#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2011 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεκινά η επανάσταση κατά της Δύσης;


Οι λαοί της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μπαχρέιν, της Αλγερίας, της Υεμένης, της Ιορδανίας, και της Λιβύης, δεν ξεσηκώθηκαν μόνο εναντίον των ηγετών τους, αλλά και εναντίον της Δυτικής οικονομικής τυραννίας.

Λίγο μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, πήρα συνέντευξη από τον Ray McGovern, μέλος μιας μικρής επίλεκτης ομάδας πρακτόρων της CIA, που καθημερινά ενημέρωναν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Την παραμονή της εισβολής, αυτός μαζί με 45 άλλους ειδικούς αναλυτές και κατασκόπους, έγραψαν στον πρόεδρο Bush, ότι η προετοιμασία για τον  πόλεμο δεν βασίζεται σε πληροφορίες, αλλά σε ψέματα.

«Το 95% ήταν παραμύθια» μου είπε.

«Και πως τα πέρασαν;» τον ρώτησα.

«Ο τύπος και τα ΜΜΕ επέτρεψαν στους τρελούς να κάνουν το δικό τους…».

«Ποιοι είναι οι τρελοί;»,

«Αυτοί οι άνθρωποι της κυβέρνησης, που τα πιστεύω τους είναι σαν αυτά του Mein Kampf… αυτούς τους χαρακτηρίζουμε, σε διάφορους κύκλους, ως τρελούς».

Του ανέφερα ότι ο συγγραφέας Norman Mailer έχει γράψει ότι η Αμερική εισέρχεται σε μια προ-φασιστική περίοδο. Ποια είναι η γνώμη του επ αυτού;

«Πιστεύω πως έχει δίκιο, αφού πολλοί  θεωρούν πως είμαστε ήδη από καιρό σε φασιστική κατάσταση».

Πρόσφατα, ο McGovern μου έστειλε email για να εκφράσει την αηδία του στο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετώπισε τον Julian Assange και τον πληροφοριοδότη του Bradley Manning. «Τότε που επιτεθήκαμε στο Ιράκ, είχα πει ότι μάλλον ξεκινάμε περίοδο φασισμού. Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα έρθει τόσο γρήγορα…».

Στις 15 Φεβρουαρίου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο πανεπιστήμιο George Washington, καταδικάζοντας τις κυβερνήσεις που καταστέλλουν την ελεύθερη έκφραση και τις διαδηλώσεις. Μίλησε για την απελευθερωτική δύναμη του διαδικτύου, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ότι η δική της κυβέρνηση σχεδίαζε να κλείσει τα κομμάτια εκείνα του διαδικτύου που ενθαρρύνουν τη διαφωνία και την αλήθεια. Ήταν μια ομιλία γεμάτη υποκρισία. Ο McGovern βρίσκονταν στο ακροατήριο. Εξοργισμένος με αυτά που άκουγε, σηκώθηκε όρθιος, και στάθηκε με γυρισμένη τη πλάτη στη Clinton, χωρίς να μιλάει. Αμέσως τον άρπαξαν κάποιοι αστυνομικοί και σεκιουριτάδες, και αφού τον χτύπησαν, τον έριξαν στο έδαφος περνώντας του χειροπέδες. Μου έστειλε φωτογραφίες των τραυμάτων του. Είναι 71 ετών. Στη διάρκεια της επίθεσης που δέχθηκε, την οποία παρακολουθούσε η Υπουργός, ούτε μια στιγμή δεν διέκοψε τη ροή της ομιλίας της.Ο φασισμός είναι μια σκληρή λέξη. Συνδυάζεται με μια ναζιστική εικονογραφία, και χρησιμοποιείται εκτενώς για να περιγράψει τους εχθρούς της επίσημης Αμερικής, και για να προωθήσει τις τυχοδιωκτικές περιπέτειες της Δύσης, καλύπτοντας τις με το ηθικό λεξιλόγιο που γράφτηκε στον αγώνα εναντίον του Χίτλερ. Όμως ο φασισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι δίδυμοι. Οι Δυτικές δυνάμεις που κέρδισαν τον Β`ΠΠ,  καθιστώντας αξιοσέβαστο τον «Δυτικό πολιτισμό», υποστήριξαν αυτά που υποστήριζε και ο Χίτλερ, χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους. Έκτοτε, στη κοινή γνώμη, ο όρος ιμπεριαλισμός δεν χαρακτηρίζει πλέον την Αμερική, μια χώρα που χτίστηκε πάνω στη γενοκτονία των ιθαγενών της, ενώ ο πόλεμος που κήρυξε εναντίον της παγκόσμιας δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, αποκαλείται απλά ως  «αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Από το 1945, οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει ή υπονομεύσει περισσότερες από 50 ξένες κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας ως όργανα και μαριονέτες, δολοφόνους όπως ο Suharto, ο Mobutu, και ο  Pinochet. Στη Μέση Ανατολή έχουν στηρίξει και κρατήσει στην εξουσία κάθε δικτατορία, και κάθε μαϊμού μοναρχία. Από την άλλη, τόσο η CIA όσο και η βρετανική MI6 έχουν χρηματοδοτήσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Ο απώτερος σκοπός τους ήταν να καταπνιγεί ή να αποτραπεί ο εθνικισμός και η δημοκρατία. Όλοι όσοι άμαχοι σκοτώθηκαν αυτές τις ημέρες στη Λιβύη και στο Μπαχρέιν, έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που γεύτηκαν τους βομβαρδισμούς της Γάζας από τα τελευταίου τύπου F-16.

