#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2011 12:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεκίνησαν ασκήσεις χρεοκοπίας;(Ανανεωμένο). Ανάστατη είναι η τραπεζική αγορά από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογούνται. Η εντολή της κυβέρνησης στις τράπεζες είναι  να πραγματοποιήσουν τεστ αντοχής σε ένα επίπεδο κουρέματος λίγο πάνω από 30%!  Με άλλα λόγια, η  κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τις τράπεζες σε ασκήσεις χρεοκοπίας, αλλά  και αυτές εμφανίζονται αδιάβαστες.

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε πρώτα στην Αγροτική, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα – δηλαδή έλλειμμα - από την συμμετοχή της στο «κούρεμα» της 21ης Ιουλίου, η οποία ήταν 21%, και επομένως η κατάστασή της θα είναι αδιόρθωτη αν το «κούρεμα» πάει πάνω από το 30%.

Γι’ αυτό και η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο γραφείο του Βενιζέλο, με τον διοικητή της τράπεζας Θόδωρο Πανταλάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλο

Η αδυναμία του δημοσίου να δώσει τα 800 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής, την οδηγεί στις αγκάλες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εξ αυτού στον κρατικό έλεγχο. Η μόνη άλλη ορατή λύση, πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι να πουληθεί η Αγροτική (και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;) σε άλλη ιδιωτική τράπεζα ή να συμπράξει μαζί της με κάποιας μορφής συγχώνευση. Η προσφορότερη φαίνεται να είναι η Πειραιώς που έμεινε «ορφανή» μετά τον γάμο Alpha Bank – Eurobank.

Η κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες καθίσταται δυσμενέστερη από το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους, καθώς θα μπουν σε αρνητική τροχιά και θα πρέπει να κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να έχουν χρήματα, οπότε θα καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την κρατική επιτροπία. Έτσι οι Έλληνες τραπεζίτες  αντιλαμβάνονται πλέον πως με προπομπό την Αγροτική Τράπεζα θα χάσουν τις τράπεζές τους.

Όπως εξάλλου γράφει το http://www.euro2day.gr/ οι ασκήσεις προσομοίωσης που διενήργησαν και διενεργούν οι τράπεζες βγάζουν καυτό λογαριασμό για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την προεργασία για το PSI, αυτήν τη στιγμή στα χέρια των ιδιωτών βρίσκονται ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 205 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, όπως είναι γνωστό, τα 150 δισ. ευρώ λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020. 

Κούρεμα της τάξεως του 50% θα μείωνε κατ' αρχάς το ελληνικό χρέος κατά 102,5 δισ. ευρώ, ή κατά 75 δισ. ευρώ αν εφαρμοζόταν μόνο στα ομόλογα που λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Η πραγματική εξοικονόμηση θα ήταν, όμως, μικρότερη γιατί η Ελλάδα θα χρειαζόταν 25 - 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 14 δισ. ευρώ για τα ταμεία και άλλα 2 δισ. για τις ασφαλιστικές.

Σύνολο 46 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα 6,7 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος μια και εξαιρείται, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, από το PSI.

Με δεδομένο ότι τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σήμερα στα 30 δισ. ευρώ, κρίνεται απίθανο να βρεθούν ιδιώτες για να καλύψουν την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση. Επομένως το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αυτό θα προσμετρηθεί αυτόματα στο χρέος.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει για ταμεία, που με τους υφιστάμενους όρους του PSI απλώς μετακυλίουν στο άρτιο τα ομόλογά τους, χωρίς να υφίστανται κούρεμα, όπως και για τις ασφαλιστικές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vassilis avatar
  Vassilis 06/10/2011 07:13:54

  Αυτός ο γάμος ήταν το "θέαμα" της χρονιάς... Η κλοσάρ πήρε τον ζητιάνο και "έφτιαξαν" επιχείρηση... Καλά κανείς δεν βλέπει τα πεπραγμένα των Alpha-Eurobank; Όσο για τις κρατικοποιήσεις δεν παίζει αφού ΔΕΝ υπάρχει τράπεζα της Ελλάδος, αλλά μια ΑΕ με μέτοχο (1,5% ή κάτι παραπάνω;) το ελληνικό δημόσιο (δεν λέω κράτος γιατί νομίζω το μνημόνιο το κατήργησε).

  • Kostas avatar
   Kostas @ Vassilis 06/10/2011 13:28:17

   ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ! ! ! !

   Των φρονίμων τα παιδιά, ΠΡΙΝ πεινάσουν μαγειρεύουν!!!!
   Τουλάχιστον τώρα θα ξέρουν τι τους περιμένει μετά. Έστω και μερικώς. Γιατί μέχρι σήμερα δεν ξέρουν τα επακόλουθα των πράξεων και των λόγων τους . Τόσο ανεύθυνοι καρεκλοκένταυροι, έστω κι αργά, αρχίζουν τις ασκήσεις επι χάρτου.

 2. Θάνος avatar
  Θάνος 06/10/2011 10:22:18

  ὂποιος πάρει τήν ἀγροτική παίρνει δῶρο καί τήν ὑποθηκευμένη γῆ τῶν ἀγροτῶν; δέν ξἐρω,ρωτάω...

  • Φίλος avatar
   Φίλος @ Θάνος 06/10/2011 10:29:37

   Μάγος είσαι;

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Θάνος 06/10/2011 11:32:17

   Υποθηκευμένη γη; Μιλάμε για τα δάνεια που έχουν χαρίσει στους αγρότες; Αληθεια πόσα λέφτά είναι αυτά;

  • Lampros avatar
   Lampros @ Θάνος 06/10/2011 13:14:59

   προσοχή: μονο η ΑΤΕ εχει όρο στις συμβάσεις δανείων της που της επιτρέπει να γράφει προσημειώση (ή και απευθείας) υποθήκη σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Κρατα το αυτό...

