#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2014 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να κόψουμε το κεφάλι από το κόμμα της δραχμής πριν να είναι αργάΑν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις εφημερίδες, τα κανάλια αλλά και τους επιχειρηματίες ή αρκετούς από τους πολιτικούς θα διαπιστώσει ότι αίφνης η Ελλάδα γέμισε από… ευρωσκεπτικιστές. Όλο και περισσότερο ακούγονται φωνές για έξοδο από το ευρώ, παρά το γεγονός ότι πάνω από 6 στους 10 Έλληνες θέλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το κοινό νόμισμα.

Υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό που λέει έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ κι άλλοι που πιστεύουν ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στη δραχμή αλλά να παραμείνουμε στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα πει κανείς ότι είναι δικαιολογημένο μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και βασάνων να υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι το ευρώ μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση, ότι οι Ευρωπαίοι είναι άθλιοι και μας πιέζουν συνεχώς για λιτότητα, άρα πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτούς και να ζήσουμε μόνοι μας.

Υπάρχουν και οι συνωμοσιολόγοι που λένε ότι αφού η Ελλάδα είναι το «καλύτερο οικόπεδο» του κόσμου κάποιοι θέλουν να το φάνε. Δεκτές όλες οι απόψεις, αν και οι περισσότερες λέγονται εν θερμώ αφού οι ίδιοι που τις υποστηρίζουν ίσως ήταν οι ευνοημένοι των προηγούμενων 30 και πλέον ετών στην ευρωπαϊκή οικογένεια και των 10 και πλέον ετών στο ευρώ.

Όσο κι αν τα προηγούμενα 4 χρόνια ήταν δραματικά για τη χώρα οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε τι προσέφερε η Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά το κυριότερο: πώς θα είναι η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη, χωρίς το ευρώ και με την επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής η οποία θα είναι τέτοιου μεγέθους που η κρίση που ζούμε θα φαντάζει πολύ μικρή. Κι οφείλουν όλα τα κόμματα, οι φορείς και η κοινωνία που πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, να υπερασπιστούν με νύχια και με δόντια τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει. Αλλά ταυτόχρονα να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αλλάξουν το ευρωπαϊκό έκτρωμα που επιχειρεί να φτιάξει η Μέρκελ. Μια γερμανική Ευρώπη ασφαλώς δεν είναι αυτό που ονειρεύονταν άνθρωποι όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζακ Ντελόρ, ο Μιτεράν και τόσοι άλλοι. Κι όσοι πιστεύουν σε μια Ευρώπη των λαών οφείλουν να δώσουν μάχη για να αποφύγουμε αυτό το «τέρας» με γερμανική σφραγίδα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει παράδοση της Ελλάδας στα χέρια των ευρωσκεπτικιστών που ξημεροβραδιάζονται με το πώς θα διαλυθεί η ΕΕ. Με περιθωριακούς σαν τον Ν. Φάρατζ ή τους ακροδεξιούς οι οποίοι αποκτούν βήμα και διασημότητα με το να υβρίζουν, να φωνασκούν και να καταφέρονται με ανοίκειο τρόπο σε πρωθυπουργούς ή ολόκληρους λαούς.

Τέτοιοι τύποι σαν τον Φάρατζ βρίσκουν βήμα και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που τους κάνουν ολόκληρα αφιερώματα και συνεντεύξεις. Αλλά τους βλέπουν με καλό μάτι και κάτι περιθωριακοί στον ΣΥΡΙΖΑ, στα διάφορα αποκόμματα της αριστεράς ή της άκρας δεξιάς ή σε επιχειρηματικούς κύκλους. Ετσι, λοιπόν, βλέπουμε να συνωστίζονται πίσω από το περίφημο «κόμμα της δραχμής» διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις. Από τους άνεργους που ψάχνουν για μια δουλειά και τους φταίει το ευρώ μέχρι, τους επιχειρηματίες που θέλουν να αγοράσουν τα πάντα κοψοχρονιά με τα λεφτά που έβγαλαν στο εξωτερικό. Τεράστιες καταθέσεις έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, 90 δις ευρώ είπε ο Προβόπουλος. Σκεφτείτε να επιστρέψουν αυτά στην Ελλάδα της δραχμής έχοντας τριπλάσια αξία. Σκεφτείτε μόνο τι θα γίνουν όλοι οι υπόλοιποι που δεν είχαν ούτε ευρώ να στείλουν σε ξένες τράπεζες.

Και πίσω από αυτούς δυστυχώς συνωστίζονται και εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί που λένε «δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, τι δραχμή τι ευρώ».

Ολους τους παραπάνω τους έχει πάρει από το χεράκι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο. Αφενός με το 30% του που αντιπροσωπεύεται ξεκάθαρα και τίμια από τον Π. Λαφαζάνη κι αφετέρου από ένα ακόμη μεγάλο ποσοστό που κρύβεται μέσα στον «συστημικό» ΣΥΡΙΖΑ και θα αποκαλυφθεί μόλις βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους περιθωριακούς, την οργή και την απογοήτευση του κόσμου επιχειρούν να πυροδοτήσουν και τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που χρωστάνε δισεκατομμύρια και που θα ήθελαν πολύ να βγούμε από το ευρώ για να σβήσουν τα θαλασσοδάνεια. Ολοι αυτοί στήνουν εφημερίδες και περιοδικά και συνεχώς μιλούν με θέρμη για… επιστροφή στο εθνικό νόμισμα λες και μιλάνε για επιστροφή στο σπίτι μετά από ξεσάλωμα στα μπουζούκια. Κι όσο το «αυγό του φιδιού» που αυτή τη φορά δεν είναι ο φασισμός αλλά το «κόμμα της δραχμής», βγάζει για τα καλά κεφάλι από την άμμο, τόσο οι «πρόθυμοι» ηλίθιοι πληθαίνουν και ανακαλύπτουν νέα πρόσωπα και νέες πολιτικές.

Δείτε το Βήμα της Κυριακής για παράδειγμα. Εκεί που ο ΔΟΛ έβριζε τον Τσίπρα ξαφνικά του κάνει αγιογραφία για τον… ευρωπαϊκό του ρεαλισμό. Βρε δε μας παρατάτε. Ευρωπαίος ο Τσίπρας που ακόμη προσκυνά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και αποθεώνει αρθρογράφους της δραχμής;

Εν πάση περιπτώσει, οι επόμενες ευρωεκλογές έρχονται και δεν είναι απλά μια διαδικασία κατά την οποία θα πάει κάθε Ελληνας και θα βγάλει τα απωθημένα του κατά του Σαμαρά, του Βενιζέλου ή όποιου άλλου. Σ’ εκείνες τις κάλπες κρίνεται μια στρατηγική επιλογή η οποία χαράχτηκε πριν από 40 και πλέον χρόνια. Που την υπηρέτησαν στην Ελλάδα σημαντικοί πολιτικοί και που δε μπορεί να γίνει βορά στα χέρια των λαϊκιστών.Ας κόψουμε, λοιπόν, το κεφάλι από το κόμμα της δραχμής πριν να είναι αργά...

Θα θυμίσουμε μόνο δύο φράσεις από τις ιστορικές ομιλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή:

 

1.      «Μὲ τὴν συμμετοχή της στὴν διαμορφούμενη Εὐρώπη, ἡ Ἑλλὰς χαράσσει κατὰ τρόπο σταθερὸ τὸν ἐθνικό της προσανατολισμὸ καὶ τὴν μελλοντικὴ της πορεία. Ἐνῶ παράλληλα συστρατεύεται μαζί σας στὸν ἀγώνα γιὰ τὴν δημιουργία τῆς νέας Εὐρώπης, ποὺ θὰ ἀλλάξει τὴν μοίρα τῆς ἠπείρου μας καὶ ἴσως καὶ τοῦ κόσμου».

