#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2008 19:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξέπλυμα χρήματος με κρατική …εγγύηση;

Μείζον θέμα ηθικής τάξεως για τον Υπουργό Οικονομίας και τον «εκλεκτό» του, Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας τη Ελλάδος, δημιουργεί η προσφορά από την τράπεζα υπηρεσιών … φοροαποφυγής και ενδεχομένως ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (!!!). Σύμφωνα με ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες οικονομικά ισχυρούς πελάτες της να ανοίγουν λογαριασμούς στη Νήσο Γκέρνσεϊ της Μάγχης (γνωστό διεθνή φορολογικό παράδεισο) και να εκτελούν πλήθος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σε πλήρες καθεστώς μυστικότητας! Μάλιστα, η διοίκηση της Εθνικής, με τις «ευλογίες» του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει κάθε όριο θρασύτητας στην παροχή υπηρεσιών… φοροαποφυγής, δεδομένου ότι τις διαφημίζει πλέον ανοικτά σε Έλληνες πελάτες της, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, όπου δίνει στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση και τηλέφωνα) καθ’ όλα… ελληνικά, για υπηρεσίες που παρέχονται από θυγατρική της στο Γκέρνσεϊ. Στην πραγματικότητα, η Εθνική διατηρεί στο Γκέρνσεϊ μια θυγατρική εταιρεία-σφραγίδα, χωρίς προσωπικό και πραγματικές οικονομικές δραστηριότητες, ενώ η παροχή των υπηρεσιών της γίνεται από τα γραφεία της τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και από τη θυγατρική της στο Λονδίνο.


Το θέμα είχε αναδείξει στις 23 Μαρτίου 2008 ΤΟ ΠΑΡΟΝ με τίτλο “Κρυφά Λιχτενστάιν στο κέντρο της Αθήνας” σε ρεπορτάζ του Νώντα Χαλδούπη. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται τόσο η Εθνική, όσο και η ALPHA, καθώς και η ερώτηση που κατέθεσε για τις δύο τράπεζες ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή. Το σχετικό λινκ του ρεπορτάζ είναι: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=25235&colid=37&catid=27&dt=2008-03-23

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2008 20:27:23

  unfair... ΟΛΕΣ οι τράπεζες έχουν νομιμες υπηρεσίες υπηρεσίες offshore λογαριασμών. ΟΛΕΣ και οι ξένες, και η Ελληνικές. Οι ιδιωτικές τράπεζες θέλουν να κρύβονται κάτω από την τιμολογιακή πολιτική της Εθνικής και όποτε η Εθνική πάει να εξασκήσει και να καρπωθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα τα σκυλιά γαυγίζουν ποικιλοτρόπως.

  Επειδή σε αυτήν την ιστοσελίδα και εσείς και σοβαροί σχολιαστές σας έχετε παρουσιάσει εκτενώς την απαξιώση των εταιριών του ευρύτερου δημόσιου από τις ιδωτικές εταιρίες, σας λέω αυτό που μεταφέρετε εσείς είναι, άθελά σας μάλλον, στο ίδιο μήκος κύματος.

  Παρακαλώ, πέρα από την δημοσίευση αυτού του σχολίου,να σκεφτείτε δική σας ανάρτηση με αυτήν ακριβώς την πιθανή θεώρηση. (ειδεμή θα βάλω τον Προφήτη να κυνηγάει εσάς)

  Επί Καρατζά, για πρώτη φορά τόλμησε λιγάκι να κουνηθεί η Εθνική, δειλα και ήπια για να μην ενοχλήσει αυτούς που είχαν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή. Με καταλάβατε?

  ΥΓ Δεν εργάζομαι ούτε εκπροσωπώ την Εθνική.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2008 20:46:41

  Θα πάω να δω. Ωστόσο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταφέρετε ότι ένας τρελλός στο ιντερνετ τους θεωρεί αφελείς βλάκες ή, το πιθανότερο, υπαλληλάκια.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2008 20:51:27

  Τίποτα...Ο αλφα έχει κάτι μπάτσους να κουβεντιάζουν στο λος αντζελες...

