#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/03/2011 01:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξέρουμε τι απορρίπτουμε - ξέρουμε τι θέλουμε
[Μετά από μια μικρή περιπέτεια υγείας – ίωση που μου άλλαξε τα φώτα – επιστρέφω με κάποιες ακόμα παρατηρήσεις που τις οφείλω σε αρκετούς φίλους. Γιατί δεν μπόρεσα να παρέμβω στη συζήτηση της προηγούμενης ανάρτησης («Τι να κάνουμε»).

Και παίρνω την ευκαιρία να συνοψίσω κάποια σημεία της μέχρι τώρα συζήτησης και να προσπαθήσω να την πάω ένα βήμα παρακάτω].Στην πρώτη μου παρέμβαση (http://www.antinews.gr/2011/02/21/86908/) έδειξα ότι κάθε κοινωνική κρίση είναι διαφορετική...

Και πολλές φορές τείνουμε να φανταζόμαστε τη διέξοδο ή τη λύτρωση από την τωρινή κρίση, αναπολώντας παρελθούσες «επαναστάσεις». Κάτι που αποτελεί επαγγελματική διαστροφή των στρατιωτικών, οι οποίοι κάθε φορά τείνουν να προετοιμάζονται για «επιτυχή επανάληψη» του... προηγούμενου πολέμου! Κι έτσι δεν διδάσκονται ούτε από τις επιτυχίες ούτε από τις αποτυχίες του παρελθόντος.

Γιατί η νέα κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα (όπως και ο επόμενος Πόλεμος για τους στρατιωτικούς) είναι, κάθε φορά, εντελώς καινούργιο φαινόμενο. Κι αν δεν ετοιμαστούμε γι’ αυτό που αληθινά έρχεται και μείνουμε παγιδευμένοι στα στερεότυπα προηγούμενων εποχών, το πιθανότερο είναι να αποτύχουμε

Στην πρώτη εκείνη ανάρτηση, λοιπόν, έδειξα ότι το ζητούμενο για μας σήμερα, είναι να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας - να ξαναπάρουμε στα χέρια μας και την Πολιτική και την Οικονομία και την Παιδεία και το σύνολο του Δημόσιου βίου. Γιατί σήμερα τείνουνε να γίνουμε «τηλεκατευθυνόμενο προτεκτοράτο».

Γίνεται, λοιπόν, επίκαιρη και απαραίτητη μια επιστροφή στον εθνοκεντρισμό - κι αυτό για τρείς λόγους:

 

* Πρώτον, διότι αυτό αποτελεί δημοκρατικό πρόταγμα: Η δημοκρατία στηρίζεται στους Πολίτες. Και οι πολίτες προϋποθέτουν την «Πόλη». Και Πόλη στην περίπτωσή μας είναι η «Κοινή Πατρίδα». Και δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ αληθινή δημοκρατία από υπεύθυνους πολίτες, όταν έχουν εκχωρηθεί οι μείζονες αποφάσεις που αφορούν την διακυβέρνησή της σε εξωχώρια κέντρα. Αυτό ακριβώς έγινε τα τελευταία χρόνια. Κι η Ελλάδα κατάντησε «Νομαρχία», όπου οι πολίτες εκλέγουν την κατώτατη «διοίκηση» της χώρας τους, τους τοπικούς «διαχειριστές» που θα εφαρμόσουν αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν αλλού κι από άλλους. Χωρίς κανένα έλεγχο από την ελληνική κοινωνία.

Η επιστροφή στον εθνοκεντρισμό, λοιπόν, είναι πρώτα απ’ όλα δημοκρατικό πρόταγμα.

 

* Δεύτερον, διότι αυτό αποτελεί σύγχρονη τάση. Σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με πρώτη τη Γερμανία, αλλά και πολλές άλλες, μικρότερες - βάζουν το εθνικό τους συμφέρον σε απόλυτη προτεραιότητα! Και βλέπουν την Ευρώπη ως χώρο όπου μπορούν οι ίδιες να μεγιστοποιήσουν το εθνικό τους συμφέρον. Όχι ως χώρο εντός του οποίου θα αναιρεθούν τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά κράτη, προς όφελος μιας «υπερεθνικής γραφειοκρατίας», κι ενός «υπέρ-κράτους», που δεν υπάρχει σήμερα. Και που κανείς δεν θέλει να υπάρξει…

Αυτή είναι σήμερα η τάση στην Ευρώπη. Αυτή, πολύ περισσότερο, είναι η τάση και εκτός Ευρώπης. Όπου τα κράτη ξαναγυρίζουν στις προτεραιότητες του εθνικού συμφέροντος, όχι για να... «πολεμήσουν» μεταξύ τους, αλλά γιατί οι χαοτικές δυνάμεις της αγοράς που επικράτησαν πάνω στην Πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες διέλυσαν και το διεθνές σύστημα και τις επί μέρους οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Χρειάζεται, λοιπόν, μια νέα ισορροπία μεταξύ Οικονομίας και Πολιτικής, γιατί την εποχή της παγκοσμιοποίησης είχε χαθεί κάθε ισορροπία. Κι αυτό οδήγησε σε αλλεπάλληλες κρίσης διεθνώς – και όχι μόνο οικονομικές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσουμε την παγκόσμια Οικονομία και τη διεθνή ροή εμπορευμάτων, ανθρώπων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και πληροφοριών. Απλά σημαίνει ότι τα εθνικά κράτη (και οι ενώσεις κρατών) θα πρέπει να  παίξουν καλύτερο ρόλο να θωρακίζουν τους λαούς από το χαοτικό χαρακτήρα των διεθνών αγορών. Αλλιώς, θα καταλυθεί και η δημοκρατία και οι πατρίδες εντός των οποίων – και μόνο – μπορεί να υπάρξει η δημοκρατία.

Η επιστροφή στον εθνοκεντρισμό, λοιπόν, είναι και σύγχρονη τάση.

 

Παγκοσμιοποίηση και πολύ-Πολιτισμικότητα

 

* Τρίτον, διότι όσοι θέλουν να επιβάλλουν μια παγκόσμια Αυτοκρατορία, στην υπηρεσία μιας παγκόσμιας οικονομικής Ολιγαρχίας, κάνουν πέντε πράγματα:

-- αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του εθνικού κράτους σήμερα (το θεωρούν «παρωχημένο»)

--αμφισβητούν την «ηθική» του εθνικού κράτους και του εθνικού συμφέροντος (τα θεωρούν ταυτόσημα με τον «εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία»)

-- τα δύο προηγούμενα επιχειρήματα ευαγγελίζονται την «Παγκοσμιοποίηση»

Δεν μας λένε, όμως, ότι όσο πιο μακριά από τους λαούς παίρνονται οι αποφάσεις, τόσο λιγότερο θα ελέγχονται απ’ αυτούς και τόσο λιγότερο θα υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Τόσο πιο κοντά θα βρίσκονται στον έλεγχο της «συγκεντρωμένης ισχύος» των όπλων (από τα ισχυρά στρατιωτικά έθνη) και του Πλούτου (από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τις απρόσωπες αγορές)

 

[Προσοχή, μικρή παρέκβαση στο σημείο αυτό: Μια ελεύθερη Οικονομία είναι μηχανισμός βελτιστοποίησης αποφάσεων μόνον όταν είναι «τέλεια»!

Όταν έχει πάσης φύσεως «στρεβλώσεις», όταν υπάρχει υψηλός βαθμός συγκέντρωσης οικονομικής ισχύος για παράδειγμα, ή «ακαμψίες προσαρμογής» κλπ., τότε τέτοιες ατελείς αγορές φέρονται ως μοχλοί επιβολής εγκαθιδρυμένων συμφερόντων ή της κερδοσκοπικής απληστίας.

Έτσι οι αληθινοί φιλελεύθεροι θέλουν τέλειες αγορές (υψηλού ανταγωνισμού) ή ρύθμιση αγορών (όταν δεν μπορούν να απαλειφθούν οι στρεβλώσεις του).

Όσοι επιδιώκουν διατήρηση των στρεβλώσεων εν ονόματι της «ελεύθερης αγοράς» δεν είναι «φιλελεύθεροι», είναι «παπαγάλοι» των ισχυρών συμφερόντων που ευνοούνται από τις κυρίαρχες στρεβλώσεις (αυτό, ιδιαίτερα στα ενεργειακά, είναι σήμερα ιδιαίτερα εμφανές).

Μη μπερδεύουμε λοιπόν τις αγορές του ελεύθερου (ή τέλειου) ανταγωνισμού της φιλελεύθερης σκέψης, με τις «ελεύθερες» (για την ακρίβεια απορρυθμισμένες) αγορές της ασύδοτης κερδοσκοπίας, που δεν είναι «ανταγωνιστικές» είναι ατελέστατες, γεμάτες στρεβλώσεις και ακαμψίες. Τέλος της παρέκβασης…]

 

-- ακόμα όσοι θέλουν να υποτάξουν τα έθνη στην Αυτοκρατορία της παγκόσμιας Οικονομικής Ολιγαρχίας προσπαθούν να αλλοιώσουν την εθνική σύνθεση των κρατών, για να μπορέσουν να παραλύσουν την θέλησή τους για αυτοδιάθεση-ανεξαρτησία.

Αν κατάφερναν να μετατρέψουν ιστορικές χώρες σε «γεωγραφικούς χώρους» και ολόκληρους λαούς σε «πληθυσμούς» χωρίς ταυτότητα, τότε θα ισοπέδωναν τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς τους, θα ακύρωναν τη θέλησή τους να υπάρξουν ως χωριστά υποκείμενα

Θα μετέτρεπαν χωριστά συλλογικά υποκείμενα πολιτικής (τα κράτη) σε «πολτοποιημένα» αντικείμενα επιβολής!

-- Αυτό το στόχο της «πολτοποίησης» λαών υπηρετεί και η πολύ-Πολιτισμικότητα! Η οποία επιβάλει την ανάμιξη ανόμοιων πληθυσμών, με όρους που αποκλείουν των ενσωμάτωση των μεταναστών στην πολιτιστική εθνική πλειοψηφία, και οδηγούν στην γκετοποίηση πολλών διαφορετικών ομάδων, ώστε να μην εμπιστεύεται κανένας κανένα και να καταργείται η κοινότητα συμφέροντος και πολιτισμού μεταξύ τους. Και τελικά να αποδυναμώνεται και η Δημοκρατία, η οποία στηρίζεται στη σύμβαση κοινής ταυτότητας και κοινού συμφέροντος των πολιτών.

Η Παγκοσμιοποίηση και η πολύ-Πολιτισμικότητα ήταν επιθέσεις όχι μόνο ενάντια στα εθνικά κράτη, την ταυτότητα και την ανεξαρτησία τους, αλλά και ενάντια στη Δημοκρατία!

Παγκοσμιοποίηση και πολύ-Πολυιτισμιότητα - τα δύο αυτά ιδεολογικά «υπέρ-όπλα» της τελευταίας εικοσαετίας - έχουν χρεοκοπήσει σήμερα! Η μια μετά την άλλη, οι κοινωνίες της Δύσης απορρίπτουν τα προτάγματα αυτά...

Τώρα η εξέγερση στη Βόρειο Αφρική και οι φόβοι για νέα κύματα λαθρομεταναστών οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και μεταστροφή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Συνεπώς, η επιστροφή σε ένα σύγχρονο εθνοκεντρισμό είναι πολλαπλά επίκαιρη. Και γίνεται όλο και πιο επίκαιρη πλέον...

 

Ξέρουμε τι απορρίπτουμε-ξέρουμε τι θέλουμε

 

Και θα είναι σύγχρονος ο εθνοκεντρισμός – κι όχι επιστροφή σε ιδεολογίες «εθνικής περιχαράκωσης» – εφ’ όσον έχει πρόσθετα: το στοιχείο της Δημοκρατίας μέσα στις εθνικές κοινωνίες, της Ευθύνης των λαών και της Αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς με κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινούς κινδύνους.

-- Το στοιχείο της Δημοκρατίας είναι απαραίτητο, ώστε η επιστροφή στην αυτοδιάθεση να μην οδηγήσει σε εσωτερικό αυταρχισμό ή μισαλλοδοξία.

-- Το στοιχείο της Ευθύνης είναι απαραίτητο, ώστε η ανάκτηση των εξουσιών να μην οδηγήσει σε νέα κύμα λαϊκισμού.

-- Και το στοιχείο της Αλληλεγγύης είναι απαραίτητο, ώστε να μην οδηγηθούν μεγάλες ομάδες λαών σε απομόνωση. Χώρες με κοινά προβλήματα οφείλουν και μπορούν να αναπτύξουν κοινές πολιτικές για την αντιμετώπιση κοινών «αντιπάλων»: όπως η λαθρομετανάστευση, η εσωτερική υπονόμευση από δίκτυα «πολύχρωμων επαναστάσεων» (τύπου Σόρος) και επιθέσεις κερδοσκόπων από τις διεθνείς αγορές.

Χρειαζόμαστε, μ’ άλλα λόγια, το διεθνισμό της απελευθέρωσής των λαών, όχι το διεθνισμό της υποταγής τους (στην «Παγκοσμιοποίηση»).

* Όλα αυτά δείχνουν  σαφή κατεύθυνση για το που πάνε τα πράγματα. Ξέρουμε τι απορρίπτουμε και γιατί: Ένα διεθνές σύστημα της Παγκοσμιοποίησης και της πολύ-Πολιτισμικότητας.

* Ξέρουμε τι επιδιώκουμε και γιατί: ένα διεθνές σύστημα στηριγμένο σε ανανεωμένα εθνικά κράτη: Ανοιχτά, αλλά όχι «ξέφραγα αμπέλια». Δημοκρατικά, αλλά όχι παραλυμένες ομοσπονδίες γκετοποιημένων μειοψηφιών, χωρίς εθνική ταυτότητα. Αλληλέγγυα μεταξύ τους, αλλά και ανεξάρτητα και υπεύθυνα για τις τύχες τους, όχι «προτεκτοράτα».

Ξέρουμε ότι η επιδίωξή ενός τέτοιου μοντέλου θα είναι εφικτή και λυτρωτική για την Ελλάδα: να πάρουμε τις τύχες της χώρας μας στα χέρια μας!

 

«Που πάμε» και το ζήτημα του «Ηγέτη»

 

Και το επόμενο ερώτημα είναι πώς;

Σε αυτό επιχείρησα να απαντήσω με τις δύο επόμενες αναρτήσεις:

-- Στο «Που πάμε» (http://www.antinews.gr/2011/03/01/88286/) εξήγησα ότι η αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να γίνει σχετικά ομαλά, αν υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα. Αλλά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα…

Εξήγησα, ακόμα, ότι θα μπορούσε η αλλαγή καθεστώτος να γίνει με Επανάσταση, αλλά δεν υπάρχει ούτε (επαναστατικό) «υποκείμενο», ούτε φορέας, ούτε σκοπός, ούτε Σχέδιο…

Άρα, η αλλαγή καθεστώτος δεν μπορεί να είναι ούτε απόλυτα «ομαλή», ούτε απόλυτα «επαναστατική» με την πλήρη έννοια του όρου.

Μπορεί να είναι κάτι «ενδιάμεσο»: αν ο αφυπνισμένος, σοκαρισμένος ή έστω ανήσυχος λαός, παίξει «καταλυτικό ρόλο» για την αλλαγή καθεστώτος.

Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον αν βρεθεί Ηγέτης (και ηγεσία, γενικότερα) που να πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

-- Αυτές περιέγραψα αναλυτικά στην επόμενη (τρίτη) ανάρτηση υπό τον τίτλο «Τι να κάνουμε» (http://www.antinews.gr/2011/03/02/88618/):

Να βρούμε, να αναδείξουμε και να «συμπληρώσουμε» τέτοιον Ηγέτη (και τέτοια ηγεσία)!

Μια τελευταία διευκρίνιση (που ήδη την έκανα, απλώς την επαναλαμβάνω):

Η συζήτηση περί «ηγέτη» ουσιαστικά ανοίγει τη συζήτηση για το είδος και τον τρόπο της «μετάβασης» σε άλλο καθεστώς.

Το ερώτημα ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του νέου καθεστώτος (σύγχρονος εθνοκεντρισμός κλπ.) το έχω ήδη απαντήσει.

Το πώς θα πάμε εκεί, είναι το ερώτημα που αρχίζουμε να το προσεγγίζουμε με τη συζήτηση «περί Ηγέτη και ηγεσίας». Αφού έχουμε ήδη αποκλείσει αυτόματη μετάβαση (μια που δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα) και αφού έχουμε αποκλείσει και την «επαναστατική μετάβαση» (αφού δεν υπάρχει «επαναστατικό υποκείμενο», πρόγραμμα κλπ.)

