#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/02/2010 13:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντοκουμέντα υποτέλειας"Θα πω στον επίτροπο να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό!"

Ένα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το απαξιωτικά ύφος και την προσβλητική συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι ευρωπαίοι ελεγκτές προς τα στελέχη των υπουργείων τα οποία επιθεώρησαν πρόσφατα αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Επιχειρώντας να καταστήσουν σαφές ότι πλέον το ελληνικό κράτος διοικείται από τις Βρυξέλλες, οι κοινοτικοί υπάλληλοι που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν από τους γενικούς γραμματείς με τους οποίους συναντήθηκαν να πειθαρχήσουν άμεσα στις εντολές τους, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πουν του επιτρόπου να γράψει επιστολή στον Πρωθυπουργό» !

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης αυτής, οι κοινοτικοί υπάλληλοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι διασπάθισε κονδύλια του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007-2013, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, υπονομεύοντας το έργο, το οποίο κινδυνεύει τώρα με ακύρωση.

«Δεν έχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα σας» επαναλάμβανε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σεσίλιο Ορέλιο, απευθυνόμενος σε πέντε γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης ( Εφη Μπεργελέ, Στ. Γκρίτζαλη , Ν. Γεωργαράκη, Θ. Τσέκο ), στη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών κυρία Κλαουδάτου και σε μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θέλω να που πείτε τώρα πού πήγαν τα λεφτά μου» έλεγε με οργίλο ύφος, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος.

O προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούσε μάλιστα τους παρισταμένους ότι θα ζητήσει από τον επίτροπο να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ζητώντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. «Σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, την εφαρμογή των οποίων πρέπει να παρακολουθώ ως κοινοτικός υπάλληλος» , είπε, «πρέπει να απαντήσετε για την επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ως τις 15 Μαρτίου 2010. Αν ως τις 30 Μαρτίου δεν έχω ικανοποιηθεί θα ζητήσω από τον επίτροπο να γράψει στον Πρωθυπουργό σας ότι δεν υπάρχει πρόοδος».Ο πορτογάλος προϊστάμενος της Επιτροπής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης τα οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι το Πρόγραμμα δεν είναι συμβατό με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Στο μέλλον», του είπε, «στις αναφορές για την πρόοδο του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να αναφέρεστε και στο ΠΣΑ επειδή, σύμφωνα με το έγγραφο που υποβάλατε στην ΕΕ, αυτό περιέχει και το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και όχι για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η οποία αποτελεί εργαλείο για τη συνολικότερη μεταρρύθμιση της διοίκησης». «Τι γίνεται με τα έργα-σημαίες;» ρωτούσε ο κ. Ορέλιο, ο οποίος μιλούσε συνήθως και εκ μέρους των τεσσάρων ακόμη ελεγκτών που μετείχαν στη συνάντηση. «Μην έλθετε σε πέντε μήνες και μας πείτε ότι θα τα αλλάξετε. Λέτε ότι θα αντικαταστήσετε το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησηςαλλά δεν γνωρίζετε με τι, ούτε μπορείτε να αναφέρεστε σε δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου». «Υπάρχει αντίφαση σε αυτά που λέτε» τόνιζε στους παρευρισκομένους χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. Και όταν του παρατηρήθηκε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτό το ύφος και ότι το κλίμα που μεταφέρει είναι εχθρικό προς τη χώρα μας, ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σαρκάζοντας: «Θέλετε να σας μιλήσω ευγενικά. Ωραία λοιπόν. Πέστε μου, δημιουργείτε ή όχι πρόβλημα αξιοπιστίας;».

Προς επίρρωση μάλιστα των... ισχυρισμών του, ο κοινοτικός ελεγκτής κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να του απαντήσουν σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Από τη μία “απεντάσσετε” το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και από την άλλη η πολιτική που παρουσιάζετε είναι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του στρατηγικού σχεδιασμού» τόνιζε. «Από τη μία έχετε σύμβουλο τον ΟΟΣΑ και από την άλλη δεν δίνετε προτεραιότητα στις συστάσεις του». «Μιλάτε για νέα αξιολόγηση και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχετε σχεδιάσει ούτε πρόγραμμα κινητικότητας ούτε πρόγραμμα εκπαίδευσης των προϊσταμένων για το πώς θα διεξάγονται οι αξιολογήσεις». «Μιλάτε για αναθεώρηση του Προγράμματος σε επίπεδο ειδικού στόχου ενώ δεν υπάρχει ανάγκη». «Μιλάτε για λίγους ενδιαφερόμενους δικαιούχους και δεν μας λέτε τι κάνατε για την ενεργοποίηση και πληροφόρηση των υφιστάμενων δικαιούχων». «Κάντε μας πρόταση ποιους δικαιούχους θέλετε να αλλάξετε και γιατί». «Πείτε μας ποια υπουργεία καθυστερούν και δεν θέλουν να μπουν στο Πρόγραμμα».

