#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2012 16:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντράγκι:παρέμβαση υπό όρους στην αγορά ομολόγων(Ανανεωμένο) Στην ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας ότι θα λειτουργήσει ως ένα «πλήρως αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας» για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε στις «λεπτομέρειες των ανοιχτών νομισματικών συναλλαγών» (outright monetary transactions), όπως δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Φραγκφούρτη.

Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά, «θα διασφαλίζει τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

Όπως διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, το νέο πρόγραμμα θα εξαλείψει τις στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων και θα διασκεδάσει τις «αβάσιμες» ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μη αναστρεψιμότητα της ευρωζώνης.

Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει «ένα πλήρως αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας ενάντια σε οποιαδήποτε καταστροφολογικά σενάρια». «Παραμένουμε αυστηρά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα διεύρυναν τις απώλειές τους μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ενώ πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, τα futures των γερμανικών Bunds υποχώρησαν στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 140,27. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν σχεδόν κατά 30 μονάδες βάσης στο 6,16%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων κινούνταν σταθεροποιητικά.

Αμετάβλητα στο 0,75% τα επιτόκια

Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την προσοχή να στρέφεται πλέον στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές εμφανίζονταν διχασμένοι τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την απόφαση που θα ελάμβανε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Ορισμένοι εκτιμούσαν, χθες, ότι οι πιθανότητες για μια μείωση έχουν αυξηθεί, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως τον τελευταίο μήνα καταδεικνύουν ότι ακόμη και οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν να παγιδευτούν στην ύφεση.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου είναι απαραίτητη προκειμένου να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης.

Αντίθετη η Bundesbank

Την αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στην απόφαση της ΕΚΤ εξέφρασε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας πως «πλησιάζει την άμεση χρηματοδότηση» κρατών από την Κεντρική Τράπεζα.

Λίγο νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει πως η απόφαση του συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρξε διαφωνία από «ένα μέλος» -το οποίο απέφυγε μεν να κατονομάσει, αλλά η αντίθεση της Bundesbank θεωρείτο για πολλούς δεδομένη.

Μετά από σχετική ερώτηση στην Bundesbank, εκπρόσωπος της Τράπεζας ανέφερε πως ο Γ.Βάιντμαν «επανέλαβε στις τελευταίες συζητήσεις την επανειλημμένα εκφρασμένη αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από το ευρωσύστημα».

Η ΕΚΤ, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o εκπρόσωπος, κινείται «υπερβολικά κοντά σε χρηματοδότηση κυβερνήσεων μέσω του νομισματικού πιεστηρίου. Η νομισματική πολιτική κινδυνεύει να γίνει εξάρτημα της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητά της να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρώπη» συνέχισε, προσθέτοντας: «Εάν το αποφασισθέν πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στις καλένδες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα υπονομευτεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη απέναντι στους πολιτικούς για να λύσουν την κρίση».

«Τέτοια αμοιβαιοποίηση κινδύνου επιβάλλει νομιμοποίηση από τα δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και τις κυβέρνήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, παραδοσιακά «ευαίσθητη» σε πληθωριστικούς κινδύνους, αντιτίθεται σταθερά σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» του χρέους με αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Στο ξεκίνημα του πρώτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, η γερμανική δυσφορία εκφραζόταν «διακριτικά» αλλά τον τελευταίο καιρό η αντίθεσή της αρθρώνεται δημόσια -ενδεικτικές ήταν οι σχετικές τοποθετήσεις του Βάιντμαν τις εβδομάδες πριν τη συνεδρίαση. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να είχε απειλήσει μέχρι και με παραίτηση εξαιτίας των προθέσεων της διοίκησης της ΕΚΤ.

Ικανοποίηση εκφράζει η Κριστίν Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός των ορίων της αποστολής του» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χαιρετίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο παρέμβασης της ΕΚΤ» αναφέρει σε δήλωσή της, για τις Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ) στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών που δέχονται υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ), σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής τους και την εφαρμογή των σχετικών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η «αποφασιστική εφαρμογή» του νέου προγράμματος παρέμβασης θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών-μελών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με λογικό κόστος και για σταθερή μακροοικονομική προσαρμογή.

