#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 11:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξανασχεδιάζοντας το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας»Η αλλαγή της προεδρίας στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η απόδοσή της στον Γιάννη Μιχελάκη μας δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την διατύπωση κάποιων προβληματισμών σχετικά με το Ινστιτούτο και την λειτουργία του.

Προ πάσης εργασίας, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα πραγματικά γόνιμο Ινστιτούτο Δημοκρατίας είναι η δυνατότητα του προέδρου του να επιλέξει τους εργαζόμενους σε αυτό, τους συνεργάτες του. Να εντοπίσει και να τοποθετήσει ανθρώπους με πρωτογενή όρεξη, δημιουργική φαντασία, κίνητρο για εργατικότητα, «βαριά» ιδεολογική συγκρότηση, κατά το δυνατόν ανιδιοτέλεια (και όχι επικέντρωση σε ένα «επόμενο» πολιτικό βήμα: η δουλειά στο Ινστιτούτο οφείλει να θεωρείται αυτοσκοπός) και οργανωτική ικανότητα. Αν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου δεν έχει καμία δυνατότητα πρωτοβουλίας σχετικά με την στελέχωσή του και υποχρεούται να λάβει ως προίκα ες αεί την στελέχωσή του όπως αυτή διαμορφώθηκε από τους προηγούμενους προέδρους του, με τον τρόπο που ξέρει η Νέα Δημοκρατία να επιλέγει συνεργάτες (...«τριάντα χρόνια επιτυχίες»), τότε οποιαδήποτε άλλη ανάλυση είναι μάταιη, άσκοπη – και δεν υπάρχει λόγος να διαβάσετε παρακάτω.

Υπενθυμίζουμε επίσης στον αναγνώστη ότι η λειτουργία κομματικών Ινστιτούτων προβλέπεται ούτως ή άλλως από την κείμενη νομοθεσία για όσα κόμματα εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο ή στο ευρωκοινοβούλιο. Με αυτό θέλουμε να πούμε ότι το (εκάστοτε) Ινστιτούτο διαθέτει ούτως ή άλλως μια δεδομένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένους πόρους, το ερώτημα είναι τί τους κάνει και με πόση γονιμότητα τους αξιοποιεί. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση δυνατοτήτων που ούτως ή άλλως υφίστανται.

Συνήθως οι κομματικοί άνθρωποι αδυνατούν να συλλάβουν την έννοια της ριζικής αλλαγής νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας: όταν τους ζητούν «αλλαγές», αυτοί ακούν «μικρομπαλώματα» και επιδιώκουν μια επικοινωνιακή διαχείριση της ψευδαίσθησης. Ο λόγος είναι ότι συνήθως χρωστούν την (κομματική) υπόστασή τους στον τρόπο που λειτουργούν οι κομματικοί φορείς και οι παραφυάδες τους. Η μη προέλευση του Γιάννη Μιχελάκη από τον στεγανό «κομματικό σωλήνα» επιτρέπει να ξεμυτίσει η ελπίδα ότι θα συλλάβει την λειτουργία του Ινστιτούτου με νέο τρόπο: ότι θα το επανιδρύσει.

Το πρώτο που απαιτείται είναι ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Οι δραστηριότητες που ελάμβαναν χώρα μέχρι τώρα προσήλκυαν ένα σχεδόν αποκλειστικά κομματικό κοινό, το οποίο σε μεγάλο μέρος της εκδήλωσης παρέμενε έξω από την αίθουσα για να κομματικοκουτσομπολέψει. Αν όμως οι εκδηλώσεις και οι ομιλίες γίνονται στην πράξη για το κομματικό κοινό (δηλαδή για να «σε δουν και να τους δεις»...), τότε καλύτερα να γίνει το Ινστιτούτο κοινωνικό παντοπωλείο: περισσότερα θα προσφέρει. Το άνοιγμα στην κοινωνία, για να έχει νόημα, δεν γίνεται από ένα κομματικό ίδρυμα, αλλά από τους εκπροσώπους μιας στάσης (ούτε καν ιδεολογίας) απέναντι στην πολιτική. Προτείνεται να αρχίσει το Ινστιτούτο να βλέπει τον εαυτό του ως πρεσβευτή μιας στάσης έναντι της πολιτικής, όχι ως μια κομματική απόφυση: αυτό θα δημιουργούσε μεσοπρόθεσμα έναν κύκλο (...ουδόλως φαύλο) ιδεολογικής γονιμότητας και πολιτικής προσφοράς. Κάτι τέτοιο δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα: αποτελεί αμείλικτη συνάρτηση του ποιούς καλείς να μιλήσουν, και ποιούς καλείς για να τους ακούσουν. Καθώς και το αν οργανώνεις δημόσια συζήτηση ή, απλώς, ενδιαφέροντες παράλληλους μονολόγους.