Η συζήτηση για τον «Ηγέτη», λοιπόν, είναι η «συμπυκνωμένη αφετηρία» της επόμενης συζήτησης, όλα εκείνα που πρέπει να απαντηθούν από δω και στο εξής.

Γι’ αυτό το λόγο παρέπεμψα σε δύο κλασικά κείμενα περί ηγεσίας (του Ξενοφώντα και του Μακιαβέλι): γιατί κι εκείνα αφορούσαν περισσότερο την αναζήτηση του επόμενου καθεστώτος και του τρόπου μετάβασης σε δύο διαφορετικές αλλά ανήσυχες ιστορικές εποχές:

-- στο τέλος της κλασικής Ελλάδας, όταν το ερώτημα απαντήθηκε πενήντα χρόνια αργότερα με τον Αλέξανδρο, το θεμελιωτή της Οικουμενικότητας του Ελληνιστικού κόσμου (και αργότερα με τους Ιούλιο Καίσαρα και Οκταβιανό Αύγουστο, που θεμελίωσαν την Ελληνορωμαϊκή Οικουμενικότητα).

-- και στην αρχή της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, όπου το ερώτημα απαντήθηκε, δυόμιση με τρείς αιώνες αργότερα με το Φρειδερίκο της Πρωσίας και το Ναπολέοντα, τους ηγέτες σύμβολα του σύγχρονου εθνικού κράτος, αλλά και του ηγεμονισμού του.

Γιατί μπορεί το κρίσιμο ερώτημα να είναι «πού πάμε». Αλλά καμία μεγάλη μετάβαση από ένα ιστορικό υπόδειγμα σε ένα άλλο – σε εθνική ή παγκόσμια κλίμακα – δεν έγινε χωρίς να αφήσει τη σφραγίδα του ένας σημαντικός ηγέτης (ή και περισσότεροι).

Η αναζήτηση Ηγέτη δεν είναι αναζήτηση «σωτήρα»! Είναι η συμπύκνωση όλων εκείνων τα ιστορικών προϋποθέσεων που θα κάνουν πραγματικότητα αύριο αυτό που σήμερα μοιάζει ανέφικτο. Που θα κάνουν ορατό αυτό που σήμερα μοιάζει απροσδιόριστο. Που θα κάνουν χειροπιαστό αυτό που σήμερα φαίνεται ομιχλώδες, ακόμα και σε εκείνους που το προσδοκούν...

Το πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό, είναι η επόμενη συζήτηση.

Αλλά και μέχρι εδώ που τη φτάσαμε δεν είναι λίγο…

 

ΥΓ 1. Όλα αυτά είναι μια πρόχειρη καταγραφή συλλογισμών. Που προσφέρονται για να ερεθίσουν τη σκέψη καθενός χωριστά και το διάλογο μεταξύ μας. Δεν είναι «τελειωμένες θέσεις». Είναι «τροφή για σκέψη» και διάλογο.

Κι εγώ ο ίδιος δεν είμαι σίγουρος για όλα αυτά. Αν δόθηκε η αφορμή για κάποιους πιο προχωρημένους συλλογισμούς και για κάποιο ενδιαφέροντα διάλογο, δεν ήταν άστοχο το όλο εγχείρημα…

ΥΓ 2. Δεν μπήκα σε «ονοματολογία» ηγέτη. Κάποιοι το έκαναν. Εκείνο που ήθελα είναι να προβληματιστούμε όλοι για το τι θα συναντήσουμε μπροστά μας και τι απαιτήσεις να έχουμε από τους εαυτούς μας και από τα γεγονότα κι όσους μπουν μπροστά από δω κι εμπρός.

ΥΓ 3. Έβαλα κάποιες εκφράσεις και κάποια κείμενα (στα οποία παρέπεμπα) στα αγγλικά, για να διευκολύνει τους… μεταφραστές! Γνωρίζω ότι οι συζητήσεις από το antinews μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες! (Μη ρωτάτε από ποιους. Έχω όμως αυτή την αίσθηση). Κι ήθελα να είμαι βέβαιος, ότι μερικά κρίσιμα πράγματα …δεν θα «χαθούν στη μετάφραση».

ΥΓ 4. Με την άδεια, τη δική σας και του antinews, θα επανέλθω, αν δεν σας κούρασα…

 

Ελευθέριος Μπαλτάς

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/03/2011 19:25:40

  Το σχολιο στο αρθρο για τη ληξη της ιστοριας της Υπατιας νομιζω ταιριαζει και εδω.
  http://www.antinews.gr/2011/03/09/89999/#comment-655957

  • man8os avatar
   man8os @ ψυχραιμια 09/03/2011 19:35:40

   Ρε Ψυχραιμια σου ειπαν να κανεις τωρα ψυχολογικες επιχειρησεις?

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ man8os 09/03/2011 19:55:23

    Ποια ειναι ψυχολογικη επιχειρηση;η αληθεια;
    Ειδες εσυ ολες αυτες τις ημερες καμμια ανακοινωση της ΝΔ που να ζητει απο την κυβερνηση να μην υποχωρησει στις απαιτησεις των μεταναστων;Εγω δεν ειδα.
    O δε Καρατζαφερης εφτασε στο σημειο να συνιστα προσοχη για να μη γινουν εξεγερσεις.Αρα δεν υπαρχει κανεις που να αντισταθει και απο πανω υπαρχει αρθρο για εθνοκεντρισμο και κατα του πολυπολιτισμου.Ποιος θα τα κανει αυτα;

 2. man8os avatar
  man8os 09/03/2011 19:28:58

  Πολυ ενδιαφερον κειμενο.
  Αισθανομαι ομως, οτι ο συγγραφεας εθνοκεντρικα σκεπτομενος δεν λμαβανει ποψιν του την μεγεθυνση του εθνους κρατους, η οποια ειναι οι συνομοσπονδιες κρατων πχ ΗΠΑ, ΕΕ.
  Θα ηθελα να ρωτησω ποια ειναι η αποψη του συγγραφεα για το πως πρεπει να κινηθει η Ελλαδα στην καινουρια παγκωσμιοποιημενη κοινωνια.
  ΥΓ : Δικη μου θεση ειναι οτι δεν νοητε η Ελλαδα εκτος ΕΕ. Συνεπως η μεταρυθμιση της Ελλαδας μπορει να γινει μονο εσωτερικα και ακολουθωντας τις αρχες της ΕΕ.

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ man8os 09/03/2011 19:53:57

   Οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος. Παρό,τι "Ηνωμένες Πολιτείες", μετά τον εμφύλιο Πόλεμό τους (1861-65) αναφέρονται στον εαυτό τους στον ΕΝΙΚΟ (is) όχι στον πληθυντικό (are). Είναι ένα έθνος (one nationality) που αποτελείται από πολλές εθνοτικές ομάδες ή πολλές ομάδες εθνοτικής καταγωγής (ethnicities). Αλλά από την ώρα που γίνονται "αμερικανοί πολίτες" αποκτούν μια εθνική συνείδηση - την αμερικανική! Αυτή είναι η λογική του "χωνευτηριού" (melting pot).
   Αντίθετα η ΕΕ είναι Συνομοσπονδία. Ή όπως το λένε, "Ομοσπονδία κυρίαρχων κρατών" που σημαίνει ΣΥΝομοσπονδία. Έχουν διαφορετικούς στρατούς διαφορετικές κυριαρχίες, διαφορετικές εξωτερικές πολιτικές. Παρά κάποια προσπάθεια συντονισμού μεταξύ τους που δεν έχει προχωρήσει πέραν του συμβολικού πεδίου...
   Εκείνο που λέω είναι ότι η σύγκλιση μεταξύ λαών-εθνών μπορει να γίνει στη βάση ομοειδών προβλημάτων και κοινών "αντιπάλων". Αυτός είναι, όπως αναφέρω, ο "διεθνισμός της Απελευθέρωσης" σε αντίθεση με τον "διεθνισμό της υποταγής".
   Ο Ευρωπαϊσμός μπορεί να είναι μόνο αυτό που ξεκίνησε: εθελοντική σύγκλιση λαών και εθνών με ελευθερία και δημοκρατία.
   Όχι με ισοπέδωση. Όχι με υποταγή. Όχι με γραφειοκρατία.
   Αυτός είναι ο Ευρωπαϊσμός που μπορεί να προχωρήσει. Και σε αυτόν η Ελλάδα όχι μόνο έχει θέση, αλλά μπορεί και να πρωταγωνιστήσει, αν απαλλαγεί από τις σημερινές αναπηρίες της.
   Σε μια Ευρώπη του Γερμανικού Imperium έτσι κι αλλιώς δεν μας θέλουν. Και δεν θα πάει μακριά. Διότι θα αντιδράσουν όλοι. Ήδη άρχισαν...
   Συνεπώς, εμείς είμαστε εθνοκεντρικοί ΚΑΙ Ευρωπαϊστές.
   Είμαστε εθνοκεντρικοί ΕΠΕΙΔΗ είμαστε Ευρωπαίοι.
   "Ευρώπη" που θα προσπαθήσει να ισοπεδωσει έθνη και λαούς απλώς δεν θα πάει πουθενά.
   Κι αυτό ήδη το καταλαβαίνουν.
   Ο Ντελόρ είχε πεί το 2005 ότι "το εθνικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτο και αναντικατάστατο".
   Ο Ζακ Ντελόρ (στη lecture Magistralis που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο της Πάρμας).
   Κι εγώ αυτό πιστεύω.
   Κι είναι απολύτως συμβατό με τον Ευρωπαϊσμό, εκτός κι αν ο Ντελόρ δεν θεωρείται "ευρωπαϊστής"...

  • popolaros avatar
   popolaros @ man8os 09/03/2011 20:47:57

   Δεν μπορώ να διαφωνίσω πουθενά.
   Ναι στην συνομοσπονδία.
   Όχι στα πολυπολιτισμικά χωνευτήρια.

 3. Αιμιλια Σ. avatar
  Αιμιλια Σ. 09/03/2011 19:58:52

  Ισως το καλυτερο απο τα ολα τα αρθρα του κου. Μπαλτα!!
  Τροφη και σκεψη για διαλογο....

  Το δικο μου antinews!!!!!
  Με ανυπομονησια on line για το επομενο...

  περαστικα κε. Μπαλτα

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/03/2011 20:52:35

  Η Παγκοσμιοποίηση και η πολύ-Πολιτισμικότητα ήταν επιθέσεις όχι μόνο ενάντια στα εθνικά κράτη, την ταυτότητα και την ανεξαρτησία τους, αλλά και ενάντια στη Δημοκρατία!
  Παγκοσμιοποίηση και πολύ-Πολυιτισμιότητα – τα δύο αυτά ιδεολογικά «υπέρ-όπλα» της τελευταίας εικοσαετίας – έχουν χρεοκοπήσει σήμερα!

  Θα διαφωνησω καθετα. Καθως επισης και με το σημειο οπου αναφερεστε στην "ενδιαμεση" λυση μεταξυ ομαλοτητας και επεναστασης.

  1. Ολοες οι Χωρες του κοσμου Χρωστανε. Εχουν debt. Κανεις μα ΚΑΝΕΙΣ δεν εχει τις ιδιες ικανοτητες να αποπληρωσει τα χρεη του, με αποτελεσμα τη μακροχρονια ή και μονιμη δουλεία. Αυτη η κατασταση δεν αλλαζει διοτι ολοι χρωστουν. Εαν χρωστουσαν οι μισοι εστω, τοτε θα υπηρχε ερισμα για τους υπολοιπους να κανουν τα παντα να βγουν απο τον κουβα. Εφοσον ΟΛΟΙ χρωστανε, ΟΛΟΙ απλα διαχειριζονται τις καρεκλες τους σε παγκοσμιο επιπεδο, και συγχρονως διαχειριζονται το dead line του debt... σε απειρο βαθος χρονου.
  Συμπερασμα, οι Δανειστες και Δημιουργοι Χρηματος εχουν δυστυχω την απολυτη δυναμη σημερα που μιλαμε. Οι διαχειριστες του Χρεους-debt ολων των κρατων του κοσμου εχουν εναν σκοπο!!! Να κυβερνησουν εμεσα τον κοσμο μεσω των Χρεων αλλα και των ΜΜΕ που τους ανηκουν αμεσα ή εμεσα ( ολα χρωστανε !! ).

  2. Πως γινεται οι Τραπεζες να εχουν για 25-30 χρονια Δις κερδη και ξαφνικα να κλεινουν ?? Αν το αναλογιστειτε θα καταλαβετε οτι το Χρημα ειναι Αυλο και δεν το εχει κανεις!!! μαλλον δεν το κατεχει κανεις. μιλω για τις Τραπεζες διοτι ειναι οι εταιριες με τα μεγαλυτερα κερδη αλλα και οι εταιριες που δημιουργουν το Χρεος πολιτων και κρατων, ως υπαλληλοι των δικων τους Δανειστων... κυκλος.

  3. Δεν ειμαι υπερ των ενδιαμεσων λυσεων. Ενδιαμεσοι ειναι οι ντιντιδες της πολιτικης και της δημοσιογραφιας οι οποιοι πουλανε οτι πρεπει για να επιβιωσουν. Λυση ειναι το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ τους Δανειστες ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΣ..!! Ειμαι Ελλαδα?? χρωσταω 343 δις σημερα, οι λογοι ειναι αδιαφοροι προς το παρον... αυτο που εχει σημασια ειναι ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΩ !!!! και τι κανω?? Λεω 11 Δις το χρονο σ 30 χρονια με 3%, take it or leave it. Γιατι εμεις?? Διοτι ΕΜΕΙΣ εχουμε περασει απο 10δες πολεμους και πραγματικη πεινα κκαι ανεχεια και θα αντεξουμε εαν - απιθανο ΟΧΙ τους. Εχουμε αλλη κουλτουρα. Εχουμε και χωριο και παππου και γιαγια και σοι αμετρητο. Εχουμε δικο μας σπιτι. Εχουμε αρχες και αρετες δυσευρετες σε αλλους λαους. Εμεις θ αντεξουμε !!!

  Τελος οι πολιτικοι μας ειναι διαχειριστες κρισεων και καταστασεων μεχρι τη στιγμη που θα ερθει ο Αρχηγος. Αυτος που θα τραβηξει ΜΟΝΟΣ του το καρο στην αρχη.. χωρια να σερνεται πισω απο ταμεια κομματος και φαντασματα.
  Αυτος , αυτοματα θα εχει μαζι του το 100% του Ελληνικου Λαου. Αυτον τον μαγκα Ελληνα περιμενουμε. Μαγκα κ εξυπνο.