Τέλος, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι βλέπει τη δράση της ΕΚΤ ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. alexei avatar
  alexei 06/09/2012 16:28:13

  η σημαντικη ειδηση ειναι η προβλεψη της ΕΚΤ για την αναπτυξη στην Ευρωζωνη το 2013

  τον Ιουνιο μιλουσε για αναπτυξη απο 0.0% => 2%
  σημερα μιλησε αποκλειστικα για ΥΦΕΣΗ ομως (για το 2013)... αν το γενικο προσημο ειναι αρνητικο μιλαμε για μια Γερμανια με υφεση 0.5->1% και Γαλλια ισως και 2% κ.ο.κ. μπαινουνε ολες οι χωρες στο σπιραλ που ειμαστε εμεις

  ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ

 2. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 06/09/2012 17:16:47

  Ο γερμανός τραπεζίτης στην ΕΚΤ αδειάστηκε.
  Η ΕΚΤ θα αγοράζει τα σαπιόχαρτα της Ιταλίας/Ισπανίας.
  Το πως θα τα αξιολογούν οι οίκοι αξιολόγης δεν θα επηρεάζει την ΕΚΤ. Θα τα αγοράζει ούτως ή άλλως. Η γερμανική σκληρή γραμμή άντεξε δύο χρόνια. Ραγίζει σαν γυαλί πλέον η γερμανική αδιαλλαξία. Ηττάται μπροστά στον ωμό πραγματισμό. Με τρόμο βλέπει τις μειωμένες της εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ. Σε όλα τα μέτωπα ήττες από το καλοκαίρι και μετά.
  Ποιών τα ομόλογα θα αγοράζει; Όσων είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
  Από πλευράς ύφεσης εμείς προηγούματσε με μια χρονική διαφορά φάσης κατά 1 χρόνο τουλάχιστον. Που μπήκαμε και πιο πρώτοι στο Μνημόνιο. Τα υφεσιακά δύσκολα για Ιταλία και Ισπανία είναι μπροστά. Εδω που είμαστε θα 'ρθουν, τηρουμένων των αναλογιών και σε επίπεδα ποσοστών συρρίκνωσης των ΑΕΠ.
  Πιο πρώτοι θα ανασάνουμε όμως εμείς , που συμπληρώσαμε τα χρόνια μας στην τιμωρητική ύφεση.
  Άρα έχουμε μπροστά μας :
  -επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος
  -πιθανό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ
  - ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας από τον ΕFSF χωρίς να φορτωθούμε άλλο χρέος( απόφαση Ιουνίου)
  -αγορά των ελληνικών ομολόγων σκουπίδια από την ΕΚΤ.

  Μιλάμε δηλαδή για πρωτοφανή δικαίωση των δραχμολάγνων!
  Που σε τίποτα δεν απαντούν:- βρε πως θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς μέτρα;
  " Εεεε με την υποτίμηση" σου απαντούν γεμάτη αυτοπεποίθηση.
  -Ποιός θα αγοράζει τα ομόλογά μας αν φύγουμε από το ευρώ;
  Καμία απάντηση.
  -Ποιός θα ανακεφαλαιοποίησει τράπεζες χωρίς χρέος στη χώρα, μήπως οι Κινέζοι; Σιωπή οι δραχμολάγνοι.
  "Θα υποτιμήσουμε και θα εκτιναχθούμε στην ανάπτυξη" απαντούν δικαιώνοντας το αθάνατο ελληνικό καφενείο που τα πάντα γνωρίζει.
  Σε λίγα χρόνια όλοι θα κοιτάμε τον εαυτό μας. Ποιοί δεν σπεκουλάριζαν πάνω στον πονο μας για την ύφεση των δύσκολων ετών. Και ποιοι πουλώντας από δίκαιη οργή έως φτηνή εξυπνάδα μιλούσαν για δραχμές, για Κινέζους, για μαγική υποτίμηση που θα μας σώσει( πόσο δεν λένε ποτέ, τις δε συνέπεεις πάντα γαργάρα...), για έξοδο από το ευρώ κλπ. Πολιτικοί και πολίτες. Δεν θα τους ξεχάσουμε. Copy paste θα βλέπουν τις εξυπνάδες και τους λαικισμούς τους μαζί με την ανύπαρκτη αξιοπιστία τους.

