#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2010 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ναι, μπορούμε»Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν «yes we, can!».

Ναι μπορούμε

Σήμερα παρακολούθησα τον  Αντώνη Σαμαρά  έτοιμο, σίγουρο και ξεκάθαρο να παρουσιάζει  το πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει παρουσιάσει ποτέ κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χωρίς κορώνες, αλλά με επιχειρήματα!

Χωρίς γενικότητες, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα!

Χωρίς αοριστολογίες, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα!

Σήμερα ο Σαμαράς απάντησε στα βασικά ερωτήματα που πλανώνται στα χείλη όλων των ελλήνων, στην  ανησυχία, την  αγωνία και το φόβο τους. «Υπάρχει άλλη πρόταση ή η κυβερνητική πολιτική είναι μονόδρομος;»

Η απάντηση είναι πολιτικά συγκεκριμένη, οικονομικά κοστολογημένη και χρονικά προσδιορισμένη!

Ναι, μπορούμε να ξεφύγουμε  απ’  τον  φαύλο κύκλο που μας οδήγησε το ΠΑΣΟΚ!

Ναι, υπάρχει ελπίδα!

Ναι, μπορούμε με σκληρή δουλειά και άλλη πολιτική,  να βγούμε από το αδιέξοδο σε δυό χρόνια!

Μπορούμε με το διαφορετικό μίγμα πολιτικής που προτείνει ο Σαμαράς, το οποίο αν άρχιζε σήμερα να εφαρμόζεται, θα μπορούσαμε να βγούμε από τους όρους της στήριξης και του Μνημονίου στα μέσα του 2012.

Και το κυριότερο:

Μπορούμε να το κάνουμε:

-χωρίς να διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό της χώρας

-χωρίς να εξαθλιώσουμε τους έλληνες

-χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον της πατρίδας μας

Ναι υπάρχει σχέδιο

Ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά παρουσίασε τις προγραμματικές διακηρύξεις της επόμενης κυβέρνησης.  Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης!

Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να παρασυρθεί σε εύκολες λαϊκίστικες διακηρύξεις και συνθήματα μιας χρήσεως.

Με μετρημένα λόγια,  περιέγραψε αυτό που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει στην επόμενη διετία.

Ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη και το  ρίσκο να είναι σαφής και συγκεκριμένος.

Με τη σημερινή  του παρέμβαση, άλλαξε ουσιαστικά τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση πρέπει καθημερινά να μας απαντάει γιατί επέλεξε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο.

Αυτό που απομένει πλέον, είναι το σχέδιο αυτό να εκλαϊκευτεί και να γίνει κτήμα του λαού για να επανέλθει η ελπίδα και να βελτιωθεί η ψυχολογία!

Ναι  μπορούμε!

Κώστας ΡοδινόςΠαρουσίαση Οικονομικού Σχεδίου της ΝΔ απο τον Αντώνη Σαμαρά

«Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση»ΣΧΟΛΙΑ

 1. tasos avatar
  tasos 07/07/2010 18:47:25

  Πως γίνεται οι πράσινες και γαλάζιες καμπύλες χρέους στις "προβλέψεις βασικών μεγεθών" να μην εκκινούν από το ίδιο σημείο στο έτος 2010?

  • socrates avatar
   socrates @ tasos 07/07/2010 18:53:44

   Τάσο, πονηρή η ερώτηση αλλά καλή. Υποψιάζομαι ότι τα δύο μοντέλα έχουν διαφορετικές αρχικές υποθέσεις, πιθανότατα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δεν πρέπει να αποκαλυφθούν (άν εννοείς τί εννοώ).

  • Αθηνά avatar
   Αθηνά @ tasos 08/07/2010 01:49:31

   Στη διαφάνεια 31 γράφει ότι το 3,7% του ελλείματος είναι δημιουργική λογιστική, γι'αυτό το σημείο εκκίνησης της γαλάζιας καμπύλης είναι πιο χαμηλά.

   • Αθηνά avatar
    Αθηνά @ Αθηνά 08/07/2010 01:51:26

    Λάθος έκφραση. Από το έλλειμμα πρέπει να αφαιρέσουμε 3,7% του ΑΕΠ.

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 07/07/2010 18:53:56

  Αν και οι οικονομικές πολιτικές κρίνονται στην πράξη και όχι στα σχεδιαγράμματα, είμαι ευχαρίστημένος που αρχίζουν να περιορίζονται οι λαϊκισμοί και να ακούμε ρεαλιστικές σοβαρές προτάσεις, νομίζω ότι εκεί πρέπει να κινηθεί ο Αντώνης και να αποφύγει τα παχιά λόγια και να μοιράζει χρήμα όπως ο Παπανδρέου, το σύνθημα ναι μπορούμε την ανάπτυξη και έχουμε σχέδιο για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο μία ώρα αρχύτερα αρκούν.

  Νομίζω με ανθρώπους που γνωρίζουν από οικονομικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ώστε να εξελιχθεί σε έτοιμες προτάσεις με το που αναλάβει την διακυβέρνηση ώστε να εφαρμοστούν την επόμενη μέχρι τότε πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε 6 μήνο με αντίστοιχες προσπάθειες.

  Άπλα να ξέρει ο Αντνώνης ότι όλα θα κριθούν στην πράξη όπως και οι πατριωτικές του θέσεις χωρίς κορόνες, θετικότατο ότι δεσμεύτηκε να καταργήσει καταργήσει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

 3. dss avatar
  dss 07/07/2010 18:54:57

  2010 σημαίνει τέλος του 2010. οι πίνακες υποθέτουν εφαρμογή του προγράμματος από τώρα.

 4. πρασινάλογα avatar
  πρασινάλογα 07/07/2010 19:01:15

  Το σημαντικό εδώ είναι ότι Ο Αντώνης Σαμαράς καταλαβαίνει το θέμα και σίγουρα έχει συμμετάσχει προσωπικά στη διαμόρφωση του προτεινόμενου μοντέλου.
  Αν μη τί άλλο καταλαβαίνει ότι άλλο εκατομμύρια, άλλο δισεκατομμύρια και άλλο τρισεκατομμύρια.
  Ο αμερικάνος μας έλεγε προεκλογικά ότι "υπάρχουν λεφτά" και μάλιστα είναι τρισεκατομμύρια, ίσως και δεκάδες τρισεκατομμύρια έλεγε.
  Μετά μας είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις φορολογικές οφειλές των 31 δισ ευρώ (που αποδείχθηκαν κάτω από 2 δισ.) για να μοιράσει στο λαό, οπότε "μας έστειλε"¨και κόψαμε φλέβες.
  Δεν ξέρω τις λεπτομέρεις και πόσο καλοδουλεμένο είαι το πρόγραμμα της Ν.Δ. και τί ακριβώς υποθέσεις έχει κάνει αλλά ξέρω ότι, αν μή τι άλλο, ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολύ καλά καταρτισμένος και ξέρει τί λέει.

 5. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 07/07/2010 19:11:25

  Έχουμε Ιούλιο.

 6. nessuno avatar
  nessuno 07/07/2010 19:19:11

  κ. πρόεδρε,

  αν δώσουμε τα ακίνητα (εμπορικής αξίας 300δις€) στους πιστωτές (χρέος 300δις€) μας θα βγούμε από την κρίση άμεσα, έχοντας πετύχει δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες α) θα εξασφαλίσουμε μια δίκαιη τιμή για την ακίνητη περιουσία και β) θα έχουμε περιορίσει το ελληνικό δημόσιο.

  στην συνέχεια παραχωρώντας το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και την διοίκηση των δημόσιων επιχειρήσεων σε στρατηγικούς επενδυτές στη βάση μιας συμφωνίας και ενός επενδυτικού σχεδίου (με έμφαση την ανάπτυξη και όχι τους εργαζόμενους) θα αποδεσμεύσουμε το δημόσιο από έναν ρόλο που αδυνατεί να εκπληρώσει, από άσκοπα ελλείμματα και ίσως καταφέρουμε τελικά να αποκομίζει και κέρδη (σε μεσοπρόθεσμη περίοδο).

  Στην συνέχεια ανοίγοντας το μονοπώλιο της εκπαίδευσης και της έρευνας (ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων) αποδεσμεύουμε την επιστημονική εργασία στην χώρα, εκμεταλλευόμαστε το ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργούμε ένα πολύτιμο επιστημονικό κεφάλαιο.

