#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να ποιοι μας κουνάνε το δάχτυλο για τη "γραφειοκρατία"!Όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο η πατρίδα μας στενάζει κάτω από το βάρος των μνημονίων, διαβάζω -τόσο εδώ, όσο και αλλού- πολλούς υπερασπιστές της λεγόμενης "ευρωπαϊκής αποτελεσματικότητας" να κατηγορούν άκριτα ως "γραφειοκρατία" οποιαδήποτε μεθοδολογία ακολουθείται στη χώρα μας, ίσως μόνο και μόνο γιατί αυτή η μεθοδολογία είναι... ελληνική. Σε όλους αυτούς λοιπόν, είναι εξαιρετικά αφιερωμένη η παρακάτω πληροφορία που έμαθα σήμερα (και έφριξα).

Πρώην συνεργάτιδα της γυναίκας μου ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες να κάνει την (ιατρική) ειδικότητά της σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας. Έχοντας έρθει στην Ελλάδα για τις μέρες του Πάσχα, πέρασε να δει τους παλιούς της συνεργάτες. Και, πάνω στην κουβέντα, αποκάλυψε πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα υγείας στη Γερμανία, όσον αφορά στη θεραπεία των καρκινοπαθών.

Ένας καρκινοπαθής λοιπόν, ο οποίος υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, δεν επισκέπτεται απλώς το νοσοκομείο όπως γίνεται εδώ στην "υπανάπτυκτη" Ελλαδίτσα. Οφείλει, πριν από κάθε κύκλο χημειοθεραπείας (ανά 45 μέρες περίπου), να επισκεφθεί κατά σειρά:

α) τον (ιδιώτη) γενικό γιατρό της γειτονιάς του, στον οποίο είναι "χρεωμένος", προκειμένου αυτός να του δώσει παραπεμπτικό για εξειδικευμένο ογκολόγο (και να πληρωθεί από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς για την επίσκεψη, βεβαίως-βεβαίως)

β) τον (επίσης ιδιώτη) εξειδικευμένο ογκολόγο, ο οποίος με τη σειρά του, μη μπορώντας να κάνει κάτι παραπάνω, του δίνει παραπεμπτικό για ογκολογική κλινική νοσοκομείου

γ) το νοσοκομείο, όπου -τελικά- θα υποβληθεί στον επόμενο κύκλο της θεραπείας.

Τονίζω ξανά ότι αυτό το γαϊτανάκι είναι υποχρεωτικό για κάθε κύκλο της θεραπείας, και φυσικά απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασθενούς σε όλα τα στάδια. Όσοι έχει τύχει να έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον καρκινοπαθή που υποβάλλεται σε θεραπεία, ξέρουν καλά τι σημαίνει κάτι τέτοιο.

Στην εύλογη ερώτηση της γυναίκας μου γιατί πρέπει να ακολουθείται κάθε φορά -και όχι μόνο στην αρχή, πριν τη διάγνωση- όλη η διαδικασία, η αφοπλιστική απάντηση ήταν "έτσι είναι εκεί το σύστημα της ασφαλιστικής κάλυψης"!

Και ερωτώ, ο αφελής: πέρα από την αφάνταστη ταλαιπωρία ενός ήδη εξαιρετικά καταβεβλημένου (και συχνά ετοιμοθάνατου) ασθενούς, αυτό είναι το σύστημα που... μειώνει τη νοσηλευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων; Γιατί εγώ, μάλλον να την αυξάνει βλέπω, αφού κάθε φορά προστίθενται δύο άχρηστες επισκέψεις σε γιατρούς.

Σε τελική ανάλυση, οι εμπνευστές τέτοιων συστημάτων είναι εκείνοι που μας κουνάνε το δάχτυλο για τη "γραφειοκρατία" μας; Κάπως έτσι θέλετε να το κάνετε κι εδώ, κ. Λοβέρδο; Έλεος! Τέτοια "ευρωπαϊκή αποτελεσματικότητα", να μου λείπει!

Αυριανιστής

Υ.Γ. Έμαθα επίσης ότι τους καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πλησιάζουν να τελευτήσουν, οι Γερμανοί δεν τους βάζουν ποτέ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως γίνεται εδώ. Το θεωρούν "σπατάλη πόρων" (!) της ΜΕΘ, και αφήνουν τον ασθενή στο θάλαμό του δίνοντάς του μορφίνες...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. romeo avatar
  romeo 21/04/2012 09:23:39

  Φούρνους δεν ... έχουν;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ romeo 21/04/2012 12:28:05

