#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2007 22:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να και κάπου που πάμε καλά.

 «Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πορευόμαστε μαζί, αλλά οι διμερείς σχέσεις μας κινούνται με βάση το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο Καραμανλής στην  μακρινή Μόσχα και πρόσθεσε: «Η συνεργασία (σ.σ. κυρίως η ενεργειακή) Ελλάδας Ρωσίας, είναι επωφελής σίγουρα για την Ελλάδα και βέβαια για τη Ρωσία. Είναι όμως, προς όφελος και της ΕΕ». Τη …βγήκε δηλαδή και από τα ..αριστερά και ..«αλά γερμανικά» στους αμερικανούς και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών που πιπιλίζουν διαρκώς την καραμέλα περί κινδύνου ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ο Πούτιν από την πλευρά εμφανίστηκε σκληρός και ειρωνικός απέναντι στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα είχε ..«πολλά εσωτερικά ζητήματα» να τον απασχολούν και έτσι δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με δηλώσεις των …«αξιοσέβαστων» γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.

Σε επίπεδο εντυπώσεων και ο Πούτιν και ο Καραμανλής, έδωσαν ρέστα. Μέχρι να ανακηρυχθεί «έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και «έτος Ελλάδας» στη Ρωσία, προτάθηκε για τις παραμονές των Χειμερινών Αγώνων του 2014. Η κίνηση όμως, που έχει και μεγάλη συμβολική σημασία, αλλά και ουσιαστική, είναι η ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Καραμανλή της ίδρυσης Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξίσου σημαντική είναι και η απόφαση, από την επόμενη σχολική χρονιά να εισαχθεί πιλοτικά η διδασκαλία της ρωσικής, ως γλώσσας επιλογής, σε ορισμένα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι ενώ οι αμερικανοί αδειάζουν συστηματικά την Αθήνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφερε την στήριξη της Μόσχας στα Βαλκάνια, το Κόσσοβο, το Κυπριακό, τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, καθώς και στην ονομασία των Σκοπίων. Μιλάμε δηλαδή για γερό παιχνίδι που καταγράφεται στο ενεργητικό του Καραμανλή. Γιατί, μπορεί να μην θέλει να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς. Από την άλλη όμως, σε πείσμα της Ουάσιγκτον, κάνει συνεχώς ανοίγματα στη Μόσχα. Έχουν αλλάξει δηλαδή αρκετά πράγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις και το επεσήμανε και ο ίδιος ο Πούτιν, λέγοντας με νόημα: «Οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται στην ενέργεια αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι ορισμένοι δεν μπαίνουν αρκετά βαθιά στο χαρακτήρα αυτής της σχέσης».

Φωτογραφία: Υπό το μηδέν, αλλά ο Καραμανλής φορώντας μόνο σακάκι, στέκεται μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Suhoi avatar
    Suhoi 18/12/2007 23:42:08

    Οι κυβερνήσεις Σημίτη δεν είχαν τολμήσει να κάνουν τέτοια ανοίγματα. Μόνον ο Ακης Τσοχατζόπουλος προώθησε τις αγορές όπλων, για τους γνωστούς λόγους, που κατέληξαν σε οικονομικά σκάνδαλα

  2. Suhoi avatar
    Suhoi 18/12/2007 23:44:05

    Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, σύμπτωση απόψεων Αθήνας-Μόσχας παρατηρήθηκε και σε διεθνή ζητήματα, ιδιαιτέρως στα Βαλκάνια, το Κόσσοβο, το Κυπριακό, τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, καθώς και στην ονομασία των Σκοπίων. Ο Πούτιν επεσήμανε άλλωστε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών στα διεθνή θέματα είναι παραπλήσιες, πράγμα που αποτελεί χείρα βοηθείας στον Καραμανλή. Στο θέμα πάντως του Κοσσυφοπεδίου η Ελλάδα κάνει τη δύσκολη, αλλά στο παρασκήνιο έχει συγκατανεύσει στην αμερικανική γραμμή της ανεξαρτοποίησης. Γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κυπριακή ηγεσία. Από την άλλη η Μόσχα έχει τοποθετηθεί κατά της ανεξαρτοποίησης. Αν και δεν θα την «χάλαγε» κι’ αυτή η λύση, δεδομένου ότι έτσι θα προσαρτούσε πολλές περιοχές, ειδικά του Καυκάσου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.