  Τέλος περιορίζοντας δραστικά την παρουσία του κράτους στην οικονομική και πολιτική ζωή απαλλασσόμαστε από την γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και την διαφθορά και περιορίζουμε δραστικά τη δημόσια σπατάλη (λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου)

 7. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 07/07/2010 19:21:28

  Μία απορία (με τα λίγα οικονομικά που σκαμπάζω):
  Παρατηρώ ότι, η δημιουργία των "ενάρετων κύκλων", βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις γιά παραγωγή και διανομή ενέργειας. Όλες αυτές οι ενεργειακές επενδύσεις, προφανώς έχουν ως στόχο να τροφοδοτήσουν μία παραγωγική βάση, μία "επαναβιομηχάνιση¨της χώρας, η οποία θα αρχίση επιτέλους να παράγη Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό (μείωση εισαγωγών, αύξηση απασχόλησης, ενδυνάμωση του οικονομικού κύκλου κ.λ.π).
  Η απορία είναι η εξής : Δεν βλέπω καμμία απολύτως αναφορά σε αυτή την παραγωγική βάση. Γιατί;

 8. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. avatar
  ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 07/07/2010 19:28:53

  Οπως ήταν κι αναμενόμενο, τα εκδοτικά συγκροτήματα προσέχουν ως κόρη οφθαλμού τον Πρωθυπουργό τους και θάβουν την είδηση.

  Σερφάρισα λίγο στο διαδίκτυο και βρήκα την είδηση στις θέσεις :

  tovima.gr 12η θέση
  tanea.gr 6η θέση
  enet.gr 5η θέση (ανέλπιστο!)
  kathimerini.gr Ψαξε, ψάξε δεν θα το βρεις (εεεελααα ! ! !)
  in.gr Ψαξε, ψάξε δεν θα το βρεις

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 07/07/2010 21:08:54

   χαχαχαχα ... για να σχολιάσουν πρέπει πρώτα να καταλάβουν ντε!

   Η Σπυράκη, που ήταν παρούσα στο Ζάππειο, κάτι πήγε να ψελλίσει στο ΜΕΓΚΑ και της έκοψε τη φράση στη μέση η Ολγίτσα...

   Ο Χατζηλαλάκης όμως μάλλον οσφραίνεται κάποια αλλαγή στο κλίμα, γιαυτό και εμφανίστηκε λαύρος κατά του ασφαλιστικού...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 08/07/2010 13:45:35

   Απίστευτο και όμως αληθινό! Έψαξα τη σημερινή έκδοση της "Καθημερινής" στο διαδίκτυο και η ομιλία του Σαμαρά απουσιάζει! Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν βρήκα τίποτα. Αντίθετα, προβάλλεται "πρωτότυπη" δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου "μέλημά μας ο πολίτης, κλπ, κλπ".
   Αλλά αν είχε τέτοιες ειδήσεις η "Κ", πώς θα δημοσίευε την προηγούμενη Κυριακή το φωσφορίζον μηδενικό Τάκης Καμπύλης άρθρο για τον Σαμαρά με τίτλο "Σκοτεινό Γαλάζιο" όπου τον παρουσίαζε ως ακροδεξιό;
   Τώρα που θα φτιάξουν το τόοοοσο με το συμπάθειο μεγάλο κόμμα οι φίλοι του της "Ανανεωτικής Αριστεράς" (ανανέωση μέσω Botox, αν κρίνω από τις ηλικίες), θα έχει και ο Καμπύλης μας επιτέλους έναν "φορέα" να τον στεγάζει ιδεολογικά.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 08/07/2010 13:50:33

   Περιμένετε λίγο να αλλάξει το κλίμα, και μόλις μυριστούν ότι ο "Πρωθυπουργός" τους ματώνει, οι καρχαρίες που δήθεν τον υπερασπίζονται τώρα, θα πέσουν να τον πετσοκόψουν. Το πολύ σε κανένα χρόνο, άντε ενάμισυ, θα δείτε τα Jaws σε Greek Version και με φόντο ελληνική παραλία. Τα κανώ δεν σώζουν από τους μεγαλοκαρχαρίες. Τότε θα γελάσουμε.

 9. tatoulis avatar
  tatoulis 07/07/2010 19:48:48

  Ο συνδιακαλιστης της ΔΑΚΕ με τα 9.000.000 € ειναι ακομη στην ΝΔ???????

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ tatoulis 07/07/2010 19:53:26

   Για ρώτα το ΠΑΣΟΚ θέλει να να ανοίξει αυτό το θέμα; Γιατί 9.000.000 που είναι η κίνηση του ειδικού λογαρισμού για ρώτα...αν θες μπορείς να κάνεις και αναζήτηση στο διαδίκτυο ειδικός+ΥΠΠΟ και τα ξανά λέμε

   ΥΓ

   Προσωπικά έναν εισαγγελέα με ...παντελόνια περιμένω να διατάξει προφυλάκιση για να γελάσουμε ....όταν ανοίξουν στόματα

  • Orestios avatar
   Orestios @ tatoulis 07/07/2010 19:55:11

   Ο Άκης πού είναι?

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Orestios 07/07/2010 19:59:57

    Ψάξε να βρεις τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου όταν διαδέχθηκε τον σημερινό Υπουργό Αμυνας στο ΥΠΠΟ ( από τις σπάνιες φορές που είχε δίκαιο) και μετά να δούμε ποιος είχε και που βρήκε την συνολική κίνηση 9.000.000 ή πόσα άλλα υπάρχουν ... τα συνδικαλιστικά λαμόγια ανεξαρτήτου χρώματος στη φυλακή αλλά όχι οι εντολοδόχοι ...παρθένες

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ tatoulis 08/07/2010 02:26:45

   tatoulis

   Οταν τον είχες υπάλληλο στο ΥΠΠΟΤ, τι τον ρώταγες τα πρωινά;

 10. chrisss avatar
  chrisss 07/07/2010 19:55:44

  @tasos
  Το έλλειμα θεωρεί(σωστά) η ΝΔ πως είναι 9,9 και όχι 13,6 όπως παραποιημένο το παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ..
  γι αυτό και οι καμπύλες έχουν διαφορετική αφετηρία..

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ chrisss 07/07/2010 20:13:52

   και δεν πρέπει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι ο έλλειμμα έκλεισε με 3 μήνες διαχείρισης ΠΑΣΟΚ.
   Το 1/4 του ελλείμματος του 2009 είναι έργο Παπακωνσταντίνου, το φωνάζω εδώ και 10 μήνες σε αναρτήσεις και η ΝΔ πρέπει να το κάνει σημαία ότι σχεδιασμένη ... αφασία μας οδήγησε στο ΔΝΤ

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 07/07/2010 20:14:11

    και πρέπει το σωστό...

  • tasos avatar
   tasos @ chrisss 07/07/2010 20:28:17

   Δηλαδή ακόμα και τώρα ουδείς γνωρίζει την πραγματικότητα. Το πασόκ λέει 13,6 και η νδ 9,9 η οποία στα διαγράμματα των επίσημων προτάσεών της σήμερα, εμφανίζει 8 και 7,5% αντίστοιχα...
   Φυσικά δεν θα κριθεί το σχέδιο της νδ από τούτα τα διαγράμματα, αλλά μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο ρεαλιστικά. Όσο για το αν 2010 σημαίνει αρχή ή τέλος της χρονιάς, για να απαντήσω σε άλλο σχόλιο, το διάγραμμα είναι αναλογικό. Φαίνεται καθαρά ότι 2010 σημαίνει την αρχή του έτους καθώς το τέλος του '10 ταυτίζεται με το 2011-αρχή του '11 στο διάγραμμα. Άρα η νδ στην αρχή του 11 σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μπορεί να έχει μειώσει το έλλειμμα στο 5%! (6% έχει η Γερμανία) και το χρέος στο 110%! Λογικό, αφού δείχνει να έχουμε 7,5% έλλειμμα στην αρχή του '10! Τι είναι -2,5% σε ένα χρόνο με καλπάζουσα ύφεση και φουλ πληθωρισμό άλλωστε! Πιστεύω πως η διαφήμιση και ο εντυπωσιασμός πρέπει να είναι πιο μετριοπαθή, τα βλέπει αυτά τόσος κόσμος.

   • dss avatar
    dss @ tasos 07/07/2010 20:50:22

    η διαφορά είναι 0.5% στο σχεδιάγραμμα για το έλλειμμα για την αρχή του '11 (2010). σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ 7.5%, και σύμφωνα με το πρόγραμμα του πασοκ 8%. και έχουμε ακόμα 6 μήνες. πραγματικά δεν καταλαβαίνω που υπάρχει ασάφεια.

   • dss avatar
    dss @ tasos 07/07/2010 20:54:33

    σε ΟΛΟΥΣ τους οικονομικούς δείκτες όταν βλέπεις 2010 εννοείται το μεγεθος κατα τη διαρκεια του '10, όπως ανακοινώνεται στο τέλος του '10.

   • tasos avatar
    tasos @ tasos 07/07/2010 21:23:00

    Αν είναι έτσι, έχεις δίκιο. Δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2011 στο διάγραμμα, απεικονίζεται η πορεία του ελλείμματος κατά το έτος 2011 και όχι κατά το 2010, σωστά?

   • dss avatar
    dss @ tasos 07/07/2010 21:53:50

    ακριβώς. έχεις δίκιο οτι μπορεί εύκολα να μπερδευτει κάποιος.

 11. pikras avatar
  pikras 07/07/2010 20:00:53

  αν αυτή τη δουλεία την είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ θα είχε ανοιχτή γραμμή και υπερ-πλανητική δορυφορική κάλυψη !
  Ενώ τώρα θα περάσει στα ψιλά!

