16/03/2009 20:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να και ένας αισιόδοξος για την κρίση

Αισιόδοξος για την οικονομική κρίση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε πως η ύφεση στις ΗΠΑ θα τερματιστεί στο τέλος του 2009 και πως η ανάκαμψη θα αρχίσει από το 2010 και διαβεβαίωσε πως ο κίνδυνος μίας μεγάλης ύφεσης, όπως εκείνη του 1929, είναι πλέον απομακρυσμένος. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο CBS, ο Μπεν Μπερνάνκι εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από συνήθως, ωστόσο επισήμανε ότι η ανάκαμψη θα έρθει όταν οι χρηματοοικονομικές αγορές και οι τράπεζες σταθεροποιηθούν. Τόνισε επίσης ότι βασικό στοίχημα αποτελεί η εξομάλυνση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω δανείων από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kkonstan avatar
  kkonstan 16/03/2009 20:58:23

  Διαφήμηση την Wall Street κάνει - όπως άλλωστε κάνει και η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικάνικων media, δείτε πχ εδώ petition για το CNBC:

  http://fixcnbc.com/b

  Νηφάλιο άρθρο σχετικά με την κρίση από τον Rushkoff που τα λέει έξω από τα δόντια:

  http://www.arthurmag.com/2009/03/16/let-it-die-rushkoff-on-the-economy/

 2. kkonstan avatar
  kkonstan 16/03/2009 21:04:46

  Για όσους δεν ξέρουν καλά αγγλικά να πώ μόνο ένα βασικό σημείο του προηγούμενου άρθρου, σε δική μου απόδοση.

  Πρέπει - λενε οι πολιτικοί - να στηρίξουμε τις τράπεζες, γιατί σε αυτές βασίζεται η επιχειρηματικότητα και άρα η οικονομία, επομένως μόνο έτσι θα περάσει η κρίση.

  Μα αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν πρόκειτε για κρίση, αλλά για λογικό επακόλουθο! Εφόσον μόνο οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν νόμισμα, οι επιχειρήσεις πρέπει να δανειστούν χρήμα έντοκα από κάπου για να λειτουργήσουν, πχ $1000 σήμερα για να δώσουν $2000 σε πχ 10 χρόνια. Που θα βρεθούν αυτά τα επιπλέον $1000? Θα τα εισπράξει από κάποια άλλη επιχείρηση ή πελάτη. Αλλα και αυτοί από τράπεζα τα πήραν, και πρέπει να τα επιστρέψουν έντοκα, συνεπώς η χρεωκοπία του συστήματος είναι η μόνη πιθανή εξέλιξη, εφόσον δεν είναι ρεαλιστικό και δυνατό να αυξάνεται συνεχώς, για τον ίδιο λόγο που οι πυραμίδες καταρρέουν.

 3. Nick avatar
  Nick 16/03/2009 21:48:08

  Τα ίδια έλεγε και πέρυσι.

  Ποία ανάκαμψη βρε σύντροφοι; Σε 5-6 χρόνια ίσως τη δούμε. Μέχρι τότε...

