#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2010 09:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να εγκαταλείψει η Γερμανία το ευρώ!!Η ελληνική κρίση κάνει την επιλογή του Γκόρντον Μπράουν να μην συνδεθεί στο ευρώ να φαντάζει ελκυστική. Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ύφεση στην Αγγλία θα ήταν μεγαλύτερη και η ανεργία διπλάσια, αν η Βρετανία συμμετείχε στην ευρωζώνη. Έχοντας παραμείνει έξω από την ευρωζώνη η Αγγλία διατήρησε το πλεονέκτημα της ευελιξίας συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν υπάρχει προς το παρόν απολύτως καμιά γερή βάση για επιχειρήματα που στοχεύουν σε αναθεώρηση αυτής της απόφασης.

Το παράδειγμα της Αγγλίας είναι χαρακτηριστικό αλλά και μοναδικό: επιλέγοντας να παραμείνει εκτός της ευρωζώνης κατόρθωσε να διατηρήσει μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά της από ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι διαφορές όμως μεταξύ της Αγγλίας και της Ελλάδας είναι τρεις και πολύ ουσιαστικές, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King.

Στην Αγγλία υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κατάστασης.

 Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Αγγλίας είναι ακόμα εξαιρετική

Το δημόσιο χρέος της "ωριμάζει" με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, ώστε να ανησυχεί για το που θα βρεθούν τρόποι αναχρηματοδότησής του.

Ο Martin Feldstein, καθηγητής στο Harvard University, είχε πει από την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του ευρώ το 1999, ότι θα ήταν αδύνατο τόσες πολλές και διαφορετικές οικονομίες να χωρέσουν κάτω από την ίδια ομπρέλα. Είχε προβλέψει ότι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα εμφιλοχωρούσαν πολλά «κίνητρα» που θα επέτρεπαν στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να ολισθαίνουν συνεχώς σε υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, αφού δεν προβλέπεται feedback, ως τη στιγμή εμφάνισης κάποιας μεγάλης κρίσης όπως η σημερινή.

Στις 17 Φεβρουαρίου ο Martin Feldstein δημοσίευσε στους FT τη γνωστή, αμφιλεγόμενη πρόταση να "επιτραπεί" στην Ελλάδα να αποσυρθεί προσωρινά από το ευρώ και να ανασυστήσει τη δραχμή, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει αργότερα, με χαμηλότερη και πιο ανταγωνιστική ισοτιμία. Πρότεινε στους Έλληνες να ορίσουν στην αρχή μια ισοτιμία που θα κυμαινόταν στο επίπεδο 1 δραχμή = € 1, και να επιστρέψουν όταν η σχέση θα είχε διαμορφωθεί στο 1.3 δρχ. = € 1. Αυτό έγραφε, «είναι προτιμότερο από την λύση που έχει επιλεγεί τελικά, για δραστικές περικοπές δαπανών, αυξημένη φορολογία και υψηλότερη ανεργία». Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν φαίνεται να έχει λάβει ακόμα σάρκα και οστά η θρυλούμενη στήριξη του πακέτου των €25δις της ΕΕ προς την Αθήνα, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ένα άλλο εναλλακτικό, ακραίο και απίθανο(;) σενάριο που συζητιέται ως μια υπόθεση εργασίας, είναι η περίπτωση εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ, και η ανασύσταση του γερμανικού μάρκου.

Αν η Γερμανία φύγει  από το ευρώ, το γερμανικό μάρκο θα ανατιμηθεί πιθανότατα έναντι του δολαρίου, του γιεν και της λίρας. Αν αντίθετα η Γαλλία αποφάσιζε να βγει από το ευρώ, μια ανατίμηση του γαλλικού φράγκου θα ήταν λιγότερο πιθανή.

Η ανασύσταση του γερμανικού μάρκου δεν θα βοηθούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία και την Ισπανία και στο τέλος τέλος και την Αγγλία, εφόσον η λίρα πιθανώς να διαπραγματευόταν από χαμηλότερα επίπεδα έναντι του μάρκου από ότι έναντι του ευρώ.

Αν λόγου χάριν οι Γερμανοί εγκαταλείψουν το ευρώ και επιστρέψουν στο μάρκο, με ισοτιμία έστω DM1 = € 1, το μάρκο θα ανατιμηθεί και σαν συνέπεια στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το ευρώ θα υποτιμηθεί σε επίπεδα, που θα καθιστούσαν τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά και για τις εξαγωγές αλλά και στις εγχώριες αγορές.