Εδώ υπενθυμίζουμε το αυτονόητο: ένα πράγμα είναι ο πολιτικός συντηρητισμός, έτερον ο φιλελευθερισμός – δεν ταυτίζονται. Στην ευρύτερη παράταξη δεξιώτερα του κέντρου συνυπάρχουν και τα δύο. Ένα Ινστιτούτο αποκλειστικά αφιερωμένο στην ιδεολογία του φιλελευθερισμού, χωρίς πρωτογενή ζύμωση περί συντηρητισμού (δηλαδή: της πίστης σε παράδοση, ιδιοπροσωπία και ταυτότητα, σε παραδεδομένη πείρα αιώνων, στις αξίες αυτής της παραδεδομένης πείρας, στην άντληση πολιτικής συνείδησης από την ιστορία, τον πολιτισμό και την «αργόσυρτη διάρκεια» των μεγάλων στοχαστών του γένους κλπ.) είναι, απλώς, μάταιο.

Το δεύτερο που λείπει είναι, ελληνιστί, το scouting: η αναζήτηση «ταλέντων». Ξανά, δεν μιλάμε εδώ για επίδοξα κομματικά ταλέντα: το Ινστιτούτο θα έπρεπε να έχει τα μάτια του ανοιχτά για κάθε νέο άνθρωπο με πολιτική συνείδηση και κλίση πολιτικής σκέψης και δραστηριοποίησης επί τη βάσει της πίστης (α) στις δυνατότητες των θεσμών για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία και (β) στην γονιμοποιητική δυναμική των αξιών, (γ) της σπουδής της ελληνικής ιστορίας, παράδοσης και ιδιαιτερότητας, (δ) της έγνοιας για την ευταξία της συλλογικότητας και για την ρώμη της οικονομικής δραστηριότητας κλπ. Θα παρατηρήσατε ότι δεν ονόμασα μια ιδεολογία την οποία θα «έπρεπε» να φέρει ο φέρελπις νέος ή στην οποία θα «όφειλε» να ανήκει, αλλά περι-έγραψα χονδρικά τις βασικές ιδέες και στάσεις που κάνουν κάποιον να ανήκει στην ευρύτερη παράταξη δεξιώτερα του κέντρου, ακόμα και αν δεν το... ξέρει ακόμα. Το Ινστιτούτο οφείλει να γνωστοποιεί σε κάθε τέτοιο νέο συμπολίτη πως μπορεί να του προσφέρει από χώρο συζήτησης, ζύμωσης και έκθεσης απόψεων μέχρι εξειδικευμένη πολιτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση αρίστης ποιότητας, ενδεχομένως δε και στήριξη δια υποτροφιών – όπως παντού στον κόσμο, εξετάστε ως παράδειγμα το Konrad-Adenauer-Stiftung των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Πάντοτε με την απαραίτητη απόσταση από τον κομματικό μηχανισμό, η οποία αποτρέπει το Ινστιτούτο από το να γίνει απλώς «τσιφλίκι» του: δηλαδή, στείρο. Σήμερα, η όποια «πολιτική ακαδημία» του Ινστιτούτου αφορά αποκλειστικά όσους τυγχάνουν ήδη κομματικά στελέχη.

