#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να τελειώνει με τα μέτρα θέλει ο ΣαμαράςΣτα μέσα της εβδομάδας θα κλείσει πιθανότατα το επώδυνο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ με νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προσδιορίζεται είτε για την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Και αν για την κυβέρνηση θεωρείται λυτρωτική η επικείμενη συμφωνία για το πακέτο, θα είναι δυσάρεστη έκπληξη για τους εργαζομένους, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που αναμένεται.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιζητούν να υπάρξει λύση άμεσα, ώστε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου να έχει κλειδώσει το πακέτο και να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφισθεί με συνοπτικές διαδικασίες το αργότερο, έως τις 25-27 Σεπτεμβρίου σε ένα άρθρο, όπως προκύπτει με βάσει τελευταίες πληροφορίες. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει και νέα παράταση, καθώς αρχίζει και τελειώνει και η υπομονή των πιστωτών.

 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με οδηγό τη φράση, ´´ο χρόνος είναι χρήμα ´´, θέλει άμεσα, εκτός από την ψήφιση των μέτρων να ανακοινωθούν και προωθηθούν και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ίδιος θέλησε χθες να στείλει μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση και το επικοινωνιακό του επιτελείο έστησε το μεσημέρι του Σαββάτου μια δήλωση κατά την είσοδο του στο Μέγαρο Μαξίμου: ´´Δεν υπάρχουν Σάββατα. Υπάρχει πολλή δουλειά και λίγος χρόνος. Και θα καταφέρουμε ´´ είπε, προσερχόμενος, φορώντας μπλουζάκι πόλο.

 

Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στους γρήγορους ρυθμούς και χαρακτηριστικό στοιχείο της αγωνίας του, που δεν διακρίνεται το ίδιο και στους υπουργούς του, είναι ότι συγκαλεί μυστικές συσκέψεις, όπως προ ημερών, που διαρκούν ως τις δυο και τρεις τα ξημερώματα.

 

Εκτός από το εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Σαμαράς δίνει βάρος και στην καλλιέργεια των κατάλληλων συμμαχιών και την προσεχή Παρασκευή θα μεταβεί στη Ρώμη σε ταξίδι-αστραπή για να συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα καταθέσει και επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δυο έτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. H pena tis logikhs avatar
    H pena tis logikhs 16/09/2012 11:20:27

    Να τελειώνει με τα μέτρα η Να μας τελειώσει με τα μέτρα ;

    Καλόπιστη η απορία .