Το αποτέλεσμα θα ήταν άμεση αναθέρμανση του οικονομικού κλίματος και σαφής προοπτική εξόδου των χωρών αυτών από την ύφεση.

(του David Blanchflower, Bruce V Rauner Professor of Economics στο Dartmouth College, New Hampshire και στο University of Stirling, πρώην μέλους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας)

www.newstatesman.com

D.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MIG-21 avatar
  MIG-21 01/03/2010 09:48:57

  τον Μαρκεζινη τον θυμαστε ?

 2. άστεγος avatar
  άστεγος 01/03/2010 10:05:23

  Εάν η Γερμανία εγκαταλείψει το ευρώ η ανεργία της θα ανέβει 20% σε ένα χρόνο και το πλεόνασμα του εμπορικού της ισοζυγίου θα καταρρεύσει.
  Καλές οι υποθέσεις εργασίας του κυρίου Rauner για τη Γερμανία αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικός ιδεασμός για μία χώρα που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές της στην ευρωζώνη.
  Ούτε και η λύση να βγεί η Ελλάδα και οι άλλες αδύναμες χώρες από την Ευρωζώνη είναι καλή ιδέα, διότι έτσι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να εξυγιανθούν να οικονομικά τους.
  Η πιό σωστή μακροπρόθεσμα λύση είναι να γίνουμε όλοι καλοί μαθητές της Γερμανικής σχολής (στα οικονομικά).

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ άστεγος 01/03/2010 10:11:28

   Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί...
   Χαχα

   Ορθά όσα λες, αλλά η νοοτροπία που διαμορφώθηκε μετά το 80 εξαφάνισε ως αρετή την εσωτερική πειθαρχία που απαιτείται για μακροπρόθεσμα εγχειρήματα.

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 01/03/2010 10:34:10

  Καλημερα σας,
  Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις ειδικος για να αντιληφθει οτι κοινο νομισμα με διαφορετικες εθνικες πολιτικες, δλδ διαφορετικα και, οχι οπως νομιζουν οι ενταυθα ευρωλιγουρηδες, αμελητεα και αλληλοσυγκρουομενα εθνικα συμφεροντα, θα οδηγουσαν μαθηματικα σε καταστασεις οπως την σημερινη τις διαρθρωτικα και κοινωνικα "υποδεεστερες" χωρες. Με το "υποδεεστερες" εννοω αυτες των οποιων η κοινωνικη συνοχη και κυριως συναινεση ειναι ανυπαρκτη, οπως πχ. η δικη μας. ΒΕβαια εμεις εδω πασχουμε και απο την δικτατορια των "ηλιθιων" μειοψηφιων.
  Το χειροτερο απ' ολα ειναι οτι ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΝ ΟΙ ΤΗΣ ΑΛΗΤ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Αλλα τι να περιμενεις απο απλα ανθρωπαρια-διαχειριστες ξενων συμφεροντων.

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 01/03/2010 10:59:14

  Πάλι αυτός ο Martin Feldstein, ο άνθρωπος που "έγειρε" τη βάρκα της AIG!
  Έλεος, σκεφθήτε μόνον πόσοι δυστυχείς Αμερικανοί κινδυνεύουν ακόμη να μείνουν χωρίς σύνταξη!
  Αρκετά με τις μονεταριστικές ανοησίες! Για φαντάσου, το Μάαστριχτ φαίνεται μπροστά τους όαση σοφίας!

 5. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 01/03/2010 11:04:38

  Αφού την πανε για φούντο τη χώρα και το λένε μέσες άκρες με κάθε ευκαιρία για να τρομοκρατήσουν και για να συνασπίζονται τα προδοτικά περί την ΑΛΗΤ λαμόγια σ' αυτή την ...προοπτική μας.

 6. neotera avatar
  neotera 01/03/2010 11:07:49

  Ο Feldstein προβοκάρει τους γερμανούς και την ευρωζώνη. Να τους διαλύσουν δε θέλουν οι αμερικάνοι ?

 7. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 01/03/2010 11:09:16

  ΄Νομίζω ότι κάποια πράγματα δεν είναι άξια ανάγνωσης πολλώ δε μάλλω συζήτησης.Ο κύριος προφανώς ριχνει άδεια για να σηκώσει γεμάτα.Στην περίπτωσή μας η διατήρηση της επίθεσης στο ευρώ και στην ευρωζώνη γενικότερα.Γνωρίζουν ότι αν επιβιώσει το ευρώ μπορούμε εκ του ασφαλούς να αποχαιρετήσουμε το δολλάριο-για την αγγλική λίρα δε το συζητώ καν.