Όπως προκύπτει από το προηγούμενο, το Ινστιτούτο θα μπορούσε να δίνει βήμα ιδεολογικών ζυμώσεων και σοβαρής πολιτικής ανάλυσης, όχι μόνο από «αναγνωρισμένους ειδικούς» (...με ή χωρίς εισαγωγικά...), αλλά κυρίως με μετοχή και συμμετοχή «από τα κάτω». Θα μπορούσε να προβαίνει σε έκδοση ιδεολογικών δοκιμών πολιτικά συγγενών πολιτών με αξιώσεις (ξαναλέμε, όχι «αναγνωρισμένων ειδικών»: αυτούς τους γνωρίζουμε ούτως ή άλλως), ακόμη και σύντομων και ιδίως αλληλοαντικρουόμενων, για χάρη του ιδεολογικού διαλόγου, της ζύμωσης σε ένα σοβαρό επίπεδο με προοπτική γονιμότητας. Σημειώνουμε ότι κάτι τέτοιο έχει αμελητέο κόστος: η καλή έκδοση ενός βιβλίου εκατόν πενήντα σελίδων σε εκατό αντίτυπα με ψηφιακή εκτύπωση publish on demand μπορεί υπό συνθήκες να κοστίσει αρκετά λιγώτερο από 250 Ευρώ. Γράφοντας όμως στην ούγια «ΙΔΚΚ», ένα τέτοιο βιβλίο εισάγεται δυναμικά σε έναν παραταξιακό ιδεολογικό διάλογο. Η παροχή ενός βήματος διαλόγου δεν συνεπάγεται, φυσικά, την συμφωνία του Ινστιτούτου με όλες τις προτάσεις που διατυπώνονται στα εκδοθέντα από αυτό. Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει το ίδρυμα ως κυψέλη πολιτικής, και όχι αμιγώς κομματικής, σκέψης. (Φιλοσοφικό ερώτημα: είναι το «κομματική σκέψη» αντιφατική διατύπωση;)

Για να συνοψίσουμε: το Ινστιτούτο οφείλει να είναι συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τον κομματικό οργανισμό που το γέννησε, ποτέ ένα βήμα πίσω. Ειδάλλως δεν μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά ούτε καν για τον κομματικό φορέα του, παρά μόνο μηρυκαστικά και αναπαλαιωτικά. Πόσω δε μάλλον για την ευρύτερη κοινωνία, την οποία θα έπρεπε κυρίως να αφορά. Αν όμως βρίσκεται εμπράκτως και συνεχώς ένα βήμα μπροστά, θα αποδειχθεί –εξ ορισμού- πρωτοπορία.

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κάποιος avatar
  Κάποιος 11/02/2013 11:38:06

  Σωτήρη, περιμένεις τέτοια ἀπὸ τοὺς κομματικούς;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κάποιος 11/02/2013 12:44:24

   Dum spiro spero. Ἄλλους ἁρμοδίους θεσμοὺς δὲν γνωρίζω, ὁπότε μέχρι νεωτέρας...

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Σωτ Μητραλ 11/02/2013 16:25:47

    Δὲν εἶναι ζήτημα θεσμῶν. Ὁτιδήποτε φτιάχνεται ἀπὸ τοὺς κομματικοὺς μηχανισμοὺς εἶναι ἀνελεύθερο, καὶ ἄρα, ἐξ ὁρισμοῦ ἀνίκανο νὰ παραγάγει πολιτικὸ λόγο οὐσίας. Στὴν καλύτερη περίπτωση θὰ ἀσχολεῖται μὲ ἐπικοινωνιακὰ τερτίπια, ἤγουν προπαγάνδα.