 

2.      «Ἡ Ἑλλὰς ἀπὸ σήμερα ἀποδέχεται ὁριστικὰ τὴν ἱστορικὴ πρόκληση καὶ τὴν εὐρωπαϊκή της μοίρα. Διατηρώντας τὴν ἐθνική μας ταυτότητα, ἔχομε ἐμπιστοσύνη καὶ στὴν Εὐρώπη καὶ στὴν Ἑλλάδα. Ἔχομε τὴν ἀπόφαση νὰ εἴμαστε ὅλοι Εὐρωπαῖοι, ὅπως θὰ ἔλεγε ὁ Τσώρτσιλ, καὶ ὅλοι Ἕλληνες, ὅπως θὰ ἔλεγε ὁ Σέλεϋ. Γιατί, ὅπως ἔγραψε ὁ Ἰσοκράτης, Ἕλληνες δὲν εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ γεννήθηκαν στὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ ὅλοι ἐκεῖνοι ποὺ υἱοθέτησαν τὸ πνεῦμα τὸ κλασικό».

 Α.Ψ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 20/01/2014 11:50:12

  Που την υπηρέτησαν στην Ελλάδα σημαντικοί πολιτικοί και.............την διαλύσαν και συνεχίζουν να συγκαλύπτουν τους διαλυματίες ακόμη και τώρα κάποιοι.&-

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/01/2014 11:56:39

  Πολύ σωστά!
  Όταν μεγάλους πολιτικούς ηγέτες διαδέχονται ανθρωπίσκοι, τα Έθνη οδηγούνται στη σήψη.
  Οφείλουμε να πολεμήσουμε το Κράτος των άεργων πριγκίπων.
  Να ενωθούν οι πατριωτικές δυνάμεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία του Έθνους.
  Τα καρβέλια τελειώνουν.

  • dim avatar
   dim @ Μανιάτης 20/01/2014 16:41:17

   Σταμάτα, γιατί έχω πέσει από τη καρέκλα μου από τα γέλια. Πατριωτική δύναμη ο Σύριζα... Το συνονθύλλευμα αναρχικών (Διαμαντόπουλος, Καραγιαννίδης και Σία), υπερασπιστών της ένοπλης βίας και της 17Ν (Γιαννόπουλος, Ιφικράτης και Σια), εθνομηδενιστών (Γαϊτάνη, Μπαλάφας με το «θα το ρισκάρουμε» και Σία), άθεων (Τσίπρας, Κουράκης και Σία), και τη λίστα να μην τελειώνει ποτέ...

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ dim 20/01/2014 17:57:09

    Τότε νάναι τάχατες πατρι'ωτες οι άεργοι πρίγκιπες της ΝΔ...
    Κι όσουτου να μετράμε τον πατριωτισμό...η Σμύρνη θα καίγεται!
    Αν θέλουμε νέες Σμύρνες ας παρουμε μεζούρες πατριωτισμού.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Μανιάτης 20/01/2014 22:36:31

     Δρέσδες θέλουμε, δεν θέλουμε Σμύρνες!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μανιάτης 20/01/2014 18:00:12

   "Να ενωθούν οι πατριωτικές δυνάμεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία του Έθνους."

   Το σχόλιο του μήνα λόγω του γέλιου που προσφέρει.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Γεώργιος Τ. 20/01/2014 22:13:00

    Οι βολεμένοι και τα λαμόγια θέλουν ψευτομαγκιές και ταραχές.

 3. Νικος avatar
  Νικος 20/01/2014 11:59:32

  Τέτοιο κελεπούρι, το ευρώ προσοχή μη το χάσουμε...

  • Τριάκοντα Αργύρια avatar
   Τριάκοντα Αργύρια @ Νικος 20/01/2014 13:16:11

   Γιατί τώρα ...χαμένο δεν είναι για τους περισσότερους; Ας κλαίνε αυτοί που έχουν πολλά.

 4. ανεργος avatar
  ανεργος 20/01/2014 12:03:44

  Τωρα ειναι αργα για δακρυα..Ολοι μας δυστυχως το θρεψαμε το κομμα της δραχμης..με την μπουρδολογια πως για ολα φταινε οι ξενοι..
  Τωρα οι ελληνες ειναι ετοιμοι για την "επανασταση"..εναντια στους κακους ευρωπαιους..
  Παμε για χαρακιρι...ας το απολαυσουμε..

 5. android avatar
  android 20/01/2014 12:04:13

  [...Ἐνῶ παράλληλα συστρατεύεται μαζί σας στὸν ἀγώνα γιὰ τὴν δημιουργία τῆς νέας Εὐρώπης, ποὺ θὰ ἀλλάξει τὴν μοίρα τῆς ἠπείρου μας καὶ ἴσως καὶ τοῦ κόσμου»...]

  Ότι αλλάζει τη μοίρα μας την αλλάζει δεν μπορούμε να πούμε... προς το χειρότερο! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τώρα πρέπει να βγούμε απο το ευρώ ή οτι εκτός ευρώ θα είμαστε καλύτερα. Αλλά η παραπομπές αυτές δεν είναι να λένε πλέον τίποτα στον Έλληνα, έλεος πια...

 6. Panos avatar
  Panos 20/01/2014 12:16:38

  Να κόψουμε... το κεφάλι της ΧΑ, να κόψουμε... το κεφάλι των δραχμολάγνων, άρα αναζητείται ένας σύγχρονος Ηρακλής να τελειώσει το "τέρας" μιά και έξω...
  Γιατί προς το παρόν όταν επιχειρείται αποκεφαλισμός.... ξεφυτρώνει πάλι, ίσως και μεγαλύτερο.
  Γίνεται δουλειά έτσι;;;

  • manos avatar
   manos @ Panos 20/01/2014 14:34:55

   Γίνεται. Εξαφανίζουμε καθετί που δε μας αρέσει και όλα είναι εντάξει. Όσον αφορά τους αποκεφαλισμούς, θα μας έρθουν και τσάμπα. Αν δεν κάνω λάθος τα στελέχη της Χ.Α έχουν πάρει μαθήματα στο γδάρσιμο αμνοεριφίων. Θεωρώ πως με μία σχετική επιμόρφωση, έχουμε έτοιμο και το εργατικό δυναμικό...

 7. panas avatar
  panas 20/01/2014 12:29:12

  "...Τεράστιες καταθέσεις έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, 90 δις ευρώ είπε ο Προβόπουλος. Σκεφτείτε να επιστρέψουν αυτά στην Ελλάδα της δραχμής έχοντας τριπλάσια αξία. Σκεφτείτε μόνο τι θα γίνουν όλοι οι υπόλοιποι που δεν είχαν ούτε ευρώ να στείλουν σε ξένες τράπεζες..."


  Απορίες:
  1.Δηλαδή η επιστροφή στην δραχμή θα επιφέρει 300% υποτίμηση. Σε
  ποια μελέτη βασίζεται αυτό;

  2.Αν είναι να έρθουν 90 δισ. συνάλλαγμα από ομοεθνείς που θα δώσουν μια τεράστια ανάπτυξη θα πούμε όχι, γιατί έβγαλαν τα χρήματα έξω;

  3. Όποιος δεν έβγαλε χρήματα έξω γιατί δεν είχε και δεν έχει ούτε τώρα θα στεναχωρηθεί από την οικονομική δραστηριότητα γιατί κάποιος γείτονας του θα φαίνεται πιο πλούσιος; Μάλλον, λόγω φθόνου και στενομυαλιάς...