Οι ελεγκτές δεν δίστασαν ακόμη να αφήσουν υπόνοιες και για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η απορροφητικότητα τα δύο πρώτα χρόνια (2007 και 2008) ήταν μηδαμινή, γεγονός που σημαίνει ότι αν η χώρα μας δεν απορροφήσει ως το τέλος του 2010 περίπου 132 εκατ. ευρώ τότε θα χάσει όλα τα χρήματα που έχουν εγκριθεί ως σήμερα. «Μιλάτε για πρόβλημα ρευστότητας» είπε ο κοινοτικός προϊστάμενος στους παρευρισκομένους, όταν του είπαν ότι το κράτος δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια. «Να μου πείτε εγγράφως τι κάνατε τις προκαταβολές, πού τις χρησιμοποιήσατε». Οι ελεγκτές ζήτησαν από τα κυβερνητικά στελέχη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων. «Διαφορετικά, κινδυνεύετε να κάνετε έργα και εμείς να μην σας πληρώσουμε» τους είπαν. «Πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι. Τι μέτρα μπορείτε να πάρετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Να μου πείτε σήμερα. Γιατί δεν συγκαλείτε την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, το ανώτερο πολιτικό όργανο,περισσότερες φορές τον χρόνο εφόσον βλέπετε ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίησή του;Δεν θα δεχτούμε η Ετήσια Εκθεση Εφαρμογής του Προγράμματος να μην συζητείται στην Επιτροπή Παρακολούθησης και να εγκρίνεται με τη γραπτή διαδικασία».Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, στο ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Baroso avatar
  Baroso 27/02/2010 14:37:42

  Ανικανότητα, κουτοπονηριά, αδράνεια, λαικισμός, διαφθωρά.....υποτέλεια.

  Το περιέργο που το βρίσκει ο συγγραφέας?

  "Beggars can't be choosers"

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Baroso 27/02/2010 15:01:57

   Η θωράκιση της Δημόσιας Διοίκησης θα έπρεπε να είναι κυριολεκτικά παλλαϊκό αίτημα. Η επιλογή όλων των των στελεχών έως το επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων θα πρέπει να προέρχεται από τον Δημόσιο Τομέα, οι ικανότεροι, και ΜΟΝΟΝ.
   Προφανώς επιχειρείται η άλωση και διάλυση του Δημοσίου με στελέχη του ιδιωτικού τομέα, τώρα που πνέει τα λοίσθια, και δεν είναι τυχαίες ούτε η αναφορές για ιδιωτικό μάνατζμεντ ούτε η τρέχουσα κριτική:
   http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=317392&dt=27/02/2010
   Καλό θα ήταν να βλέπαμε και μια ανασκόπηση των μισθών που απολαμβάνουν όλοι αυτοί οι εξωτερικοί διαχειριστές που επιλέγονται κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση, από τότε που εφαρμόσθηκε αυτή η τακτική.

 2. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 27/02/2010 16:11:11

  Οι διαχειριστές από το 2007 ως τώρα να διαγραφούν από τη ΝΔ, είτε είναι βουλευτές είτε στελέχη.

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 27/02/2010 16:38:09

  Αυτό θα το πω στον επίτροπο να γράψει στο πρωθυπουργό σας τι το κοπανάει συνέχεια; ή τους έχει παραδώσει κανονικά την πρωθυπουργία ο ΓΑΠ και αυτός ασχολείται με την σοσιαλιστική διεθνή.

