Να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας καλεί και τις δύο πλευρές ο Μανώλης Γλέζος
22/03/2015 18:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας καλεί και τις δύο πλευρές ο Μανώλης Γλέζος

Να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας καλεί με δήλωσή του το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες. Η δήλωση αυτή γίνεται αμέσως μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Der Spiegel που σε έρευνά του τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συγκρίνουν τη σημερινή ηγεσία της Γερμανίας με την εποχή της Χιτλερικής κυριαρχίας στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα υπάρχει και σχετική φωτογραφία που δείχνει την Άγκελα Μέρκελ ανάμεσα σε ναζί αξιωματικούς με φόντο τον Παρθενώνα.

Ο Μανώλης Γλέζος στην έκκλησή του για λογική και ψυχραιμία, ουσιαστικά αποδοκιμάζει αυτές τις συγκρίσεις και εκφράζει την ανησυχία του για το κλίμα διχόνοιας, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο λαούς σημειώνοντας ότι αν αυτό το κλίμα «εδραιωθεί, απειλεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές οξύτητες που σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων» και ζητάει να σταματήσουν τα «εθνικιστικά παραληρήματα και από τις δύο πλευρές».

Ουσιαστικά κάνει έμμεσα κριτική και στους τελευταίους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων ωστόσο σημειώνει ότι «υπάρχουν δύο εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφερόμενος από τη μια μεριά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που προκάλεσε το Γ’ Ράιχ στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο και από την άλλη στη σημερινή πολιτική της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας για τα «χρέη που δημιούργησαν τα δάνεια για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με εμπνευστή και πρωτουργό εκτελεστή τη σημερινή ηγεσία της Γερμανίας».

Παρόλα αυτά ο Μανώλης Γλέζος διαχωρίζει τα δύο αυτά ζητήματα και αναφερόμενος στις οφειλές της Γερμανίας από την πολιτική του Γ’ Ράιχ τονίζει ότι οι ελληνικές αξιώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ως απαίτηση για την άρση της αδικίας και την αποκατάσταση του δικαίου και όχι ως εκδίκηση, ενώ επισημαίνει ότι είναι «υποχρέωση των δύο λαών (σ.σ. του γερμανικού και του ελληνικού) να αποτελέσουν τους παραστάτες για τη γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης».

Η παρέμβαση αυτή γίνεται μια μόλις μέρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδέψει στο Βερολίνο στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης που θα έχει με την Άγκελα Μέρκελ κατόπιν πρόσκλησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.