  Παρεπιπτόντως την ημέρα για την παρουσίαση αυτή πως την επέλεξαν?

 12. pikras avatar
  pikras 07/07/2010 20:02:33

  "δουλειά"

 13. Λαχανάς avatar
  Λαχανάς 07/07/2010 20:34:25

  Ουτε πεντε λεπτα ρεπορταζ για το προγραμμα Σαμαρα το mega στο βραδυνο δελτιο ειδησεων του. Η μαχη ειναι χαμενη απο χερι αν συνεχιστει αυτο...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Λαχανάς 07/07/2010 21:21:28

   To mega χάνει έτσι κι αλλιώς σε τηλεθέαση. Αναζητά ο κόσμος ενημέρωση από το διαδίκτυο.

   • νεοφωτιστη avatar
    νεοφωτιστη @ Orestios 08/07/2010 01:03:23

    Ακριβώς! Και αναρρωτιεμαι, υπάρχουν ακομα άνθρωποι που καταδέχονται να ενημερώνονται από το mega!

 14. αγανακτισμένος avatar
  αγανακτισμένος 07/07/2010 20:58:42

  http://www.nd.gr/index2.php?option=com_content&task=view&id=63504&pop=1&page=0&Itemid=404

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ αγανακτισμένος 07/07/2010 21:16:40

   μπράβο, έκανες την καλύτερη δουλειά παραθέτοντας το βίντεο. Όποιος δεν είδε τη συνέντευξη στο Ζάππειο το πρωί, ας κάνει τον κόπο να το παρακολουθήσει - αξίζει τον κόπο και τον χρόνο, όσο τίποτε!

 15. Greco avatar
  Greco 07/07/2010 23:25:54

  http://www.idrasis.gr/article.asp?articleID=1829&catID=32&pubID=1

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2010 00:08:11

  ΕΧω ξαναγραψει ποιο θα ειναι το μεγαλυτερο προβλημα τεχνοκρατικων προτασεων : επειδη δεν τις καταλαβαινουν και επειδη δε χωρουν στα απλοικα σχηματα που εχουν κατασκευασθει δεξια - αριστερα.κεφαλαιο - λαος κλπ της ασπρομαυρης πολιτικης στην Ελλαδα απλως θα τις αγνοησουν.
  Υπαρχει το προηγουμενο της προτασης Σαμαρα την εποχη Σημιτη της εισοδου στην ΟΝΕ.Υπηρχαν οι θεσεις ΝΑΙ στην ΟΝΕ απο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οχι απο αριστερα.
  Ο Σαμαρας κατεθεσε προταση για εισοδο με αλλη ισοτιμια και διολισθηση της δραχμης.ΔΕν ασχοληθηκε κανεις,δεν το σχολιασε κανεις,δεν ενδιαφερθηκε κανεις.
  Φυσικα αν ακολουθειτο θα υπηρχε αλλη ελληνικη οικονομια,αλλη σχεση χρεους /ΑΕΠ καλη η κακη αλλα αυτο ειναι δυσκολο να το πει κανεις και πρεπει να ψαξει.Γιατι να χασει τον καιρο του;
  Πετας ενα "με το κεφαλαιο ή το λαο" ή Φιλελευθερος ρρεαλιστης ή λαικιστης και ξεμπερδευεις.
  Προβλεπω συνεχιση της ιδιας εικονας : Ο Σαμαρας θα βγαζει πολυπλοκες προτασεις (και για το μεταναστευτικο το ιδιο εκανε) και οι αλλοι θα πετανε ενα "δεξια στροφη και λαικισμος" και θα καθαριζουν.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 08/07/2010 01:24:35

   Ο Σαμαράς αντιμετωπίζει το πρόβλημα του έγκυρου ανθρώπου : δεν υποβαθμίζει το λόγο του για να γίνει αρεστός. Με την έννοια αυτή "δεν μπορεί" να αντιμετωπίσει το χυδαίο και κουτοπόνηρο λαϊκισμό των πασόκων που απευθύνεται σε χαχόλους.
   Αλλά είναι διαχρονικό πρόβλημα στα συντηρητικά κόμματα, παγκόσμια, το ίδιο φωνάζουν οι συντηρητικοί σχολιαστές στην Αμερική, ότι αν έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι αυτά που κάνουν οι Δημοκρατικοί θα γινόταν χαμός.
   Την περίοδο της αρχηγίας πάντως ο Σαμ. έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, έχει διαμορφώσει εύληπτα φραστικά σχήματα για όχι εντελώς σαφείς ιδεολογικούς ορισμούς, όπως "Κοινωνικός Φιλελευθερισμός", που όμως προωθούν πολιτικές τάσεις.
   Το "όχι" στο μνημόνιο υπήρξε επίσης σαφής θέση που είχε απήχηση.

   • perifanos deksios avatar
    perifanos deksios @ Προφήτης 08/07/2010 08:38:50

    Συμφωνώ απόλυτα στο ότι ο Σαμαράς διαμορφώνει ατάκες που περνούν στον κόσμο..Να θυμήσω τους "καπεταναίους της ήττας" στις εσωκομματικές εκλογές καιτα θρυλικά πλέον "Εξαπτέρυγα".

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Προφήτης 08/07/2010 09:31:54

    Προφήτη, έχεις δίκιο σε αυτά που λες, αλλά αυτό που γράφει ο Ψυχραιμία ισχύει.
    Σε όλες τις εισηγήσεις του παρατηρώ μια "μακρυγορία", αυτό δείχνει γνώσεις, πλούτο ιδεών και σεβασμό για το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, αλλά να γνωρίζει από την άλλη ότι απευθύνεται σε ανθρώπους σημερινούς, αγχωμένους και ταλαιπωρημένους.

    5 πράγματα χρειάζονται, σαφή και περιεκτικά.

    Υπάρχει ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΩΣΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ, και αυτό δεν είναι μόνο οι διαφάνειες σε ΡΡ.
    Οι μακροσκελείς αναλύσεις πρέπει να έχουν ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ-ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ, όπου και στα ΔΥΟ αυτά να αναφέρονται ΜΟΝΟ οι βασικές "ΑΤΆΚΕΣ".

    Στο "ψαχνό " της παρουσίασης ας γράφει ότι θέλει και όσα θέλει.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Προφήτης 08/07/2010 10:55:07

    Αλλενάκι,

    Σωστή η παρατήρηση.
    Απ' ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω θα ακολουθήσουν:
    α) συνέντευξη του Προέδρου επί της προτάσεως
    β) σημεία αιχμής.

    Από εδώ και πέρα θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθει εκλαϊκευσης της πρότασης.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Προφήτης 08/07/2010 11:10:17

    θα προσθέσω ότι η συνέντευξη στο Ζάππειο απευθυνότανε στον Τύπο, όπου και μοιράσθηκαν φάκελλοι με το πλήρες περιεχόμενο και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία. Υποθέτω ότι η χρονική μετατόπιση της συνέντευξης έγινε για να υπάρξει χρόνος να μελετηθούν πρώτα.

    Εκτιμώ ότι η παρουσίαση ήταν εξαιρετική. Είχε σαφήνεια, κατανοητή διατύπωση δύσκολων εννοιών και νοηματικό οίστρο χωρίς να καταφεύγει σε φωνασκίες εντυπωσιασμού. Αν το ευρύ κοινό είχε τη δυνατότητα και τη διάθεση να παρακολουθήσει όλο τον λόγο προσεκτικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία, που δεν γίνονται αντιληπτά. Προφανώς δεν μοιάζει με τις μπαλκονάτες προεκλογικές ομιλίες, ε, τι να κάνουμε, κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να ανεβάζουμε λιγάκι το επίπεδο, αρκετά επικοινωνιακά τερτίπια, χορτάσαμε!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Προφήτης 08/07/2010 11:12:30

    Δρόμε,

    Απ' ότι κατάλαβα ήσουν στο Ζάππειο.
    Την επόμενη φορά, ελπίζω να διασταυρωθούν οι ..δρόμοι μας!

 17. perifanos deksios avatar
  perifanos deksios 08/07/2010 00:28:46

  ρε παιδιά κάντε και ένα link της ομιλίας στο antinews να την βλέπει ο κόσμος κατευθείαν..

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ perifanos deksios 08/07/2010 10:59:10

   υπάρχει εδώ, μερικά σχόλια πιό πάνω (7/7/2010 @ 20:58)

 18. anideos avatar
  anideos 08/07/2010 00:53:11

  Αυτο δεν εχει ξαναγηνει απο κομμα της αντιπολητεςσης και σε καιρο μη προεκλογηκο. Αρχηζω να πιστευω πως ο Σαμαρας ειναι πραγματικα τοσο σοβαρος οσο δειχνει. Κατι φαινεται να αλλαζει επιτελους, βεβαια το κομμα ειναι ακομα γημνο καλα τα λεει ο Σαμαρας και το οικονομικο επιτελειο του αλλα ποιο θα παρουν υπουργια παλι ο Παναγιωτοπουλος με τον Μαρκογιαννακη;
  Μακαρι να του βγει εγω παντα τον συνπαθουσα τον Σαμαρα εδειχνε αλλον αερα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ anideos 08/07/2010 11:19:14

   αγαπητέ τίποτε δεν βγαίνει από μόνο του, χρειάζεται όλοι να παραστεκώμαστε στις αξιόλογες προσπάθειες, έστω και για προσωπικό κέρδος: αυτό του να απολαμβάνουμε, επιτέλους, ένα πολιτισμένο περιβάλλον, που μας αξίζει, και που μας στερούνε χρόνια τώρα.

