#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2010 11:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να γιατί ξένοι και ντόπιοι "νταβατζήδες" θέλουν την ΔΕΗΓ ια τους ιδιώτες της ενέργειας που καλοβλέπουν μονάδες της ΔΕΗ και επιδιώκουν πρόσβαση σε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η προοπτική μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια, από το 2011 ώς το 2013, αποτελεί «μαγνήτη».

Σήμερα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι μακράν η φθηνότερη για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση για λόγους κοινωνικής πολιτικής.

Το παράδοξο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι πως, ενώ το πνεύμα της απελευθέρωσης των αγορών είναι να απολαμβάνουν οι καταναλωτές φθηνότερες υπηρεσίες, στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος θα συμβεί το αντίθετο.

Οι τιμές θα αρχίσουν από φέτος τον Σεπτέμβριο ή τις αρχές του 2011 να αυξάνονται κατακόρυφα για τους περισσότερους από τους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές, ώστε από τη μία η ΔΕΗ να ανακτήσει το μερίδιο που έχασε από ιδιώτες προμηθευτές στη χονδρική και από την άλλη να αναμορφωθεί η αγορά σε ό,τι αφορά την παραγωγή ώστε να έχουν κίνητρο να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου και σήμερα «ζημιώνονται» μη μπορώντας να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ στο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα πάντως με τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τα ελληνικά νοικοκυριά απολαμβάνουν τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ όλων των οικιακών καταναλωτών των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Στην Αθήνα, η τιμή της κιλοβατώρας (μέσος όρος) είναι μόλις 11,54 λεπτά, όταν στο Παρίσι όπου η παραγωγή είναι φτηνή λόγω των πυρηνικών εργοστασίων είναι 13,19 λεπτά, ενώ στο Βερολίνο φτάνει τα 22,78 λεπτά και στην Κοπεγχάγη ξεπερνά τα 28,6 λεπτά του ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στις 27 χώρες της Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο 2009, προκύπτει ότι:

91% ακριβότερο για 1.000 - 2.500 KW

* Στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις μέχρι και 1.000 kWh, το ηλεκτρικό ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές των «27» είναι ακριβότερο σε σχέση με την Ελλάδα κατά 118,83%.

Επίσης, είναι ακριβότερο κατά 91,73% σε σύγκριση με την Ελλάδα για τους καταναλωτές των «27» με καταναλώσεις από 1.000 - 2.500 kWh.

* Στις μεγάλες καταναλώσεις, από 5.000 - 15.000 kWh, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στους «27» είναι κατά 24,17% υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ οι σχετικές διαφορές περιορίζονται μόλις στο 7,92% για τους πολύ μεγάλους καταναλωτές, με κατανάλωση άνω των 15.000 kWh.

Είναι προφανές από τα στοιχεία ότι τα περιθώρια αυξήσεων στο ρεύμα είναι τεράστια και οι Ελληνες θα αρχίσουν να τα νιώθουν με τον επικείμενο «εξορθολογισμό των τιμολογίων».

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πραγματικό κόστος των τιμολογίων στην Ελλάδα είναι ακριβότερο αν συνεκτιμηθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη η παραγωγή βασίζεται σε σύγχρονες αλλά ακριβότερες μονάδες.

Πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη

Σήμερα η ΔΕΗ καταφέρνει να κρατά χαμηλά τα τιμολόγιά της, επειδή παράγει φτηνό ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της (καταλαμβάνει σχεδόν το 60% του συνολικού μείγματος, γι' αυτό και η τρόικα επιδιώκει να αποκτήσουν πρόσβαση οι ιδιώτες σε ορυχεία ή μονάδες) και το πουλά πανάκριβα στους εμπορικούς καταναλωτές. Το 2009 η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) κυμαινόταν μεταξύ 40 και 60 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), όταν οι εμπορικοί καταναλωτές την πλήρωναν προς 130 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο επιδοτούνταν οι υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών, και κυρίως οι οικιακοί χρήστες. Αυτό είχε συνέπεια να χάσει μερίδια αγοράς από ιδιώτες προμηθευτές που εισάγουν «φτηνό» ρεύμα και το μεταπωλούν σε χαμηλότερες τιμές σε εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά κρατώντας χαμηλά την Οριακή Τιμή Συστήματος, βγάζει εκτός μάχης τους ιδιώτες παραγωγούς που παράγουν ακριβότερη ενέργεια λόγω της χρήσης φυσικού αερίου, που είναι 30% ακριβότερο από το λιγνίτη.

