#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2012 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να σταματήσει η Ευρώπη να βγάζει τα μάτια τηςΈχουμε μια απορία: Αν όλες αυτές οι φωνές από την Ευρώπη που μιλούν για καθυστέρηση της δόσης και σπρώχνουν την Ελλάδα στο γκρεμό ακούγονταν, όχι την Πέμπτη, αλλά την Τρίτη, πιστεύει κανείς ότι θα περνούσαν τα μέτρα στη Βουλή; Πιστεύει κανείς ότι δε θα υπήρχαν άλλοι τρεις βουλευτές που θα έστελναν στο διάολο του Ευρωπαίους και τα λεφτά τους και θα έδιναν αρνητική ψήφο;

Όχι μόνο τρεις αλλά πιθανότατα δεκάδες βουλευτές που είπαν «ναι» θα ήταν σήμερα αυτοί που θα είχαν καταψηφίσει τα μέτρα. Και αυτό δε θα ήταν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή των αντιμνημονιακών δυνάμεων, όπως θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται, αλλά ήττα της Ευρώπης. Διότι σήμερα θα είχαμε πτώση της κυβέρνησης, δε θα υπήρχε Μνημόνιο και θα είχαν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Φανταστείτε ότι θα πήγαινε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ και θα του έλεγαν «λεφτά δεν υπάρχουν αφού δεν πήρατε τα μέτρα, κάντε τώρα ότι καταλαβαίνετε». Αυτή θα ήταν η εικόνα, κι ενώ στο εσωτερικό θα ετοιμαζόμασταν για εκλογές.

Εκτός από την κοινωνία, και το πολιτικό σύστημα είναι στα όριά του, οπότε θα ήταν δεδομένη η αρνητική ψήφος που επαναλαμβάνουμε δε θα ήταν ήττα της κυβέρνησης αλλά όλης της Ευρώπης. Γιατί; Μα γιατί όλοι οι οικονομολόγοι, όλες οι αναλύσεις και ακόμη, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, δε μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της συμφοράς που τους περιμένει σε ενδεχόμενο Grexit. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια εύρωστη ευρωπαϊκή οικονομία που η θυσία της… Ιφιγένειας Ελλάδας δε θα σήμαινε και πολλά.

Είναι σίγουρο ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος θα είχαν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα από μια ελληνική χρεοκοπία. Το ευρώ θα βούλιαζε, οι κερδοσκόποι θα έκαναν πάρτι και στο βάθος θα ερχόταν η Γαλλία η οποία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία ύφεσης.

Πριν μερικές ημέρες ακόμη και το εξαπτέρυγο της Μέρκελ, η Αυστρία, είχε πει ότι δε μπορεί να υπολογίσει κανείς τη ζημιά μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Κάποιοι λοιπόν στην Ευρώπη αλλά και στην Ουάσιγκτον παίζουν με τη φωτιά. Διότι μπορεί να καεί η Ελλάδα αλλά σίγουρα οι φλόγες θα κάψουν πολλούς ακόμη.

Και δυστυχώς όλα γίνονται γιατί Βερολίνο και Ουάσιγκτον επιδίδονται σε μάχες χαρακωμάτων. Η εντελώς διαφορετική άποψη που έχουν για την ελληνική κρίση αλλά και το πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη, είναι αυτή που έχει φέρει τα πράγματα στο αδιέξοδο και την Ελλάδα σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Το μεν ΔΝΤ, αλλά και ο ίδιος ο Ομπάμα, μιλούν ξεκάθαρα για κούρεμα του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Εκτιμούν ότι με μια παράταση του προγράμματος δε θα γίνει απολύτως τίποτε, αντιθέτως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως και 40 δις επιπλέον χρηματοδότηση.

Από την άλλη οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να προχωρήσουν σε νέο κούρεμα, το περίφημο OSI γιατί απλά θα πρέπει να χάσει ο δημόσιος τομέας. Πώς θα «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους τους οι Γερμανοί μια απώλεια χρημάτων; Την πρώτη μάλιστα αφού μέχρι τώρα η Γερμανία και οι άλλοι δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Μέρκελ σαρώνει στα γκάλοπ και προηγείται 10 μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών, ακριβώς γιατί οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ασκεί καλή οικονομική πολιτική.

Πώς λοιπόν θα συμφωνήσει το Βερολίνο σε κούρεμα που ζητά η Ουάσιγκτον. Προτείνει λοιπόν μείωση του επιτοκίου για το πρώτο δάνειο από 1,5% πάνω από το Euribor να πάει στο 0,8%, όπως επίσης και ο διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής στα 30 έτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ελλάδα θα ελαφρυνθεί κατά 370 εκατ. ευρώ το χρόνο από το μειωμένο επιτόκιο για το πρώτο δάνειο των 53 δις ευρώ.