  Και πολλές άλλες απορίες...

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ panas 20/01/2014 13:36:21

   Το τι συμβαίνει στην Αργεντινή μπορεί να σου λύσει πολλές απορίες. Για παράδειγμα δες την επίσημη ισοτιμία του τοπικού νομίσματος με το δολλάριο και την ισοτιμία στη μαύρη αγορά.

  • Tassos avatar
   Tassos @ panas 20/01/2014 13:55:27

   Το 2 και το 3 σου, ιδίως το 2, με βάζουν σε σκέψεις. Κανας του ΣΔΟΕ υπάρχει εδώ...???

   • Μαύρος Καβαλάρης avatar
    Μαύρος Καβαλάρης @ Tassos 20/01/2014 16:41:36

    Είναι όλοι απασχολημένοι με την λίστα Λαγκάρντ.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ panas 20/01/2014 17:22:49

   Οπότε το πρόβλημα σας δεν είναι αν θα ξεπουληθούμε, αλλά να είναι τουλάχιστον σε εγχώρια λαμόγια. Καλή φάση.

 8. Γιαννης Π. avatar
  Γιαννης Π. 20/01/2014 12:40:42

  Ελπίζω αγαπητέ Α.Ψ. να αντιλαμβάνεσαι οτι οι ιστορικές ομιλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι κάθετα αντίθετες προς την σημερινή κατάντια της ΕΕ των Γερμανοτραπεζιτών.
  Αν ζούσε ο Εθνάρχης θα μας είχε βγάλει απο το 2009 απο αυτή την πλαστή "ισότιμη" τάχα μου Ενωση που έχει το θράσος να μεταχειρίζεται την μήτρα του Ευρωπαικού πολιτισμού σαν Αφρικανική αποικία χρέους των γερμανοτσοχαντζαραίων...
  Οπως είχε κάνει και με το ΝΑΤΟ μετά τον βιασμό της Κύπρου απ' τον Αττίλα.
  Ο Τσίπρας κερδίζει τη μάχη διότι έχει υιοθετήσει την ΕΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και όχι την πλαστή ΕΕ των τραπεζιτών και των σφουγγοκωλαρίων τους "ηγετών" του Ευρωιερατείου.

  • Δαρβινος avatar
   Δαρβινος @ Γιαννης Π. 20/01/2014 13:47:39

   Τα ψευτοδιλημματα περι ευρω ή δραχμης συγκαλυπτουν την πραγματικη φυση της κρισης που ειναι ξεκαθαρα πολιτικη. Γι αυτο ακριβως, εαν ζουσε ο Κωνσταντινος Καραμανλης, δεν θα ειχε αφησει την κατασταση να φτασει στα σημερινα χαλια. Επειδη ηταν πραγματικος πολιτικος ηγετης κι οχι μαριονεττα θα ειχε χτυπησει εγκαιρως το χερι πανω στο τραπεζι, θα ειχε ριξει μερικα γαμοσταυριδια κι ολα τα διαφορα μη εκλεγμενα γραφειοκρατικα ανθρωπακια της Ε.Ε θα ειχαν μαζευτει στο καβουκι τους. Παρ' ολα αυτα, ποτε δεν ειναι αργα για τα εθνη και τους λαους. Αισιοδοξια, δυναμισμος και πιστη στις δυνατοτητες της χωρας μας. Φυσικα, με εντελως αλλους "ηγετες" πλεον απο αυτους τους καραγκιοζηδες που υπαρχουν σημερα, των οποιων η μοιρα ειναι προδιαγεγραμμενη.

   • Panos avatar
    Panos @ Δαρβινος 20/01/2014 15:35:13

    Όλα αυτά... θα τα έκανε ο εθνάρχης... που ηταν μεγάλος... πολιτικός ηγέτης και δεν ήταν μαριονέτα...;;;
    Μάλιστα....

    • Δαρβινος avatar
     Δαρβινος @ Panos 20/01/2014 17:21:47

     Nαι φιλε μου, το πιστευω, παρα το οτι ουδεποτε υπηρξα πολιτικος οπαδος του. Ο Κωνσταντινος Καραμανλης, μετα την επιστροφη του απο το Παρισι, ειχε αποκτησει τα γνωρισματα ενος πραγματικου αρχηγου κρατους με τον οποιο μπορουσες να διαφωνεις, χωρις να τον θεωρεις επ ουδενι ως μαριονεττα. Φυσικα ηταν εκφραστης μιας συντηρητικης παραταξης και ειχε επιλεξει τις συμμαχιες που πιστευε οτι ωφελουν τον τοπο, παντοτε ομως στα πλαισια μιας αστικης δημοκρατιας κι οχι μιας μπανανιας. Ηταν ενας ηγετης του επιπεδου ενος ΝτεΓκωλ κι ενος Βιλυ Μπραντ.

 9. N. avatar
  N. 20/01/2014 12:45:23

  Ακόμα δεν έχετε καταλάβει ότι τον κόσμο δεν τον πολυενδιαφέρει πως ονομάζεται το νόμισμα το οποίο ΔΕΝ έχει στην τσέπη του.

  Το να είσαι άφραγκος και άνεργος σε ευρώ ή σε δραχμές είναι δευτερεύουσας σημασίας.Το βασικό είναι ότι είσαι άφραγκος και άνεργος

 10. Κωστας avatar
  Κωστας 20/01/2014 13:08:10

  Θα το γραψω αλλη μια φορα περιμενετε τις ευρωεκλογες πανευρωπαικα.Αυτα τα ευρωσκεπτιστικα και ακροδεξια κομματα και ισως καποια αριστερα σε καποιες χωρες εχουν τετοια δυναμη στην νεα ευρωβουλη που αλλαξει τελειως το σκηνικο.Δεν γινεται να συνεχιστει αυτη η πολιτικη σε ολη σχεδον την ευρωπη αλλα και στον κοσμο.Αυτο το 85 κροισοι εχουν τα λεφτα που εχουν 3.5 δις ανθρωπων δεν σας προκαλει αποτροπιασμο ? Αν συνεχιστει αυτη η πολιτικη λιτοτητας σε ολη την ευρωπη ισως πολυ συντομα βλεπουμε τις σκηνες που ειδαμε χθες στην ουκρανια για αλλους βεβαια λογους.

 11. Athena avatar
  Athena 20/01/2014 13:21:56

  Δεν χρειάζεται να κοπεί κανένα κεφάλι. Το ευρώ δεν έχει μέλλον και το ξέρουμε όλοι. Οι Βρετανοί, Δανοί, Σουηδοί κλπ είναι ο ηλίθιοι της υπόθεσης ή μήπως είμαστε εμείς που καμαρώνουμε σαν τα γύφτικα σκεπάρνια;

  • Μεγαλες στιγμες avatar
   Μεγαλες στιγμες @ Athena 20/01/2014 16:28:22

   Μια νοσταλγια βλεπωντας τη φωτο,την ενιωσα...το ομολογω

 12. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 20/01/2014 13:23:00

  Χωρίς πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την λιτότητα και χωρίς πρόγραμμα για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας είναι σαν να κάνουμε ευχέλαιο για να μην γίνει έκρηξη ηφαιστείου ενώ έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν καπνοί. Διγλωσσία εντός της Ελλάδος για τα προβλήματα και διγλωσσία μεταξύ των εταίρων. Δεν είναι δυνατόν αυτά να μην γίνουν αντιληπτά πλέον. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης και συγκεκριμένη στρατηγική ανάκαμψης όλης της ευρωζώνης μην περιμένετε ο κόσμος να επιστρέψει στα μαντριά.

