#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2014 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ή πλήρης διάλυσή της;Το πρώτο-πρώτο κομμάτι μου που είχε δημοσιεύσει το Antinews, μου θύμισαν τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη κ. Προβόπουλου όσον αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ο κ. Προβόπουλος απέκλεισε (σωστά) από οποιαδήποτε χρηματοδότηση τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε από όσες βρίσκονται σε μια μέση κατάσταση να επιχειρήσουν να βρουν χρήματα από ίδιες πηγές προτού καταστούν ικανές και επιλέξιμες για νέα τραπεζική χρηματοδότηση.

«Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Εξυπακούεται βεβαίως ότι με έναν τέτοιο προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν» δήλωσε με έμφαση ο κ. Προβόπουλος.

 

Τα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη φέρνουν στο προσκήνιο το στρεβλό και εντελώς αντιεπιχειρηματικό μοντέλο τραπεζικής χρηματοδότησης των τελευταίων δεκαετιών. Το μοντέλο τούτο, που στηρίχθηκε στις πολιτικές παρεμβάσεις (βλέπε θαλασσοδάνεια), στις εμπράγματες υποθήκες κυρίως ακινήτων των εταιρειών ή των ιδιοκτητών και των εγγυητών τους και στο περίφημο «πλαφόν» βάσει μεταχρονολογημένων επιταγών, έχει πλέον καταρρεύσει. Τα ακίνητα δεν μπορούν να πωληθούν, κι όταν πωλούνται δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος των δανείων των οποίων υποτίθεται πως αποτελούσαν «χρυσές εγγυήσεις», οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν λιγοστέψει εξαιρετικά και οι πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις δεν είναι πλέον ούτε τόσο εύκολες, ούτε τόσο αποτελεσματικές όπως τις παλιές καλές εποχές.

 

Οι τράπεζες θα πρέπει ακριβώς στο μέλλον να χρηματοδοτούν κυρίως με βάση το επιχειρηματικό πλάνο (ελληνιστί business plan), δηλαδή την δυνατότητα της επιχείρησης να αποπληρώσει το δάνειο και όχι αποκλειστικά βάσει εμπράγματων εγγυήσεων (κυρίως ακινήτων), τα οποία τίθενται ως ενέχυρο έναντι του δανείου. Φαίνεται πως ανατέλλει πλέον δειλά η εποχή, που τα τραπεζικά δάνεια θα δίνονται με επιχειρηματικά και όχι με τοκογλυφικά κριτήρια. Αν επίσης υπάρξουν και αντίστοιχα ανταγωνιστικά και όχι εκβιαστικά και καταχρηστικά επιτόκια, τότε μπορεί κανείς βάσιμα να εικάσει πως η όποια μελλοντική ρευστότητα, είναι δυνατόν να στραφεί μέσα από θεσμικά κανάλια υγιούς τραπεζικού δανεισμού, σε «δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης».

 

Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, πολλές υπάρχουσες επιχειρήσεις οι οποίες είναι ήδη υπερχρεωμένες ή έχουν  ελάχιστα ίδια κεφάλαια και μηδενική δυνατότητα άντλησης τέτοιων κεφαλαίων, θα αναγκαστούν να κλείσουν, καθώς κάθε νέα τραπεζική χρηματοδότηση θα τους είναι απαγορευμένη. Είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ευχάριστο και θα προσθέσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ανέργους στους ήδη υπάρχοντες. Κι όχι μονάχα αυτό, αλλά θα οδηγήσει βραχυχρόνια σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ με αποτέλεσμα, αν αυτή η πτώση δεν αντιρροπιστεί άμεσα με κάποιον τρόπο, να έχουμε ίσως δυσάρεστες εκπλήξεις στα νούμερα του 2014 όσον αφορά την αναμενόμενη ανάπτυξη.