 4. ataksias avatar
  ataksias 14/04/2008 20:56:18

  Το θέμα είχε αναδείξει στις 23 Μαρτίου 2008 ΤΟ ΠΑΡΟΝ με τίτλο "Κρυφά Λιχτενστάιν στο κέντρο της Αθήνας" σε ρεπορτάζ του Νώντα Χαλδούπη. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται τόσο η Εθνική, όσο και η ALPHA, καθώς και η ερώτηση που κατέθεσε για τις δύο τράπεζες ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή.

  Το σχετικό λινκ του ρεπορτάζ είναι:
  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=25235&colid=37&catid=27&dt=2008-03-23

  α.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2008 21:31:35

  Το Παρόν βάζει πληρωμένες καταχωρήσεις και όταν το βλέπω να κρέμεται στο περίπτερο πάω στο απέναντι πεζοδρόμιο.
  Το έχω ξαναπεί: Η μεγάλη διαπλοκή δεν είναι η ιντραΧ ή η Ψακτορ . Είναι η Τραπεζα (οι εξής δύο που θέλουν να γίνουν τρεις). Της δουλειάς είστε θα ξέρετε ποσα χρωστάνε οι εφημεριδούλες και τα κανάλια και ενίοτε οι δημοσιογράφοι και σιγά μην μιλήσει κανείς. Ερωτας με τον δεσμοφύλακα. Μόνο οι βιομήχανοι δαπλέκονται? (Ωχ όποτε λέω τέτοια στην φίλη μου την δημοσιογράφο με αποπέμπει...)

 6. Greek Rider avatar
  Greek Rider 14/04/2008 22:54:16

  Τις φοροαπαλλαγές που τους προσφέρει η Εθνική Τράπεζα της «Ελλάδος» θα τις πληρώσουν αυτοί που διαμαρτύρονται για τις μικρές αυξήσεις μισθών και πλήττονται σήμερα περισσότερο από όλους από τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα. Τουλάχιστον από την Εθνική που το δημόσιο ελέγχει μέσω ενός μικρού ποσοστού και των ασφαλιστικών του ταμείων (που έχουν αθροιστικά μεγάλο ποσοστό) δεν το περίμενα. Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός στην πράξη. Κανείς δεν τον αποδέχεται αλλά όλοι τον ακολουθούν. Εδώ είμαστε μπροστά στην χειρότερη αποθράσυνση του κεφαλαίου. Όταν τα πράγματα φτάνουν μέχρι εκεί ξέρουμε πόσο λίγες θα είναι ακόμη οι ώρες τις επιφανειακής δημοκρατίας που ζούμε.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/04/2008 00:47:18

  Εν τάξει, μπορούμε να λέμε ότι ναναι.

  Η Εθνική (και η οποιαδήποτε τράπεζα έχει θυγατρική ή κατάστημα σε άλλη χώρα), δεν δίνει φοροπαπαλλαγές. Τα καθεστώτα των χωρών δίνουν φοροαπαλλαγές. Η Κύπρος έδινε ορισμένα φορολογικά προνόμια σε κυπριακές εταιρίες offshore και μη. Το μάζεψε όταν μπήκε στην ΕΕ. Η Ιρλανδία έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τέτοια.

  Ξέπλυμα χρήματος κάνουν πρωταρχικά τα κράτη. Π.χ. δεν ρωτάμε πόθεν έσχες εάν αγοράσεις ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου... Το σημαντικό χρήμα που μπήκε ήταν χρήμα κάτω από τα στρώμματα (ελληνικά, ελβετικά κλπ). Μπορεί να μπήκε και άλλο πιο σκούρο. Η ευμάρεια γύρω σας είναι πρωταρχικά δανεισμός και δευτερευόντως το άλλο (αλλά όλο και λιγότερο γιατί σφίγγουν οι αμερικανογενείς μηχανισμοί -- και τώρα που το είπα αυτό όλοι θα στραφούν υπέρ του ξεπλύματος)

  Η Εθνική κάνει ότι κάνει η HSBC η Bank Soyuz (αν τις το επιτρέπει η ρωσική κεντρική τράπεζα...) ή η Citibank, η Πειραίως οι πάντες. Δεν έχει να κάνει με κανέναν νεοφιλελευθερισμό ή δημοκρατία. Είναι σαν να έχει η πιάτσα 10 μανάβηδες, όλοι έχουν φράουλες, αλλά, όχι, εκείνος με το μουστάκι και ταμπέλα ΕΤΕ δεν πρέπει να έχει.

