#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2009 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντόρας πεσούσης…

Του Αλέξανδρου Τάρκα * Η βασίλισσα ήταν, πολιτικά, γυμνή. Η πολύ-διαφημισμένη ως ανίκητη, όπως πράγματι ήταν, σε όλες τις εκλογές από το 1989 ως σήμερα, ηττήθηκε στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση της καριέρας της. Η, επί σειρά ετών, λουσμένη από τους προβολείς της δημοσιότητας τυφλώθηκε, όταν έπεσε πάνω της το ισχυρό φως της απαιτητικής ιδεολογικής αντιπαράθεσης….

 …Οι πολιτικοί και, κυρίως, οι ηγέτες δεν κρίνονται στις εύκολες, αστραφτερές στιγμές, αλλά στις απαιτητικές και σκληρές ώρες της μάχης για το μέλλον της παράταξης και της χώρας τους. Η κ. Μπακογιάννη δεν κατάφερε να αντιληφθεί αυτήν την αυτονόητη πολιτική αλήθεια ή –ακόμα χειρότερο για την ίδια και για τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που είχε επικρατήσει-  αδιαφόρησε σκόπιμα. Επέλεξε να δώσει την προεκλογική εσωκομματική μάχη της ΝΔ με όρους επικοινωνίας (όπως αποδείχθηκε, κι αυτούς λανθασμένους), μακριά από την πολιτική ουσία. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι συμβόλιζε ένα πολιτικό κεφάλαιο που έκλεινε, μια πολιτική  περίοδο που τερματιζόταν.

 Η πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλούσε, μονότονα, για το 1993, ξεχνώντας ότι ζούμε στο 2009. Επέμενε σε όρους παρελθόντος, ενώ οι ψηφοφόροι ζητούσαν διέξοδο στο μέλλον. Διαμαρτυρόταν ότι της καταλόγιζαν αμαρτίες του πατρός της, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Κων. Μητσοτάκης (ανεξάρτητα, αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την πολιτική ιστορία του) είχε πάντοτε θέσεις ουσίας.

 Όσοι προσπαθούσαν να μας πείσουν για την πολιτική ορθότητα και την κομματική χρησιμότητα της κας. Μπακογιάννη, υποβάθμισαν και προσέβαλαν τα σκεπτόμενα μέλη (και, κυρίως, τα χιλιάδες νέα μέλη!) της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς, δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μετά από μια μακρά περίοδο σκόπιμης από-αποϊδεολογικοποίησης θα εμφανίζονταν …περίπου από το πουθενά 780 χιλιάδες ψηφοφόροι αποφασισμένοι να αναμένουν, επί ώρες ολόκληρες, στις κάλπες, για να δώσουν μια συγκλονιστική και ξεκάθαρη εντολή δυναμικής επανεκκίνησης της παράταξής τους. Μιας παράταξης που δεν της αξίζει να φέρει το βάρος ούτε κατηγοριών για την κάθε Siemens, ούτε της αποδοχής του κάθε Σχεδίου Ανάν, ούτε του ιδεολογικού αυτο-ακρωτηριασμού.Κατόπιν αυτών, έληξε η πολιτική καριέρα της κας. Μπακογιάννη; Ασφαλώς όχι! Οι ανεπιτυχείς χειρισμοί της ως υπουργού Εξωτερικών και η, άνευ ιδεολογικών θεμελίων, προεκλογική ρητορική της δεν διαγράφουν άλλες ικανότητές της. Το 39% δε που την εμπιστεύθηκε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είναι πασιφανές ότι την καλεί να συμβάλει στην ενότητα της παράταξης και στην αξιοποίηση νέων, ικανών στελεχών που, ως τώρα, η προσφορά τους ίσως καλυπτόταν από την πληθωρική προβολή της κας. Μπακογιάννη. Τα στελέχη αυτά δεν αποτελούν πλέον μέρος κανενός μηχανισμού και θα είναι τα πρώτα που τρέξουν στον στίβο της προσυνεδριακής και συνεδριακής διαδικασίας του κόμματός τους. Μιας διαδικασίας που δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε μάχη τάσεων ή διαμάχη συνιστωσών, αλλά να αναδειχθεί σε άμιλλα ιδεών και νέων στελεχών.