   Nαι, έχουν "φούρνους" http://bit.ly/Jgd9KW Και είναι "οι φούρνοι" αυτοί, το στοιχειωμένο «Σήμα Κατατεθέν» της Γερμανίας, της πιο φονικής, φασιστικής και διεφθαρμένης χώρας του πλανήτη. Και η οποία Γερμανία, επί των ημερών του οσφυοκάμπτη/υποθηκευτή και μέχρι σήμερα ατιμώρητου Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου, από 71 χρόνια μεγαλο-οφειλέτης για την ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ χιτλερική επίθεση και τις κτηνωδίες των SS στην Ελλάδα, έγινε ο μεγαλο-δανειστής, στυγνός τοκογλύφος-εκβιαστής και γραβατωμένος οικονομικός-δολοφόνος της Ελλάδας και των αγέννητων παιδιών της. Γιά δε την εικονιζόμενη νεοναζί του Δ' Οικονομικού Ράϊχ, η οποία μονίμως μας κουνάει απειλητικά το δάκτυλο, τα λόγια είναι περιττά http://bit.ly/v67ZXC

 2. Orestios avatar
  Orestios 21/04/2012 09:23:55

  Και βέβαια τα συστήματα που εφαρμόζουν τύπου ΕΟΠΥΥ αυξάνουν το κόστος.
  Αυτό έχουν δείξει μελέτες τόσα χρόνια στην Αγγλία, που έχει παρόμοιο σύστημα με αυτό που περιγράφεις.
  Αλλά άντε να πείσεις τη ΝΔ ότι αυτό το σύστημα είναι άθλιο σε πολλά επίπεδα

 3. JOHN avatar
  JOHN 21/04/2012 10:06:26

  Τους στελνουν μια ωρα αρχητερα στον αλλο κοσμο για ν απαλαγουν απο τα εξοδα!Καπως ετσι εχει αρχισει να γινεται κι εδω,αφου αναγκαξομαστε ν αντιγραφουμε αυτο το μοντελο.Σιγα-σιγα υοθετειται και η ευθανασια για να μην υποφερει ο ασθενης,και παει λεγοντας.

 4. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 21/04/2012 10:13:52

  Ερευνείστε καλύτερα και μην μεταφέρετε χωρίς διασταύρωση και ακριτα μεμονωμένες πληροφορίες.
  Τωρα να κατηγορούμε συλλήβδην τους άλλους για γραφειοκρατία, τι ναπω ?
  Γι αυτό καταντήσανε εδώ που είμαστε, υγεία, παιδεία, ασφάλιστικό και τόσοι άλλοι τομείς.
  Και κατηγορούμε τώρα και τους Γερμανούς για γραφειοκρατία...
  Λόγος άργυρος, σιωπή χρυσός...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΝΑΥΤΗΣ 21/04/2012 10:52:01

   Έχετε εσείς κάποιους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους θεωρείτε την πληροφορία "μεμονωμένη", "αδιασταύρωτη" και άρα ανακριβή, ή απλώς το λέτε επειδή γκρεμίζονται τα στερεότυπά σας για την "αποτελεσματικότητα" ορισμένων κρατών; Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια, με διάφορους νόμους που έχει περάσει η Μέρκελ, οι κοινωνικές παροχές πάσης φύσεως έγιναν δυσκολότερες (διαδικαστικά) και ακριβότερες (για τον πολίτη φυσικά);

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ Αυριανιστής 21/04/2012 11:46:57