  ΠΠ

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/03/2011 23:38:24

   Όταν ξεκινάς με λάθος παραδοχές, οδηγείσαι σε λάθος συμπεράσματα. Και όταν εκτός από λάθος είναι και απλοϊκά, μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα:
   * Πρώτον δεν χρωστάνε όλες οι χώρες. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ας πούμε, δεν χρωστάνε. Η Κίνα δεν χρωστάει. Η Ρωσία (ως πολύ πρόσφατα) δεν χρώσταγε...
   * Δεύτερον, χρέος από χρέος έχει διαφορά. Να μη μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες τώρα, αλλά το χρέος που αποτελεί σχετικά μικρό μέρος του ΑΕΠ και έχει χαμηλό επιτόκιο μπορεί εύκολα να μειώνεται "από μόνο του" (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αν η χώρα έχει σχετικά υψηλούς διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης (κι ένα λογικό πληθωρισμό).
   Αυτό που ονομάζουμε δυναμική χρέους-ελλείμματος εξαρτάται από το συνολικό χρέος, από το ρυθμό ανάπτυξη, από τον πληθωρισμό και από το επιτόκιο. Φυσικά και από το ετήσιο έλλειμμα.
   Όλες οι χώρες που χρωστάνε ΔΕΝ έχουν το ίδιο πρόβλημα...
   * Τρίτον, όταν μαζεύονται πολλές υπερχρεωμένες χώρες, τότε οι πρώτες που έχουν πρόβλημα είναι οι τράπεζες που τους δάνεισαν. Υπάρχει ένα παλαιό γνωμικό, ότι όταν μαζεύεται μεγάλο δημόσιο χρέος από πολλά κράτη, τότε "είτε γίνεται πληθωρισμός είτε γίνεται Πόλεμος".
   Λίγο απλοϊκό, ασφαλώς. Αλλά κάτι λέει...
   * Τέταρτον, τα τελευταία χρόνια, ο συσσωρευμένος υπερδανεισμός πολλών χωρών - με πρώτες τις ΗΠΑ, ασφαλώς κι οχι την Ελλάδα - εγκυμονεί μεγάλες γαιοπολιτικές ανακατατάξεις. Σηματοδοτεί, ενδεχομένως, και το τέλος της απόλυτης κυριαρχίας των Τραπεζών στην παγκόσμια Οικονομία. Όχι ότι δεν θα υπάρχουν τράπεζες μελλοντικά. Αλλά δεν θα είναι ανεξέλεγκτες και "δεσπόζουσες" όπως τα τελευταία τριάντα χρόνια. Όταν έχουν καταπιει και τη βιομηχανία και όλα τα άλλα...
   * Πέμπτον: το χρήμα είναι αϋλο αλλά δεν είναι "μαγικό": Έχει υλική βάση τα ρευστά διαθέσιμα των Κεντρικών Τραπεζών και τους κανόνες που θεσπίζουν για την παραγωγή "ενδογενούς χρήματος" (προεξοφλητικό επιτόκιο, διατραπεζικό επιτόκιο, μηχανισμούς ελέγχου της νομισματικής προσφοράς κλπ - όλα αυτά είναι τεχνικές πλευρές, ίσως δυσνόητες για το ευρύ κοινό, πάντως δεν είναι "λεπτομέρειες"). Γι' αυτό και οι τράπεζες χρεοκοπούν "ξαφνικά". Διότι άλλοτε σπάει η φούσκα πάνω στην οποία κάθονται. Άλλοτε, γιατί η ίδια η "απορρύθμιση" των χρηματοπιστωτικών αγορών που οδήγησε στην γιγάντωσή τους (μετά το 1999) οδήγησε τελικά και στη συντριβή τους.
   * Έκτον, "δεν πληρώνω τους δανειστές" δεν είναι λύση. Είναι πιθανότατα χειρότερο πρόβλημα. Αλλιώς όλοι αυτό θα έκαναν.
   Υπάρχουν ασφαλώς τρόποι να κάνει κάποιος χρεοκοπία, αναδιαπραγμάτευση χρέους, κούρεμα κλπ. Αλλά αυτό δεν είναι πρώτη επιλογή είναι έσχατη επιλογή. Κι ο λόγος γιατί έχει μακροχρόνιο κόστος. Ακόμα και για χώρες με ισχυρή εσωτερική παραγωγή, όπως η Αργεντινή.
   Πολύ περισσότερο το "δεν πληρώνω, αμέτε στο διάολο, για χώρες που έχουν ήδη ακυρώσει την εσωτερική οικονομική τους βάση (δεν παράγουν τίποτε και εξάγουν τα πάντα) δεν είναι απλώς η χειρότερη επιλογή, είναι εφιαλτική επιλογή.
   Η χειρότερη υποθήκευση της Ελλάδας τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν ήταν ότι υπερχρεωθήκαμε.
   -- Το χειρότερο ήταν ότι καταστρέψαμε την παραγωγική βάση της χώρας (από το 1981).
   -- Το δεύτερο χειρότερο ήταν ότι μετατρέψαμε το εσωτερικό κυρίως δημόσιο χρέος σε κυρίως εξωτερικό.
   -- Το τρίτο χειρότερο ήταν ότι υπερδανειστήκαμε.
   Ολα αυτά μαζί σημαίνουν ότι πέσαμε αλυσοδεμένοι στα άπατα με τσιμεντωμένα πόδια.
   Υπό αυτές τις συνθήκες να λέμε να στείλουμε τους δανειστές μας στο διάολο δεν ξέρω τι είναι; ασυγχώρητη αφέλεια; ανοησία; Πάντως σοβαρό δεν είναι.
   Μάλλον όσοι τα λένε αυτά δεν καταλαβαίνουν που βρίσκονται.
   Σύμφωνοι θα πάμε όλοι στα χωριά μας να βόσκουμε πρόβατα και να μαζεύουμε χόρτα. Θα επιστρέψουμε έτσι 150 χρόνια πίσω!
   Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό είναι ΟΛΕΘΡΟΣ. Και η Ελλάδα θα πάψει να υπάρχει. Όλοι οι γείτονες - μικροί και μεγάλοι - θα επωφεληθούν.
   * Έβδομον, ασφαλώς δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε τέτοια άκρα. Μπορούμε να εκβιάσουμε καλύτερους όρους αποπληρωμής, γιατί και οι δανειστές μας δεν θέλουν να τους φορτώσουμε "πλαστικά" και απαξιωμένα ομόλογα. Αλλά αυτό δεν γίνεται τόσο απλά όσο το φαντάζονται κάποιοι.
   * Όγδοον: ανάμεσα σε ακραίες και ολέθριες περιπτώσεις υπάρχουν πάντα ενδιάμεσες λύσεις. Οι ενδιάμεσες λύσεις δεν είναι... "ντιντίδικες"! Τι θα ακούσουμε ακόμα;
   Οι ενδιάμεσες λύσεις είναι αυτές που λυτρώνουν από το πρόβλημα χωρίς να σκοτώνουν αυτόν που έχει το πρόβλημα.
   Το φάρμακο σε μιαν αρώστια είναι "ενδιάμεση" λύση. Σου θεράπεύει τη νόσο, χωρίς να σε σκοτώνει.
   Υπάρχει και πιο ακραία λύση για μια σοβαρή ασθένεια. Να σου δώσουμε "φαρμάκι", να σε στείλουμε αδιάβαστο.
   Εσύ θα πεθάνεις, βέβαια, αλλά και αρρώστια μέσα σου σίγουρα θα πεθάνει κι αυτή...
   Όμως αυτή την κάπως "ακραία" και σίγουρα "ριζοσπαστική" λύση δεν τη συζητάμε καν.
   Προσπαθούμε να σκοτώσουμε την ασθένεια χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στον άρρωστο.
   Αυτό εννοώ "ενδιάμεσες" λύσεις. Αυτές που ξεμπλοκάρουν την κοινωνία, χωρίς να τη διαλύσουν.
   Αλλιώς αν είναι να πάμε στο "γαία πυρί μιχθείτω", αφήστε παιδιά. Δώκαμαν, δώκαμαν...
   Και η μπολσεβίκη επανάσταση ήταν "καθαρή λύση". Σάρωσε όλες τις παθογένειες της Ρωσίας. Αλλά δημιούργησε ένα τυρρανικό καθεστώς τρείς χειρότερο, που χρειάστηκαν εφτά δεκαετίες για να το ξεφορτωθούν. Κι ακόμα το πληρώνουν...

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 00:36:18

    Προς ενημερωση σου.... ολοι ΧΡΩΣΤΑΝΕ !! εκτος απο Μπρουνει, Λιχτενσταιν, Μακαο και Παλαου που δεν υπαρχουν στοιχεια!! Το ειχα αναρτησει εδω πριν 20 μερες περιπου.
    2. Τα χρεη ειναι ιδια, διοτι τα rating co's ειναι τα ιδια και παιζουν κατα το δοκουν, το πετρελαιο, τις ισοτιμιες και τα εμπορικα ισοζυγια κλπ
    3. Εχεις δικιο. Αλλα δεν ειναι "Τραπεζες" οι Τραπεζες ειναι οι μπροστινοι.... κ αυτες δανειζονται!!! δεν φτιαχνουν χρημα διαχειριζονται debt. Δανειζομαι-Πουλαω χρημα με αερα 4-15%
    4. Οι ΗΠΑ κανουν πολεμους και δινουν $$ στην εγχωρια βιομηχανια πολεμου και τους γυρω τους.. οπως μεις εχουμε την οικοδομη !!!! Ασε που η FED κοβει πληθωριστικο $ και χρεωνει 10c το δολλαριο στην κυβερνηση τους συν τους τοκους κεφαλαιου..
    5. ΔΙΑΦΩΝΩ. Τα χρεη μας ηταν ελεγχομενα απο του Δανειστες-Μιζαδορους και τους παραληπτες εν Ελλαδι. Το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ δεν το εχουν δουλεψει τα ΜΜΕ παγκοσμια και γ αυτο δεν εχει δουλεψει στην πραξη.. οι λογοι ειναι γνωστοι.... ΑΝ εβγαιναν τα ΜΜΕ στην Ελλαδα και ελεγαν ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΚΑΝΕΙΣ... τι θα γινοταν?? Θα εκλαιγαν οι Δανειστες..... με μαυρο δακρυ. Αλλα το φιδι τρωει την ουρα του.. ο δανειζομενος/εξαρτωμενος δεν φωναζει δεν πληρωνω διοτι ως ΜΜΕ εχει ΕΞΟΥΣΙΑ !! και αλλα συμφεροντα απο αυτα των μισθων...μεγαρα,καναλια,διοδια, καραβια και κομμωτηρια

    Για μενα τον αδαη.. η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει. Ενδιαμεσες λυσεις ειναι οσες προτεινουν αμεσα και εμεσα οι Δανειστες για να εχουν τον ελεγχο. Διερει και Βασιλευε και εισεπρατε τοκους ες αει.
    Δηλ αν τους πουμε 11 δις το χρονο για 3ο χρονια με 3% θα πουν οχι, εαν αναλλακτικα θα παρουν απ τα τρια το μακρυτερο??? σε ποιο δικαστηριο θα μας πανε?? Της Αγγλιας? να μας παρουν τι? τα νησια?? εδω ο ξερξης και ο Χιλτερ θα εφτυσαν επανω μας... ας ερθουν να τα παρουν στο Λονδινο !!
    Μην ξεχνας και Διστομο και ΑΟΖ και αποζημιωσεις Μιζενς..κρατικες και πολλα αλλα...

    Οσον αφορα σε ολους εμας δεν ειμαστε αρρωστοι... ειμαστε πεθαμενοι εαν δεν κανουμε κατι.. και χωιρις τα φοβικα ΜΜΕ που και με το χιονι σε στελνουν για ηρεμιστικα !!!

    Διαφωνουμε και χαιρομαι...!!
    φιλικα

    ΠΠ

    • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
     Ελευθέριος Μπαλτάς @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/03/2011 01:23:47

     Προς ενημέρωσή σου ΔΕΝ χρωστάνε όλοι. Η Κίνα δεν χρωστάει, ας πούμε. Της χρωστάνε τα μαλιοκέφαλά τους...

     Νομίζω ότι μπερδεύεις το τρέχον χρέος με το "καθαρό χρέος".
     Αν εγώ χρωστάω δύο και μου χρωστάνε δέκα, τότε το συνολικό χρέος που δημιουργώ στην αγορά είναι δώδεκα, αλλά εγώ είναι "καθαρός πιστωτής" (κατά οκτώ) δεν είμαι "καθαρός οφειλέτης".
     Η "καθαρή" μου θέση είναι πιστωτική όχι χρεωστική.

     Το σωστό είναι ότι όλοι έχουν ανοιχτές πιστώσεις.
     Αλλά ΔΕΝ είναι όλοι καθαροί οφειλέτες.
     Μπερδεύεις το χρέος ως Λογιστικό μέγεθος (όπου αθροίζονται όλες οι ανοιχτές πιστώσεις όλων)
     με το χρέος ως Οικονομικό μέγεθος, όπου γίνονται οι συμψηφισμοί των χρεών και βρίσκεται ποιοί είναι "καθαροί πιστωτές" και ποιοί "καθαροί οφειλέτες".

     Ύστερα δεν πρέπει να μπερδεύουμε το εσωτερικό με το εξωτερικό χρέος. Το εσωτερικό χρέος της, μια χώρα το διαχειρίζεται πολύ διαφορετικό (ιδιαίτερα αν έχει και δικό της νόμισμα, δηλαδή εκδοτικό προνόμιο) απ' ό,τι το εξωτερικό χρέος της.
     Εμείς επί Σημίτη μετατρέψαμε ένα δημόσιο χρέος κυρίως εσωτερικό σε χρέος κυρίως εξωτερικό.
     Και χάσαμε και το εκδοτικό προνόμιο...

     Επίσης δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη βραχύχρονια πίστωση με το μακροχρόνιο χρέος. Το πρώτο είναι "διευκόλυνση" το δεύτερο επηρεάζει την περιουσιακή κατάσταση.
     Τα δύο δεν αθροίζονται εύκολα.
     Κι όταν "αθροίζονται" οδηγούν, συνηθέστατα, σε λάθος συμπεράσματα.

     Μια χώρα με παραγωγική βάση έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, κι αν χρεοκοπήσει έχει μεγαλύτερες αντοχές να αντέξει και τη χρεοκοπία της.
     Μια χώρα που πουλάει "αέρα" χωρίς δική της παραγωγική βάση, αν της κόψουν τον αέρα έχει πολύ μικρότερες αντοχές.
     Τα χωριά στην Κατοχή επέζησαν γιατί είχαν άμεση πρόσβαση στη γή και στην παραγωγή.
     Στις πόλεις πέθαιναν στους δρόμους σκελωτημένοι από την πείνα και τους μάζευαν με τα κάρα του δήμου...

     Συμφωνώ μαζί σου, ότι είχαμε τη δυνατότητα και να διαπραγματευθούμε - και να εκβιάσουμε ακόμα - τον περασμένο Μάϊο. Και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα...
     Αλλά δεν αρκεί το "δεν πληρώνω, κόψτε το λαιμό σας". Θέλει κι άλλα διαπραγματευτικά ατού. Δεν είναι τόσο απλό...

     Να στο πάω και παραπερα, αν θέλεις: Η Ελλάδα μπορεί να είναι "μικρή" για τα συνολικά μεγέθη της Ευρώπης, αλλά τα "τοξικά" - πλέον - ομόλογά της έχουν μεγάλη διαχυση μέσα στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
     Αυτό είναι το ατού μας. Πράγματι...
     Όπως και Lehman Bros. ήταν πολύ "μικρή" για τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ μεγέθη της Αμερικανικής Οικονομίας, αλλά η διάχυση των "τοξικών" χαρτιών της στο Αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ μεγάλη και έκανε τη συνολική ζημιά.
     Όταν αρχίσουν και πέφτουν τα "ντόμινο", δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το πρώτο. Μικρούλι είναι. Αλλά μπορεί, ανάλογα με τη διάταξη, να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα.
     Δεν διαφωνούμε εδώ.

     Απλά το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Έχουμε ισχυρά άτού στα χέρια μας. Αλλά έχουμε και "αχίλλειες πτέρνες".
     Πρέπει να παίξουμε σωστά τα ατού μας και να καλύψουμε τα ευάλωτα σημεία μας. Όχι να επικαλεστούμε απλοϊκά σχήματα του τύπου "δεν πληρώνω"...

     Το ερώτημα του εκβιασμού-διαπραγμάτευσης χρέους είναι από τα πιο σύνθετα. Και τα αποτελέσματα του σχετικού "παίγνιου" είναι τις περισσοτερες φορές incoclusive. Δεν έχουν σαφή κατάληξη (ούτε σαφή "νικητή").
     Συμπτωματικά ο Ιωάννης Μεταξάς το 1936 το κέρδισε και νομικά. Και η Αργεντινή το 2002 επικαλέστηκε τη διεθνή νομολογία που κέρδισε τότε ο Μεταξάς και κέρδισε κι εκείνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κερδίζεται πάντα.

     Και πάντως τότε ο Μεταξάς είχε σπείρει για κάποια χρόνια καλαμπόκι και στην... Πλατεία Συντάγματος!

     Συμφωνώ ότι κερδίζεται, υπό κάποιες προϋποθέσεις που δεν ισχύουν κατ΄ ανάγκην πάντα.
     Και πάντως δεν είναι η μόνη λύση.
     Δεν είναι η καλύτερη λύση...
     Κι ως έσχατη λύση είναι πολύ πιο μπερδεμένο απ' ότι το φαντάζεσαι...

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 13:50:36

      Αγαπητε Λευτερη,

      συμφωνουμε στα περισσοτερα απ οσα γραφουμε. Η λυση ΝΑΙ ειναι πολυσυνθετη αλλα χρηζει εξερευνησης στην πραξη και οχι στα λογια ετσι ωστε να βγουν στην επιφανεια οι αντιραδεις στη δραση. ΔΙαφορετικα θα φανταζομαστε τι θα μπορουσε να συμβει και ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙΑ ες αει.

