19/12/2009 00:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντιριντάγκα και όπαλα όπαλα, ή ταξιδάκια στην …ΑργεντινήΒρέθηκα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην …Αργεντινή. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν πόσο έμοιαζαν με εμάς αυτοί οι άνθρωποι.  Χαρτούρες και σφραγίδες στο προξενείο τους και στο αεροδρόμιο,  έλεγχος και φόρμες για το συνάλλαγμα, ο ταξιτζής μαυραγορίτης (ή ελεύθερος market maker με ελεύθερο bid-ask spread στο δολάριο), η πόλη με πολυκατοικίες μικρές και στριμωγμένες, αλλά με διάσπαρτα κτίρια άλλης εποχής, πολλά, απίθανα πολλά καλώδια στους δρόμους (βασικά αυθαίρετο τηλεπικοινωνιακό σύστημα, ο ΟΤΕ τους ήταν πιο ανοργάνωτος από τον δικό μας), αίσθηση λιγούρας στον δρόμο, αλλά από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ όλοι έτρωγαν μπριζόλες με θέα την …Ουρουγουάη.

 Η Αργεντινή σε κάποια φάση της ιστορίας της καθάρισε τους αυτόχθονες και αναπτύχθηκε. Ξεκίνησε τον την μεταπολεμική περίοδο πλούσια χώρα, αφού ήταν ο βασικός τροφοδότης των συμμάχων με …φαγητό. Μετά κάπως έμπλεξε με λαοπρόβλητους περίεργους και συνδικαλιστές και βαμμένες ξανθές σαντέζ.  Πολλά κοινά με εμάς, κάτι σαν την Κυψέλη με πολλά εναέρια καλώδια.

 Για δουλειά είχα πάει, και είχα και έναν Αργεντινό από το γραφείο, υφιστάμενο, τον Martin X., που με ζάλιζε με διάφορες ιστορίες, αντί να κάνει την δουλειά που έπρεπε να κάνει, αλλά έχοντας καταλήξει ότι οιάνθρωποι εκεί είναι πλήρως μη συνεννοήσιμοι, είπα μέσα μου «δεν βαριέσαι», μου έκαναν και κάτι τραπεζώματα σε μέρη που έμοιαζαν πολύ με την Αθηναϊκή Λέσχη, κατέληξα ότι η χώρα δεν ήταν για δουλειά, και γύρισα πίσω. Στο δρόμο για το αεροδρόμιο, ο ταξιτζής, που δεν με άφησε από τα μάτια του τις 5 μέρες που ήμουν εκεί , μου ξαναέδωσε δολάρια αλλά με διαφορετικό bid-ask spread από ότι πριν 5 μέρες.   “Inflation, Señor”, μου είπε.

 Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; 20 χρόνια αργότερα, ο βοηθός μου Martin X. που δεν έκανε με επιμέλεια την δουλειά του, είχε γίνει οικονομολόγος στο Υπουργείο Εξωτερικών (!) Ήταν Ιανουάριος του 2002. Ξύπνησαν ένα χλιαρό πρωινό οι Αργεντινοί (Νότιο Ημισφαίριο γαρ) και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους ήταν παγωμένοι, οι περισσότεροι από αυτούς σε δολάρια. Παγωμένοι από 12 έως 21 μήνες (ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού). Μπορούσαν να σηκώσουν κάτι λίγα λεφτά, αλλά βασικά «γύψος» και μιζέρια.

 Τους είχε ξεφύγει η διαχείριση των δημοσιονομικών. Ο κόσμος δεν εμπιστευόταν το κράτος του. Οι τράπεζες είχαν υπάρξει αρχικά ισχυρότερες από τους εποπτεύοντες οργανισμούς. Βέβαια, δεν είχαν ΕΚΤ και ΕΕ… Δεν πιστεύω ότι θα ξυπνήσουμε τον Γενάρη με τέτοιου είδους εκπλήξεις, αλλά όπως «προφήτευαν» διάφοροι σε αυτήν την ιστοσελίδα, πέρυσι τέτοιο καιρό ότι ο Δεκέμβριος 2009 θα είναι χειρότερος από αυτόν του 2008, έτσι «προφητεύω» και εγώ τώρα, ότι θα υπάρχουν ανώμαλες προσγειώσεις στην Ελλάδα, το 2010. Ο καθένας ας εικάσει πως θα είναι.

Τον υπάλληλο που έγινε οικονομικός σύμβουλος στο ΥπΕξ της μακρινής χώρας δεν τον ξαναείδα, ξέρω τι κάνει, από το Google, αλλά δεν λέω περισσότερα. Σήμερα είναι σε πολλή υψηλότερη θέση, στην χώρα του, και οι ανηρτημένες φωτογραφίες του τον δείχνουν καλοζωισμένο.

 Καλό Σ/Κ,

Αrchaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικόλας avatar
  Νικόλας 19/12/2009 00:33:04

  Αν δεν μας έμοιαζαν δεν θα τους αποκαλούσαν(τους Αργεντινούς) "Ευρωπαίους της Λατινικής Αμερικής"
  Θυμάμαι στις ειδήσεις τότε το 2002 που έβγαιναν οι Αργεντινοί στους δρόμους χτυπώντας κατσαρολικά.
  Τι λες Αrchaeopteryx; Πάμε αύριο όλοι στις τράπεζες να ζητήσουμε τα λεφτά μας που τα έχουν όλα δανείσει(εγώ δεν έχω και πόλλα);Μήπως έρθει και το κραχ μας μία ώρα νωρίτερα.

 2. Orestios avatar
  Orestios 19/12/2009 01:53:37

  Μάρτης-γδάρτης

 3. Orestios avatar
  Orestios 19/12/2009 02:15:49

  Αρχαίε, σαν κάτι να μου θυμίζει όλη αυτή η εικόνα που περιγράφεις. Την Αργεντινή των Βαλκανίων. Αλλά η Αργεντίνοι δεν έχασαν κομμάτια της εθνικής κυριαρχίας τους (sovereignty) εξαιτίας του εθνικού χρέους (sovereign debt). Εγώ πάντως έχω μια κατσαρόλα που χάλασε. Λέω να την χρησιμοποιήσω σύντομα σαν μουσικό όργανο σε πορεία.
  Άσχετο, έχω την αμιδρά εντύπωση ότι αυτή η πατάτα με την εθνική κυριαρχία οφειλόταν στην δυσκολία να μεταφράσει ο Πρωθυπουργός την λέξη sovereignty στα ελληνικά και εκστόμισε αυτήν την κοτσάνα. Αλλά φευ, κοντός ψαλμός.

 4. Sporades avatar
  Sporades 19/12/2009 09:24:05

  Μπορει να μην εχασε την εθνική της κυριαρχία, αλλά έχασε ανθρώπινο δυναμικό. Εγω τότε ζούσα στην Ισπανία. Οι Αργεντινοί που μπορούσαν να φύγουν, ερχόντουσαν στην Ισπανία. Ηταν κυρίως άνθρωποι της μεσαίας τάξης γιατροί, μηχανικοί κλπ. Αυτοί μπορούσαν να κουβαλήσουν γρήγορα και εύκολα το κυριότερο περιουσιακό τους στοιχείο, την επαγγελματική τους γνώση. Τότε βέβαια η Ισπανία αναπτύσοταν με καλούς ρυθμούς και απορροφούσε αυτό το δυναμικό.
  Σήμερα αν συμβούν αυτά σε μάς κατα πού θα κάνουμε;

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Sporades 19/12/2009 11:28:29

   Για όσους δεν ξέρουν μία άλλα καλή γλώσσα μένει μόνο η Κύπρος :p

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.