  2. blue nile avatar
    blue nile 16/09/2012 12:23:36

    Πέρασε καιρός που ακούγαμε για μέτρα και μέτρα δεν βλέπαμε.
    Για να δούμε τώρα αν η κυβέρνηση μπορέσει τελικά να υπερψηφίσει και να εφαρμόσει τα ανεφάρμοστα...
    Πολλοί θα προτιμούσαν αντί για μέτρα 11,5 δις να έπαιρνε η κυβέρνηση μέτρα για 5 δις και να μηδένιζαν τα πρωτογενή ελλείμματα...
    Και μετά ειλικρινά να δηλώνε σε όλη την Ευρώπη αυτό που ολοι γνωρίζουν.
    Το ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο με αυτό το επιβαλόμενο πρόγραμμα από την τρόικα να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε.
    Να πούμε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαικές κυβερνήσεις δανείζουν υπέρογκα ποσά στην Ελλάδα, ποσά που μαζεύουν φορολογώντας τους πολίτες τους, τα οποία είναι αδύνατο να αποπληρωθούν με πολιτικές λιτότητας που συρρικνώνουν το ΑΕΠ από το οποίο αντλούμε για την αποπληρωμή των χρεών.
    Και ότι δεν δεχόμαστε άλλα δανεικά χωρίς το πρόγραμμα να αφήνει έστω και μια χαραμάδα ελπίδας για την επιτυχία του.
    Επιλέχθηκε άλλος δρόμος...
    Πρέσβευσε η λογική ότι θα σκύψουμε για μια ακόμα φορά το κεφάλι, ίσως η τελευταία, θα περάσουν τα μέτρα και μετά όταν εκταμιευτεί η επόμενη δόση της οποίας μεγάλο μέρος θα μείνει στην χώρα θα μπορέσουμε να βάλουμε πάλι την οικονομία μπροστά.
    Η αλήθεια είναι ότι Σαμαράς και Στουρνάρας δεν χαρακτηρίζονται από την αβελτηρία των προηγούμενων...
    Επίσης αλήθεια είναι ότι οι ξένοι κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με σοβαρούς πολιτικούς που είναι αποφασισμένοι και όχι τις γκροτέτσκες φιγούρες τύπου Μπένυ, ΓΑΠ, Λουκά και Παπακωνσταντίνου.
    Μην αμφιβάλετε ότι μεγάλο μέρος της σιγουριάς πολλών ξένων ότι δεν μπορούμε να σωθούμε οφειλόταν στις παλινωδίες και την ασχετοσύνη των προσώπων που μας εκπροσωπούσαν.
    Έπρεπε να είσασταν στη θέση τους εκεί στην ευρωπαική πρώτη του Μπένυ που τους βομβάρδιζε ατέλειωτη ώρα με την ασυνάρτητη φλυαρία του με αποτέλεσμα να σηκωθεί ο Γιούνκερ να τον κατεβάσει κάτω για να καταλάβετε.
    Όμως δεν αρκούν τα νέα σοβαρότερα πρόσωπα, πρέπει και το πρόγραμμα να βοηθάει...
    Για να μπει η οικονομία μπροστά χρειάζονται επενδύσεις.
    Κι εκεί η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει ακανθώδη προβλήματα.
    1) Την καθίζηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών λόγω των μέτρων που θα κοστίσουν 9,5 δις περίπου στην πραγματική οικονομία.
    Πόσοι επιχειρηματίες άραγε θα επενδύσουν όταν ξέρουν ότι θα λείψουν αυτά τα χρήματα από μια αγορά που ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια έχει χάσει
    άλλα 55 δις;
    Και θα δείτε ότι η απαισιοδοξία των υποψήφιων επενδυτών θα γίνει ακόμα μεγλύτερη αν τελικά απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι .
    2) Την απώλεια της τραπεζικής πίστης που στερεύει από ρευστότητα ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Κανείς δεν δανείζει πια σε κανέναν με αποτέλεσμα ακόμα κι αυτές οι επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν να μη τα καταφέρουν.
    3) Όταν άπαντες στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι με το PSI χρεωκοπήσαμε μια φορά χωρίς να λύσουμε το πρόβλημα του εναπομείνοντος χρέους λόγω του επιλεκτικού κουρέματος που έγινε για να αφήσει ανέγγιχτους ΕΚΤ και Γερμανία . Οπότε όλοι περιμένουν εκ νέου ένα άλλο διευρυμένο κούρεμα
    Με το ερώτημα που πλανάται να είναι ποιος θα πάει να επενδύσει σε μια οικονομία που ετοιμάζεται εκ νέου να βαρέσει κανόνι.

    Θεωρώ ότι τα παραπάνω είναι αρκετά να καθηλώσουν την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη. Μπορεί να κάνω λάθος...

    Όμως ακόμα και στην περίπτωση που άνθρωποι που συμμερίζονται παρόμοιες σκέψεις θα δικαιωθούν το παιχνίδι για μας δεν έχει χαθεί ακόμα.

    Η κατάσταση στην Ιταλία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μόντι είναι τραγική.
    Η πτώση της Ιταλίας και η επερχόμενη της Ισπανίας δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.
    Μια καινούργια δύσκολη μέρα θα ξημερώσει...
    Το ευρώ είναι πολύ πιθανό να διαμελιστεί σε τρεις ζώνες.
    Της στερλίνας του ευρωμάρκου και του λατινικού ευρώ που θα συμπεριελαμβάνει εμάς, Ιταλούς, Ισπανούς, Πορτογάλους, λίγο αργότερα τους Γάλλους. Οι Ιρλανδοί θα μας κλείνουν σύντομα το μάτι από τα βορειότερα.
    Θα υπάρξει ελπίδα για μας όταν θα ενταχθούμε σε ένα νέο κοινό νόμισμα που θα υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρωμάρκο, οπότε θα γίνει πιο ανταγωνιστικό, και θα εγγυάται μια πιο ομαλή πορεία στην οικονομία συγκριτικά με τον κόλαφο της δραχμής.