      Οταν η Κινα εχει 1,3Τισ Δολλ Debt Χαρτια των ΗΠΑ και οπως σωστα λες λογοιστικα χρωστα 450Δις ... εγω τη βλεπω χρεωμενη.. ΝΑΙ εχει παραγωγικη βαση, ναι εχει Κομμουνιστες και την BOC να κανει κουμαντο, αλλα εισαγει πετρελαιο, φτιαχνει πυρηνικα εργοστασια, και εχει εμπορικο ισοζυγιο μπερδεμενο.....

      Εμεις δεν παραγουμε, το ΑΕΠ ειναι 300 Δις και πεφτει δραστικα, αλλα εαν ηταν ν αγορασουμε ΟΠΛΑ και Φρεγατες δε θα μας εγιναν λες?? θα μας εβρισκαν αφερεγγυους????? Θα μας τα εδιναν με χαρα για να μας βαλουν βαθυτερα στον κουβα οπως εκαναν τοσο χρονια ολοι.

      Μια διαπραγματευση με τις Γερμανικες και Γαλλικες Τραπεζες γιατι δεν εχει γινει????? εκει ειναι τ παλιο χρεος μας.. και μικροτερο στις Ελληνικες. πολυ μικροτερο.

      Να διαπραγματευτουμε το Μνημονιο... ποιον απ τους δεκαδες ορους και συμβατικερς μας υποχρεωσεις απ τις δεκαδες ανα ετος μεχρι το 14..????

      Γνωριζεις στατιστικα οτι οπου μπηκε το ΔΝΤ το προσδοκιμο ηλικιας επεσε 5-10 χρονια?? Αυτο θα συμβει κ εδω.. και εκει στοχευουν ολοι .... λιγοτεροι και ελεγχομενοι και χωρις ηθικο..παθητικοι και να πληρωνουν μεχρι να βρουμε νεο πελατη. Ειναι ετσι οπως στα λεω.

      Εγω βλεπω οτι ακολουθουμε τις βουβουζελες των ΜΜΕ και δεν ασχολουμαστε με τα ατου και τισ "αχιλλειες πτερνες" μας οπως λες.. Δεν τα βαζουμε στο τραπεζι... ποιος και που παει σε διαπραγματευση χωρις να εχει τα ατου του στο τραπεζι?? εμεις παμε παθητικα. Το ΓΑΠ εκ φυσεως και θεσεως-ΠΑΣΟΚΟΣ και Αμερικανος πολιτης-χεστηκε στην τελικη... θα μας πει οτι παλεψε ηρωικα.
      Ο Σαμαρας απαντα και σχολιαζει το τι κανει το ΓΑΠ και δεν βαζει στο Τραπεζι οπλο διαπραγματαυσης... αλλα θελει ν αλλαξει τουες ορους του μνημονιου....!!!?? και τα ευρωολομολα τα οποια εχουν απο μονα τους πολλα θεματα ( εκδοσης,αξιας, ειδους, προοθησης, κουπονιου, μεσολαβητων, οικων αξιολογησης, χρησης, ληξης κλπ κλπ ) αυτα δεν τα λεει κανεις, μονο εγω κ ο Αρχαιος εχουμε σχολιασει παλιοτερα σχετικα....

      Λευτερη -εχεις και ονομα με οραμα. Αν καποιος μελετησει ολα οασα γραφουμε στο αρθρο σου... σιγουρα θα βρει τη σωστη λυση !!!! δεν εχει σημασια ποιος εχει δικιο απο εμας τους 2 ή απ ολους οσοι σχολιασαν στο αρθρο σου.

      Δε με χαλαει να κλαψουν οι ΓαλλοΓερμανικες Τραπεζες με το "θα σας δινω 11Δις για 30 χρονια με 3% αν θετε"..!!! που δε θα κλαψουν!!!! και συγχρονως να επαναφερω την κατασταση στην Ελλαδα στην προτερη κατασταση... με κοινη λογικη και εκλογικευση των εξοδων του Δημοσιου. Πολλα απο τα μετρα του Μνημονιου ειναι μετρα κοινης λογικης που κανεις δεν επερνε φοβουμενος το πολιτοκο κοστος των κοπριτων του Θοδωρα.

      Εκλογικευση. Πως αγοραστηκαν τα ΟΠΛΑ. Πως δανειστηκαν για την Ολυμπιαδα 24Δις... Ας μπει και καποιος φυλακη !!!.. ν αρχισει να μιλαει να μπουν και οι υπολοιποι... να δουν και οι ΑΓΟΡΕΣ οτι εγω δουλευουν οι νομοι και δεν ειναι χαρτια.... να χτισουμε εμπιστοσυνη προς τα εξω... η Goldman Sachs εχει παρει κ εχει δωσει Δις στην Ελλαδα...

      Τελος, ειναι Νομιμο το Χρεος μας??? Νομιμοποιημενο? ΟΧΙ ολοκληρο... ψαξτε!!! θεστε το θεμα δημοσια χωρις φοβο και παθος... διαφορετικα θα συνεχισουμε να ειμαστε ολοι ΠΑΣΟΚΟΙ...μπρρρμπρρμπρρρμπρρρρρ

      ΠΠ

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 14:27:29

      KINA
      Δημοσιο Χρεος - $859,513,150,685
      Δημοσιο Χρεος κατ ατομο - $643.17
      Πληθυσμος - 1,335,538,356
      Δημοσιο Χρεος % του ΑΕΠ - 17.0%
      Ετησια Αλλαγη ΔΧ - 18.7%

      Πηγη - Ικονομιστ.

      ΠΠ

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 15:07:04

      Κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει, να τιτλοποιήσουμε το κατοχικό χρέος της Γερμανίας και να το βγάλουμε πρός πώληση στις αγορές. Θα δούμε τι θα πιάσουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ασκήσεις πιέσεις. Ολοι δεν είναι εναντίον μας και ο καθένας έχει διαφορετικά συμφέροντα. Αν υπάρχει η διαίσθηση, ότι οι Ελληνες θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να απαλλαχθούν απο το χρέος τους, πολλούς θα τούς πιάσει κόλπος και θα προστρέξουν ασθμένως να διακανονίσουν το πρόβλημα. Αυτό όμως προυποθέτει ηγεσία ελληνική και όχι εντολοδόχους των ξένων συμφερόντων, πού λυμαίνονται καταστάσεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τούς δικούς μας αμπτάληδες, ότι τα τριάντα αργύρια πού τούς δίνουν, να εφαρμόσουν την πολιτική πού θέλουν είναι πολύ εξευτελιστικό ποσό. Ας αγοράσουν μια καλύτερη θέση στην Ιστορία. Ο Ιούδας δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα.

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ιαπετός 10/03/2011 15:25:06

      ;) χρυσοστομεε

      ΠΠ

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 00:36:43

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

    ΠΠ

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 09/03/2011 20:56:23

  Πώς θα φανταζόμουν μια πολιτική πρόταση εξόδου απο την κρίση;
  1. Να προταθεί η άμεση αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τούς πιστωτές μας.
  Αναδιάρθρωση σημαίνει μακροχρόνια επιμήκυνση υπάρχοντος χρέους με μηδενικούς, αν γίνεται, τόκους. Αυτό θα είναι και το ανεπίσημο κούρεμα. Αυτή θα ήταν μια ανεκτή λύση και για τούς διεθνείς πιστωτές μας και θα μας ξαναέδινε προοπτικές στο πλαίσιο τού παγκοσμιοποημένου χρηματιστικού συστήματος ,να συνεχίζουμε να παίζουμε μπάλα.
  2. Μονομερής στάση εξυπηρέτησης χρέους , εφ όσον η αναδιάρθρωση δεν γίνει αποδεκτή.
  θα επιδιώξουμε να χαρακτηρίσουμε το δημόσιο χρέος μας ως ειδεχθές ( όπως και είναι ), εφ όσον η αναδιάρθρωση δεν γίνει αποδεκτή. Μονομερής στάση εξυπηρέτησης χρέους, με την δημιουργία μιάς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, από κοινά αποδεκτά πρόσωπα , επιστήμονες και φορείς, που θα ελέγξουν όλες τις συμβάσεις που φούσκωσαν το έλλειμμα ( Η πρόταση έγινε για πρώτη φορά, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα, (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=230217), ο οποίος υποστηρίζει ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι αδύνατον να αποπληρωθεί στο σύνολό του», καθώς και ότι μεγάλο μέρος του είναι «παράνομο» (και κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός μπορεί να αρνηθεί να το πληρώσει. Ζήτησε λοιπόν να δημιουργηθεί μία Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, (ΕΛΕ την ονομάζει) από κοινά αποδεκτά πρόσωπα ).
  3. Παραμονή, σε κάθε περίπτωση, στη ζώνη του Ευρώ.
  Αποβολή χώρας δεν έχει προβλεφθεί και δεν αποχωρούμε. Η στάση πληρωμών, στήν δεύτερη περίπτωση, γίνεται προσωρινά, ώσπου να υπάρξει ξεκαθάρισμα, πόσο είναι το ποσό πού θα χαρακτηρισθεί ειδεχθές ( άρα μη πληρωτέο). Οτι χρέος είναι σύννομο και νόμιμο θα αμναγνωρισθεί και θα κληθούν οι δανειστές να συμφωνήσουν στον τρόπο αποπληρωμής του.
  4. Αμεσο μηδενισμό τού ελλείματος, με περικοπή των δημόσιων εξόδων.
  Εξασφάλιση στοιχειωδών Δημοσίων υπηρεσιών. Χωρισμός τού ετήσιου προυπολογισμού σε δωδεκαρτημόρια και καταβολή κάθε μήνα τού ποσού τού δωδεκαρτημόριου πού έχει εισπραχθεί τόν προηγούμενο μήνα. Πού και πώς θα γίνονται οι αντίστοιχες περικοπές θα είναι προκαθορισμένο. ( ποσοστο τού ΑΕΠ για μισθοδοσία, Υγεία, Παιδεία, Ανάπτυξη, Αμυνα κ.ο.κ.) Κανένας νέος δανεισμός του δημόσιου τομέα (έτσι κι αλλιώς δεν θα μάς δανείζει κανείς). Είτε δραματική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων ή απόλυση. Η επόμενη βουλή με 200 βουλευτές ( συνταγματικά επιτρεπτό).
  5. 10% τού ΑΕΠ για πληρωμή τοκοχρεωλυσίων, εφ όσον περάσει η λύση της αναδιάρθρωσης.
  Οι μελλοντικές αποπληρωμές, θα γίνονται με βάση αυτό το ποσό. Οι δόσεις αποπληρωμής πρέπει να υπολογισθούν με βάση το προσδοκώμενο ΑΕΠ. Σε περίπτωση στάσης αποπληρωμής χρέους το 10% τού ΑΕΠ, θα πηγαίνει για υποστήριξη ανάπτυξης επιχειρήσεων. Προσοχή, όχι επιχειρήσεων φωτοβολταικών και παροχής υπηρεσιών. Επιχειρήσεων παραγωγής και μάλιστα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  6. Ελάχιστο μη φορολογούμενο εισόδημα 12.000 Ευρώ. Ενας συντελεστής φόρου εισοδήματος για όλους 10-20%. Κέρδη πού επενδύονται δεν φορολογούνται. ΕΠΕ και ΑΕ φορολογούνται με συντελεστή 10%. Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15%.

  7. Φορολογική αμνηστία γενική για μη φορολογημένα κέρδη και κατάργηση «πόθεν έσχες» για δημιουργία επιχειρήσεων, αγορά γής, κατοικίας, αγαθών. Επέμβαση μόνο, άν το κεφάλαιο είναι προιόν εγκληματικής πράξης.

  8. Χαρακτηρισμός παραεμπορίου ως εγκληματικής πράξης με αυτόφωρο.
  Κατάσχεση πρός όφελος του δημοσίου προιόντων παραεμπορίου. Αλλοδαποί πού ασκούν παραεμπόριο απελαύνονται πάραυτα. Ημεδαποί φυλακή και αποπληρωμή ποινής με κοινωνική εργασία.
  9. Καταγγελία της συμφωνίας Δουβλίνο δύο. Αποχώρηση στο εξάμηνο.
  Διωρία εξαμήνου στούς παράνομους μετανάστες να εγκαταλείψουν την χώρα. Εκκληση στον ερυθρό σταυρό, στην ΕΕ και στούς ανθρωπιστές αυτού τού κόσμου να αναλάβουν τα έξοδα διαβίωσης των λαθρομεταναστών πού θα συλλαμβάνονται μετά την παρέλευση του εξαμήνου και θα οδηγούνται σε φυλασσόμενα κέντρα επαναπροώθησής τους στίς χώρες καταγωγής τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χώρα δεν έχει τούς πόρους να συντηρήσει αυτό τον αριθμό οικονομικών μεταναστών και δεν θέλει να γίνει η χαβούζα υποδοχής των παράνομων μεταναστών, για να περνάνε ωραία οι συνέταιροί μας στην ΕΕ, βρίζοντάς μας και απο πάνω.

  ΥΓ 1 Ισλανδία Γ. Δελαστικ από Εθνος 2-3-11
  Η πρώτη συμφωνία προέβλεπε αποπληρωμή των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (για την ακρίβεια 2,35 δισ. στερλινών στη Βρετανία και 1,32 δισ. ευρώ στην Ολλανδία) σε 13 χρόνια, ως το 2024, και με επιτόκιο 5,55%. Η νέα συμφωνία προβλέπει αποπληρωμή του χρέους σε τριπλάσιο χρόνο, μετά από 35 χρόνια, ως το 2046, ρίχνοντας το επιτόκιο σχεδόν στο μισό, στο 3,2%. Προβλέπει επίσης ότι τα ετήσια τοκοχρεολύσια δεν μπορούν να υπερβαίνουν ένα ποσοστό του ΑΕΠ της Ισλανδίας - σε περίπτωση δηλαδή σοβαρής οικονομικής κρίσης που μειώνει το ΑΕΠ της χώρας θα μειώνονται αυτομάτως και οι δόσεις που πρέπει να πληρώνει.
  ( Και αυτή η συμφωνία φαίνεται πώς βαίνει πρό απόρριψη στό επόμενο δημοψήφισμα. Μιλάμε για 5,6 δις και όχι για 350 δις. )

  ΥΓ 2.Αν ο λαός φέρει την ΝΔ στην εξουσία, με ένα τέτοιο πρόγραμμα, σημαίνει ότι ξέρει τι θέλει. Και οι δανειστές, όχι μόνο θα συναινέσουν, αλλά θα μας υποστηρίξουν και με αναδιάρθρωση και με νέα χρηματοδότηση, γιατί βλέπουν φώς. Καμμιά τράπεζα δεν σταματά την χρηματοδότηση μιάς προβληματκής επιχείρησης, όσο διαβλέπει την δυνατότητα, ότι θα πάρει πίσω ένα σεβαστό κομμάτι των δανεικών.Παύει την δανειοδότηση, μόνο όταν δεί, ότι και τα επόμενα δάνεια θα πάνε στο βρόντο. Αντε να την συνεχίσει για κάποιο διάστημα ( όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή με μάς), προσπαθώντας να διασφαλίσει την κυριότητα των ακινήτων της θνήσκουσας επιχείρησης. Και οι Ευρωπαίοι θα νιώσουν άνετα και κάποιο έξτρα χαρτζιλίκι ( ευρωπαικά ομολογιακά δάνεια ) θα ρίξουν στην χώρα.

  ΥΓ 3 Μπορεί τό κόμμα της ΝΔ να σπάσει αυγά; Περιμένω την καινούργια πρόταση της ΝΔ, για έξοδο απο την κρίση. Οψόμεθα.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Ιαπετός 09/03/2011 23:08:15

   Ιαπετέ, αν μου επιτρέπεις κάποιες προσθήκες, θα προσέθετα

   - Φορολογική αμνηστεία και για κεφάλαια του εξωτερικού, αρκεί να μην είναι εγκληματικής προέλευσης. Αν είναι, να κάνουμε στραβά μάτια, εφόσον κατευθύνονται για επένδυση σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

   - Κατάργηση του αφορολόγητου και επιβολή μικρής φορολογικής επιβάρυνσης κλιμακωτά από 5% έως 10 % στα χαμηλά εισοδήματα, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να συμμετέχουν όλοι στα οικονομικά βάρη, με βάση τις δυνατότητές τους.

   - Στην εσκεμμένη φοροδιαφυγή και στην δόλια πτώχευση, αυστηρές ποινές κλεισίματος της επιχείρησης και απαγόρευσης μελλοντικής επαναλειτουργίας της.

