#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2010 21:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να περνάμε καλά!Πριν δύο-τρία χρόνια, στα πλαίσια της διαδικασίας του κτηματολογίου, ένας γνωστός μου ανακάλυψε ότι το μισό πατρικό του σπίτι ήταν κτισμένο χωρίς άδεια. Ρωτήσαμε τον ηλικιωμένο πατέρα του και μας κοίταξε σα χαμένος: «Μα έχει άδεια!». Του εξηγήσαμε ότι η άδεια δεν κάλυπτε όλο το οίκημα, ότι αποθήκες είχαν μετατραπεί σε δωμάτια κλπ. «Είστε σοβαροί;», μας κατακεραύνωσε! «Εμείς ήλθαμε πρόσφυγες και δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε. Ξέρεις τι είναι να θέλεις να βάλεις μία στέγη πάνω από το κεφάλι σου και να μην έχεις λεφτά; Τις άδειες θα κοιτάγαμε;»

Έτσι λοιπόν «κτίστηκε» η Ελλάδα του σήμερα. Μέσα στην αναταραχή και την πολιτική ανωμαλία. Μέσα στη φτώχεια και τον καθημερινό αγώνα. Και όταν μας έδωσαν το μέλι δεν ήμαστε προετοιμασμένοι και πέσαμε με τα μούτρα, φοβούμενοι ότι θα στερέψει κάποτε. Και στέρεψε.

Οι παππούδες και οι πατεράδες μας είχαν ήθος, εργατικότητα, πίστη, ενστικτώδη αγάπη για την πατρίδα και την παράδοση. Εξασφάλιζαν με κόπο τα αγαθά και μας τα χάριζαν με απλοχεριά, ώστε εμείς να μη νιώσουμε ποτέ στερημένοι και αδικημένοι. Οι πεινασμένοι εκείνοι γονείς μας έκαναν παχύσαρκους, οι αμόρφωτοι εκείνοι γονείς πούλησαν και τα χωράφια τους για να μας σπουδάσουν.
Ο δυτικός τρόπος διαβίωσης που εισέβαλε στα σπίτια μας βάρβαρα, εμάς μας βρήκε χαλαρούς, απροετοίμαστους. Μεταλλαχθήκαμε σε αχόρταγους καταναλωτές και τα παιδιά μας ακόμη χειρότερα, έβαλαν τον καταναλωτισμό πάνω από οποιαδήποτε αξία.

Οι πολιτικοί, εφαρμοστές της τακτικής «δως τα όλα», έδωσαν λίγα και πήραν τα πάντα. Πήραν τα λεφτά που προορίζονταν για την οργάνωση του κράτους μας και οργάνωσαν τις ζωές τους για τρεις γενιές. Πήραν τα όνειρά μας για ένα έθνος , με πολιτική και πολιτιστική ακτινοβολία και τα υποβίβασαν σε απληστία για αυτοκίνητα, ταξίδια, επώνυμες γκαρνταρόμπες. Πήραν την ανάγκη μας και την έκαναν γλείψιμο και ρουσφέτι.
Στη τηλεόραση ο οποιοσδήποτε ατάλαντος, ανίκανος και άχρηστος στέκεται πίσω από μία κάμερα: Κουτσομπολεύει και λέγεται παρουσιαστής «ψυχαγωγικής» εκπομπής, προπαγανδίζει και λέγεται δημοσιογράφος, αναπαράγει βιντεάκια και ισχυρίζεται ότι κάνει σάτιρα. Και όλοι, μα όλοι, μας διδάσκουν τα ίδια: ότι η ηθική είναι μία ξεπερασμένη έννοια, που την επικαλούνται μόνο οι θρησκόληπτοι και οι ηλίθιοι, ότι το ζητούμενο είναι να περνάμε καλά και ότι ευτυχία είναι η κατανάλωση και το σεξ.