 4. ΙΔ avatar
  ΙΔ 27/02/2010 16:57:40

  To άλλο για την Χιλή όποιοs δεν το γνωρίζει άs το πληροφορηθή .Ο πρόεδροs τηs σοσιαλιστικήs διεθνούs αφίχθει στην Χιλή όπου ελάμβανε χώρα το συνέδριο των σοσιαλιστών μετα την λήξη του. Οί πασόκοι οι οποίοι ειδικεύονται στα χαλκεία περιέφεραν τον ΓΑΠ στούs χώρουs έξωθεν του κτηρίου και εν συνεχεία τον έστησαν σε έναν χώρο με μία σημαία Ελληνική και μια σημαία Χιλιανή για να φαίνεται ότι μιλά στούσ Έλληνεs αποδήμουs υπο toύs ήχουs κονσέρβαs. αυτό είναι το πασόκ.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΙΔ 27/02/2010 17:03:06

   και τώρα θα μας πουν ότι η παρουσία του εκεί δημιούργησε σεισμό...

 5. Kioupkiolis avatar
  Kioupkiolis 27/02/2010 17:12:59

  Φτάνει πια με αυτούς τους σπιθαμιαίους πολιτικούς που έχουμε! Να μιλήσει ο Καραμανλής!!

 6. TARAMAS avatar
  TARAMAS 27/02/2010 17:54:08

  Να αγιάσει ο στόμας τους, και λίγα τους είπαν. Μαστίγιο θέλουν τα κωθώνια. Υπάρχει κανείς που να ελπίζει πλέον ότι κάτι θα αλλάξει στην χώρα αυτή με άλλο τρόπο; Το μόνο που νοιάζει τους μανδαρίνους στα υπουργεία είναι οι θεσούλες και οι λαμογιές τους. Μια χαρά τους τάπανε λοιπόν και γω μαζί τους.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/02/2010 18:11:41

  Παρατηρηστε οτι οι Ευρωπαιοι εβαλαν το Πορτογαλο να επιτιμα και να κατηγορει.
  Αυτο εγινε ηθελημενα.Η Πορτογαλια ειναι πιο φτωχη απο εμας αλλα πολυ πιο σουλουπωμενη χωρα.Επισης μπηκε μετα απο εμας στην ΕΟΚ και τη δεκαετια του 80 πηγαιναν και Ελληνες υπαλληλοι της ΕΟΚ εκει για ελεγχους.
  Δηλαδη διαλεξαν καποιον που να μη μπορουν οι δικοι μας να τον κατηγορησουν με μπαρουφες περι ιμπεριαλισμου,Β' παγκοσμιου πολεμου κλπ.

 8. vassilis avatar
  vassilis 27/02/2010 18:23:56

  Ειμαι περηφανος και αισιοδοξος που υπηρξε ευρωπαιος πολιτης-ελεγκτης που μιλησε οπως αρμοζει στους υπαλληλους αυτους.Αν Ελλην πολιτης τολμουσε να υπενθυμησει οτι κατι παει στραβα θα τον διαλοστελναν το λιγοτερο.Ευελπιστω οτι θα τους εχουμε συχνα για τη διαφυλαξη του Ελληνικου πλουτου που κατ'επεκταση ειναι και ευρωπαικος.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ vassilis 27/02/2010 20:23:57

   Δεν είναι υπάλληλοι αλλά πολιτικές επιλογές.

 9. πολίτης avatar
  πολίτης 27/02/2010 20:48:40

  Έχετε παραφρονήσει τελείως πια, όσοι το ευχαριστιέστε αυτό; Είμαστε ανεξάρτητη δημοκρατία, όχι παράρτημα εταιρίας. Και οι υπουργοί μας, όποιοι και να είναι, είναι εκλεγμένοι από εμάς (καλά, εκτός της παρέας του μικρού Γιωργάκη). Αυτά τα ανθρωπάκια, ποιά είναι; Με ποιά δικαιοδοσία ενεργούν; Διορισμένα τσογλανάκια, ποιός μας εγγυάται έστω για τον βαθμό ευφυΐας τους; Αϊ σιχτίρ από δω!!!
  Όμως, τί να πει κανείς, όταν ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός διαδίδει παντού ότι είμαστε διαφθαρμένοι; Και συμπεριφέρεται λες και ο καθένας έχει δικαίωμα να μας κατηγορεί και να μας ελέγχει; Και όταν οι ίδιοι οι έλληνες αλληλοκατηγορούνται; Αίσχος.
  Δείτε το ευρωβουλευτή κ.Φαρατζ, να μιλάει στον διαβολάκο Ρομπουι, όπως αρμόζει να μιλάει ένας ευρωβουλευτής σε έναν υπαλληλάκο. Αν δεν το έχετε ήδη δει, μην το χάσετε:
  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_7736.html

