#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2010 19:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ναυάγιο η Περαίωση

Έμπειροι εφοριακοί θεωρούν ότι τόσο ο σχετικός νόμος που αφορά την περαίωση, όσο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται δείχνουν «προχειροδουλειά» και «τσαπατσουλιά», καταλογίζοντας στο υπουργείο Οικονομικών ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε «στο πόδι».Του Γιώργου Διονυσόπουλου*

Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες όλης της χώρας από πολίτες που σπεύδουν να ενημερωθούν εάν εμπίπτουν στη διαδικασία της περαίωσης. Η κατάσταση είναι τέτοια, που οι εφοριακοί διώχνουν τους πολίτες, ζητώντας να ξαναπεράσουν μετά τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να… ενημερωθούν και οι ίδιοι για το τι ακριβώς ισχύει και τι όχι. Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη αποσταλεί πάνω από 400.000 σημειώματα σε φορολογούμενους, μέσω των οποίων τους ζητείται να προσέλθουν στις εφορίες για να κάνουν περαίωση των προηγούμενων οφειλών τους, εντούτοις στην πλειονότητα των εφοριών οι υπάλληλοι ακόμη περιμένουν τις ενημερωτικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και να κατευθύνουν σωστά τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το μηχανογραφικό κέντρο δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση προς τις εφορίες για το εάν και πώς θα γίνει η διόρθωση του λάθος εκκαθαριστικού, ενώ δεν έχει αποσταλεί στις ΔΟΥ ούτε και το πρόγραμμα διόρθωσης λαθών, ώστε να μπορούν να το δουν τη σχετική φόρμα στην οθόνη του υπολογιστή τους, με αποτέλεσμα εάν κάποιο σημείωμα αναγράφει λάθος ποσό να μην μπορεί να αντικατασταθεί.

Να σημειώσουμε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να αποσταλούν ακόμη 800.000 σημειώματα που θα καλούν για περαίωση αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων. Ορισμένοι μάλιστα από τους αποδέκτες των παραπάνω σημειωμάτων έχουν ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, «αποδημήσει εις Κύριον», αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για το υπουργείο Οικονομικών, αφού στην αγωνιώδη προσπάθειά του να γεμίσει τα ταμεία του ζητάει χρήματα μέχρι και από τους πεθαμένους!

Έμπειροι εφοριακοί θεωρούν ότι τόσο ο σχετικός νόμος που αφορά την περαίωση, όσο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται δείχνουν «προχειροδουλειά» και «τσαπατσουλιά», καταλογίζοντας στο υπουργείο Οικονομικών ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε «στο πόδι» από το νομικό σύμβουλο του υπουργού κ. Μπάνο, το γραμματέα του ΚΕΠΥΟ κ. Σπινέλη, τον προϊστάμενο εισοδήματος κ. Σταματόπουλο και το διευθυντή προσωπικού, εκ Κοζάνης ορμώμενο και στενό φίλο και συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Παύλο Αμανατίδη. Ο τελευταίος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει και αδειάζει τα συρτάρια του γραφείου του, αφού ετοιμάζεται να αλλάξει πόστο, αναλαμβάνοντας γενικός διευθυντής ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιοι εφοριακοί δεν διστάζουν να αναφερθούν ακόμη και σε «φωτογραφικές διατάξεις» του νόμου για την περαίωση, οι οποίες φαίνεται πως εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που εκτοξεύουν κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περί «προχειρότητας και ασχετοσύνης», επικεντρώνονται σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα του νόμου για την περαίωση, τα οποία δείχνουν ότι κατά τη σύνταξή του υπήρξαν στην καλύτερη περίπτωση φαινόμενα αβλεψίας και στη χειρότερη ηθελημένα κενά.

Οι εξαιρέσεις

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, από την περαίωση εξαιρούνται (άρθρο 4 παρ. δ) «κάθε υπόθεση ή ανεξέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα του ποσού των 20 εκατ. ευρώ ή του αντίστοιχου ποσού σε δρχ. και όλες οι επόμενες αυτής χρήσεις». Σύμφωνα με το νόμο δηλαδή, π.χ., μία τεχνική εταιρεία που το 2003 είχε τζίρο, λόγω ολυμπιακών έργων και αγώνων, πάνω από 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρόνια έως το 2009, π.χ., από 3 έως 9 εκατ. ευρώ δεν υπάγεται στην περαίωση. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως για μία εταιρεία που, π.χ., το 2009 είχε ακαθάριστα έσοδα πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αλλά όλες τις προηγούμενες χρονιές ο τζίρος της ήταν κάτω από το συγκεκριμένο ποσό, η οποία υπάγεται στην περαίωση! Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι εξαιτίας της αβλεψίας να μείνουν εκτός περαίωσης οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πρώτο παράδειγμα το κράτος χάνει ανά εταιρεία από 300 έως 500 χιλιάδες ευρώ επιπλέον φόρων.