Φτάνει όμως, αυτό ή και πάλι θα χρειάζονται μέτρα για μείωση του ελληνικού χρέους; Ευτυχώς ή δυστυχώς το δίκιο είναι με το μέρος του ΔΝΤ. Μόνο με κούρεμα του χρέους μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα με αυτό να υπάρξει ένα γενικό σχέδιο αναπτυξιακής προοπτικής ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Κι αυτό το θα πρέπει να γίνει μοντέλο και για τα άλλα προβληματικά κράτη.

Αν δε θέλουν, λοιπόν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να «σκάσει» η ευρωπαϊκή οικονομία, οι ισχυρές χώρες θα πρέπει να κάνουν το αυτονόητο. Να χάσουν χρήματα. Αλλιώς σε λίγο η κρίση θα τους χτυπήσει την πόρτα. Και τότε οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της. Ψήφισε τα μέτρα αν και κανείς δε συμφωνεί μ’ αυτά. Ας κάνουν το καθήκον τους και οι Ευρωπαίοι κι ας πάψουν να παίζουν με τη νοημοσύνη μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αβγό avatar
  αβγό 11/11/2012 12:14:31

  Το μεν ΔΝΤ, αλλά και ο ίδιος ο Ομπάμα, μιλούν ξεκάθαρα για κούρεμα του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

  Aν δεχτούμε την υπόδειξη ΔΝΤ και Ομπάμα είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ να δεχτούμε το ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους ΟΛΩΝ ΤΩΝ PIIGS. (Διότι με το δίκιο τους οι ΙσπανοΙταλοί θα επαναστατήσουν αν τώρα που δανείζονται με 6-7% και για χάρη μας, ξαφνικά τους πούμε εμείς τα κουρεύουμε κι εσείς κόψτε το λαιμό σας)...
  Και βεβαίως,αφ' ενός " Από την άλλη οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να προχωρήσουν σε νέο κούρεμα, το περίφημο OSI γιατί απλά θα πρέπει να χάσει ο δημόσιος τομέας. Πώς θα «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους τους οι Γερμανοί μια απώλεια χρημάτων;" και αφ' ετέρου θα είναι ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΤΟ 1,5 ΤΡΙς ΕΥΡΩ για να κουρευτούν τα χρέη όλων των PIIGS.
  Επανερχόμαστε λοιπόν στον Κέυνς και την μέθοδο της FED που είναι μία και μοναδική: Tύπωμα Ευρώ μέχρι να σταματ΄γησει η ύφεση κι ας φτάσει ο πληθωρισμός στο 4-5% όπως είναι έγκυρα υπολογισμένο με ταυτόχρονη πτώση του ευρώ στο 1,10 που θα ανεβάσει κατακόρυφα τις Ευρωπαικές εξαγωγές και θα σημάνει τη λήξη της κρίσης. Αργότερα και σιγά σιγά οι 'φωτοτυπίες' μπορούν να αποσυρθούν αφού θα έχει επιστρέψει στις αγορές το 60% των χρημάτων που είναι αέρας, ελπίδα, εμπορική πίστη...

  Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Είδαμε τι έγινε με το PSI . To OSI θα έιναι πολύ χειρότερο.

  Μια άλλη λύση θα ήταν να επιστρέψουν άμεσα οι τράπεζες στο κράτος τα 153 δις που τους δάνεισε λόγω κρίσης και επειδή τότε θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση, να πάρουν 153 δίς απο τον ΕSΜ (αφού είμαστε σε μνημόνιο, σε αντίθεση με την Ισπανία και Ιταλία που θέλουν να τα πάρουν χωρίς μνημόνιο)χωρία αυτή τη φορά να περασθούν στο Ελληνικό χρέος.
  Ετσι το χρέος θα γίνει άμμεσα βιώσιμο.

 2. blue nile avatar
  blue nile 11/11/2012 12:37:02

  Η κυβέρνηση επέλεξε με τη στάση της να μη μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις αρθρώνοντας δικό της λόγο.

  Το μνημόνιο δεν μπορούσε να το καταγγείλει μονομερώς αλλά θα μπορούσε να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο αν είχε εξαφανίσει τα πρωτογενή ελλείμματα.

  Αντί για αυτό υποχώρησε από την πρώτη στιγμή και προσπάθησε να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία.

  Δηλαδή επειδή δεν απέδωσε η εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία μνημονιακή συνταγή έπρεπε να ζητάμε και συγνώμη.