 13. atanasio66 avatar
  atanasio66 20/01/2014 13:24:51

  Μπορείτε κύριε Αριστερέ Ψάλτη να γράψετε ένα κείμενο με το οποίο να μας αποδείξετε τα λεγόμενα σας περί εθνικού νομίσματος????? Όχι με αφορισμούς, κραυγές, ύβρεις, απειλές και γενικεύσεις. Με επιστημονικά επιχειρήματα κύριε για να είστε στοιχειωδώς έγκυρος!!!! Ο αντίλογος στην διάθεση σας, αλλά ξέχασα γράφω σε ένα αυστηρά κομματικό site οπότε ......

 14. Μαύρος Καβαλάρης avatar
  Μαύρος Καβαλάρης 20/01/2014 13:52:30

  Ποιας Ευρώπης; Αυτής που ο Πρόεδρος της 2ης ισχυρότερης χώρας ασχολείται μόνο με τα γκομενικά; Εντάξει και οι δικοί μας σοσιαλιστές τα 'χουν κάνει αλλά εμείς είμαστε και μια κουτσουλιά.

 15. Ivan Savidis avatar
  Ivan Savidis 20/01/2014 14:01:57

  η διαδικτυακή 'Συμμορία της Δραχμής" κάτι τυπάκια σαν τον 'πίσσα και πούπουλα' ευθύνονται για τον ολοένα αναπτυσσόμενο 'ευρωσκεπτικισμό'.

 16. Tassos avatar
  Tassos 20/01/2014 14:03:32

  Λοιπόν , οι συνέπειες επιστροφής στην δραχμή θα είναι τόσο τραγικές που οι κυβερνώντες που θα πάρουν τέτοια απόφαση θα ψάχνουν υπόνομο να κρυφτούν σαν τον Καντάφι. Παρακολουθώ κάποια σάιτ σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, κράτη φτωχά σαν και μας. Κάθε μέρα οι άνθρωποι ζουν με την αγωνία της πτώσης του νομίσματός τους, μικρής ή μεγάλης. Κάθε τύπος λοιπόν που επιχειρηματολογεί (με τον νου του) υπέρ της δραχμής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται είτε σαν ύποπτος προσπάθειας μαυραγορίτικου πλουτισμού είτε σαν ανόητος.

  • δραχμοτρομος avatar
   δραχμοτρομος @ Tassos 20/01/2014 16:33:52

   "Παρακολουθώ κάποια σάιτ σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, κράτη φτωχά σαν και μας"

   Όπως ας πουμε?

 17. Γρηγόρης avatar
  Γρηγόρης 20/01/2014 14:27:48

  Επειδή πολλοί ακόμη και στο antinews λένε: ε και τί πειράζει να πάμε στην δραχμή αρκεί να είμαστε αξιοπρεπείς και να διώξουμε την Γερμανική οικονομική δυνάστευση της Ευρώπης, πρέπει με επιχειρήματα και δομημένες εκτιμήσεις να πούμε αναλυτικά στον κόσμο τί σημαίνει αποχώρηση από το Ευρώ και υιοθέτηση ενός νέου τοπικού νομίσματος π.χ. της Ευρωδραχμής η οποία είτε θα είναι συνδεδεμένη με το Ευρώ (άρα θα είμαστε εντός Ε.Ε. αλλά εκτός ευρωζώνης) ή θα είναι εντελώς ανεξάρτητο νόμισμα (μπορεί και εκτός Ε.Ε.). Το συνδεδεμένο με το ευρώ νόμισμά μας θα οδηγηθεί προφανώς σε σύντομη υποτίμηση (π.χ. -50%) και θα έρθει στα επίπεδα του λέβα, οπότε θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στα εισαγόμενα προϊόντα (καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, μηχανήματα, ανταλλακτικά, αυτοκίνητα, χαρτί κλπ.), σχεδόν στα περισσότερα προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές, ενώ οι μισθοί πλέον θα δινονται στο νέο νόμισμα. Ο περισσότερος κόσμος θα γίνει φτωχότερος και δεν θα μπορεί να αγοράζει τα βασικά. Οι πλούσιοι και αυτοί που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό σαφέστατα θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση φέρνοντας σκληρό συνάλλαγμα πίσω και αγοράζοντας τα πάντα θα γίνουν ακόμη ισχυρότεροι. Αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει ο πολύς κόσμος και το antinews θα πρέπει να κάνει μία μελέτη με ειδικούς οικονομολόγους ώστε να καταλάβουμε τις επιπτώσεις.

  • Aris 1 avatar
   Aris 1 @ Γρηγόρης 20/01/2014 15:12:48

   Αγαπητέ Γρηγόρη, Εμείς οι Ελληνες ποτέ δεν θα αποχωρήσουμε από το Ευρώ με τη θέλησή μας. Θα πρέπει οι Γερμανοί ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΟΥΝ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΟΛΟΥΣ τους κανονισμούς της ΕΕ για να μας εκδιώξουν με τη βία και με γενναία αποζημίωση που οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστο σε 200 δις Ευρώ. Και αυτή τη φορά δεν θα παραγραφούν χάριν της ανόρθωσης της Γερμανίας όπως οι πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτά βεβαίως αν παρά μια τέτοια συμπεριφορά της Γερμανίας προς την Ελλάδα οι αγορές εξακολουθήσουν να εμπιστεύονται το Ευρώ και δεν αρχίσουν να φοβούνται το Portoexit και το Spainexit κ.ο.κ.
   Θα το κάνουν? Οψώμεθα...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Aris 1 20/01/2014 18:01:02

    Σωστός. Εκτός αν φύγει η Γερμανία πρώτη.

 18. δραχμοτρομος avatar
  δραχμοτρομος 20/01/2014 14:55:15

  Παρακαλώ βγάλτε τη φωτογραφία των χαρτονομισμάτων.

  Με πιάνει ΤΡΟΜΟΣ.

  Γιατί θυμάμαι ότι με ένα ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ 10χίλιαρο(=29,34 ευρώ) έβαζα ένα πεντοχίλιαρο(=14,67 ευρω) βενζίνη για τις μετακινήσεις της εβδομάδας έπινα ΠΕΝΤΕ(5) καφέδες σε "ιν" καφετέρια,(5Χ250 πληθωριστικές δραχμές=3.66 σκληρά ευρώ) αγόραζα τα τσιγάρα της εβδομάδας και μου περίσσευαν και τρία χιλιάρικα για κάνα ποτάκι Σάββατο Βράδυ.

  Με τις πληθωριστικές δραχμές έκανα σύγκριση τιμών και δε πάταγα σε βενζινάδικο που θα ΤΟΛΜΟΥΣΕ να έχει τη βενζίνη 20δρχ/λίτρο (=6 λεπτα) ακριβώτερη , σε σούπερ μάρκετ που πουλάει τα μακαρόνια 130 δρχ/κιλό(=40 λεπτά)πιο πάνω., ή σε χασάπικο που πουλάει τη μπριζόλα με καπέλο τρισίμισι κατοστάρικα(=1 ευρώ)

  Τότε "ζήλευα" το γείτονα γιατί έπαιρνε 200.000 πληθωριστικές δραχμές (=600 σκληρά ευρώ) το μήνα και ήταν πλούσιος σε σχέση με εμένα που έπαιρνα 100.000(=290.34 ευρώ).

