#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/09/2010 07:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην ΤουρκίαΗ επόμενη Κυριακή είναι ημέρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στην Τουρκία. Με αφορμή το δημοψήφισμα για μία συνταγματική μεταρρύθμιση πραγματοποιείται μία αναμέτρηση μεταξύ της κυβέρνησης και των οπαδών της, όπως και πολλών φιλελευθέρων αφ’ ενός και του ίδιου του παρελθόντος της χώρας και της κληρονομιάς του πραξικοπήματος του 1980 αφ’ ετέρου, παρελθόν που ακόμα ταλαιπωρεί τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το δημοψήφισμα πραγματοποιείται στις 12 Σεπτεμβρίου, στην 30η επέτειο του πραξικοπήματος. Η χώρα είναι διχασμένη σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: Στους υποστηρικτές του «Ναι» και στους υποστηρικτές του «Όχι». Το κουρδικό κόμμα BDP κάλεσε τους οπαδούς του να μποϋκοτάρουν να δημοψήφισμα, επειδή αυτό δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα αιτήματα των Κούρδων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες διαδραματίστηκαν σκληρές μάχες μεταξύ των δύο στρατοπέδων με εντονότατες προσβολές και συκοφαντίες εκατέρωθεν. Το αντιπολιτευόμενο ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα δεν περιορίστηκε σε μία επίθεση κατά του προσώπου του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan. Ο επικεφαλής του CHP, Kemal Kilicdaroglu, κατηγόρησε τους πολιτικούς της Ε.Ε. (που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης) ότι εξαγοράστηκαν από την Άγκυρα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κινήθηκε στα ίδια (χαμηλά) επίπεδα αμφισβητώντας την τουρκική καταγωγή του Kilicdaroglu. Μόνο για το περιεχόμενο της αναθεώρησης δεν έγινε λόγος αυτή την περίοδο.

Μεταξύ του κατηγορηματικού «Ναι» και του κατηγορηματικού «Όχι» υπάρχει και ένα τρίτο στρατόπεδο: Οι φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές, οι οποίοι λένε για την αναθεώρηση: «Δεν είναι αρκετή, αλλά και πάλι ψηφίζουμε Ναι». Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκει ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας συγγραφέας Orhan Pamuk.

Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση αφορά συνολικά 26 Άρθρα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται βελτιωμένη προστασία προσωπικών δεδομένων, περισσότερα δικαιώματα για παιδιά και ΑΜΕΑ, όπως επίσης και βελτίωση της θέσης των γυναικών. Ο στρατός πλήττεται άμεσα από μία συρρίκνωση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, καθώς και από την κατάργηση του Άρθρου 15, το οποίο χορηγεί ασυλία σε πραξικοπηματίες. Περισσότερο αμφιλεγόμενες είναι οι αναθεωρήσεις των διατάξεων, που αφορούν την τουρκική Δικαιοσύνη και δη το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης την κατηγορούν ότι με τη συνταγματική μεταρρύθμιση επιδιώκει τον έλεγχο των δικαστών και καταγγέλλουν ότι απειλείται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η χώρα κινδυνεύει από την «μονοκομματική δικτατορία» του ΑΚΡ, σύμφωνα με το CHP.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση ως «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», παρά τις μεμονωμένες ενστάσεις της.

Süddeutsche Zeitung

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κίτσος Τζαβέλας avatar
  Κίτσος Τζαβέλας 10/09/2010 09:13:32

  Ωραία φωτογραφία στο backround του τουρκαλά!
  πρέπει να είναι οι τσέτες που έσφαξαν τον προπάππου μου!

 2. co avatar
  co 10/09/2010 09:17:09

  ακριβως αυτό!

 3. Ηνιοχος avatar
  Ηνιοχος 10/09/2010 10:26:54

  εκει εκει
  στη Κοκκινη Μηλια
  σας αναμενει
  παντοτινη επιστροφη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.