#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση του κράτους με τη μικρή επιχείρηση και τους αυτοαπασχολούμενους Όποιος έχει περπατήσει, σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας, παρατηρεί το πλέον λυπηρό θέαμα των κλειστών καταστημάτων και τα χιλιάδες ενοικιαστήρια. Ταυτόχρονα οι έρευνες δείχνουν ότι 6 στις 10 μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ουσιαστικά, ενώ η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών στερείται υγειονομικής περίθαλψης λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Όλοι χρησιμοποιούν τη φράση, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν κάνουμε όσα πρέπει για να σταθούν ξανά στα πόδια τους, παρά μόνο βάζουμε εμπόδια ρίχνοντας νερό στο μύλο όσων υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα βασιστεί μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο παρακάτω πίνακας που αφορά στοιχεία που έχουν αντληθεί μέχρι την έναρξη της κρίσης, είναι ενδεικτικός της προσφοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην απασχόληση αλλά και στην προστιθέμενη αξία. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι και στην απασχόληση και στην προστιθέμενη αξία η συνεισφορά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.Είναι προφανές ότι αν θέλουμε να επαναφέρουμε γρήγορα το επίπεδο απασχόλησης, αλλά και να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό τη μικρή επιχείρηση. Η επιβίωσή της είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Να διαχωριστούν οι φορολογικοί συντελεστές ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τα κέρδη της. Η φορολογία των επιχειρήσεων στη Γαλλία ανέρχεται στο 33,3% για τα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 38.120 ευρώ, ενώ για κέρδη κάτω από αυτό το ποσό φορολογούνται με ποσοστό 15%. Τα προϊόντα που προστατεύονται με ευρεσιτεχνίες βιομηχανικής ιδιοκτησίας φορολογούνται επίσης με 15%. Επιπλέον επιβάρυνση 3,3% επιβάλλεται, ως κοινωνική εισφορά, σε εκείνες τις επιχειρήσεις που τα κέρδη τους υπερβαίνουν το ποσό των 2.289.000.
Ο κεφαλικός φόρος που ονομάζεται «τέλος επιτηδεύματος» και αφορά σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία, να αποκτήσει μία αναλογικότητα είτε με το τζίρο της επιχείρησης, είτε με το εμβαδό. Είναι παράλογο να πληρώνεται το ίδιο τέλος επιτηδεύματος για ένα πολυκατάστημα με αυτό που πληρώνει ένας αυτοαπασχολούμενος με κατάστημα λίγων τετραγωνικών μέτρων σε μία συνοικία. Είναι παράλογο να απαιτεί το κράτος φόρο ανεξάρτητα από το αν είχε κέρδη μία επιχείρηση, αλλά αφού γίνεται λόγω ανάγκης, να γίνει με δίκαιο τρόπο.
Οι εισφορές στον ΟΑΕΕ αντιστοιχούν σε πολλές περιπτώσεις με το ενοίκιο της επιχείρησης και δεν μπορεί στις συνθήκες της σημερινής κρίσης να ανταπεξέλθει. Πόσο μάλλον να ανταποκριθεί και στη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών. Για όσο διαρκεί η κρίση μπορεί να ανασταλεί η πληρωμή παλαιών οφειλών και ταυτόχρονα να υπάρχει ελεύθερη επιλογή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έτσι μειώνεται αισθητά η μηνιαία καταβολή στον ΟΑΕΕ ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ο κλάδος των ασφαλειών που έχει πληγεί και αυτός έντονα.
Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι ιδιαίτερα έντονο και μέσα στην κρίση είναι πολλές οι επιχειρήσεις που λόγω Τειρεσία δεν μπορούν να αντλήσουν ούτε ένα ευρώ από το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες όμως θα μπορούσαν να δώσουν μία μικρή ρευστότητα για εξόφληση τιμολογίων στις μικρές επιχειρήσεις (ένα ιδιότυπο factoring) που θα ισοδυναμεί με το 50% του τζίρου από πιστωτικές κάρτες της επιχείρησης. Το ποσό αυτό θα αποπληρώνεται άμεσα από το λογαριασμό πιστωτικών καρτών και θα επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία μετά την αποπληρωμή του. Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση μπορεί να προμηθευτεί εμπορεύματα πληρώνοντας μετρητοίς τον προμηθευτή και τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα ενισχύεται η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, αφού θα είναι προς όφελος της επιχείρησης να αυξήσει έναντι της τράπεζας τον τζίρο των πιστωτικών καρτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Επειδή νοικοκυραίοι είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να προσδιορίσουμε νομοθετικά την υπερχρεωμένη επιχείρηση, ώστε να μπορεί και αυτή να κάνει χρήση των νομοθετημάτων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Είναι παράλογο που μέχρι σήμερα εξαιρούνται από τέτοιες ρυθμίσεις.
Η επέκταση του νόμου που θέσπισε το δημόσιο για τα ακίνητα που νοικιάζει, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται μείωση 25% στο ενοίκιο και πρέπει να προσφύγει ο ιδιοκτήτης δικαστικά αν διαφωνεί, είναι επιβεβλημένη και για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Είναι πολλές ακόμη οι περιπτώσεις που δεν γίνεται μείωση ενοικίου, ή όταν γίνεται είναι πολύ μικρή αναλογικά με την ύφεση.
Η πάταξη των ενδο-ομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) θα επαναφέρει την αγορά στην πραγματική της διάσταση και θα εκλείψουν φαινόμενα μη υγιούς ανταγωνισμού από τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών. Ταυτόχρονα το όφελος στα έσοδα του κράτους θα είναι εμφανές αφού όλοι θα λειτουργούν με  «ίδια μέτρα και ίδια σταθμά» στην αγορά.
Η δημιουργία κινήτρων ώστε από έναν κορεσμένο και μη κερδοφόρο κλάδο να στραφεί σε τομείς με μέλλον μία επιχείρηση είναι επιβεβλημένη. Είναι δύσκολο έως αδύνατο να κλείσει πχ. μία εμπορική επιχείρηση και να στραφεί στον πρωτογενή τομέα. Μπορούμε όμως να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα αναστέλλοντας την πληρωμή για «κλείσιμο βιβλίων» για 3 χρόνια ώστε να πάρει μία οικονομική ανάσα και να ξεκινήσει από την αρχή σε έναν τομέα με μέλλον. Διαφορετικά θα είναι δέσμιος μίας δραστηριότητας που δεν προσφέρει ούτε στον ίδιο, ούτε στην απασχόληση, ούτε στο κράτος αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.
Η αναγκαστική υπαγωγή στον ΟΑΕΕ όσων δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα δημιουργήσει μία ακόμη ομάδα ανέργων. Είναι αδιανόητο να ζητείται από έναν ιδιοκτήτη καφενείου στο χωριό να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές που σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμούν με το τζίρο του τους χειμερινούς μήνες. Αν σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει καταστρατήγηση αυτού του ωφελήματος αυτό μπορεί να εξεταστεί και να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με το τζίρο των επιχειρήσεων που εδρεύουν σε τέτοιες περιοχές.

