26/05/2010 16:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να και μια καλή είδηση !

Η Ελλάδα είναι η πλέον ανταγωνιστική οικονομία της περιοχής μας!

Το έγκυρο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διοίκησης (International Institute for Management Development -IMD) με έδρα τη Λοζάνη της Ελβετίας, δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια έκθεσή του επί της παγκόσμιας οικονομικής ανταγωνιστικότητας, έχοντας εξετάσει δεκάδες προηγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη ψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα. Ανέβηκε μάλιστα 6 θέσεις φέτος, καταλαμβάνοντας τη 46η θέση μεταξύ συνολικά 58 οικονομιών που εξετάσθηκαν. Παρά τα δημοσιονομικά της προβλήματα, είναι η μόνη χώρα στη περιοχή που μπόρεσε και βελτίωσε τη θέση της σε σχέση με πέρσι. Μπορεί όμως να χάσει πόντους στο μέλλον, λόγω της τρέχουσας κρίσης. Η πιστοληπτική καταιγίδα που πλήττει τη νότια Ευρώπη παρασύρει προς τα κάτω την απόδοση της Ισπανίας (36η) και της Πορτογαλίας (37η), αν και για την Ελλάδα, οι συνέπειες των πρόσφατων μέτρων λιτότητας δεν ελήφθησαν υπόψιν στον τελικό υπολογισμό των αποτελεσμάτων κατάταξης. Αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με την έκθεση του IMD, είναι πως: «Αυτές οι χώρες που έχουν σημαντικά ελλείμματα, αυξανόμενα χρέη και ασθενή εμπορικό ισολογισμό, θα υποστούν μεγάλη ύφεση στο χρόνο που διανύουμε». Το IMD αναλύει και κατατάσσει τις χώρες με βάση 327 κριτήρια, ομαδοποιώντας τα σε 4 παράγοντες ανταγωνιστικότητας όπως είναι η οικονομική απόδοση, η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, η επιχειρηματικότητα, και οι υποδομές. Σύμφωνα με την έκθεση, η Σιγκαπούρη, το Χόνγκ Κόνγκ και οι ΗΠΑ, αποτελούν τις πλέον ανταγωνιστικές χώρες στο κόσμο. Η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας φέτος, αντανακλά τις προόδους της σε καθένα από τα παραπάνω κριτήρια, εξαιρουμένης της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Από τα άλλα κράτη της ίδιας περιοχής που αναλύθηκαν, η Ρουμανία διατηρεί την 54η θέση της, ενώ έχασαν έδαφος οι Βουλγαρία, Κροατία, και η Τουρκία. Όλες αυτές οι χώρες βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα από την Ελλάδα και βρίσκονται πολύ κοντά στο πάτο της κατάταξης, αν και καμία από αυτές δεν ανήκει στην ομάδα των 18 κρατών που αποκαλούνται «αμαρτωλά» και που θα υποστούν τη λεγόμενη «δανειακή κατάρα» για τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμη. Η Τουρκία, το δημόσιο χρέος της οποίας ξεπέρασε το 46% του ΑΕΠ το 2009, υποβαθμίστηκε κατά μία θέση, καταλαμβάνοντας τη 48η θέση παγκοσμίως. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο ανταγωνιστική οικονομία της περιοχής (μετά την Ελλάδα), έχοντας βελτιωθεί σε τρία από τα βασικά κριτήρια, αλλά πέφτοντας όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα. Η Βουλγαρία, που πέρσι είχε καταλάβει την 38η θέση, έχασε 15 θέσεις και κατετάγη 53η για φέτος. Παρόλα αυτά, η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη της οποίας το δημόσιο χρέος για το 2009 ήταν συνολικά μικρότερο του 20% του ΑΕΠ της. Τέλος η Κροατία έπεσε κατά 3 θέσεις τερματίζοντας 56η, και έτσι θεωρείται η λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία στη γεωγραφική αυτή περιοχή. SETimes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φάντης Μπαστούνης avatar
  Φάντης Μπαστούνης 26/05/2010 16:22:13

  Μην τα λέτε αυτά.....σας παρακαλώ γιατί μας χαλάτε την σούπα περί ανταγωνιστικότητας και υψηλών μισθών στον ιδιωτικό τομέα!

 2. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 26/05/2010 16:27:29

  Φανταστείτε να μην μας προέκυπτε η λαίλαπα του ΓΑΠ και των αφεντικών του....

  • CRAZY DOCTOR avatar
   CRAZY DOCTOR @ ΙΩΝΑΣ 26/05/2010 18:35:02

   θα ημασταν η πιο υσχυρη οικονομια στην ευρωπη ,χαρη στον καραμανλη τον βουλγαρακη και τον εφραιμ

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 26/05/2010 16:28:21

  Σε πείσμα της μαυρίλας, long live λοιπόν, ηθικόν ακμαιότατον και "είμαστε ακόμα ζωντανοί" άς αναφωνήσομεν τρις, "η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει".

 4. hot dog avatar
  hot dog 26/05/2010 20:11:09

  Long live Crazy doctor!(Όρος εφραίμει τσέπην λαμόγιου) Όσο για το ένα τρις: Αν φτάσουμε το χρέος εκεί, μάλλον θα αναφωνήσουμε ΤΡΙΣ-ΑΓΙΟ!!!

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/05/2010 01:46:31

  Υπάρχει η τσόντα της Τζούλιας, υπάρχει ο χωρισμός της Μενεγάκη, υπάρχει το διαζύγιο του Μικρούτσικου, υπάρχουν χίλια δυο σαχλά πράγματα να ασχοληθεί κανείς...

  Υπάρχει όμως και η παρακάτω δήλωση:

  «Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»

  Η δήλωση ανήκει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

  Για τον Καραθεοδωρή, δεν μας μίλησε κανείς στο σχολείο. Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει το περιθώριο να ξεχνά τέτοιους Έλληνες...

  Ας αναλάβουμε λοιπόν εμείς οι ίδιοι τις ευθύνες μας. Ας διαλέξουμε εμείς με ποια Ελλάδα θα ασχολούμαστε και ίσως τότε να είμαστε περήφανοι για πολλούς λόγους που είμαστε Έλληνες κι όχι μονάχα για τα πολεμικά έπη του 1821 και του 1940.

  Υπάρχει η Ελλάδα του Καραθεοδωρή, του Παπανικολάου, του Εl Greco και δεκάδων άλλων Ελλήνων που δεν βρήκαν θέση στα σχολικά βιβλία.
  ΠΠ

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/05/2010 03:58:14

   Έλεος. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του κόσμου να πιαστεί απ' όπου μπορεί, αλλά αρκετά με Alex Jones, Hellenic Quest, Καραθεοδωρή, όσμιο και δεν συμμαζεύεται. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας για να ξεχωρίζετε την αληθινή πληροφόρηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.