Οι εξεγέρσεις της Μέσης Ανατολής δεν είναι εναντίον κάποιων μεμονωμένων δικτατόρων, αλλά εναντίον μιας παγκόσμιας οικονομικής τυραννίας, σχεδιασμένης από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, και εφαρμοσμένης από την αμερικανική Υπηρεσία Παγκόσμιας Ανάπτυξης, το ΔΝΤ, και τη Παγκόσμια Τράπεζα. Όλοι οι παραπάνω οργανισμοί έχουν διασφαλίσει πως μια πάμπλουτη χώρα σαν την Αίγυπτο θα κυλιστεί στην εξαθλίωση, με το 40% του πληθυσμού της να ζει με λιγότερα από $2 την ημέρα. Ο θρίαμβος του λαού της Αιγύπτου είναι το πρώτο χτύπημα εναντίον αυτού που ο Μπενίτο Μουσολίνι αποκαλούσε «κορπορατισμό», μια λέξη συνώνυμη του φασισμού.Πως όμως κατάντησε η Δύση να είναι λίκνο τόσου εξτρεμισμού;  Όπως είχε διαπιστώσει πριν από χρόνια ο Noam Chomsky, «Είναι απαραίτητο να καταστραφεί η ελπίδα, ο ιδεαλισμός, η αλληλεγγύη, και η περίθαλψη των φτωχών και των καταπιεσμένων. Όλα αυτά τα επικίνδυνα συναισθήματα πρέπει να αντικατασταθούν από τον εγωκεντρισμό, και έναν κυνισμό που θέλει να πιστεύει ότι το υπάρχον σύστημα της ανισότητας είναι ότι καλύτερο. Μάλιστα, υπάρχει μια ολόκληρη διεθνής εκστρατεία προπαγάνδας, που προσπαθεί να πείσει τους λαούς ότι αυτό δεν είναι απλά κάτι που θα πρέπει να νιώθουν, αλλά κάτι που ήδη νιώθουν…».

Όπως η ευρωπαϊκή επανάσταση του 1848, και η εξέγερση εναντίον του Σταλινισμού το 1989, έτσι και οι αραβικές εξεγέρσεις σήμερα, έχουν απορρίψει τον φόβο. Αυτό που ξεκίνησε είναι μια επανάσταση των καταπιεσμένων ιδεών, της ελπίδας, και της αλληλεγγύης.

Στην Αμερική, όπου το 45% των νεαρών σε ηλικία μαύρων δεν έχουν εργασία, ενώ ο μέσος ετήσιος μισθός των κορυφαίων μάνατζερς των hedge-funds αγγίζει το $1 δισ., οι διαδηλώσεις εναντίον των περικοπών δαπανών και της ανεργίας έφτασαν σε πολιτείες όπως το Wisconsin. Στη Βρετανία, το πιο σύγχρονο και ταχέως αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα UK Uncut, άρχισε ήδη την άμεση δράση εναντίον των φοροφυγάδων και των τραπεζών.