Να περνάμε καλά: η μεγαλύτερη αηδία που ειπώθηκε ποτέ, που την πιπιλίζουν όλοι οι αμπελοφιλόσοφοι, «ειδικοί» μαϊντανοί των καναλιών. Που την ακούμε από φίλους, συγγενείς, γνωστούς, σε κάθε ευκαιρία: «έλα μωρέ, μη σκας, να περνάμε καλά». Να περνάμε καλά: το απαύγασμα του ατομικισμού και του ανθρώπινου ξεπεσμού. Να περνάμε καλά μόνοι μας, χωρίς τους άλλους. Και να η κατάντια μας.
Αυτόν τον λαό λοιπόν, που όλοι δούλεψαν με οργάνωση και αφοσίωση για να τον οδηγήσουν στην ηθική και πολιτιστική παρακμή, ποιός τολμά να τον κατηγορεί; Οι ίδιοι οι διαφθορείς, οι ίδιοι που κέρδισαν και κερδίζουν ακόμη από την κατάντια του! Τα τίποτα που εξασφάλισαν την υπόστασή τους, υποτασσόμενα στο σαθρό σύστημα! Αντί να κρυφτούν, αντί απολογηθούν έστω, τολμάνε και επικρίνουν!

Σίγουρα οι Έλληνες θα βγούνε στους δρόμους σύντομα, σίγουρα το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί και θα θεμελιωθεί σε νέα βάση. Αλλά σε αυτήν την επανάσταση πολύ λίγοι θα έχουν συνείδηση των πραγματικών αιτιών και του επιθυμητού στόχου. Οι πιο πολλοί θα παλέψουν για την τσέπη τους, οι λίγοι για τις αξίες τους. Αυτό είναι το πιο απογοητευτικό!

Πολίτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 12/05/2010 21:38:54

  Συμφωνώ και με το κείμενο και το συμπέρασμά του.Αλλά δεν πρέπει να σε απογοητεύει. Αντίθετα δες το σαν ευκαιρία να δείξεουμε ο δρόμο στους άλλους. Πάντα οι λίγοι δείχναν το δρόμο.Σε ένα απόσπασμα του έργου του ο Θουκυδίδης περιγράφει την είσοδο του σπαρτιατικού στρατού σε μία πόλη και αναφέρει ότι οι κάτοικοί της είχαν μαζευτεί στους δρόμους και παρατηρούσαν τους Σπαρτιάτες που περνούνσαν. Μετά την περιγραφή αυτή γράφει: "Αυτή είναι η μοίρα των νικητών. Να προχωράνε και οι υπόλοιποι να μαζεύονται και να τους παρατηρούν".

 2. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 12/05/2010 21:59:15

  Την ώρα που η γή ξεδιψούσε με τις τελευταίες σταγόνες μιάς αργοπορημένης βροχής.Την ώρα που άλλη μιά γκρίζα και ανιαρή μέρα, παραδίνονταν ξεπνοησμένη,στα λυτρωτικά σκοτάδια της νύχτας.Την ώρα που οι ξεχασμένοι σκύλοι ουρούσαν ευτυχείς, στους στύλους του Ολυμπίου Διός.Την ώρα που το δάκρυ του Ηφαιστίωνα κυλούσε απ'τις συμπληγάδες πέτρες.Αυτήν την ώρα άρχισαν ν'άρχονται οι στρατιές των Παρθένων.Από τους γύρω λόφους έρχονταν,έρχονταν κι απ'την Αγορά.Ανεδύθησαν απ'τις λίμνες και τους ποταμούς.Τ'ασπροντυμένα κορίτσια,στεφανωμένα με γλυσίνες και μη με λησμόνει,κράταγαν κάνιστρα με κρίνους και χελιδόνια.Ξεχασμένα πουλιά μιάς παρελθούσας άνοιξης.

  Αλαλοι και μαρμαρωμένοι διαβάτες,παρακολουθούσαν έντρομοι,τις επερχόμενες στρατιές των νεαρών ανέκφραστων κοριτσιών.Κι όλο έρχονταν κι όλο έρχονταν.Ερχονταν από παντού.Οταν πιά γέμισαν οι πλατείες και οι αγορές,όταν πιά γέμισαν τα μπαλκόνια και οι ταράτσες ,νέες στρατιές παρθένων,άρχισαν να κατεβαίνουν από τον ουρανό. Πανικόβλητες η Κασσάνδρα και η Πυθία,έκρυβαν τα πρόσωπά τους,η μιά στην αγκαλιά της άλλης. Ο Τειρεσίας μόνον διατήρησε την ψυχραιμία του.Κι ήταν αυτός που πληροφόρησε την Περσφόνη,πως οι παρθένες αυτές,δεν εμφανίσθηκαν ποτέ.

