#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2013 20:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων περιμέναμε, νέο φορολογικό νομοσχέδιο μας ήρθε

Περίεργες διατάξεις που προκαλούν ερωτήματα στο νέο νομοσχέδιοΝομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων περιμέναμε, νόμος – σκούπα με μια σειρά από φορολογικές ανατροπές μας ήρθε. Πάνω από 100 σελίδες πυκνογραμμένες, τις οποίες δεν μπορούν όχι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά ούτε οι φοροτεχνικοί να καταλάβουν, έρχεται στη Βουλή για να ψηφιστεί όσο το δυνατόν συντομότερο.

Και είναι απορίας άξιον πώς η κυβέρνηση αποφασίζει να ξανα-αλλάξει το φορολογικό καθεστώς το οποίο έχει αλλάξει δεκάδες φορές. Πότε θα υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο που θα σέβεται τον πολίτη και τις επιχειρήσεις; Και που θα σέβεται και τους βουλευτές που θα το ψηφίσουν.

Έχουμε ένα βασικό ερώτημα: Τι θα καταλάβουν οι βουλευτές που θα βάλουν την υπογραφή τους στο νόμο αυτό; Διότι από μια πρώτη ματιά που ρίξαμε υπάρχουν διατάξεις οι οποίες παραπέμπουν σε άλλους νόμους, σε άλλα άρθρα και σε άλλες διατάξεις προηγούμενων ετών. Για να καταλάβεις τι συμβαίνει πρέπει να κάνεις αντιπαραβολή των διατάξεων.

Αλλά κι έτσι να γίνει, πάλι δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς με καθαρό μάτι τι συμβαίνει και ποιους «φωτογραφίζει» κάθε διάταξη. Διαβάζουμε ότι εξαιρούνται εταιρείες από τον φόρο 15% για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα.

Διαβάζουμε στο νομοσχέδιο, αφού μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, ότι υπάρχουν κι άλλες εξαιρέσεις από φόρους, αλλά και εξαιρέσεις από την υποχρέωση αναπροσαρμογής των αξιών των ακινήτων των επενδυτικών εταιρειών σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι θυγατρικές των τραπεζών.

Ακόμη οι ΑΕΕΑΠ απαλλάσσονται και από το φόρο 3%ο.

Υπάρχουν ακόμη «περίεργες» διατάξεις σχετικά με την παραχώρηση αιγιαλών, εκεί δηλαδή που υπάρχει πολύ «ψωμί», πολύ χρήμα. Για παράδειγμα ένα άρθρο λέει ότι επιτρέπεται η χρήση αιγιαλού κοινόχρηστης παραλίας... ακόμη και σε κοινόχρηστους χώρους που υφίστανται έργα χωρίς άδεια ή καθ' υπέρβαση αυτής. Δηλαδή αυθαίρετα. Ποιος να ρωτήσουμε από την κυβέρνηση τι συμβαίνει και τι σημαίνουν όλα αυτά; Μήπως υπάρχει κανείς... νομικός στην κυβέρνηση που ξέρει καλύτερα από διατάξεις και άρθρα;

Κατά τα λοιπά ο νόμος προβλέπει ότι όλες οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων πρέπει να κατατίθενται ως τις 30 Απριλίου και ο φόρος να πληρώνεται σε τρεις δόσεις. Αστεία πράγματα. Εδώ ο Θεοχάρης δεν έχει καταφέρει να εκκαθαρίσει ακόμη τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν πριν από 5 μήνες.

Τέλος πάντων. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με πολυδαίδαλους νόμους και «ύποπτες» διατάξεις που μπορεί και να εξυπηρετούν συμφέροντα, θα... απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα μπας κι έρθει κανείς επενδυτής, πλανάται πλάνην οικτράν.

Σημείωση

Πληροφορίες αναφέρουν οτι από  την μελέτη των τροποποιήσεων και αναδιατυπώσεων στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος(όπως αποκαλείται πλέον το νέο νομοσχέδιο) προκύπτει ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αύξησης του ποσοστού προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το οποίο παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων.

Επίσης, η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις δόσεις  δεν διαφοροποιείται σε σχέση με αυτά που είχαν θεσπισθεί από τον Ιανουάριο 2013 και είχαν ενσωματωθεί στο ν. 4110/2013. Με τις κατατεθείσες τροποποιήσεις προβλέπεται ρητά ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης. Δηλαδή η καταβολή της δόσης θα γίνεται σε πέντε μήνες από την υποβολή της δήλωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων

Διαβάστε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο των ακινήτων

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 12/12/2013 20:54:24

  Περαστικά μας. Υπομονη, οσοι αντεχουμε ακομα....