 8. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 01/03/2010 11:19:28

  Μα ο άνθρωπος πήγε να διαλύσει και τις συντάξεις των Αμερικάνων! Αρχίζω να μπερδεύομαι: Προβοκάρει την ευρωζώνη και διαλύει την Αμερική; Μήπως είναι αναρχοφιλελεύθερος μηδενιστής, κάπου ενδιάμεσα μεταξύ Μπακούνιν και Νετσάγιεφ; Άν ζούσε στην Αθήνα θα είχε βιοτεχνία κατασκευής μολότωφ;

 9. anonymous avatar
  anonymous 01/03/2010 11:45:13

  Όλα αυτά τα σενάρια που εκπορεύονται από τους Αγγλοσάξωνες έχουν ένα στόχο. Τη διάλυση του Ευρώ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να το καταλάβουν και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα του Ευρώ.

  Για την Ελλάδα η καλύτερη λύση είναι:
  1) Να καλύψει τα χρέη της
  2) Να βγει από το Ευρώ
  3) Να βγει από την ΕΕ και να μπει σε ένα καθεστώς όμοιο με αυτό της Ελβετίας, που με διμερείς συμβάσεις μεταξύ Ελβετίας-ΕΕ έχει υιοθετήσει κάποια πράγματα που της παρέχουν κάποιες διευκολύνσεις.

  Το επιχείρημα της αλληλεγγύης και της προστασίας μας έναντι της Τουρκίας δεν ισχύει διότι:
  1) Δεν είδαμε αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό παρά μόνο προβλήματα μας δημιούργησαν όταν μας κατάντησαν αποθήκη πακιστανών με το Δουβλίνο ΙΙ
  2) Είδαμε πόλεμο στο θέμα των οικονομικών και κερδοσκοπούσαν όλοι εις βάρος μας.

  Οπότε τι στο διάολο τους θέλεις;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ anonymous 01/03/2010 12:39:35

   Από Δανία να γίνουμε Ελβετία; Θά 'ρθουν μετά και οι καταθέτες στις τράπεζές μας, θα προμηθευθούμε και ορειβατικές αγελάδες (ξέρετε κανελλί με βούλες), έχουμε και πόλη με το όνομα ...Κοζάνη.

  • donaE avatar
   donaE @ anonymous 01/03/2010 13:34:19

   Τελικα η ιστορια μιας χωρας ειναι γραμμενη στο DNA της.
   Η Γερμανια με τον αυταρχισμο της και την αρχομανια της θα καταστρεψει την ΕΕ και τον εαυτο της ουσιαστικα,μιας και μεσω αυτης εχει ακομα μια ευκαιρια να ηγηθει,παντιοτροπως, της Ευρωπης.
   Ποσες φορες το προσπαθησε,εφθασε στο στοχο και μετα τα διελυσε ολα;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ anonymous 01/03/2010 13:38:44

   Η Γερμανια ή η Γαλλια φταιει ομως;
   Οποιος παρακολουθει τα της ΕΕ ξερει οτι η Γερμανια ειναι υπερ της πολιτικης ενοποιησης ενω οι Γαλλοι δε θελουν.Θελουν μονο οικονομικη,δηλαδη να πληρωνουν οι Γερμανοι αλλα αυτοι να ειναι η πυρηνικη δυναμη και με τη μονιμη εδρα στον ΟΗΕ ενω η Γερμανια πολιτικος νανος οπως απο το 1945.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ anonymous 01/03/2010 13:52:16