 3. Uncle Sam avatar
  Uncle Sam 12/05/2010 22:17:38

  Η γενιά του Πολυτεχνείου (πενήντα ετών και κάτι πλέον τώρα) είναι δεδομένο πλέον ότι κατάφερε να μετατρέψει το σύνθημα “Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία” στο “Λαμογιά - Αρπαχτή και ποτέ στη Φυλακή”.
  Είναι η γενιά που μάσησε τα λεφτά των γονιών της, τα δικά της και κατάφερε να χρεώσει την επόμενη γενιά (τους σημερινούς σαραντάρηδες) καθώς και τα ίδια της τα παιδιά (σημερινούς εικοσιπεντάρηδες - οξύμωρο μεν αλλά αληθινό, περιέχει στοιχεία σύγχρονης Μήδειας!!!!).
  Ζήσατε στην Κοινωνία των Ευκαιριών κυρίες και κύριοι και μας παραδίδετε στην Κοινωνία των Αγγουριών.
  Οπότε υποχρεώνεται πλέον το σύνολο της κοινωνίας μαζί με σας (αλλά χωρίς εσάς – ο καθένας σας ψάχνει τρόπους να μην τον αγγίξουν τα μέτρα.......αλλά πριτςςςςςςςς) να διαβεί τα Καβδιανά Δίκρανα για να μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.
  Η Ελληνική Οικονομία μετατράπηκε σε Πίθο των Δαναϊδων στα πλαίσια της ρεφορμιστικής κοινωνίας που επιλέξατε να ζείτε με την αναδιανομή δανεικών και την παραγωγή του Τίποτα να κυριαρχεί, έτσι ώστε να τροφοδοτείται το αδηφάγο Εγώ σας (ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης – γιατί από πολιτική κλάφ’τα Χαράλαμπε) ανεξαρτήτου κόστους. Το lifestyle έγινε must μαζί με την Cayenne και το Botox.
  Πάνω από όλα το Υπερτροφικό Εγώ του Ελληνάρα-Ελληνίδας ακόμη και από την ανάπτυξη, την παραγωγή και το μέλλον της χώρας του.
  Ο ορισμός της ραθυμίας στην έσχατη μορφή. Η διάβρωση άγγιξε το συνολικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της γειτονιάς μας στον κόσμο.
  Και όλα αυτά γιατί? Δε λεω και το Πολυτεχνείο συνέβαλε στην πτώση των Συνταγματαρχών αλλά δεν ήταν μόνο αυτό (υπήρξε και το Κυπριακό το οποίο δε λησμονά κανείς).
  Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν κυρίες και κύριοι.
  It’s pay back time (εις την Αγγλιστί).
  Θα ματώσετε μαζί μας...

  Υ.Γ.1 Μη μου την πέσει κανένας και μου γράψει ότι προσωπικά το πάλεψε, γιατί αναφέρομαι σε συλλογική ευθύνη γενιάς (η οποία ορίζεται ανά 15ετία). Επίσης θα του έλεγα να φέρει την μύγα πίσω....
  Υ.Γ.2 Να δω πως θα την παλέψετε τώρα.....You cant teach an old dog new tricks λένε οι Άγγλοι.

  Καληνύχτα σας λοιπόν αξιότιμοι κύριοι και κυρίες.

 4. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 12/05/2010 22:25:32

  Ο υπερκαταναλωτισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ούτε ανακαλύφθηκε στην χώρα μας.
  Από την στιγμή που στην σύγχρονη ελλάδα δεν παράγουμε και δεν προβάλλουμε τον δικό μας πολιτισμό αλλά αντίθετα αναμασάμε και αντιγράφουμε(και μάλιστα ως καχέκτυπο) την δυτικοευρωπαική και κυρίως την αμερικανική κουλτούρα είναι επόμενο να γίνουμε σαν τα μούτρα τους.
  Lifestyle, sex in the city, coca-cola, american dream και glamourιά!