 

Από την άλλη, όπως γράφαμε και τον χειμώνα του 2012,   «φαίνεται πως στο τέλος της κρίσης θα μείνουν στην αγορά μονάχα οι νοικοκυραίοι έμποροι κι επιχειρηματίες που μπορεί να είναι λίγοι αλλά σύντομα και αφού μπουν οι απαραίτητοι κανόνες και υιοθετηθούν τα αναγκαία εργαλεία (φάκτοριν, κατάργηση μεταχρονολογημένων επιταγών, εγγύηση επιταγών από τις τράπεζες, κλπ) θα γίνουν περισσότεροι, μιας και πάντα υπάρχει θέση για νέες ιδέες και καινούριες δουλειές σε μια υγιή κι ανταγωνιστική αγορά». Φαίνεται τελικά πως ένα τέτοιο «ξεσκαρτάρισμα» της αγοράς θα είναι αναπόφευκτο. Αρκεί να υπάρξει σύντομα νέα και επαρκής τραπεζική ρευστότητα προς τους νοικοκυραίους και τις εταιρείες που είχαν κάνει εγκαίρως τα κουμάντα τους και μπορούν να σταθούν στα πόδια τους μέσα σε μιαν ανταγωνιστική, εξωστρεφή και κυρίως ελεύθερη από στρεβλώσεις αγορά. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επαρκής ρευστότητα προς αυτή την υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, τότε υπάρχει η πιθανότητα να οδηγηθούμε τάχιστα στην πλήρη διάλυση της πραγματικής αγοράς.

 

Το στοίχημα επομένως των επόμενων μηνών είναι η απρόσκοπτη και στοχευμένη παροχή ρευστότητας ακριβώς στο τμήμα εκείνο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει ανάγκη η χώρα. Η υποστήριξη άνευ όρων και πάση δυνάμει της επιχειρηματικότητας που εμπεριέχει σχέδιο, παραγωγικότητα, εξωστρέφεια και καινοτομία.  Μονάχα από μια τέτοια επιχειρηματικότητα, μπορούμε να περιμένουμε πραγματική ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές στο μέλλον. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, γράφεται και προαναγγέλλεται από επίδοξους «σωτήρες» και από όψιμους «τιμωρούς» θα οδηγήσει τον τόπο στην φτώχεια και την καταστροφή.

Akenaton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 27/01/2014 09:08:41

  Akenaton, το σύστημα "Κόμματα - Τράπεζες" το ξέρεις; Γιατί από τους πρώτους είναι να κλείσουν αυτοί οι κομματικοί σχηματισμοί που (για ποιό λόγο;) πήραν τόσα δάνεια, χρωστάνε τον άμπακο και τώρα θα τα φορτωθεί ο κόσμος.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρυς 27/01/2014 19:33:20

   Ελληνικά κόμματα: το αρχέτυπο του ... μπαταχτσή!

 2. Jean-Claude DL avatar
  Jean-Claude DL 27/01/2014 09:16:15

  Στην ίδια χώρα με εμάς ζείτε;

  Αυτά που γράφετε θα μπορούσαν αν είναι υπο συζήτησιν πριν 15 (και βάλε) χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει γραφτεί ο επικήδειος των ελληνικών (κάθε μεγέθους) επιχειρήσεων και αναμένεται να εκφωνηθεί. Εσείς συζητάτε για ρευστότητα.
  Τι να πώ;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Jean-Claude DL 27/01/2014 19:31:48

   Στην ίδια φίλε μου, στην ίδια ...

 3. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 27/01/2014 09:18:42

  Ο στόχος θα μπορούσε να διατυπωθεί με πιο σαφή τρόπο:

  Ρευστότητα για δημιουργία εγχώριας παραγωγής και σύνδεσή της με την εγχώρια ζήτηση και όχι για την (επανα)σύνδεση της εγχώριας ζήτησης με τις εισαγωγές.