    Αὐτὸ ποὺ ζητᾶς ἐσύ εἶναι ὁμάδες προβληματισμοῦ καὶ πολιτικῶν λύσεων (think tanks). Αὐτὸ ἀπαιτεῖ πυρῆνες ἀνθρώπων διατεθειμένων νὰ ἐργασθοῦν ἀφιλοκερδῶς καὶ μάλιστα ὄχι γιὰ κόμματα οὔτε γιὰ ἐξουσία. Τέτοιοι ἄνθρωποι ὑπάρχουν. Ἂς φτιαχτοῦν τέτοιες ὁμάδες, ἂς ἀσχοληθεῖ κάθε μιὰ μὲ ἕνα πρόβλημα εἰς βάθος (ὄχι τὰ πάντα τσαπατσούλικα) καὶ μετὰ βλέπομε.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Κάποιος 11/02/2013 20:32:38

     Ἐγὼ αὐτὸ ποὺ ξέρω εἶναι ὅτι στὴ Γερμανία γίνεται δουλειὰ ποὺ ἀφορᾶ ΟΛΟΚΛΗΡΗ τὴν κοινωνία ἀπὸ τὰ κομματικὰ ἱδρύματα, καὶ μάλιστα καλὴ δουλειά. Ἄρα κάτι τέτοιο εἶναι ἐφικτό.

     (Μάλιστα γνώρισα κι ἕναν Γερμανὸ ὑπεύθυνο στὸ KAS ποὺ δὲν εἶναι στὸ CDU, καὶ σίγουρα ὑπάρχουν κι ἄλλοι. Δὲν εἶναι κομματικὴ ἀπόφυση τὰ ἐκεῖ ἰνστιτοῦτα. Μόνο κομματικὴ ἀπόφαση.)

     Τὸ δὲ ἀφιλοκερδὲς καὶ ἄμισθο εἶναι πολὺ καλό, ἀλλὰ ἔχει τὰ ὅριά του τὰ ὁποῖα εἶναι πολὺ συγκεκριμένα. Τὸ ἄμισθο εἶναι χόμπυ, μὲ ὅσο πάθος κι ἂν τὸ ἀσκεῖς, ὅσο χρόνο κι ἂν τοῦ δίνεις κάτω ἀπὸ τὴν σκιὰ τῆς βιοτικῆς μέριμνας.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Σωτ Μητραλ 12/02/2013 15:45:41

      Σωτήρη, ἡ Γερμανία δὲν εἶναι βαθὺ κομματικὸ κράτος, καὶ μάλιστα ὀθωμανικοῦ τύποιυ, ὅπως ἡ Ἑλλάδα. Γι' αὐτὸ οἱ παραλληλισμοὶ εἶναι ἐσφαλμένοι.

 2. unfair avatar
  unfair 11/02/2013 14:18:38

  λεφτά υπάρχουν!!
  για να δίνουν στα ινστιτούτα των πολιτικών!!
  ...γιατί να τα πληρώνει ο φορολογούμενος αυτά? ας δώσουν οι σπόνσορες χρήματα! μόνον κ μόνον η ύπαρξη τους δείχνει πως γίνονται "κομματικές" κλίκες!
  αυτά που λέτε κ. Μητραλέξη, ...να υπάρχει η δυνατότητα μετοχής κ συμμετοχής των "από κάτω" δείχνει πόσο κενό είναι αυτό το σύστημα!

 3. Σωτ Μηταλ avatar
  Σωτ Μηταλ 11/02/2013 15:20:36

  Οχι οχι. Καλως υπαρχουν τα ινστιτουτα, το ιδιο συστημα στην Γερμανια λειτουργει τελεια και ωφελει ολην την κοινωνια. Το θεμα ειναι η εφαρμογη, εκει πασχουμε: μην πετατε το μωρο μαζι με τα απονερα του μπανιου.

  Να σας το πω κι αλλιως: αν σε ενα μεγαλο βαθμο τα κομματα ειναι οργανισμοι συνασπισμου συμφεροντων, τα λόγια ινστιτούτα (θα μπορουσαν να) συνεισφέρουν στην κατευθυνση των αρχων, των ιδεων, των ιδεολογιων. Μια χαρα κανουν που υπαρχουν. Η εφαρμογη ειναι το προβλημα.

