26/11/2008 18:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να σταματήσει το δούλεμα...

Θριαμβολογεί η κυβέρνηση και ο φιλικός της Τύπος για τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ΒΡ και Shell, ύψους 30 και 19,6 εκατομμυρίων, αντίστοιχα.

Εμείς πάντως δεν ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση βγήκε πέντε ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα (2003) για εναρμονισμένη πρακτική (καρτέλ) των δύο εταιρειών στην εκπτωτική τους πολιτική προς τα πρατήρια σε νομούς της χώρας, με αποτέλεσμα να καθορίζονται με ενιαίο τρόπο οι τιμές. Ούτε και ότι την υπόθεση είχε ξεκινήσει ο τότε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, γνωστός από το σκάνδαλο των «κουμπάρων» του καρτέλ γάλακτος, το οποίο εκδικάζεται αυτές τις ημέρες, δίχως όμως, να δίδεται η παραμικρή σημασία από τα ΜΜΕ (τι να τα κάνουν άλλωστε τα περσινά ξινά σταφύλια, όταν υπάρχει το Βατοπέδιο;).

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα είναι ότι ο Αδαμόπουλος είχε προτείνει να επιβληθούν πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα από αυτά που «αποφάσισε» η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός, επειδή η Επιτροπή δεν υφίσταται ουσιαστικά από καιρό.  Ακόμα πιο εντυπωσιακό - και σκανδαλώδες - είναι το γεγονός ότι όπως μαθαίνουμε η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που άλλη αρμόδια κρατική υπηρεσία προτείνει να παραπεμφθεί η ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν κάνει καλά τη δουλειά της στο θέμα της καταπολέμησης των καρτέλ στην Ελλάδα.

Ο Αδαμόπουλος είχε ανοίξει δεκάδες υποθέσεις καρτέλ σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας της χώρας. Ύστερα όμως από την αποκάλυψη του σκανδάλου των κουμπάρων (πολιτικός προϊστάμενος του ήταν τότε ο νυν υφυπουργός Οικονομίας, κ. Παπαθανασίου) ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποβαθμίστηκε θεαματικά και ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί, όπως μας καταγγέλλεται. Ενδεικτική άλλωστε, είναι η πολυετής καθυστέρηση (;) για τις ΒΡ και Shell. Με αυτούς τους ρυθμούς, ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, κ. Φώλιας, μπορεί να είναι περήφανος για το έργο της Επιτροπής και σίγουρος ότι έτσι θα καταπολεμήσει την ακρίβεια.

Ας μην μας δουλεύει λοιπόν  η κυβέρνηση. Η Επιτροπή, δηλαδή ένας σημαντικός θεσμός συγκράτησης των τιμών, μέσω της καταπολέμησης των καρτέλ, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη εδώ και χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neoinileias avatar
  neoinileias 26/11/2008 19:02:11

  Μεγάλη πτώση έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η τιμή του πετρελαίου με τη τιμή ανά βαρέλι στις διεθνείς αγορές να κινείται ανάμεσα στα $ 50 – 52 τι στιγμή που τον περασμένο Ιούλιο είχε φτάσει ακόμη και στα $140 εκτοξεύοντας κατά παράδοξο τρόπο τις λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων στην Ευρώπη και κατ επέκταση και στη χώρα μας (η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε ξεπεράσει το καλοκαίρι το 1,30 ευρώ). Οι τιμές ευρώ- δολάριο το καλοκαίρι ήταν 1- 1,60. Παρόλα αυτά, και με την οικονομία να έχει εισέλθει στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών οι ενεργειακές δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Τα ακριβά καύσιμα σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης μειώνουν αισθητά το μέσο εισόδημα. Η τρέχουσα τιμή των τιμών λιανικής θεωρείται ακόμη ιδιαίτερα υψηλή, (η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας είναι περίπου στα 0,90 ευρώ) Την ιδία στιγμή οι τρέχουσες τιμές των καυσίμων στην Αμερική είναι αρκετά χαμηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 2- 2,20 δολάρια ανά γαλόνι, (ένα γαλόνι ισοδυναμεί με 4,5 λίτρα)