    Νομίζουν κάποιοι ότι στην Γερμανία βρίσκεται η ειρήνη και ο παράδεισος επί γης. Αφού έζησα και εργάστηκα για 15 ολόκληρα χρόνια στην χώρα-θαύμα και υγρό όνειρο κάθε γερμανοτσολιά, θα πω ότι οι περισσότεροι, ένα +90%, από αυτούς που με πάθος υποστηρίζουν το "καταπληκτικό γερμανικό σύστημα" δεν θα άντεχαν ούτε μια εβδομάδα σε γερμανικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση, με ποιον τρόπο άραγε φαντάζονται ότι λειτουργεί το γερμανικό σύστημα σαν ένα υποτιθέμενο ελβετικό ρολόι ακριβείας, αν όχι με "πολίτες" που αποτελούν βίδες και γρανάζια και ελατήρια αυτού του ρολογιού και πέραν αυτού δεν έχουν καμμία άλλη υπόσταση. "Στρατόπεδο συγκέντρωσης" είναι ένας ήπιος χαρακτηρισμός για όσα συμβαίνουν εκεί. Αυτά που εμείς φοβόμαστε και τρέμουμε ότι θα μας βρουν τα επόμενα 10 χρόνια, τα ζουν εκεί ήδη εδώ και 20. Και το πιο αστείο: Γραφειοκρατία δεν υπάρχει στην Γερμανία! Ας γελάσω με όλη την δύναμη της ψυχής μου! Στο διαζύγιο μου π.χ. είχα να ασχοληθώ με 1ο (δέκα!) διαφορετικούς φορείς για τρία ολόκληρα χρόνια! Και αποτέλεσμα δεν είχαμε. Η στυγνή και απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους στην προσωπική ζωή του πολίτη θυμίζει έντονα περιγραφές από την Σοβιετία. Αν στην Ελλάδα το δημόσιο πάσχει από αναποτελεσματικότητα και τεμπελιά, στην Γερμανία από ακραία κομμουνιστοποίηση και αδηφάγο κρατισμό. Η χαρτούρα δεν έχει τελειωμό. Ειδικά σε θέματα "ισότητας των δύο φύλλων" γίνεται το "έλα να δεις". Πριν μερικά χρόνια είδε το φως της δημοσιότητας "έρευνα", που εξέταζε "την διαφορά της συμπεριφοράς αρσενικών και θηλυκών πτηνών κατά την βόλτα ανθρώπων στο δάσος σε βροχερή μέρα", η οποία κόστισε 30.000 ευρώ και προκάλεσε την γενική κατακραυγή, για να πω το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανοησίας του γερμανικού δημόσιου τομέα. Αν δεν έχεις έγκριση από το κράτος, δεν μπορείς ούτε καν να ανασάνεις, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο συντονιστικός φορέας πολιτών εναντία στην σπατάλη δημοσίου χρήματος αναφέρει, από τότε το θυμάμαι, δομές και καταστάσεις που σε κάνουν να πέφτεις από τα σύνεφα. Μίζες, θέσεις-κλειδιά με παχυλούς μισθούς που εξυπηρετούν την πολιτική της εκάστωτε κυβέρνησης, δωράκια από και συμφωνίες προς τον επιχειρηματικό κόσμο, που εδώ θα φάνταζαν τουλάχιστον ντροπιαστικές, και ένας ακραίος κρατισμός, που φτάνει όχι μόνο στο να μην επιτρέπετα να λες αυτό που σκέφτεσαι, αλλά στο να μην το σκέφτεσαι καν. Ακριβώς ό,τι γίνεται κι εδώ. Ολόκληρος Χέλμουτ Κολ κατηγορήθηκε για παράνομη δωρεά προς το κόμμα του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογές, και στο τέλος δεν έγινε τίποτα, επειδή ο Κολ στην απολογία του είπε ότι "έδωσα τον λόγο μου και δεν μπορώ να σας πω το όνομα αυτού που έκανε την δωρεά"! Αλλά για όλα αυτά φυσικά δεν μιλούν, ούτε η Μέρκελ ούτε οι εδώ Γερμανοτσολιάδες.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Πεπόνης 21/04/2012 15:36:06

     Αδερφέ μου! Πέστα! Που μας έχουν πρήξει όλα τα ντοράκια και οι ξενομανείς με τις χώρες πρότυπα! Όπως τα λες είναι. Και μαγκιά μας που δε φτιάξαμε τέτοιο κράτος, όπως και ντροπή μας που είμαστε στα χάλια που είμαστε. Κανένα από τα 2 δεν είναι σωστό για τον πολίτη. Κανένα δεν είναι δίκαιο. Και μπράβο για το παράδειγμα του επί δεκαετία αρχηγού του κράτους του Χ.Κολ που αναδεικνύει το πόσο ανεξάρτητη δικαιοσύνη υπάρχει ΚΑΙ εκεί!

 5. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 21/04/2012 10:57:34

  Το να ανεβαίνει ανάρτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα στη βάση "μου είπε", "του είπα" κουβέντας γύρω απ' φλυτζάνι του καφέ χαρακτηρίζει τον γράφοντα ασφαλώς.
  Η σιωπή είναι τελικά μεγάλη αρετή ....

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Εύμηλος 21/04/2012 11:26:13

   Έχετε κάθε δικαίωμα να αξιολογείτε τις πληροφορίες όπως εσείς επιθυμείτε. Βέβαια, το αν όντως αυτές είναι επί τη βάσει "μου είπε, του είπα" ή όχι, προκύπτει από το περιεχόμενό τους. Προφανώς για εσάς δεν αρκεί να ζει κάποιος ένα σύστημα (και να το υπηρετεί, εξ επαγγέλματος) από μέσα, αλλά χρειάζεστε και πιστοποίηση με δημοσίευση, ίσως, σε επιστημονική επιθεώρηση σχετική με το μάνατζμεντ της υγείας.

 6. Geros avatar
  Geros 21/04/2012 11:17:47

  Σου εύχομαι να μην έρθεις ποτέ στο σημείο να καταλάβεις από προσωπική σου εμπειρία πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι αυτά που γραφεις .