  • drider avatar
   drider @ Kώστας ΜΠ 06/09/2012 17:24:34

   "- πιθανό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ"

   Αυτό ξεχάστε το για τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν με το προηγούμενο πρόγραμμα ...
   DRAGHI SAYS ECB WILL HOLD SMP SECURITIES TO MATURITY

   • Kώστας ΜΠ avatar
    Kώστας ΜΠ @ drider 06/09/2012 19:35:43

    Τίποτα δεν ξεχνάμε και εδώ θα είμαστε...
    Δηλαδή μπορούσε σήμερα ή αυτον τον καιρό να αφήσει τέτοιο ενδεχόμενο ανοιχτό;
    Δύο χρόνια όλοι ξόρκιζαν το κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων. Το απέκλειαν κατηγορηματικά. Έγινε. Γιατί δεν γινόταν αλλιώς.
    Το ΔΝΤ που μέσω Στρος Καν το είχε προτείνει από την αρχή για και τώρα πιέζει, στο μέλλον πιο έντονα, για κούρεματων ομολόγων ΚΑΙ της ΕΚΤ.
    Τίποτα δεν ξεχνάμε και εδώ θα είμαστε να θυμίζουμε ο ένας στον άλλο τι έλεγε...

    Ήδη πριν το PSI είχε τεθεί το θέμα. Αλλά η γερμανία ήταν ακόμη στα δυνατά της. Από τον Ιούνιο έχει μπει αμετάκλητα ως χώρα με απομειούμενη την απόλυτη ισχύ της, δεν είναι δεδομένο κανένα veto της πλέον. Και το κούρεμα θα επιβάλλει η απλή πραγματικότηα: τα νούμερα. Χωρίς κούρεμα και της ΕΚΤ δεν γίνεται. Θα το τρενάρουν μέχρι όσο τους παίρνει για τους γνωστούς πολιτικάντικους λόγους, αλλά θα γίνει.

    Ιανουάριος 2012
    "Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει τις προτροπές της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προχωρώντας στη συμμετοχή στη διαδικασία «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα, του ύψους 40-45 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασε κατά καιρούς με τιμές κατώτερες κατά 20-30% της ονομαστικής τους αξίας. Το «κούρεμα» και αυτών των ομολόγων θα ελάφρωνε το χρέος της Ελλάδας με ένα ποσό της τάξης των 15 περίπου δισ. ευρώ. Οι ίδιες κοινοτικές πηγές που βρίσκονται σε επαφή με το περιβάλλον του κ. Ντράγκι σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σοβαρά εμπόδια στην ανάληψη δράσης προς αυτή την κατεύθυνση από την ΕΚΤ.

    Το πρώτο εμπόδιο είναι η τελική άποψη που θα διαμορφώσει γι' αυτό το ζήτημα η Γερμανία, η οποία θέλει να περιμένει για να διαπιστώσει πού «θα κάτσει» η τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες επενδυτές (σ.σ.: ύψος επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων που θ' αντικαταστήσουν τα παλαιά, κάλυψη ή όχι του ποσού των 100 δισ. ευρώ) και μόνο στη συνέχεια ν' αποφασίσει αν αξίζει τον κόπο να πάρει μέρος σ' αυτό το "κούρεμα" και η ΕΚΤ. Το δεύτερο εμπόδιο είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσε να πάρει μέρος στο "κούρεμα" και η ΕΚΤ έχοντας καλυμμένα από νομικής άποψης τα νώτα της."

    • franc avatar
     franc @ Kώστας ΜΠ 06/09/2012 20:27:03

     Δεν χρειάζεται καν να τα κουρέψει η ΕΚΤ. Ας τα πουλήσει στους "αγοραστές Ελληνικού χρέους" (υπάρχουν και τέτοιοι) προς 15-20 σεντς που είναι η πραγματική τους αξία σήμερα...

     • of8almos avatar
      of8almos @ franc 07/09/2012 09:10:22

      και αυτοί να εκβιάσουν χωρίς πολιτική ηθική για αποπληρωμή του 100% της αξίας τους! Και χωρίς φόβο μελοντικού κουρέματος ιδιωτών. Μην πατάτε την μπανανόφλουδα

 3. xp avatar
  xp 06/09/2012 18:48:39

  Οι οπαδοί της επιστροφης στο εθνικό νόμισμα μιλουν για αναδιαταξη της οικονομίας μεσω του νεου νομίσματος .Φυσικά θα έχουμε και χρεωκοπία! Ειναι επωδυνες λυσεις που θα έχουν αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια ,όπως η Ισλανδία! Προσωπικά εμπιστεύομαι τον Κ.Κολμερ και τις απόψεις του ,ο οποίος είναι δεξιος.
  Τον παρακολουθώ από το 2002 ,με το βιβλίο του "η μεγαλιώδης απάτη του ευρώ".Ερχόταν σε ένα μπαρ στην πλάκα και αγόρασα το βιβλίο από περιεργεια.Ηταν προφητικό !
  Νομίζω ότι με την παραμονή μας δεν θα έχουμε κανένα μέλλον,με την δραχμή θα έχουμε. Αλλά ακόμη και υπέρ της παραμονής να είσαι πρέπει να έχεις πλάνο Β και στις διαπραγματευσεις πρέπει να το αναφέρεις.Οι πολιτικοί δεν θέλουν την δραχμή γιατί θα αναδυθούν νέες δυνάμεις.Αν είναι όμως καλό για το έθνος,γιατί οχι?