  • unfair avatar
   unfair @ Σωτ Μηταλ 11/02/2013 15:57:24

   δεν είπα να μην υπάρχουν!
   ρώτησα γιατί να πληρώνει ο φορολογούμενος τα κομματικά ινστιτούτα [που στελεχώνονται κατά το πλείστον από την εκάστοτε κομματική μηχανή!! κ που υπάρχουν στην Γερμανία, δεν μου λέει κάτι! κ στην Ρωσία υπήρχαν επί κομμουνισμού κτλ.
   αν λέγατε πως υπάρχει θέμα καθώς χωλαίνουμε σε ιδεολογίες, σε αξίες, σε ιδέες θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά να βάλουμε αυτά τα ινστιτούτα να φιλτράτουν κατά το δοκούν τα νέα ταλέντα!? όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
   ...για μένα αυτά ξεκάθαρα είναι χώροι για asinus asinum fricat.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ unfair 11/02/2013 20:39:16

    Οὔτως ἢ ἄλλως πληρώνετε τὴν κομματικὴ ἐπιχορήγηση, ἡ ὁποία ναὶ μὲν στὴν Ἑλλάδα εἶναι ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ἀλλὰ πάντα θὰ ὑπάρχει σὲ κάποια μορφὴ καὶ σὲ κάποια ἔκταση (καὶ καλῶς θὰ ὑπάρχει, εἴπαμε ὄχι ὅσο σήμερα). Γιὰ νὰ καταλάβω, τὸ αἴτημά σας εἶναι νὰ πηγαίνουν αὐτὰ τὰ χρήματα ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στοὺς κομματανθρώπους καὶ νὰ μὴν περνᾶνε μέσα ἀπὸ φορεῖς ἰδεολογικῆς ζύμωσης, ἀνοίγματος στὴν κοινωνία, ὑποτροφιῶν στοὺς φερέλπιδες; Γιὰ νὰ καταλάβω...

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 11/02/2013 16:25:34

  Αγαπητε Σωτήρη Μητραλέξη εκανες διανα με το αρθρο σου ! Χωρις θεωρητικο ιδεολογικο υποβαθρο κανενας πολιτικος φορεας δεν εχει μελλον.Θεωρω οτι το χωρις ενα κατα τους αγγλοσαξωνες συγχρονο think tank για την ΝΔ και την φιλοσοφια της η κυριαρχια της αριστερας θα διαιωνιστει .Στις 25.8.2012 απο τον factorx γραφτηκε ενα αρθρο με τιτλο ''Η αναγκη επανιδρυσης και ιδεολογικης ανασυγκροτησης της Νεας Δημοκρατιας '' το οποιο κατα την γνωμη μου αποτελει την επιτομη του οδικου χαρτη που πρεπει να ακολουθηθει απο {επρεπε απο χθες } εδω και μπρος .Το ΙΔΚΚ εχει πολλα να προσφερει επι αυτου οχι ομως με την μορφη που ειχε πριν και που εχει τωρα ως αραξοβολι θεσιθηρων του καθηγητικου ,οικονμικου και κοινωνικου κατεστημενου !Οσους προεδρους του θυμαμαι ηταν για το θεαθειναι {πχ Βαρβιτσιωτης ,Μειμαρακης }με αποτελεσμα να κανει κουμαντο ο/η εκαστοτε Γεν.Δντης/Δντρια χωρις τις αναλογες ικανοτητες και κατ' επεκταση με πενιχρα αποτελεσματα στον στιβο του ιδεολογικου πολτικοκοινωνικοοικονομικου πεδιου .Ευχομαι καλη επιτυχια στον κ Μιχελακη !

  • Σωτ Μηταλ avatar
   Σωτ Μηταλ @ Ραβινος 11/02/2013 16:32:28

   Παρεμπιπτοντως, για την τιμη των οπλων, εκεινο το αρθρο συνυπογραφεται απο τον Φακτορα και τον μυστηριωδη Σ.Μ., ο οποιος εν τελει... δεν ειναι και τοσο μυστηριωδης!

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 11/02/2013 18:36:39

  Σχετικά με τα Ινστιτούτα.
  Ναι, πρωτοτυπούμε πανευρωπαϊκά: Δεν θέλουμε παραγωγή γνώσης, παρά δεξιώσεις!
  Πολύ ορθώς θέσατε το ζήτημα. Μα κουράζει η γραφή και η ανάγνωση των αυτονόητων.