  Γιαυτό σας λέω.
  Όταν βλέπω χαρτονομίσματα των 500 1000 5000 10000 δραχμών με πιάνει τρόμος.

  • Mariana avatar
   Mariana @ δραχμοτρομος 20/01/2014 16:21:29

   Άσε - άσε, άγιος άνθρωπος εκείνος ο Σημίτης και η παρέα του τότε, Παπαδήμος, Στουρνάρας, Σάλας, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης κλπ . Ευτυχώς που οι περσότεροι είναι σήμερα πάλι στο προσκήνιο και θα αποτρέψουν τους κακούς της δραχμής να καταστρέψουν τον υπερήφανο λαό και τη χώρα του.

  • Gadfly avatar
   Gadfly @ δραχμοτρομος 20/01/2014 19:12:41

   Και λίγα λες αδερφέ. Εγώ θυμάμαι ότι ανέβαινα τέσσερις ορόφους με τη μία, ενώ τώρα στον έναν λαχανιάζω.

 19. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 20/01/2014 14:56:54

  του Roben Farzad

  H Βενεζουέλα, μια χώρα 30 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού χάους από όταν ο ισχυρός σοσιαλιστής Ούγκο Τσάβες υπέκυψε στον καρκίνο πριν από ένα χρόνο. Ο διάδοχός του, πρώην αντιπρόεδρος και οδηγός λεωφορείου Nicolas Maduro, τρέφει μεγάλη αγάπη για τα σάντουιτς και τις διδασκαλίες ενός Ινδού γκουρού με άφρο μαλλί. Η χρηματιστηριακή αγορά εκτοξεύτηκε 483% το περασμένο έτος, κυρίως επειδή όσοι έχουν στα χέρια τους υποτιμημένα μπολίβαρ αναζητούν οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης αξίας και οι traders ποντάρουν στη «δύση» της πολιτικής ιδεολογίας του Τσάβες ή/και στην επιστροφή κάποιας επίφασης του καπιταλιστικού κράτους δικαίου.

  Στο μεταξύ, η μαύρη αγορά, μοιάζει σαν να χει βγει απευθείας από το Mad Max. Πέρυσι, η τιμή του μπολίβαρ «βυθίστηκε» 73% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σύμφωνα με την ανεπίσημη αλλά ισχύουσα ισοτιμία που ισχύει στους δρόμους του Καράκας -μια κρίση που έχει οδηγήσει σε αρπαγές, λεηλασίες και τρομερές ελλείψεις τροφίμων και βασικών καταναλωτικών ειδών, όπως χαρτί τουαλέτας και σαπούνι –μιλάμε για την οικονομία με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Πέρυσι καταγράφηκαν 24.000 δολοφονίες στη Βενεζουέλα, απονέμοντάς της τον τίτλο της πιο αιματοβαμμένης χώρας του πλανήτη. Πρόσφατα η πρώην Μις Βενεζουέλα και ο σύζυγός της δολοφονήθηκαν μπροστά στα μάτια της πεντάχρονης κόρης τους.

  Το καθεστώς Maduro αρνείται να αναγνωρίσει επίσημα τις λεηλασίες -στέλνοντας στρατιωτικές φρουρές στα καταστήματα και χαμηλώνοντας τις τιμές- και διέταξε την κεντρική τράπεζα να μη δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τα στατιστικά της στοιχεία, καθώς η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με το διογκούμενο κόστος για τη νέα χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. δολαρίων που χρειάζεται. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 23 Νοέμβρη, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό.

  Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας εκτοξεύτηκαν κατά το παρελθόν έτος, σε λίγο κάτω από 14%, με τη χώρα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 50 αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί η JPMorgan Chase.

  Η Κεντρική τράπεζα του Καράκας, η οποία επίσης μαγείρεψε την ετήσια έκθεσή πληθωρισμού το Νοέμβριο, εξέδωσε στο τέλος του έτους μια έκθεση σχετικά με τις μηνιαίες μεταβολές των τιμών που απέδιδε ευθύνες στον «οικονομικό πόλεμο» με επικεφαλής τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Δεσμεύτηκε να καταρτίσει δείκτες που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη «νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας».

  Όσο για τις πιο παραδοσιακές μετρήσεις: Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή πάνω από 55%, ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,6% το 2013, από 5,6% το προηγούμενο έτος. Τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2008, στα περίπου 22 δισ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα, η Moody’s και η Standard & Poors υποβάθμισαν την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, επικαλούμενες την ανεπαρκή οικονομική πολιτική. Η υποτίμηση παραμονεύει και μια βουτιά στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αποτελέσει το κύκνειο άσμα για ότι μετά βίας απομένει από την κληρονομιά του Τσάβες.

  Ένα στα πέντε βασικά αγαθά δεν υπήρχε στα ράφια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την έλλειψη αγαθών στην αγορά τον Οκτώβριο. Έκτοτε έχει σταματήσει να ανακοινώνει τέτοια στοιχεία.

  Στο μεταξύ το Καράκας, είναι το σπίτι για 155 «κτίρια-καταλήψεις», συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Πύργου του Δαυίδ, ενός μισοτελειωμένου ουρανοξύστη που έχει καταληφθεί από γκάνγκστερ και "απαθανατίστηκε" στην τελευταία σεζόν στου Homeland.

  Το διασυνοριακό παιχνίδι των τιμών λαμβάνει χώρα μεταξύ της Βενεζουέλας και της γειτονικής Κολομβίας: μπορείς να αγοράσεις βασικά αγαθά που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως το ρύζι, στα 6,3 μπολίβαρ ανά δολάριο και τα πουλήσεις στη δεκαπλάσια τιμή. Πρόσφατα το Bloomberg News μετέδωσε πως οι Ινδοί Guajira που έχουν διπλή εθνικότητα και απαλάσσονται από τους ελέγχους των συνόρων κατασκηνώνουν έξω από τις αγορές της Βενεζουέλας περιμένοντας τις παραδόσεις αγαθών, αρπάζουν ο,τιδήποτε μπορούν και είτε μεταφέρουν με μουλάρια τα αγαθά στην Κολομβία είτε συνεργάζονται με γκάνκστερ που διαθέτουν φορτηγά (τους οποίους πληρώνουν αδρά) για να τα προωθήσουν σε τιμές μαύρης αγοράς. Έτσι ο μέσος κάτοικος Βενεζουέλας σε πόλεις όπως το Καράκας και το Μαρακαΐμπο οδηγεί πολλές ώρες μακριά από τα σύνορα για να αναζητήσει ρύζι ή χαρτί τουαλέτας σε τιμές δεκαπλάσιες από αυτές που θα πλήρωνε στην περιοχή του -αν υπήρχε κάτι στα ράφια.

  Οι εξαγωγές ρυζιού της Βενεζουέλας προς την Κολομβια έχουν διπλασιαστεί αυτό το έτος και πλέον αντιπροσωπεύουν το 11% της αγοράς. Μέχρι το 2006 η Βενεζουέλα ήταν καθαρός εισαγωγέας ρυζιού. Ο Μaduro έχει καλέσει τους πολίτες να απέχουν από τις "νευρικές αγορές" εισαγωγών, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα στην κρατική τηλεόραση πως "ο καταναλωτισμός είναι ένας εθισμός που καταστρέφει τον άνθρωπο".