   Νομίζω έχει ξεπεραστεί αυτό, ψυχραιμία. Άν δεν απατώμαι, στον ΟΗΕ ο Γάλλος αντιπρόσωπος ήδη υποστήριξε την είσοδο της Γερμανίας στα μόνιμα μέλη. Πυρηνικά δεν θέλουν οι Γερμανοί (αυτοπεριορισμό το λένε αυτοί, αλλά με τέτοια προιστορία, κανείς δεν θα τους το επέτρεπε - όπως και στους Ιάπωνες).
   Οι Γερμανοί δεν θέλουν χαλαρές απορρυθμισμένες αγορές και θέλουν ισχυρό κρατικό τομέα, κράτος - επιχειρηματία, αλλά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σ' αυτό συμφωνούν απόλυτα και οι Γάλλοι ("καπιταλισμός του Ρήνου").
   Απλώς οι Γάλλοι είναι πιό χαλαροί στην τήρηση της δημοσιοικοικονομικής ισορροπίας και αυτό εξηγείται εν μέρει από το εμπορικό τους ισοζύγιο, που δεν είναι πλεονασματικό όπως των Γερμανών. Πάντως και οι Γερμανοί δημιουργούν κατα καιρούς έντον δημοσιοικονομικά ελλείματα όταν χρειάζεται να αντιρροπήσουν τις πτωτικές φάσεις του οικονομικού κύκλου και να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή. "Μόνιμος Κευνσιανισμός, με ταυτόχρονη επιδίωξη δημοσιοιοικονομικής σταθερότητας".

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ anonymous 01/03/2010 13:59:19

   Εαν υπαρξει Ευρωπαικη Ομοσπονδια θα κληρονομησει ολα τα προνομια των μεγαλων δυναμεων της Ευρωπης -και τα οπλα φυσικα- και αυτη ηταν η λογικη των Γερμανων για να ξεφυγουν απο την ηττα του 1945 δια της Ευρωπης.
   Καμμια αλλη ομως δυναμη δεν το θελει αυτο.

  • donaE avatar
   donaE @ anonymous 01/03/2010 14:05:02

   Ειναι υπερ της πολιτικης ενωσης η Γερμανια αλλα την δυναμιτιζει με τη αντιληψη της για πειθαρχια και την υπεροψια.
   Ελλειματα δημοκρατικης συμπεριφορας μειωνουν την θεληση για συναινεση των αλλων χωρων,και στο φιναλε το κυρος της ΕΕ.
   Οι αγορες προτιμουν 'ελευθερες' κοινωνιες για να πουλανε.

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymous 01/03/2010 15:01:38

   Εμένα προσωπικά δε με ενδιαφέρουν οι επιδιώξεις της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο το εξής: Αν μείνουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση το κόστος για τις διευκολύνσεις που έχουμε (ελεύθερη διακίνηση προσώπων αγαθών και υπηρεσιών) θα είναι υποφερτό ή όχι; Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν το αντέχουμε και ότι είναι καταστροφικό για εμάς.

 10. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 01/03/2010 12:02:17

  Και την Ευρώπη και τη δικιά τους χώρα μπάχαλο θέλουν για νά 'χουν το ελεύθερο οι εταιρίες να διαγουμίζουν πόρους και λαούς. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σίκ στις μέρες μας.

 11. fit for fun avatar
  fit for fun 01/03/2010 13:44:58

  Γιατί να μην διαλυθεί η ΟΝΕ, αφού όλοι έχουν παράπονα; Οι βόρειες χώρες από τις νότιες και ανάποδα, οι εργαζόμενοι από το κεφάλαιο, ο ένας λαός από τον άλλο λαό. Γενικά όλοι εκδηλώνουν τη δυσφορία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν έχω ακούσει κανέναν να συζητά για πλεονεκτήματα του ευρώ. Γιατί να συνεχίζει να υπάρχει κοινό νόμισμα αφού όλοι βρίζουν;

  Η Γερμανία είναι μεγάλος παίκτης και πρέπει να αποφασίσει: Εφόσον το πλεόνασμά της, η επέκταση και κυριαρχία του κεφαλαίου της, που αλωνίζει "αβρόχοις ποσί" εντός της ΟΝΕ και όχι μόνο, μετατρέπονται σε έλλειμμα π.χ. στην Ελλάδα, πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη εξισορρόπησης της δημοσιονομικής διαφοράς. Οι ΗΠΑ ας πούμε, πουλάνε νταβατζιλίκι διεθνώς αλλά πληρώνουν τα έξοδα (πολεμικές επιχειρήσεις).

  Αν η Γερμανία δεν μπορεί να το κάνει αυτό, να πληρώσει τα έξοδα για την οικονομική της κυριαρχία, να αφεθεί κάθε χώρα υποδεέστερη οικονομικά να προστατεύσει την παραγωγή της. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/03/2010 14:03:36

  Τα εγραψα και πιο πανω : η Γερμανια ζητα πολιτικα ανταλλαγματα,την προωθηση της ενοποιησης.Οι Γαλλοι δεν το θελουν ενω αυτοι απαιτησαν το ευρω για να υπογραψουν την επανενωση της Γερμανιας.
  Κανεις δεν υποχρεωθηκε να μπει στο ευρω,ολοι το ζητησαν μονοι τους.
  Λυπαμαι αλλα για καποιο αντικειμενικο το δικαιο ειναι με τη Γερμανια,εκτος αν θεωρησουμε οτι πρεπει να τιμωρουνται δια παντος λογω χιτλερισμου.