Συμπερασματικά πρέπει η μικρή επιχείρηση και οι αυτοαπασχολούμενοι να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από το κράτος. Διαχρονικά είναι οι επιχειρήσεις που δεν υπήρξαν κρατικοδίαιτες, που κράτησαν ζωντανή την οικονομία ειδικά της περιφέρειας και αποτελούν την ελπίδα της ανάκαμψης. Στην Ελλάδα της κρίσης ματώσαμε όλοι. Το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 08/09/2013 11:28:52

  Βασίλη ποιος θα το κάνει αυτό;
  Οι άσχετοι πολιτικοί του υπουργείου;
  Ή οι εξ ίσου άσχετοι μανδαρίνοι του;
  Ήθελα να 'ξερα πώς τους πιστεύει έτσι ο Σαμαράς και δε δίνει βάση σε χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες δικούς του...
  Και να πεις πως δεν ξέρει την αγορά...

  • IOKLOS ZARAS avatar
   IOKLOS ZARAS @ tak 08/09/2013 12:19:45

   ΓΙΑ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ Ο ΨΑΘΑΣ ΠΡΙΝ 6Ο ΧΡΟΝΙΑΣΤΑ "ΝΕΑ". ΜΑΛΛΟΝ Σ΄ΑΥΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΕΝΩ Η ΟΜΟΙΟΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ

 2. δημης avatar
  δημης 08/09/2013 13:15:04

  ΝΑΙ...
  Αφού πρώτα ανακαλύψουμε ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ...
  -Τις αιτίες....
  -Τιις ευθύνες μας
  προϋπόθεσεις
  -Να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει Πολιτικός -υπουργός...
  -Παραδεχθούμε ότι απαραίτητο για να λέγεται Δημοκρατικό το Πολίτευμα ειμαι η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ...
  Αλλιώς θα επαναπροσδιορίζουμε δημοσιογραφώντας-σχολιάζοντας την θέση της Γής στο Σύμπαν..

