22/01/2008 02:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντροπή μας (ακόμα μια φορά)

Όπως ανέφεραν οι ειδήσεις, η ΕΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα για όλες τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από φωτιές, να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση, διότι αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. Το ψήφισμα υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) και όλων των παρατάξεων… εκτός μίας. Guess who? Της δικής μας, φυσικά. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ως δικαιολογία ότι αυτό είναι παρέμβαση στο …Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 24, περί δασικών εκτάσεων και δασών). Εκτός, αυτού, οι ειδήσεις ακόμα και των κρατικών καναλιών ανέφεραν ότι 2.000 και πλέον στρέμματα στη Ζαχάρω «παραχωρήθηκαν» για «ήπια τουριστική ανάπτυξη» σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κόμματα ότι δεν είμαστε σύμφωνοι και ότι δεν αδιαφορούμε: Υπογράψτε την petition για την προστασία των δασών. Οι τωρινές 145.000 υπογραφές είναι πάρα πολύ λίγες - οφείλουμε να τις κάνουμε 2.000.000, αφού η αίτηση αυτή θα σταλεί στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στον ΟΗΕ. www.petitiononline.com/forestgr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cyrusgeo avatar
  cyrusgeo 22/01/2008 09:44:39

  http://gravityandthewind.blogspot.com/2007/11/blog-post_19.html

 2. cyrusgeo avatar
  cyrusgeo 22/01/2008 09:45:42

  Αφελές, ασαφές και ανακριβές το περιεχόμενο της "petition"...

 3. miaou avatar
  miaou 22/01/2008 10:19:38

  @ cyrusgeo
  Που είναι τελικά το "Αφελές, ασαφές και ανακριβές";
  Υπερισχύει τελικά η εθνική νομοθεσία της κοινοτικής; Βλέπε "Βασικός Μέτοχος" κτλ;
  Εκτός από το τυπικό, υπάρχει όμως και η ουσία:
  Είναι κανείς ακόμη και τώρα στη χώρα αυτή, πλήν οικοπεδοφάγων και λοιπών συγγενών δυνάμεων, υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 24;
  Εδώ ροκανίζουν εργολάβοι.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 22/01/2008 12:07:55

  Δεν έκανα κάν τον κόπο να το διαβάσω έστω κι αν έχουν δίκιο. Η Ελλάδα δεν το υπέγραψε και δεν τη δεσμεύει. Κακώς αλλά έτσι είναι. Τις φωτιές τις έβαλαν για να φάνε τα οικόπεδα.

 5. alexandra avatar
  alexandra 22/01/2008 15:22:32

  Δεν έχει να κάνει μόνο με τα δάση αυτή η στάση μας, αλλα με την όλη προλιτική για το περιβάλλον.Υπάρχει κάτι το νοσηρό στην Ελλάδα, που σε εξαγριώνει αν το σκεφτείς συνολικά. Η ιστορία με την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ενέργειας απο λιθάνθρακα, δεν μας λέει τίποτε; Ας δούμε τα ποσοστά καρκίνων που έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας,κυρίως στις περιοχές που συζητούνται.Ας δούμε την πολιτική για την διαχείρηση των επικίνδυνων αποβλήτων. Ο 3ος κόσμος της Ευρώπης.
  Σήμερα οι εφημερίδες αναφέρουν οτι Ο Επίτροπός μας στην ΕΕ, που παρεπιπτόντως ειναι και του Περιβάλλοντος και της ΝΔ, αναφέρεται στην απαξιωτική στάση του Υπουργείου και την παρελκυστική του τακτικη του σε θέματα περιβάλλοντος. Και βέβαια, τα θέματα υγείας δεν ενδιαφέρουν τους εργολάβους και τις κατασκευαστικές, ενδιαφέρουν ομως εμας γιατι για την ζωή μας πρόκειται.

 6. cyrusgeo avatar
  cyrusgeo 22/01/2008 15:53:13

  Πέρα από την οργή κατά των εμπρηστών, των οικοπεδοφάγων και λοιπών καθαρμάτων (την οποία μοιράζομαι), τη διαβάσατε την "petition" όπου παραπέμπετε; Δεν κάνει αναφορά σε τίποτε συγκεκριμένο και δεν ζητά τίποτε συγκεκριμένο από κανέναν συγκεκριμένα. Γιατί να θέλει να υπογράψει κανείς ένα τέτοιο (αφελές και ασαφές, επαναλαμβάνω) κείμενο;

  Η ανακρίβεια έγκειται στην "πληροφόρηση" που προέρχεται από το κείμενο που κυκλοφορεί υπό μορφήν chain-mail και που μέρος του ενσωματώσατε στο ποστ σας: το ψήφισμα το ψήφισαν όλοι. Η ελληνική πλευρά δεν υποστήριξε την τροπολογία των Πράσινων (όπου και η αναφορά στο άρθρο 24), η οποία, όμως, τελικά πέρασε. Θέλετε να τα ψάλλετε στην κυβέρνηση γι' αυτή της την αντίδραση, έξι μήνες μετά; Πολύ ωραία. Τα υπόλοιπα περιττεύουν, νομίζω...

  Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να δω έναν τομέα στην Ελλάδα που να μην είναι νοσηρός...