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ πολίτης 28/02/2010 17:04:17

   Πολίτη, πριν εγκαλέσεις όσους "το ευχαριστιούνται", αναρωτήσου κάτι που ανέφερε παραπάνω ο Baroso: μπορούν ποτέ οι επαίτες να είναι εκλεκτικοί;

   Ας χαλαρώσουμε λοιπόν κι ας το απολαύσουμε, έτσι μούτι που τα κάναμε τόσα χρόνια...

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ πολίτης 28/02/2010 21:43:50

   Αγαπητέ Baroso, η δική μου ευφυΐα δε χρειάζεται εγγυητές, καθώς εγώ δεν καλούμαι να παίξω με τις τύχες των λαών.
   Γνωρίζω τί θα πεί έλεγχος και σε καμία περίπτωση δεν τον ταυτίζω με τον εξευτελισμό.
   Εσύ γνωρίζεις τί πάει να πει κράτος, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία; Γνωρίζεις επίσης ότι αυτό το πρωτότυπο μόρφωμα, που ξεκίνησε απο τρεις συνθήκες και βαδίζει προς ένα αδιευκρίνιστο ακόμη σκοπό, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και για αυτό ακριβώς το λόγο δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε τόσο αβασάνιστα την παντοδυναμία του;
   Και πριν ειρωνευτείς την ευθυξία μου, ασχολήσου λίγο με τη δουλοπρέπειά σου.

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ πολίτης 28/02/2010 22:27:16

   Αγαπητέ πολίτη, αυτό είναι το άρθρο 28 του ημετέρου Συντάγματος.
   Στην ερμηνευτική του δήλωση αναφέρεται ότι "αποτελεί το θεμέλιο για την συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση"
   ------------------------------------------------------------------
   Άρθρο 28
   1.Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

   2.Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

   3.Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.


   «Ερμηνευτική δήλωση:

   Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.»
   ------------------------------------------------------------------

   Πρόσεξε ιδιαίτερα στην παράγραφο 3 την αναφορά στις αρχές της αμοιβαιότητας. Σαν να λέμε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα που έβαλε την υπογραφή του κάτω από τα κείμενα των συνθηκών. Απλώς σήμερα έτυχαν σε μας, μια και είμαστε αυτοί που δεν τίμησαν την υπογραφή τους και λέγαν συστηματικά ψέματα στους συνεταίρους τους. Η υπόθεση του Ευρώ είναι υπόθεση που αφορά τις ζωές όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό. Όταν εμείς λοιπόν κάνουμε κάτι που θίγει και τις δικές τους ζωές έχουν κάθε δικαίωμα να μας μιλάν όπως θέλουν. Το ευρώ δεν είναι μαγαζί μας. Εμείς μάλλον θα μιλούσαμε χειρότερα αν είχαμε βρεθεί στην θέση του ελεγκτή κάποιων από αυτούς. Αυτή είναι η μία ανάγνωση.

   Σύμφωνα με την άλλη Η Ε.Ε. δεν είναι οργανισμός κρατών. Αν ήταν κάτι τέτοιο οι συνθήκες και οι νόμοι της θα αφορούσαν αμιγώς τις διακρατικές σχέσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων. Η Ε.Ε. είναι ένωση λαών. Το δίκαιο της μας αφορά άμεσα και προσωπικά. Οι διοικητικές της αρχές είναι και δικές μας αρχές. Ο κάθε πορτογάλος βρίσκεται εδώ για να εφαρμόσει νόμους και διατάξεις που έχουν θεσπισθεί από όλους μας για όλους μας. Που μας δεσμεύουν αλλά και μας προστατεύουν. Ο κάθε πορτογάλος είναι με λίγα λόγια και δικός μας υπάλληλος και εκτελεί και δικές μας εντολές. Και δεν μιλάει μειωτικά για τους έλληνες. Ταπεινώνει και κάνει πολύ καλά τα ελληνοπρεπή παράσιτα που βρέθηκαν μπροστά του και που παριστάνουν τους διαχειριστές των χρημάτων μας και των χρημάτων του.

