Ναυάγησε η συλλογή 120 υπογραφών για δημοψήφισμα
05/07/2014 10:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ναυάγησε η συλλογή 120 υπογραφών για δημοψήφισμα

Η «μεγάλη σκακιέρα» της «μικρής ΔΕΗ»

Οριστικό είναι το ναυάγιο της συλλογής 120 υπογραφών βουλευτών σε ένα ενιαίο κείμενο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.

Η αποσαφήνιση της στάσης του ΚΚΕ αναπροσάρμοσε τα δεδομένα, καθώς με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση για δημοψήφισμα καθώς αντιτίθεται σε όλους τους νόμους που απελευθέρωσαν την αγορά ενέργειας και οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένου και του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Έκανε σαφές μάλιστα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κοινό κείμενο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, καλώντας ωστόσο «κάθε κόμμα να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για δημοψήφισμα όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν».

Στο ΣΥΡΙΖΑ επανεκτίμησαν την κατάσταση καθώς οι διαφωνίες στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που είναι τόσο ετερόκλητες ιδεολογικά και πολιτικά, δημιουργούσαν στην Κουμουνδούρου έναν άλυτο γρίφο. Πως θα συμβιβάσει τις θέσεις του ΚΚΕ με τις δικές του, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ; Οι διαφωνίες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ έχουν εντελώς άλλες αφετηρίες και εκ διαμέτρου αντίθετες προοπτικές από τα κόμματα αυτά. Η αρχική σκέψη που διέρρευσε η Κουμουνδούρου ήταν να μπει σε μια συζήτηση με το ΚΚΕ για να βρεθεί μια μέση λύση. Όμως έτσι έμπαιναν εμπόδια για να μείνουν στο παιχνίδι οι ψήφοι των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών που δεν είναι αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις από θέση αρχής όπως είναι ο Περισσός που θέτει και άλλο πλαίσιο για το δημοψήφισμα.

Τελικά την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει ζωντανή την πρότασή του για δημοψήφισμα επικαλείται το παράδειγμα της συνθήκης της Λισαβόνας (ευρωσύνταγμα) του 2008 όπου είχαν αθροιστεί οι ψήφοι βουλευτών τεσσάρων διαφορετικών προτάσεων που υπόγραφε κάθε κόμμα ξεχωριστά (101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 22 του ΚΚΕ, 14 του ΣΥΡΙΖΑ και 10 του ΛΑΟΣ) και στις οποίες προτάσεις ζητούνταν δημοψήφισμα με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει σ’ αυτή τη φάση να αποφύγει να μετατρέψει σε ένα ενδοαντιπολιτευτικό πρόβλημα το ζήτημα του δημοψηφίσματος για να μπορέσει να εμφανίζεται ως ηγέτης της αντιπολίτευσης συνολικά και να προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής και κοινοβουλευτικής απομόνωσης της κυβέρνησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με τον τρόπο που ζητάει την άθροιση των βουλευτών για να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των 120, επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να προχωράει στη ζωή τις «αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και δεξιές στροφές» για τη διαμόρφωση ενός «νέου μπλοκ εξουσίας».

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/07/2014 12:33:29

  πάλι καλά!

 2. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 05/07/2014 16:57:13

  Ουφ, ευτυχώς! Να συνεχιστούν απερίσπαστες οι "μεταρρυθμίσεις"...

 3. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 05/07/2014 18:15:45

  Δεν έγινε τίποτε τελικά, ε? Καλά, μη μαλώσετε κιόλας. Αφήστε το για όταν γίνετε κυβέρνηση και συγκρουστούν τα οράματα σας!.. Αλέξη, άλλος τρόπος δεν υπάρχει, πρέπει να πάτε από κει. Τώρα πως θα βάλεις τους λεπτεπίλεπτα τρυφερά ποδαράκια των χαβιαροαριστερών του κωλονακίου και της εκάλης στα χωράφια και τα χώματα, τι να σου πω, αυτό όντως είναι ένα θέμα. Να' ταν κάπου στην Αγ. Παρασκευή, στο Ραδιομέγαρο που είναι και κοντά και είναι και καθαρά και ωραία, πάει στο διάλο, μέχρι και συναυλίες κάνουμε όλο το καλοκαίρι άμα λάχει! Στήνονται τώρα μικροφωνικές στα χωράφια και τα ρουμάνια? Γίνονται αυτά τώρα? Τι να πω, ξαναπροσπάθησε με το δημοψήφισμα, μπας και τους αλλάξεις τη γνώμη. Άντε και με τη νίκη! Για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό!

 4. airman avatar
  airman 05/07/2014 19:08:05

  Οι 120 υπογραφές για δημοψήφισμα είναι τελικά μεγάλος αριθμός, οπότε στην Κουμουνδούρου η "εξομοίωση" που επιχειρήθηκε ενόψη Σεπτεμβρίου δεν ευδοκίμησε. Το στοίχημα των 180 που απαιτούνται για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η επόμενη "στάση". Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα μετρηθούν τα "κουκιά" και θα "ζυγιστούν" τα δεδομένα, αναμένονται τακτικές και τακτικισμοί "εγκλωβισμού" εκατέροθεν. Και σίγουρα είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα να "σέρνεται" μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Άλλωστε ο Στρατούλης υποσχέθηκε εκλογές το Μάρτιο. Μετά το Σεπτέμβριο όμως ακολουθεί ο Οκτώβριος με δύο Κυριακές "φωτιά" πριν από την παρέλαση (19 & 26).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.