 * Το άρθρο δημοσιεύεται στην ΑΞΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 06/12/2009 09:19:20

  Έχει πλάκα αυτή η ιστορία που κυκλοφορούν σήμερα οι διάφορες έντυπες πατσαβούρες ότι, λέει, τάχα ο Καραμανλής σαμποτάρισε την εκλογή της Ντόρας γιατί την κρίσιμη στιγμή που αυτή απαιτούσε εκλογή από το Συνέδριο, ο Καραμανλής έμμεσα πρόκρινε την εκλογή από τη βάση.
  Έχω την εντύπωση ότι είτε τη Ντόρα την ένοιζε μόνο η εκλογή της ανεξάρτητα από τις μελλοντικές προοπτικές της Ν.Δ. είτε είναι απλά πολιτικός στόκος.
  Όταν η βάση ζητάει απελπισμένα να πάρει μέρος στην εκλογή αρχηγού, πόσες πιθανότητες θα είχε η Νέα Δημοκρατία να ξανααποκτήσει έρεισμα στην κοινωνία εάν εξέλεγε αρχηγό μέσω του Συνεδρίου;
  Μήπως βιαστήκαμε να ξεχάσουμε ότι χάσαμε με πάνω από 10% διαφορά από το πασόκ;
  Αρχηγός εκλεγμένος από συνέδριο θα ήταν πάντα υπό αμφισβήτηση από τον ίδιο το νεοδημοκρατικό λαό, που χρόνια τώρα καλείται να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, παρόλο που οι κορυφαίες αποφάσεις παίρνονται από κλειστά κλάμπ για λογαριασμό του.
  Εάν είχαμε εκλέξει αρχηγό από το Συνέδριο δεν θα είχε κάνενα πρακτικό λόγο ύπαρξης το μέγεθος "συσπείρωση".
  Η δυναμική και οι προοπτικές του κόμματος για το μέλλον θα ήταν το απόλυτο μπιλοζίρι.

 2. Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ avatar
  Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 06/12/2009 09:30:22

  Η εσωτερική εκλογική διαδικασία (στη ΝΔ) έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της συνύπαρξης των οργανωμένων συμφερόντων και του απλού νδμοκρατη που αγωνιά για την παράταξη, το μέλλον της χώρας και απαιτεί κοινωνικά δικαιώματα.
  Κατά ποσό οι δυο αυτές συνιστώσες θα μπορέσουν (δλδη συμφέροντα και ανεξάρτητες φωνές) στο μέλλον να συνυπάρξουν;
  όταν η κάθε ανεξάρτητη φωνή εδώ και αρκετά χρόνια έχει βρεθεί στο περιθώριο του κόμματος;
  ή έχετε την εντύπωση ότι οι βουλευτές, πολιτευτές κτλ στην εσωκομματική διαδικασία που θα ακολουθήσει πριν το τακτικό συνέδριο δεν θα επιβάλουν ( ενόψει και δημοτικών- περιφερειακών εκλογών) στα κομμωτικά όργανα τους “δικούς τους” , με ότι αυτό συνεπάγεται για την οργανωτική αναβάθμιση- εξέλιξη που έχει ανάγκη το κόμμα της ΝΔ.
  Ήδη τα μαχαίρια έχουν βγει και ακονίζονται…

  Eν κατακλείδι το ερώτημα που τίθεται είναι:
  υπάρχει χώρος για γραμμές σκέψης που θέλουν εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον στη ΝΔ;

 3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 06/12/2009 10:11:17

  στα λογια ΣΑΜΑΡΑΣ
  στην πραξη ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ?