   - Μετατροπή της ποινης φυλάκισης για παράνομη είδοσο στη χώρα, σε ποινή διετούς κοινωνικής εργασίας, με απανσύσταση της ΜΟΜΑ και υποχρέωση των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα να υλοποιούν έργα τοπικής εμβέλειας αντί στέρησης της ελευθερίας τους. Μετά την διετία, απέλαση ή επιλεκτική νομιμοποίηση για όσους επέδειξαν εργατικότητα ή ήθος και σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 1% ετησίως για όσους παρέχουν κοινωνική εργασία.

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ Ιαπετός 09/03/2011 23:51:08

   Μερικά απ' αυτά που λές κατά τη γνώμη μου είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνουμε. Άλλα είναι κάπως παρακινδυνευμένα. Μερικά αξίζουν το ρίσκο τους. Άλλα όχι.
   Σε ένα διαφωνώ. Στην εξ άπαντος παραμονή στο ευρώ (αν κατάλαβα καλά). Δεν λέω ότι είναι απαραίτητο να φύγουμε. Αλλά δεν θα είναι και προς θάνατο να φύγουμε, ή τουλάχιστον να πάρουμε μια 15ετή άδεια για να συνέλθουμε μέχρι να ξαναμπούμε (αν υπάρχει ευρώ, ως τότε).
   Η Δανία και η Σουηδία που δεν είναι στο ευρώ δεν βλέπω να "υποφέρουν"...
   Σημασία, όμως έχει πώς θέτουμε το πρόβλημα:
   Για μένα τη σωστή ερώτηση είναι πως θα ανατάξουμε την παραγωγική βάση της χώρας, ώστε να εκμεταλλεύεται τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.
   -- Αν τα κάνουμε αυτά, και το έλλειμμα θα μηδενίσουμε και το χρέος θα ελέγξουμε.
   -- Αν δεν έχουμε στο μυαλό μας μια λύση που οδηγεί σε ανάταξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, όλα τα άλλα είναι "πλίνθοι και κέραμοι..."

   Λύση ανάταξης είναι συμβατή και εντός ευρώ και εκτός ευρώ. Θεωρητικά τουλάχιστον. Πρακτικά είναι πιο μπερδεμένα τα πράγματα.
   Αλλά για να μιλάμε για Οικονομία πρέπει να έχουμε Οικονομία που να δουλεύει και να παράγει.
   Τώρα έχουμε μια μαύρη τρύπα που περιμένει κάθε τρίμηνο τη δόση (της Τρόϊκας).
   Κάτι σας τοξικομανείς είμαστε. Και χρειαζόμαστε αποτοξίνωση.

   • effie B. avatar
    effie B. @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 01:55:37

    κε. Μπαλτα,
    Θα συμφωνησω με τον Ιαπετο (γραφει και παρακατω) για την παραμονη μας στο ευρω, γιατι δεν ειμαστε ουτε Δανια αλλα ουτε και Σουηδια και δεν βλεπω να γινομαστε συντομα.
    Η αναταξη της παραγωγικης ταξης της χωρας, συμφωνω, ειναι το κομβικο σημειο αλλα για να συμβει αυτο θα πρεπει να γινουν διαρθρωτικες αλλαγες που σημαινουν ρηξεις. Ουσιαστικες, και οχι τα φληναφηματα που βλεπουμε σημερα με αμφισημα μηνυματα.
    - Ρηξεις με την κρατικοδιαιτη ελιτ που εμαθε να "επενδυει" το δημοσιο χρημα σε life style, και δημιουργια μιας ευρωπαικου τυπου ελιτ.
    - Χτυπημα της διαφθορας σε ολο το ευρος (δεν χρειαζονται αμετρητοι υπαλληλοι γι'αυτο) με πραγματικη τιμωρια και οχι επικοινωνιακη διαπομπευση.
    Ο κοσμος θελει να δει οτι αυτος που θα κυβερνησει ειναι διατεθειμενος να ανασυγκροτηση το κρατος πραγματικα και οχι να καταφευγει καθε φορα στη αρπαγη και των τελευταιων ψυχιων των ταλαιπωρων συνταξιουχων.
    Νομιζω οτι ο Ιαπετος προτεινει συγκεκριμενα και εφαρμοσιμα μετρα που χρηζουν προσοχης.

 6. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 09/03/2011 22:31:07

  Χρειαζόμαστε λύση για ριζική αναδιοργάνωση του κράτους, σε όλους τους τομείς, η οικονομία μας να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και όχι να τζογάρεται ο μόχθος των Ελλήνων πολιτών για να πλουτίζουν κάποιοι έξυπνοι, να χαράξουμε σοβαρή εξωτερική πολιτική,το μνημόνιο παρέλυσε οικονομικά την χώρα μας, να διατηρήσουμε άλλου είδους σχέση με την ΕΕ, να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα,το Ευρώ άδειασε τις τσέπες των Ελλήνων,να αλλάξει το φορολογικό σύστημα με λιγότερο ΦΠΑ, επιδοτήσεις σε οικογένειες για τρία παιδιά και άνω, κ α. Σαφώς πρέπει να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας, συμφωνώ μαζί σας, αλλά στην Ελλάδα σήμερα όλοι οι πολιτικοί μας δεν ηγούνται, καθοδηγούνται,ενώ εμείς θέλουμε έναν αρχηγό με όραμα, ισχυρή θέληση, και αγάπη για την πατρίδα του που θα εκλέγεται από τον λαό και θα υπηρετεί αυτόν και τα συμφέροντά του αποκλειστικά.

 7. ΥΠΕΡ avatar
  ΥΠΕΡ 09/03/2011 23:00:07

  Τα αρθρα του Αλεξ. Μπαλτά περί εθνοκεντρισμού είναι πραγματικά ότι χρειάζεται η Ελλάδα. Επίσης ο Ιαπετός προτείνουν λύσεις που σπάνια συναντάς αλλού.

 8. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 09/03/2011 23:14:10

  Η προσέγγιση του εθνοκεντρισμού που κάνατε κύριε Μπαλτά είναι σαφέστατη και πληρέστατη. Είναι κομβικό ζήττημα η αποσαφήνιση των εννοιών γιατί κυκλοφορούν πολλά καχέκτυπα και πολλές παρερμηνείες αυτών.
  Στο ζήτημα της μετάβασης από το ένα κοινωνικό υπόδειγμα στο άλλο, θεωρώ ότι υπάρχει ένα κενό και αναφέρομαι στις κοινωνικές ομάδες που θα στηρίξουν τη μετάβαση. Είθισται τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς να στηρίζουν τα πιο δυναμικά στρώματα της μεσαίας τάξης, μόνο που και αυτά φυλορροούν λόγω κρίσης. Λογικά λοιπόν η όποια χαρισματική -κατά Βέμπερ-ηγεσία οφείλει να στραφεί και στην τάξη των μικροαστών αλλά και των νεόπτωχων.
  Να εκφράσει ταυτόχρονα στρώματα που χαρακτηρίζονται από δύο πράγματα: ιδιοκτησία και αυταπασχόληση από τη μια (μικροαστοί) αλλά και την εργαζόμενη μισθωτή τάξη πουβλέπει το όνειρο της αξιοπρεπούς διαβίωσης να γίνεται εφιάλτης. Με όλες τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνικής δομής, οποιαδήποτε προσπάθεια δεν έχει έντονες κοινωνικές αναφορές έχει τις πιθανότητες επιτυχίας εναντίον της.

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ Μικρός Οδυσσέας 09/03/2011 23:40:14

   Συμφωνώ και επαυξάνω

 9. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/03/2011 00:30:48

  Δεν είμαι πολιτικός επαγγελματίας. Οι προτάσεις μου είναι ενδεικτικές, μιάς κατεύθυνσης, πού θα βοηθούσε την χώρα σε μιά επώδυνη απεμπλοκή από την κρίση. Το ζητούμενο, νομίζω, είναι, μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια ( ΕΕ και γενικώτερα παγκόσμιο σύστημα ), να μπορέσουμε, έστω ακροβατώντας, να επιφέρουμε μια λύση ανεκτή για την χώρα μας. Από την περίοδο της εθνικής μας ανεξαρτησίας, πρώτη φορά, με τήν ένταξή μας στήν ΕΟΚ και αργότερα στην ζώνη του Ευρώ, μας δόθηκε η δυνατότητα να παίξουμε στην πρώτη Ευρωπαική κατηγορία. Είναι κρίμα να υποβιβαστούμε, γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε προπονητή και να πείσουμε τούς παίκτες, ότι μπορούν να πετύχουν την παραμονή στην πρώτη κατηγορία.
  Φυσικά και υπάρχουν πολλοί παράμετροι, το πώς παίζεται το διεθνές παιχνίδι. Ενα όμως είναι σαφές. Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να μείνουμε. Το λάθος ή το μη λάθος των μεγάλων της Ενωσης, να μας εντάξουν, δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε ελαφρά τη καρδία. Ας συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτή την στιγμή, είναι και ένα διαπραγμευτικό όπλο. Η ευρωζώνη σχεδιάστηκε για να συνεχίσει να υπάρχει. Αν εμείς στηλώσουμε τα πόδια και αρνούμαστε να φύγουμε, παρά τις όποιες πιέσεις, πού μπορεί ενδεχομένως να ασκηθούν, πρέπει να βρούν οι υπόλοιποι μια λύση. Για το δικό τους καλό. Αν είναι να διαλυθεί η Ευρωζώνη, τότε είναι έτσι κι αλλιώς αδιάφορο. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνουμε ο δούρειος ίππος των αμερικανών, στο πόλεμό τους με το Ευρώ. Και αυτό για το δικό μας καλό. Ούτε η επιστροφή στην δραχμή θα μας σώσει απο το πρόβλημα. Αντϊθετα, θα το επιδεινώσει τόσο πολύ, ώστε θα κινδυνεύσουμε να περάσουμε στην ανυπαρξία. Το μέγεθός μας, πλυθησμιακό και οικονομικό, είναι τόσο υποτυπώδες ( σε παγκόσμια μεγέθη ), ώστε οποιαδήποτε απεμπολή προνομιακών διαπραγματευτικών πλεονεκτημάτων μας, μπορεί να μας οδηγήσει στην καταστροφή.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ιαπετός 10/03/2011 11:34:03

   από ηλεκτρονική έκδοση Μακεδονίας
   Της Σοφίας Χριστοφορίδου

   Αρχικά, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομικής και στη συνέχεια η χθεσινή υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών από την Moody’s δημιούργησε νευρικότητα στους καταθέτες.
   “Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και το εύρος της”, σχολίαζε χθες στη “Μ” ανώτατο τραπεζικό στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου στελέχους, η υποβάθμιση της χώρας μας “δεν έχει καμία άμεση συνέπεια, αφού δεν δανειζόμαστε από τις αγορές”, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι “οι αγορές θεωρούν το ενδεχόμενο ενός ‘κουρέματος του χρέους’ όχι και τόσο μακρινό όσο το προηγούμενο διάστημα”.
   “Σε αυτό το πλαίσιο ξαναφούντωσε η συζήτηση περί χρεοκοπίας και η ανακύκλωση σεναρίων περί επιστροφής στη δραχμή, που δεν έχει καμία βάση και μόνο πανικό προκαλεί. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν καταθέσεις κάποιων χιλιάδων ευρώ και τις ‘μοιράζουν’ σε πολλές τράπεζες υπό τον φόβο κατάρρευσης” τονίζει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια κίνηση, γιατί ακόμη και να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για το συνολικό ποσό και όχι για το ποσό που είναι κατατεθειμένο σε κάθε τράπεζα.
   “Το επενδυτικό κοινό επέδειξε ψυχραιμία και δεν προχώρησε σε μεγάλες αναλήψεις, όπως έκανε την περασμένη άνοιξη, που κινήθηκε υπό το κράτος του πανικού”, σημείωνε διευθυντικό στέλεχος τράπεζας που ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο. Πάντως το ίδιο τραπεζικό στέλεχος σχολίαζε χθες ότι “όσοι είχαν μεγάλα ποσά και σκέφτονταν να τα βγάλουν έξω το έχουν κάνει ήδη” και ότι τώρα οι αναλήψεις μετρητών “δεν γίνονται για επενδύσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, που ενδεχομένως κρίνονται πιο ασφαλή, αλλά για την κάλυψη των τρεχόντων εξόδων”.
   Σημειωτέον ότι η εκροή καταθέσεων το 2010 ήταν μαζική, ξεπερνώντας τα 29 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιανουάριο οι αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ. Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι τα δύο τρίτα αυτών των χρημάτων διοχετεύτηκαν στην κατανάλωση και μόνο το ένα τρίτο (10 δισ.) μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

   Ελπίζω να βγούν τα κόμματα εξουσίας και να δηλώσουν με απόλυτη σαφήνεια, ότι έξοδος απο το ΕΥΡΩ, δεν υπάρχει. Είτε χρεωκοπήσει το κράτος, είτε όχι. Χρεωκοπίες τραπεζών, δεν θα γίνουν αποδεκτές. Το κράτος εν ανάγκη, θα τίς κρατικοποιοήσει. Οπως γίνεται σήμερα στην Ιρλανδία. Αλλως κινδυνεύουμε με μαζική έξοδο κεφαλαίων απο την χώρα ( Ετσι κι αλλιώς οι φραγκάτοι έχουν τίς καταθέσεις τους στο εξωτερικό και κανένας γελοίος Παπακωνσταντίνου, δεν τούς πείθει στο ελάχιστο, να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους ). Απόλυτη δέσμευση για παραμονή της χώρας στο ευρώ και κατάργηση τού πόθεν έσχες, για κεφάλαια πού έρχονται απο το εξωτερικό. Ζούμε σε καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Μην διαλύσουμε ( εν μια νυκτί ) τα πάντα. Ελεος.

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/03/2011 00:56:10

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε και γεγονότα, τα οποία σημαδεύουν την πορεία μας. Το ένα είναι και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ολης της Κύπρου. Το βόρειο κομμάτι τελεί υπό ξένη κατοχή και δεν μπορεί να ισχύσει το κοινοτικό δίκαιο. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η πορεία της Κύπρου εκτός Ενωσης, μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων απο το Ισραήλ, σε σχέση με την τουρκία τού Ερντογκάν σήμερα; Το σχέδιο Ανάν αυτονόητα ήταν ο συμβιβασμός της ελλαδικής και ελληνοκυπριακής πλευράς. Και φυσικά τα υπεσχημένα πρέπει να τα στηρίξεις ως κυβέρνηση. Και η απερχόμενη ( Σημίτη ) και η νέα ( Καραμανλή ). Ετσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Εδώ εντοπίζεται και η δυσθυμία Καραμανλή να στηρίξει το σχέδιο Ανάν. Και εδώ εντοπίζεται και η επίσημη τοποθέτηση καραμανλή υπέρ τού σχεδίου Ανάν. Στό πολιτικό παιχνίδι ανήκαν και η διαρροές στελεχών της ΝΔ, εναντίον τού σχεδίου Ανάν. Η ευτυχής συγκυρία της ανάδειξης ενός πρώην ΕΟΚΑτζή στην προεδρία της Κύπρου έσωσε την κατάσταση. Ετσι κερδίζονται πολιτικές μάχες. Και έτσι, άλλες φορές, χάνονται. Μας έσωσε ο εθνοκεντρισμός του Παπαδόπουλου και ο λανθάνων εθνοκεντρισμός των νεοδημακρατικών στελεχών. Ο κόσμος διαισθάνεται, πρός τα πού θέλει να πάει. Αρκεί οι Ταγοί του ( όχι μόνον πολιτικοί ), να του δείξουν τον δρόμο. Σύν Αθηνά και χείρα κινεί

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ιαπετός 10/03/2011 11:17:44

   Προσθέτω και κομμάτι της αρθρογραφίας τού
   Γιώργος Δελαστικ Εθνος 10.03.11

   Διασυρμός κάθε έννοιας εθνικής αξιοπρέπειας: η άνευ όρων φιλοδυτική κυβέρνηση του Βελιγραδίου αποφάσισε να ξεπουλήσει το Κόσοβο, την ιστορική κοιτίδα του σερβικού έθνους, που σήμερα κατοικείται από Αλβανούς, με αντάλλαγμα να καταστεί η Σερβία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ! Αυτή είναι η πολιτική ουσία της απόφασης της σερβικής κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και να προσέλθει με το πιστόλι στον κρόταφο σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κοσόβου, οι οποίες άρχισαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
   ...
   ΒΡΕΤΑΝΟΙ
   «Λάθος» της ΕΕ η ένταξη της Κύπρου!