  • perifanos deksios avatar
   perifanos deksios @ anideos 08/07/2010 18:07:14

   Πιστεύω ότι αυτού του τύπου οι παρουσιάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και για άλλες θεματικές ενότητες.(π.χ. τουρισμός-αγροτική πολιτική-κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις).Έτσι ο κόσμος θα αρχίζει να καταλαβαίνει ότι υπάρχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ perifanos deksios 08/07/2010 18:10:52

    Ελπίζω να σε διαβάσουν οι υπεύθυνοι.

 19. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 08/07/2010 08:58:19

  Η πρωτόγνωρη παρουσίαση, με σχεδιασμό, ουσία και τεκμηρίωση, δεν ήταν δυνατό να "συγκινήσει" τα φερέφωνα Τρέμη, Χατζηνικολάου, "Σκαιανούς" και όλο το απίθανο groupato της άρωστης ενημέρωσης. Ντροπή και αίσχος σε όλους αυτούς. Που να αφήσουν έκθετο τον προστατευόμενο και σε γυάλα ευρισκόμενο Πρωθυπουργό. Όσο δε για τον πράσινο ενημερωτή έκπρόσωπο τύπου, μόνο πέταλα του αξίζουν να πεταλώνει. Ένας αληθινός πράσινος δημαγωγός και ταυτόχρονα κενός.Δεν μας αξίζουν και δεν αξίζουν στην Ελλάδα μας αυτοί οι ανεκδιήγητοι τύποι που κάθε μέρα μας φέρνουν και πιό πίσω. Δεν αξίζουν όμως και για τον Αντώνη Σαμαρά, οι πεπαλαιωμένοι Χατζηγάκηδες και πολλοί άλλοι σαν αυτόν. Αντώνη Σαμαρά προχώρα με άμεση κάθαρση του εσωτερικού του κόμματός μας. Δεν είναι συνατόν να μας εκθέτουν με τις απερίγραπτες συμπεριφορές τους.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος Θ. 08/07/2010 09:16:12

   Οι γνωστές τηλεοπτικές θεραπαινίδες του ελλαδικού τηλεοπτικού οχετού είναι αδύνατο να προβάλλουν οτιδήποτε δε συμφωνεί με τις υποδείξεις των αφεντικών τους. Οι αστραφτερές πόρνες της ενημέρωσης λειτουργούν ως τροχονόμοι του συστήματος κατευθύνοντας τη σκέψη των αδαών στους δρόμους που έχει χαράξει η νέα τάξη. Στωμύλοι και επηρμένοι, κομπραδόροι της νέας κατοχής.

   Το ακόλουθο πεζό του υποτιμημένου λογοτέχνη Φαίδρου Μπαρλά αφιερώνεται σε όσους πειθαρχούν εις τα υποδείξεις:

   Οἱ τροχονόμοι

   Ἦτον Κυριακή, καί πρωί, καί λιακάδα. Ὡς εἴθισται νά συμβαίνῃ, ὅταν συντρέχουν οἱ τρεῖς αὐτοί λόγοι, ἐπέβη τοῦ αὐτοκινήτου του καί ἐξεκίνησε διά τάς ἐξοχάς.
   Ἀλλ’ ἡ κίνησις ἦτον πολλή. Ὀχήματα παντός εἴδους συνωστίζοντο εἰς τήν μεγάλην δημοσίαν ὁδόν μέ τά ἕξ καταστρώματα. Μή ἐμπιστευόμενοι τούς σηματοδότας ἐπιβλητικοί τροχονόμοι μέ κράνη στιλπνά, εἶχον σταθεῖ εἰς ἑκάστην διασταύρωσιν καί ἐρρύθμιζον πλέον αὐτοί τήν κυκλοφορίαν. Διά νά διευκολύνουν τήν κίνησιν, πρός τό κοινόν καλόν ἐνεργοῦντες, διέτασσον ἄλλα τῶν ὀχημάτων νά στραφοῦν πρός βορρᾶν, ἄλλα πρός νότον, ἄλλα πρός ἀνατολάς καί ἄλλα πρός δυσμάς. Σημασία δέν εἶχε πού ἐπορεύετο, πού εἶχε κατά νοῦν νά μεταβῇ ὁ ὁδηγός. Ἡ θέλησις τοῦ τροχονόμου, τό μέγα ἀγαθόν τῆς διευκολύνσεως τῆς κυκλοφορίας, ἐτίθεντο ὑπεράνω τῶν ἀτομικῶν προτιμήσεων. Τό σῆμα τοῦ τροχονόμου –μία κίνησις τῆς χειρός αὐστηρά, τελεσίδικος, μή ἐπιδεχομένη ἀμφισβήτησιν ἤ ἀντίρρησιν – ὑποχρέωνεν εἰς ἀλλαγήν πορείας τούς ὁδηγούς, ἀνέτρεπε σχέδια καταστρωθέντα ἐπιμελῶς, ἐματαίωνε συναντήσεις συμφωνηθείσας πρό πολλοῦ.

   Πᾶσα σκέψις νά καθικετεύσῃ τινάς τόν τροχονόμον νά μεταβάλῃ ἀπόφασιν, νά τοῦ ἐπιτρέψῃ νά πορευθῇ πρός ἥ κατεύθυνσιν ἐπεθύμει, ἦτο ὅλως ματαία. Καί ὁ στιγμιαῖος ἀκόμη δισταγμός τοῦ ὁδηγοῦ ἦτο ἱκανός νά κινήσει τήν ὀργήν τοῦ ὀργάνου. Διά βιαίων κινήσεων, αἱ ὁποῖαι ἐδήλουν ἄκραν ἀδημονίαν καί ἐξέφραζον ἀόριστον μέν ἀλλά βαρεῖαν ἐν ταυτῷ ἀπειλήν, οἱ τροχονόμοι ὑπεδείκνυον εἰς τούς ὁδηγούς ὅτι ὤφειλον νά ἐκτελοῦν τάς ἐντολάς αὐθωρεί, διά νά μή καθυστερῇ ἡ κυκλοφορία. Ἡ πειθαρχία, ἄλλωστε, ἦτο κανών εἰς τήν πόλιν αὐτήν. Κατά μῆκος τῶν διαφόρων ὁδῶν, πινακίδες τοποθετημέναι εἰς τό κατάλληλον ὕψος ὥστε νά τίς ἔχει πρό ὀφθαλμῶν ὁ καθήμενος ἐντός του ὀχήματος ὁδηγός, ἀνέγραφον « Πειθαρχεῖτε εἰς τούς τροχονόμους». Ἄλλαι πινακίδες, τοποθετημέναι ὑψηλότερον, εἰς τό ὕψος ὀρθίου ἀνδρός μέσου ἀναστήματος ἐπέτασσον : « Πειθαρχεῖτε εἰς τούς νόμους». Ἄλλαι πάλιν, ἱστάμεναι χαμηλότερον, εἰς τό ὕψος τό ἀναλογοῦν εἰς ἀνάστημα μείρακος, διέτασσον: « Πειθαρχεῖτε εἰς τούς παιδονόμους ». Καί εἰς τό κέντρον τῆς πόλεως, εἰς τόν ὑψηλότερον ὄροφον τοῦ ὑψηλοτέρου κτιρίου της, θεατή πανταχόθεν καί φωτιζομένη κατά τήν νύκτα, εὐρίσκετο πινακίς ἀναγράφουσα: « Πειθαρχεῖτε εἰς τόν θεόν».

   Πειθαρχῶν ὁ ὁδηγός, περί οὗ ἡ ἀφήγησις, ἐξετέλει ὅτι οἱ τροχονόμοι τοῦ ὑπεδείκνυον. Ἑκάστη ἐντολή, ἕκαστον σῆμα τῶν τροχονόμων, τόν ἀπεμάκρυνον καί περισσότερον τῆς ἀρχικῆς του πορείας. Οὔτε σκέψις ἐγένετο πλέον νά μεταβῇ εἰς τάς ἐξοχάς. Βεβαίως, ἐφθόνει ἐνδομύχως τούς ὁδηγούς τούς ὁποίους εὐμενής σύμπτωσις ἐντολῶν εἶχε κατευθύνει πρός τά ἐκεῖ. Ἀλλά παρηγορεῖτο, μέχρι τινός, συλλογιζόμενος, ὅτι πολλοί ἀσφαλῶς ἐξ αὐτῶν, δέν ἐπεθύμουν μετάβασιν εἰς τάς ἐξοχάς, ἀντιθέτως δέ: εἶχον ἐπείγουσαν ἀπασχόλησιν εἰς τήν πόλιν.

