Ντομινίκ Στρος Καν: Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ από το 2009
17/05/2014 06:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντομινίκ Στρος Καν: Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ από το 2009

Νέες αποκαλύψεις, αυτή τη φορά για τον τρόπο που σκεφτόταν (αν σκεφτόταν) ο Γ. Παπανδρέου από το 2009, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε από το 2009 ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ διότι βρήκε ένα υψηλό έλλειμμα που δεν μπορούσε ν διαχειριστεί.

Κι αν είναι έτσι τότε είναι απορίας άξιον πώς από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 η κυβέρνηση μοίραζε επιδόματα κι έλεγε «λεφτά υπάρχουν».

Αποδεικνύεται το διπλό πρόσωπο του κ. Παπανδρέου που από τη μια διαπραγματευόταν την είσοδο του ΔΝΤ στην Ελλάδα και από την άλλη έδινε χρήματα με το τσουβάλι κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι επιβλήθηκε μια αφόρητη πολιτική στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, η κρίση ξεκίνησε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την εκλογή του (Οκτώβριο 2009) ανακάλυψε το «αβυσσαλέο» μέγεθος του ελλείμματος που έφθανε το 12,5% του ΑΕΠ.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, που είχε αναλάβει το ΔΝΤ δυο χρόνια πριν (Νοέμβριο 2007), θυμάται ότι ο Παπανδρέου του τηλεφώνησε:

”Ντομινίκ, με αυτά που βλέπω θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ”, μου λέει.

”Σίγουρα”, του απάντησα, “υπάρχει όμως και ένα άλλο επιπλέον πρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει επομένως να μιλήσεις με του Ευρωπαίους συναδέλφους σου ώστε να είσαι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα”.

”Ω! Ναι; νομίζεις;”.

”Ναι νομίζω!”.

Αυτή είναι η στιχομυθία όπως τη μετέφερε ο ίδιος ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ. «Η αποκάλυψη του σκανδάλου ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της για τα οικονομικά της εξέπληξε και εξόργισε τους εταίρους της», εξήγησε ο αφηγητής της εκπομπής.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός επί Σαρκοζί που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2008 θυμάται: «Λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης επισκεφθήκαμε την Ελλάδα με τον Νικολά Σαρκοζί. Η τότε κυβέρνηση έδειχνε αισιόδοξη και ικανοποιημένη για τα οικονομικά της. Είχαμε μάλιστα σοβαρές συζητήσεις για αγορά πολεμικών αεροπλάνων “Ραφάλ” και σημαντικά συμβόλαια για αγορά εξοπλισμού. Ήταν τόσο χαώδης η διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ύφος ικανοποίησης των κυβερνώντων που (μετά τις αποκαλύψεις) είχαμε κάθε δίκιο να θυμώσουμε».

Πιο πολύ απ’ όλους βέβαια, θύμωσε η καγκελάριος Μέρκελ η οποία υποστήριξε από την αρχή μια «τιμωρητική» πολιτική για την Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2010 στην παραλιακή πόλη Ντοβίλ η Μέρκελ πέτυχε τους στόχους της επιβάλλοντας ένα σκληρό «μπρα-ντε-φερ» στο Νικολά Σαρκοζί. Η καγκελάριος αποδέχθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα χρέη του παρελθόντος, με την προϋπόθεση όμως, ότι στο μέλλον οι πιστωτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες ενός κράτους που χρεοκοπεί. Ο Σαρκοζί κέρδισε σαν αντάλλαγμα την υποχώρηση της Μέρκελ στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στα κράτη που δεν ελέγχουν το έλλειμμά τους, πράγμα που αφορούσε άμεσα τη Γαλλία.

Οι οικονομολόγοι της εκπομπής αναλογίσθηκαν κατά πόσο ο Σαρκοζί «μέτρησε το μέγεθος των συνεπειών που θα είχε για την Ευρώπη» αυτή η υποχώρησή του μπροστά στη Μέρκελ.

Η γαλλογερμανική συμφωνία στην Ντοβίλ ήταν «καταστροφική» σχολίασε από μέρους του ο Στρος Καν υπογραμμίζοντας ότι «σπάνια μια Συνάντηση Κορυφής έχει δώσει τόσο αρνητικά αποτελέσματα».

«Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μια προβληματική επιχείρηση;» προσέθεσε. «Διαπραγματευόσαστε κατ’ αρχάς με τους δανειστές σας, όσο μπορείτε τα παλιά χρέη και ξεχρεώνετε ό,τι μπορείτε. Για το μέλλον όμως, απευθύνεστε στην τράπεζά σας και λέτε: “Εάν με δανείσετε τώρα, θα σας αποπληρώσω τα πάντα”. Δημιουργείτε έτσι καταρχάς μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης για το μέλλον και μπορείτε να συζητήσετε και να διαπραγματευθείτε για το παρελθόν.

Στην Ντοβίλ όμως έκαναν το εντελώς αντίθετο. Είπαν ότι όλα τα χρέη του παρελθόντος της Ελλάδας θα αποπληρωθούν έως την τελευταία δεκάρα. Αυτό ήταν στην ουσία η άρνηση της αναδιάρθρωσης, την οποία τελικά έκαναν γιατί δεν μπόρεσαν να αντισταθούν μέχρι τέλους.

Για το παρελθόν λοιπόν, είπαν ότι όλα τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν, για το μέλλον όμως το μήνυμα που έστειλαν (στους πιστωτές) ήταν: Προσοχή, εάν δανείσετε, υπάρχει ένα πρόβλημα, κινδυνεύετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Έκαναν ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι θα έκανε ένας επιχειρηματίας που αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση» υπογράμμισε ο Ν. Στρος Καν.

Η γαλλογερμανική συμφωνία έσκασε σαν βόμβα, οι αγορές πανικοβλήθηκαν και δεν θέλησαν πια να δανείσουν τις πιο ευαίσθητες χώρες, ακόμα και την Ολλανδία. Στην Ιρλανδία οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες χρεοκόπησαν, ακολούθησε η Πορτογαλία, αλλά και η Ισπανία, με την έκρηξη της «οικοδομικής φούσκας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Ροντρίγκες Θαπατέρο θυμάται: «Όταν άκουσα την απόφαση (της Ντοβίλ), με κατέλαβε μια μεγάλη ανησυχία, γιατί έβλεπα ότι αναγκαστικά η Ισπανία θα κατέληγε στις χώρες με προβλήματα. Συνειδητοποίησα όπως και άλλες μεγάλες χώρες ότι είμαστε εντελώς εξαρτημένοι από το τι θα έκαναν οι αγορές με το άνοιγμά τους την επόμενη Δευτέρα. Επιθετικοί μπίζνεσμεν και χρηματιστές μπροστά στις οθόνες τους, ήταν ικανοί μέσα σε μια ώρα να βουλιάξουν τρεις ή τέσσερις χώρες. Και τότε συλλογίσθηκα, ότι η πολιτική φθάνει πολύ αργά», κατέληξε ο Θαπατέρο.

Τις καθυστερήσεις των Ευρωπαίων στη λήψη αποφάσεων επέκρινε και ο Στρος Καν: «Ό,τι έγινε από την αρχή της κρίσης ήταν με 6 μήνες ή ένα χρόνο καθυστέρηση. Υπάρχει τέτοια απροθυμία των πολιτικών για δραστηριοποίηση, που τελικά όλα γίνονται τελευταία στιγμή» τόνισε.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προσέθεσε: «Κάναμε κάποια λάθη. Έπρεπε λιγότερη πίεση και περισσότερη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα κέρδισε η πιο απλή πολιτική που έλεγε μεγαλύτερη αυστηρότητα και πίεση, που ίσως ήταν αναγκαία για ορισμένους τομείς, δεν επαρκούσε όμως από μόνη της. Επιβάλλαμε επομένως, κατά τη γνώμη μου, στους Έλληνες μια πολιτική απολύτως ανυπόφορη, οι συνέπειες της οποίες είναι σήμερα τρομερές για την Ελλάδα», κατέληξε ο Ντομινίκ Στρος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/05/2014 09:38:09