   Και στην τελική αν εθνική κυριαρχία είναι να με κλέβει και να με ευτελίζει ο κάθε εγχώριος αλήτης, που υποτίθεται ότι με εκπροσωπεί, και υποτέλεια να θεωρούμαι υποκείμενο δικαίου με προστατευόμενα και σαφή δικαιώματα, που θα μου τα εγγυάται ο κάθε πορτογάλος από την στιγμή που οι δικοί μου δεν στάθηκαν απλώς ανίκανοι αλλά και απίστευτα δόλιοι, προτιμώ το δεύτερο. Και έτσι παραμένω πιο έλληνας στο φρόνημα.

   Φροντίστε πριν θελήσετε να προασπίσετε τον ελληνισμό και την ελληνικότητα να καταλάβετε τι σημαίνουν αυτές οι έρμες οι έννοιες. Μια ιδέα μας δίνει ο Καβάφης. Που μας λέει ότι η ελληνική γλώσσα δεν έφτασε μέχρι την Βακτριανή κουνώντας τα άκαμπτα μακεδονικά λάβαρα. Έφτασε εκεί με την "ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών".

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ πολίτης 28/02/2010 23:15:29

   Αντε, δε βλέπω να τελειώνουμε από αυτό το θέμα. Στην παράγραφο 3 λέει ότι ο περιορισμός (και όχι παραχώρηση) εθνικής κυριαρχίας, δεν μπορεί να θίγει τη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Τα όργανα της Ένωσης είναι διοικητικοί υπάλληλοι, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, κάτι που είναι φυσικό, αφού δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός.
   Η ΕΕ δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ ένωση λαών. Είναι μία απλή ένωση συμφερόντων. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ό,τι και αν σημαίνει αυτό, δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ, ακριβώς γιατί οι λαοί δεν πιστεύουν σε αυτήν. Μάλιστα η αμφισβήτηση έχει ξεκινήσει ήδη, πολύ πιο νωρίς από ότι θα περίμενε κανείς.
   Λοιπόν, έχεις δίκιο για τον κάθε εγχώριο αλήτη που σε κλέβει. Ξέρεις όμως τί σημαίνει εθνική κυριαρχία και δημοκρατική νομιμοποίηση; Ότι αυτόν τον αλήτη μπορείς να τον ξαποστείλεις. Ότι αυτός ο αλήτης μπορεί και να σε φοβάται. Ότι μπορείς και να τον ελέγξεις, αν αποφασίσεις να το κάνεις και δεν είσαι ένα άβουλο, μοιρολατρικό υποζύγιο.
   Τον αλήτη της Ένωσης όμως δεν τον ελέγχεις. Αυτόν, ακόμη και αν σου τρώει τα λεφτά (κάτι σκανδαλάκια με την Eurostat και κάτι ταξιδάκια του Baroso, δεν βλέπω να μας ενοχλούν πολύ: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=469959, http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=480125, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_10/07/2003_69508 , http://notioditika.blogspot.com/2010/02/blog-post_14.html, ), ακόμη και αν σου επιβάλλουν μέτρα σκληρά, χωρίς να λαμβάνουν υπ'όψην τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε λαού (δεν μιλάω μόνο για τον Ελληνικό λαό), ακόμη και αν έχουν αποφασίσει να σε κάνουν αιώνιο εργάτη στην υπηρεσία των ισχυρών, δεν μπορείς να τους κάνεις τίποτα . Οι περίφημοι κοινοτικοί πόροι δεν προέρχονται από τον ουρανό. Προέρχονται από τις τσέπες των λαών της Ευρώπης. Σα να λέμε, δε μας έφταναν οι εγχώριοι φορομπήχτες, φτιάξαμε και ευρωπαϊκούς.
   Οι λαοί της Ευρώπης δε θα ενωθούν κάτω από την ισχύ μίας συνθήκης. Θα ενωθούν εναντίον της και εναντίον της ευρωπαϊκής δικτατορίας που φιλοδοξεί να επιβάλει.