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/09/2013 13:55:39

  Νά,ένα ζυγισμένο άρθρο...ένα μέρος της θεματογραφίας του είναι
  σχεδόν αυτονόητο...ένα άλλο συζητήσιμο...ενδεχομένως πολλά
  μπορούν να προστεθούν στο πεδίο μιάς ενδεχόμενης συλλογικής
  επιχειρηματικότητας...όπως και νά'χει μια θετική αρχή!
  Δεν μπορώ να δεχτώ-άν και κατανοώ τους λόγους-μιάς γενικής
  δυσπιστίας,του τύπου: "δεν γίνεται τίποτε με τέτοιους πολιτικούς"...,
  λές και τους τοποθέτησε "αόρατος χείρ" και είναι απολύτως ξένοι
  με τη "μέση" συνείδηση...κοντεύει να παγιωθεί ένας διανοητικά
  οκνηρός αρνητισμός...έτσι,δεν βγαίνει πουθενά!
  Το θέμα της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι ζωτικό γι'αυτή τη χώρα...
  δε χρειάζεται να επιχειρηματολογεί κανείς διεξοδικά...χρειαζόμαστε
  δημιουργικές προτάσεις συσπείρωσης...αρκετά κράτησε η γενικευμένη
  επιφύλαξη κι'ο πολιτικός σκυλοκαυγάς!

 4. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 08/09/2013 14:29:27

  Ευστοχο το αρθρο!
  Ο Σαμαράς χτες στη ΔΕΘ είπε πως η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις..πρέπει όμως να εξηγήσει και στους μανταρινους του υπουργείο οικονομικών τι είναι μικρομεσαία επιχείρηση γιατί πάω στοίχημα ότι δεν ξέρουν.

 5. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 08/09/2013 21:07:36

  Στο ναο του καπιταλισμου στις ΗΠΑ οι μικρομεσαιες επιχ/σεις ειναι οντως η ραχοκκοκαλια της οικονομιας της. Στη χωρα μας εχουμε μεινει στα λογια μαλλον γιατι καποια στελεχη τηςκυβερνησης δεν εχουν ιδεα απο αγορα, ισως γιατι δεν εχουν ουτε ενα ΕΝΣΗΜΟ και λαμβανουν θεσεις λογω οικογενειοκρατιας. Αν το κρατος εδινε το κινητρο για μια εστω προσληψη σε μικρομεσαια επιχ/ση, αυτοματως μειωνοταν η ΑΝΕΡΓΙΑ κατα 700.000 ανθρωους.......Αλλα τα προγραμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π. πανε σε λιγους.........και εκλεκτους μεγαλους.

  • Νταίζη avatar
   Νταίζη @ Σαρακατσανος 09/09/2013 01:17:12

   Κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων; Εδώ ο αριθμός εργαζομένων ανήκει στα κριτήρια για τον τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος επιχειρήσεων και μιλάμε για κίνητρο προόσληψης;

   Ναι, έτσι νομίζουνότι θα μειωθεί η ανεργία...

 6. Zame avatar
  Zame 09/09/2013 11:34:21

  Πολυ σωστα & εχεται πολύ μεγάλο δίκαιο..
  όντως έχει ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ά & πολυ σοβαρα π λ η γ ε ί - σχεδον καταστραφει-
  η ραχοκοκαλιά της οικονομίας
  αλλά & μιας γενικότερης της ισορροπίας..
  στην στοιχειώδη ανταποδοτικότητα των τοπικών κοινωνιών..κλπ
  ο ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ είναι αναγκαίος
  Κάτι πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνει πριν να είναι παρα πολύ αργά..
  αφού με τα τοσα λουκέτα + τα επερχόμενα που με τα οποια επιβαρυντικά προβλήματα αυτα σέρνουν πίσω τους ..
  θα πρέπει να σημειωθεί πως θα αφαιρεθούν επίσης
  και καποια απο τα όποια έσοδα του κράτους
  που αφορουν τα διάφορα-πάγια-τέλη- λειτουργικά έξοδα
  πχ.(φως-νερο-τηλ.κλπ)
  θυμίζει εντονα εκείνο πού
  .. οποίος θέλει τα πολλά..χάνει & τα λίγα..?
  το υφιστάμενο π α ρ ά λ ο γ ο & α σ φ υ κ τ ι κ ό περιβάλλον
  εξυπηρετεί αποκλειστικά σαφώς
  (επιβαρυντικά τις ευρύτερες τοπικές κοινωνίες)
  συγκεκριμένα -προβληματικα- συμφέροντα μονον .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.