#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/04/2010 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νικητής ο Ερόγλου στα κατεχόμεναΟ Ντερβίς Ερογλου είναι ο νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του ψευδοκράτους που διεξήχθηκαν την Κυριακή στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Ο πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εξασφάλισε ποσοστό 50,38% από το σύνολο των 629 καλπών έναντι 42,85% του μέχρι τώρα Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει τη δική του διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, να δημιουργήσει «εθνικό συμβούλιο» και «συμβούλιο του λαού», όπως είπε, και να έρθει σε επαφή με την τουρκική ηγεσία.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού.

Οι παράμετροι της λύσης βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο κ. Ερογλου και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι όταν αυτοί οι παράμετροι θα εφαρμοστούν να μην εφαρμοστούν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και να μην οδηγήσουν σε μία λύση η οποία δεν θα είναι προς το συμφέρον τους».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο Ντερβίς Ερογλου σημείωσε πως «αν συμφωνία υπάρχει σε κάποια θέματα και όχι σε όλα, τότε δεν υπάρχει συμφωνία» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση, τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα.

Όπως είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ψευδοκράτους, θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή του στη λύση του Κυπριακού αφού, όπως πρόσθεσε, δεν θέλει να ξαναζήσουν οι Τουρκοκύπριοι τέτοια γεγονότα που ο ίδιος έχει βιώσει από το 1960 μέχρι σήμερα.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ζήσουν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι μαζί και ειρηνικά, προσθέτοντας ότι περιμένει την ίδια συμπεριφορά και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως επεσήμανε, δεν είναι σωστό να γίνει διαχωρισμός των ανθρώπων «σε ανθρώπους που επιθυμούν τη λύση και σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν τη λύση».

Αφού αναφέρθηκε και στο θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Ερογλου ευχαρίστησε τους όσους τον ψήφισαν για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Από την πλευρά του, ο ηττημένος των εκλογών Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με βάση το όραμα του για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας είναι σεβαστό.

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην επικράτηση του Έρογλου συνέβαλε η πλειοψηφία από τους Τούρκους εποίκους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα ψήφου. Τον Έρογλου υποστήριξε και ο Ραούφ Ντενκτάς και το Δημοκρατικό Κόμμα του γιου του, Σερντάρ. Ο Ταλάτ ηττήθηκε, παρά τη σαφή προτίμηση του διεθνούς παράγοντα και την έμμεση στήριξη της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στη διαιρεμένη νήσο ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις σημερινές "εκλογές" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και επανέλαβε ότι θα επιδιώξει μια λύση για την Κύπρο έως το τέλος του 2010.

Λευκωσία: «Αρνητική εξέλιξη»

Ως αρνητική εξέλιξη εκτιμά η Λευκωσία την επικράτηση του Ντερβίς Έρογλου, δεδομένων των θέσεων του στο Κυπριακό. Ο 72χρονος επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει τη συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Τάσσεται επίσης ενάντια στη μια κυριαρχία και στη μια διεθνή προσωπικότητα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όσον αφορά τις εγγυήσεις και τους εποίκους, η διαχρονική θέση του Έρογλου και του κόμματός του είναι υπέρ της συνέχισης των "ενεργών και αποτελεσματικών" εγγυήσεων της Τουρκίας και της παραμονή όλων των εποίκων. Για το εδαφικό και το περιουσιακό, ο Έρογλου δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η αρχή της διζωνικότητας και «να προσφυγοποιηθούν ξανά οι Τουρκοκύπριοι».

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε πως για την κυπριακή κυβέρνηση και την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτό που προέχει είναι μέσα σε κλίμα ενότητας και συλλογικού προβληματισμού «να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω με δεδομένο ότι ο κ. Έρογλου θα είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Έρογλου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο Κύπριος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. «Έχει όμως τεράστια σημασία, αν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στην βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με στόχο την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Με πολλή υπομονή και προσοχή θα δούμε πως θα χειριστούμε τα πράγματα».

Στις εκλογές του ψευδοκράτους κατήλθαν επτά υποψήφιοι. Ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, Μουσταφά Κεμάλ Τάμκαν, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγκ, Ζεκί Μπεσίκτεπελι και Αϊχάν Καϊμάκ.

Δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών

«Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών (για την επίλυση του Κυπριακού) με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθορισθεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στο ψευδοκράτος και την επικράτηση του Ντερβίς Ερογλου, επισημαίνοντας πως τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση θα βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπεί από ό,τι φαίνεται ο κ. Έρογλου. Οι θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς μας είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες», παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας παράλληλα πως το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο και η εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια αποδεδειγμένη.

«Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, καλώντας παράλληλα και την Τουρκία να ενθαρρύνει και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 19/04/2010 20:03:28

  Συγγνώμη, αλλά έχω χάσει επεισόδια;

  Γιατί η κυβέρνηση τής Κύπρου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ήττα τού τρομοκράτη τής Ταλάτ ΤΜΤ; Τι προσέφερε αυτό το φανατισμένο ον στις συνομιλίες;

  Απλώς ροκάνιζε τον χρόνο έτσι ώστε να περάσουν άλλα 40 χρόνια "συνομιλιών", εδραιώνοντας τα τετελεσμένα. Τι παραχώρησε στους Ελληνοκύπριους ο Ταλάτ; Μόνο χαμόγελα στις κάμερες τού ΡΙΚ.

  Καλύτερα ένας Τούρκος εθνικιστής που θα φαίνεται, παρά ένας Τούρκος εθνικιστής που το παίζει κοσμοπολίτης άνθρωπος τής ειρήνης.

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 20/04/2010 00:38:04

  To συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, στα κατεχόμενα εδάφη έγιναν εκλογές και κάποιοι μεταξύ αυτών και η Αθήνα [ υπουργείο εξωτερικών] κάνουν δηλώσεις σα να πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος.


  Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι κράτος… είναι ένα κομμάτι της Κύπρου υπό τούρκικη κατοχή!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.