 10. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 27/02/2010 20:55:14

  Γιατί να μην το παραδεχτούμε ότι υπάρχει προχειρότητα στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων; Ο Πορτογάλος έκανε τη δουλειά του, δεν προσέβαλε σε τίποτα τη χώρα μας, προσέβαλε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους ή την πολιτική προχειρότητας και πασαλείμματος που ακολουθείται. Ο Ψυχραιμία έχει δίκιο, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Πορτογάλους ότι βλέπουν την Ελλάδα αφ' υψηλού και η επιλογή του ήταν σκόπιμη.

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Μάρκο Τ 27/02/2010 21:12:01

   Άλλο η διαπίστωση μιας κατάστασης, ακόμη και η επιβολή συγκεκριμένων ποινών, στα όρια που επιβάλλονται από τις υποχρεώσεις μας είναι δεκτή, και άλλο αυτή η υποτιμιτική αντιμετώπιση. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ.Επιτέλους, αυτός ο κύριος Παπανδρέου σας έχει μεταδώσει την ψυχολογία του υπηρέτη; Συνέλθετε!!!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Μάρκο Τ 28/02/2010 17:07:21

   @πολίτης:
   Αν "δεν είναι αφεντικά μας", τότε δείξε μας τις συνθήκες εκείνες που μας επιτρέπουν να είμαστε εμείς αφεντικά του εαυτού μας. Και, για να σε προλάβω: επειδή τέτοιες συνθήκες ΔΕΝ υφίστανται σήμερα, καλό θα είναι να σκεφτούμε πώς θα αποδοθούν (έμπρακτα) εκεί όπου ανήκουν οι διαχρονικές ευθύνες για το σημερινό μας κατάντημα.

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Μάρκο Τ 28/02/2010 22:18:05

   Φίλε Αυριανιστή, από όσο γνωρίζω στην ΕΕ ισχύει ακόμη η αρχή των ειδικών αρμοδιοτήτων. Επίσης εξακολουθεί να είναι μία διεθνής συνθήκη, όσο και αν διεκδικεί να είναι κάτι παραπάνω.
   Μιλάς για απόδοση ευθυνών και δε διαφωνώ σε αυτό. Όμως πες μου, μια που ο Baroso πιο πάνω αμφισβήτησε την ευφυΐα μου και δεν επιθυμώ να τον απογοητεύσω, έχω μία απλοϊκή απορία: μόλις σήμερα αντιλήφθηκαν ότι κάτι πάει στραβά στην Ελλάδα; Τόσα χρόνια δεν έβλεπαν ότι το αποτέλεσμα δεν ταίριαζε με τα νούμερα;
   Δε σπεύδω να απαλλάξω τη χώρα ή τους κυβερνώντες από ευθύνες. Αλλά δεν είναι δυνατόν οι υπάλληλοι ενός διεθνούς οργανισμού να φέρονται τόσο απαξιωτικά. Η ΕΕ έχει ημερομηνία λήξης, ίσως μάλιστα πιο σύντομα και από ό,τι πιστεύουμε. Τα κράτη (θέλω να ελπίζω) όχι.

 11. bugtrottel avatar
  bugtrottel 27/02/2010 21:32:44

  Και γιατί δεν τους προσφέρανε την συνηθισμένη τους τροφή για να ηρεμήσουν; Βελανίδια εννοώ.
  Αλήθεια, απο που προβλέπεται ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν επι τόπου έλεγχο.Και τι έλεγχο μπορούν να κάνουν σε χαρτιά που τους παρουσιάζουν. Όσα καταλαβαίνουν απο τα χαρτιά αυτοί που τα παρουσιάζουν, άλλο τόσο καταλαβαίνουν και αυτοί που τα βλέπουν.Αλλού είναι το θέμα και μας διαφευγει. Ποσώς ενδιαφέρονται γαι την τήρηση των προγραμμάτων. Εντυπώσεις θέλουν να δημιουργήσουν και η πολιτική ηγεσία το γνωρίζει και το αποδέχεται. Ο πλέον έντιμος και αξιοπρεπής τρόπος θα ήταν να τους δώσουν τα στοιχεία που ζητούν, αν δεν βλάπτεται το εθνικό συμφέρον απο τη δημοσιοποίησή τους, και να τους ευχηθούν καλό ταξίδι. Και εν πάσει περιπτώσει οι απλησίαστοι Γενικοί Γραμματείς που δεν δέχονται δημόσιο υπάλληλο να συζητήσουν υπηρεσιακά θέματα, αλλά μεταφέρουν εντολές μέσω των διευθυντών και τμηματαρχών, κάθισαν και τους χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι ο υπάλληλος της Ε.Ε; Σε αυτήν την κατάντια μας έφεραν οι υπουργοί οικονομικών της τελευταίας δεκαετίας. Εμένα Άλωση εκ των έσω μου θυμίζει. Μην ξεχνάμε απο που προέρχονται όλοι αυτοί οι κύριοι.

