#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/12/2011 08:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ξέφραγο αμπέλι» τα σύνορα στον ΈβροΣτον… κακό καιρό εναποθέτει η Ελλάδα τις ελπίδες της προκειμένου να ανακοπεί το συνεχιζόμενο και ολοένα ογκούμενο κύμα των μεταναστών. Φέτος, παρά τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης και την παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν στη χώρα μας από εκεί ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι.

Σε αυτό, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των αστυνομικών διευθύνσεων του Νομού, συνέβαλαν καθοριστικά ο καλός καιρός και το γεγονός ότι στον ποταμό η στάθμη του νερού φέτος ήταν πολύ χαμηλή. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία, ειδικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, δεν υπήρχε καθόλου νερό. Έτσι, για το 2012, άπαντες προσβλέπουν στην αλλαγή του καιρού, ούτως ώστε να «φουσκώσει» το ποτάμι και κατ’ αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί ο αριθμός εκείνων που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Κάτι, όμως, που θα αυξήσει τους κινδύνους πνιγμών και, βέβαια, τη διεθνή κατακραυγή εις βάρος της χώρας μας.

Στο μεταξύ, το πέρασμα μεταναστών από τον Έβρο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Νοέμβριο αυξήθηκε ο αριθμός τους κατά 23% σε σχέση με το 2010 (πέρασαν 6.060 άτομα, ενώ πέρυσι 4.920). Να σημειωθεί ότι το παλαιότερο φαινόμενο να περνούν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει ουσιαστικά εκλείψει, αφού τα δουλεμπορικά κυκλώματα τους στέλνουν πλέον στον Έβρο, απ’ όπου περνούν με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια.

Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι και στον Έβρο οι μετανάστες έχουν αλλάξει τα σημεία εισόδου τους στο ελληνικό έδαφος. Έτσι, ενώ το 2010 η συντριπτική πλειονότητα περνούσε από σημείο στο βόρειο τμήμα του νομού, κοντά στη Νέα Βύσσα, όπου ο ποταμός Έβρος βρίσκεται εντός τουρκικού εδάφους και άρα η είσοδός τους ήταν ευκολότερη, φέτος απέφευγαν τη συγκεκριμένη περιοχή και επέλεγαν νοτιότερες διόδους. Ο λόγος είναι ότι αυτή η περιοχή φυλάσσεται καλύτερα από συνοριακές δυνάμεις και άνδρες της Frontex. Πάντως, μόνο στο νότιο τμήμα του νομού έχουν καταγραφεί πάνω από πενήντα σημεία εισόδου.

Το γεγονός ότι οι μετανάστες περνούν πλέον από άλλα σημεία υποβαθμίζει σημαντικά τη σημασία του φράχτη που έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο συγκεκριμένο σημείο (κοντά στη Νέα Βύσσα). Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μη χρηματοδοτήσει τον πολυδιαφημισμένο «φράχτη Παπουτσή». Ενα από τα επιχειρήματά της είναι ότι θεωρεί αυτές τις μεθόδους αναποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού «τσουνάμι» προς τη χώρα μας και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Πολύ περισσότερο ότι αν κατασκευαστεί ο φράχτης «είναι πολύ πιθανό η μεταναστευτική πίεση να βρει παρακαμπτήριες οδούς». Εκτίμηση, η οποία ενισχύεται από τα φετινά δεδομένα της αλλαγής των δρομολογίων των μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φράχτη μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, στις σημερινές συνθήκες μείζονος οικονομικής κρίσης, επιμένει στην κατασκευή του με κρατική χρηματοδότηση.

Πάντως, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο, αν και αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το φράχτη, εκτιμούν ότι αν το ποτάμι «φουσκώσει» με νερά, αν επεκταθεί η φύλαξη της Frontex, αν νοτιότερα αναπτυχθούν συστήματα εποπτείας των συνόρων με κάμερες και ελικόπτερα και, κυρίως, αν πιεστεί από τις Βρυξέλλες η Τουρκία να αλλάξει τακτική και να μη στέλνει μαζικά τους μετανάστες στην Ελλάδα, «τότε και ο φράχτης θα έχει κάποιο νόημα. Διαφορετικά, θα μείνει επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Ήδη, στο βόρειο τμήμα του νομού έχουν αναπτυχθεί συστήματα καμερών και το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα έχει εικόνα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν υπάρχει στο νότιο κομμάτι. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες αγοράς ελικοπτέρου.