  "Θα αποκαλούσα την κατάσταση ΄ελεγχόμενη αναρχία΄. λέει ο Jerry Haar, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Florida International στο Μαϊάμι. "Ο Maduro δεν έχει την πίστη της μάζας -πολύ λιγότερο το χάρισμα ή ακόμη και το μυαλό -που είχε ο Τσάβες".
  http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1942281

  ΥΓ: Μιλάμε για μια χώρα της οποίας ο πετρελαϊκός τομέας αποτελεί περίπου ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας και παράγει περίπου το 80% των εξαγωγών.
  Η Βενεζουέλα παράγει επίσης και σημαντικές ποσότητες καφέ και κακάο. Κατά το 1970, ήταν κοντά στην Κολομβία σε παραγωγή καφέ, αλλά σήμερα ο πετρελαϊκός τομέας έχει επηρεάσει αρκετά την αγροτική παραγωγή.
  Έξοδος από τό ευρώ σημαίνει καί ταυτόχρονη έξοδο από τήν ΕΕ ή στήν καλύτερη περίπτωση «πάγωμα» τής συμμετοχής μας γιά αρκετά χρόνια μέ ότι αυτό συνεπάγεται. Mad Max σέ νοτιοευρωπαϊκή χώρα, Τότε θά καταλάβουν οι επαναστάτες τού πληκτρολογίου τί εστί πραγματική φτώχεια σέ χώρα μέ επισιτιστική κρίση.
  Άλλο η σκληρή κριτική γιά τίς ατολμίες τής κυβέρνησης Σαμαρά νά δρομολογήσει σαφή πολιτική διαχείρισης τής κρίσης μέ ρηξικέλευθρες πολιτικές σαφούς αλλαγής τού κρατικοϊδιωτικού παρασιτισμού καί άλλο η «στημένη» από ντόπιους καί ξένους προσπάθεια πλήρους περιθωριοποίηση τής χώρας μέ τήν κάθοδό της σέ βιωτικό επίπεδο Αλβανίας γιά πλήρη καί φθηνό έλεγχο.

  • δραχμοτρομος avatar
   δραχμοτρομος @ Ιαπετός 20/01/2014 16:29:15

   Έξοδος από τό ευρώ σημαίνει καί ταυτόχρονη έξοδο από τήν ΕΕ ή στήν καλύτερη περίπτωση «πάγωμα» τής συμμετοχής μας γιά αρκετά χρόνια μέ ότι αυτό συνεπάγεται. "

   Βάσει ποιάς συνθήκης και ποιάς διαδικασίας?Υπ'οψιν ότι έχουμε ακόμα το δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση.

   Η Τσεχία που δεν είναι στο ευρώ έχει παγωμένες σχέσεις?

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ δραχμοτρομος 20/01/2014 18:02:43

    Η ΕΕ στηρίζεται σέ τρείς αξιωματικές αρχές:
    Ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, αγαθών καί ανθρώπων.

    Η Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, κ.λ.π. έγιναν μέλη τής ΕΕ μέ ίδιο νόμισμα (όπως καί εμείς άλλωστε πρό ευρώ), αφού τό νόμισμα διακυμάνθηκε πρίν τήν ένταξή τους στήν ΕΕ καί αντιστοιχεί στήν πραγματική τους (πάνω-κάτω) οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον δέ τά κράτη αυτά ασκούν περιοριστική πολιτική εκτύπωσης νέου χρήματος (βάσει τών συνθηκών καί θεσμικών υποχρεώσεων πού έχουν αναλάβει έναντι τής ΕΕ (καί άς μήν είναι μέλη τής ευρωζώνης).

    Σκέψου τί θά συμβεί, άν η Ελλάδα ανακοινώσει ότι επιστρέφει πάλι σέ νόμισμα πού εκδίδει η ίδια.

    Σέ πιά οικονομικά δραστηριότητα τής χώρας θά στηρίζεται τό νέο νόμισμα καί πιά θά είναι η πραγματική ανταλλακτική του αξία;

    Προφανώς θά έχουμε μιά εφ' άπαξ υποτίμηση τής τάξης τού 50% έναντι τού ευρώ (καί τών λοιπών σκληρών νομισμάτων), μέ αποτέλεσμα σέ χρόνο dt τά 160 δισ. ευρώ τών καταθέσεων νά αντιστοιχούν σέ μόλις 80 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τήν μελοντική ανταλλακτική αξία τού νέου νομίσματος θά εξαρτηθεί από τήν συμπεριφορά τών πολιτών. Απεργίες γιά αυξήσεις μισθών, έλλειψη αγαθών καί έλλειψη εμπιστοσύνης στό νέο νόμισμα (από τούς έλληνες πολίτες) θά τό παρασύρουν σέ μιά δίνη υποτίμησης μέ συνεχή πρόσθεση μηδενικών, μέχρι νά έρθει στήν εξουσία μιά κυβέρνηση μέ μόνη καί μόνη υπόσχεση τήν σταθεροποίηση τού νομίσματος μέ νέα περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις, έκτακτες εξουσίες, κουπόνια, δελτία τροφίμων, καυσίμων, κ.λ.π., έτσι ώστε νά αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καί μήπως έρθει κανένα φράγκο από τό εξωτερικό γιά κάποιου είδους επένδυση. Αφού κόψει κάμποσα μηδενικά θά φέρει σέ κυκλοφορία τήν νέα-νέα δραχμή, αφού τά 160 δισ. σημερινών καταθέσεων θά αντιστοιχούν πιά σέ 160 εκατ. καί όχι σέ 160 δισ. Καί αυτή η διαδικασία θά πάρει μερικά χρόνια, ώσπου νά σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

    Καί επειδή χωρίς συνάλλαγμα δέν θά κινείται τίποτα θά ξανάρθει τό ΔΝΤ νά μάς δανείσει 2-3 δισ. δολάρια (καί όχι 320 δισ. ευρώ), αφού βέβαια αναγνωρίσουμε τά παλαιά δάνεια (αυτά πού ήδη έχουμε) καί υπογράψουμε κάποια συμφωνία διεθνούς οικονομικού ελέγχου τής χώρας (υποθέτω κάποιο σκόντο μέ κούρεμα θά μάς κάνουν).
    Καί άντε φτού απ' τήν αρχή. Μέ ψηλά τό κεφάλι όπως ισχυρίζονται πολλοί «πατριώτες» καί εδώ μέσα. Τότε θά δώσουμε καί τά αέρια καί τά πετρέλαια καί όλο τό υπέδαφος γιά πενταροδεκάρες, από τίς οποίες δέν θά δουμε ούτε τήν τρύπα τους (Τουλάχιστον οι πολλοί. Οι «πατριώτες» πού όλα τά σφάζουν καί όλα τά μαχαιρώνουν γιά τόν λαό, όλο καί κάτι παραπάνω θά κονομήσουν).

    Καί υποθέτεις ότι θά είμαστε ισότιμο μέλος τής ΕΕ. Δέν θά μάς διώξουν. Θά φύγουμε μόνοι μας από ανάγκη γιατί θά κλείσουμε τά σύνορα μήν φύγει καί τό τελευταίο συνάλλαγμα καί τά παραγώμενα είδη πρώτης ανάγκης πού θά τά χρειαζόμαστε γιά νά θρέψουν τόν ντόπιο πληθυσμό.

    Καί μήν γελάτε.