 4. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 27/01/2014 09:39:15

  μια επιχείρηση δε μπορεί να θεωρηθεί υγιής ή μη εφόσον δεν πληρώνεται κανονικά γι αυτά που παρέχει είτε από το κράτος είτε από τους ιδιώτες πελάτες της..
  όσο για τις λεγόμενες κρατικοδίαιτες ισχύουν τα ανωτέρω και ήταν η μεγάλη πληγή της αγοράς μιας και σε βάρος των υπολλοίπων ή επιδοτούνταν σε βάρος των υπολλοίπων
  στην ουσία η περίοδος αυτή της κρίσης ήταν ένας αγώνας αντοχής και επιβίωσης που κάποιοι πλήρωσαν και χωρίς να φταίνε, και χωρίς να έχουν πάρει θαλασσοδάνεια και χωρίς να τα έχουν φάει σε ακολασίες, απλά αλλιώς τα είχαν σχεδιάσει..
  όσοι είχαν καβάντζα αρκετή, βρίσκονται ακόμα ζωντανοί αλλά συνέχιση της ξηρασίας θα καταπιεί και τους εναπομείναντες
  άρα λοιπόν πραγματικα από δω και πέρα θέλει αγώνα και προσοχή, ακόμα και αυτοί που δεν άντεξαν αλλά έχουν κουράγιο ας προσπαθήσουν ξανά ,, εξάλλου στο επιχειρείν 10 φορές θα αποτύχεις και μια θα πετύχεις, αρκεί όμως αυτή τη φορά να γίνει επί ίσοις όροις και με διαφάνεια ώστε να προχωρούν οι καλύτεροι και όχι οι κολλητοί και οι ημέτεροι

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 27/01/2014 10:24:40

  Τέλειο!
  Ο επιλογος 1.000 λέξεις!
  Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι ο κρατισμός. Η μόνη "ιδεολογία" που καλύπτει όλα τα κόμματα, τυγχάνει της γενικής αποδοχής της κοινωνίας, είναι "ηγεμονική εθνική ιδεολογία".
  Βέβαια, ο κρατικός παρασιτισμός είναι επίτευγμα της παρασιτικής "αστικής" τάξης.

  • ΑΝΤΩΝΗΣ avatar
   ΑΝΤΩΝΗΣ @ Μανιάτης 27/01/2014 21:09:59

   Πολύ σωστά φίλε Μανιάτη. Ο κρατισμός στην Ελλάδα είναι δημιούργημα της "άρχουσας αστικής " τάξης (κοινώς νταβατζολαμόγια, τραπεζίτες-πολιτικοί+ "ημέτεροι"). Στα άλλα Ευρωπαικά κράτη ο κρατισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο των Τραπεζών και των Μεγαλονταβατζήδων.
   Οι "ημέτεροι" και τα μικρολαμόγια εκεί δεν τολμούν ούτε με κιάλι...

 6. anergos avatar
  anergos 27/01/2014 10:26:56

  Συμφωνω απολυτα με εναν ενδιασμο..Ποιοι θα υλοποιησουν το..ΣΤΟΙΧΗΜΑ..?
  Πολιτικοι? η Τραπεζιτες? Οι ιδιοι που εδιναν δανεια στους αχρηστους κολλητους?
  Πως θα παμε απο τον καπιταλισμο των κολλητων στον Αλλο..με τα ιδια στελεχη?
  Τα ντοπια λαμογια κουβαλησαν πακιστανους για δουλειες, Αλλα δεν προκειται ποτε να επιτρεψουν σε δυτικους τραπεζιτες να πιασουν δουλεια και να δανειζουν αξιοκρατικα.
  Ρευστο απο την δυση για να το "διαχειριστουν" κολλητα , οι δικοι μας θελουν, αλλα οχι και να τους βαλουμε στο κεφαλι μας , να μας λενε τι θα κανουμε..
  Εχουμε πολυ δρομο ακομα για να καταλαβουμε τι και πως πρεπει να κανουμε.

 7. George Ν avatar
  George Ν 27/01/2014 11:12:34

  Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο όποιος παραγωγικός τομέας από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα αναγκασθεί να παραδεχθεί ότι επιχειρηματικά δάνεια είναι μη εισπράξιμα με αποτέλεσμα να μεγαλώσει προβλέψεις και αντίστοιχες απαιτήσεις σε κεφάλαια. Από την άλλη το δημόσιο σκουπίζει όποια ρευστότητα υπάρχει. Ο δρόμος περνάει μέσα την εξάλειψη του country risk και την χρηματοδότηση από τις ξένες αγορές ή από ομολογίες και αμκ των εταιριών. Για να εξαλειφθεί πραγματικά και όχι επικοινωνιακά το country risk πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις οπότε είμαστε πάλι στο πρώτο τετραγωνάκι για όσους παίζανε φιδάκι :-)