 12. TARAMAS avatar
  TARAMAS 28/02/2010 01:26:31

  Με άλλα λόγια , κατά το "καλύτερα σαρίκι τουρκικό παρά τιάρα παπική" έτσι και καλύτερα να μας βουλιάξουν οι δικοί μας, παρά να μας κάνουν ανθρώπους οι φράγκοι.

 13. man8os avatar
  man8os 28/02/2010 03:10:57

  Ειναι ολοι διαλεχτοι τεχνοκρατες.Αν σε κατι ειδικευονται οι Βρυξελλες ειναι η παραγωγη αξιολογων στελεχων.Στα προτυπα της Ουασινγκτον.

 14. Baroso avatar
  Baroso 28/02/2010 06:30:22

  Αγαπητέ συμ-Πολίτη, από ότι βλέπω στην απάντησή σου:
  "ποιός μας εγγυάται έστω για τον βαθμό ευφυΐας τους; Αϊ σιχτίρ από δω!!" θα μπορούσες να μας παρουσιάσης κάποιον αξιόλογο εγγυητή της δικιά σου ευφυΐας? Μήπως γνωρίζεις κατά τύχη τι θα πει έλεγχος?
  θέλεις μήπως να ρίξεις μία ματιά στο παρακάτω γράφημα:
  http://www.faz.net/m/%7BD79EDDD4-9894-4CAB-88B1-4B3A4D3ECE78%7DPicture.jpg
  Τώρα σε έπιασε η ευθειξία? Τρισμέγιστε φανταστικέ "Ελληνα" Πολίτη?

 15. Y. avatar
  Y. 28/02/2010 22:31:34

  Ελληνικό Δημόσιο = Το απόλυτο μπάχαλο.
  Φταίνε οι υπάλληλοι? Οι περισσότεροι, στη καλύτερη περίπτωση βολεύονται, στη χειρότερη γλείφουν. Οι λιγότεροι, συμβιβάζονται.
  Φταίνε οι εκάστοτε πολιτικοί τους προϊστάμενοι? Οι περισσότεροι, στη καλύτερη περίπτωση βολεύονται, στη χειρότερη κλέβουν. Οι ελάχιστοι λιγότεροι, νησίδα στον ωκεανό να τους ψάχνεις με το κιάλι. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι (τουλάχιστον) οι ηθικοί αυτουργοί.
  Λύση? Εισοδηματικό σοκ! Όχι στους χαμηλού και μέσου μισθοσυντήρητους, που συντηρούν το τζίρο της αγοράς, αλλά στους λυμαίνοντες τα κρατικά ταμεία κοπρόσκυλους, που συντηρούν την παραοικονομία, παραοικονομόντας οι ίδιοι.
  Τρόπος επίτευξης? Πόθεν έσχες και πόθεν διαβιείς. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

 16. bugtrottel avatar
  bugtrottel 02/03/2010 16:24:00

  Δανείζομαι ττ ερώτημα του "Υ" παραπάνω και το συμπληρώνω. "Πόθεν έσχες και πόθεν διαβιείς σε όλους και κυρίως τους πολιτικούς ή τους διατελέσαντες και διατελούντες κυβερνητικούς παράγοντες", συπληρώνοντας "πλουσιοπάροχα" μετά το διαβιείς. Τελικά θα τολμήσουν να πάρουν μέτρα κατά των συνταξιούχων ή των χαμιλόμισθων Δημόσιων Υπαλλήλων και θα αφήσουν απέξω τα εκατομμύρια € των, με αυτούς συναλλασσομένων, κοπριτών;

 17. bugtrottel avatar
  bugtrottel 02/03/2010 16:35:32

  Και δύο λόγια για τους εν ταραμοειδή συγχήση διατελούντες.
  Ετερόκλιτα υλικά δεν φτιάχνουν εύγευστη σαλάτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.