 2. ataktos avatar
  ataktos 26/11/2008 19:28:54

  Μου θυμίζει την «επιβολή» ποινής 1 εκ . Εύρο από τον Σουφλιά στην ΔΕΗ μετά από εισήγηση Επιθεωρήσεις Περιβάλλοντος , η μαμά ΔΕΗ έκανε την ένσταση και 00- 00= 00000 (δυο τουαλέτες = Χρυσή Ολυμπιάδα )

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/11/2008 20:02:49

  έχει κανείς κανένα μέσο με τον Φώλια, να μας πει γιατί η βενζίνη έπεσε στην Νεα Υόρκη στα μισά του καλοκαιριού, ενώ εδω έπεσε 10-15%;

  δεν υπάρχει καμία άτυπη συμφωνία; Λέω τώρα...

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 26/11/2008 21:01:12

  Έχω γράψει πολλές φορές εδώ στα σχόλια ότι χωρίς λειτουργία του ανταγωνισμού και διάλυση των καρτέλ δε γίνεται τίποτε στον τομέα του ελέγχου της αγοράς. Φαίνεται ότι τα καρτέλ καλύπτονται από ψηλά. Επίσης έχω μια απορία. Ο Αδαμόπουλος τελικά ήταν θύτης ή θύμα ή μήπως και τα δύο? Ήρθε τους μπήκε στο ρουθούνι και τον έβγαλαν από τη μέση η μία εκδοχή. Η άλλη ήταν ότι τους μπήκε στο ρουθούνι αλλά έβαλε και το δάχτυλο στο μέλι. Δεν ξέρω τι από τα 2 ισχύει και δε με ενδιαφέρει. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσει η αγορά σε αυτή τη χώρα.

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 26/11/2008 21:17:25

  Η απορία σου Εξάκτινε είναι και δική μου. Ο Αδαμόπουλος είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι τον έβαλαν στο στόχαστρο επειδή εξέταζε την περίπτωση Βαρδινογιάννη και τον κάλεσαν τότε έντρομοι ο Παπαθανασίου και ο Σιούφας και του είπαν "τι κάνεις, πας να μας κάψεις;". Βλέπουμε εδώ να τιμωρούνται οι κακές BP και Shell, αλλά μόνον αυτές είναι άραγε το πρόβλημα; Εδώ γίνεται χαμός. Ο καθένας δίνει ότι τιμή θέλει. Υπάρχουν στην ίδια πόλη διαφορές 28-30 λεπτών. Είναι τυχαία αυτά;

  Μπορεί αυτά που διέρρεε ο Αδαμόπουλος να είναι και ψέματα, αλλά μπορεί να είναι και αλήθεια. Ποιος μπορεί να μας διαφωτίσει, άραγε.

 6. insider avatar
  insider 26/11/2008 21:50:45

  Δυστυχώς οι BP & Shell είναι η κορυφή του παγόβουνου αλλά μόνο για τα πετρελαιοειδή. Το ύψος του προστίμου σε σχέση με τα ωφέλη από τη δημιουργία καρτέλ είναι αμελητέο (και σίγουρα οι θιγόμενες εταιρείες θα επικαλεστούν την κακή συγκυρία, θα ζητήσουν αναβολή, επανεξέταση κλπ και τελικά δεν θα πληρώσουν τίποτα). Απλά ο Φώλιας και ο Ζησιμόπουλος (και η κυβέρνηση) εμφανίζεται να πολεμά τα καρτέλ.

  Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται δυσκολότερο όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολύ δυνατά καρτέλ (τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) ή τα καρτέλ που είναι η πλειοψηφία των ΜΜΕ (μικρομεσαίων) (φουρνάρηδες, φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες κλπ).