Ένα ακόμη παράδειγμα της «ετοιματζίδικης» δουλειάς που έκανε η συγκεκριμένη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του γεγονότος ότι ωφελήθηκαν συγκεκριμένες καταστάσεις έναντι άλλων στο ζήτημα της περαίωσης, είναι και το παρακάτω: Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. θ. από την περαίωση εξαιρούνται επίσης και «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία». Με απλά λόγια, δηλαδή, εάν κάποιος εισοδηματίας είναι με καθαρά έσοδα, π.χ., 200.000 ευρώ και έχει ένα σπίτι σε μία «καλή» περιοχή της Αθήνας, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ, ή έχει ένα σπίτι και ένα εξοχικό, η αξία των οποίων επίσης υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ, ακόμη και εάν πρόκειται για γονική παροχή, τότε δεν υπάγεται στην περαίωση! Αντίθετα, το παραπάνω δεν ισχύει εάν, αντί για φυσικό πρόσωπο, έχουμε νομικό πρόσωπο, το οποίο άσχετα με το πόση ακίνητη περιουσία διαθέτει υπάγεται στην περαίωση, ακόμη και εάν έχει εικονικές τιμολογήσεις!

Και σε αυτή την περίπτωση η περίεργη θεώρηση των πραγμάτων από το υπουργείο Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει σημαντικά ποσά από φόρους που θα μπορούσαν να καταβάλουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί αναίτια και σχεδόν βλακωδώς από τη διαδικασία της περαίωσης. Το περίεργο είναι ότι αποκλείονται ολόκληρα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και επιχειρήσεων, όταν, π.χ., οι νομοθέτες επιχειρούν να «βγάλουν λάδι» ακόμη και εταιρείες οι οποίες αποδειγμένα έχουν κλέψει το ελληνικό κράτος είτε φοροδιαφεύγοντας είτε παρουσιάζοντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, περαίωση μπορούν να κάνουν ακόμη και εταιρείες εναντίον των οποίων έχουν κατατεθεί προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και ενώ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο έχει βγει οριστική απόφαση (καταδικαστική ή μη).

Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο που αφορά την περαίωση είναι ότι ακόμη και εάν τελικά κάποιος καταφέρει να δώσει τα χρήματα που του ζητά η εφορία και κάνει περαίωση, ο νόμος δίνει την ευχέρεια στον έφορο, εάν αυτός κρίνει, να ξανακαλέσει τον φορολογούμενο για να τον επανελέγξει. «Τότε ως προς τι η διαδικασία της περαίωσης;» αναρωτιούνται και δικαίως κύκλοι της αγοράς. Σύμφωνα, δε, με εφοριακούς υπαλλήλους των ΔΟΥ, η περαίωση για να έχει επιτυχία θα έπρεπε να είναι μια διαδικασία στην οποία θα ζητούσε από μόνος του και κατόπιν σχετικής αίτησής του να μπει ο φορολογούμενος. «Από τη στιγμή που η εφορία ανεξέλεγκτα στέλνει σχεδόν σε όλους, επί δικαίων και αδίκων (π.χ. συνταξιούχοι) σημειώματα ζητώντας από τους πολίτες να περάσουν από τις εφορίες και στην καλύτερη περίπτωση να δώσουν από 500 έως και 700 ευρώ το χρόνο, τότε μιλάμε όχι για περαίωση, αλλά για ένα ακόμη χαράτσι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

*Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Επίκαιρα»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 04/11/2010 19:52:39

  διακοπή του πατρός το 1989 ενεκα εγκεφαλικου ,
  απεβιωσε το 1997 ,
  και εχθες ηρθε χαρτί περαίωσης για το οικονομικο ετος 2001
  ( 1/1/00/31/12/00) ενα 500αρικάκι
  α ρε (γ)ελλάδα αθάνατη

  @@@

 2. youresd avatar
  youresd 04/11/2010 20:01:19

  Άθλιοι, κατάπτυστοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Σημειώματα (σε άσχετους!) και... εξαιρέσεις, ε???


  Την Κυριακή, έρχεται το πρώτο κύμα περαίωσης. ;)

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/11/2010 20:08:37

  Στη Δανειακη Συμβαση δεν προβλεπεται περαιωση !! Ουτε καν αποπληρωμη σε μικροτερο χρονο.