 13. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 01/03/2010 14:17:13

  Περί Ηνωμένου Βασιλείου ολίγα.
  Είναι πράγματι, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Αγγλίας "ακόμα εξαιρετική"; Οι απόψεις διίστανται σφόδρα:
  Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας Turcan Connell (με έδρα το Εδιμβούργο, διαχειρίζεται κεφάλαια 1 δις στερλινών), η λίρα ίσως χάσει τους επόμενους μήνες το 20% με 30% της αξίας της έναντι του πράσινου νομίσματος, από τη στιγμή που οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας.
  «Ο συναγερμός χτυπούσε για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα και όταν συνέβη (σ.σ. η επιδείνωση της κρίσης), συνέβη πολύ γρήγορα. Η Βρετανία είναι σε μία ανάλογη δύσκολη θέση. Θα μπορούσε να χτυπηθεί πολύ σκληρά» είπε.
  Ο διαχειριστής της Murray International Trust λέει ότι οι πιθανότητες υποχώρησης της στερλίνας είναι πάνω από 50% και χαρακτηρίζει τη λίρα ως ένα πολύ ευάλωτο νόμισμα.
  (από in.gr)
  Εν τω μεταξύ, στις δημοσκοπήσεις, οι Labors έφθασαν τους Τorries. To κόμμα του Γκόρντον Μπράουν φάινεται μάλιστα ότι παίρνει πιό πολλές έδρες.
  Εκλογές το Μάη!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 01/03/2010 14:23:24

   Εχει φαει κτυπηματα αλλα ακομη οι οικοι την κρατανε ψηλα.Το βασικο ομως ειναι ακριβως οτι μπορει να κανει υποτιμηση ή μαλλον κυμαινεται ελευθερα ,αρα ισορροπει πιο κατω.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 01/03/2010 14:29:31

   Θ' ανεβάσει πληθωρισμό άν κάνει υποτίμηση. Και δεν έχει πιά πολλές εξαγωγές για να επωφεληθεί, δεν είναι η παλιά βιομηχανική Αλβιών, κυρίως υπηρεσίες τριτογενούς παρέχει. Θα κινδυνεύσει η κοινωνική συνοχή της.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 01/03/2010 14:32:39

   Άν και όταν σταθεροποιηθεί 1 Ευρώ = 1 Στερλίνα, μάλλον θα γίνει παιχνίδι. "Να μπώ ή να μη μπώ"; To Be or not to Be?

  • donaE avatar
   donaE @ Sic transit gloria mundi 01/03/2010 14:46:36

   Χτυπιουνται και μεταξυ τους;

 14. milkman avatar
  milkman 01/03/2010 19:10:56

  H Αγγλια καλα θα κανει να μην εκφραζει αποψεις για τους αλλους αφου ειναι η χωρα που βρισκεται στην χειροτερη οικονομικα θεση αναμεσα σε ολες τις ανεπτυγμενες χωρες με 400% επι του ΑΕΠ της εξωτερικο χρεος με διαλυμενη παραγωγικη βαση με ελαχιστη δημοσια περουσια αφου της εχει μεινει μια γεφυρα στον Ταμεση και η κρατικη συμμετοχη στο eurotunnel να πουλησει.
  Εχει μεγαλυτερο ελλειμα απο την Ελλαδα ο χρηματοπιστωτικος τομεας ειναι το 25% της οικονομιας της και τελειωνει το πετρελαιο στην Β.Θαλασσα εχει το μεγαλυτερο ποσοστο φτωχειας στους κατοικους της απο ολη την ΕΕ και την μεγαλυτερη υπερχρεωση ανα νοικυριο μετα την Ισπανια.
  Ειναι κυριολεκτικα μια βομβα στο παγκοσμιο οικονομικο συστημα και παιζει το τελευταιο της χαρτι στην καταστροφη του ΕΥΡΩ.

 15. Orestios avatar
  Orestios 01/03/2010 19:27:35

  Έρχεται η σειρά της

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.