Μεγάλες επιβαρύνσεις τον Σεπτέμβριο

Από τον Σεπτέμβριο και με την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά 10% έως 25% τα ακριβά τιμολόγια για τα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, αλλά θα υποχρεωθεί να περάσει αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, που κατά μέσο όρο θα φτάσουν το 40% (θα ξεπεράσουν ακόμη και το 100% στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις), στα αγροτικά τιμολόγια θα κυμανθούν στο 60%, ενώ στα βιομηχανικά τιμολόγια η αύξηση αναμένεται ότι θα είναι της τάξης του 7-8%. Ωστόσο, αυτή η αναπροσαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους προμηθευτές να πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα έστω και με οριακά περιθώρια κέρδους.

Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=191020

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Crocodile avatar
  Crocodile 07/08/2010 12:23:10

  H ΔΕΗ, αν και είναι εταιρία εισηγμένη σε χρηματιστήρια, δεν πληρώνει το λιγνίτη που είναι εθνικός πλούτος. Και οι ιδιώτες που θα αγοράσουν το 40% στην τράκα θα τον παίρνουν;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Crocodile 07/08/2010 17:33:04

   Αν πληρωθεί ο λιγνίτης θα πρέπει να ακριβύνει το ρεύμα γιατί το κόστος θα περάσει στην τιμή του ρεύματος.

 2. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 07/08/2010 13:19:04

  Ο κολλητός του ΓΑΠ ανερχόμενος νέος Ρόθτσιλντ θα χρειαστεί πιθανόν ενα πληθυσμό για να πειραματιστεί την αφόρητη άνοδο των τιμών που θα προκαλέσει το cap and trade που εισηγείται για το μέλλον της αγοράς ενέργειας στην Αμερική στον επίσης κολλητό του Ομπάμα. Η τιμή με το cap and trade μπορεί και να 6πλασιαστεί ανάλογα με τις περιστάσεις όπως ο ίδιος ο Ομπάμα παραδέχτηκε δημόσια.
  Κατ ατη δική μου εκτίμηση καλύτερη ευκαιρία απο την Ελλάδα των μελλοντικών Παπανδρελλήνων και των μονίμως μουδιασμένους και αδιάφορους Έλληνες δεν θα μπορούσε να βρεί ο κύριος.
  Να λοιπον πως η αθρώα λαθρομετανάστευση και ελληνοποίηση θα σώσει τη κυβέρνηση και τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ αλλά θα ρημάξει ουσιαστικά τη χώρα.
  Φυσικά όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πιστεύετε οτι ανάλογες εξελίξεις θα έσωναν τη θεσούλα σας είστε ελεύθεροι να στηρίξετε το ΠΑΣΟΚ σας στο δρόμο προς τη Κόλαση.
  Θέλαμε ΠΑΣΟΚ και ΓΑΠ με υψηλές διασυνδέσεις, ας τη φάμε τώρα.

 3. anonymous avatar
  anonymous 07/08/2010 15:55:50

  Εχτές ή προχτές τα έγραφα σε σχόλιο εδώ. Δε θυμάμαι σε ποιά ανάρτηση και δεν έχω χρόνο να ψάχνω για να το παραπέμψω. Γιατί να διαβάσει κανείς την γελοιοτυπία;
  Ήθελα να ήξερα αν τα παίρνουν από μας κι επειδή έχουν την υποδομή τα διευρύνουν με μερικά στοιχεία και τα ανατυπώνουν.

 4. Κικη avatar
  Κικη 07/08/2010 16:59:55

  Η συμβαση με τον Μυτηληναιο πως ειναι ,που χαθηκε αυτος ο κολοσσος της ενεργειας που πληρωναμε την τιμη του ρευματος που παρηγαγε διπλασια,και μας την πουλαγε η ΔΕΗ φτηνοτερα,αλλα ΠΑΣΟΚ,και χορηγος του Μεγαρου Μουσικης,ειναι.Γιατι οι συνδικαλιστες της ΔΕΗ δεν λενε κατι γιαυτο το διαχρονικο σκανδαλο.
  Δεν πειραζει το χειμωνα τζακι,και καλη καρδια.Μας ταραξανε στους φορους να ακριβηνει και το ηλεκτρικο που καθε φορα με τρομο το περιμενουμε,κανουν και λαθη συνεχεια,αυξηθηκαν τα παντα,και εμεις περιμενουμε τι