  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ηταν μουγκος στην πολιτικη της ΝΤΟΡΑΣ

 4. Y. avatar
  Y. 06/12/2009 10:46:45

  Διαβάστε για το πως τον Σεπτέμβριο του 2008 (έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι) σε συνάντηση με τον Μιλόσοσκι, η Ντόρα Μητσοτάκη ούσα ΥπΕξ, πούλησε στους σκοπιανούς και αμερικάνους την ελληνική θέση για το Μακεδονικό.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8742863

  • Κώστας Θ. avatar
   Κώστας Θ. @ Y. 06/12/2009 10:56:05

   Γειά σου Υ !
   Το διαβάζω αμέσως..

 5. kanis avatar
  kanis 06/12/2009 10:47:17

  Εκείνος ο Πάφραλης (Τουρκοπόντιος κι όχι αμειγής Πόντιος) ο Ψωμιάδης τί έγινε;

  • Y. avatar
   Y. @ kanis 06/12/2009 10:49:49

   …….still, στο κρεβάτι του πόνου!

   • kanis avatar
    kanis @ Y. 06/12/2009 10:54:42

    Yes..but laughing all the way to the bank?

  • dr.thess avatar
   dr.thess @ kanis 06/12/2009 12:05:24

   τι να γινει? θα το ριξει παλι στα τουρκοσκυλάδικα ρεμπετικα και σε αφιερωματα στην μαντουμπαλα

   • kanis avatar
    kanis @ dr.thess 07/12/2009 00:01:08

    Ο Καζαντζίδης είναι γνήσιος Πόντιος.
    Ο άλλος αποδείχτηκε...ντεμέκ!

 6. ΚΟΥΤΣΟΣ avatar
  ΚΟΥΤΣΟΣ 06/12/2009 11:54:31

  Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΑΡΚΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΝΣ
  ΑΥΤΗ Η ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΝΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΤΑΙΖΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ 70 ΚΑΙ ΤΟ 80 ΚΑΙ ΤΟ 90 ΚΑΙ ΤΟ 2000
  ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΟΛΟΥΣ... ΑΛΛΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
  ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ???????????????

 7. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 06/12/2009 11:54:42

  ....αυτών γαρ σφετέρησιν ατασθαλίησιν όλοντο,
  νήπιοι, οί κατα βούς Υπερίονος Ηελίοιο
  ήσθιον· αυτάρ ο τοίσιν αφείλετο νόστιμον ημαρ...

  Ομήρου Οδήσσεια ( Ραψωδία ά )

 8. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 06/12/2009 15:35:23

  "Αν η κυρία Μπακογιάννη θέλει να μάθει κάτι από την ήττα της, ας ξαναδεί το χαμόγελό της στον καθρέφτη των ΜΜΕ. Ισως δει τότε αυτό που είδαν οι περισσότεροι οπαδοί του κόμματός της..."
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_39_06/12/2009_382219

  • Y. avatar
   Y. @ B.K.Σ. 06/12/2009 15:51:16

   ....αν και με επί μέρους αντιρρήσεις, η σημειολογία του καθρέφτη τα λέει όλα!

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ Y. 06/12/2009 16:33:51

    Αγαπητέ Υ, η ηθική ακεραιότητα είναι το πρώτο κριτήριο και αμέσως έπεται και η διάθεση σύνθεσης. Αν αυτά υφίστανται, ε μετά ο καλός ο μύλος όλα τ΄ αλέθει, :)

    • Y. avatar
     Y. @ B.K.Σ. 06/12/2009 16:48:27

     Υποθέτω αναφέρεσαι στο ερώτημα μου περί μάθησης. Αν είναι αυτό, θέλω λεπτομέρειες στο σχόλιο σου για το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι. Δε ψαρεύω. Πραγματικά δεν γνωρίζω, και θέλω να μάθω.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ B.K.Σ. 06/12/2009 16:50:21

     όχι όχι αναφέρομαι στις ενστάσεις σου στο κείμενο του Χαρίδημου Τσούκα. για το άλλο σου έγραψα, είναι σε moderation λόγω λινκ.

    • Y. avatar
     Y. @ B.K.Σ. 06/12/2009 17:08:29

     Επί μέρους ενστάσεις πάντα υπάρχουν, και σε όλα. Πλήρης ταυτότητα απόψεων, ούτε ο τέντζερης με το καπάκι. Αναμένω για Ελσίνκι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.