08/05/2009 13:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να και οι γεωτρήσεις (μαζί με τον Νταβούτογλου)

Σε φορολογικές διευκολύνσεις και κατάργηση της γραφειοκρατίας στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου προχωράει η Ελλάδα από το 2010 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος αυτής της απόφασης είναι η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών που θέλουν να βρουν πετρέλαιο σε όλη την επικράτεια και φυσικά και στο Αιγαίο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Χατζιδάκης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), Ραφαήλ Μωϋσής, υποστήριξε ότι είναι χρυσή ευκαιρία, λόγω της ύφεσης και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, να πραγματοποιηθούν έρευνες στον ελλαδικό χώρο με χαμηλό κόστος. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν αποθέματα στη χώρα μας, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν γνωρίζουμε αν είμαστε Ελ Ντοράντο. Πάντως το ΣΕΕΣ έχει εκτιμήσει στην περσινή του έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ότι είναι πιθανό η χώρα να μπορεί να αποκτήσει παραγωγή 200.000 βαρελιών ημερησίως, δηλαδή να καλύπτει σχεδόν τις μισές της ανάγκες με ελληνικό πετρέλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 08/05/2009 13:42:43

  Και τώρα θα βγούν οι "Οικολόγοι" και θα πουν όχι στις έρευνες γιατί οι Κορμοράνοι και τα γλαρόπουλα κ.ο.κ

  Τουριστικές εγκαταστάσεις δεν θέλουμε, βιομηχανία δεν θέλουμε, λιμάνια δεν θέλουμε, αεροδρόμια δεν θέλουμε, μόνο τον Αλαβάνο Πρωθυπουργό θέλουμε για να εισέλθουμε στη Κόλαση του Δάντη θέλουμε.

  Καλή η προσπάθεια του Χατζηδάκημ αλλά προβλέπω Οικολόγους, Συριζαίους και λοιπούς να κάνουν ανένδοτο εναντίον της "Κακής βιομηχανίας" και του "Καπιταλισμού που τρώει τις σάρκες του Λααού".

  Το τελευταίο τσιτάτο είναι απο συγκέντρωση ΚΚΕ για την ακρίβεια.


  Πετρλαίου υπάρχει στο Αιγαίο και σε γενικές γραμμές είναι εκμεταλλέυσιμο εάν οι τιμές είναι πάνω απο 60$, που από ότι φαινεται θα είναι πολύ παραπάνω τα επόμενα χρόνια.

  Μετά θα μετακομίσω και εγω στην Ελλάδα...

 2. ange-ta avatar
  ange-ta 08/05/2009 13:48:53

  πολύ καλά θα κάνουν οι οικολόγοι και θα διαμαρτυρηθούν, γιατι ποιός θα κερδίσει απο τα πετρέλαια; ο ελληνικός λαός;
  Η μήπως οι χώρες με άφθονο τον μαύρο χρυσό ευημέρισαν;
  Η Αφρική είναι η πιο δυστυχισμένη ήπειρος ακριβώς επειδή είναι η πιο πλούσια σε κοιτάσματα και σε αγαθά.

  Ελπίζω να μην βρούν ούτε γραμμάριο!!!!!!!!!!!

 3. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 08/05/2009 14:06:57

  Το ότι δεν ευημέρησαν όλες οι χώρες που έχουν μαύρο χρυσό δεν είναι επιχείρημα για να μην εκμεταλλευτούμε εμείς τα δικά μας κοιτάσματα.

  Αν οι Σαουδάραβες πρίγκηπες θυσαύρισαν εις βάρος του λαού τους, στο Κατάρ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

  Υπάρχει και το μοντέλο της Νορβηγίας, που είναι τόσο ανεξάρτητη οικονομικά λόγω του πετρελαίου που σνομπάρει και Ευρώπες και ό,τι άλλο θέλεις.

 4. ataktos avatar
  ataktos 08/05/2009 14:14:43

  Μου θυμίζουν “ο πεινασμένος και ο φτωχός καρβέλια ονειρεύονται “ ας μην στρώσουν το κώλο τους να δουλέψουν πρωτογενώς λίγο και ας ονειρεύονται τζάμπα πετρέλαια και λιγνίτη .Κούνια που μας κούναγε .

 5. T-Rex avatar
  T-Rex 08/05/2009 14:18:46

  Υφίσταται μία γενική τάση να εξισώνουμε τη μοίρα αυτού του τόπου με τις πλέον υποανάπτυκτες χώρες. Αυτή η μοιρολατρία, άγνωστη γενικά στην Ευρώπη, είναι εικάζω και η αιτία πολλών σημερινών δεινών, αφού κάνει και τον ενεργό πολίτη να σκέφτεται ότι ακόμα και αν δράσει τίποτα δε πρόκειται να κερδίσει. Προφανώς πρέπει να "εκμεταλλευτούμε εμείς τα δικά μας κοιτάσματα", όπως λέει και ο Τηλέμαχος, όμως αντίστοιχα για να πετύχει σε εμάς το μοντέλο της Νορβηγίας θέλει δουλειά πολύ. Θα συνεχίσω με λεπτομέρειες του νορβηγικού μοντέλου σε άλλο σχόλιο...