   Μετ' ὀλίγον, δέν ἐγνώριζε πιά ποῦ εὑρίσκετο. Ἡ περιοχή, τήν ὁποίαν μετ’ἐκτέλεσιν ἐντολῶν ἀλλεπαλλήλων διέσχιζε, ἦτο ἐξ’ ἐκείνων τάς ὁποίας οὐδέποτε εἶχεν ἐπισκεφθῆ. Ἡ κίνησις, ἐξ’ ἄλλου, εἶχεν αἰσθητῶς ἀραιώσει. Παρά τοῦτο, οἱ τροχονόμοι, εὐθυτενεῖς εἰς τήν θέσιν των, συνεπεῖς εἰς τό χρέος, ἐξηκολούθουν νά τήν ρυθμίζουν. Φιλοδοξία των – συνεπέρανεν ὁ ὁδηγός –ἦτον νά ἐπιφέρουν τήν πλήρην ἀποσυμφόρησιν. Ἐφ ᾧ καί ὅταν συνέβαινε νά εὑρεθοῦν τρία, ἐπί παραδείγματι , ὀχήματα βαίνοντα τό ἕν κατόπιν τοῦ ἄλλου, ὁ τροχονόμος ὑπεχρέωνε τό πρῶτον νά ἀκολουθήσῃ στροφήν δεξιά, τό δεύτερον ν’ ἀκολουθήσῃ στροφήν ἀριστερά, καί τό τρίτον νά συνεχίσῃ πορευόμενον τήν εὐθεῖαν. Ἐννοεῖται, συχνά συνέβαινεν, εἰς ἑπομένην διασταύρωσιν, τό προσφυῶς ἀπομονωθέν τροχοφόρον νά εὑρεθῇ πάλιν συμπορευόμενον μετ’ ἄλλου, ἐρχομένου ἐκ διαφόρου κατευθύνσεως καί εἰς ἐκτέλεσιν ἐντολῆς ἄλλου ὀργάνου. Ἀλλ’ οἱ τροχονόμοι καί αὖθις παρενέβαινον, διαχωρίζοντες τά πρός στιγμήν προσεγγίσαντα.

   Μετά πάροδον ἱκανοῦ πλέον χρόνου, ὁ ὁδηγός, ὁ ὁποῖος ἐσκόπει ἀρχικῶς νά μεταβῇ εἰς τάς ἐξοχάς, εὐρέθη ἐν τέλει μόνος, μόνος ὁλοσχερῶς, ἐπί εὐθυτάτης ὁδοῦ, τήν ὁποία οὐδεμία κάθετος διεσταύρωνε. Τροχονόμοι ὑπῆρχον ἀκόμη, εἰς τακτάς ἀποστάσεις, ἀλλά δέν ἔδιδον ἐντολάς. Ἵσταντο ἤρεμοι, ἀπαθεῖς –μερικοί μάλιστα ἐμειδίων φιλικῶς πρός τόν ὁδηγόν. Ἐκεῖνος ἀνταπέδιδε τό μειδίαμα των. Ἡ ἔκφρασίς του ἀπεκάλυπτε τόν θαυμασμόν, τόν ὁποῖον ἠσθάνετο διά τό ἔργον των. « Εὖγε των!» διελογίζετο. « Ἐπέτυχον πληρέστατα τοῦ σκοποῦ των: ἐπέφερον τήν τελείαν ἀποσυμφόρησιν!...»

   Αἴφνης τό μειδίαμα ἐπάγωσεν εἰς τά χείλη του. Τρόμος κατέλαβε τήν ψυχή του. Ἀποτόμως, ἀντελήφθη πού τόν ἐπήγαιναν. Ἀνεγνώρισε ποία ἦτο ἡ εὐθυτάτη ὁδός, εἰς τήν ὁποίαν διά τῶν σημάτων των τόν ἐξώθησαν… Ἄπελπις ἐπεχείρησε νά κάμῃ στροφήν ἐπί τόπου, νά στραφῇ πρός τήν ἀντίθετον κατεύθυνσιν τῆς ὁδοῦ. Ἀλλά τέσσαρες τροχονόμοι πελώριοι, μέ τά κράνη των ἀπαστράπτοντα εἰς τό κατακόρυφον ἤδη φῶς τῆς λαμπρᾶς μεσημβρίας, μέ τάς ράβδους των τεταμένας, ἀνεδύθησαν εἰς τάς παρυφάς τῆς ὁδοῦ, στεντορείως κραυγάζοντες:

   - Ἀπαγορεύεται!...Εἶναι μ ο ν ό δ ρ ο μ ο ς!... Ἡ στροφή ἐπί τόπου ἀπαγορεύεται!...

   Ὁ ὁδηγός τά ἐσάστισε. «Συγγνώμην» ἐψέλλισε. « Δέν τό ἔγραφε –δέν τό ἐγνώριζα…» Ἀνελογίσθη, μέ δέος, ὅτι ὀλίγον ἔλειψε νά ὑποπέσῃ εἰς παράβασιν βαρυτάτην. Συνελθών, ἐπανέφερε τό αὐτοκίνητόν του εἰς τήν εὐθείαν…Καί ὤδευσε, πειθηνίως, νομοταγής,ε ἰ ς τ ὁ ν θ ά ν α τ ο ν!..

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 10:41:30

    Γιάννη,

    Απλώς καταπληκτικό κείμενο και άκρως διδακτικόν δια την σημειολογίαν των καιρών!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 10:46:02

    Καλημέρα Κώστα και ευχαριστώ. Υπάρχουν πολλά διαμάντια υποεκτιμημένων του ελληνικού πνεύματος τα οποία έχει θάψει η γνωστή κομματική παρεούλα της καλλιτεχνικής ψευδοδιανόησης.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 10:51:39

    Καλημέρα Γιάννη,

    πέραν των άλλων, με μελαγχολία διαπιστώνω, τι ζημιά κάναμε στη ελληνική γλώσσα.
    Και δεν ξέρω, αν μπορεί να διορθωθεί, είδικά με greekglish και τα sms.
    Ξέρεις το πληκτρολόγιο είναι ο θάνατος της ορθογραφίας και της ...γραφής

   • Νασος avatar
    Νασος @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 11:03:16

    Απλά άψογο, ειλικρινά σε ευχαριστώ... τι μου θύμισες με το κείμενό σου...την ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ την οποία τόσο μεθοδικά ΟΛΕΣ οι Ελληνικές; "Κυβερνήσεις" προσπάθησαν και τελικά κατόρθωσαν να την λησμονήσουμε.

    Περιμένουμε και άλλα τέτοια κείμενα.

    Σαφώς το νόημα είναι απολύτως κατανοητό και σύγχρονο!!!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 11:15:18

    Όπως έχουμε ξαναπεί η γλώσσα μας είναι μια και ενιαία από την Ομηρική εποχή μέχρι σήμερα. Οι μορφές της εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Π.χ. στο παραπάνω κείμενο το σατιρικό και καυστικό ύφος χάνεται στην απλή δημοτική. Αν διδασκόταν σωστά η ελληνική γλώσσα μέσω των καταλλήλων κειμένων και μακριά από τις πολιτικές επιδιώξεις της εκάστοτε κυρίαρχης φατρίας και τις τεχνητές διαιρέσεις (δημοτικιστές, καθαρευουσιάνοι κλπ), το επίπεδο της σκέψης και της αισθητικής μας θα ήταν πολύ υψηλότερο.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 11:31:11

    Αντποκρινόμενος στο αίτημα το Νάσου ένα μικρό προβοκατόρικο ποίημα του ιδίου.


    Εν έτει 2000

    Οταν μεγάλωσε, έμαθε πως ο πατέρας του
    ήταν κι αυτός, «τη νύχτα εκείνη»,
    στο Πολυτεχνείο.

    Η θεία του η Λιλή, ο θείος του ο Μιχάλης,
    ήταν κι αυτοί, «τη νύχτα εκείνη»,
    στο Πολυτεχνείο.

    Ολοι οι γνωστοί του μπαμπά,
    όλες οι γνωστές της μαμάς,
    ήταν κι αυτοί, «τη νύχτα εκείνη»,
    στο Πολυτεχνείο...

    Τώρα, κάθε πρωί, καθώς κατηφορίζει την οδό Πατησίων
    κι αντικρύζει την καγκελλόπορτα την κλεισμένη «εις μνήμην»,
    στριφογυρίζει στο νου του η ίδια απορία:

    «Πώς διάβολο χώρεσαν / όλοι αυτοί εδώ μέσα;...»

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 13:57:34

    Συν-ιωνιδιώτη, αυτό θυμίζει πολύ Κάφκα. Ομολογώ πως πρώτη φορά ακούω αυτό τον λογοτέχνη. Αληθινό όνομα ή ψευδώνυμο;

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 18:42:04

    Που να τον ακούσεις φίλε! Δεν ήταν αρεστός στην κυρίαρχη τάση, ούτε συστημικός.
    Μικρό βιογραφικό από το ΕΚΕΒΙ:

    Ο Φαίδρος Μπαρλάς (1925-1975) γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, το δοκίμιο, την κριτική και το χρονογράφημα. Πέθανε στην Αθήνα, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του.