 2. CHRIS avatar
  CHRIS 12/12/2013 20:54:50

  Τι θα γίνει με αυτή η κατάσταση που ένα νομοσχέδιο από 5 άρθρα γίνεται 105; Ακόμα και ο Μεϊμαράκης αντέδρασε με την ασυδοσία που επικρατεί στο κοινοβούλιο από μεριά της Κυβέρνησης.

  http://www.naftemporiki.gr/story/735853

 3. βασίλης avatar
  βασίλης 12/12/2013 21:13:37

  Απόφοιτοι της σχολής Χρυσοχοίδη προσέλθετε. Το καλό πράγμα αργεί....
  Πως έλεγε ο Χαρίλαος: Δεν προκάνουμε έχουμε τραχανά απλωμένο...
  Κοινοβουλευτική δημοκρατία του κατεπείγοντος......Αδιάβαστοι όλοι θα πάνε!

 4. AkriAkri avatar
  AkriAkri 12/12/2013 21:17:46

  ''Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνος μπρος, χρόνια μετά…
  Η ύπαρξή σου σε σκοτάδι όλο πηχτότερο βουτά.
  Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος;
  Αχ, πούσαι, νιότη, πούδειχνες πως θα γινόμουν άλλος! ''
  Κώστας Βάρναλης

  Πολύ αφιερωμένο..........

 5. θηραία avatar
  θηραία 12/12/2013 21:35:17

  Το αδιέξοδο πλέον είναι δεδομένο.
  Η απογοήτευση έπνιξε κάθε ελπίδα ...
  Τι κάνουμε λοιπόν τώρα;;;

 6. foros1 avatar
  foros1 12/12/2013 21:35:42

  πεντε μηνες ακομα...

 7. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 12/12/2013 23:12:35

  αυτό το άγνοια νόμου ισχύει ακόμα ή μπα..

 8. Nik avatar
  Nik 13/12/2013 05:54:21

  Για μια ακόμη φορά οι ανεπαρκείς δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα στοιχειώδη. Οτι οι μεγαλύτεροι εργοδότες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους. Αυτές οι μικρές θα γίνουν μεγάλες, αλλά μέχρι να γίνουν θα ακουμπάνε 55 τοις εκατό προκαταβολή, μπας και δεν μεγαλώσουν ποτέ στην Ελλάδα.

  Οι "επενδυτικές" ακινήτων δεν πληρώνουν φόρο, με σκοπό τι δηλαδή, να συγκεντρώσουμε την ακίνητη περιουσία σε αυτές και οι υπόλοιποι να γίνουμε ενοικιαστές; Αυτή είναι εθνική πολιτική!

  Αν το νομοσχέδιο είναι 100 και σελίδες, πόσες ερμηνευτικές χρειάζονται για να το καταλάβουν οι εφοριακοί;

  Το εθνικό μας DNA αποχθάνεται την απλότητα και την αποτελεσματικότητα.

 9. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 13/12/2013 07:36:10

  Εκεί που είχα συνηθίσει να φτιάχνω μόνος τη δήλωση,άντε τώρα βγάλε άκρη...
  Ευχαριστώ ωστόσο τους ''σοφούς'' νομοθέτες γιατί εδώ και καιρό είχα βάλει στο μάτι ενα κολπίσκο στη Χαλκιδική για ενα μερεμετάκι

 10. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 13/12/2013 08:36:21

  Ο Φόρος Αρπαγής Περιουσιών ή ΕΝΦΙΑ όπως και να μετ-ονομαστεί παραμένει … αφού θέλουν να μαζέψουν (και να διαθέσουν; σε ποιούς;) ότι δεν αποφέρει εισ/μα αφού απαγορέυεται άμεσα και έμμεσα η αξιοποίηση αφού δεν το επιτρέπουν αξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα ... "νομοθετώντας(;) και αγνοώτας(;) το Σύνταγμα των Ελλήνων οι συνταγματολόγοι(;)-νομοθέτες(;) " με απολύσεις , μειώσεις μισθών και καταληστεύσεις : συντάξεων που δεν είναι ούτε καν ανταποδοτικές σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες και ταμείων που ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν από κρατικό π/υ συνδυαστικά με ακραία υπερ-φορολόγηση (με εξαίρεση πάντα συγκεκριμένων από καταβολές με ανάλογες & φωτ/κές ρυθμίσεις ) και ανατιμήσεις βασικών κυρίως προϊόντων, ανεργία και καταλήστευση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μας , σε παροχές υγείας-παιδείας, πάσης φύσεως επιδόματα και συντάξεις σε μη δικαιούχους υπηρέτες ημεδαπούς και κυρίως αλλοδαπούς και ψηφοφόρους ...

  Ας θυμηθούν ότι: Εμείς τα παιδιά μας και οι γονείς μας δεν τα φάγαμε μαζί τους, δεν επιδοτηθήκαμε, δεν χρημ/με, δεν δανειοδοτηθήκαμε για να αποκτήσουμε στέγη, καλλιεργήσουμε τη γη μας , ή να στήσουμε επιχ/σεις δια βίου επιδ/νες-χρημ/νες και δαν/νες και δεν αποκτήσαμε δωράκια κ.α. , αφού δεν ανήκαμε αλλά και δεν ανήκουμε στις παρέες τους και τις κλικίτσες των "όποιων" και των "παρατρεχάμενων ” αστικών κέντρων και κυρίως των επαρχιών(....) .
  Να θυμούνται ότι δεν μπορούν να μιλούν ως υπερασπιστές των αδυνάμων και ως σωτήρες μετά τα ανωτέρω.
  Ο φόρος είναι φωτ/κός ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες και συμφέροντα στα αστικά κέντρα και κυρίως στην επαρχία… Ας πρόσεχαν.