 7. miaou avatar
  miaou 22/01/2008 17:38:25

  Σε ένα σημείο έχει όντως δίκιο ο cyrusgeo, υπάρχει στο ψήφισμα μια ανακρίβεια: 'Οντως την τροπολογία των Πράσινων δεν την ψήφισαν οι πάντες.
  Την ψήφισαν όλοι οι άλλοι, πλήν Λακεδαιμονίων.

  Και πράγματι, δύσκολα θα βρείς έναν τομέα στην Ελλάδα που να μην είναι νοσηρός. Αλλά λοιπόν, τι να κάνουμε, να σηκωθούμε όλοι να φύγουμε;
  Όσο αντέχει κανείς, είναι καλύτερα να χρησιμοποιεί μάτια, αυτιά και ΣΤΟΜΑ. Προπάντων όμως το μυαλό.

 8. Π avatar
  Π 24/01/2008 08:46:13

  «Προπάντων όμως το μυαλό». Αναμφιβόλως...

  - Το μυαλό π.χ. που θα επέτρεπε όταν ό άλλος μας λέει ότι είναι αφελής και ασαφής η ΕΚΚΛΗΣΗ να μην του απαντάμε για την σχετική ισχύ ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σκεπτόμενοι δηλαδή το ΨΗΦΙΣΜΑ (και κάνοντας διπλό λάθος, γιατί το συγκεκριμένο ψήφισμα του Ευρ. Κοινοβουλίου είναι ευχολόγια και προτροπές, όχι νομοθεσία: για νομοθεσία χρειάζεται συναπόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

  - Το μυαλό επίσης που θα επέτρεπε να μην υιοθετούμε ένα διαστρεβλωτικό κείμενο πριν ελέγξουμε κατά πόσον ευσταθούν αυτά που γράφει (και να μην επιμένουμε αγνοώντας το λινκ που κατατέθηκε). Πάμε πάλι, λοιπόν:

  Το ψήφισμα δεν είναι νόμος που εξέδωσε «η ΕΕ» αλλά προτάσεις του ΕΚ.
  Δεν αφορά μόνο τις φωτιές αλλά τις φυσικές καταστροφές εν γένει.
  Δεν αφορά μόνο τις μεσογειακές χώρες αλλά όλη την Ευρώπη.
  Δεν είναι ψήφισμα «να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση» αλλά πολύπλευρο: ΜΙΑ από τις 27 παρατηρήσεις του είναι ότι «προτρέπει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλες οι καμένες δασικές περιοχές θα συνεχίσουν να είναι δάση» κτλ.
  Υπογράφτηκε από ΟΛΕΣ τις χώρες και ΟΛΕΣ τις μεγάλες παρατάξεις του ΕΚ.
  Εξαίρεση η τροπολογία των Πράσινων περί ελλ. Συντάγματος.
  Αυτή δεν καταψηφίστηκε μόνον από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ αλλά από ΟΛΟ το ευρ. Λαϊκό Κόμμα: πέρασε με 342 ψήφους υπέρ, ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ κατά και 20 αποχές.

  - Το μυαλό επίσης που θα επέτρεπε να αντιλαμβανόμαστε πόσο παιδαριώδης είναι η σχετική έκκληση:

  "To: The Greek Parliament,The United Nations,The European Union

  I would like you to consider how much damage a fire makes,so everyone will understand and agree with the purpose of this petition.Hundreds of fires the moment we speak destroy our forests and animals that live there.This happens all around the world but this petition is made especially for Greece.Whoever lives in Greece surely knows what has happened the last days.A major number of fires destroyed so many forests which are our last sources of oxygen,but not everyone is responsible for this.So why should they suffer just because of others who do this surely with purpose?Please I ask every single one who reads this petition,no matter from which country he is,to help us DO something about it and give our planet a chance!I hope this petition will be taken into consideration from the competent and help save our forests from elimination."

  Μεταφράζω:

  "Θα ήθελα να σκεφτείτε πόσο μεγάλη ζημιά κάνει μιά πυρκαγιά, ώστε όλοι να καταλάβετε και να συμφωνήσετε με το σκοπό αυτής της έκκλησης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκατοντάδες πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση μας και τα ζώα που ζουν εκεί. Αυτό συμβαίνει σε όλον τον κόσμο αλλά αυτή η έκκληση γίνεται ειδικά για την Ελλάδα. Όποιος ζει στην Ελλάδα σίγουρα γνωρίζει τι έγινε τις τελευταίες μέρες. Μεγάλος αριθμός από πυρκαγιές κατέστρεψε τόσα πολλά δάση που είναι οι τελευταίες μας πηγές οξυγόνου, αλλά δεν είναι όλοι υπεύθυνοι για αυτό. Οπότε γιατί να υποφέρουν απλώς εξαιτίας άλλων που σίγουρα το κάνουν αυτό σκόπιμα; Παρακαλώ ζητώ από τον καθένα που διαβάζει αυτήν την έκκληση, ανεξαρτήτως του από ποιά χώρα είναι, να μας βοηθήσει ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ κάτι για αυτό και να δώσουμε μιά ευκαιρία στον πλανήτη μας! Ελπίζω αυτή η έκκληση να ληφθεί υπόψη από τους άξιους και να βοηθήσει να σωθούν τα δάση μας από τον αφανισμό."

  - Το μυαλό, τέλος, που θα επέτρεπε να υπολογίζουν οι κοπτόμενοι κατά της αναθεωρήσεως πόσο άψογα προστατεύονται τα δάση με το άρθρο 24 όπως έχει αυτή τη στιγμή: «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΟΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Ή ΑΛΛΗ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΗ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.