    Εργογραφία

    (πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

    • Δώδεκα τραγούδια του Φαίδρου Μπαρλά. Αθήνα, Αετός, 1943.
    • Πολύεδρον· Ποιήματα – Μελέτες – Πεζογραφήματα. Αθήνα, 1956.
    • Ανθολογία συγχρόνου ελληνικής ποιήσεως 1930-1960. Αθήνα, Φέξης, 1961 (σε συνεργασία με τον Άρη Δικταίο).
    • Άπαντα· Εκδιδόμενα από την Ρόζα Μπαρλά με γενική επιμέλεια και εισαγωγή από τον Ρένο Αποστολίδη. Τα Νέα Ελληνικά, 1980.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Νίκος Θ. 08/07/2010 11:31:26

   Νίκο, πριν διαβάσω το σχόλιό σου έγραψα αμέσως πιό πάνω πως μας στερούν αυτά που μας αξίζουν... είδες, πώς γίνεται και, με την πρώτη ευκαιρία να συγκρίνει κανείς, βγαίνει ομόθυμα το καταπιεσμένο παράπονο μιας μέτριας ζωής που μας επέβαλαν, παρά τη θέληση και τις δυνατότητές μας... φτάνει πια, νισάφι!

 20. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 08/07/2010 09:42:51

  Εξαιρετικός όπως πάντα κ.Ροδινέ. Το ίδιο και ο λόγος του Σαμαρά, που όπως σχολίασα σε άλλη ανάρτηση, είναι απλός-όχι απλοϊκός-,μεστός και διεισδυτικός.

  Ομως αγαπητέ μου κ. Ροδινέ, μία λέξη μαγική να έλεγε κι όλοι οι Ελληνες θα τον ακολουθούσαν . Να έλεγε δηλ. λεφτά υπάρχουν, ή άμα κυβερνήσω θα φάτε με χρυσά κουτάλια, ή δεν είναι πρόβλημα τα λεφτά κλπ. παραμύθια. Ο Ελληνας όπως απέδειξε ψοφάει για ψέμματα. Δώστου ψέμματα , παραμύθια, μύθους και είναι έτοιμος να σε ακολουθήσει ακόμα και στον γκρεμό. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Το κακό που έκανε το ΠΑΣΟΚ από καταβολής του ήταν να μάθει τον λαό να αρέσκεται στην μετριότητα, στα ψεύδη, στην ήσσονα προσπάθεια και στο εύκολο κέρδος.

  Σε τελευταία ανάλυση ο λαός έχει κυβέρνηση αυτή που του αξίζει....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 08/07/2010 10:47:28

   Νομίζω, ο,τι αυτη η εποχή τελείωσε με τα "λεφτά υπάρχουν".

   Ευτυχώς που ο Αντώνης Σαμαράς εγκαίρως συνειδητοποίησε ότι η κρίση που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκίστικες διακηρύξεις, αλλα με τεκμηριωμένο λόγο ουσίας.

   Θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά αυτή είναι η διέξοδος.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 08/07/2010 11:38:17

   κατανοητή η πίκρα σου, αλλά όχι, σ'εμένα δεν αξίζει, ούτε σ' εσένα, ούτε και σε κανέναν άλλον από τους συν-σχολιατές και κειμενογράφους εδώ. Καιρός να γίνουμε πλειοψηφία. Δουλειά χρειάζεται, και αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου.

 21. tatoulis avatar
  tatoulis 08/07/2010 10:16:31

  αυτά που προτείνει ο σαμαράς δεν γίνονται όχι απλά σε άλλον πλανήτη ούτε καν σε άλλον γαλαξία...ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος της φατρίας του χοντρού και ο νέος δρόμος είναι αυτός του 10% γι αυτόν...για την χωρα δυο δρόμοι υπάρχουν...ελεγχόμενοι πτώχευση και ελεγχόμενοι μιζέρια η κατάρρευση και κουπόνια...εδώ πηγαίνουμε μηνα με τον μηνα...δεν υπάρχει σάλιο ούτε για γραμματόσημα και μιλάμε για σχέδια...της πλακας φυσικά γιατί οι πιστωτές μας και η ανωτατη αρχή που κυβερνάει την χωρα γελάει με τον θίασο που "μαναγαριε"...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tatoulis 08/07/2010 10:43:24

   tatoulis,

   Αν αυτή είναι η απάντηση στο πρόγραμμα του Σαμαρά, τότε "θα έχει καταπέσει θλίψις βαθυτάτη"!

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κώστας Ροδινός 08/07/2010 11:15:18

    Κ.Ροδινέ

    Όλα καλά.

    Αλλά εκείνο το ρημάδι το...timing?

    Εν μέσω "ντάλα" ασφαλιστικού.

    Υ.Γ Ελπίζω τα σαίνια της Ν.Δ να διαβάσουν τις

    προτάσεις και να τις αναπαράγουν αυθεντικά και μη λεει

    ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του,ως συνήθως.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 08/07/2010 11:21:06

    ΣΟΝ ΠΕΝ

    Η πρόταση αυτή, όπως αντιλαμβάνεσαι, θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα.
    Δεν ξέρω, αν χθές ήταν η όχι η κατάλληλη μέρα, (η εκτίμησή μου είναι ότι αργήσαμε κιόλας), αλλά το βέβαιο είναι ότι θα ειπωθούν πολλα περισσότερα τις επόμενες ημέρες.

   • perifanos deksios avatar
    perifanos deksios @ Κώστας Ροδινός 08/07/2010 18:10:07

    τατούλης όναμα και πράγμα..

  • πρασινάλογα avatar
   πρασινάλογα @ tatoulis 08/07/2010 11:01:25

   Πρωί πρωί και τόριξες στα μπιρόνια βρε τατούλη, μέρα που είναι.
   Ένα κρύο ντούς ΚΑΙ θα σε βοηθούσε ΚΑΙ θα σε δρόσιζε.

  • Νασος avatar
   Νασος @ tatoulis 08/07/2010 11:05:43

   Έχουμε τονίσει ΟΧΙ ληγμένα!!!!!

 22. undercover gpr avatar
  undercover gpr 08/07/2010 11:34:45

  Ροδινέ η πρόταση έχει πάρα πολλά καλά σημεία αλλά μη μας τρελάνεις κιόλας , 50δις σε δυο χρόνια μόνο με διαδικασίες εξπρές και απευθείας αναθέσεις μπορούν να εισπραχθούν και πάλι το 50άρι φουσκωμένο είναι.Ποιος θα τις κάνει οεο? Και με ποιές διαδικασίες ?

  Επισης, το επιπλέον ρευστό που θα χρειαστεί , υποστηρίζει , ότι θα το βρει από την ανάπτυξη που θα δημιουργήσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα κατά της ύφεσης.Ποιος ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός θα τα εισπράξει μέσα σε δυο χρόνια οεο ?

  Ότι μπορούμε είναι σίγουρο , κι ο Σαμαράς προτείνει ωραία εναλλακτικά και συμπληρωματικά μέτρα αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι τραβηγμενο από τα μαλλιά μέχρι εκεί που δε πάει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ undercover gpr 08/07/2010 11:47:08

   Undercover,
   Θα έχεις τις απαντήσεις από τους καθ' ύλην αρμοδίους.
   Δε θέλω να τους προκαταλάβω!

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Κώστας Ροδινός 08/07/2010 12:01:47

    Εγώ προσωπικά ??

    χαχαχαχα , οκ φίλε σωστά πράττεις

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 08/07/2010 12:07:53

    Οχι μόνο εσύ, αλλά και όσοι διατυπώουν εύλογα ερωτήματα.
    Δε θα έπρεπε;

    Αλλωστε εμείς δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της αλήθειας, ούτε το αλάθητο του πάπα!