 5. Ilgar avatar
  Ilgar 07/08/2010 17:33:53

  Έγραψα σε πολλά sites ό,τι, μέχρι το τέλος της 10ετίας του ΄70 υπήρχόν στα τιμολόγια της ΔΕΗ οι ρήτρες ΡΑΚ (ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων) και ΡΑΜΗ (ρήτρα αναπροσαρμογής μισθών και ημερομισθίων).Επίσης,κάτι που είναι άγνωστο και στους ¨πολύξερους¨ δημοσιογράφους τύπου Αυτιά,Παπαδάκη, κ.α. είναι το εξής : στους σεισμούς της Θεσσαλονίκης και του Βόλου που έγιναν-αν θυμάμαι καλά-στη 10ετία του ΄60, επεβλήθη φορολογία στη βενζίνη σε ποσοστό της αξίας του λίτρου ή του γαλονιού που ήταν τότε (;).
  Η ΔΕΗ, επειδή οι καταναλωτές ¨φώναζαν¨ τις ρήτρες τις ενσωμάτωσαν στην τιμή της κιλοβατώρας και έτσι έπαψε να φαίνεται(όχι ότι καταργήθηκε).Τώρα λοιπόν οι μάγγες τη ρήτρα καυσίμων την ...ξαναέβαλαν !!! Δηλαδή πληρώνουμε και ρήτρα πάνω στη ρήτρα.Αυτά είναι οικονομικά κύριοι.... Επίσης, ουδείς γνωρίζει αν το ποσοστό επιβάρυνσης της βενζίνης για Βόλο και Θεσ/νίκη καταργήθηκε. Νοιώθει κανείς την ανάγκη από τους εκάστοτε κυβερνώντες να ενημερώσει τον λαό ; αλλά και εμείς γράγορα ξεχνάμε και αρχίζουμε το "...ζεις,ζεις, εσύ μας οδηγείς..." και δώστου παλαμάκια στο γιωργάκι,παγκαλάκι,λοβερδάκι και άλλα παιχνιδάκια των αμερικανών μεγάλων αδελφών μας. Κατέλαβα μεγάλο χώρο και σταματώ εδώ για σήμερα.
  Σημ. το site σήμερα το ¨γνώρισα¨ μετά από σύσταση ένός φίλου, και μου ¨πολυάρεσε¨.

 6. rocknrolla avatar
  rocknrolla 08/08/2010 01:04:58

  φοβάμαι πως ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει βασικές αρχές όπως αυτές λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο δημόσιο βίο της χώρας σε ότι αφορά σχεδόν σε όλα:
  - τον τρόπο προσλήψεων
  - τον συνδικαλισμό της
  - τις μίζες για τους προμηθευτές πάσης φύσεως
  - την παντελή έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης
  - τα στρεβλά τιμολόγιά της
  Αν η κυβέρνηση κρίνει ότι θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική (που είναι δικαίωμά της άλλωστε) αυτό ας το κάνει διαφορετικά, (δίνοντας πχ. επιστροφή φόρων στους οικονομικά ασθενέστερους, κλπ.).

  Τώρα έχουμε μία εταιρία που έχει τζάμπα καύσιμο, λειτουργεί όμως με σχεδόν διπλάσιο προσωπικό από ότι χρειάζεται και έχει τις χειρότερες μονάδες από πλευράς απόδοσης στην Ευρώπη που αυξάνει το κόστος λειτουργίας τους και θα το αυξήσει ακόμα περισσότερο λόγω του υψηλού αποτυπώματος άνθρακα που έχουν (σε πολλές μονάδες πάνω από 1,2 ton/MWh) από το '13 και μετά. Έτσι αντί να έχουμε φτηνό ρεύμα για ΟΛΟΥΣ (οικιακούς καταναλωτές, αγρότες, βιομηχανίες και εμπορικά), το φτηνό ρεύμα το έχουν μόνο τα οικιακά τιμολόγια και οι αγρότες εις βάρος των άλλων. Λες και οι άλλοι είναι σε άλλη χώρα και δεν προσφέρουν στο ΑΕΠ ή δε δίνουν θέσεις εργασίας.

  για μένα η λύση είναι προφανής, η ΔΕΗ και όποιος άλλος θέλει θα πληρώνει ένα τίμημα για τον λιγνίτη που αποτελεί φυσικό πλούτο της χώρας. Τα χρήματα από το λιγνίτη αν θέλει η κυβέρνηση να επιδοτήσει τους φτωχούς ας το κάνει. Ή ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ ας κρατήσουν τις μονάδες τους αφού πρώτα αποκαταστήσουν όλη τη ζημιά που έχουν κάνει στον κόσμο και στο περιβάλλον. Δεν νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί κανένας να τις αγοράσει (τις παλιές τουλάχιστον) ούτως ή άλλως. Η ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ αν νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά ας το κάνουν, αλλιώς δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εγώ πρέπει να πληρώνω για χαραμοφάηδες (προσοχή, δεν εννοώ όλους τους εργαζόμενους) και μιζαδόρους (ξανά προσοχή) και τελικά να μην έχω και κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως χώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.