  Πρακτικά δεν μπορώ να σκεφτώ και πολλούς κλάδους που να λειτουργεί ο ανταγωνισμός (ίσως στη σταθερή τηλεφωνία ή στον τουρισμό να γίνεται κάτι). Το συνολο της αγοράς αποτελείται από μικρά ή μεγαλύτερα καρτέλ που το καθένα νομιμοποιεί την ύπαρξή του ρίχνοντας τις ευθύνες σε καποιο αλλο καρτέλ (οι φουρνάρηδες λένε ότι ανεβάζουν τις τιμές λόγω πετρελαίου & αλευροβιομηχάνων, οι αλευροβιομήχανοι τα ριχνουν στους φορτηγατζήδες και στους πετρελαιάδες κοκ) και όλοι μαζί κλαίγονται για την έλλειψη ρευστότητας, τον κοσμάκη που δεν αγοράζει ψωμί (αλλά όταν πεφτει το πετρέλαιο ξεχνούν να μειώσουν τις τιμές που ταχα μου αύξησαν επειδή ανέβηκε).

  Το ερώτημα είναι πώς με τόσο διευρυμένες στρεβλώσεις και τόσο κόσμο που ουσιαστικά ζεί και ενίοτε ευδαιμονεί απο αυτές, μπορεί να περιμένει κανείς να εκλεγεί κάποια κυβέρνηση που θα τα βάλει ουσιαστικά με τα καρτέλ (όχι μόνο με τα μεγάλα, αλλά και με τα μικρά) και θα καταφέρει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα.

  Μεχρι τότε θα βλέπουμε τον γνωστό λαϊκισμό στα κανάλια με το καλάθι της νοικοκυράς, το τευτέρι του οικογενοιάρχη, την πτωση του τζίρου 20% (κάθε χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη), τις αυξήσεις της ΔΕΗ και του πετρελαίου που ανεβάζουν τάχα μου τις τιμές των εσωρούχων κλπ κλπ.

 7. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 26/11/2008 22:13:58

  Να σημειώσω ότι σε πρόσφατες κινητοποιήσεις υπαλλήλων της επιτροπής ανταγωνισμού ένα από τα αιτήματά τους ήταν η παροχή νομικής κάλυψης για τις μηνύσεις που τρώνε.

  Τι θέλω να πω: Πηγαίνει ο θιγόμενος από το καρτέλ και κάνει αναφορά. Τον γράφουν κανονικά είτε γιατί δεν έχουν προσωπικό είτε γιατί τους πήραν τηλ. Τι να κάνει ο έρημος το θιγόμενος? Τίποτε δε μπορεί να κάνει από το να τους σφυρίξει μια μήνυση την οποία και τους τη σφυράει. Πρέπει να πάνε στο δικαστήριο που θα την πηδήξουν μεν γιατί και οι δικαστές δείχνουν ''αλληλεγγύη'' αλλά πρέπει να πληρώσουν δικηγόρο. Όπως και να το κάνουμε είναι κάποια έξοδα. Ζητάνε λοιπόν να τους πληρώνουν το δικηγόρο.

  Τελικά τους λυπάμαι από κάποιο σημείο και μετά. Είναι υπάλληλοι, έχουν οικογένειες, τους πιέζουν από πάνω για ρουσφέτια, τους πιέζουν από κάτω να μην κάνουν τα ρουσφέτια και αυτοί είναι στη μέση. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να πουν στους από πάνω το εξής. Θα έρθεις εσύ να με καλύψεις στο δικαστήριο? Και γιατί να τραβήξω εγώ το λούκι? Αν ο καθένας το έλεγε στον από πάνω αυτό θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της διαφθοράς.