  • socrates avatar
   socrates @ undercover gpr 08/07/2010 12:08:14

   undercover, έχω να σου κάνω μία ερώτηση.
   Το ξέρεις το θέμα;
   Έχεις ιδέα πόσο πολλά χρήματα μπορούν να έλθουν στη χώρα εάν μειωνόταν η παμφάγα γραφειοκρατία;
   Αν αρχίσω τις λεπτομέρειες μπορεί να καρφωθώ και έχω προσωπικούς λόγους να μην το κάνω αυτό.
   Αυτό που σου λέω όμως ότι ότι εάν κάποια (οποιαδήποτε) ελληνική κυβέρνηση:
   1. μειώσει δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και
   2. δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό και φορολογικό καθεστώς προσέλκυσης νέων επενδύσεων (μεγάλων μόνο) μπορεί να μαζέψει πολλά χρήματα.
   Σε ρώτησα εάν έχεις την εμπειρία γιατί πρέπει να σου πώ ότι 50 δισ είναι ένα μετριοπαθέστατο ποσό, με βάση τα διεθνή δεδομένα.
   Να θυμάσαι μόνο ότι για τους ξένους το λεγόμενο "επενδυτικό κλίμα" είναι καθοριστικός παράγοντας. Ο παράγοντας που επηρεάζει άμεσα το "κλίμα" είναι η πολυλογία, ιδιαίτερα των υπουργών και των ανωτάτων στελεχών.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ socrates 08/07/2010 12:12:06

    Socrates,

    Επειδή με τον undecover, έχουμε διαφωνήσει και άλλοτε, οι ερωτήσεις του είναι εύλογες.
    Τέτοιες ερωτήσεις βοηθάνε να διαλυθούν οι απορίες.
    Ισχύει ότι απάντησα και ανωτέρω.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ socrates 08/07/2010 14:01:24

    Λέω πιο πάνω ότι το σίγουο είναι ότι μπορούμε ,

    αλλά οι ενστάσεις μου αφορούν
    1) το ποιος θα είναι αυτός που θα τα τρέξει
    2) με ποιές διαδικασίες
    3) το χρονοδιάγραμμα το βρίσκω τραβηγμένο

    Και εξηγούμαι :

    Η διεθνής πρακτική για τα ακίνητα π.χ λέει ότι η απόδοση κυμαίνεται στο 4% όσον αφορά το ενοίκιο , ο αναπληρωτής επί των οικονομικών της ΝΔ είπε χθες ότι από αυτό μπορούμε να βρούμε 20 δις το χρόνο και σύνολο (με κάποιες πωλήσεις) 50 στα 2 χρόνια.Προυπόθεση δηλαδή είναι η πλήρης αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσα σε 2 μόλις χρόνια.

    Το βρίσκεις εφικτό ? Εγώ πάντως το βρίσκω τραβηγμένο από τα μαλλιά.

    Λες αγαπητέ Socrates για τη μείωση της γραφειοκρατίας και συμφωνώ όμως :

    Η μείωση της γραφειοκρατίας προυποθέτει :

    1) Νομοθετικές αλλαγές που είναι χρονοβόρες
    2) Επενδύσεις στη μηχανογράφηση που είναι επίσης χρονοβόρες και κοστίζουν
    3) Συναινετικό πολιτικό κλίμα που είναι απίθανο να γίνει
    και 4ον και βασικότερο απολύσεις για τους υπεράριθμους υπαλλήλους οι οποίοι με τη μείωση της γραφειοκρατίας θα είναι δίχως αντικείμενο εργασίας.

    Ειδικός δεν είμαι επί της Δημόσιας Διοίκησης

   • socrates avatar
    socrates @ socrates 08/07/2010 14:44:55

    Undercover,
    Το κλίμα είναι το πάν, ειδικά εάν υπάρχει συναίνεση των μεγάλων κομμάτων.
    Όλα μπορούν να λυθούν δια μαγείας και γρηγορότατα εάν η οποιαδήποτε κυβέρνηση δουλέψει μεθοδικά (μαζί με την αντιπολίτευση), βάζοντας μπροστά τα πολύ μεγάλα πρότζεκτς και αφήσει τα μικρά για ργότερα.
    Τα μεγάλα πρότζεκτς που είναι περίλοκα κινούνται αστραπιαία με προεδρικά διατάγματα.
    Αυτά που σου λέω τα ξέρουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Η κακοδαιμονία είναι τα χρωστούμενα στους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες και εξηγούμαι. Εάν πχ. πείς θα αξιοποιήσω μια δημόσια παραθαλάσσια έκταση 1000 στρεμμάτων να φτιάξω ένα ωραίο ξενοδοχείο 2000 κλινών, κάηκες.
    Μιά τέτοια επένδυση συναλικά μπορεί να φέρει στη χώρα 1 δισεκατομμύριο και 1000 (άμεσες) θέσεις εργασίας (και 2000 έμμεσες). Όμως, αρχίζουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες και σου κάνουν εκβιασμούς, είτε να μην προχωρήσει καθόλου το έργο να μην έχουν ανταγωνισμό είτε θέλουν να βάλουν μεσάζοντα τον εαυτό τους σε κάποια ξένη αλυσίδα. Δεκάδες παραγοντίσκοι μετά αρχίζουν να απαιτούν μίζες και μόλις κάποια στιγμή καταλάβουν οι ξένοι χρηματοδότες (που σε διαβεβαιώ είναι εξαιρετικά έμπειροι) τι παίζεται, εξαφανίζονται και δεν ξαναπατάνε ποτέ.
    Με τέτοιες πρακτικές δεν γίνεται δουλειά.
    Θέλει ομόνοια, σοβαρότητα, σημαντικές διεθνείς δεσμεύσεις που να κατοχυρώνουν τους ξένους επενδυτές και πίστεψέ με "χρήμα υπάρχει άφθονο¨" στο εξωτερικό. Δεν τα πετάνε όμως τα λέφτά τους οι ξένοι, όπως μερικοί νομίζουν στην Ελλάδα.
    Πάντως η προχρηματοδότηση που ανέφερε ο Μυταράκης είναι μία εξαιρετική διαδικασία, δοκιμασμένη επί κάμποσα χρόνια στο εξωτερικό και σχετικά γρήγορης απόδοσης μάλιστα.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ socrates 08/07/2010 15:46:21

    Μαζί σου Socrates , συμφωνώ ότι υπάρχουν βάσεις για πολλά έσοδα και αρκετά μάλιστα άμεσα.

    Εκεί που αμφιβάλλω όπως είπα και πριν είναι στο θέμα πολιτική διαχείριση και το χρονοδιάγραμμα που τίθεται σε συνδυασμό με ΟΛΙΚΗ εκμετάλευση της ακίνητης περιουσίας.

    Τα bridge finance , και οι προχρηματοδοτήσεις είναι εξαιρετικά εργαλεία που διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας και δεν διαφωνώ αλλά όπως είπα και πριν η πολιτική διαχείριση και το πολιτικό προσωπικό με αγχώνει.

    Όσο για την πολιτική συναίνεση που βάζεις ως προυπόθεση ένα είναι σίγουρο , μην την περιμένεις από το Πασοκ.

 23. Moriarty avatar
  Moriarty 08/07/2010 12:12:10

  Τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να είναι σωστά και η προσπάθεια τεκμηρίωσής τους αξιέπαινη, αλλά είναι κατώτερα των περιστάσεων και περιστρέφονται γύρω από μια διαχειριστική λογική, χωρίς να στηρίζονται στην προσπάθεια θεραπείας του τι πήγε στραβά την τελευταία 50-ετία. Το έχω ξαναγράψει - η ΝΔ πρέπει να συστήσει ένα συμβούλιο εμπειρογνωμώνων υψηλού κύρους και ήθους, και να καταρτίσει σχέδιο για θεσμικές τομές σε 4-5 βασικούς άξονες: νομοθεσία και δικαιοσύνη (το είχε υποσχεθεί ο ΚΚ 'Β και δεν το έκανε), δημόσια διοίκηση, οικονομία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα και δημογραφικό.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Moriarty 08/07/2010 12:46:54

   Αυτά για να τα κάνεις πρέπει πρώτα να βγεις από το Μνημόνιο για να έχεις σχετική ελευθερία κινήσεων. Το σχέδιο Σαμαρά ήταν για να βγούμε από το Μνημόνιο, όχι για να αλλάξει αυτά που πήγαν στραβά τα τελευταία 50 χρόνια.

   Θα εκτιμούσα όμως αν μας έλεγες κιόλας τι πρέπει κατά τη γνώμη σου να αλλάξει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για να πάμε προς τις θεσμικές τομές που λες. Ποιες να είναι δηλαδή οι βασικές τομές.

   Ο καταγγελτικός λόγος είναι εύκολος. Η ζύμωση των λύσεων είναι πιο δύσκολη. Δεν ξέρω κανέναν "εμπειρογνώμονα" να πρότεινε ποτέ αυτές τις θεσμικές τομές. Όλο κάτι μικρότερα ή μεγαλύτερα λαμόγια βλέπω αντί για εμπειρογνώμονες. Οπότε ο κλήρος πέφτει σε εμάς να πούμε ποιες, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να είναι οι αναγκαίες θεσμικές τομές.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 08/07/2010 13:09:52

    Επώνυμε,
    Θέλεις εμπειρογνώμονες;
    Να μερικές ιδέες...
    Ρεπούση,
    Δραγώνα,
    Βερέμης
    ...Να συνεχίσω;

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Επώνυμος 08/07/2010 14:02:21

    Η Ρεπούση είναι ίσως το μοναδικό παγκοσμίως παράδειγμα που, όντας καθηγήτρια Γαλλικών ΜΕ, ξαφνικά αναδείχθηκε στην πιο γνωστή και "έγκυρη" ιστορικό της νεώτερης Ελλάδας επειδή συνέγραψε, με τη σχετική αμοιβή, ένα εγχειρίδιο ιστορίας για παιδιά Δημοτικού!
    Δηλαδή, δεν αναδείχθηκε λόγω του επιστημονικού της έργου, αλλά λόγω ενός εγχειριδίου, επειδή αυτό το εγχειρίδιο έγινε τελικά αμφιλεγόμενο.
    Ακολούθησε τον Όσκαρ Ουάιλντ που είχε πει ότι καλύτερα να σε σχολιάζουν αρνητικά, παρά να μην σε σχολιάζουν καθόλου. Και έγινε διάσημη!