 5. Geo avatar
  Geo 13/05/2010 00:57:03

  Δεν έχετε δίκιο μια φορά, αλλά χίλιες. Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι προσποιούνται ότι δεν έχουν καταλάβει τι έφταιξε και φθάσαμε ως εδώ.
  Κανονικά θα έπρεπε όσοι από αυτή την γενιά κατέχουν θέσεις ευθύνης ή εξουσίας να είχαν ήδη αποδεχθεί ρητά ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και πρέπει να αποσυρθούν.
  Υποστήριξα πρόσφατα ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στην δημόσια διοίκηση προϋποθέτει να οριστούν άμεσα ως διευθυντές στις δημόσιες υπηρεσίες άνθρωποι ηλικίας 40 - 45 ετών (όσοι δηλαδή έχουν προσληφθεί μετά ΑΣΕΠ) και έγινα κακός. Ας συνεχίσουμε λοιπόν με την γενιά του Πολυτεχνείου, το 80% της οποίας δεν γνωρίζει ούτε πως μπορεί να ανοίξει έναν υπολογιστή.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/05/2010 01:19:05

  Η ζωή είναι σκληρή και μετά πεθαίνεις.

  Συνεπώς; Η παλιά ελληνική φιλοσοφία ζει και βασιλεύει: Ότι φάμε, ότι πιούμε κλπ κλπ.
  Επικουρισμός κατά κάποιο τρόπο.

  • Μούσα avatar
   Μούσα @ Strange Attractor 13/05/2010 02:21:52

   Λάθος σου τα είπανε!

   Για τον Επίκουρο μέγιστο αγαθό του ανθρώπου ηταν η ΗΔΟΝΗ ειτε η πνευματική -ψυχικη ειτε η υλική-σωματική.
   ΣΤοχος και σκοπος του Επικουρου και των Επικουριων η ευδαιμονία και η ευτυχία.

   Για άλλους παλι Αρχαίους φιλοσόφους ύψιστο αγαθό ηταν η Αρετή.
   Σιγουρα παντως 'το οτι φαμε και οτι πιουμε' δεν θα το βρείς πουθενα στην 'παλια ελληνική φιλοσοφία'
   κάπου αλλου θα πρέπει να το αναζητήσεις.

   ΄ΚΑι καλα τους Γερμανους κριμα ομως να συκοφαντείς και τους Αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους!


   (επλιζω να μην μεσολαβησεις για αλλη μια φορα να κοπει το σχολιο μου)

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Μούσα 13/05/2010 08:26:16

    Εσύ ή παίρνεις χαλασμένα χάπια ή απλά είσαι ζαβή.
    Αν αναφερόμουν στη "φιλοσοφία" θα έλεγα "αρχαία" η "κλασική" κλπ φιλοσοφία. Όμως χρησιμοποίησα τη λέξη με την έννοια του τρόπου ζωής. Εξ ου και "παλιά" φιλοσοφία, εννοώντας τη τάση των νεοελλήνων για καλοπέραση. Επικουρισμός (ηδονισμός) κατά κάποιο τρόπο δηλαδή. Γκέγκε;
    Τώρα τα άλλα περί λογοκρισίας των σχολίων σου... μάλλον χάνεις λάδια.
    Περιορίσου στο γλείψιμο των ανθρώπων με τα πέδιλα και τις κάλτσες και άσε τα περί αρχαίας φιλοσοφίας κατά μέρος. Που ξέρεις, μπορεί να έρθουν πάλι κατά δω μεριά να μας ξανασώσουν, όπως το `40. Τότε θα αναγνωριστείς και συ.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ Μούσα 13/05/2010 09:20:58

    εσκασε μυτη και η γερμανοφιλη μούσα; που ήσουνα τοσο καιρό; έπαιρνες γραμμή από την Αντζελίνα Μέρκελ;

 7. Μούσα avatar
  Μούσα 13/05/2010 03:58:13

  Πολίτη συγχαρητήρια για το κείμενο σου.
  Δεν μπορεις να φανταστείς τι επικίνδυνο είναι να πεσεις κατα λαθος στα χερια ανθρωπων μ΄αυτην την ιδεολογια του 'Να περνάμε καλά' και εσυ αθώα να εκφραζεις ιδέες και πατριωτικά συναισθήματα.