  ΠΠ

 4. anonymous avatar
  anonymous 04/11/2010 20:11:08

  Εμένα μου ήρθε σήμερα, ζητάνε 5.000, δεν έχω να τους τα δώσω και δε θα πάρουν μία.
  Το ίδιο μου είπαν και αρκετοί που έλαβαν χαρτί περαίωσης.

 5. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 04/11/2010 21:11:06

  Δεν δίνω μία, τα λεφτά πάνε μέσω του ΔΝΤ στις #%@%#@ τις τράπεζες και τις πολυεθνικές. Κυριακή κοντή γιορτή....

 6. apis22 avatar
  apis22 04/11/2010 21:41:32

  Ήρθε για τον πατέρα μου... που είναι πεθαμένος 11 χρόνια.
  Άν μπορούν να τον γυρίσουν, χαλάλι τα 7.000 ευρώ.

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/11/2010 22:39:53

  Tίποτα από όσα λένε δεν λέγεται τυχαία.

  Το υπουργείο οικονομίας δεν απελευθερώνει κονδύλια για τη σίτιση των στρατιωτικών μονάδων.
  Χωρίς τροφή κινδυνεύουν να μείνουν οι στρατιωτικές μονάδες σε όλη την επικράτεια καθώς οι προμηθευτές βρίσκονται ένα βήμα πριν την παύση εφοδιασμού τους λόγω των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τους χρωστάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αρνείται να τα καταβάλει επειδή με την σειρά του το υπουργείο Οικονομικών δεν απελευθερώνει κονδύλια.
  Μόνο ο Στρατός Ξηράς χρωστάει στους προμηθευτές ανά την Ελλάδα 230 εκατ. ευρώ.
  Το τρελό είναι ότι ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν απελευθερώνει τα κονδύλια, φυσικά ζητάει την απόδοση των πάσης φύσεως φόρων.
  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
  axinosp

 8. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 04/11/2010 23:56:44

  @ Κρης...μήπως δεν έγινε καθόλου ή δεν καταχωρήθηκε σωστά η ανάλογη διακοπή όταν αυτός αρρώστησε ή πέθανε ο αείμνηστος πατέρας σου?
  Γιατί αν δεν έγινε η σχετική διακοπή (ή αν δεν έγινε σωστά) στην εφορία, η εφορία έχει ως ενεργό τον πατέρα σου(δεν τον έχει διαγράψει επειδή προφανώς δεν έχουν ενημερωθεί τα αρχεία της από κανέναν ότι έχει πεθάνει).

  @ apis22.....μήπως δεν έγινε η ανάλογη διακοπή στην εφορία όταν πέθανε ο αείμνηστος πατέρας σου?
  Γιατί αν δεν έγινε ποτέ η σχετική διακοπή στην εφορία, τότε αυτή έχει ως ενεργό τον πατέρα σου(δεν τον έχει διαγράψει επειδή προφανώς δεν έχουν ενημερωθεί τα αρχεία της από κανέναν ότι έχει πεθάνει).

  • apis22 avatar
   apis22 @ δαιμονάκι 05/11/2010 07:34:39

   H Εφορία γνωρίζει ότι η μητέρα μου λαμβάνει τη σύνταξη του πατέρα μου αλλά δεν ξέρει ότι αυτός έχει πεθάνει γιατί ενδέχεται να μην έχει γίνει διακοπή....
   Μμμ....

 9. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 04/11/2010 23:58:46

  @ Κρης...για να σας έρθει σημείωμα τώρα για περαίωση του έτους 2000(οικονομικό έτος 2001), μήπως η διακοπή έγινε καθυστερημένα-εκπρόθεσμα- στο 2000 ή στο 2001?

 10. Κρης avatar
  Κρης 05/11/2010 01:58:31

  daimonaki
  ειμαι στον ''χωρο'' απο το 1985 ,
  την διακοπη την ειχα κανει ο ιδιος .
  ενα τιμολογιο πωλησης αγροτικων ηταν και τιποτε αλλο, ουτε βιβλιο υπηρχε.
  απλα τοτε αν θυμασαι ή εχεις μαθει εδιναν ενα μικρο ασπρο χαρτακι οσο το μεγεθος μιας παλάμης για εναρξεις διακοπες κλπ.
  πολλες πραξεις απο εκεινη την περιοδο δεν εχουν περαστει στα pc τους.
  εμεις ειχαμε και δυο μετακομισεις του ''μαγαζιου'' οποτε........