 8. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 26/11/2008 22:17:32

  @ insider
  Οταν η Ελληνικη Οικονομια εχη μαζευτει σε τοσο λιγα χερια που χωραει σε ένα παρτυ της Μυκονου ,όπως κατά δηλωση της Ντορουλας η οποια εκστασιαζομενη και τρισευτυχισμενη εδηλωσε ‘’εδώ μεσα είναι συγkεντρωμενο το 85% του ελληνικου ΑΕΠ’’ φετος το καλοκαιρι σε παρτυ στην Μυκονο , και αυτή είναι η ωμη πραγματικοτητα, τι άλλο μπορεις να περιμενεις. Κλεψτε οι υπολοιποι ότι αρπαξτε για να επιζησετε.

 9. mesas avatar
  mesas 26/11/2008 22:41:16

  ωραίος ο insider

  factorα δε νομίζω ότι η συγκεκριμένη επιτροπή έχει κάνει και τίποτα σπουδαίο όσο καιρό υπάρχει!
  υποχρεωτική θα πρέπει να είναι η ύπαρξή της, και αν θυμάμαι καλά είναι "συνταγματικά" κατωχυρωμένη!

  ΣΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ:
  πάρτε τους τιμοκαταλόγους
  όλους, παλαιούς-παλαιότερους-τωρινούς και των 3-4 εταιρειών
  κάντε διαίρεση: ευρώ ανά λεπτά ομιλίας
  συγκρίνετε παλαιούς με παλαιούς, παλαιότερους με παλαιότερους, νέους με νέους, κλπ

  εάν διαφέρουν τα νούμερα 1% δεν υπάρχει καρτελ

  αλλά είπαμε, μου έμαθαν διαίρεση...

 10. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 26/11/2008 23:43:32

  Ο insider , σωστοτατα είναι αυτά που αναλυει , θα προσθεσω στα δικα του, ότι ακριβως τωρα με αυτην την κριση θα μπορουσε να γινει η αρχη για νεες δομες στην Οικονομια αλλα δυστυχως το πολιτικο συστημα είναι αθλιο και ετσι θα χαθει ακομη μια ευκαιρια για την Χωρα.
  Και εντιμους πολιτικους να ειχαμε το μεγεθος της Ελληνικης αγορας και η εντονη εσωστρεφεια της, προσφερεται με ευκολια για δημιουργια Καρτελ και μονοπωλιων. Δεν είναι τεραστια αγορα σαν την Αμερικανικη με κεφαλαια ισχυρα και σε πολλα χερια μοιρασμενο με αντικρουομενα ισχυρα συμφεροντα για να ανταγωνισθουν, με το τιποτα εν συγκρισει με αλλου ,μπορεις να γινης μονοπωλιο. Από την άλλη αυτή η συγκεντρωση ,το τραπεζικο συστημα και η ελλειψη κεφαλαιου δημιουργουν κατακερματισμενα αδυναμα τμηματα στο υπολοιπο κομματι της αγορας. Ανταγωνισμος μεταξυ Δυνατου και Αδυνατου είναι κοροιδια σκετη. Αν προσθεσουμε και την Διαφθορα το τοπιο γινεται εφιαλτικο. Αυτά και μονον παντως δειχνουν την οικονομικη πολιτικη που αρμοζει σε μια αγορα σαν την Ελληνικη. Δεν μπορεις να εισαι ατεγκτος ιδεολογικα και να εφαρμοζεις ψυχρα Νεοφιλελευθερισμο η Κρατισμο ,χρειαζεται και πριν και τωρα και μετα ,παρεμβαση και εποπτεια από το κρατος ,αλλα αυτό προυποθετει ένα κρατικο μηχανισμο εντιμο, ηθικο, ευελικτο και με γνωσεις για να μπορει να ξεχωριζει τις λεπτες διαχωριστικες γραμμες μεταξυ λογικης επεμβασης και όχι πειθαναγκασμου και στρεβλωσης της αγορας. Δυστυχως ουτε ο κοσμος της αγορας το εχη καταλαβει αυτό και συρεται σαν μεθυσμενος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.