  Ο ατομικισμός επισης είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό του νεοέλληνα, απο τον πιο απλό μεχρι τον πιο μορφωμένο άνθρωπο και δυστυχώς υποφέρουν αυτοι που δεν σκέφτονται ετσι.
  Οπως επισης πολυ συχνο φαινόμενο έιναι ατομα ταλαντουχα και δημιουργικα με συγκεκριμένες κλίσεις να εχουν χαθει στον βωμο της επιλογης ενος 'σίγουρου' επαγγελματος μετα απο πιεση των γονιων τους, ανασφαλεις και πιεσμενοι οντας οι ιδιοι απο την κοινωνία .
  ΄Η τι τρομοκρατία εχουν υποστει αυτοι που εχουν ξεχωρίσει και θελουν ν΄αλλαξουν καποια δεδομένα μ΄εκφράσεις του στυλ 'εσυ θα βγάλεις το φίδι απο την τρύπα'?
  Τωρα να δούμε ποιός θα το βγάλει.

  Οσο για τους νεόπλουτους 'τηλεαστερες' γκουλαγκ τους χρειάζεται μαζι με τους πολιτικούς για το κακό που εχουν κάνει.

 8. otilaxei avatar
  otilaxei 13/05/2010 08:11:33

  Η γενιά του Πολυτεχνείου είναι και αυτή μιά γενιά από τις γενιές των Ελλήνων. Τα ποσοστά των απατεώνων στις γενιές παραμένουν αναλοίωτα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν εξαργύρωσαν τίποτα, και μεγάλωσαν ταπαιδιά τους με αρχές και ήθος. Δεν υπάρχουν τέτοιες παπάρες όπως "συλλογική ευθύνη γενιάς" στις ανοιχτές κοινωνίες της Δύσης. Εχεις το θράσος και ισχυρίζεσαι ότι είναι υπεύθυνη και για την καταστροφή στην Κύπρο! Μικρόψυχο σχόλιο, αναδεικνύει την ανόητη ανάγκη να βρεθεί υπαίτιος για την κατάντια μας, όταν δεν μορούμε να ανεχτούμε την εικόνα μας στον καθρεφτη..

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ otilaxei 13/05/2010 11:40:58

   Πάρε τη μύγα και τις ενοχές σου και δρόμο , η γενιά σου και οι ιδεοπληξίες της μας χρεοκώπησαν και υποθήκευσαν το μέλλον μας.

   Ακριβώς όπως το nick σου , η γενιά του ό,τι λάχει.

 9. enianos avatar
  enianos 13/05/2010 09:59:54

  Σαν να λέμε ομαδική παράκρουση. Ένα κράτος σύσσωμο , πολιτικοί , δικαστές ,αστυνόμοι, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, παπάδες, γιατροί το έριξαν στην κλεψιά, θεωρώντας ηθικό το νόμιμο ? Αλλού βρίσκεται η αιτία !

 10. koul ouri avatar
  koul ouri 13/05/2010 10:23:28

  Οι πεινασμένοι εκείνοι γονείς μας έκαναν παχύσαρκους, οι αμόρφωτοι εκείνοι γονείς πούλησαν και τα χωράφια τους για να μας σπουδάσουν, μετά εκείνοι οι γονείς γίναν άπληστοι πήραν ένα σωρό καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και είπαν «αν πεθάνω, εσύ θα πληρώσεις τα χρέη».

  Το μόνο που δεν υπολόγισαν είναι ότι οι νέοι(συνήθως μοναχοπαίδια) έχουν αρχίσει να πεθαίνουν νέοι. Ενώ οι γέροι με 10-20-30 χρόνια χρόνιες ασθένειες εξακολουθούν να ζουν.

  Τελευταία(Μάιο 2010) έχω την εντύπωση ότι έχουν άρχισε να πεθαίνει κόσμος στα 30,50,60 συχνότερα. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 0,1 μάλλον γιατί πεθαίνει νεότερος κόσμος.
  Τα στοιχεία για τους θανάτους κάνουν ένα χρόνο για να δημοσιευτούν, οπότε του χρόνου θα δούμε τι συμβαίνει τώρα.