 4. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 16/03/2009 22:03:59

  @ 2
  "Που θα βρεθούν αυτά τα επιπλέον $1000";
  Δεν έχουν προσωπικό οι επιχειρήσεις;
  Το προσωπικό δεν παράγει υπεραξία (δηλαδή οι επιχειρήσεις, όταν δεν κλείνουν, κέρδος δεν βγάζουν);
  Η μονεταριστική θεωρία λέει, σε πολύ απλοικά Ελληνικά, ότι η υπερβάλλουσα αξία είναι απλά νέο χρήμα που κόβουν οι κεντρικές τράπεζες. Άν η θεωρία αυτή ίσχυε, τότε σε περίπτωση που η αγορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει ισορροπία (αυτό που τόσο συχνά συμβαίνει, δηλαδή), όλες οι επιχειρήσεις, όλες οι τράπεζες και όλοι οι Δημόσιοι οργανισμοί θα χρεωκοπούσαν σε κάποιο χρόνο λίγο ή πολύ προβλέψιμο.
  Ευτυχώς για τους ανθρώπους (αλλά και για τον... καπιταλισμό, μεσοπρόθεσμα), η μονεταριστική θεωρία αποδείχθηκε μούφα.
  Υπάρχει υπεραξία και εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, αυτή δημιουργεί την υπεραξία και το κέρδος. Ευτυχώς για τον καπιταλισμό, ο Μάρξ είχε δίκιο. Άλλο δεν πρόβλεψε ο Μάρξ, την υποκειμενική αδυναμία της εργατικής τάξης να κάνει την επανάστασή της, όσο δεν διαφαίνονται μορφές του νέου κοινωνικού συστήματος που θά έλθει μετά τον καπιταλισμό.
  Αλλά ο μηχανισμός της εκμετάλλευσης και ανάπτυξης, προσκρούει σε άλλα όρια, εξωτερικά. Δηλαδή στη σπανιότητα των πρώτων υλών και το οικολογικό φράγμα. Ο καπιταλισμός ίσως θα πεθάνει από εξάντληση και πείνα, όχι από την εσωτερική του αντίφαση μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου.

 5. peripeton avatar
  peripeton 16/03/2009 22:18:10

  Ferdinand Lassalle:

  Όταν μια τράπεζα "κόβει χρήμα" δεν το πετάει στην αγορά και λέει "όποιος έρθει πρώτος το παίρνει". Το εκδιδει ως χρέος...και μάλιστα με τόκο. ΕΠομένως ο επιπλέον τόκος μόνο από την κεντρική τράπεζα (ή τις άλλες τράπεζες που επίσης δημιουργούν χρήμα από το τίποτε ως χρέος) μπορεί να προέλθει.

  Με λίγα χρόνια κάθε € που έχεις στο πορτοφόλι σου ή στην τράπεζα, κάποιος κάπου το χρωστάει και μάλιστα με τόκο ο οποίος δεν υπάρχει πουθενά.

  Το λογικό επακόλουθο είναι το χρέος να αυξάνεται ΠΑΝΤΟΤΕ και με εκθετικούς ρυθμούς. ΕΠομένως η μόνη κατάληξη στον καπιταλισμό είναι η χρεοκοπία.

 6. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 16/03/2009 22:26:22

  @ 5
  Κάθε € που έχεις στο πορτοφόλι σου ή στην τράπεζα, άν δεν είσαι μισθωτός εργαζόμενος, το χρωστάς και μάλιστα με τόκο στην συλλογική εργατική δύναμη. Και βάβαια υπάρχει, τόσο το πλεονάζον κεφάλαιό σου, όσο και ο τόκος: Είναι ο ίδιος ο χρόνος εργασίας των άλλων, το τμήμα που ιδιοποιείσαι χωρίς να το πληρώνεις ως μισθό.
  Οι τράπεζες παίρνουν τον τόκο εσύ το υπόλοιπο.

 7. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 16/03/2009 22:34:47

  Συμπέρασμα: Το χρήμα, η αξία, δεν δημιουργείται από το τίποτε, αλλά από την εργασία. Το τμήμα της παραγόμενης αξίας που δεν καρπώνεται ο (συλλογικός) εργαζόμενος, είναι η υπεραξία .
  Ο τόκος είναι το τμήμα της υπεραξίας που παίρνουν οι τράπεζες.
  Η υπόλοιπη υπεραξία πάει στους λοιπούς εκτός τραπεζών καπιταλιστές. Χρεωκοπούν όσοι "δεν τα υπολογίσουν καλά" ή έχουν "ατυχίες". Οι λοιποί κερδίζουν.
  Οι Golden Boys ως μάνατζερς διασπάθισαν το ιδιωτικό ή κοινωνικοποιημένο χρήμα που κυκλοφορούσε στις τράπεζες. Ο μηχανισμός της εκεμετάλλευσης της εργασίας και του κέρδους παραμένει άθικτος, παράγει υπεραξία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.