  Η μισή μου οικογένεια ζει στην Γερμανία και έχω δει από κοντά δυο μέλη της οικογενείας μου να υποβάλλονται σε εγχειρήσεις καρδιας . Μπορώ λοιπόν να σου πω με το χέρι στην καρδια ότι το σύστημα υγείας στην Γερμανία δεν είναι απλά καλύτερο του Ελληνικού , είναι χιλιάδες φορές καλύτερο. Μπορώ να σου μιλάω δέκα ώρες για τα πράγματα που με εντυπωσίασαν .
  Η γραφειοκρατία είναι δεκάδες φορες μικρότερη από την Ελλάδα (όχι πως δεν υπάρχει) και φυσικά με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες του ασθενή , όχι όπως στην Ελλάδα που με βάζαν ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ να τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία.
  Η κάλυψη του κόστους της νοσηλείας εκεί φτάνει το 120% και όχι όπως στην Ελλάδα που είσαι με το χέρι στην τσέπη όλη την ώρα , να φανταστείς καλύπτουν τα ενοίκια της οικογενείας σε περίπτωση που αναγκαστούν να νοικιάσουν διαμέρισμα κοντά στο νοσοκομείο για να είναι κοντά στον ασθενή! Εδώ έχουμε συγγενείς καρκινοπαθών να κοιμούνται στα παγκάκια .
  Τα νοσοκομεία εκεί είναι πέντε αστέρων ξενοδοχεία και όχι αχούρια που σιχαίνεσαι να πας στην τουαλέτα. Εκεί τα δωμάτια έχουν πρόσβαση στο internet , εδώ δεν έχουν χαρτί τουαλέτας. Συγγενικό μου πρόσωπο χειρουργήθηκε στην Πολυκλινική , όταν ζήτησα από την νοσοκόμα να μου δώσει κάτι να κάνει μέσα εμετό μου είπε επί λέξη "αγοράστε ένα γιαουρτάκι και μετά όταν το φάτε να κάνει εκεί μέσα"!!! Φυσικά δεν ερχόταν νοσοκόμα όταν φώναζες για να αναγκαστείς να πληρώσεις ιδιαιτέρα, ανήθικη εκμετάλλευση ανήμπορων ανθρώπων.
  Φακελάκι δεν υπάρχει καν σαν λέξη .
  Η οργάνωση είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο μειώνοντας την ταλαιπωρία του ασθενή , εδώ οι αναβολές χειρουργείων , το στήσιμο από γιατρούς , τα προβλήματα λόγω απεργιών είναι στην ημερήσια διάταξη.
  Αν αρρωστήσεις σοβαρά (που απεύχομαι) σου εύχομαι να σου συμβεί ενώ ταξιδεύεις στην Γερμανία. Γνωστός μου έπαθε έμφραγμα ενώ βρισκόταν για δουλειά στην Γερμανία , του κάναν δυο επεμβάσεις, του βάλαν 5 συνολικά stent και μετά τον στείλαν σπίτι του ! Όταν έδειχνε τον φάκελο στην Ελλάδα οι γιατροί δεν το πίστευαν "αυτοί δεν αντιμετώπισαν απλά το πρόβλημα , σε κάναν καινούργιο" του λέγανε. Ο άνθρωπος εντυπωσιάστηκε τόσο από την συνολική αντιμετώπιση που από τότε όλους τους ελέγχους πάει και τους κάνει εκεί και ας του κοστίζει ο κούκος αηδόνι.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 21/04/2012 11:46:03

  Δέν ξέρω τί κατάλαβες από τό σύστημα υγείας τής Γερμανίας, αλλά τήν συγκεκριμένη γραφειοκρατία πού επικαλείσαι είναι ακριβώς ο μηχανισμός πού λειτουργεί αντιγραφειοκρατικά καί δέν επιτρέπει νά καταρρεύσει τό σύστημα υγείας.

  Η λογική τού συστήματος εδράζεται στό επείγον καί μή επείγον τής κάθε περίπτωσης.

  Επείγοντα περιστατικά οδηγούνται άμεσα (στήν κυριολεξία εντός λεπτών) καί αφού στήν διαδρομή γίνει μιά πρώτη εκτίμηση τού συμβάντος (έμφραγμα, εγκεφαλικό, κ.λ.π.) καί μέ παροχή τής πρώτης βοήθειας στό ασθενοφόρο, στό πλησιέστερο καί εξειδικευμένο μέ τήν διαπιστωθείσα πάθηση νοσοκομείο.
  Κατά τήν τηλεφωνική διαδικασία ζήτησης άμεσης βοήθειας, τό κέντρο εκτιμά μέ ψυχραιμία από τίς πληροφορίες πού δίνονται γιά τό περιστατικό τήν σοβαρότητα τού περιστατικού καί μπορεί νά αποσταλούν δύο καί τρία αυτοκίνητα μέ εξειδικευμένους γιατρούς καί μέ πλήρη χειρουργικό εξοπλισμό, ώστε νά επιτευχθεί τό άριστο άμεσο αποτέλεσμα.