Κάτι έχει αλλάξει, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αναστραφεί.

Ο εχθρός έχει τώρα ονοματεπώνυμο.

 

S.A. –The New Statesman

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 26/02/2011 20:23:12

  Ακριβώς!
  Στη Δύση θα εκφρασστεί ως αντικαπιταλιστικό,δημοκρατικό και
  πατριωτικό κίνημα....ο δρόμος,όμως είναι μακρύς!
  Ο New Statesman ήταν,ανέκαθεν, μιά σημαντική όαση στον
  περιοδικό τύπο της Βρεττανίας.

 2. Misha avatar
  Misha 26/02/2011 20:30:44

  Μήπως αυτες οι «επαναστάσεις» είναι η μετεξέλιξη της αποικιοκρατίας και τελικά αποδειχθούν η εκδίκηση της Δύσης εναντίον των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων της Βόρειας Αφρικής;

 3. Πατούχιος avatar
  Πατούχιος 26/02/2011 21:00:42

  Μήπως αυτές οι "ξαφνικές" επαναστάσεις-facebook, έχουν σκοπό να εγκαταστήσουν σε όλοι τη ευρύτερη περιοχή κυβερνήσεις χωρίς κανένα ίχνος πατριωτισμού (μέσα στο γενικότερο σχέδιο της παγκοσμιομένης οικονομίας) αντίστοιχων της δικής μας;
  Τελικά μήπως αποτελούμε το πρώτο πείραμα, το οποίο πέτυχε, άρα το εφαρμόζουμε και αλλού;
  Σίγουρα θα έχουν εκπαιδεύση τους αντίστοιχους Γιωργάκηδες για κάθε χώρα και ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση.
  Μήπως αποτελεί το ξεκίνημα του πολέμου της Αμερικής απέναντι στο Ευρώ και τη Ρωσία;

 4. thanasis avatar
  thanasis 26/02/2011 21:13:57

  το πετρελαιο ειναι το οπλο της ανατολης κατα της τυρανιας
  των δυτικων.μηπως για αυτο ο γιωργακης jefry παπανδρεου
  υποθηκευσε το δικο μας

 5. Rote Phane avatar
  Rote Phane 26/02/2011 21:33:24

  Πολθ θποπτες οι "επαναστασεις" αυτες.
  Κατι μου βρωμαει εδω. Λυπαμαι τα παιδια που αφησαν μεσα στην αγνοια τους την ζωη τους ελπιζοντας σε κατι που δεν θαρθει.

 6. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 26/02/2011 21:38:15

  Θα μείνω λίγο στο περιστατικό με τον Ray McGovern. Ο McGovern είχε έναν έντονο διάλογο το 2006 με τον Rumsfeld στην Ατλάντα, όταν πήρε το μικρόφωνο και άρχισε να βομβαρδίζει με ερωτήσεις τον Rumsfeld για το Ιράκ. Όταν το προσωπικό ασφαλείας πήγε να τον απομακρύνει από το μικρόφωνο, ο Rumsfeld είπε να τον αφήσουν να συνεχίσει. Κατά την διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ένας ακροατής για διαμαρτυρία στεκόταν στην μέση της αίθουσας με την πλάτη γυρισμένη στον Rumsfeld. Κανείς δεν τον ενόχλησε.

  Συμπέρασμα: αυτά μάλλον είναι τα νέα “δημοκρατικά” ήθη που εισήγαγαν οι Δημοκρατικοί Ομπαμικοί. Ας τους χαίρονται τώρα οι Ευρωπαίοι και οι δικοί μας εδώ που ζητωκραύγαζαν για την αλλαγή του Ομπάμα.

 7. chgian avatar
  chgian 26/02/2011 22:05:54

  Στις αρχές του 20ου αιώνα ο καπιταλισμός στην Αμερική σκέφτηκε ότι
  αν οι εργαζόμενοι είχαν χρήματα, θα κατανάλωναν και έτσι θα
  αυξάνονταν τα κέρδη του. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των μισθών των
  εργαζόμενων.

  Νομίζω ότι τώρα συμβαίνει το εξής,
  όλος ο πλούτος θα συγκεντρωθεί σε ένα προνομιούχο 20-30%
  του πληθυσμού που θα αντιπροσωπεύει και το 80% της κατανάλωσης
  ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα ζει στην εξαθλίωση, ουσιαστικά
  φθηνά εργατικά χέρια.

