28/07/2010 16:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να μην συνυπογράψει η κυβέρνηση την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων

«Θρυαλλίδα στα θεμέλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια» θεωρεί ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για παύση καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων στις χώρες της ΕΕ που ξεπερνούν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. Με ερώτησή που απευθύνει στο πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο Θεσσαλός πολιτικός τον καλεί να μην συνυπογράψει την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Οκτωβρίου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις που αφορούν το μέλλον των Ελλήνων αγροτών προδιαγράφονται πλέον δραματικές. Η υιοθέτηση από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παρακράτηση-περικοπή των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας (δημοσιονομικό έλλειμμα άνω ή κοντά στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος άνω του 60%), αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Τα εν λόγω κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν τις ενισχύσεις στους αγρότες από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, υποχρέωση στην οποία θα αδυνατούν να ανταποκριθούν χώρες όπως η Ελλάδα, με υψηλό έλλειμμα και χρέος.

Η απόφαση, που πρόκειται να εγκριθεί τον προσεχή Οκτώβριο από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., θα έχει, προφανώς, ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού και την ελληνική περιφέρεια.

Εάν επικυρωθεί θα επιφέρει τη συρρίκνωση κατά τουλάχιστον 50% του αγροτικού εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Αυτό, όμως, συνεπάγεται στην πράξη την εκτόπιση από την παραγωγική διαδικασία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών!

Η κυβέρνηση με τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητά του, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συμφώνησε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Πρωθυπουργός:Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σημαντικό μερίδιο που καταλαμβάνουν οι κοινοτικές επιδοτήσεις στο αγροτικό εισόδημα και την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία που διέρχεται η ελληνική οικονομία, πώς προτίθεστε να αντιδράσετε στο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο παρακράτησης-περικοπής των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους Έλληνες αγρότες»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 28/07/2010 16:17:40

  Τους τρώει ο κώλος τους να καεί η χώρα.

 2. donaE avatar
  donaE 28/07/2010 16:32:50

  Οι αγορτες μαλλον δεν αντιληφθηκαν ακομα κατι.Τους απασχολουν με τα φωτοβολταικα για να σωσουν καμια ψηφο.

 3. neos agrotis avatar
  neos agrotis 28/07/2010 16:51:17

  Γεωργια χωρις δομες στηριξης, χωρις οργανωση, χωρις ερευνα δεν μπορει να υπάρξει. Στην χώρα μας λειπουν ολα αυτά, αρα δεν υπάρχουν πλεον και αγρότες εκτός ενος πολυ μικρού ποσοστου (κάτω του 1%) των αγροτών.
  Οι ονομαζόμενοι σήμερα ελληνες αγρότες ειναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν οι σωτήρες τους πολιτικοί τα τελευταία 30 χρόνια. Η λογική των επιδοτήσεων για να μην παράγεις η για να πετάς (το ελεγαν απόσυρση) τα προιοντα σου ειναι καταστρεπτική. Τώρα πλέον ειναι αργά για δάκρυα...

  • anonymous avatar
   anonymous @ neos agrotis 28/07/2010 16:54:28

   Αν δεν το έχεις καταλάβει η τάση είναι προς μεγάλες μονάδες που θα κάνουν παραγωγή τυποποίηση εμπορία μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
   Αγρότες με 10 ή 20 στρέμματα δεν έχουν κανένα μέλλον ακόμη και για την παραγωγή ενδημικών προϊόντων. Θα αναγκαστούν να πουλήσουν τη γη τους και να μετατραπούν σε κολλήγους.

   • neos agrotis avatar
    neos agrotis @ anonymous 28/07/2010 18:13:53

    Η αγροτική παραγωγή και μάλιστα σε μικρες αγορες δεν ειναι μονο θεμα μεγέθους. Οποιος δεν καταλαβαίνει αυτό ξεκινάει απο λάθος βαση.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ anonymous 28/07/2010 21:45:54

    η καθετοποιημένη παραγωγή συναρτάται με συνεταιριστική (μικρο)ιδιοκτησία - λειτουργεί ήδη ικανοποιητικά σε πολλές περιοχές της χώρας, σε αρκετούς τομείς

  • Λεωνίδας avatar
   Λεωνίδας @ neos agrotis 28/07/2010 17:03:56

   Το θέμα όμως είναι αν η πορεία είναι αναστρέψιμη. Κι αν ναί, με ποιο τρόπο. Το να συνεχίσει να υπάρχει γεωργία και γεωργοί δεν είναι μόνον το αίτημα της ύπαρξης ενός κλάδου ανάμεσα σε άλλους. Είναι αίτημα καθαρά πολιτικό και κοινωνικό. Και σίγουρα αν είναι εφικτό να υπάρξουν χωρίς επιδοματική πολιτική.

  • Misha avatar
   Misha @ neos agrotis 28/07/2010 17:39:25

   Η καταστροφή της αγροτιάς είναι κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή.Γι αυτό και οι αβελτηριες που παρατηρείς.

  • Dimitris D avatar
   Dimitris D @ neos agrotis 28/07/2010 19:52:21

   Αν δεν το έχεις καταλάβει η τάση είναι να πεθάνει όλη η ελλάδα στην πείνα και ιδιαίτερα τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα.
   Οι αγρότες θα πρέπει να ξαναπάρουν βόδια, γιατί είναι πιο φθηνά, δεν καίνε πετρέλαιο, καθαρίζουν τα αγριόχορτα δωρεάν, δίνουν δωρεάν γάλα και λίπασμα. Επίσης θα πρέπει να σταματήσουν τις άχρηστες καλλιέργειες όπως καλαμπόκια και βαμβάκι, και να αρχίσουν να σπέρνουν τρόφιμα.
   Τέλος όλοι όσοι περισσεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να γυρίσουν στα χωριά τους.

   Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα, που εργάζονται 2,5 εκ. και ζουν 10 εκ. είναι καταδικασμένη να στερηθεί τα πάντα από ηλεκτρικό ρεύμα ως και τροφή. Αν δεν αλλάξουμε εθελοντικά, θα αλλάξουμε με την βία, π.χ. 40% ανεργία, μαζικές κατασχέσεις κατοικιών....

 4. ganasta avatar
  ganasta 28/07/2010 17:07:13

  Άσε ρε Μάξιμε. Ωραία το έκανες το χρέος σου απέναντι στα ψηφαλάκια σου. Μπορείς όμως τώρα να ασχοληθείς και με το σχεδιασμό , γιατί οι Πασόκοι , ενώ τα έχουν κάνει μπάχαλο αλωνίζουν ανενόχλητοι.

 5. Κικη avatar
  Κικη 28/07/2010 17:23:05

  Θυμαστε την ΝΕΑ ΓΚΑΠ ποιος την ψηφισε και μετα πανυγυριζε ,ο Γιωργακης σαν υποθργος εξωτερικων ,μεγαλη επιτυχια, μας κατεστρεψε ,και παντα εν γνωση του οσο και αν το παιζει αφελης.Τωρα τουτο,η πωληση της Αγροτικης δεν θα μεινει αγροτης για αγροτης,θα παραγουμε μονο σερβιτωρους,και η γη μποει να περασει στους δανειστες μας,και να χρωσταμε στους τουρκους.Μπραβο αλλη μια επιτυχια,να μας ξεκανουνε πανε.

  • Misha avatar
   Misha @ Κικη 28/07/2010 17:38:26

   Mπραβο Κική! Τα έλεγαν από τότε οι αγρότες για την καταστροφική πολιτική της ΕΕ έναντι των μικρών αγροτών αλλά δε χαμπαριάζαμε...
   Με δόλωμα τις επιδοτήσεις παρέσυραν επί δυο δεκαετίες τον αγροτικό κόσμο στον Καιάδα της Μέρκελ...Τωρα φτάσαμε στο χείλος και για να κάνουμε πίσω πρέπει να στείλουμε στον αγύριστο ΔΝΤ και ΕΕ και να παλέψουμε για τον τόπο μας.

 6. ΚΟΟΚΥΘΟΦΑΓΟΣ avatar
  ΚΟΟΚΥΘΟΦΑΓΟΣ 28/07/2010 17:56:48

  εμείς στην μακεδονιά ξεθαβουμε τα οπλα και τα πυρομαχικά των παπούδων μας απο τον εμφυλιο και οχι μόνο.
  Θα γίνει μεγάλο πατιρντί. Ο γαπ και η παρέα του δεν θα αντιμετωπίζουν πολίτες πλέον αλλά ελληνες πολεμιστες επαναστάτες για την σωτηρία των παιδιών μας και της πατρίδας.

  ΠΥΛΩΝΑΣ

 7. armatistis avatar
  armatistis 28/07/2010 18:15:40

  Συνδιάστε τη παραπάνω πολιτική και με το ενδεχόμενο ξεπουλήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς και θα καταλάβετε ότι η σάλτσα δένει απόλυτα.

  Οι εναπομείνατες αγρότες είναι υποθηκευμένοι στην ΑΤΕ, δηλαδή στην υπερτράπεζα ΤΠ, το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να καταβάλει τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τότε θα δείτε να ξεπροβάλουν τα νέα λαντιφούντια, οι νέοι "ΔΥΝΑΤΟΙ" και οι καινούργιοι δουλοπάρικοι.

  Καλήνύκτα σας και ο τελευταίος να σβύσει τα φώτα!

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ armatistis 28/07/2010 18:24:45

   Πωληση της ΑΤΕ σημαινει πωληση της χώρας σε ποσοστό 60% μιάς και όλες οι γεωργικές εκτάσεις και οχι μόνο ειναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ. Ας το σκεφθουν αυτοί που θα υπογράψουν την συμφωνία πωλησης.

 8. Κικη avatar
  Κικη 28/07/2010 23:56:45

  Η Αγροτικη με τον Παντελακη αρχισε μια πιο σφιχτη πολιτικη,και απαιτει την εξωφληση δανειων απο τους αγροτες που εχουν καθυστερηση.Επισης οποιος αγροτης εχει καθυστερηση του παρακρατειται η επιδοτηση.Τωρα οι επιδοτησεις ειναι ετσι η αλλιως μεχρι το 13.Χωρις αυτες οι αγροτες ,εστω και για αλλα τρια χρονια δεν μπορουν να καλλιεργησουν.Τις χρησιμοποιουν για τις δουλειες τους τα λιπασματα,γιατι και στις βιολογικες βαζουμε λιπασματα,για το καθαρισμα των χωραφιων,δεν εχουμε ολοι βοδια.Εκτος αν βαλω πασοκους .Τα προιοντα πουλιουνται πολυ φθηνα απο τους παραγωγους,οι νεοι αγροτες που εχουν επενδυσει μεγαλα κεφαλαια δεν εχουν πληρωθει ακομα απο την κυβερνηση το προγραμμα σταματησε,και χρωστανε στην αγροτικη.Αν βγουμε στους δρομους τον Σεπτεμβρη θαχουμε παλι κοινωνικο αυτοματισμο,η θα συμπαραταχθουν ολοι μαζι,εναντιον της δοσιλογικης κυβερνησης που μας ξεπουλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.