 6. ange-ta avatar
  ange-ta 08/05/2009 14:18:50

  αλλά δεν μου λες εσύ κανένα επιχείρημα να το ακούσω;;;;
  Μηπως η ελλάδα έχει δική της τεχνολογία για την εξόρυξη;;
  Θα γίνει μια αιτία διένεξης, θα πλακώσουν και οι Ιταλοί να διεκδικήσουν υφαλοκριπίδα, θα δικαιώσουν και τους Τούρκους να βουτίξουν κανένα νησί ή και περισσότερα, θα βρωμίσουν οι θαλασσες, θα επιβαρυνθεί ετι περισσότερο το κλίμα (σύμφωνα με την ρήση ήταν στραβό το κλήμα το φαγε και ο γάϋδαρος), θα χάσουμε και τον Τουρισμό, και όλα αυτά για ένα μικρό διάστημα άλλων 50 χρόνων, δηλαδή άλλες δυο γεννιές.
  ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΟΙΛ!!!!!!!!
  ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟς ΟΤΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΩΣΤΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!


  Η χώρα μας έχει ήλιο άφθονο και αέρα, το πετρέλαιο, μόνο βάσανα και πόλεμο φαίρνει.

  Οσο για τη Νορβηγία,
  ασε, αυτοί είναι πολιτισμένοι......
  είναι απασχολημένη να σκοτώνει τις φάλαινες....

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/05/2009 14:23:06

  Η Νορβηγία, με τα έσοδα του πετρελαίου δημιούργησε ταμείο που θα χρηματοδοτεί δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες τις εποχές που το πετρέλαιο θα έχει στερέψει.
  Ποιος μπορεί να είναι αντίθετος σε τέτοια προσέγγιση ανάπτυξης;

  Το πρόβλημα είναι πως Νορβηγία και Ελλάδα, καμμία σχέση.

 8. ataktos avatar
  ataktos 08/05/2009 14:33:35

  Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταγράψει και σωστά χαρτογραφήσει την γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας τώρα τα ανύπαρκτα πετρέλαια θα μας σώσουν

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/05/2009 14:37:48

  Άτακτε εσύ τα ξέρεις να μας τα πεις καλά αυτά.

 10. alone avatar
  alone 08/05/2009 15:59:42

  Είμαι κάτοικος του Αιγαίου και δεν θέλω την καταστροφή της πολυτιμότερης κληρονομιάς μου .Οι ακτογραμμές και η θάλασσα του Αρχιπέλαγοus είναι η ταυτότητα του.Οι ανόητοι
  ,κοντόφθαλμοι , αποστειρωμένοι m..es που γραφουν για οικολόγους και κουραφέξαλα να πάνε στην M Ανατολή ή τη Νορβηγία άμα τους αρέσει.

  Το Aιγαίο εινai κλειστή θάλασσα και η μετατροπή του σε
  εργοτάξιο άντλησης πετρελαιου όπως και κάθετη αύξησης της
  διέλευσης γκαζάδικων θα είναι βέβαιη καταστροφή. Και όλα
  αυτά για μια κοντόφθαλμη ανάπτυξη ( με ααβέβαια οικονομικά οφέλη για το μέσο έλληνα) και μικρό χρονικό ορίζοντα. Το πετρέλαιο θα πάψει να απασχολεί τις κυρίαρχες
  τεχνολογίες σε μερικές δεκαετίες.
  "αρθριοσκηρωμενα" μυαλά δεν σας φτάνει το κατάντημα της
  Αθηνας στο όνομα του οικονομικού ορθολογισμού και του αμεσου οφέλους... θα καταντήσετε έτσι και ότι άλλο καλο έχει απομείνει στη χωρά; Λογίζεστε για σύγχρονοι ,προοδευτικοί με τις πρωτοπόρες ιδέες σας περί ανάπτυξης και πλούτου;

 11. peripeton avatar
  peripeton 08/05/2009 16:10:54

  Και μια υπενθύμιση, για όσους νομίζουν πως αυτό το μαύρο ορυκτό είναι επωφελές για τον λαό:

  Ο Καναδάς και το Μεξικό, δύο από τις 8 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου εισάγουν σχεδόν το σύνολο των αναγκών τους σε καύσιμα....Ο νοών νοήτω. Αν περιμένετε να εξασφαλίσει η Ελλάδα το μισό των αναγκών τις από την δική της παραγωγή πλανάστε πλάνην ικτράν...Σιγά μην μας δίνουν και τσάμπα βενζίνη οι πολυεθνικές που θα το εξορύσσουν...Ε ρε κούνια που σας κούναγε, ε ρε τύφλωση

 12. ataktos avatar
  ataktos 08/05/2009 19:53:05

  Τώρα είδα ποιος είναι ο εμπνευστής του post (Καθημερινή ) μην παραμυθιάζεται τον κόσμο

 13. Αριστοτέλης avatar
  Αριστοτέλης 09/05/2009 02:01:18

  Στην Θάσο τόσα χρόνια δουλεύουν το πετρέλαιο εκεί και δεν εμφανίστηκε ρύπανση. Το πετρέλαιο στην Ελλάδα ίσαμε που θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες για να μην εισάγουμε (5δις βαρέλια το πολύ, για σύγκριση βάλτε τα 250δις των Σαουδαράβων). Άρα το πολύ να περιμένουμε καμιά δεκαριά ακόμα αντλίες.

 14. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/05/2009 23:57:57

  Ραφαήλ Μωησής ! μαλιστα. Πρεσινταντ Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).

  Που τον βρηκαμε αυτον τον τυπο?? ποιος τον εβαλε σε αυτη τη θεση αξιοκρατικα??

  Αυτος ειναι ο ειδικος επιστημων ο οποιος θα μεσολαβει στις διαπραγματευσεις με τους γειτονες και θα κανει τις αναλυσεις σκοπημοτητας και βιοσημοτητας των εργων??

  Αυτος θα εχει την επαφη με τους ενδιαφερομενους επενδυτες-λαμογια καιροσκοπους του πετρελαιου?

  Πειτε μου.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.