  Ο κάθε ασθενής έχει τόν προσωπικό οικογενειακό του γιατρό (προσωπική επιλογή τού ασθενούς), ο οποίος καί διατηρεί πλήρη φάκελο τού ιατρικού ιστορικού τού ασθενούς.
  Οποιαδήποτε επίσκεψη τού ασθενούς σέ εξειδικευμένο γιατρό (Οφθαλμίατρο, Ωριλά, Ουρολόγο, Γυναικολόγο, κ.λ.π.) εναπόκειται στήν κρίση τού ασθενούς καί η επιλογή τού γιατρού είναι ελεύθερη. Οτιδήποτε δέ προκύψει από τήν επίσκεψη στόν εξειδικευμένο γιατρό (ο γιατρός είναι υποχρεωμένος νά ζητήσει τήν διεύθυνση τού οικογενειακού γιατρού), ενημερώνεται γιά τήν εξέταση (μέ αντίγραφο) ο οικογενειακός γιατρός. Ο γιατρός παραδίδει στόν ασθενή (γίνεται καί μέ πρωτοβουλία τού ιατρού η απ΄ ευθείας ενημέρωση τού οικογενειακού γιατρού, ανάλογα τήν περίπτωση) τά αποτελέσματα τής εξέτασης καί ο οικογενειακός γιατρός αποφασίζει τί μέλλει γενέσθαι. Άν η περίπτωση κρίνεται ότι απαιτεί άμεση αντιμετώπιση πού δέν μπορεί νά τήν παράσχει ο γιατρός στό ιατρείο του, ειδοποιείται πάραυτα ασθενοφόρο καί ο ασθενής μεταφέρεται στό νοσοκομείο. Συγκεκριμένες εξετάσεις πού αποσκοπούν στήν διάγνωση καί εφ' όσο δέν μπορεί νά τίς κάνει ο οικογενειακός γιατρός, γίνονται μέ παραπεμπτικό τού οικογενειακού γιατρού σέ άλλους ιδιώτες γιατρούς ή στό νοσοκομείο. Ο οικογενειακός γιατρός αποφασίζει καί γιά τό άμεσο ή μή τής όποιας παραπομπής.
  Όλα γίνονται χωρίς φακελάκι καί τά έξοδα τά πληρώνει τό αντίστοιχο ταμείο ασφάλισης.

  Γιά ανίατες ασθένειες γίνεται ιατρικό συμβούλιο καί αποφασίζεται κατά πόσο έχει κάποιο νόημα η συνέχιση ή μή μιάς θεραπευτικής αγωγής (π.χ. χημειοθεραπεία). Ο ασθενής ενημερώνεται γιά τά τίς ιατρικές διαπιστώσεις καί αποφασίζει ο ίδιος άν θέλει νά συνεχίσει μέχρι τέλους προτεινόμενες θεραπευτικές αγωγές ή νά τίς απορρίψει.

  Τό ελληνικό μέ τό γερμανικό σύστημα υγείας δέν συγκρίνονται. Συγκρίνει κανείς ομοοειδή πράγματα. Στήν περίπτωσή μας, δυστυχώς, μιλάμε γιά τελείως αναντίστοιχες συγκρίσεις. Τό περίεργο δέ είναι ότι τό κόστος νοσηλείας ανά ασφαλισμένο, είναι υψηλότερο γιά τά ασφαλιστικά ταμεία τής Ελλάδας από τήν Γερμανία. Άν υπολογίσουμε καί τά φακελάκια δυσθεώρητο. Τό αποτέλεσμα; Άς μήν τό αναφέρω καλύτερα. Εξ' άλλου είναι παγκοίνως γνωστό. Είμαστε ο πιό έξυπνος λαός τής υφηλίου καί μύγα τό σπαθί μας δέν σηκώνει.

  Μπορεί κάποιος νά κατηγορήσει τούς Γερμανούς γιά πολλά, αλλά η ελληνάδικη ισοπέδωση τών πάντων είναι η αδυναμία μας ώς έθνους καί λαού.

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ Ιαπετός 21/04/2012 12:13:14

   Ειλικρινά το λέω, πιστεύω πως αν υπάρχει κάτι, που πραγματικά αξίζει να αντιγράψουμε από την Γερμανία, αυτό είναι το σύστημα υγείας. Αλλά για να γίνει αυτό, για να λειτουργήσει ένα αντίστοιχο σύστημα στην Ελλάδα, θα πρέπει να εμείς οι Έλληνες να γίνουμε Γερμανοί, στην συμπεριφορά, στον τρόπο σκέψης και δράσης, δλδ. σε αυτά που αναφέρω πιο πάνω.

   Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο Γερμανός σου λέει "δεν μπορώ να το κάνω αυτό, διότι το απαγορεύει ο νόμος". Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Ο Έλλην;

   Τώρα, το πιο σύστημα είναι καλύτερο, σαν σύνολο και όχι κρίνοντας από μεμονωμένους φορείς που λειτουργούν υποδειγματικά, που όμως δεν θα λειτουργούσαν αν το σύνολο δεν ήταν έτσι όπως είναι, ας το αφήσουμε...

  • Ιωάννης Τ avatar
   Ιωάννης Τ @ Ιαπετός 21/04/2012 20:28:35

   Αγαπητέ Ιαπετέ τα είπες όλα.

   Έφυγα από την Γερμανία στα τριάντα μου, παιδί δεύτερης γενιάς στη Γερμανία. Βέβαια και δεν είναι όλα ρόδινα εκεί. Βέβαια σε θέματα δημοκρατίας κτλ. έχουν θέμα, βέβαια σε θέματα πληροφόρησης καθοδηγούν πολύ ποιό άμεσα το λαό τους εκεί που θέλουν, αλλά θα μου πεις εδώ δεν γίνεται? Βλέπε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τον τρόπο που προβάλλονται κόμματα, τα οποία δεν έχουν να πουν τίποτα.