Ορισμένα έργα «εξωραϊσμού» των απαράδεκτων συνθηκών γίνονται στο μεγαλύτερο κέντρο κράτησης μεταναστών, στην Ορεστιάδα. Ωστόσο, ακόμα στο νότιο τμήμα δεν υπάρχει κέντρο, αν και έχει υποβληθεί πρόταση για αγορά οικοπέδου και οικοδόμηση σύγχρονου κτιρίου στις Φέρες (Τριφύλλι). Πόσω μάλλον, όταν η Ε.Ε. χρηματοδοτεί γενναία τέτοιου είδους σχέδια. Έτσι, ακόμα πολλά αστυνομικά τμήματα πλημμυρίζουν με μετανάστες, οι οποίοι μένουν εκεί υπό άθλιες συνθήκες, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια Υγεία. Άκρως σοβαρό, εξηγούν οι ίδιοι αξιωματικοί, είναι ότι οι περισσότεροι μετανάστες φεύγουν για την Αθήνα δίχως προηγουμένως να έχουν εξεταστεί ιατρικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται θεαματικά ο κίνδυνος μετάδοσης νόσων.

Του Θανάση Αργυράκη στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. θαρυπας avatar
  θαρυπας 31/12/2011 08:58:32

  Ποια διεθνη κατακραυγη και αηδιες.Ποσος πρεπει να μας απασχολει.Η Ελλαδα δεν αντεχει αλλους απο δαυτους.Η χρεωκοπια ειναι αναποφευκτη συνεπως και η απειλες και οι εκ του ασφαλους νουθεσιες της Ε.Ε ειναι ανευ σημασιας.Αμεση επαναφορα των ναρκοπεδιωνκαι αυξηση αυτων,μολις ξεκουμπιστουν οι αθλιοι πασοκοι.Αν συνεχισει ως εχει ,σε βαθος πενταετιας η κατασταση θα ειναι μη αναστρεψιμη.Τοτε ετοιμαστειτε συνελληνες να δειτε στην πατριδα σας την κολαση του Δαντη.

 2. ΜΠ avatar
  ΜΠ 31/12/2011 09:11:59

  Ο φράκτης είμαστε εμείς και η κάθε πόλη χωριστά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους όταν τους βλέπουμε να περπατούν ανάμεσά μας. Επιχείρηση σκούπα δεν έχει γίνει ποτέ σοβαρά και συστηματικά για τους παράνομους, σε πούλμαν και πίσω από εκεί που ήρθες κυριολεκτικά. Ούτε αεροπορικά ούτε κουλουράκια για το δρόμο !!!! Για δες μετα; Μιά, δυό, πέντε, δέκα φορές να γίνει αυτό και δεν θα πατάει κουνούπι. Και ας μας πουν και ρατσιστές και ότι καταπατάμε τα ανθρώπινα δικαιώματα τάχα μου τάχα μου. Κλωτσιά και πίσω. Και όσοι εγείρουν παράπονα από τους Ευρωεταίρους μας, να τους στείλουμε πεσκέσι καμιά 100η πούλμαν τίγκα στους λαθρό να δουν και αυτοί τη γλύκα. Τα λέω σκληρά αλλά όλα έχουν τα σύνορά τους....εεε τα όριά τους εννοώ !!!

 3. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 31/12/2011 09:37:21

  Δεν έχει τέλος η κατάντια της χώρας, ένα ξέφραγο αμπέλι που όμοιό του δεν υπάρχει σε δυτική χώρα. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι τόσο σοβαρό και δημιουργεί τόσα προβλήματα εντός της χώρας, κοινωνικά και οικονομικά, που θα έπρεπε να αποτελεί μόνιμο και επιτακτικό αίτημα προς επίλυση και διαπραγματευτικό χαρτί στην ΕΕ ακόμα και για το ζήτημα του χρέους.
  Πραγματικά απορώ πως δεν χρησιμοποιείται το ζήτημα δυναμικά σε κάθε είδους διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 31/12/2011 09:43:01

  Οσο ο επαισχυντος Νομος του κηπουρου του ΓΑΠ Ραγκουση βρισκεται σε ισχυ τοσο η Ελλαδα λειτουργει ως κραχτης λαθρομεταναστευσης των απανταχου δουλοπαροικων προσφυγων της γης !Εδω εφτασαν στο σημειο λαθρομεταναστες να κανουν αιτηση για προσληψη στα σωματα ασφαλειασ και της στρατιωτικες σχολες τι λεμε τωρα και θα τους κρατησει ο '' σφακτης Παπουτση ''?Εγω θαλεγα η Αννα η Νταλαρα η ''..δεν υπαρχουν λαθρομεταναστες αλλα λαθραια τσιγαρα ''να διαθεσει τιποτα οικοπεδα η κτιρια απο τα πολλα που εχει στα νησια κατα το ποθεν εσχες της ετσι ωστε να λειτουργησουν ως κεντρα υποδοχης και διδαχης των λαθρομεταναστων !