 11. Μούσα avatar
  Μούσα 13/05/2010 11:24:02

  @SA
  Ακου να δεις μπορεί να εμφανιζόματσε μ'ενα nickmame εδώ αλλά εστω και ετσι το δικαίωμα να με βρίζεις δεν στο έδωσε κανείς.
  Γι΄ αυτό συμμαζέψου.
  Κατάλαβα πολυ καλά τι έγραψες οπως εχω καταλάβει και αλλού τι προσπαθείς να περάσεις συγκεκαλυμμένα.
  Και μπορει σε κάποιο σχόλιο περι πούπουλων και πίσσας να μην απαντησα οταν ομως θίγεις τους Αρχαίους νευριαζω περισσοτερο γι΄ αυτο και απαντω αν και δεν θελω καθόλου ν΄ανοίξω κουβέντα μαζί σου.
  Και δεν θα μου πεις εσυ ν΄αφησω κατα μερος οτι πιο ιερο για μενα.
  Οσο για τα σχόλια,,,, το πρώτο ηταν στο κείμενο σου περι Γερμανών που είμαι σγουρη οτι εσυ ελεγχες τα σχόλια και το αλλο οταν το ξαναέβαλες ως link και σου υπενθύμισα
  το κομμένο μου σχολιο,οπως επίσης σου διορθωσα οτι δεν είναι Aus αλλά Raus!.


  @ Lalakis
  Ο μπαλαντερ του συστήματος
  Ηρθες προς συμπαρασταση.?
  Σ΄έχω καταλάβει και σενα μην ανησυχείς γι΄ αυτο τις συκοφαντίες αλλού.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ Μούσα 13/05/2010 12:35:38

   Μπρε μουσα μου, μηπως εισαι ο πρόξενος της γερμανίας; Αλοιώς δεν εξηγείται. Και οι ναζί αρχαιόφιλοι και αρχαιολάτρες δήλωναν οταν μας ντουφέκιζαν.

   • nancy avatar
    nancy @ Lalakis 13/05/2010 12:41:36

    Λάθος Λαλάκι, είναι αρκετά ρατσιστές, Μότσαρτ ακούγανε.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ Lalakis 13/05/2010 12:48:56

    ασχετα τι ακουγαν, ήταν αρχαιολάτρες

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Lalakis 13/05/2010 12:49:03

    Ένας μεγάλος Γερμανός, ο Μπέρτολντ Μπρέχτ, είπε το εξής:
    "Δύσκολο είναι να ζείς σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει χιούμορ. Αλλά ακόμα πιό δύσκολο είναι, να ζείς σε μια χώρα, όπου χρειάζεσαι το χιούμορ για να μπορείς να ζήσεις".

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Lalakis 13/05/2010 12:57:26

    Με την ευκαιρία, η Γερμανία δεν φημίζεται για τις επιδόσεις στη λεπτότητα και οξύτητα του χιούμορ. Ακόμη και ο πρώην αντικαγκελλάριος Γ. Φίσερ, ο οποίος είναι από τους Γερμανούς με χιούμορ, είχε πεί το εξαιρετικά αυτοσαρκαστικό για Γερμανό, αλλά μάλλον χονδροειδές με τα Αγγλοσαξωνικά μέτρα, "το καλύτερο πράγμα που έφτιαξε ο Θεός είναι το γουρούνι και το καλύτερο πράγμα που έφτιαξε ο άνθρωπος είναι το λουκάνικο".
    Σημειωτέον ότι είναι γιός κρεοπώλη (!) της Γερμανικής διασποράς από τη Βουδαπέστη.
    Συμπέρασμα: Χρειαζόμαστε επειγόντως χιούμορ για να αντέξουμε, αλλά προπαντός, ν' αποφεύγουμε τις χοντράδες.

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ Lalakis 13/05/2010 13:42:53