  Δεν στηρίζω τον Αράπογλου. Τον μανάβη που δεν αφήνει η κλίκα να πουλάει φράουλες στηρίζω. Ρωτήστε κανέναν ορκωτό ελεγκτή (εάν δεν εμπιστεύεστε τους τραπεζίτες--και καλά κάνετε)

  Για τους Πασόκους βουλευτές, το σχόλιό μου ισχύει. Ε, του Δραγασάκη ίσως να του το εξηγήσει κάποιος, θα το καταλάβει...

  και σε όλους καληνύχτα.

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/04/2008 02:00:24

  Να ακούμε τον "Αρχαιοπτέρυξ".

  Πλειστάκις με τον ντόρο, για σκάνδαλο ή "σκάνδαλο", κάποιο ανταγωνιστικό ή επιδιωκόμενο συμφέρον προωθεί τη "θέση" του.

  Μετά η υπόθεση "θάβεται".

  Πρόχειρο παράδειγμα : θυμάστε μια φασαρία για τους ψύκτες νερού και ένα επικίνδυνο χημικό που περιείχαν;
  Ξανακούσατε τίποτα;

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/04/2008 10:06:51

  Προφήτη, φυσάει διαφορετικός αέρας εξω ή μου φαίνεται?

 10. Swell avatar
  Swell 15/04/2008 10:53:05

  Μήπως τελικά χρειαζόμαστε περισσότερες ΦΟΛΕΣ;

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/04/2008 14:05:15

  Μερικά έργα έχουν ωραίες εικόνες. Στο Σατυρικόν, η δημοκρατία διαλύεται και ο ρωμαίος ευπατρίδης ξέροντας ότι έρχονται οι πραιτωριανοί κάνει μπάνιο και αυτοευθανασία...ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΡΟΤΟΠΗ, η ζωή είναι ωραία.

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/04/2008 16:01:07

  Αρχαιοπτέρυξ, τελευταία, δεν σε καταλαβαίνω στα σύντομα.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/04/2008 16:43:46

  ψυχανεμιζόμουν προφήτη, αλλαγές γεύσης στον αέρα ανεπαίσθητες, δεν βλέπεις εσύ τίποτα, μπορεί να κάνω λάθος...τίποτα.

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/04/2008 17:11:06

  να μην μασάω λόγια. Ισως επηρεασμένος από αυτά που γράφτηκαν για το περιοδικό ψάχνω να δω αν υπάρχει αλλαγή στο ύφος ή στους συμμετέχοντες... ίσως είναι η αλλαγή του site.

 15. Factorx avatar
  Factorx 15/04/2008 19:35:38

  archaeopteryx: Τζάμπα προβληματίζεσαι. και μεταξύ μας επειδή σε πατρακολουθώ τόσον καιρό, δεν περίμενα να έχεις αμφιβολίες.

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/04/2008 00:16:30

  Η κυνικότητα γίνεται παράνοια καμμιά φορά (λαϊκά φύλαγε τα ρούχα σου...) Ελειπαν οι συνήθεις σχολιάζοντες. Ο εθισμός του blogging και του "σχολιάζειν".

 17. Factorx avatar
  Factorx 16/04/2008 00:18:24

  Είοε κανένας οτι η μετάβαση σε μια νέα εποχή θα είναι εύκολη; Δίνουμε κι εμείς τις δικές μας μάχες και ζητάμε κατανόηση - χωρίς εκπτώσεις απο μέρους μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.