 3. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 06/10/2011 11:14:47

  η Αγροτικη μονο σε κρατικα χερια τελεια και παυλα---

  • Κτησιας avatar
   Κτησιας @ βουλα ελευθεριαδου 06/10/2011 12:30:16

   Κρατικά χέρια = Εταιρία αξιοποίησης … ή αλλιώς από το τηγάνι στα κάρβουνα !

  • drider avatar
   drider @ βουλα ελευθεριαδου 06/10/2011 12:34:30

   Πόσο υπολείπεται η Αγροτική σε κεφαλαιακή επάρκεια;

   Να μια καλή πρόταση: Να αποπληρώσουν άμεσα τα πολιτικά κόμματα τα 250 εκ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την Αγροτική.

   Αν δεν μπορούν, μπορούν να καταρτίσουν ένα ωραιότατο εσωτερικό μνημόνιο για να βάλλουν τα οικονομικά τους σε μια σειρά...

   Δηλαδή πώς την έχετε δει τη δουλειά, μόνο οι πολίτες μνημόνια;

 4. AUD avatar
  AUD 06/10/2011 13:00:38

  ρε ας μας πουν πόσα δανικά και αγύριστα έχουν δώσει σε πολιτικούς να καραφλιάσετε όλοι...

 5. GregoryPennyRobot avatar
  GregoryPennyRobot 06/10/2011 17:28:23

  Κρατήστε το...

  Το deal Alpha-EFG δεν προχωράει κι ούτε πρόκειται απ' ότι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία.
  Αυτό σημαίνει κάποια δις € παραπάνω που θα χρειαστεί το ΤΧΣ και για τις δυο τους.

 6. anonymous avatar
  anonymous 06/10/2011 17:48:13

  Κι αν δούμε ΑΤΕ ΤΤ και ΕΤΕ παρέα;

 7. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/10/2011 18:06:35

  Α ρε Καζακη ταλεγες και σε κοροιδευαν.
  Παμε για bankrun τωρα.

 8. drider avatar
  drider 06/10/2011 20:15:49

  Εξαιρετικό applet για τον υπολογισμό των αναγκών των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ανακεφαλαιοποίηση, αναλόγως του κουρέματος του χρέους της Ελλάδας (και όχι μόνο)

  h**p://graphics.thomsonreuters.com/11/07/BV_STRSTST0711_VF.html

  Το link το ανακάλυψα από zerohedge

 9. Καλλίξενος avatar
  Καλλίξενος 07/10/2011 08:12:03

  Παιδιά μην βαυκαλίζεστε. Οι ΕΕνωσικοί τους ξέρουν καλά τους ΠΑΣΟΚους απ τις προηγούμενες θητείες τους στη ΕΕ. Τα ΜΟΠ και τα «πακέτα» Ντελόρ κλπ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ να μην ξεχνιόμαστε και ξέρουν καλά πως τα διαχειρίστηκαν οι ΠΑΣΟΚοι και που κατέληξαν. Λέτε η SIEMENS να μην ήξερε ποιους λάδωνε; Όταν είδαν ότι τους στείλαμε τον GAP με στολή καπετάνιου του Τιτανικού έραψαν τις τσέπες τους και όταν έβαλε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι του είπαν «ή πυροβολείς ή υπογράφεις». Ο GAP που ήξερε ότι το πιστόλι ήταν άδειο υπόγραψε το μνημόνιο 1 στο οποίο υπάρχει ΣΑΦΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ γι αυτό και δεν τόφερε στη Βουλή. Επειδή λοιπόν κουράστηκαν να ανέχονται τον κάθε GAP που τους στέλνουμε κάθε τόσο θα μας αγοράσουν ΟΛΟΥΣ μέσω των τραπεζών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (δες Αγροτική, ΤΤ κπ), των ΔΕΚΟ (δες ΟΤΕ, ΟΣΕ που αναφέρεται στο μνημόνιο 1, το 10% της ΔΕΗ, την σύμβαση COOPER . . .) κλπ. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε ΕΕνωσικό αφεντικό. Το αφεντικό για να έχει κέρδη θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να λειτουργεί σωστά, να ξέρει πόσους υπαλλήλους έχει, οι επιχειρήσεις να λειτουργούν αποδοτικά, τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις, οι αρχαιολογικοί χώροι να μένουν ανοιχτοί, οι δρόμοι να μην παρασύρονται από τα νερά, τα νοσοκομεία να γιατρεύουν τους πολίτες, τα τραίνα νάρχονται στην ώρα τους και ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ. Διότι με 400 το μήνα δεν αγοράζεις όχι MERCEDES, αλλά ούτε 500ράκι της ΦΙΑΤ. Τα περί ρουμανοποίησης και μπαγκλαντεδοποίησης είναι παραμύθια. Σε μια τέτοια κατάσταση ο GAP και οι συν αυτώ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΠΛΕΟΝ. Όσο για την εθνική κυριαρχία, αντί να μας διοικεί ο πρέσβης των USA θα μας διοικεί ο ΕΕνωσικός ή ίσως μας διοικούν και οι δύο μαζί. Και μην ακούτε για οικονομικά προβλήματα της ΕΕ. Θα τραβήξουν μια σεισάχθεια (λέγε με επισφαλείς απαιτήσεις που θα αποσβεσθούν από τα κέρδη σε 20-30 χρόνια) και θα αρχίζουν να τυπώνουν καραβιές τα ΕΥΡΩ όπως κάνουν οι Αμερικάνοι με τα δολάρια. Κατά τα άλλα ζήτω η επανάσταση του λαού της Λιβύης. Χα χα χα…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.