 11. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 05/11/2010 02:09:14

  @ Κρης...δεν είμαι τόσο παλιός.....δεν σε αμφισβητώ...απλώς δεν πρέπει να καταχωρήθηκε ποτέ η διακοπή σε κανένα Η/Υ.....για αυτό και έστειλαν σημείωμα περάιωσης για τον πατέρα σου,επειδή η βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Π εμφάνιζε τον αείμνηστο πατέρα ενεργό για το έτος 2000.
  Τώρα βέβαια θα μου πεις..."και τι με νοιάζουν εμένα όλα αυτά? Αφού έκανα την διακοπή, έπρεπε να την έχουν καταχωρήσει στο σύστημα και να ΜΗΝ στείλουν σημείωμα περαίωσης για τον πατέρα μου".

  Έχεις δίκιο!!!!!!!!!

 12. thanos avatar
  thanos 05/11/2010 08:11:49

  Η περαίωση είναι "αντικειμενικό σύστημα" γενικά, και σαν τέτοιο σύστημα είναι άδικη βάζοντας στην ίδια κατηγορία επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που έχουν πολύ διαφορετικά δεδομένα. Επίσης, είναι δεδομένο ότι ευνοεί τους φορολογούμενους που κάνουν συστηματική φοροδιαφυγή επιτρέποντάς τους να "κλείσουν" τις φορολογικές υποθέσεις και αδικεί τους συνεπείς, βάζοντάς τους επιπλέον φόρο.
  Το ζήτημα που θέτει κ το άρθρο είναι πέρα από το άδικο του μέτρου της περαίωσης, αν μπορεί να εφαρμοστεί. Προσωπικά, αυτό που γνωρίζω για το φορολογικό μηχανισμό της χώρας είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη η υποδομή (πρόσωπα, μέσα και διαδικασίες) να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εφαρμογή της περαίωσης με αυτή τη μορφή που ετοιμάστηκε κ ¨σερβιρίστηκε¨. Συγκεκριμένα, η περαίωση συντάχθηκε και ταχυδρομήθηκε στους φορολογούμενους από τη ΓΓΠΣ, το γνωστό ΚΕΠΥΟ η TAXIS, το οποίο επεξεργάστηκε δεδομένα και απέστειλε τα σημειώματα. Φανταστείτε τώρα, ένας μηχανισμός που βλέπει κ διαχειρίζεται πληροφορίες (φορολογικές) κεντρικά να μπορέσει σε τόσο σύντομο χρονικά διάστημα να διαχειριστεί το σύνολο των φορολογουμένων της χώρας. Σε αντιδιαστολή με όλες τις προηγούμενες περαιώσεις (2008 και πριν) που τις διαχειρίστηκαν οι κατά τόπους ΔΟΥ, οι οποίες είχαν να επεξεργαστούν τα σημειώματα περαίωσης των φορολογούμενων της αρμοδιότητάς τους -πολύ μικρότερος όγκος αφού οι ΔΟΥ είναι γύρω στις 300 πανελλαδικά- και σε πολύ περισσότερο χρόνο. Ακόμη και τα λάθη που γίνονταν υπήρχε μεγάλο περιθώριο χρόνου και το προσωπικό να τα λύσει. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπηρετούν γύρω στους 10.000 εφοριακούς, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν 16.000. Όταν ανακοινώθηκε η περαίωση και ο τρόπος που θα διενεργηθεί, προσωπικά προέβλεψα ότι θα αποτύχει.
  Τέλος, ένα γενικό σχόλιο για τις περαιώσεις που αποφασίζονται και ανακοινώνονται: Η πείρα με διδάσκει ότι ΟΣΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ, Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΘΑ ΓΛΕΝΤΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΣΤΕΡΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/11/2010 11:56:06

  Ο μόνος αντικειμενικός (και όχι "αντικειμενικός") μηχανισμός ελέγχου των δηλούμενων από τους φορολογούμενους, είναι με τα τεκμήρια διαβίωσης. Πότε θα το κατανοήσουν επιτέλους; Όλοι, και οι υπεύθυνοι, και οι πολίτες;
  Οι περαιώσεις, όλες, είναι διευκολύνσεις προς φοροδιαφεύγοντες. Εσκεμμένες ή λόγω προχειροτητας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

  • kiki avatar
   kiki @ Ο Θείος 05/11/2010 12:04:10

   @ θειο,
   μα δεν θελουν να το κατανοησουν.Επειδη παλιος το ειχε εφαρμοσει ο
   " Πινεζας",παρατσουκλι που εχω την τιμη να του εχω δωσει,ο Κανελλοπουλος.Εφαρμοστηκε αποτελεσματικα,ηρθε ο πρασινος τυφωνας και γιναμε ολοι λαμογια,ως προς την εφορια.

 14. rider avatar
  rider 05/11/2010 12:07:58

  Την Κυριακη πληρωνω την προκαταβολη της παιρεωσης μς ψηφο στο ΚΚΕ
  Σε καλη μερια λαμογια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.