    Παράξενοι καιροί...

    Η μόνη λύση για μας μάλλον είναι μια διάλυση...

    • Ραβινος avatar
      Ραβινος @ blue nile 16/09/2012 13:08:44

      Ετσι ειναι πλην ενος μετρου !Δεν θιγεται παλι η ιερη αγελαδα της παλαιοκομματικης νοοτροπιας που ειναι η μειωση του αριθμου των δημοσιων υπαλληλων και του προσωπικου των ΔΕΚΟ!Αμαν πια ποτε θα κατεδαφιστει το ιερατειο των κρατικοδιαιτων συνδικαλιστων ?

    • Lampros avatar
      Lampros @ blue nile 16/09/2012 20:40:34

      Να πούμε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαικές κυβερνήσεις δανείζουν υπέρογκα ποσά στην Ελλάδα, ποσά που μαζεύουν φορολογώντας τους πολίτες τους, τα οποία είναι αδύνατο να αποπληρωθούν με πολιτικές λιτότητας που συρρικνώνουν το ΑΕΠ από το οποίο αντλούμε για την αποπληρωμή των χρεών.

      Δεν μας δανείζουν. Τα λεφτά πάνε διαμέσου ημών στις τραπεζές τους απευθείας.

      Το χρέος τους στηρίζουν -- χωρίς να μας δώσουν μια δραχμή, παρά ελάχιστα ψίχουλα για δικά μας έξοδα --, βάζοντας στο χέρι τον κρατικό πλούτο, και αλλάζοντας παλιά δάνεια με εμπράγματες εγγυήσεις. Δεν το λέω μόνο εγώ, τα γράφουνε οι ίδιοι.

      Δεν πιστεύω να νομίζει κανείς κρατικά έξοδα (εκτός των παλαιών δανείων) πληρώνονται από τα «δάνεια»...

  3. Enzo avatar
    Enzo 16/09/2012 12:36:31

    δεν χρειαζεται να ξερει κανεις οικονομικα για να καταλάβει οτι ειμαστε τελειωμενοι σαν χωρα οικονομικα.
    ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΥΡΩ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

  4. Γεωργία avatar
    Γεωργία 16/09/2012 13:54:50

    «τελειώνει η υπομονή των πιστωτών»...και μετά κάποιοι αναρωτιούνται γιατί η ΧΑ είναι σε άνοδο.
    Όπως λέει ο Κρούγκμαν, η οικονομική στρατηγική που λειτουργεί καλύτερα, από πολιτική άποψη, δεν είναι αυτή που εγκρίνουν ούτε οι ομάδες ποιοτικής αξιολόγησης(Τρόικες) ούτε τα εκδοτικά σημειώματα, είναι η στρατηγική που φέρνει απτά αποτελέσματα.

  5. blue nile avatar
    blue nile 16/09/2012 14:11:43

    Το ίδιο αποτέλεσμα με τις απολύσεις στο κρατικό ταμείο θα είχε αν εξορθολογιζόταν ο μισθός οι μισθοί στις ΔΕΚΟ.
    Και μάλιστα χωρίς να στεγνωσει η αγορά με τον τρόπο που θα το πάθει αν πάμε σε απολύσεις.
    Πάνω από 70.000 δεκοτζήδες αμοίβονται με μισθούς άνω των 45οο ευρώ
    Αν πάνε στα 2700 είναι σαν να έχουμε απολύσει 70000.
    Χοντρικά το λέω δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά το νόημα παραμένει ίδιο.