   Στο δια ταύτα, σε θέματα περίθαλψης για να φτάσουμε τους Γερμανούς θα περάσουν δέκα γενιές και ακόμα δεν θα το καταφέρουμε. Όσον αφορά στις παρατηρήσεις του Αυριανιστή: Στη Γερμανία ισχύει η περίθαλψη σε πρώτο επίπεδο. Ο κάθε ένας έχει το Γιατρό του που τον παρακολουθεί, άρα που το παράξενο, να πας στο γιατρό σου προτού πας στο νοσοκομείο για να γνωρίζει το ιστορικό σου. Που το παράξενο, όταν κάποιον δεν μπορείς πλέον να τον βοηθήσεις και περιμένεις μόνο το μοιραίο, να τον αφήσεις να πεθάνει όσο γίνεται με αξιοπρέπεια. Δηλαδή το να έχεις κάποιον στην εντατική έως ότου πεθάνει σε τι αποσκοπεί. Πριν είκοσι χρόνια στη Γερμανία άρχισαν να δημιουργούν μονάδες αξιοπρεπούς θανάτου, αν μεταφράζω σωστά από τα γερμανικά. Ο ασθενείς φεύγει μακριά από την καθημερινότητα του νοσοκομείου και βρίσκεται σε δωμάτιο το οποίο μπορεί αυτός και οι οικείοι του να το διαμορφώσουν κατάλληλα και να περιμένει το αναπόφευκτο χωρίς πόνο σωματικό και ψυχικό.

   Όσον αφορά τη γραφειοκρατία, αυτή παντού υπάρχει, με μία διαφορά, αλλού είναι αποδοτική και αλλού τροχοπέδη.

   Εδώ ζούμε δυστυχώς μία καθημερινή τρέλα με την γραφειοκρατία.

   Θα μπορούσα να πω περισσότερα αλλά θα έγραφα μάλλον διατριβή.

 8. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 21/04/2012 12:07:41

  Προς Geros και Ιαπετό:

  Επειδή μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε με χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες (και σας ευχαριστώ γι' αυτό), θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δε νομίζω να αμφισβητεί κανείς (και προδήλως ούτε εγώ) την ποιότητα της παρεχόμενης θεραπείας στα νοσοκομεία της Γερμανίας, ούτε φυσικά το ότι το "φακελάκι" είναι εκεί άγνωστη λέξη. Αυτό που θέλω όμως να τονίσω ως συμπέρασμα από τις πληροφορίες που μετέφερα, είναι ότι μερικές φορές το να είσαι αυστηρά προσανατολισμένος στις διαδικασίες (έστω και για τη διασφάλιση του συστήματος, όπως λέει ο Ιαπετός) δημιουργεί αφάνταστη ταλαιπωρία σε περιπτώσεις που αυτή πρέπει εξ ορισμού να αποφεύγεται. Ο ογκολογικός ασθενής δεν είναι "επείγον" ούτε "μη επείγον" περιστατικό για να χρειάζεται να αξιολογείται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ από όλα τα επίπεδα των γιατρών. Προφανώς και πριν τη διάγνωση της πάθησης θα πρέπει να περάσει από αυτά, αλλά όταν πλέον η πάθηση είναι διαπιστωμένη και η θεραπεία αποφασισμένη και εν εξελίξει, ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο ένας ταλαιπωρημένος ασθενείς θα πρέπει να ξαναπερνάει από κατ' ουσίαν αχρείαστα στάδια εξέτασης.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αυριανιστής 21/04/2012 15:39:31

   Πάνω σε αυτό που γράφεις μην περιμένεις απάντηση. Κάνει τζιζ για τη Μέρκελ και τους θαυμαστές της...

 9. Nikitas avatar
  Nikitas 21/04/2012 12:22:14

  "Πρώην συνεργάτιδα της γυναίκας μου ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες να κάνει την (ιατρική) ειδικότητά της σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας."

  Το "πριν από λίγους μήνες" τα λέει όλα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για να δούμε τι θα λέει "μετά από μερικά χρόνια".

  Ζω στη Γερμανία τα τελευταία 11 χρόνια ενώ ταυτόχρονα μένω στην Ελλάδα 2-3 μήνες το χρόνο. Στη Γερμανία, όπως και παντού τελευταία, κόβονται πολλές κοινωνικές παροχές αλλά η κατάσταση απέχει έτη φωτός από την Ελλάδα, είτε αυτό είναι γραφειοκρατία ή ιατρική περίθαλψη.