  Οι μεταρυθμίσεις καλές αλλά ακόμα και αν τις υλοποιούσαμε στην εντέλεια θα μπορούσαμε να βγούμε από την παγίδα της Κρίσης χρέους και της ύφεσης;
  Δηλαδή κάποιοι λένε και επιμένουν ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα αντισταθμίσει την τεράστια πτώση ζήτησης ...
  Ή ότι με τις αποκρατικοποιήσεις που τις κοστολόγησαν 50 δις θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα μας.
  Όταν με την πτώση του χρηματιστηρίου τα φιλοδόξως προβλεπόμενα 50 δις δεν είναι ούτε 5.

  Αστεία πράγματα.

  Τώρα βέβαια που πέφτει η καρπαζιά σύννεφο θα καταλάβουν κάποιοι τα λάθη τους;

  Μόνο αφελείς δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι ουσιαστική λύση στην Ευρώπη δεν μπορεί να δούμε αν δεν περάσουν οι γερμανικές εκλογές.
  Γιατί αν η Μέρκελ συναινέσει τώρα σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την Κρίση (η οποία θα προυποθέτει να χάσει η Γερμανία λεφτά όπως αναφέρει και το άρθρο) θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με τους ψηφοφόρους της (που έχουν γαλουχηθεί με τη προπαγάνδα του τύπου ότι οι νότιοι είναι τεμπέληδες και μας τρώνε εδώ και καιρό τα λεφτά) με συνέπεια να καταποντιστεί στις επόμενες εκλογές.
  Αν τέλος με αυτή της την αδράνεια καταστρέψει τελικά ην ευρωζώνη θα ικανοποιήσει τους Γερμανούς τραπεζίτες που εργάζονται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση γνωρίζοντας ότι μπορεί οι εξαγωγές της Γερμανίας να μειωθούν σημαντικά αλλά οι δικές τους τράπεζες θα γίνουν πόλος έλξης των παγκόσμιων αποταμιεύσεων.

  Όμως εμείς δεν έχουμε χρόνο.
  Η εφαρμογή του μνημονίου ΙΙΙ θα γκρεμίσει ότι από την οικονομία παραμένει όρθιο.
  Η ύφεση θα πιάσει το 10% και το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ θα φλερτάρει με το 200% .

  Ετοιμαστείτε για νέο κύκλο αίματος. Για νέες αυτοκτονίες δηλαδή.
  Και για περισσότερα παιδιά που θα πηγαίνουν νηστικά να κάνουν μάθημα σε κρύες σχολικές αίθουσες.

  Η τωρινή κυβέρνηση τέσσερις μήνες τώρα δεν έκανε τίποτα για να μπορεί να διαπραγματευτεί .
  Το γράφω και το ξαναγράφω και ας γίνομαι κουραστικός.
  Χωρίς έστω και ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τόσο τώρα όσο και μετά όταν συζητηθεί κάποια στιγμή το ποιος θα χάσει από το αναπόφευκτο κούρεμα.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ blue nile 11/11/2012 13:17:54

   Προσυπογράφω. Και να προσθέσω ότι με τους φόρους που επιβάλλονται, ο στόχος του αποπληθωρισμού (αν υπάρχει καν τέτοιος στόχος...) απλούστατα δεν επιτυγχάνεται. Και ό,τι έσοδα προσδοκά το κράτος να εισπράξει από τα αυξημένα καύσιμα, θα τα χάσει από αλλού, δηλαδή από τη μείωση της κατανάλωσης ή από τη στροφή των καταναλωτών σε άλλες μορφές ενέργειας. Εχω γνωστούς που σκέφονται να πάρουν ξυλόσομπες.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 11/11/2012 13:33:40

  Πολύ καλό άρθρο από την αρχή μέχρι το τέλος.

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 11/11/2012 20:43:01

  Δεν υπάρχει 'Ευρώπη'. Ανταγωνιστικά εθνικά κράτη υπάρχουν και υπερεθνικά γιγάντια οικονομικά συμφέροντα.

 5. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 11/11/2012 22:18:16

  Καλό το άρθρο καθώς κι' όλοι οι προηγούμενοι σχολιαστές , με τους οποίους και συμφωνώ (ειδικά ως προς τον Κέϋνς) .
  Αυτό που προβληματίζει είναι το "δια ταύτα" από πλευράς Ευρωπαίων ... Άκρη δεν βγαίνει με κανέναν , έτσι όπως έχει μπλέξει η κατάσταση .

 6. Enzo avatar
  Enzo 11/11/2012 22:29:25

  Δεν υπάρχει Ευρώπη , παει αυτο μας τελείωσε .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.