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 27/01/2014 11:29:40

  To θέμα είναι οι καθαρές αποδοχές μηνιαίως 7.615 Ευρώ (01/11/2012, ΥΠΟΙΚ Ι. Στουρνάρας στη Βουλή, στο πλαίσιο του Kοινοβουλευτικού Eλέγχου), με τα οποία αμοίβεται ο πάμπλουτος Διοικητής ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος και Ποιό ακριβώς είναι το ωφέλιμο για την Ελλάδα Έργο του, με το οποίο αποδεικνύει ότι «αξίζει το αλάτι του»;

  Εξ όσων γνωρίζουμε, σε συνέδριο της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, είχε καλεσμένο ομιλητή τον κ. Dimitar Bogov, στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας των Σκοπίων τον οποίο, ο κ. Γ. Προβόπουλος, προσφώνησε: Κεντρικό Τραπεζίτη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας!». Και όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις, ο ανιστόρητος(;) κ. Γ. Προβόπουλος, μάταια προσπάθησε να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα: «..πάγια τακτική της ΤτΕ είναι να δέχεται τους τίτλους που δηλώνουν οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι των συνεδρίων»!..

  Πέραν αυτών των επικίνδυνα φαιδρών, γεγονός παραμένει ότι με τη κερδοσκοπική επέκταση του Τ3 σε Τ10, στη συνείδηση των Ελλήνων Πολιτών, η δημοφιλία του κ. Γ. Προβόπουλου έχει πέσει στο ναδίρ, αν όχι χαμηλότερα. Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος έχει πολύ κουράσει και Δεν αρέσει. Γι αυτό υπάρχει και η αξιοπρεπής παραίτηση, πράξη προφανώς καθόλου αρεστή στους εξουσιαστές, τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους από τον δημόσιο κορβανά.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 27/01/2014 15:41:39

   Ἐδῶ Dimi,σκοπιανός βουλευτής μέσα στήν ἑλληνική Βουλή,ὀνομάζει τά Σκόπια ''Μακεδονία'' καί δέν ἀντιδρᾶ κανεῖς...: http://www.protothema.gr/politics/article/347904/apisteuti-proklisi-skopianos-vouleutis-mila-gia-dimokratia-tis-makedonias-sti-vouli/

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κυθήριος 27/01/2014 21:00:22

    Αγαπητέ Κυθήριε, η παιδεία, η πολιτική, η οικονομία, η εξυπηρέτηση, η ποιότητα ζωής γενικά του Έλληνα πολίτη, αξιώνουν ριζικό ξεσκαρτάρισμα. Η αποστροφή στην ασυδοσία, ατιμωρησία, ανθελληνισμό, χρηματισμό, επαχθή Νενεκισμό των αρχόντων οι οποίοι, με δικές μας στερήσεις πλουσιοπάροχα αμείβονται για να μας μαυρίζουν τη ζωή, έχει χτυπήσει πλέον κόκκινο βαθύ. Η πολυμορφική και πολυεπίπεδη αποδόμηση των πυλώνων αυτής της πατρίδας έχει ρίζες βαθιές, αλλά σάπιες.

    Ευτυχώς, σιγά και σταθερά, κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και εμείς, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, θέλουμε και έμπρακτα μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτού του ριζικού ξεσκαρταρίσματος που θέλουμε επιτέλους! να δούμε και να χαρούμε στη πατρίδα μας.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ η Dimi 27/01/2014 21:12:21

     Μακάρι ἀγαπητή μου Dimi,μακάρι...

   • ΑΝΤΩΝΗΣ avatar
    ΑΝΤΩΝΗΣ @ Κυθήριος 27/01/2014 21:15:44

    Αγαπητέ Κυθήριε,
    μην στενοχωριέσαι. Είναι δυνατόν με Πρωθυπουργό Σαμαρά να υποχωρήσουμε στο Σκοπιανό? Εδώ τα βάζουμε με την Τρόικα και σε λίγο θα την διώξουμε...
    Ή μήπως άρχισες να αμφιβάλλεις?