  Η ρύθμιση ότι ο ασθενής πρέπει πρώτα να πάει στον οικογενειακό γιατρό και μετά αυτός να του δώσει παραπεμπτικό για εξειδικευμένο γιατρό, είναι σχετικά πρόσφατη (αν θυμάμαι καλά έγινε επί Στρέντερ κι όχι επί Μέρκελ). Κι αυτή η ρύθμιση έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους: οι Γερμανοί είχαν συνηθίσει (επειδή μπορούν να επισκεφτούν όποιον ιδιώτη γιατρό θέλουν *δωρεάν* -δεν πας με το πορτοφόλι σου στο γιατρό, πας με την "κάρτα υγείας" σου) να πηγαίνουν απευθείας στον εξειδικευμένο για το παραμικρό πρόβλημα. Στραβοκοιμήθηκαν το βράδυ και ξύπνησαν με πόνο στον αυχένα; Κατευθείαν στον ορθοπεδικό.

  Οπότε για να μειωθούν οι ουρές στους εξειδικευμένους γιατρούς, έκαναν αυτή τη ρύθμιση (που ισχύει σε πολλές άλλες χώρες, π.χ. Ολλανδία). Όμως αυτή η ρύθμιση, λόγω της αντίδρασης των ασφαλισμένων, δεν είναι τίποτε δραματικό, για δύο κυρίως λόγους:

  1. Αν θέλεις να πας κατευθείαν στον εξειδικευμένο γιατρό χωρίς να περάσεις πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό, μπορείς ακόμα να το κάνεις αρκεί να πληρώσεις το τεράστιο ποσό των... 10€ που ισχύει για ένα τρίμηνο. Δίνεις δηλαδή 10€ στον πρώτο εξειδικευμένο γιατρό που επισκέπτεσαι και μετά με την ίδια απόδειξη μπορείς να επισκεφτείς για ένα τρίμηνο οποιονδήποτε άλλον γιατρό, όσο συχνά θέλεις.

  2. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τους ασφαλισμένους σε δημόσιες ασφαλιστικές, όχι όμως τις ιδιωτικές. Όποιος έχει ιδιωτική ασφάλεια υγείας, δεν πληρώνει καν τα 10€ και μπορεί να πηγαίνει σε όποιον γιατρό θέλει. Και στο σύστημα της Γερμανίας η ιδιωτική/δημόσια ασφάλεια δε λειτουργεί όπως στην Ελλάδα. Λειτουργεί με βάση το ακαθάριστο εισόδημα. Οπότε πάρα πολλοί έχουν ιδιωτική ασφάλεια.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Nikitas 21/04/2012 15:43:10

   Είναι τόσο τέλειο το σύστημα στη Γερμανία και δε μπορούν να εξαιρέσουν από αυτή την ταλαιπωρία τους καρκινοπαθείς; Σοβαρά μιλάμε; Γιατί δεν ομολογείτε εσείς οι θαυμαστές του στρατιωτικού νομότυπου καθεστώτος της Γερμανίας πως απλά εκεί μεγαλώνουν ρομποτάκια για τη μηχανή τους και εδώ μεγαλώνουν άνθρωποι που απλά με τους πράκτορες που έχουν εισχωρήσει στην παιδεία μας και τα ΜΜΕ που κάνουν πλύση εγκεφάλου 20 χρόνια τώρα έχουν χάσει το σωστό δρόμο; Τι προτιμάτε; Κανένα δεν είναι σωστό αλλά η ελευθερία έστω και αν συγκλίνει στην αναρχία είναι προτιμότερη της σκλαβιάς του ανθρώπου...

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 21/04/2012 12:57:15

  Ο ογκολογικός ασθενής δέν αξιολογείται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ από όλα τα επίπεδα των γιατρών. Κάνει τήν θεραπεία του καί ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλεται σέ γενική εξέταση (στό νοσοκομείο συνήθως πού τού αφαίρεσε τόν όγκο ή τόν περιέθαλψε) γιά νά διαπιστωθεί άν υπάρχει κάποια μετάσταση. Ενδιάμεσα επισκέπτεται τόν οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος, άν εντοπίσει κάτι τό ανησυχαστικό τόν παραπέμπει πρόωρα γιά εξετάσεις. Τό γνωρίζω εξ ιδίας πείρας, γιατί έχω συνοδέψει πολλές φορές καρκινοπαθείς, λόγω μή γνώσης από μέρους των τής γερμανικής γλώσσας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ιαπετός 21/04/2012 13:36:34

   Προφανώς εδώ έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες, καθώς η ειδικευόμενη γιατρός ήταν σαφής για την πληροφορία που ανέφερα στην αρχική ανάρτηση. Μήπως η ιδία πείρα που επικαλείσαι είναι χρονικά παρωχημένη; Δεν έχω κανένα λόγο να θεωρώ ότι λες ψέματα -αλίμονο- αλλά επίσης δεν έχω και κανένα λόγο να αμφισβητώ την πηγή της πληροφορίας που μου μεταφέρθηκε.

 11. partyman avatar
  partyman 21/04/2012 13:34:19

  ψυχραιμία, τι πάτε να συγκρίνετε τώρα!!

