάντηση είναι δυστυχώς απλή και προφανής: Με τη στάση αυτή, η Μέρκελ και η Γερμανία και οι σύμμαχοί της Υπερ-τραπεζίτες,ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑ ΛΕΦΤΑ και μάλιστα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ απο την εσωτερική υποτίμηση του κόπου και του ιδρώτα των "χρεωμένων λαών" του Ευρωπαικου "Νότου". Τά χρήματα που μας κλέβουν πχ. απο τις συντάξεις που μαζεύαμε μια ζωή σταγόνα-σταγόνα, πηγαίνουν, και μάλιστα μετά το ΝΑΙ και του Σαμαρά, μέσω ξένου ειδικού λογαριασμού, απ' ευθείας, στα ταμεία των Υπερ-τραπεζών (Τράπεζες με παγκόσμια δίκτυα). Ετσι τό πρόβλημα με τις υπερ-φούσκες τύπουLehman Bros που έχουν δημιουργήσει αυτές οι τράπεζες, μέσω του ΚΑΖΙΝΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, που τους έχει επιτρέψει απόλυτη ασυδοσία στο τζογάρισμα τραπεζο-χρηματιστηριακών συνθέτων "παραγώγων", μειώνεται, καθώς αυξάνει το ποσοστό ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ/ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ χρήματος.
  Με απλά λόγια οι 10 μεγαλύτεροι τραπεζίτες-επιχειρηματίες του κόσμου, που κατέχουν πάνω απο το 60% του λούτου της γης!!!, μετά απο τις χώρες της Ασίας της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έβαλαν στό στόχο την ΕΕ, συμμάχησαν με τη Γερμανία αφήνοντάς την απ' έξω, και μας πίνουν το αίμα για να προλάβουν τό σκάσιμο νέων "οικονομικών φουσκών" τύπου Lehman Bros. Αν δεν ακούσουν ενα σθεναρό ΟΧΙ απο τα θύματά τους, δεν έχουν λόγο να σταματήσουν την απομύζηση και θα συνεχίζουν μέχρι να συναντήσουν αντίσταση και να στραφούν αλλού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.