 6. Nατάλης avatar
  Nατάλης 11/02/2013 19:39:20

  Kύριε Μητραλέξη έχετε παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου; Διότι, έχω την εντύπωση πως το κοινό δεν είναι κομματικό. Πάρτε για παράδειγμα την τελευταία εκδήλωση στο Γκάζι (30/1). Σας διαβεβαιώ πως οι παρευρισκόμενοι ήταν από όλο το πολιτικό φάσμα.
  Η Πολιτική Ακαδημία που πρωτολειτούργησε πριν τις πρώτες εκλογές του 2012, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι έπρεπε να απευθύνεται στο "κομματικό" κοινό. Όμως, αν παρακολουθούσατε τα μαθήματα-διαλέξεις θα διαπιστώνατε πως ξέφευγαν πολλές φορές από την κομματική γραμμή. Πιθανώς να ήταν και πιο μπροστά για την εποχή τους.
  Τέλος, είμαι βέβαιος πως η "αναζήτηση ταλέντων" και η "ιδεολογική ζύμωση" θα αποτελέσει μια πρόκληση για τον κ. Μιχελάκη.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Nατάλης 11/02/2013 20:28:47

   Θέλει μείζονες ἀλλαγὲς τὸ πρᾶγμα, ὄχι μπαλώματα. Πάντως σὲ κάτι ἐκδηλώσεις πού'χα πάει ἐγὼ (σὲ αὐτὴν ποὺ λέτε ἤμουν ἐκτὸς Ἑλλάδος), ἦταν δράμα ἡ κατάσταση: προσχηματικὴ ἡ ἐκδήλωση, τὸ κουτσομπολιὸ μεταξὺ μικρομεσαίων στελεχῶν ὁ στόχος. Νὰ σὲ δοῦν καὶ νὰ τοὺς δεῖς. Ἔχω ὑπ' ὄψιν μου διάφορες ἐκδηλώσεις ὅπου δυστυχῶς μόνον αὐτὸ γινόταν. Ἡ δὲ ντροπὴ/σύμπλεγμα τοῦ ΙΔΚΚ καὶ τῆς ΝΔ μὴν καὶ ἀναδείξουν οἱ ἴδιοι κανέναν ἄνθρωπο τῆς προκοπῆς, ποὺ πρέπει νὰ ἔχεις καθηγητικοὺς ἢ μεγαλοδημοσιογραφικοὺς τίτλους γιὰ νὰ περάσεις τὸ κατώφλι, εἶναι ἐπίσης ἕνα θέμα. Κακὰ τὰ ψέμματα, ἡ θέση ἐργασίας στὸ ΙΔΚΚ θεωρεῖτο ἕνα ἀκόμη βόλεμα/ἀποκατάσταση, ἢ ἕνα ἔξτρα χαρτζηλίκι γιὰ ἀκαδημαϊκοὺς μεγαλοσχήμονες (οἱ ὁποῖοι ἔχουν τόσο κίνητρο οὐσιαστικῆς συνεισφορᾶς στὸ ΙΔΚΚ, τὸ ὁποῖο βλέπουν ὡς πάρεργο, ὅσο ἔχω ἐγὼ κίνητρο γιὰ δίαιτα)

 7. γιωργης avatar
  γιωργης 11/02/2013 20:02:41

  Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να λειτουργεί και στην Ελλάδα το ινστιτούτο συνεισφέροντας έμπρακτα στην προαγωγή ιδεών αλλά και στην παραγωγή νέων απόψεων και προτάσεων προσαρμοσμένων στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η εποχή μας.