 9. cp avatar
  cp 27/01/2014 13:31:53

  Μακάριοι όσοι πήραν θαλασσοδάνεια και εξοφλούν το ΙΚΑ και την εφορία κανονικά ,ενώ περιμένουν το τραίνο της ανάπτυξης απολαμβάνοντας την ανάγνωση των λογαριασμών τους στο εξωτερικό .
  Εχουν δε έτοιμο το κομπόδεμα για να κάνουν τις επόμενες χρυσοφόρες δουλίτσες με κοινοτικά και δημόσια κονδύλια . Και με ίδια συμμετοχή !
  Από τις τράπεζες φυσικά.......
  Και φυσικά απολαμβάνουν τους καφέδες με τα κονέ.........
  Εχει πλάκα ! Τι άλλο να πείς !
  Εχει ΠΛΑΚΑ!!!!

  • ΑΝΤΩΝΗΣ avatar
   ΑΝΤΩΝΗΣ @ cp 27/01/2014 21:27:36

   Μόνο που αντί για τραίνο της ανάπτυξης φίλε cp θα τους έρθει η επόμενη ακόμα μεγαλύτερη κρίση!... Η φούσκα λένε τώρα αυτοί που ξέρουν, επειδή με την απομύζηση των PIIGS+C σταμάτησαν να σκάνε οι Μεγάλες τράπεζες που πήραν το Πραγματικό μας χρήμα και το εκατονταπλασίασαν με την αναμόχλευση, έχει γίνει πενταπλάσια σε μέγεθος απ' οτι ήταν το 2009...Είναι πλέον θέμα χρόνου το επόμενο "It's too big to fail" που θα φέρει την επόμενη κρίση. Ισως να μην προλάβουμε καν να βγούμε απο το σπιράλ της ύφεσης όταν θα έλθει. Εκτός αν οι Μπάνκστερς αυτή τη φορά χτυπήσουν την Αυστραλία ή τον Καναδά που έμειναν προς το παρόν εκτός "ληξιπροθεσμοποίησης" των χρεών τους, μέσω των "οίκων αξιολόγησης"...

 10. ΑΝΤΩΝΗΣ avatar
  ΑΝΤΩΝΗΣ 27/01/2014 19:57:19

  Σωστά φίλε Akenaton. Κι όπως έλεγε ενας σοφός παλιός φίλος μου: Tώρα που δεν έχουμε τίποτα το να ονειρευόμαστε είναι τουλάχιστο δωρεάν...
  Κι όπως το είπε και Προφήτης Διονύσης:" Κείνο που με τρώει κείνο που με σώζει, είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη".
  "Οι τράπεζες θα πρέπει ακριβώς στο μέλλον να χρηματοδοτούν κυρίως με βάση το επιχειρηματικό πλάνο (ελληνιστί business plan).............
  Το στοίχημα επομένως των επόμενων μηνών είναι η απρόσκοπτη και στοχευμένη παροχή ρευστότητας ακριβώς στο τμήμα εκείνο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει ανάγκη η χώρα."
  Αν εφαρμόσουμε κατα γράμμα για άλλα δύο χρόνια τα συμφωνηθέντα με τον Βόλφ, φίλε Ακενατών, και αυτό το τμήμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ΔΕΝ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ.

 11. δραχμοτρομος avatar
  δραχμοτρομος 27/01/2014 20:53:17

  «φαίνεται πως στο τέλος της κρίσης θα μείνουν στην αγορά μονάχα οι νοικοκυραίοι έμποροι κι επιχειρηματίες που μπορεί να είναι λίγοι..."
  Λίγοι αλλά εκλεκτοί: ΔΟΛ, Πήγασος, Πειραιώς και ΜΕΓΑΡΟΝ

 12. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 27/01/2014 21:13:11

  Καλησπέρα ἀγαπητέ akenaton καί καλή χρονιά!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 28/01/2014 00:06:50

   Καλή χρονιά φίλε μου Κυθήριε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.