 5. anna avatar
  anna 31/12/2011 11:06:24

  Οσοι περιμένουν να κάνει κάτι η Ευρώπη, θα φάνε...γλάρο. Προϋπόθεση για να είναι "καθαρές¨οι δικές τους χώρες από τα λαθροζώα, είναι να υπάρχει μια χωματερή στο νότιο άκρο της. Η χαβούζα της Ευρώπης είμαστε εμείς και είναι όλοι ευχαριστημένοι μ΄αυτό. Οτι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας.

 6. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 31/12/2011 11:31:46

  Δεν μπορούμε να χορτάσουμε και να περιθάλψουμε όλους τους κατατρεγμένους της γης.Τίθεται θέμα δικής μας επιβίωσης και υγείας.Πρέπει πρώτα να φροντίσεις να μην πέσει το δικό σου κάστρο και μετά να βοηθήσεις όσους μπορείς.Ολοι οι λευκοί που πιάνονται δηλώνουν παλαιστίνιοι και όλοι οι μαύροι σομαλοί.Και να οι άδειες,να τα άσυλα,να οι υπατίες.Κανένας απο την Ευρώπη δεν θα μας βοηθήσει γιατί τους βολεύει να εγλωβίζονται οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.Δεν χρειάζονται ναρκες,ούτε φράχτες,ούτε κροκόδειλοι στο ποτάμι.Χρειάζεται σοβαρή εθνική πολιτική που να νιώθει τον κίνδυνο και να μην επηρρεάζεται απο τις μειοψηφίες των επιδοτούμενων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 7. NIKOS avatar
  NIKOS 31/12/2011 11:47:29

  Δυστυχώς , έφτασαν την χώρα στην χρεοκοπία αυτοί οι ανίκανοι πολιτικοί . Μόνο οι στρατιωτικοί θα σώσουν την χώρα . ψήφησα πολλές φορές στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ ( Ο ΒΛΑΚΑΣ )

  • Διηνεκης avatar
   Διηνεκης @ NIKOS 31/12/2011 14:01:50

   χαρακιρι

 8. ΜΠ avatar
  ΜΠ 31/12/2011 11:48:24

  Ποιά κέντρα υποδοχής και ξενώνες λες;;; Από το δρόμο θα τους μαζεύουν σαν τα σκουπίδια και κατευθείαν με το περιπολικό στο πούλμαν που θα περιμένει στην πλατεία με συνοδεία ματ. Άκου κέντρα υποδοχής! ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ! Να πάει το νέο πίσω στους δουλέμπορους ότι εδώ είναι κόλαση και όχι παιχνιδάκι για αυτούς που βγάζουν εύκολο χρήμα πουλώντας όνειρα θερινής νυκτός για γη επαγγελίας. Θέλανε και Μέγαρο Υπατία. Βρε ΟΥΣΤ από δω ποντίκια !!!!

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ ΜΠ 31/12/2011 11:58:54

   Δικαιολογημένη η αγανάκτηση σου.Αλλά αυτοί που τους πουλάνε όνειρα και τους νταντεύουν και τους προστατεύουν είναι εντός συνόρων.Και το τραγικό είναι οτι εκμεταλευόμενοι την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα,πήγαν απο το 3% στο 13%.

 9. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 31/12/2011 12:11:47

  Νεκρή Γη σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα και μέσα. Ότι κυκλοφορεί παράνομα σε αυτήν την περιοχή συλλαμβάνεται και επαναπροωθείται. Ούτε κέντρα υποδοχής ούτε τίποτα. Εξ άλλου οι μουσουλμάνοι ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΏΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥΣ.

 10. ανιστόρητος avatar
  ανιστόρητος 31/12/2011 14:01:20

  Τελικά για ποιό λόγο έρχονται; Αν δεν κατανοήσουμε, δε θα βρεθεί και λύση.
  Επίσης, τι είναι επαναπροώθηση; Τους βάζει κάποιος κρυφά αναγκάζοντάς τους να μπούνε από άλλο "πέρασμα"; Δεν είναι φαύλος κύκλος;
  Αν γίνει ένας φράχτης σε όλο το μήκος του έβρου, με ναρκοπέδια από τη μια πλευρά, δεν θα μπαίνουν μετά από το Αιγαίο ή ακόμα κι από τα βορειότερα σύνορα;
  Ας μου απαντήσει κάποιος σε αυτά, και επίσης και στο πού υπάρχει το κέρδος και για ποιόν, γιατί για να συντηρείται μια τέτοια κατάσταση, δε μπορεί, κάποιες "άκρες" θα υπάρχουν.