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 06/09/2012 18:49:37

  Μην βιάζεσται να χαρείτε, από ότι βλέπω , τίποτα από τα μέτρα , προς το παρόν , δεν μας αγγίζει!

 5. IOANNIS avatar
  IOANNIS 06/09/2012 18:52:00

  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΔΙΠΛΑΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

 6. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 06/09/2012 19:01:30

  Και βέβαια τώρα δεν μας αγγίζει. Γιατί είμαστε εκτός πορείας ακόμη. Μετά τα δυσβάσταχτα μέτρα θα μπαλωθούν τα ελλείμματά μας με βαρύ κοινωνικό κόστος βέβαια.
  Ισχύει για όσους είναι/θα μπουν σε προγράμματα τα οποία (θα)αξιολογούνται.
  Και το δικό μας θα έρθει σε ισορροπία μετά τα μέτρα, όπου θα πάρουμε 25 για ανακαιφαλαιοποίηση, και 6 για να εξοφλήσουμε τους ιδιώτες( από φαρμακοποιούς και γιατρούς μέχρι παρόχους υγείας προμηθευτές και εργολήπτες).
  Τότε θα ισχύσει και για μας.
  Αλλά και τα δικά μας spread αποκλιμακώθηκαν. Μέσα στο καλοκαίρι αθόρυβα έχουν πάει από τις 25οο στις 2000 σχεδόν.

  • franc avatar
   franc @ Kώστας ΜΠ 06/09/2012 20:29:50

   Εννοείται οτι μόλις πάρουμε τα 31 δις, με ψηφισμένα βέβαια τα μέτρα, κανείς δεν εγγυάται ότι θα εφαρμοστούν κιόλας.
   Τώρα μάλιστα που δεν υπάρχει σάλιο σε κανέναν που έμεινε εντός Ελλάδος...

 7. dimitrtf avatar
  dimitrtf 06/09/2012 20:55:35

  xp συμεριζομαι και εγω τις αποψεις κολμερ πριν πολλα χρονια προεβλεψε επιστροφη στην δραχμη η παραλληλη χρηση δυο νομισματων δεν επεσε ποτε σχεδον εξω και ας ειναι δεξιος , ειναι σοβαρος αναλυτης.οσο για τα μετρα ντραγκι αφου το νομισματικο συστημα της εε με επικντρο το ευρω ειναι μηχανη παραγωγης χρεους για ολα τα κρατη ενω επισης η ε κ τ ανοικει σε αυτους που σχεδιασαν ετσι την Ε Ε ολα αυτα κατατεινουν σε μεταφορα εθνικης κυριαρχειας στη μαφια των τραπεζων,ολα τααλλα και οι περισπουδαστες αναλυσεις απο τα παπαγαλακια των Μ Μ Ε ειναι για να χρυσωσουν το χαπι.

  • franc avatar
   franc @ dimitrtf 07/09/2012 08:53:17

   Το χρέος των κρατών της ΕΕ μπροστά σ' εκείνο των ΗΠΑ, είναι φραγκοδίφραγκα. Αλήθεια υπάρχει κάποιο εντελώς ξεχρέωτο κράτος? Νομίζω οτι ακόμα και η Κούβα έχει χρέος...
   Αν μπορούσε να υπάρξει κράτος χωρίς χρέος τότε θα υπήρχε και Υπαρκτός Σοσιαλισμός.
   Καπιταλισμός χωρίς χρέος δεν μπορεί να υπάρξει γιατί τότε οι Τράπεζες θα καταργούνταν ή στην καλύτερη θα μετατρέπονταν σε απλά ταμιευτήρια-κουμπαράδες...

 8. καποιος avatar
  καποιος 07/09/2012 12:16:37

  Βλεπω σε δημοσιευσεις της εγκυρης Ναυτεμπορικης να επιμενει το γεγονος οτι τα ελληνικα ομολογα εχουν αγοραστει απο την ΕΚΤ στο 35% (!!!) της αξίας τους (και οχι με 35% απομειωση;) - αν αυτο ισχυει ειναι σκανδαλωδες να τα αποπληρωνουμε στο 100%!!!
  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2232993

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.