17/07/2009 16:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ζητούν οι πρυτάνεις(Ανανεωμένο) Την έντονη αντίδραση των πρυτάνεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΤΕΙ. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους, οι επικεφαλής των ΑΕΙ ζητούν να αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου και μιλούν για νόμο που οδηγεί σε υποβάθμιση τα πτυχία των πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στο τέλος της συνεδρίασης, ζητούν από τον υπουργό να δώσει χρόνο ώστε να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα που τίθενται με το σχέδιο νόμου, και να κατατεθεί το νομοσχέδιο, όχι στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά στην Ολομέλεια από το φθινόπωρο.

Οι πανεπιστημιακοί διαβλέπουν κίνδυνο υποβάθμισης των πτυχίων, καθώς και -συνεπεία το νόμου- να κλείσουν τμήματα ΤΕΙ, ή ακόμα και τμήματα πανεπιστημίων, ενώ θεωρούν ότι με την «εξίσωση» ΑΕΙ-ΤΕΙ θα δημιουργηθεί κενός χώρος μεταξύ λυκείου και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιθανόν να καλύψουν τα κολέγια.

«Εάν τα πανεπιστήμια ταυτιστούν με τα ΤΕΙ, τότε αμέσως θα δημιουργηθεί ένα κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση, το οποίο θα κληθεί η ίδια η Πολιτεία να καλύψει με τη δημιουργία νέων ΤΕΙ, εκτός αν ο στόχος είναι η κάλυψη του εν λόγω κενού από επερχόμενα ιδιωτικά μορφώματα», επισημάνθηκε έπειτα από σύσκεψη των επικεφαλής των Πολυτεχνείων που προηγήθηκε της συνεδρίασης των πρυτάνεων.

Εξάλλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του υιοθετεί όσα ανακοίνωσαν οι Πολυτεχνικές Σχολές και επισημαίνει ότι θα συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους, «ώστε να αποτρέψουν την προσβολή του δημοσίου συμφέροντος και της ανώτατης δημόσιας παιδείας».

Έντονη και η αντίδραση της Αριστεράς.

«Το νομοσχέδιο κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η απαίτηση του κεφαλαίου για βαθύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το νέο στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γίνεται εντονότερη και πιο σχεδιασμένη. Βασική κατεύθυνση είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών 'απασχόλησης', στοιχείο που το πετυχαίνει με τα πολλά και διαβαθμισμένα πτυχία που θα προκύπτουν από μια 'σούπα' μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» τονίζει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την παγία τακτική του δικομματισμού, εισάγει κρίσιμα νομοσχέδια για την Παιδεία όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, ως όφειλε λόγω τις σπουδαιότητας τους, αλλά στα θερινά τμήματα. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει άλλη μια ακόμα αποσπασματική και ψευδεπίγραφη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, ένα ακόμα νομοσχέδιο που απορυθμίζει το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Ιδρυμάτων» αναφέρει ο ΣΥΝ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ρan avatar
  ρan 17/07/2009 17:05:38

  Προκαλείτε τους γονείς κλυριοι όταν αναφέρεσθε στην παιδεία και το συνοδεύει η φωτογραφία του Αρούλη..............
  Είμαστε γονείς που δουλεύουμε πρωι- βράδυ για νασπουδάσουμε τα παιδιά μας και η κάθε αναφορά στον Αρούλη μας προκαλεί

 2. Vass avatar
  Vass 17/07/2009 17:12:40

  O Γρυσμπολάκης κρύβει την αλήθεια όπως κι οι υπόλοιποι συμφεροντολόγοι. Θα εξυπηρετούσε το ΤΕΕ να εγκρίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να περιμένουν άλλα πενήντα χρόνια για τα στοιχειώδη.
  Επίσης έχουμε δει πώς έχει προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από τους μέχρι συμπεριφορά του ΤΕΕ και των λοιπών λαμογίων.
  Τα ΤΕΙ είναι στην άνωτατη βαθμίδα από το 2001. Απλά ακόμη και τώρα τα αρμόδια υπουργεία καθυστερούν την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ.
  Όλοι συγχέεουν την έρευνα με τη μελέτη. Για να συνταχθεί μια μελέτη δεν απαιτείται να γίνει έρευνα αλλά να εφαρμοστούν οι γνωστοί κανόνες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ας κόψουν λοιπόν τις μπούρδες κι ας συνεχίσουν να πουλούν κουστούμια στους παπάδες.
  Αλήθεια γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος έχει τελειώσει σχολή τριετούς φοίτησης; Γιατί δεν ζητά να πάρει τιμής ένεκεν και τίτλο μάστερ;

 3. SKAIs avatar
  SKAIs 18/07/2009 02:11:48

  Από τον αριθμό των σχολίων είναι φανερό ότι η είδηση δεν συγκίνησε παρά μόνο δύο αναγνώστες.
  Η εξήγηση είναι απλή: Ωραία οι πρυτάνεις διαφωνούν, δηλώνουν και διαδηλώνουν.
  Για ποιο λόγο όμως??? Τι περιέχει αυτό το νομοσχέδιο???? Με βάση τον ΣΚΑΙ πρόκειται για κατάργηση "άχρηστων" τμημάτων ΤΕΙ ή συγχώνευσή τους με Πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό ακούγεται λογικό. Τα υπόλοιπα πώς προκύπτουν????
  Μήπως μπορεί κανείς να μας διαφωτίσει?????

 4. SKAIs avatar
  SKAIs 18/07/2009 02:12:38

  Προς τι to moderation στα σχόλι΄μου, αφού δίνω email!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.