    Μέ ένα νόμισμα ακαθόριστης συναλλαγματικής αξίας καί εμπιστοσύνης ο κόσμος θά τά πουλά γιά Λέβα, τούρκικες Λίρες καί αλβανικά Λέκ, μπάς καί κρατήσει κάτι από νομισματική αξία στήν τσέπη του. Καί θά τά πουλά μισοτιμής από ότι τά αντίστοιχα προϊόντα στίς χώρες τους.

    Καί κάποια στιγμή στό μέλλον ο «σοφός» εξαθλιωμένος λαός θά υποδέχεται στό αεροδρόμιο Βενιζέλος τόν νέο «σωτήρα» πού θά μάς στείλουν.
    Θά τόν λένε Πάγκαλο καί θά έρχεται από τό Παρίσι;
    Θά τόν λένε ΓΑΠ καί θά έρχεται από τήν Νέα Υορκη;
    Θά τόν λένε Καμμένο καί θά έρχεται από τήν Μόσχα;

    Ειλικρινά δέν ξέρω.

    • δραχμοτρομος avatar
     δραχμοτρομος @ Ιαπετός 20/01/2014 21:51:59

     Ιαπετέ ξαναρωτώ:
     Βάσει ποιάς συνθήκης και με ποιά διαδικασία θα μας "πετάξουν έξω"?
     Υπενθυμίζω ότι ακόμα ισχύει το δικαίωμα του βέτο σε οιαδήποτε απόφαση.

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ δραχμοτρομος 20/01/2014 23:15:26

      Όπως επίσης το δικαίωμα του βέτο σε οιαδήποτε απόφαση δέν ισχύει.
      Σέ πάρα πολλές αποφάσεις ισχύει η αρχή τής πλειοψηφίας, όχι τών κρατών μελών, αλλά τού ποσοστού ψήφων πού κάθε κράτος-μέλος έχει καί αυτό είναι ανάλογο (συναρτάται δηλαδή) μέ τό πληθυσμιακό του μέγεθος.

 20. iakovos avatar
  iakovos 20/01/2014 15:06:41

  Μας βλέπω να τραγουδάμε όλοι μαζί "γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια"...
  Βέβαια μετά την δραχμή και το αρχικό χάος τα κεφάλαια που θα εισρέουν στην χώρα από όσους τα έχουν έξω και θα σαρώσουν αγοράζοντας τα πάντα θα υπάρχει μια κάποια ρευστότητα. Θα λές: τι να τις κάνω τις δραχμές μου πριν υποτιμηθούν ? και θα ξοδεύεις και συ με την σειρά σου. Τώρα όποιος έχει ευρώ τα λιβανίζει.
  Βέβαια μπανάνες θα τρως κρήτης μικρές, οι άλλες θέλουν συνάλλαγμα σε δολαρια για εισαγωγή.
  Τα 80's ξανάρχονται ως φάρσα...

 21. George Ν avatar
  George Ν 20/01/2014 15:21:29

  Το θέμα δεν είναι το νόμισμα αλλά η οικονομία. Αυτή μπορεί να πηγαίνει εξίσου χάλια ή και χειρότερα με δραχμή. Αν ήταν τόσο απλό όσο μια αλλαγή νομίσματος οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί θα κάνανε πάρτι αλλά δεν προκύπτει.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George Ν 20/01/2014 18:02:05

   Έλα ντε. Και το δένουν κόμπο κάποιοι ότι θα είναι καλύτερα.

 22. krait avatar
  krait 20/01/2014 15:33:02

  ΔΕΝ μπορεις τωρα να πας στην δραχμη για τον απλουστατο λογο οτι δεν εχεις καμια υποδομη σαν κρατος και σαν ιδιωτης να στηριξεις και να υποστηριξεις το νομισμα σου.ο συριζα στις ευρωεκλογες θα ειναι πρωτο κομμα. οχι πως εχει καμια σημασια γιατι η ευρωβουλη ειναι η τελευταια τρυπα της φλογερας αλλοι κανουν κουμαντο .θελω να δω τους <> εκει......παντως αν γινουν κυβερνηση....η βορεια κορεα θα ειναι παραδεισος μροστα μας

  • δραχμοτρομος avatar
   δραχμοτρομος @ krait 20/01/2014 16:31:09

   Είπα κι εγώ...Τόση ώρα κανείς να μη πει για Βόρεια Κορέα?

 23. panas avatar
  panas 20/01/2014 15:49:12

  Τις μελέτες για την επαναφορά σε εθνικό νόμισμα έπρεπε να τις είχαν κάνει ήδη πολλά ερευνητικά κέντρα με εντολή του υπουργείου οικονομικών, όπως και όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με οικονομικές σχολές. Τι λέω τώρα...

  Στα παραδείγματα που αναφέρετε έχετε δίκιο για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους. Βέβαια, ποιος αγοράζει και τώρα, αφού στην αγορά υπάρχει υπερπληθώρα φθηνών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.
  Για τα φάρμακα να πούμε πως υπάρχει και σημαντική εγχώρια παραγωγή, ενώ αναφορικάμε με τα καύσιμα σε περίπτωση οικονομικής ανάκαμψης μπορεί το κράτος να μειώσει τον φόρο καύσιμων και να μην φανεί η διαφορά.
  Όσον αφορά την πείνα, νομίζω πως όσο υπάρχει η εγχώρια παραγωγή και οι λαικές αγορές, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
  Πρόβλημα θα υπάρξει με κάποια είδη πολυτελείας, και όχι με τις μπανάνες, αν και έπρεπε όλοι μας από χθες να τρώμε μόνο μπανάνες Κρήτης...

  Το θέμα είναι πως θα πάρουμε την συγκατάθεση, αλλά και την στήριξη από τον πυρήνα της ΕΕ για μια τέτοια επιλογή. Δηλαδή, αυτό που είναι αστάθμητο είναι οι δυνατότητες πίεσης και εκβιασμού από την Γερμανία και τις υπόλοιπες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Εκεί το τοπίο είναι θολό και οι επιλογές δύσκολες...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ panas 20/01/2014 17:26:21

   "νομίζω πως όσο υπάρχει η εγχώρια παραγωγή"... η οποία δεν φτάνει ούτε για ζήτω...

 24. Mariana avatar
  Mariana 20/01/2014 15:50:11

  Νομίζω πως στην ΕΕ υπάρχει νόμος που διώκει ποινικά τους αρνητές του ολοκαυτώματος και της ευρωζώνης. Πρέπει να ενεργοποιηθεί και να μπει τάξη επιτέλους.

 25. blue nile avatar
  blue nile 20/01/2014 15:55:19

  Η είσοδος της χώρας στην ευρωζώνη για πολλούς λόγους ήταν ένα τεράστιο λάθος.
  Άλλο η ΕΕ, εκεί έπρεπε να μπούμε.
  Ένας από τους λόγους που δεν έπρεπε να μπούμε ήταν το ότι η ευρωζώνη δεν είχε προβλέψει τι θα κάνει με τις ελλειμματικές χώρες σε περιπτώσεις Κρίσης όπως αυτή του 2008.
  Και ακριβώς ατή τη δομική παράλειψη της ευρωζώνης μας έχει φέρει την εξαθλίωση και τη συνεπαγόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
  Όμως τώρα που μπήκαμε δεν μπορούμε και να βγούμε.
  Τουλάχιστον δεν μπορούμε να βγούμε χωρίς μια μεγάλη καταστροφή.
  Οπότε η λύση πρέπει να βρεθεί εντός της ευρωζώνης.
  Αρκεί να είανι λύση λύση και όχι διάλυση...