 8. Nατάλης avatar
  Nατάλης 11/02/2013 21:50:40

  Ίσως το ύφος του άρθρου σας να είναι πιο αυστηρό από την πραγματικότητα. Οι όποιες αλλαγές απαιτούνται πρέπει να είναι στοχευμένες για να υπάρξει αποτέλεσμα. Εξάλλου, η συνύπαρξη με καθηγητές και μεγαλοδημοσιογράφους μπορεί να οδηγήσει σε νέες ιδέες. (αν μάλιστα τους πείσετε ότι είναι δικές τους, πετύχατε το σκοπό σας!)
  Νομίζω πως η θέση εργασίας στο ΙΔΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός, γιατί αυτόματα θα το μετέτρεπε σε μιας νέας μορφής "δημόσιο"

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Nατάλης 11/02/2013 22:24:16

   ΠΡΟΦΑΝΩΣ καὶ δὲν εἶναι ἀρνητικὴ ἡ συνύπαρξη μὲ καθηγητὲς καὶ δημοσιογράφους. ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, δὲν τίθεται θέμα. Τὸ νὰ πεῖ κανεὶς τὸ ἀντίθετο θὰ ἦταν ἀνοησία.

   Ἀπὸ τὴν ἄλλη, ἕτερον αὐτὸ καὶ ἑκάτερον τὸ νὰ εἶναι αὐτοὶ οἱ τίτλοι τὸ μόνο «νόμισμα» ποὺ μετράει, θεωρώντας ὡς αὐτονόητο ὅτι οἱ φέροντες αὐτοὺς τοὺς τίτλους ἔχουν κάτι νὰ ποῦν. Διότι ἐνίοτε δὲν ἔχουν!

   Μὲ τὴν τελευταία σας πρόταση πιάσατε τὸ νόημα, τὸ ζουμὶ καὶ τὴν ψυχὴ τοῦ ἄρθρου. Ἀκριβῶς αὐτὸ εἶναι τὸ μεγάλο πρόβλημα πρὸς καταπολέμηση. Καταπολεμᾶται;;; Ἢ ἐνθαρρύνεται;;;

   Ὅσον ἀφορᾶ στὴν «αὐστηρότητα», οἱ κριτικὲς ἀποτιμήσεις γιὰ πολιτικὰ ἱδρύματα δὲν ἀποτελοῦν συνάρτηση... παιδαγωγικῆς. Ἡ (ἐνδεχομένως λανθασμένη) στάση μου προκύπτει ἀπὸ τὴν ἀπάντηση ποὺ (ἐνδεχομένως λανθασμένα) δίνω στὰ ἑξῆς ἐρωτήματα:
   1-Πῶς λειτουργεῖ τὸ ΙΔΚΚ;
   2-Πῶς λειτουργοῦν ἀλλοῦ τὰ «κομματικὰ ἱδρύματα»; Τί ἔργο παράγουν; Ποιά εἶναι ἡ ἐπιφάνειά τους στὴν κοινωνία στὴν ὁποία ἀναφέρονται; Εἶναι κυρίως πολιτικὰ ἢ ἀμιγῶς κομματικὰ ἱδρύματα;
   3-Τί μᾶς διδάσκει ἠ σύγκριση τῶν παραπάνω δύο; Τί θὰ μποροῦσε νὰ κάνει τὸ ΙΔΚΚ ποὺ δὲν τὸ κάνει;
   4-ΓΙΑΤΙ δὲν τὸ κάνει; Ποιές εἶναι οἱ αἰτίες; Ποιές εἶναι οἱ κακοδαιμονίες; Ποιός εἶναι ὁ «ἀδύναμος κρίκος» ποὺ ἅμα σπάσει ὁδηγούμαστε στὶς λύσεις;
   5-Ποιό εἶναι τὸ πνεῦμα μὲ τὸ ὁποῖο ἡ ΝΔ ἀντιμετώπισε καὶ ἄρθρωσε τὸ ἵδρυμά της; Ποιούς ἐπέλεξε γιὰ νὰ τὸ στελεχώσουν καὶ μὲ ποιά κριτήρια;
   6-Ποιά εἶναι ἠ ἐναλλακτικὴ σ' αὐτό; (τολμῶ κάποιες σχετικὲς προτάσεις στὸ ἄρθρο, ἐνδεχομένως μέτριες)