  Όσοι έχουμε λίγο νιο-νιο γνωρίζαμε και ποιοι έριξαν τον Καρμανλή και ανέβασαν τον ΓΑΠ, και για ποιο λόγο. Και τώρα συνεχίζουν το έργο τους μέσω των πρώην συμβούλων του ΓΑΠ που -οποία σύμπτωσις- βρίσκονται στο πλευρό του Τσίπρα. Το ζητούμενο είναι: πόσοι σκέπτονται λογικά και καταλαβαίνουν ότι εκτός του Σαμαρά, όλοι οι άλλοι παίζουν το παιχνίδι των εχθρών μας (εν γνώσει τους ή εν ανοησία τους μικρή η διαφορά);

 2. gikon avatar
  gikon 17/05/2014 09:49:47

  Τα ίδια πράγματα τα έχει ξαναπεί ο ερωτύλος, δύο-τρία χρόνια πριν. Θυμάμαι ότι η μεταφρασμένη ρήση του ήταν: "Από το καλοκαίρι του 2009, είχαμε υπόγειες συζητήσεις με τον Παπανδρέου, για να μπει η Ελλάδα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ".

 3. rally monkey avatar
  rally monkey 17/05/2014 11:17:14

  φυσικά τα έχει ξαναπει ο ΣτροςΚαν αλλά στην Ελλάδα δεν τα έχουμε εκλαικεύσει.. (ΓΑΠ στο απυρόβλητο) λες και αφορούν άλλη χώρα.. το 2009 η Ελλάδα μπορουσε να δανείζεται απο τις αγορές για τις οποίες ήταν αδιανόητο να αμφισβητήσουν την πιστοληπτική ικανότητα χωρας τις ευροζώνης ο ΓΑΠ ζητησε επέμβαση ΔΝΤ πριν λάβει το παραμικρό μέτρο προς την κατεύθυνση δημοσιονομικής προσαρμογής (το οποίο θα εκτιμούσαν και στην Ευρώπη και στις αγορές) και χωρις να τους ενημερωσει καν με συστηματικές δηλώσεις (εκστρατεία) υπονόμευσης ο ΓΑΠ και Παπακωνσταντνίνου επιμελώς αποδόμησαν την αξιοπιστία της χώρας (οχι μονο την πιστοληπτική), ωστε να βρεθουμε εκτός αγορών (ας μην μπουμε σε λεπτομερειες για το πως διευκολύνθηκε το εργο με τεχνικά μέσα.. σορτάρισμα στην ΗΔΑΤ με Τ+10 κλπ) και το κυριότερο - η κυβ/νση Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμα σε επιπεδα που δεν επιδέχονταν τιποτα άλλο παρα μόνο βίαιη προσαρμογή - και δημοσιοποίησαν φοθσκωμένα στοιχεία με τετοιο τρόπο και χωρίς να συσκεφθούν με τους μεγαλους της Ευροζώνης υπάρχει δήλωση συνεργάτη της Μερκελ 'του είπαμε (ΓΑΠ, 2010 αρχες) μην κάνεις έτσι και άλλοι έχουν ελλείματα..δέν μας άκουσε' γιατί μας προξενούν εκπληξη αυτά που έκανε ο ΓΑΠ στις Κάννες? και για το πως αντιμετώπισαν τον ανθρωπο που πηγε να τινάξει την χώρα του στον αέρα και να βυθίσει μαζί το ευρώ και άλλες χώρες ... το πραγματικά κωμικοτραγικό ειναι πως περιμέναμε και αλλυλεγγύη μετά απο τους Ευρωπαίους.. είπαμε κανενας δεν λέει τα πραγματα όπως έγιναν ο ΓΑΠ εξακολουθεί να έχει ισχυρή προστασία (και οι συνεργοί του το ίδιο).. και ο Τσίπρας παίζει τον ρόλο του, συνεχίζει να μας λέει παραμύθακια που ακουγονται ωραία, αν έχεις έρθει απο το διάστημα ή δεν ξέρεις τι εχει προηγηθεί.. και φιλοδοξεί να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε ο ΓΑΠ επεδη ο κόσμος δεν εχει μάθει το τι προηγήθηκε υπάρχουν ανθρωποι που σήμερα πιστεύουν την 'αφήγηση Τσίπρα'

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.