  Οι επαναστάσεις πριν 1-2 αιώνες πετύχαιναν διότι οι εξουσιαστές
  ήταν εντός της χώρας και ουσιαστικά δίπλα στους επαναστάτες.
  τώρα δεν βλέπω πώς οι επαναστάσεις στην Αραβία θα αλλάξουν τον
  παγκόσμιο καπιταλισμό.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/02/2011 22:10:15

  Ας λενε οτι θελουν οι αριστεροι της Δυσης.Οι επαναστασεις αυτες δεν ειναι αντιδυτικες χωρις να ειναι φιλοδυτικες.Οι ενδειξεις που εχουμε ειναι οτι προκειται για το αραβικο 1848.Η ωρα της φιλελευθερης δημοκρατιας φθανει και στην Αραβια.Δεν θα ειναι φυσικα παρομοια με τη δυτικη αλλα θα εχει πολλα κοινα στοχεια.Το κοινο σημειο ολων των εξεγερσεων ειναι οτι ζητουν ελευθερες εκλογες και ελευθερια του τυπου και του λογου.
  Ασφαλως και οι ισλαμιστες εχουν τη δικη τους ατζεντα αλλα προς το παρον η απαιτηση για δημοκρατια καλυπτει τα παντα.

 9. Νίκος Παπαδόπουλος avatar
  Νίκος Παπαδόπουλος 26/02/2011 22:37:44

  1.Επαναστάσεις internet & facebook
  2.Εντελώς απομονωμένες μεταξύ τους
  3.Τελειώνει η μία αρχίζει η άλλη...όχι όλες μαζί μια-μια...
  Λογικότατο; Μα φυσικά όταν "η ομάδα" που τις οργανώνει είναι η ίδια...
  Οι λαοί πάλι χαμένοι θα βγούν

 10. Πυθία avatar
  Πυθία 26/02/2011 22:39:25

  Πως μπορεί να είναι αυτές επαναστάσεις εναντίον της Δύσης, όταν ανοίγουν το δρόμο για επέμβαση της Δύσης μέσα στις "επαναστατημένες" χώρες; "Σαν έτοιμος από καιρό" φάνηκε ο ΟΗΕ να εκδώσει ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις περνάει μήνας μέχρι να συμφωνήσουν σε ψήφισμα. Σίγουρα η απαίτηση για Δημοκρατία είναι δικαιολογημένη από τους επαναστάτες, αλλά μήπως και στη Δύση το ίδιο έλλειμα Δημοκρατίας δεν υπάρχει; Συμφωνώ στο ότι εφαρμόζεται ο φασισμός της Εταιρείας. Gewinn vor allem - Profit above all!

 11. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 26/02/2011 23:10:30

  Η οικονομική ανισότητα είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανισότητας.

  Η σύγχρονη "δημοκρατία", ο κοινοβουλευτισμός, αυτή η εφεύρεση της αγγλοσαξωνικής απληστίας, είναι το εργαλείο πίσω από την εκμετάλλευση και τον πόνο που βλέπουμε σε όλο τον πλανήτη. Δημιουργήθηκε από τους οικονομικά ισχυρούς και δουλεύει υπέρ των οικονομικά ισχυρών. Δεν ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά να βγάλει κέρδος από αυτά. Είτε πάει προς τον νεο-φιλελευθερισμό, το ένα άκρο, είτε προς την σοσιαλ-δημοκρατία, το άλλο άκρο. Το αποτέλεσμά του είναι πάντα το ίδιο. Δουλεύει μόνο για το κέρδος χωρίς καμμία κοινωνική ευθύνη.

  Το διεθνές σύμπλεγμα εξουσίας και ολιγαρχικού πλούτου, που ο τύπος αυτός "δημοκρατικής" πολιτικης οργάνωσης δημιούργησε με τα χρόνια, είναι που εγκατέστησε όλες αυτές τις διεφθαρμένες και φασιστικές κυβερνήσεις στον σβέρκο των λαών, όπως στην Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή. Για να διευκολύνει τα πολιτικά του σχέδια που έχουν πάντα να κάνουν με την οικονομική εκμετάλλευση.