 11. Xerxis avatar
  Xerxis 13/12/2013 12:13:01

  Ας καταλάβουν εκει στη ΝΔ οτι η κυβερνηση που πέρασε απο τόσες συμπληγάδες και άντεξε, θα πέσει τελικά απο την μονιμοποιηση του χαρατσιού στα ακίνητα.

  Θα με θυμηθείτε....

  Αν θελαμε μεθοδους Σοβιετικης 'Ενωσης θα ψηφιζαμε Συριζα.

  Περιουσία ειναι και τα μετρητά και οι μετοχές, και μάλιστα πολύ πιό χειροπιαστή απο τα ντουβάρια. Αυτα γιατι δεν τα αγγίζει ???

  Υπαρχει πολύς, μα πάρα πολύς κόσμος σήμερα που εχει ακίνητα αλλά δεν εχει ούτε καταθεσεις ούτε επαρκή εσοδα. Αν δει την περιουσία του να κατασχεται απο το κράτος ή να πουλιέται στα κορακια εναντι πινακίου φακής, ο κόσμος αυτος θα εχει οδηγηθει στην απελπισία και δεν θα εχει τιποτα πλεον να χασει.

  Το ανοσιουργημα του "σοσιαλιστη" Βενιζελου ήρθε τωρα να το μονιμοποιήσει ο Σαμαράς. Ετσι μπραβο ! Ο,τι σας λείπει για να ταίζετε το κράτος-μπάχαλο, να τα χρεώνετε σε φορους ! Και εισαστε υποτίθεται και "κεντροδεξιά" παράταξη !!

  • George avatar
   George @ Xerxis 13/12/2013 13:19:15

   To ωραίο είναι ότι το φθινόπωρο του 2012 έκαναν απίστευτη προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να περάσουν μονιμότητα στο χαράτσι. Είδαν στα 10 χλμ μία μπανανόφλουδα και τρέξανε να την πατήσουν!

  • foros1 avatar
   foros1 @ Xerxis 13/12/2013 15:02:42

   "Περιουσία ειναι και τα μετρητά και οι μετοχές, και μάλιστα πολύ πιό χειροπιαστή απο τα ντουβάρια. Αυτα γιατι δεν τα αγγίζει ???"
   μα γιατι ειναι μια κυβερνηση που κτυπα τον νοικοκυρη που φροντισε να επεδυσει σε ακινητα γι'αυτον και πιθανον τα παιδια του, και χαιδευει τον αεριτζη που ή τα "παρκαρε" ή τα σκορπουσε ασυστολα.

 12. orion avatar
  orion 13/12/2013 13:12:34

  Τουλαχιστον ειναι συνεπης ο πρωθυπουργος οταν ελεγε προεκλογικα"καταργουμε το χαρατσι''!!!!!!!

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ orion 13/12/2013 14:21:11

   Βεβαίως: ''θα αντικαταστήσουμε το Χαρατσι της ΔΕΗ, με ένα ΔΙΚΑΙΟ και διευρυμενο ΕΤΑΚ'', μας ελεγαν προεκλογικα. Το ποσο ''δικαιο'' είναι το βλέπουμε τωρα. Το σιγουρο είναι , πως είναι περιπου 8-9 φορες υψηλοτερο απ το ΕΤΑΚ που ειχε μπει επι Κ.Καραμανλη. Αν και προεκλογικα, αφηναν να εννοηθεί, ότι θα ηταν περιπου 3 φορες υψηλοτερο, κατι το όποιο θα ηταν λογικο, λογω της οικονομικης καταστασεις. Αλλα 8-9 φορες παραπανω, σε εποχές που ο κοσμος δεν εχει σεντς, είναι καθαρη δημευση...

   Κριμα...

   • orion avatar
    orion @ Μικρασιάτης 13/12/2013 15:37:14

    Ο Μαιος μας εφτασεεε παιδια στην ..............

    • λαχειοπώλης avatar
     λαχειοπώλης @ orion 14/12/2013 16:10:12

     ... στη φυλακή, μήπως;

 13. Anonymous avatar
  Anonymous 13/12/2013 15:58:40

  Θυμάμαι στο Ζάππειο 2 τον Σαμαρά, για ΕΝΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ σε 50 σελίδες....

 14. ΒΑΓΓΕΛΗΣ avatar
  ΒΑΓΓΕΛΗΣ 14/12/2013 13:30:35

  να μου κοπουν τα χερια αν ψηφησω παλι νεα δημοκρατια.δεν ψηφησα ποτε αλλο κομα αλλα τωρα ειναι και το τελοσ τουσ ,δεν τουσ παντρευτηκα ,το κακο ειναι οτι τουσ πιστεψα.

  θα ψηφησω ακομα και τον βουδα για να φυγουν γιατι στα αυτια μου ακομη αντηχουν τα ζαπεια του ψευτη σαμαρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.