 11. βασιλης avatar
  βασιλης 31/12/2011 14:50:45

  To προβλημα ξεκιναει απο το γεγονος οτι η Τουρκια εχει καταργησει τη visa με πολλα αφρικανικα και αραβο-μουσουλμανικα κρατη με αποτελεσμα να ερχονται αεροπορικως στη Τουρκια χιλιαδες κατοικοι τριτοκοσμικων χωρων και μετα να περνανε παρανομα τα ελληνοτουρκικα συνορα και να καταληγουν στην Αθηνα.
  Η Ελλαδα πρεπει να κλεισει ολα τα συνορα του Εβρου με ηλεκτροφορο φραχτη και να τοποθετησει ενοπλες περιπολους. Επισης, να καταργησει καθε νομοθεσια που δινει προνομια και παροχες στους λαθρομεταναστες. Επιπλεον, να γινουν αμεσες και μαζικες απελασεις με τη βοηθεια της ΕΕ. Τελος, πρεπει η Τουρκια να πιεστει ακομα και με veto στις ενταξιακες διαδικασιες ωστε να αλλαξει την πολιτικη προωθησης λαθρομεταναστων στην Ευρωπη.

 12. xdf avatar
  xdf 31/12/2011 14:57:37

  Πέρα απο τη θωράκιση των συνόρων πρέπει να αλλαξει η εσωτερική soft πολιτική αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών. Να τους κοπεί η πρόσβαση στη δευτεροβαθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην γινονται δεκτα τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολεία, να επιβληθούν προστιμα και φυλάκιση σε οσους εργοδότες τους απασχολουν παρανομα, καμια νομιμοποιηση σε λαθρομεταναστες, και καταργηση νομου για ιθαγενεια και δικαιωματος ψηφου.
  Πρεπει να περαστει το μηνυμα οτι η Ελλαδα εχει σκληρη πολιτικη κατα των λαθρομεταναστων. Γιατι τωρα ολη η Ασια εχει μαθει οτι η Ελλαδα ειναι ξεφραγο αμπελι και γιαυτο ερχονται εδω.

 13. fantomas avatar
  fantomas 31/12/2011 15:27:18

  Γραφει ο δημοσιογραφος : ''αν αναπτυχθούν συστήματα εποπτείας των συνόρων με κάμερες και ελικόπτερα'' .......'' Επίσης, έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες αγοράς ελικοπτέρου''
  ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ.!!!
  Εδω η αστυνομια και το λιμενικο διαθετουν 17 ιπταμενα μεσα (ελικοπτερα κτλ) και ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΤΗ (συγκεκριμενα η αστυνομια απο την επομενη ημερα των εκλογων και το λιμενικο 6 μηνες νωριτερα) και εδω ''έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες αγοράς ελικοπτέρου'' ΗΜΑΡΤΟΝ παλι διμιουργουν εργο (αγορα ελικοπτερου) για να παρουν μιζες...... ενω τα υπαρχοντα ελικοπτερα ΔΕΝ ΠΕΤΑΝΕ!!!
  αν πραγματικα ηθελαν να κανουν κατι καλο ας φροντισουν για την αξιοποιηση των υπαρχοντων μεσων και ας μην τρελενονται για την αγορα νεου !!!

 14. Αρχαία Τάξη Πραγμάτων avatar
  Αρχαία Τάξη Πραγμάτων 31/12/2011 18:02:42

  Το θέμα των οικονομικών (και όχι κατασκοπικών) μεταναστών είναι Παγκόσμιο. 1 δις άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως πόσιμο νερό θα κατακλύσουν τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Οποιοδήποτε μέσο απώθησης είναι μάταιο. Η μόνη λύση είναι να αναπτυχθούν βιώσιμες συνθήκες στις χώρες τους. Αν δεν γίνεται αυτό, τότε δυστυχώς θα έπρεπε να υπάρχουν πολιτικές (από πολιτικούς που δεν έχουμε..) όπως στην αρχαία Ελλάδα όπου η κοινωνία στηριζόταν στους σκλάβους. (Τότε έκαναν και έξοδα με πολέμους για να τους φέρουν - τώρα που έρχονται από μόνοι τους θα τους διώχνουμε?) Σκλάβους επαναλαμβάνω με την αρχαιοελληνική έννοια και μόνο αν δεν είναι εφικτή η πρώτη και ενδεδειγμένη λύση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.