#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2010 20:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξέρεις από ΕΣΠΑ; Ξέρεις από κοροϊδία

Μια φορά κι έναν καιρό, η κυβέρνηση μιας χώρας έδωσε ένα καρότο σε ταλαίπωρους από την κρίση μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που το ονόμασε ΕΣΠΑ. Αυτοί το κυνήγησαν μη έχοντας άλλη επιλογή. Στα μισά του δρόμου εκείνοι που αποφασίζουν το έκοψαν στη μέση. Ετσι οι περισσότεροι επιχειρηματίες έμειναν να κοιτούν τους άλλους κι αυτοί που περίμεναν ότι θα πάρουν μια μπουκιά εξακολουθούν να παραμένουν νηστικοί. Και δεν έζησε κανείς καλά, αλλά χειρότερα...

Ογκώδεις φάκελοι που χαρακτηρίστηκαν «πλήρεις» στοιβάζονται στα γραφεία τους. Τους τοποθετούν πάνω στις ταμειακές μηχανές, οι οποίες -άδειες πλέον- αποτελούν πρώτης τάξεως χώρο για να ακουμπούν την απίστευτη χαρτούρα που θα τους εξασφάλιζε ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Με απόγνωση κοιτούν τα μπλοκ επιταγών που έμειναν χωρίς σελίδες και τα τιμολόγια που έκοψαν για να αναβαθμίσουν την επιχείρησή τους, επειδή οι κυβερνώντες τούς υποσχέθηκαν αυτό που δικαιούνται αλλά δεν εισέπραξαν: την ενίσχυσή τους μέσω ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότησή τους από κοινοτικά κονδύλια.Χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στενάζουν, χρωστώντας στις τράπεζες τα δάνεια που πήραν για να εκσυγχρονίσουν τα μαγαζιά τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, όπως προέβλεπαν οι όροι των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ). Αλλοι, για να αποφύγουν τον δανεισμό, ξόδεψαν και τα τελευταία ευρώ των κεφαλαίων που με κόπο είχαν συγκεντρώσει, ελπίζοντας μάταια, όπως αποδείχθηκε, ότι το ΕΣΠΑ θα «τρέξει» σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Οταν κατέθεσαν τους φακέλους τους, το ποσό που προβλεπόταν να δαπανηθεί ήταν 1.050.000.000 ευρώ και στην πορεία -και αφού είχαν πάρει υψηλές βαθμολογίες και είχαν ξεκινήσει τις επενδύσεις- το ποσό αυτό μειώθηκε στο μισό. Ετσι, έμειναν να κοιτούν την πολύ καλή βαθμολογία τους, τους ωραιότατους πλήρεις φακέλους που κατέθεσαν και τα δάνειά τους να τρέχουν. Την πάτησαν δηλαδή όπως ο μαθητής που γράφει 19 στις Πανελλήνιες και ενώ η βάση της σχολής την προηγούμενη χρονιά ήταν 18, ανέβηκε στο 19,5. Μόνο που σ' αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται η μεγάλη ζήτηση, αλλά η έλλειψη κονδυλίων.

Πού είναι η αξιολόγηση

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμα και αυτοί που πέρασαν τις... εξετάσεις παραμένουν απλήρωτοι. Κι αυτό διότι δεν έχει ξεκινήσει καν η αξιολόγησή τους, ο έλεγχος δηλαδή των τιμολογίων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Ιούλιο.

«Δεν υπάρχει καν κωδικός για να εκταμιευτούν αυτά τα λεφτά», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. «Ούτε ξέρουμε πότε θα τα πάρουν οι δικαιούχοι». Στην ερώτηση τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι και πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Τον σταυρό τους... Δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έλεγχοι, που σημαίνει ότι τη φετινή χρονιά τη χάνουμε. Τους έχουμε πει να μας δανείσουν χρόνο αφού δεν έχουν χρήματα να μας δώσουν».