  • GLAD avatar
   GLAD @ blue nile 20/01/2014 19:22:35

   Βασικά η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη (και στην ΕΕ) ήταν ένα τεράστιο λάθος "τους" και όχι "μας" .
   Διότι όντας μέσα σε ένα κοινό νόμισμα τις συνέπειες της κατεργαριάς του ενός , τις υφίστανται άμεσα οι υπόλοιποι .
   Αφού ξέρανε ότι το πρώτο πράγμα που έχει πάντα στο μυαλό του ο Έλληνας είναι η αλχημεία και η "πουστιά" , τι μας θέλανε κοντά τους ?
   Μέχρι που "συνελήφθημεν κλέβοντας οπώρας".
   Θυμάμαι ακόμη την φρασεολογία του "ακατονόμαστου" όταν αναφερόταν στην ΕΕ .
   "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".
   Και μετά τρώγανε "τα βρώμικα λεφτά του συνδικάτου" επί τριάντα χρόνια.
   Είχε βλέπετε άλλο όραμα "για την Ευρώπη των λαών" , ακριβώς όπως και ο πιο γνήσιος διάδοχός του- ο μικρός Αλέξης - που απευθυνόμενος στην ίδια εκλογική πελατεία , λέει τις ίδιες κοτσάνες (ο τωρινός έχει αποκτήσει και στόμφο - έτσι του έχουν πει να μιλάει για να εντυπωσιάζει τους "μη προνομιούχους") .

 26. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/01/2014 16:27:11

  Η Ελλάδα έχει τα δικά της γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά.
  Η ΕΕ και το ευρώ και οι επιλογές εξωτερικής πολτικής σχετίζονται άμεσα και κρίσιμα με τα θέματα εθνικής ασφάλειας.
  Η χώρα μας δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη χώρα. Ούτε πολιτικές άλλων χωρών μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο. Απλά μπορούμε να μελετήσουμε, αλλά όχι να υιοθετήσουμε.
  Τα λαμόγια και οι καιρδοσκόποι ονειρεύονται επιστροφή στην δραχμούλα...

 27. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 20/01/2014 16:33:40

  Το ΣτΕ κρινει παρανομες τις περικοπες σε μισθους και οι προσφυγες κερδιζονται η μια μετα την αλλη.
  Στο τελος φοβαμαι πως δεν θα υπαρχει αλλη ''λυση'' πλην της τιμιας δραχμουλας.

 28. Tassos avatar
  Tassos 20/01/2014 16:58:49

  Γιουγκοσλαβία

  • δραχμοτρομος avatar
   δραχμοτρομος @ Tassos 20/01/2014 17:40:13

   Υπάρχει ακόμα ε?Αυτός ο Τίτο ζει ή απόθανε?

 29. Tasos avatar
  Tasos 20/01/2014 17:56:31

  Το ρεζουμέ είναι ότι εμείς δε θέλουμε να βγούμε από το ευρώ, θέλουμε όμως να διαλυθεί το ευρώ αλλά να μην το έχουμε προκαλέσει εμείς. Από την άλλη πολλοί άλλοι θέλουν να διαλυθεί το ευρώ αλλά να το έχουμε προκαλέσει εμείς και μερικοί άλλοι - πιο ισχυροί στα χρηματοπιστωτικά κόλπα - δε θέλουν να διαλυθεί το ευρώ αλλά οι χώρες που το απειλούν.
  Σε ρόλο μπαλαντέρ οι Γερμανοί που γουστάρουν αρκετά το ευρώ όπως είναι, σα να είναι αρραβωνιασμένοι με αυτό αλλά θέλουν να έχουν ανά πάσα στιγμή και την άνεση να μπορούν να φύγουν όποτε το θεωρήσουν συμφέρον για αυτούς, σαν αιώνιος αρραβώνας χωρίς γάμο, γι' αυτό και μισούν λέξεις σαν το ευρωομόλογο και βάζουν συνέχεια εμπόδια σε πραγματική ομοσπονδοποίηση.
  Ε τί να σου κάνει η Ελλαδίτσα? Ό,τι κι αν θέλουμε σα νόμισμα η επιλογή ΔΕΝ θα είναι δική μας αλλά αυτών που θα επικρατήσουν στην Ευρώπη, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Όσο για τα κεφάλια της Δραχμής, είναι ψεύτικοι εσωτερικοί στόχοι για να έχουμε να ασχολούμαστε και να νομίζουμε ότι τάχα η επιλογή είναι μόνο δική μας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Tasos 20/01/2014 18:04:03

   "Το ρεζουμέ είναι ότι εμείς δε θέλουμε να βγούμε από το ευρώ, θέλουμε όμως να διαλυθεί το ευρώ αλλά να μην το έχουμε προκαλέσει εμείς."

   Αν δεν αλλάξουν πολιτική οι της ΕΕ και δεν βοηθήσουν να μειωθεί το χρέος και τα χρεωλύσια, ακριβώς αυτό θέλουμε.

 30. Naruto avatar
  Naruto 20/01/2014 19:22:01

  Η είσοδος στην ΟΝΕ ήταν ένα μεγάλο λάθος η έξοδος θα είναι ένα καταστροφικό λάθος .Τωρα είναι αργά για επιστροφή στη δραχμή πρέπει να παλαιψουμε με το ευρώ έτσι και αλλιώς δεν έχει σημασία δεδομένου ότι την αξία του νομίσματος την καθορίζει η παραγωγικότητα μιας χώρας εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση .

 31. foros1 avatar
  foros1 20/01/2014 22:03:08

  η εξοδος απο το ευρω, οσο αυτο υφισταται σαν νομισμα, θα ειναι καταστροφικη για τη χωρα μας.
  ειναι τελειως διαφορετικο το αν δεν ειχαμε μπει ποτε.
  οι περισσότεροι, που τωρα αποδεχονται τη νεα δραχμη "ελαφρα τη καρδια" σαν εναλλακτικη λυση, θα "ξυπνησουν" σε μια πραγματικοτητα εφιαλτικη.
  θα ειναι ομως τοτε αργα.
  ο αγωνας για μια ποιο χαλαρη νομισματικη πολιτικη πρεπει να γινει "απο μεσα", με οσο το δυνατο περισσοτερους συμμαχους στην ΕΕ.

 32. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 20/01/2014 22:34:53

  "Κι όσοι πιστεύουν σε μια Ευρώπη των λαών οφείλουν να δώσουν μάχη για να αποφύγουμε αυτό το «τέρας» με γερμανική σφραγίδα."

  Φαντάζεστε να επικρατούσε στην Γερμανία και σε άλλες χώρες του βορρά η ελληνική αντίληψη για... εισοδηματική ανάπτυξη και προπολιτικά, θεσμικά κατοχυρωμένη ευημερία;
  Θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να βάλλουμε τους κινέζους και κογκολέζους να δουλεύουν σε συνθήκες αποικιοκρατίας στις χώρες των, διότι εδώ στην Ευρώπη μόνο εισαγωγές και εμπόριο όπλο θα μπορούσαμε να κάμουμε...

 33. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 20/01/2014 22:42:34

  Το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" στερείται παντελώς νοήματος.
  Ευρώ χωρίς εγχώρια σύνδεση παραγωγής και ζήτησης σημαίνει σταδιακό ξεπούλημα, δραχμή χωρίς εγχώρια παραγωγή σημαίνει ακριβώς το ίδιο.

 34. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 20/01/2014 22:43:12

  Σύμφωνα μέ τήν συνθήκη τής Λισσαβώνας.
  Προβλέπεται έξοδος κράτους-μέλους απότήν ΕΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.