   ΟΡΘΟΤΑΤΗ υπήρξε η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2008 να μην αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ώστε να μη δημιουργηθεί προηγούμενο για το κατοχικό ψευδοκράτος στην Κύπρο. Αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» για το Κόσοβο, όπου διαφαίνεται το μίσος του Λονδίνου για την... Κύπρο. «Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ το σφάλμα που διέπραξαν δεχόμενες την Κύπρο - επιτρέποντας την ένταξη ενός κράτους που έχει σοβαρές εκκρεμείς διαφορές με τους γείτονές του, με το σύνολο της ΕΕ να καθίσταται όμηρος αυτού» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ονειρευόμενος ίσως «λύση Κοσόβου» και για το κατοχικό καθεστώς του «Αττίλα».
   .....
   ΒΡΕΤΑΝΟΙ
   «Λάθος» της ΕΕ η ένταξη της Κύπρου!

   ΟΡΘΟΤΑΤΗ υπήρξε η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2008 να μην αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ώστε να μη δημιουργηθεί προηγούμενο για το κατοχικό ψευδοκράτος στην Κύπρο. Αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» για το Κόσοβο, όπου διαφαίνεται το μίσος του Λονδίνου για την... Κύπρο. «Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ το σφάλμα που διέπραξαν δεχόμενες την Κύπρο - επιτρέποντας την ένταξη ενός κράτους που έχει σοβαρές εκκρεμείς διαφορές με τους γείτονές του, με το σύνολο της ΕΕ να καθίσταται όμηρος αυτού» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ονειρευόμενος ίσως «λύση Κοσόβου» και για το κατοχικό καθεστώς του «Αττίλα».

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ Ιαπετός 10/03/2011 13:15:21

   Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη έγινε τη στιγμή που η Ευρώπη άλλαζε θέση για την Τουρκία. Θυμίζω ότι τότε, το 2005 κυριαρχούσαν ακόμα στη Γερμανία ο Σρέντερ και ο Φίσσερ και στην Γαλλία ο Σιράκ, οι οποίοι, όχι μόνο είχαν πλήρως συμφωνήσει με την τουρκική ένταξη στην Ευρώπη, αλλά είχαν "δεσμευτεί" ότι η Κύπρος δεν θα έμπαινε χωρίς λύση Σχεδίου Ανάν.
   Την εποχή εκείνη, όμως, είχαν αρχίσει να δυναμώνουν οι φωνές για αποκλεισμό της Τουρκίας απο πλήρη ένταξη (το διακήρυσσε η Μέρκελ τότε, που προηγείτο στις δημοσκοπήσεις για την Καγγελαρία και ο Σαρκοζύ λίγο αργότερα), το φώναζε ο Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, οι Αυστριακοί, οι Ολλανδοί κλπ.
   Τότε λοιπόν τη γλιτώσαμε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ήμασταν στην Ευρώπη και δεύτερον γιατί άλλαζε θέση η Ευρώπη (σε βάρος της Τουρκίας).

   Το παράδειγμα όπου η Ευρωπαϊκή ένταξη βοήθησε πολύ είναι η επέκταση της ΑΟΖ από την Κύπρο. Που έγινε παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Άγκυρας, επειδή η Λευκωσία πέτυχε τότε την στήριξη της Ευρώπης, αλλά και τη σύμπραξη του Ισραήλ.

   Σε κάθε περίπτωση, και όταν έβαλαν την Κύπρο στην Ευρώπη, και οταν απέκλεισαν την Τουρκία από την Ευρώπη, και οταν στήριξαν την Κύπρο για την ΑΟΖ κύτταγαν τα εθνικά τους συμφέροντα οι Ευρωπαίοι, και το Ευρωπαϊκό συμφέρον τους ως προέκταση του εθνικού!
   Αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, κι απ' αυτό έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Πράγματι...
   Όχι να πιστεύουμε ότι εκχωρώντας την Εξωτερική μας πολιτική στις Βρυξέλλες, ή βάζοντάς την στον "αυτόματο πιλότο" των Βρυξελλών θα επιτύχουμε τίποτε. Ευρωπαϊσμός είναι να πιστεύεις ότι η Ευρώπη σου επιτρέπει να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη σου. Όχι να βαυκαλίζεσαι οτι θα είσαι υπό τον προστασία ενός "υπερκράτους" που ούτε υπάρχει, ούτε κανείς θέλει να υπάρξει.

   Ασφαλώς το πρόβλημα του ευρώ είναι για πολλούς λόγους τελείως διαφορέτικό. Διότι η ένταξη στην Ευρώπη δεν συνεπάγεται αυτόματα και ένταξη στο ευρώ. και διότι η "εθελοντική" αποχώρηση από το ευρώ, ασφαλώς δεν συνεπάγεται έξοδο από την Ευρώπη.
   Επαναλαμβάνω, το ζήτημα του ευρώ, πρώτον δεν έχει απλή λύση. Και δεύτερον δεν προαναγγέλεται (που σημαίνει ότι δεν συζητείται δημόσια).
   Δεν το υποστήριξα ποτέ. Αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω κι όλα...

   Πάντως συμβαίνει το εξής παράδοξο:
   Η λύση "δεν πληρώνω" το χρέος ή "κάνω με δική μου πρωτοβουλία στάση πληρωμών" - την οποία εγώ δεν υποστήριξα! - εμπεριέχει και έξοδο από το ευρώ. Διότι αν προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών με δική μας πρωτοβουλία, είναι πολύ πιθανό να μας ασκηθούν πιέσεις απ' έξω, που θα μας υποχρεώσουν να φύγουμε από το ευρώ (με "δική μας πρωτοβουλία" υποτίθεται).
   Δεν τίθεται θέμα εξόδου απο το ευρώ, μόνον αν η χρεοκοπια μας (αναδιάρθρωση χρέους) γίνει με πρωτοβουλία των έξω και ελεγχόμενη από τους δανειστές μας. Τότε, όμως, θα είναι υπό πολύ λιγότερο ευνοϊκούς όρους για μας (μικρότερο κούρεμα, αυστηρότερο Μνημόνιο κλπ.).

   Με δύο λόγια, προσέξτε γιατί είναι λιγο αντιφατικό να υποστηρίζει κάποιος ταυτόχρονα:
   -- αναδιάρθρωση χρέους με δική μας πρωτοβουλία
   -- και "πάση θυσία παραμονή στη ζώνη ευρώ".
   Φοβάμαι ότι και τα δύο δεν γίνονται.
   Ή το ένα ή το άλλο...

 11. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/03/2011 01:50:49

  Η αναζήτηση Ηγέτη δεν είναι αναζήτηση «σωτήρα»! Είναι η συμπύκνωση όλων εκείνων τα ιστορικών προϋποθέσεων που θα κάνουν πραγματικότητα αύριο αυτό που σήμερα μοιάζει ανέφικτο. Που θα κάνουν ορατό αυτό που σήμερα μοιάζει απροσδιόριστο. Που θα κάνουν χειροπιαστό αυτό που σήμερα φαίνεται ομιχλώδες, ακόμα και σε εκείνους που το προσδοκούν…

  Κύριε Ελευθέριε Μπαλτά. Από τίς αναρτήσεις σας υποθέτω, ότι δεν προσδοκάτε σε κάποιο ίδιον όφελος. Και αυτό είναι πού χαρακτηρίζει τούς ανθρώπους. Δεν εννοώ, ότι δεν προσπαθείτε στήν καθημερινότητά τας να βελτιώσετε τίς συνθήκες διαβίωσής σας, αλλά σας περισσεύει και η προσδοκία προσφοράς στό κοινό των Ελλήνων. Είναι το προσδόκημο της Ιστορίας. Μερικές φορές το προσδόκημο, ξεπερνάει την κρίσιμη μάζα και γίνεται Ιστορία λαμπρή. Και άλλοτε Ιστορία μελανή. Εδώ θα έλεγα είναι και τα όρια πού αναδεικνύουν ηγετικές φυσιογνωμίες, πού επηρεάζουν ευχάριστα την Ιστορία της κοινής μας εθνικής μνήμης. Θα ήθελα να τονίσω, ότι όλλοι οι επιχειρηματίες δεν είναι απάτριδες. Πολλοί είναι αυτοί πού έχουν μνήμη και προσφέρουν. Ολοι οι εργάτες δεν είναι απλώς μεροκαματιάρηδες, αλλά πολλοί προσφέρουν στο προσδόκιμο. Ούτε όλοι οι παπάδες είναι κλέφτες και κοιτάζουν μόνο την πάρτι τους. Και ότι, ούτε όλοι οι γιατροί περιμένουν το φακελλάκι. Σαν λαός είμαστε άναρχοι. Ετσι ήμασταν, απο τότε πού γνωρίζουμε την Ιστορία μας. Αυτή είναι η αδυναμία μας. Αυτή και η δύναμή μας. Είθε να επικρατήσει το δεύτερο.

  ΥΓ. Θυμάμαι τον χαρακτηρισμό τού Ζαμπέτα για τον Ωνάση και τον Νιάρχο. Για τον Ωνάση, ψυχάρα. Για τον Νιάρχο, σκιά. Ο πρώτος θάφτηκε στον Σκορπιό. Ο δεύτερος στην Ζυρίχη. Ο Εμφιετζόγλου πρότεινε να συντηρεί, ιδίοις εξόδοις, την βιβλιοθήκη των Πομάκων, πού θέλει να κλήσει η κυβέρνηση. Ο Μπόμπολας;
  Ετσι είναι οι άνθρωποι. Τέτοια η προσφορά τους.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Ιαπετός 10/03/2011 02:20:33

   Θα συμφωνησω μαζι σας, Ιαπετε, οτι σα λαος ειμαστε αναρχοι κυριως ομως αμετροεπεις!
   Τοσο πολυ χωρις μετρο που φροντισαμε να το επαναλαμβανουμε καθε φορα δυνατα "παν μετρον αριστον" μηπως και τελικα το πιστεψουμε. Αυτη η ελλειψη μετρου ηταν που μας βοηθησε σα λαο να γραψουμε λαμπρες σελιδες, (φτασαμε στις εσχατιες της Ασιας χωρις μετρο, ειπαμε ΟΧΙ, ξεσηκωθηκαμε εναντια σε μια αυτοκρατορια εστω και στη δυση της) αλλα και να υποστουμε ταπεινωτικες ηττες (οταν θελησαμε να φτασουμε τα βαθη της Ανατολιας). Η δυναμη μας και η αδυναμια μας!
   Ειθε ο υπο αναζητηση Ηγετης "πονταροντας" στην αμετροεπεια μας μπορεσει να διεγειρει τις χειμασμενες εκεινες δυναμεις μας και να ξαναζησουμε μια ακομη φορα ενα θαυμα ελληνικου τυπου!

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ effie B. 10/03/2011 02:24:32

    Είθε

 12. Misha avatar
  Misha 10/03/2011 09:57:48

  αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του εθνικού κράτους σήμερα (το θεωρούν «παρωχημένο»)

  Toν κ.Βαν Ρομπέι τον ξέρετε;
  Mr Van Rompuy’s speech in the German capital told his audience that ‘the time of the homogenous nation state is over’.

  Σημειωτέον πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι καραδεξιός, και μετείχε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκει και η ΝΔ.

  Όταν ο δοτός πρόεδρος του υπερ-κράτους της ΕΕ λέει πως τα εθνικά κράτη είναι πλέον μια ψευδαίσθηση ,μένει να μάς εξηγήσουν οι οπαδοί της ΕΕ , πώς θα μείνουμε έξω από το μίξερ της χυλοποίησης που μάς έχουν βάλει οι «φίλοι
  μας» .

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ Misha 10/03/2011 12:47:38

   Έχεις δίκιο για τον Ρομπάύ, αλλά δεν του δίνει κανείς σημασία σε αυτό. Προέρχεται από το Βέλγιο που ουδέποτε υπήρξε εθνικό κράτος και ήδη σήμερα είναι μισοδιαλυμένο.
   Από την άλλη πλευρά, Μέρκελ, Κάμερον, Σαρκοζύ έχουν κατ' επανάληψιν μιλήσει για την "αποτυχία" και το τέλος της "πολυ-πολιτισμικότητας.
   Και ο καθένας απ' αυτούς, όπως και οι ηγέτες όλων σχεδον των μικρότερων κρατών, κυττάνε αποκλειστικά τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους. Και δεν το κρύβουν.
   Όλοι; όχι ακριβώς. Υπάρχει και η γραφική περίπτωση ενός κράτους, εκεί στην άκρη της Μεσογείου, που μιλάει κάθε τόσο για "διεθνή διακυβέρνηση". Αλλά αυτός είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας...
   Άσε που κάτι τον έπιασε τελευταία και άρχισε να απείλεί με... βέτο όλους τους υπόλοιπους. Για να πάρει κάτι που του... έχουν ήδη δώσει (επιμήκυνση κλπ.) και για να αποδεχθεί ευκολότερα τα νέα μέτρα που του ετοιμάζουν.
   Άβυσσος...

   • Misha avatar
    Misha @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 15:03:19

    Ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ (Ο Κάμερον είναι άλλο ανέκδοτο μια και είναι εκτός ευρωζώνης) υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των χωρών τους και γι αυτό ασκούν τεράστιες πιέσεις και στον Σαμαρά να αποδεχθεί το κατοχικό Μνημόνιο, καθώς αυτό τους εξυπηρετεί απολύτως σε όλα τα επίπεδα.

    Το ερωτημα προς την δική μας πλευρά είναι τι δουλειά έχουμε με δαύτους που με το Δουβλίνο2 μάς φορτωσαν 3-4 εκατομμύρια μετανάστες και με το μνημόνιο διαλύουν την κοινωνία μας , μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποικία φτηνών εργατικών και ανυπάρκτων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων;

 13. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/03/2011 14:51:33

  – αναδιάρθρωση χρέους με δική μας πρωτοβουλία
  – και “πάση θυσία παραμονή στη ζώνη ευρώ”.
  Φοβάμαι ότι και τα δύο δεν γίνονται.
  Ή το ένα ή το άλλο…

  Αυτονόητα και γίνεται. Αν ένα κράτος κάνει στάση πληρωμών, λόγω αδυναμίας, κάνει το αυτονόητο. Δεν έχω και δεν μπορώ να σας πληρώσω. Ελάτε να βρούμε μια λύση. Αν το κράτος χρωστάει σε ξένο νόμισμα (Αργεντινή, Ρωσία, κ.λ.π.) , η στάση πληρωμών αφορά τούς διεθνείς δανειστές στο συγκεκριμένο νόμισμα. Αν η Ελλάδα είχε την δραχμή, η στάση πληρωμών θα αφορούσε το εξωτερικό χρέος και μόνο. Το εσωτερικό χρέος θα το ξεπλήρωνε, τυπώνοντας απλά δραχμές και πληρώνοντας τούς αφελείς πολίτες πού δάνεισαν το κράτος και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Πρέπει να αποδεχθούν τις πληθωριστικές δραχμές. Σε δραχμές δάνεισαν, δραχμές θα λάβουν.
  Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μετέχουμε στην ζώνη του Ευρώ. Δεν εκτυπώνουμε εμείς το νόμισμά μας και για την σταθερότητά του εγγυάται η ΕΚΤ. Δανεισθήκαμε απο τράπεζες και βρισκόμαστε σε αδυναμία πληρωμής. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Οι τράπεζες δεν ξαναδανείζουν το κράτος, γιατί δεν έχει νόημα για αυτές και αρχίζουν διαδικασία διακανονισμού με τον οφειλέτη. Αν δεν τα καταφέρουν, θα πάνε στα δικαστήρια και η ιστορία θα δείξει τι θα πάρουν. Το κράτος όμως συνεχίζει να δουλεύει, αφού παίρνει χρήματα απο τούς πολίτες του, μέσω φόρων. Πρέπει να κάνει οικονομία και να ξοδεύει μόνο αυτά πού μαζεύει. Στο μέλλον με κάποια συμφωνία μπορεί να ξαναβγεί στίς αγορές. Και βενζίνη θα έχουμε και προιόντα θα αγοράζουμε και θα πουλάμε. Το νόμισμα των συναλλαγών μας θα εξακολουθήσει να είναι το ευρώ. Και με κατάλληλη νομολογία (αφορολόγητες καταθέσεις, κατάργηση πόθεν έσχες, ελάχιστη φορολόγηση εισοδήματος κ.λ.π.), μπορεί οι τράπεζες στην Ελλάδα να ξεχειλίσουν απο καταθέσεις. Αν συμβεί αυτό, λύνουμε αυτόματα και το πρόβλημα χρηματοδότησης τού ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Το μόνο πρόβλημα θα είναι οι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι και οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σφίξουν πολύ το ζωνάρι τους.

  • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
   Ελευθέριος Μπαλτάς @ Ιαπετός 10/03/2011 17:12:42

   Αν μόνοι μας κάνουμε στάση πληρωμών, τότε θα μας πούν έχετε δίκιο, αλλά για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε με τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης, πρέπει να αποκτήσετε το εργαλείο προσαρμογής που είχαν όλες οι άλλες χώρες και που δεν έχει η Ελλάδα, δυνατότητα υποτίμησης.
   Άρα πρέπει να πάρετε μια "άδεια" από το ευρώ, να κάνετε υποτίμηση, να σταθείτε στα πόδια σας, να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά σας και μετά ξαναμπαίνετε...
   Αυτά θα μας πούν. Και θα έχουν δίκιο! Θα γλιτώσουμε από το πολύ αυστηρά Μνημόνιο (αφού δεν θα είμαστε πια στην ευρωζώνη), θα κάνουμε την προσαρμογή εν μέρει "ονομαστικά" (με υποτίμηση) κι έτσι θα είναι λιγότερο οδυνηρή και λιγότερο πνιγηρή η αναπροσαρμογή.
   Το μόνο πρόβλημα θα είναι στην περίπτωση αυτή ότι οι Τράπεζές μας θα βουλιάξουν (γιατί έχουν υποχρεώσεις-δάνεια σε ευρώ και θα εισπράττουν στο εξής δραχμές. Χώρια που θα φάνε και γερό κούρεμα από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν).
   Για να μας σώσουν τις Τράπεζες, λοιπόν, θα μας ζητήσουν να φύγουμε αό το ευρώ "οικεία βουλήσει"...
   Αυτές είναι οι πιέσεις που υπονόησα πρίν.
   Αν αντίθετα γίνει η αναδιάρθρωση εντός του ευρώ και με πρωτοβουλία των δανειστών μας, τότε θα μας κουρέψουν μέρος του χρέους, αλλά θα μας επιβάλλουν ένα άλλο Μνημόνιο χειρότερο απο το τωρινό (αφού θα παραμένουμε στην Ευρωζώνη).
   Οπότε τότε το δίλημμα τιθεται:
   -- αν θέλουμε χειρότερο Μνημόνιο εντός ευρώ
   -- ή εκτός ευρώ με χαλαρότερα μέτρα πιο σταδιακής προσαρμογής.

   Στην ΕΕ θα παραμείνουμε έτσι κι αλλιώς.

   Σε αυτό το δίλημμα εγώ έχω απάντηση.
   Και δεν είναι "σκληρότερο Μνημόνιο εντός ευρώ".
   Απλώς πιστεύω - για να σε καλύψω, αλλά ειλικρινά το πιστεύω - ότι ακόμα μπορούμε να το αποφύγουμε...
   Σε αυτό το τελευταίο μπορεί να κάνω λάθος.
   Αλλά το προηγούμενο δίλημμα έτσι ακριβώς τίθεται...
   Δεν το υποθέτω. Το ξέρω...

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Ελευθέριος Μπαλτάς 10/03/2011 18:19:27

    Ισως δεν έγινα κατανοητός. Εγώ προτείνω άμεσο μηδενισμό τού ελείμματος. Αυτό είναι και το οικονομικό σόκ. Απο εκεί και πέρα αναδιάρθρωση. Το μνημόνιο και τα μνημόνια πού θα έλθουν, έτσι κι αλλιώς σε αυτό ακριβώς στοχεύουν και στήν περίπτωσή μας θα είναι ξεπερασμένα απο τα γεγονότα. Δεν προτείνω συνεχή ελείμματα και συνεχή αύξηση τού χρέους. Οσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, αυτή θα επέλθει απο μόνη της. Αν λείψουν άμεσα 20 - 30 δισ. απο την αγορά, θα έχουμε σεισμό. Προτιμώ δύο χρόνια βασάνων με προοπτική, παρά ένα αργό και βασανιστικό οικονομικό θάνατο, χωρίς καμμιά προοπτική.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Ιαπετός 10/03/2011 18:35:22

     Αν είναι να σωθεί το κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα και οι εργολάβοι του, τότε η έξοδος απο το ευρώ είναι μια λύση γι αυτούς. Οχι για την χώρα. Τι να την κάνουν την δραχμή οι Ιθαγενείς; Και το δηνάριο έφτασε να ανταλάσσεται με μερικά εκατομμύρια ( δεκάδες ). Ολοι οι Γιουγκοσλάβοι κάνανε τις συναλλαγές τους με δολ. και μάρκα. Ασε πού για να ξαναμπούμε στο Ευρώ, πρέπει να μας ρίξουν και μια σταθεροποίηση πολυτελείας με την καινούργια μας δραχμή. Δεν συζητώ κάν το γεγονός, ότι οι διαπρέττοντες μεσάζοντες θα αγοράσουν απο τούς Ιθαγενείς, σε απόλυτα εξευτελιστική τιμή τα τελευταία τους υπάρχοντα, λόγω μεγάλης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Τα χρήματά τους έτσι κι αλλιώς στο εξωτερικό τα έχουνε. Για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις ( άν η δραχμή ξαναγίνει το νόμισμά μας ), πρέπει να φύγουμε απο την ΕΕ, να κλείσουμε τα σύνορά μας, να ξαναβάλουμε τελωνεία, υπέρμετρους φόρους στα πριόντα εισαγωγής και να μην επιτρέπουμε σε κανένα μη Ιθαγενή, να αγοράζει υποτιμημένες επιχειρήσεις και υποτιμημένη γή .

     • Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
      Ελευθέριος Μπαλτάς @ Ιαπετός 10/03/2011 20:31:25

      Συγγνώμη που στο λέω, αλλά έχεις γίνει απόλυτα κατανοητός - εσύ δεν έχει καταλάβει.
      Μηδενισμός του ελλείμματος "άμεσα" δεν γίνεται! Χρειάζεται περί τα δύο χρόνια, πλέον (βάθυνε η ύφεση από πέρσι) με την υπόθεση ότι θα υπάρξουν πλήρη μέτρα ανάκαμψης από σήμερα και θα αποδώσουν το ταχύτερο.

      Το πρόβλημα δεν είναι "λογιστικό" (αν ήταν, οι... αρχιλογιστές του ΔΝΤ θα το είχαν επιβάλει κι όλα).
      Είναι πρωτίστως οικονομικό!
      Περικοπές όπως αύτές που υπονοείς, δεν κόβουν το έλλειμμα, μειώνουν ταυτόχρονα και τα έσοδα.
      Χρειάζεται συνδυασμός περικοπών ΚΑΙ τόνωσης για να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα.
      Κι αυτό απαιτεί τουλάχιστον 18 μήνες (τώρα πια 24) γιατί τόσο χρειάζεται να δουλέψουν 100% οι δημοσιονομικοί "πολλαπλασιαστές".

      -- Το έλλειμμα μιας εταιρίας μπορεις να το κοψεις μέσα σε μια στιγμή, γιατί είναι πρωτίστως Λογιστικό μέγεθος.
      -- Το έλλειμμα μιας χώρας δεν μπορεις να το κόψεις σε μια στιγμή, γιατί εκτός απο τη "λογιστική" έχει και "οικονομική διάσταση" (υπάρχουν αλληλεπιδράσεις δαπανών-εσόδων).

      Αυτό δεν είχε καταλάβει ως τώρα η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο...

      Μια τελευταία παράκληση.

      Η αρχική ανάρτηση ΔΕΝ είχε αυτό το θέμα.
      Και συζητάμε τώρα κάτι ολίγον... "ξόφαλτσα".
      Τα βασικά επιχειρήματα σχετικώς με το θέμα της προσαρμογής με ή χωρίς παραμονή στο ευρώ δεν τα έχουμε θίξει καν:

      * Πρώτον, κάθε δημοσιονομική προσαρμογή για να γίνει ολοκληρωμένη και ανεκτή χρειάζεται και υποτίμηση!
      * Δεύτερον η "εσωτερικη υποτίμηση" δεν γίνεται ταυτόχρονα με τη μείωση του ελλείμματος - αυτό που εννοούν εσωτερική υποτίμηση ΑΥΞΑΝΕΙ προσωρινά το έλλειμμα.
      * Και τρίτον, αυτό που κάνουν στην Ελλάδα τώρα δεν είναι καν "εσωτερική υποτίμηση" (πτώση μισθών και τιμών). Είναι κάτι πολύ πιο "στρεβλό" (πτώση μισθών-άνοδος τιμών!) που διαλύει την αγορά, δυναμιτίζει την κοινωνία και εκτινάσσει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα: Αφού είναι πολύ δύσκολο σε μια παραλυμένη οικονομία να παραχθούν δημόσια έσοδα.

      Το θέμα έχει και τεχνικές διαστάσεις.
      Αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε ξεχωριστά...

 14. Ευαγγελος avatar
  Ευαγγελος 10/03/2011 17:00:15

  Τα μαθηματικα ειναι η γλωσσα τις αληθειας ,και απο οποια οπτικη γωνια να το δεις εχει ενα και αυτο αποτελεσμα ,το δυσκολο ειναι να εχεις να κανεις με καποιο φιλοσοφικο θεωρημα που εχει οπτικες γωνιες πολλες αρα και αποτελεσματα διαφορα.
  Το θεμα ειναι τι εχουμε και τι μπορουμε σε ποσο διαστημα να δωσουμε , εαν καταληξουμε εμεις σε αυτα τα απλοικα ερωτηματα , δεν βλεπω τον λογο να μας αρνηθουν οι δανειστες μας.

 15. Μαριάννα Δ. avatar
  Μαριάννα Δ. 12/03/2011 01:53:53

  Ωραίο το άρθρο σας.

 16. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 12/03/2011 01:57:36

  ωραίο το άρθρο σας

 17. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 12/03/2011 01:59:08

  +1000

 18. Κάποιος avatar
  Κάποιος 12/03/2011 02:49:01

  Η ιστορία καταδεικνύει ότι η οικονομία είναι αυτή που διαμορφώνει την δομή των κοινωνιών τουλάχιστον στον ευρωπαικό χώρο και όχι οι ιδεολογίες όπως πχ αυτή του εθνοκεντρισμού.
  Στην αρχαία ελλάδα για παράδειγμα ο κανόνας ήταν οι εμπορικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των πόλεων - κρατών που οδηγούσαν σε διαρκείς πολέμους οι οποίοι δεν εμπόδιζαν συχνά "έλληνες" να χρηματίζονται και να συμμαχούν με "βαρβάρους" για να πολεμήσουν άλλους "έλληνες".
  Ακόμα όμως και μέσα στις ίδιες πόλεις - κράτη υπήρχε εσωτερικός ανταγωνισμός που συνήθως εκφράζονταν με έντονες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ συντηρητικών-μεγαλογαιοκτημόνων και προοδευτικών-εμπόρων.
  Ακόμα και η εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου στηρίζονταν κατά βάση σε οικονομικά κίνητρα και όχι σε εθνικά.Αν αποτύγχανε ο μεγάλος στρατηλάτης επιχειρησιακά τον πρώτο χρόνο της εκστρατείας στην Μ.Ασία, τα άδεια ταμεία του μακεδονικού
  κράτους θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στο τέλος της ηγεμονίας των Μακεδόνων στον ελλαδικό χώρο.
  Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα και για τις υπόλοιπες χρονικές περίοδους, Βυζάντιο,Τουρκοκρατία,Επαναστάση του 1821 και νεώτερη Ελλάδα.
  Ο έλεγχος των μέσων παραγωγής, η διαχείριση των δανείων, ο έλεγχος της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου καθοριζε τις κοινωνικές τάξεις, την πολιτική καθώς και την κυρίαρχη ιδεολογία που εφάρμοζε η άρχουσα τάξη για να μανιπουλάρει την μάζα.
  Οποιος νομίζει ότι εργάτης, ο άνεργος, ο ημιαπασχολούμενος, ο αγρότης ή ο νταλικιέρης ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο με τον εφοπλιστή, βιομηχάνο, επαγγελματία πολιτικό, μεγαλοεργολάβο, κρατικό αξιωματούχο, μεγαλοδικήγορο, μεγαλογιατρό και μεγαλοδημοσιογράφο που έχει καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, off-shore, ακίνητα εντός και εκτός Ελλάδος, επειδή στην ταυτότητα ολονών αναγράφεται η ελληνική ιθαγένεια είναι πολύ γελασμένος.
  Κανένα εθνικιστικό ή αντίστοιχα πολυπολιτισμικό ιδεολογικό τρυπάκι δεν πρόκειται να εξισώσει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών ή μεταξύ κρατών και να εξισώσει τις ανισότητες σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.
  Καμιά διαφορά δεν έχει υπάρχει επίσης αν είσαι φτωχός στην Ν.Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Ρώμη, στην Αθήνα, στην Σόφια ή στα Σκόπια.Στον πάτο του κουβά θα βρίσκεσαι μαζί με τους ομοίους σου, ό,τι σημαιάκι κι αν έχεις ραμμένο στο πέτο σου.
  Οι πλούσιοι δεν έχουν πρόβλημα ούτως ή άλλως,Ταξιδεύουν, ζουν και εργάζονται όπου γουστάρουν.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Κάποιος 12/03/2011 04:23:45

   η διαφορα του 'φτωχος στον τοπο σου' με τον 'φτωχο σε ξενο τοπο' μη γελιεσαι ειναι τεραστια.
   Ολοι οσοι φυγαν μεταναστες δεν εγιναν πλουσιοι. Ρωτα και θα δεις τι θα σου πουν.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ rally monkey 12/03/2011 10:44:53

    Δεν αναφερόμουν στον φτωχό μετανάστη αλλά στον φτωχό γηγενή(η σύγκριση αφορούσε αυτούς).
    Αν είσαι και φτωχός και μετανάστης είναι ακόμα χειρότερα.Δεν είσαι καν στον πάτο του κουβά και στην όποια επίπλαστη ασφάλεια προσφέρει, είσαι παρατημένος στον δρόμο.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Κάποιος 12/03/2011 19:08:28

   Λες
   Οποιος νομίζει ότι εργάτης .. και ο βιομηχανος ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο επειδή στην ταυτότητα ολονών αναγράφεται η ελληνική ιθαγένεια είναι πολύ γελασμένος.

   Υπεραπλουστευτικο. Οπως παντα η θεωρηση εξαρταται απο το συστημα αναφορας που επιλεγεις να χρησιμοποιεις.
   Αν το συστημα αναφορας σου αφορα το σε πιο σχολειο θα στειλουν τα παιδια τους, σε πιο κεντρο θα βγουν να διασκεδασουν και που θα πανε διακοπες μπορεις να το δικαιολογησεις.
   Σε κατι πιο hardcore ομως .. πχ περιπτωση 'επιδρομης αλλοφυλων' ..τοτε ανηκουν ακριβως στο ιδιο στρατοπεδο. Και μην μου πεις ο'τι δεν γινονται στις μερες μας αυτα - γιατι γινονται και μαλιστα ειναι συχνοτερα απο τσουναμι.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ rally monkey 12/03/2011 20:03:43

    Καλά περίμενε εσύ σ'έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο να πολεμήσεις δίπλα- δίπλα με τον γιο του πολιτικού, του μεγαλοδημοσιογράφου και του μεγαλοεργολάβου.
    Εδώ απλή θητεία δεν πάνε να κάνουν, θα πάνε στον πόλεμο νομίζεις.Ακόμα και ελάχιστοι να βρεθούν, σε τίποτα επιτελεία χωμένοι στα μετόπισθεν θα είναι, για να λένε μετά ότι πολέμησαν για την πατρίδα και να το εξαγοράσουν εις πολλαπλούν.

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Κάποιος 12/03/2011 21:43:48

     παλι πας και κανεις 'ταξικα' καποια θεματα που ειναι απο τη φυση τους θεματα συνειδησης.
     Για καθε 'αστο' που 'λουφαρει' υπαρχουν >1 ενας 'προλεταριοι' που θα λουφαραν αλλα απλα δεν ειχαν την ευκαιρια.
     Οπως εχουμε και περιπτωσεις 'αστων' που εκαναν το καθηκον τους και 'προλεταριων' που δεν το εκαναν.
     Εχει να κανει με τον ανθρωπο και τα πιστευω του.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ rally monkey 12/03/2011 22:59:27

      Ο προλετάριος θα πάει ούτως ή άλλως, είτε γιατί το πιστεύει, είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
      Επίσης το να συγκρίνουμε τις εξαιρέσεις με τον κανόνα δεν νομίζω να οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα.
      Τα ταξικά θέματα δεν είναι θέματα συνείδησης, είναι θέματα κοινωνικής πραγματικότητας.
      Κανείς δεν αυτοκατατάσσεται στα "χαμηλά" ή στα "μικρομεσαία" κοινωνικά στρώματα από ιδεολογία.