   Ἡ (ἐνδεχομένως λανθασμένη) στάση μου εἶναι συνάρτηση ἀποκλειστικὰ τῆς ἀπάντησης στὰ παραπάνω. Τώρα, προφανῶς κάποιος ἄμεσα ἐμπλεκόμενος θὰ ἐπιθυμοῦσε νὰ ἀξιολογήσει τὸ θέμα μὲ μεγαλύτερη τρυφερότητα καὶ προδέρμ, ὥστε νὰ καταλήξει στὸ βολικὸ συμπέρασμα πὼς «στὰ πλαίσια τῶν δυνατοτήτων μας κάνουμε ὅ,τι καλύτερο μποροῦμε». Ἀλλὰ σὲ μιὰ τέτοια περίπτωση δὲν ἀσκεῖ ὁ γράφων αὐστηρότητα, ἀλλὰ ὁ ἀναγιγνώσκων μαλθακότητα...

   Ἐν τέλει τὸ ψωμὶ τῆς ὑπόθεσης εἶναι ὅτι μὲ ἀκριβῶς τοὺς ἴδιους ὑλικοὺς πόρους μποροῦν κάλλιστα νὰ γίνουν θαύματα. Καὶ μέχρις στιγμῆς δὲν γίνονται. Γι' αὐτὸ εὐχόμαστε ὄχι κυρίως καλὴ ἐπιτυχία στὸν κ. Μιχελάκη, ἀλλὰ πρωτίστως σωστὴ στοχοθεσία...

 9. Ραβινος avatar
  Ραβινος 11/02/2013 23:13:33

  ''Εν παντι δει καιρω το δικαιον επικρατειν ''Μενανδρος

 10. Κάποιος avatar
  Κάποιος 12/02/2013 15:51:35

  Παιδιά, καλὲς οἱ προθέσεις τοῦ Σωτήρη καὶ τῶν λοιπῶν ποὺ ἐπικροτοῦν, ἀλλὰ δὲν φθάνουν.
  Πραγματικὴ ἰδεολογικὴ ζύμωση στὴν χώρα μας δὲν ὑπάρχει. Οἱ ἰδέες εἰσάγονται καὶ ἁπλῶς ἀντιγράφονται ἐπιπόλαια καὶ στὸ πόδι. Γι' αὐτὸ τόσο ἡ δεξιὰ ὅσο καὶ ἡ ἀριστερὰ στὴν Ἑλλάδα ἀπετέλεσαν ἐκδοχὲς τοῦ ἴδιου κομματικοῦ δοῦναι καὶ λαβεῖν, ἁπλῶς μὲ διαφορετικὰ συνθήματα.
  Ἂν εἶναι νὰ γεννηθεῖ κάτι πραγματικὰ καινούργιο, αὐτὸ θὰ γίνει ἐκτὸς καὶ μακρυὰ ἀπὸ κόμματα καὶ παραφυάδες των.
  Σωτήρη, καλύτερα ἀσχολήσου μὲ τὶς σπουδὲς καὶ τὰ κείμενά σου. Καλύτερα ἡ δική σου - ὅσο τὸ δυνατὸν πιὸ ἐλεύθερη - σκέψη, παρὰ ἡ "δουλειά" στὰ πλαίσια κομματικῶν ὀργάνων μὲ ὁποιοδήποτε περικάλυμμα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κάποιος 14/02/2013 02:11:17

   {{{Μὰ οὔτως ἢ ἄλλως μὲ αὐτὰ ἀσχολοῦμαι....}}}

 11. τις avatar
  τις 12/02/2013 18:04:23

  Αισώπου μύθοι.

  Λύκοι καὶ πρόβατα καὶ κριὸς.
  Λύκοι πρέσβεις ἔστειλαν τοῖς προβάτοις εἰρήνην ποιῆσαι μετ᾿ αὐτῶν διηνεκῇ, εἰ τοὺς κύνας λάβωσι καὶ διαφθείρωσι. Τὰ μωρὰ δὲ πρόβατα συνέθεντο τοῦτο ποιῆσαι. Ἀλλά τις γέρων κριὸς εἶπεν· «Πῶς ὑμῖν πιστεύσω καὶ συνοικήσω, ὅπου, καὶ τῶν κυνῶν φυλαττόντων με, ἀκινδύνως νέμεσθαι οὐ δυνατόν μοι;»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.