  είναι πασίγνωστο ότι οι γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) μαζί με τις Σκαδιναυικές έχουν με απόσταση το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στον κόσμο.. (ειδικά Αυστρία, Σουηδία είναι άπαιχτες)
  Νομίζω ότι είναι αφελής όποιος προσπαθήσει να το συγκρίνει με το ελληνικό..

  εν συντομία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δημόσια νοσοκομεία στις χώρες αυτές είναι (τουλάχιστον)καλύτερα από τα πανάκριβα δικά μας.

  αναφορικά στην Γερμανία και τον τρόπο ζωής, είναι λίγο υπερβολικός ο Πεπόνης, αλλά περιγράφει σωστά πως λειτουργεί..

  τώρα, το πως μπορεί να συγκριθεί το επίπεδο διαβίωσης και ο τρόπος ζωής, είναι άλλο παραμύθι..

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ partyman 21/04/2012 13:42:48

   Να το επαναλάβω (αν και έχω απαντήσει πιο πάνω): δεν πάω να συγκρίνω το επίπεδο της παρεχόμενης θεραπείας, αλλά εστιάζω στην τυπολατρική προσήλωση σε συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες είναι πιο γραφειοκρατικές από τις δικές μας και οι οποίες αφ' ενός ταλαιπωρούν περιττά τον ασθενή και αφ' ετέρου προσθέτουν κόστος στην υγειονομική δαπάνη.

   • partyman avatar
    partyman @ Αυριανιστής 21/04/2012 13:55:12

    σορρυ Αυριανιστή, δεν πρόσεξα την ανάρτηση-απάντηση σου πιο πάνω..

    φιλικά σου λέω, ότι η τυπολατρική προσήλωση, ακόμα και σε αυτές τις χώρες, δεν ισχύει σε τέτοιο βαθμό.. το ξέρω από πρώτο χέρι.. και συνολικά, είναι τέτοιο το επίπεδο οργάνωσης/αρχειοθέτησης/εξυπηρέτησης που δεν το σκέφτεσαι καν.. ακόμα και τυπολάτρης να είσαι, το σύστημα δουλεύει σφαίρα!

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Αυριανιστής 22/04/2012 00:50:44

    Αυριανιστή μην ακούς κανέναν.
    Ο Ιαπετός δεν έχει ιδέα.Ο Γέρος είναι ποτισμένος με προκατάληψη.
    Ο Θείος είναι άσχετος (όποτε γράφει κάτι για τη Γερμανία).
    Ο Πεπόνης αναξιόπιστος.
    Εγώ δεν ξέρω που πάνε τα τέσσερα,ακόμα δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο βρίσκομαι σ'αυτή τη χώρα εδώ και 23 χρόνια..
    Μία παράκληση θα κάνω.
    Πίστεψε αυτά που σου λέει ο φίλος ο Μετανάστης.
    Είναι ο πιο αντικειμενικός.

 12. metanastis avatar
  metanastis 21/04/2012 15:07:19

  Αγαπητέ αυριανιστή
  Κλείνω σε λίγο 4 μήνες στη Γερμανία. Χρειάστηκα για πρώτη φορά το σύστημα υγείας αυτή την εβδομάδα (Τρίτη μπαίνω εκτάκτως χειρουργείο -μη χάσω και τις εκλογές!).
  Άσε καμμία σχέση...
  Χωρίς ΑΓΧΟΣ, χωρίς ΚΟΣΤΟΣ!
  ΥΓ. κατεβαίνοντας για εκλογές θα μείνω να βοηθήσω τη μητέρα μου στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Ήδη τα φακελάκια είναι έτοιμα και μη μου πεις μη τα δίνεις ή γιατί...
  Ξαναλέω λοιπόν: Άσε καμμία σχέση...

 13. metanastis avatar
  metanastis 21/04/2012 15:07:20

  Αγαπητέ αυριανιστή
  Κλείνω σε λίγο 4 μήνες στη Γερμανία. Χρειάστηκα για πρώτη φορά το σύστημα υγείας αυτή την εβδομάδα (Τρίτη μπαίνω εκτάκτως χειρουργείο -μη χάσω και τις εκλογές!).
  Άσε καμμία σχέση...
  Χωρίς ΑΓΧΟΣ, χωρίς ΚΟΣΤΟΣ!
  ΥΓ. κατεβαίνοντας για εκλογές θα μείνω να βοηθήσω τη μητέρα μου στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Ήδη τα φακελάκια είναι έτοιμα και μη μου πεις μη τα δίνεις ή γιατί...
  Ξαναλέω λοιπόν: Άσε καμμία σχέση...

 14. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 21/04/2012 21:33:30

  Να θυμίσω ότι την γραφειοκρατία στην Ελλάδα με την μορφή τουλάχιστον που την γνωρίζουμε σήμερα, την εισήγαγαν οι Βαυαροί που έφερε μαζί του ο Όθωνας! Οι πρόγονοι των σημερινών Γερμαναράδων δηλαδή. Επομένως, είναι σαν να λέμε ότι στην Ελλάδα που "εφεύρε" το ούζο δεν πίνουν ούζο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.