Χρήματα λοιπόν δεν υπάρχουν. Πώς γίνεται όμως αυτό, αφού η Ε.Ε. μας δίνει ζεστό χρήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ; Πολύ απλά, διότι το κράτος δεν έχει να συμπληρώσει τη δική του συμμετοχή. «Το φρενάρουν διότι δεν έχουν να βάλουν το κομμάτι του δικού τους "ρεφενέ" στο πακέτο», υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έχει καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση που συζητείται αυτές τις μέρες. «Από τις 31 Ιανουαρίου η χώρα παραμένει χωρίς αναπτυξιακό νόμο, κάτι που είχαν δηλώσει ότι θα κάνουν στο πρόγραμμα των 100 ημερών. Αν υπολογίσουμε ότι ένας νόμος χρειάζεται συνήθως ένα χρόνο για να έχει επίδραση στην οικονομία, φοβάμαι ότι το χάσαμε το τρένο. Ολες οι κυβερνήσεις του κόσμου χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που οδηγούν στην ανάπτυξη για να βγουν από την κρίση, εκτός από τη δική μας. Είμαστε στην 23η θέση από τους 27 της Ε.Ε. στην απορρόφηση, την ώρα που βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση απ' όλους».

Την απορία του και τη δυσαρέσκειά του για το θέμα αυτό είχε εκφράσει τον περασμένο Μάιο και ο Αουρέλιο Σεσίλιο, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. «Δεν κατανοώ πώς είναι δυνατόν μια χώρα που αναμένει χιλιάδες άνεργους να μη χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που έχει για να βελτιώσει την κατάστασή της», είχε πει τότε κάνοντας λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που προκαλούν άμεσο κίνδυνο όχι μόνο για απώλειά τους αλλά και για επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε.

«Το ελληνικό Δημόσιο έχει δυσκολία πληρωμών. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ΕΣΠΑ να καλύπτεται από την Ε.Ε., αλλά το 20-30% της εθνικής συμμετοχής δεν μπορούν να το καταβάλουν, παρ' όλο που υποτίθεται ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί», επισημαίνει ο προϊστάμενος Οργάνωσης Πληροφορικής και Ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ που συμμετέχει και στην επιτροπή προέδρων αξιολόγησης των ΠΕΠ. «Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι που είχαν έρθει να ελέγξουν ζήτησαν πράξεις και όχι εξαγγελίες, υπενθυμίζοντάς μας ότι μας δίνουν δωρεάν χρήμα και δεν το παίρνουμε».

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΑΝ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

«Οι καθυστερημένες, αποσπασματικές και πρόχειρα σχεδιασμένες πολιτικές της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη ασφυκτική οικονομική τους κατάσταση, απειλώντας ουσιαστικά την επιβίωσή τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και ευημερία της χώρας, καθώς η συμβολή τους στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη είναι τεράστια και ουσιαστικά αποτελούν την ελπίδα για την οικονομία της χώρας».

Αυτή η περιγραφή δεν ανήκει σε βουλευτή της τωρινής μείζονος αντιπολίτευσης. Αποτελεί απόσπασμα κοινής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, τον Ιανουάριο του 2009. Μεταξύ αυτών και ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=214057

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pikras57 avatar
  pikras57 16/10/2010 21:07:16

  Μία μεγάλη απάτη αφορά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ μέχρο σήμερα!
  Όλες οι περιφέρειες έχουν πιάσει τον στόχο(!!!!!!!)
  ΠΧ στη Θεσσαλία η απορροφητικότητα σήμερα ξεπερνά το 17% και στο τέλος του 2010 θα φθάσει το 20%!!!!!!!!!
  Τελικά τι έργα γίνονται στη θεσσαλία και εμείς η πολίτες δεν τα βλέπουμε;
  Μήπως τελικά έχουν μεταφέρει πληρωμές έργων από το Γ ΚΠΣ που είχαν υπερβεί τον προυπολογισμό του προγραμματος!
  Να λοιπόν πεδίο δοξης λαμπρό για τη ΝΔ!
  Να ζητήσει αναλυτικά όλες τις πληρωμές και το έργο που αφορούν!
  Και θα γελάσει κάθε πικραμένος.
  Γιατί, όταν το Πρόγραμμα Δημόσιων επενδύσεων έχει πετσοκοπεί κατά το 1/3 σε σχέση με αυτό του 2009,πώς δικαιολογέιται αυτός...ο οργασμός πληρωμών;
  Γιατί ούτε έργα βλέπουμε, ούτε κατασκευαστές ...εξοφλημένους!!!

