Ξένοι αναλυτές: Ο Τσίπρας δύσκολα θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
09/02/2015 13:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξένοι αναλυτές: Ο Τσίπρας δύσκολα θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Τα σοβαρά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που πιθανότατα να οδηγήσουν σε ρήξη, τονίζουν πολλοί αναλυτές σε ξένα ΜΜΕ μετά την ομιλία Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ» ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Προειδοποιεί επίσης ότι αυτές οι εξαγγελίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις προσεχείς εβδομάδες. Ο δε Evans –Pritchard Ambrose της Telegraph του απαντά: «Πολύ φασαρία από οικονομικούς ‘λογιστάκους’. Οι αληθινοί παίκτες είναι η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Ρέντσι, ο Ομπάμα και ο Σι Τσινπίνγκ».

Ο Peter Spiegel των Financial Timesτονίζει το σφάλμα του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου.«Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε» σχολιάζει χαρακτηριστικά. Ενώ ο Wolfgang Münchau συμπληρώνει: «Ήταν μια εντελώς καταστροφική εβδομάδα οικονομικής διπλωματίας. Το μόνο που μας χωρίζει από το Grexit είναι μερικές ακόμα εβδομάδες σαν αυτή».

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Βουλευτές υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την εφαρμογή μίας συμφωνίας-γέφυρας έως τον Ιούνιο». Παράλληλα το άρθρο αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πλήρως ότι υποσχέθηκε προεκλογικά.

Το BBCυπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πως θα υπάρξει περιορισμός των δαπανών που οφείλονται στην γραφειοκρατία, ενώ τονίζει επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα «μείνει πιστή σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά». Όπως αναφέρει, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιθυμεί να εκπληρώσει το χρέος της. Εάν το επιθυμούν και οι εταίροι μας, είναι ευπρόσδεκτοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε πως το χρέος θα καταστεί βιώσιμο».

www.ft.com, www.bbc.com, twitter.com, www.bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.