    Διαρκής άσκηση στον αυτοσαρκασμό προ του σαρκασμού των άλλων, αέναη δοκιμασία στην αγαθή διάθεση που εξουδετερώνει την κακότητα, πρωτοκαθεδρία της αυτογνωσίας έναντι της καταγγελίας της ανεπάρκειας του «άλλου», γρήγορη αποστασιοποίηση από το σημείο τριβής ώστε να επανέλθεις από παρακαμπτηρίους ψυχρός και έκκεντρος μαζί ή για να «μείνεις» ν΄αναμετρηθείς απλώς με τον εαυτό, επίμονη προσπάθεια να προτιμήσεις την απόλαυση της ανωτερότητάς σου χωρίς να εκπέσεις στην ευκολία της προσβολής του άλλου, αποφυγή της άμεσης αντιπαράθεσης με τις εμμονές και τις προκαταλήψεις του απέναντι, πρόκληση γέλιου δια του ευθύβολου σχολίου με τρόπο μη αναμενόμενο κι αιφνιδιαστικό ... Και, κυρίως, κατανόηση του διαφορετικού χωρίς σώνει και καλά να το ασπάζεσαι με στόχο η αποκάλυψη της αστοχίας αυτού του διαφορετικού να κατανοείται με παρόμοια μεγαθυμία: γιατί μια από τις μεγαλύτερες αρετές είναι η δυνατότητα διάκρισης μεταξύ κατανόησης/ερμηνείας από τη μια και συμφωνίας/δικαιολόγησης από την άλλη.

    Οι Γερμανοί δε φημίζονται για το χιούμορ τους. Σωστά! Εμείς αντιθέτως γουστάρουμε την πλάκα, την καζούρα και τα χοντροκομμένα «αστειάκια» - και το χειρότερο: τα βαφτίζουμε «χιούμορ»...

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Lalakis 13/05/2010 14:13:49

    Αυτογνωσία: Πολύτιμη ως ικανότητα, πολύ απαιτητική για να την αποκτήσεις και την κρατήσεις, και συνήθως είδος εν ανεπαρκεία.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Μούσα 13/05/2010 13:06:32

   Lalakis, κανείς δεν θα με δείρει, χρόνια έζησα εκεί, η κοινωνία τους μου είναι κάτι οικείο, ήταν καλά χρόνια και δεν έχω παράπονο. Κάθε σπίτι, μηδενός εξαιρουμένου, έχει τ' αστέρια του και τους υπονόμους του. Θαυμάζουμε τα πρώτα, αποφεύγουμε τους δεύτερους.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 13/05/2010 13:12:41

    Κάθε χώρα εννούσα, με το σπίτι. Είμαστε άλλωστε πιά περίπου μιά οικογένεια. Ενιαία οικονομική διακυβέρνηση προτείνει η Κομισιόν, με προέλεγχο των κρατικών προυπολογισμών από τις Βρυξέλλες.
    «Από αυτήν την θέση, και από αυτήν την ημέρα αρχίζει εμπρός μια νέα εποχή στην ιστορία του κόσμου, και μπορείτε όλοι να πείτε ότι ήσαστε παρόντες στη γέννησή της»
    (Johann Wolfgang von Goethe, στη μάχη του Valmy, 1792)

 12. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 13/05/2010 11:43:42

  Αγαπητέ Πολίτη,
  Πολλές διαπιστώσεις σωστές, λάθος το συμπέρασμα.
  Το απαραίτητο πρώτο φάρμακο για τις "αρρώστειες" του εγωισμού και του ανορθολογισμού δεν είναι το να βγείς γιούργια στο δρόμο και να κάνεις επανάσταση, αλλά πρώτα-πρώτα, ο ανα-στοχασμός, η εσωτερική αλλαγή, η πνευματική και ψυχική ωρίμανση, το να ξεφύγει το άτομο από την "κατάσταση εθελούσιας ανωριμότητας" (Ιmmanuel Kant).
  Το να γίνει κανείς (άτομο ή κοινωνία) ώριμος και υπεύθυνος για τις πράξεις του είναι η μεγαλύτερη, πραγματική επανάσταση. Κι άν μιλάμε για επαναστάτες, εκτιμώ για μερικά πράγματα τον Βλαδίμηρο Ίλιτς Ουλιάνωφ, αλλά θεωρώ τον Λέοντα Νικολάγιεβιτς Τολστόι πολύ μεγαλύτερο επαναστάτη (αυτό διδάσκει και η Ιστορία άλλωστε).
  Άν πάλι, δεξιοί και "αριστεροί" φίλοι της αναταραχής επιμένετε, δικαίωμά σας, κάντε την "επανάστασή" σας, αλλά χωρίς εμένα, το παιδί μου, τους φίλους μου. Η Ιστορία ένα πράγμα διδάσκει: Ότι από την Ιστορία οι πιό πολλοί άνθρωποι δεν διδάσκονται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.