 19. rally monkey avatar
  rally monkey 12/03/2011 04:06:48

  Θα μου επιτρεψεις καποια random σχολια σε πολυ εμπεριστατωμενο αρθρο

  - 'Παγκοσμιοποιηση' και 'ελευθερες αγορες' ειναι οροι marketing 'δεν υπαρχει
  Παγκοσμιοποιηση μονο Αμερικανοποιηση' που λεει ιδιωτικα και ενας φιλος (που
  ειναι και 'ανθρωπος των αγορων'), παρ'ολαυτα συνεχιζω να τον χρησιμοποιω τον ορο παρ'οτι ειναι αστειος

  - εθνικη ανεξαρτησια χωρις οικονομικη αυταρκεια ειναι δυσκολο να υπαρξει (προφανως δεν μπορουμε ολοι να παραγουμε τα παντα αλλα μπορουμε να παραγουμε αρκετα ωστε να να πληρωνουμε για να εισαγουμε ο'τι δεν παραγουμε)
  - 'καταστροφη της παραγωγικης βασης της χωρας' που αναφερεις ειναι αποτλεσμα της Νο=1 συνταγης στο cookbook της 'παγκοσμιοποιησης' - παυεις να παραγεις

  κατι που στο οποιο δεν εισαι ανταγωνιστικος -τελεια.(winner takes it all)
  - οσον αφορα τις επιπτωσεις της το παραδειγμα σου για την επιβιωση στα χωρια και τα αστικα κεντρα στην περιοδο της κατοχη ειναι πολυ ευστοχο

  - εθνικη ανεξαρτησια χωρις αποτρεπτικη ισχυ επισης δεν μπορει να υπαρξει

  Αληθεια ειναι πως δεν βρισκω ευκολα σημεια στα οποια να διαφωνω αλλα αυτο ειναι ενα: στα περι 'αδειας'/εξοδου απο το ευρω
  - λυσεις αυτου του τυπου οπως και προτασεις του στυλ 'αναδιαρθρωση τωρα' ισοδυναμουν με αυτοχειριασμο - 'αφου θα σε σκοτωσουν αυριο γιατι δεν αυτοκτονεις σημερα' οπως ξαναγραψα εδω.
  - ο 'ψυχραιμια' το περιγραφει καλα εδω σε ενα επισης πολυ καλο post για το
  ευρω http://www.antinews.gr/2011/03/11/90305/#comment-657380
  με λιγα λογια για την Ελλαδα το Ευρω εχει τεραστια γεωπολιτικη αξια (και
  αποτρεπτικη ισχυ) και ειναι βλακωδες να επιχειρηματολογουμε για το αν πρεπει να παραδωσουμε ενα απο τα ισχυροτερα οπλα μας. Ας βρουμε αλλους τροπους να γινουμε ανταγωνιστικοι..

  - το προβλημα για μενα ειναι πως θα ανακτησει η χωρα την εμπιστοσυνη των
  αγορων/επενδυτων. Χωρις εμπιστοσυνη δεν υπαρχει επενδυση και κατα συνεπεια δεν υπαρχει αναπτυξη και προκοπη. Το προβλημα της Ελλαδας δεδομενων των
  μεγεθων ειναι κατα βαση πολιτικο. Τα υπολοιπα μνημονιακοι οροι, δομικες
  αλλαγες στην οικονομια (πως θα φτιαξουμε την εσωτερικη αγορα ετσι ωστε με
  1100 ευρω το μηνα να θεωρεισαι ο'τι εισαι 'καλα' - βλ. ανταγωνιστικοτητα) -

  ολα αυτα πολυ σημαντικα αλλα απαντανε στο 'Πως' το οποιο προυποθετει να – ξέρουμε τι θέλουμε οπως λες και στον τιτλο. Δεν νομιζω πως οι περισσοτεροι θελουμε να δουμε την Ελλαδα περιθωριακο κρατος.

  (λιγο off topic) πιο πολυ με βρισκεις να συμφωνω στο (σημειο 5) στο προηγουμενο αρθρο σου 'Τι να κανουμε' το αντιγραφω :
  Πέμπτον, να βρει συμμάχους-στηρίγματα στο εξωτερικό: Συμμάχους, όχι

  «προστάτες». Για στήριξη στο εθνικό του σχέδιο! Όχι για να γίνει ο

  επόμενος«αχυράνθρωπός» τους…
  Να τον βολεύει και η συγκυρία γι’ αυτό. Δηλαδή να προκύψουν «ρωγμές» στο

  διεθνές σύστημα, ώστε να υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να παίξει μαζί τους σε

  βάρος άλλων που θα τους «κακοφανεί» στην αρχή. Γιατί αλλιώς την αποτυχία του

  θα την πληρώσει πρώτα-πρώτα η ίδια η χώρα.
  Και να «παίξει» μαζί τους χωρίς να γίνει υποτελής τους! Αυτό παντού αλλού

  είναι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα υπήρξε μάλλον σπάνιο. Και τις λίγες φορές που

  έγινε πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ δύσκολο. Το πέτυχε (μετρίως) ένας

  Τρικούπης, (σε πολύ μεγάλο βαθμό) ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας

  Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας Ανδρέας Παπανδρέου και…τέλος.

  τα υπολοιπα 9/10 σημεια μπορουν να συνοψισθουν στα εξης 2 'χαρακτηρας' και 'στρατηγικη' - αυτα θα εξασφαλισουν και τα στηριγματα στο εξωτερικο (αφου
  πρωτα κερδισουν τον λαο στο εσωτερικο και τον αναδειξουν σε φορεα δυναμης).
  (ΟΚ δε θα μπω στον πειρασμο να σχολιασω ποια boxes κανει tick ο Σαμαρας).

 20. KM avatar
  KM 12/03/2011 04:34:16

  Ήμαρτον χαβιαροαριστερέ! Σε «θαυμάζω» πάντως που όλες αυτές τις ανάξιες σχολιασμού μπούρδες, τις ενδύεις με τόση σοβαροφάνεια! Για πες μας λοιπόν, αφού (με τα μυαλά σου) η κουτάλα αντί των ιδανικών γράφει την ιστορία, έναντι τίνος υλικού οφέλους τα 20 εκατομμύρια που έστειλες στην Σιβηρία θυσίασαν την ζωή τους και θανάτω πάτησαν τον πνευματικό θάνατο που «εμπορεύεσαι» και σε έστειλαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας για πάντα; Όπερ έδει δείξαι...

  • KM avatar
   KM @ KM 12/03/2011 04:38:42

   Πήγαινε ως σχόλιο στον 12/03 12:49 πμ (γνωστό ελληνόφωνο προοδέμπορα και τρολ).

   • KM avatar
    KM @ KM 12/03/2011 04:53:23

    02:49 πμ

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ KM 12/03/2011 10:51:24

   Εγώ πάλι σε θαυμέζω για το επίπεδο του διαλόγου που επιχειρείς καθώς και των επιχειρημάτων σου.
   Αναδεικνύεσαι σε γνήσιο πνευματικό τέκνο του Ισοκράτη, του Δημοσθένη και του Λυσία με τα γραφόμενα σου.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Κάποιος 12/03/2011 20:57:29

    Μπα, δεν «το έχω» το ρητορηλίκι. Όπως κι εσύ δεν «έχεις» την ειρωνεία.

 21. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 12/03/2011 09:45:05

  "Ξέρουμε τι απορρίπτουμε – ξέρουμε τι θέλουμε"

  Μη ξεχάσουμε αύριο τον " Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο"
  Μια ταινία που ενώνει.

 22. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 12/03/2011 22:03:40

  Που ενώνει όλους τους καλούς ανθρώπους της προδοσίας, απέναντι στην κακιά δεξιά. Όταν τουφεκίστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, βρέθηκε στην κρυψώνα του στην Καλλιθέα, ένας παράνομος ασύρματος που επικοινωνούσε με τους Βούλγαρους!

 23. Φρίξος Γιαννιός avatar
  Φρίξος Γιαννιός 27/03/2011 16:10:45

  Αγαπητέ κ. Μπαλτά,

  Αναφερόμενος στο άρθρο σας θα ήθελα να διατυπώσω τις απόψεις μου σχετικά με τη διεργασία αναζήτησης ηγετών. Προς ενημέρωση όλων μας οι ηγέτες δεν αναζητούνται αλλά αναδεικνύονται από μόνοι τους.

  Βασιζόμενος στις απλές αρχές της κοινωνιολογίας οι ηγέτες αναδεικνύονται στα πλαίσια συγκροτημένων ομάδων. Οι ομάδες αυτές επόμενο είναι ότι πρέπει να καθορίζονται από κοινές αρχές και κοινά αποδεκτές διαδικασίες λειτουργίας. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να είναι εσωγενείς δηλαδή να προσδιορίζονται από την ίδια την ομάδα και δεν πρέπει να επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες που αλλοιώνουν το κοινό αίσθημα αλληλεγγύης που εξασφαλίζει τη συνοχή της ομάδας.
  Μέσα λοιπόν από την ομάδα επακόλουθο είναι να δημιουργηθούν ηγέτες, όσο ποιο σύνθετοι είναι οι στόχοι της ομάδας τόσο ποιο δύσκολη είναι η επιλογή του κατάλληλου ηγέτη αλλά η ανάδειξή του καθορίζει επακριβώς τους στόχους της ομάδας.
  Επειδή δεν θέλω να πλατειάζω θα αναφερθώ σε αποτυχημένα παραδείγματα «ανάδειξης» ηγετών τα τελευταία χρόνια στα δύο Ελληνικά μεγάλα κόμματα. Η ανάδειξη έγινε χωρίς να υπάρχει συγκροτημένη ομάδα με πραγματικές αρχές και διαδικασίες. Επιπρόσθετα στα Ελληνικά κόμματα αυτοί που συγκροτούν τις ομάδες διανόησης ουδόλως διέπονται από προοδευτικές αντιλήψεις προσαρμογής στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, περισσότερο ή λιγότερο μάλιστα η θέση τους καθορίζεται από ιδιοτελείς σκοπούς ή δε προέλευσή τους σίγουρα προσδιορίζεται από μη φιλελεύθερα κέντρα δημιουργίας σκέψης και γνώσης ( Συνδικάτα, οικογενειοκρατία, πανεπιστημιακές οργανώσεις κ.λ.π.)
  Το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθούν οι ηγέτες και στη συνέχεια αυτοί να συγκροτήσουν τις ομάδες στήριξής τους. Θα θέσω ένα ερώτημα, από την ηγετική ομάδα π.χ. του Καραμανλή ( μιλάμε για το πρωθυπουργικό γραφείο) πόσοι νομίζετε επικοινωνούσαν μέσω του internet ? ή θέλετε να σας το θέσω αλλιώς το ερώτημα πόσοι νομίζετε εργάζονταν με Η/Υ??
  Από την άλλη η ηγετική ομάδα του κ. Παπανδρέου, πόσοι από αυτούς έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, γνωρίζουν τι θα πει ανάπτυξη και τεχνολογική προσαρμογή ( δεν μιλάμε να έχουν διαβάσει αυτή τη θεματολογία αλλά να την έχουν εφαρμόσει?)
  Εν κατακλείδι αυτό που θέλω να διατυπώσω είναι ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να συγκροτήσουμε με τη δική μας παρέμβαση, αναδεικνύοντας και προτρέποντας προσωπικότητες, να αναλάβουν την υποχρέωση συγκρότησης ομάδας που θα ασχοληθεί υπό την προτροπή των μέσων επικοινωνίας ( δεν μιλάω για τηλεόραση, το internet είναι το καλλίτερο μέσο αυτή τη στιγμή με δημοσκοπήσεις και ψηφοφορίες) με το θέμα του επανασχεδιασμού του κοινωνικοπολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Ομάδα διανόησης που θα συγκροτήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας, θα προσδιορίσει στόχους και θα επαναφέρει ελπίδα στον Ελληνικό Λαό. Σε αυτή την ομάδα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν «τέκτονες» όλοι οι άλλοι είναι ευπρόσδεκτοι απλώς να αξίζουν να συμπεριληφθούν στην ομάδα και αυτή την ομάδα μπορούμε να την προτείνουμε εμείς όλοι. Εάν συγκροτηθεί αυτή η ομάδα διανόησης τότε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε στη δημιουργία ηγετών που θα επαναφέρουν την ελπίδα στον Ελληνικό Λαό.

 24. Ελευθέριος Μπαλτάς avatar
  Ελευθέριος Μπαλτάς 28/03/2011 19:35:15

  Φοβάμαι ότι οι διαδικασίες είναι πολύ πιο σύνθετες και συγκρουσιακές απ' ό,τι περιγράφουν κάποια αφηρημένα θεωρητικά μοντέλα της κοινωνιολογίας. Τα οποία δεν είναι αναγκαστικά "λανθασμένα", αλλά είναι τόσο "αληθινά" όσο κάθε θεωρητικό μοντέλο. Είναι κάποιες "αφαιρέσεις"...
  Δεν μπορείς από το έργο του Μάρξ ή του Κέϋνς ή του Χάγεκ ή του Φρήντμαν να καταλάβεις ένα συγκεκριμένο καπιταλιστικό σύστημα.
  Όπως δεν μπορείς από το έργο του Κλαούζεβιτς να καταλάβεις ένα συγκεκριμένο Πόλεμο.
  Όμως τα μοντέλα τους σου επιτρέπουν κάποιες πρώτες προσεγγίσεις, τη δυναμική των γεγονότων και των σχέσεων, τις αντιφάσεις και τα σημεία καμπής μιας σύνθετης διαδικασίας.
  Αυτά δεν τα λένε τα "μοντέλα". Τα λέει η συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης αφού εφαρμόσεις το κατάλληλο μοντέλο.
  Η το συνδυασμό των θεωρητικών μοντέλων που ταιριάζει στην περίπτωση...

  Η ανάδειξη ηγεσίας περνά από πολύ πιο σύνθετους δρόμους και γίνεται με πολύ πιο σύνθετους τρόπους.
  Για παράδειγμα η "ομάδα" πρέπει να προϋπάρχει, αναμφίβολα.
  Αλλά μπορεί να αποτελείται από πολλά υποσύνολα διαφορετικού "ειδικού βάρους".
  Όταν κάποιο υποσύνολο αναβαθμίσει το δικό του ρόλο στη δυναμική της "ομάδας", όχι μόνο αναδεικνύεται αρχηγός άλλου τύπου απ' ό,τι πρίν, αλλά και η ίδια η δυναμική της ομάδας και η σύνθεσή της αλλάζει.
  Μπορει να συρρικνωθεί ή να διευρυνθεί.
  Μπορεί να αλλάξει και η φυσιογνωμία της, η απήχησή της, η σχέση της με τον άμεσο και απώτερο περίγυρό της κλπ.
  Αυτή είναι η διαλεκτική σχέση (εξόχως δυναμική και αναδραστική) του ηγέτη, που αναδεικνύεται και ανακαθορίζει την ομάδα που τον αναδεικνύει.

  Βλέπεις ότι με αυτή την (σχετικά) απλή διεύρυνση στο ανωτέρω μοντέλο που παρουσίασες - πρόσθεσα την αλλαγή ρόλων και ειδικού βάρους στα διάφορα υποσύνολα της αρχικής ομάδας - παράγεται ένα πολύ διαφορετικό φαινόμενο ανάδειξης ηγετών.
  Πάντως όχι αναγκαστικά με "παρθενογένεση".
  Κι επιμένω σε αυτό το τελευταίο, διότι συνήθως η αναζήτηση του "τέλειου ηγέτη", οδηγεί πολλές ομάδες να είναι για χρόνια "ακέφαλα σώματα".
  Και γύρω τους να περιφέρονται "ασώματες κεφαλές" που παριστάνουν τους "ηγέτες", αλλά μόνον ηγέτες δεν είναι.
  Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ο ηγέτης ο οποίος μπορεί να σπάσει τα κλειστά κυκλώματα, να δημιουργήσει κινηματική δυναμική μέσα στην ευρύτερη ομάδα κι ύστερα να την ανασυγκροτήσει και να διευρύνει τα όριά της και την ηγεμονία της.
  Όχι ο... "Μεσσίας" που θα κατέλθει εξ Ουρανών να οδηγήσει τον "ταλαίπωρο λαό του Θεού στη Γή Χαναάν".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.