  Η "δημοκρατία" του κοινοβουλευτισμού δεν έχει βέβαια καμμία σχέση με δημοκρατία. Και αυτό σιγά σιγά παύει να είναι μυστικό.

  Οι λαοί αυτοί, στην Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή, έχουν το ίδιο μπλέξιμο του τι είναι δημοκρατία όπως και οι λαοί της δύσης. Πιστεύουν ότι αποτινάσσοντας ένα καλυμμένα φασιστικό καθεστώς, υποχείριο της δύσης, και εγκαθιστώντας έναν "εκπολιτισμένο" κοινοβουλευτισμό θα λύσουν τα προβλήματά τους. Δεν θα γίνει έτσι φυσικά. Θα είναι κάπως καλύτερα, αλλά μέχρις εκεί.

  Οι λαοί του δυτικού κόσμου, παρότι πιστεύουν ότι έχουν "δημοκρατία", ενώ το μόνο που έχουν είναι μερικά δημοκρατικά δικαιώματα κι αυτά αμφίβολα επίσης, αρχίζουν και αυτοί και ξυπνούν από τον λήθαργο σιγά σιγά. Ετσι βλέπουμε την σημερινή παν-σαξωνική (λολ) εκδήλωση των US-Uncut και UK-Uncut και τις κινήσεις στο Wisconsin των ΗΠΑ.

  Μάλλον το μέλλον θα γίνει πιο ενδιαφέρον παγκοσμίως.
  Και, για μας εδώ, πιο ακριβό.

  Θραξ Αναρμόδιος

 12. Orestios avatar
  Orestios 27/02/2011 00:05:06

  Στην Δύση θα εμφανιστεί σαν κίνημα ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση.
  Τα Έθνη καλούνται να πρωταγωνιστήσουν.
  Η αφύπνιση των Εθνών είναι προ των πυλών.

 13. Orestios avatar
  Orestios 27/02/2011 00:08:11

  S.A. ακριβώς επειδή καταπιέζονται οι ιδέες γίνονται όλα.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/02/2011 01:14:46

  Πολλα σχολια δειχνουν τη διασταση της πολιτικης της ηγεσιας της ΝΔ με τη βαση.Ενω η ΝΔ βγαζει ανακοινωσεις και πιεζει το ΠΑΣΟΚ να παρει θεση υπερ της εξεγερσης και κατα του Κανταφι αρκετοι ψηφοφοροι της ψαχνουν να βρουν τι υποπτο υπαρχει σε αυτη την εξεγερση,αν ειναι απο πισω οι Αμερικανοι κλπ.
  Και τι εγινε και αν ειναι;
  Οταν επεσαν τα καθεστωτα της Ανατολικης Ευρωπης εγω δεν θυμαμαι να στενοχωριεται κανεις νεοδημοκρατης ή να εχει προβλημα οτι οι Αμερικανοι υποστηριζαν τις εξεγερσεις.
  Ο Κανταφι ειναι απομειναρι εκεινης της εποχης κα αυτο φαινεται και απο τη στηριξη που του δινουν οι Καστρο και Τσαβες και τις αντιρρησεις της Ρωσιας για κυρωσεις εναντιον του.
  Εγω φυσικα ειμαι με τη θεση του κομματος της ΝΔ και κατα του αριστερου δικτατορα Κανταφι.

  • Πυθία avatar
   Πυθία @ ψυχραιμια 27/02/2011 11:40:27

   Δεν έχει σημασία με ποιανού το μέρος είσαι εσύ ή η ΝΔ, λίγο ενδιαφέρει τη Δύση αυτό. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα γεγονότα για να μη μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι "Δυτικοί" που ανάλογα με τα συμφέροντά τους άλλοτε ανήκουμε στη συντροφιά τους και άλλοτε όχι. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είσαι ικανοποιημένος από την αντίδραση του ΟΗΕ για τη Λιβύη και θεωρείς ότι ήταν ανάλογα εύστοχη όπως με την Κύπρο και τα Σκόπια.

 15. tsar avatar
  tsar 27/02/2011 21:32:32

  Μία εικόνα χίλιες λέξεις...

  http://missionofreason.org/sitebuilder/images/WealthDistributionProjection-600x466.jpg

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.