  6. H pena tis logikhs avatar
    H pena tis logikhs 16/09/2012 15:10:25

    blue nile είπε:Πάνω από 70.000 δεκοτζήδες αμοίβονται με μισθούς άνω των 45οο ευρώ


    Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί ; Αναλυτικά σε παρακαλώ !
    Ανάμεσα τους υπολογίζεις όσους σε λίγο θα είναι αμιγώς Ι.Υ εφόσον οι εταιρίες που εργάζονται θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες ;

    • blue nile avatar
      blue nile @ H pena tis logikhs 16/09/2012 16:12:37

      Τα στοιχεία είναι οι ίδιοι προυπολογισμοί των ΔΕΚΟ...
      Αλλά για να μην μπαίνουμε σε άγονη συζήτηση, πριν επισήμανα ότι τα λέω χονδρικά, ας πούμε ότι οι 70000 δεν είναι μόνο ΔΕΚΟτζήδες, είναι μαζί με άλλους ΔΥ.
      Η ουσία είναι να κοπούν πολύ οι υψηλόμισθοι ώστε αφενός να μειωθούν τα έξοδα του κράτους και αφετέρου να μην πληγεί η συνολική ζήτηση.
      Γιατί καποιος που αμοίβεται με 4500 αν πάει στα 2800 θα συνεχίσει να καταναλώνει (και αν δεν έχει οικογένεια να υπερκαταναλώνει). Παραπάνω από ένα όριο τα χρήματα μπαίνουν στα σεντούκια.
      Αν όμως γίνουν απολύσεις τότε η αγορά θα χάσει όλο το ποσό των μισθών .

      • akenaton avatar
        akenaton @ blue nile 16/09/2012 16:17:19

        Περιττό να αναφέρω πως συμφωνώ απολύτως με το σκεπτικό σας. Ακόμη κι αν τα νούμερα είναι διαφορετικά, το σκεπτικό είναι απολύτως ορθό και αιτιολογημένο.

  7. Χμμμμ avatar
    Χμμμμ 17/09/2012 13:48:04

    Επενδυτικό σοκ, μεγάλη κουβέντα!

    Τι νοείται όμως σήμερα επενδυτικό σοκ με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας;

    Να έρθουν ξένες βιομηχανίες; Και που θα βρουν τις πρώτες ύλες;

    Να γίνουν έργα υποδομής όπως τα προηγούμενα χρόνια; -π.χ. Εγνατία οδός. Ποιο το γενικότερο κέρδος; Άντε να βρουν εργασία 2000-3000 άτομα. Τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες εταιρίες και τέλος. Απολύτως καμία σχέση με τα 100+ επαγγέλματα που συντηρούταν από τον (παρατραβηγμένο είναι η αλήθεια) οικοδομικό οργασμό των προηγούμενων ετών.

    Να ανθήσει και πάλι το χρηματιστήριο όπως στην δεκαετία του 90; Χο,χο,χο

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη μ ένα τρόπο μπορεί να αρχίσει το επενδυτικό σοκ με ελαχιστότατα κεφάλαια. Την γεωργία. Ήδη στα χωριά αρχίζουν να ξανακαλλιεργουνται παρατημένα χωράφια, να στήνονται οικιακά ορνιθοτροφεία κτλπ. Το μόνο που απομένει είναι η κεντρική καθοδήγηση.

    Τι όμως μαθαίνουμε ως απάντηση της πολιτείας; Την φορολόγηση της κατοχής της αγροτικής γης. Με λίγα λόγια πουλήστε την γη σας όσο όσο για να γλυτώσετε τα χαράτσια.
    Ότι και να κάνουμε ,όση επιμήκυνση κι αν μας δώσουν, αν δεν αρχίσουμε από τα βασικά, η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει.
    Τα γράφω αυτά επηρεασμένος απο μια εικόνα που είδα σε χωριό της περιοχής!
    75χρονη γιαγιά φώναζε στην πλατεία του χωριού τραβώντας με οργή τα ρούχα της. Χρυσή αυγή, χρυσή αυγή γιατί είναι η μόνη ικανή να κάψει αυτό το καταραμένο σύστημα.
    Θα μπορούσε να ήταν η γιαγια του καθένα απ εμάς, έχουμε το δικαίωμα να την φτάνουμε σε τέτοιο σημείο απόγνωσης ώστε να επικαλειται ως λύση την βία και την καταστροφή;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.