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 16/10/2010 22:28:22

  Το κόλπο, περί κόλπου πρόκεται μαφιόζικου, είναι απλό.

  Πρέπει ολόκληροι τομείς της ελληνικής οικονομίας να απαξιωθούν και να υποτιμηθούν. Εν ολίγοις να κλείσουν επιχειρήσεις και να μείνει το τοπίο άδειο. Βομβαρδισμένο. Μπατιρημένο.

  Ωστε να έλθουν μετά και να αγοράσουν μισοτιμής.
  Οτι τραβάει η ψυχούλα τους.

  Μην περιμένετε ως τότε, ούτε δημόσιες επενδύσεις, ούτε επιδοτήσεις, ούτε δάνεια.

  Τι νομίζετε; Ότι οι τράπεζες είναι οι φύλακες της εθνικής οικονομίας; Τι είναι οι τράπεζες; Οργανισμοί ταγμένοι στην ευημερία και την προκοπή του έθνους; Από που συνάγεται αυτό; Από το ότι χρηματοδοτούνται με 1% από την ΕΚΤ και δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις με το σταγονόμετρο με ...πόσο επιτόκιο και τι όρους ρε παιδιά;

  Μην περιμένετε λοιπόν βοήθεια εσείς επιχειρηματίες από κανέναν. Δεν προβλέπεται βοήθεια. Προβλέπεται γενική καταστροφή.

  Και βέβαια έχουν φροντίσει κατάλληλα και τους μισθούς. Μη όταν έρθουν να αγοράσουν μισοτιμής και πάνε να προσλάβουν και κάναν πεινασμένο έλληνα για υπάλληλο, χρειαστεί να πληρώσουν παραπάνω για μεροκάματα από ότι στα Σκόπια, τη Ρουμανία και τα παρόμοια.

  Σιγά την εξυπνάδα.
  Σιγά το κόλπο.

  Αλλού είναι το επικίνδυνο. Οτι ΚΑΝΕΙΣ, μα ΚΑΝΕΙΣ, δεν καταγγέλει πως η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, είναι ένας απλός εκτελεστής του σχεδίου. Εκτελεστής ναι. Αλλά όχι ο εγκέφαλος του σχεδίου της υποβάθμισης και υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας.

  Ο εγκέφαλος είναι η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

  Και απορώ γιατί η ΝΔ τους αφήνει στο απυρόβλητο.
  Τι σόϊ αντι-μνημονιακός αγώνας είναι αυτός ΝεοΔημοκράτες πατριώτες, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε εσείς.

  Θραξ Αναρμόδιος

 3. Φ.Σ. avatar
  Φ.Σ. 16/10/2010 23:22:44

  Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Αυτό που τους καίει είναι μη χαθεί το ΔΗΜΟΣΙΟ. Ολοι οι άλλοι είναι αναλώσιμοι...δεν φαίνονται.

 4. tony avatar
  tony 16/10/2010 23:37:35

  Ο εγκέφαλος είναι η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ...................
  Ψέμμα.
  Που τον βρήκαν τον εγκέφαλο όλοι αυτοί?
  Κουτουράδα τραβάνε και ελπίζουν να έχει σχέδιο ο Γιώργος.
  Αυτό που ζούμε είναι μια παρωδία παγκόσμιας δικτατορίας.
  Δεν είναι για κλαμματα για γέλια είναι.
  Θα λυθουμε στο γέλιο όταν βγει στην φόρα η ιστορία και δούμε το πετρέλαιο στα 1800 δολάρια το βαρέλι.
  Άμα είναι και χειμώνας?
  Τέλειο.

 5. spiros avatar
  spiros 17/10/2010 08:02:01

  Αγαπητοί φίλοι κανένα έργο δεν προχωρά. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο δεν προχωρούν την επένδυση αλλά περιμένουν να αποφασίσουν αν θα κλείσουν ή όχι. Ακόμη και τα Leader που απασχολούν την περιφέρεια δεν υπάρχει ζήτηση.
  Οι απορροφήσεις που οραματίζονται προέρχονται από πληρομές άλλων έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ.

  • pikras57 avatar
   pikras57 @ spiros 17/10/2010 10:53:44

   ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.