   • moriarty avatar
    moriarty @ Επώνυμος 08/07/2010 16:39:08

    Μερικά σχόλια:

    1) Προφανώς δεν είναι εδώ ο χώρος για να προταθούν συγκεκριμένα
    πράγματα ούτε είμαι ο πιο κατάλληλος να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις (δεν ζήλεψα τη δόξα της «δεξιότερα Κουροπάκτιν» δημοσιογραφίας).

    2) Ας μην συγχέουμε τους πραγματικούς εμπειρογνώμονες με τους εμπειρογνώμονες των ΜΜΕ και των κομματικών διαδρόμων, με τους πολυπράγμονες καθηγητές (που συχνάζουν σε δημοσιογραφικά γραφεία και όχι στις βιβλιοθήκες) και με τα ημιμαθή νεοταξικά "μπουμπούκια"..

    Υποθέτω ότι η Ελλάς διαθέτει έγκριτους νομομαθείς και σοβαρούς οικονομολόγους, πολιτειολόγους, ικανούς διοικητικούς επιστήμονες κλπ, οι οποίοι ίσως είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό γιατί ασχολούνται με τις επιστήμες τους και όχι με τηλεοπτικά παράθυρα ή κομματικές ραδιουργίες.

    3) Συμφωνώ ότι η ζήμωση των λύσεων είναι η πιο δύσκολη γιατί, δυστυχώς, 40 χρόνια λαϊκισμού και ασύστολων ψευδών έχουν χαλκεύσει τα κριτήρια και την αξιακή κλίμακα του Ελληνικού λαού. Αν υπήρχαν ορθότερα κριτήρια στο λαό, ούτε η διακυβέρνηση ΚΚ 'Β θα είχε εκφυλισθεί τόσο οικτρά ούτε θα ήταν ο ΓΑΠ και το νεοταξικό συνοθύλευμα στην εξουσία σήμερα.

    4) Ο Α. Σαμαράς ζήτησε και έλαβε τον κλήρο της ανατροπής των παραπάνω. Δεν θα το καταφέρει αν δεν προβάλει ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την επανασύσταση των μοχλών άσκησης της εξουσίας σε υγιείς, σύγχρονες και σύμφωνες με το Εθνικό συμφέρον βάσεις. Μοχλοί άσκησης της εξουσίας είναι οι νόμοι, το κράτος, το σύστημα επιβολής των νόμων. Θεσμοί που κατά κοινή ομολογία πάσχουν βαρύτατα και βαθύτατα.

    5) Τα παραπάνω δεν συνιστούν καινοτομία. Είναι διαπιστώσεις που έχουν γίνει και καταγραφεί μεταπολεμικά, και υπάρχουν και συγκεκριμένες εισηγήσεις (βλ. π.χ. το έργο του Κ. Βαρβαρέσου περί της οικονομικής καταστάσεως της Ελλάδος, 1952).

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 08/07/2010 18:14:30

    Μοriarty,

    Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και σοβαροί εμπειρογνώμονες και ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να συνεισφέρουν με ιδέες και γνώσεις.

    Δυστυχώς, μέχρι τώρα στη χώρα μας επιπλέουν τύποι σαν και αυτός που πρανέφερα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 08/07/2010 18:55:09

    Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Το "σώστε μας, κάποιος σώστε μας", αντί να κοιτάξουμε να βάλουμε ο καθένας το λιθαράκι του, το δικαιολογούμε απαξιώνοντας τη συμμετοχή στη σωτηρία αυτή ως "δεξιότερα Κουροπάτκιν" δημοσιογραφία. Και αν η δημοσιογραφική τακτική του Κουροπάτκιν ήταν κάτι που δεν αφορούσε άμεσα τους αργόσχολους της εποχής, το τι θα κάνουμε ως χώρα μας αφορά άμεσα όλους.

    Φυσικά φταίνε πάντα οι άλλοι. Για τις λύσεις που δεν καθόμαστε να σκεφτούμε μόνοι μας. Να πούμε κάτι, έστω και λάθος. Μαγκιά κλανιά κι εξάτμιση, που λέγαμε και στη δεκαετία του 80. Ψάχνουμε "έγκριτους νομομαθείς και σοβαρους οικονομολόγους", αλλά που είναι πολύ απασχολημένοι με την επιστήμη τους και δεν τους ξέρουμε.

    Ωραία αντίληψη για τα κοινά.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 08/07/2010 18:55:43

    Σόρρυ, η πολεμική τακτική του Κουροπάτκιν, εννοούσα.

   • moriarty avatar
    moriarty @ Επώνυμος 08/07/2010 19:22:40

    Επώνυμε, με βάση τη λογική σου, όταν μιλάει κάποιος θα πρέπει είτε να καταθέτει προσχέδια νομοσχεδίων και προεδρικών διαταγμάτων, είτε να λιβανίζει τη ΝΔ και τον Σαμαρά. Όμως, θα συμφωνούσες (ως επώνυμος; πολίτης) ότι τα νομοσχέδια δεν γράφονται στο πόδι και στα μπλόγκς, και ότι η μόνη χρησιμότητα του λιβανιού είναι να ζαλίζει τους ηγέτες και να καλύπτει τις δυσοσμίες. Ας χαλαρώσουμε λοιπόν.. Τροφή προς προβληματισμό καταθέτουμε ανωνύμως και όποιος θέλει διαβάζει, όποιος επιθυμεί μας "κλάνει" (για να χρησιμοποιήσω και την φρασεολογία σου).

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 08/07/2010 19:30:48

    Τώρα που το ξανασκέφτομαι, οι ατάκες του στυλ "κάντε τα επιτέλους όλα σωστά", αυτές ακριβώς είναι "δημοσιογραφία του στυλ 'δεξιότερα Κουροπάτκιν'".

    Η κλασική τακτική όποιων δεν έχουν τι να πουν είναι να μαξιμαλίζουν με τα λεγόμενά των άλλων. Κανένας δεν σου είπε να λιβανίσεις το Σαμαρά, ούτε να γράψεις νομοσχέδια. Η κενόλογη απαξίωση είναι που με εξοργίζει. Όχι οποιαδήποτε απαξίωση, αλλά η κενόλογη απαξίωση.

 24. Wolf avatar
  Wolf 08/07/2010 12:18:07

  Το σύνθημα του Ομπάμα, ήταν «yes we, can!», το σύνθημα του ελληνικού λαού, πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής:
  "Ναι μπορούμε, χωρίς το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτερυγα του"!!!

  Και όσο πιο γρηγορα το υιοθετήσουμε, τόσο πιο σύντομα θα αρχισουμε να ανασαίνουμε πάλι.

  Από την άλλη, στη ΝΔ, πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να φτάσει αυτή η πρόταση Σαμαρά, για την έξοδο από την ύφεση, μέρχρι και τον το πιο απομακρυσμένο σημείο της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο.
  Φυσικά θα πρέπει να εκλαϊκευθεί, ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητό απ όλους.
  Τρόποι υπάρχουν πολλοί για να μεταλαμπαδεύσουν στους Ελληνες, το υπερόπλο που δημιούργησε ο Σαμαράς, απέναντι στην καταστροφική λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ.

  Και πρέπει να γίνει άμεσα.
  Γιατί κάθε μέρα που περνά:
  υποθηκευεται το μέλλον των παιδιών μας,
  υποχωρεί ο κοινωνικός ιστός,
  οι πολίτες εξαθλιώνονται,
  η ελπίδα χάνεται.

  Ο Σαμαράς μας έδωσε χθες, τη λύση, έδειξε τον άλλο δρόμο, τον καλύτερο δρόμο.
  Τωρα είναι η ωρα, να τον ακολουθησουμε, γιατι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
  Υπάρχει ελπίδα και ο Σαμαράς μας την έδωσε.

 25. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2010 12:34:13

  Nα ξερετε παντως οτι το ΠΑΣΟΚ σκοπευει και εχει καλες πιθανοτητες να κανει με τη ΝΔ αυτο που εκανε παλια με την αριστερα.
  Αυτη τη στιγμη ο Λοβερδος εξαπολυει επιθεση κατα της αριστερας ιδεολογιας της μεταπολιτευσης και δηλωνει οτι η ζωη ενος που σκοτωθηκε απο ακροαριστερους στην Ελλαδα δεν αξιζει.
  Αν βαλετε και οσα λεει ο Παγκαλος ειναι εμφανης η προσπαθεια του ΠΑΣΟΚ να εμφανισθει ως το ισχυρο αστικο κομμα που επιτελους θα βαλει τα πραγματα σε μια σειρα (την οποια το ιδιο χαλασε το 1981 οταν πουλαγε αλλα) και εχει τη στηριξη των ΜΜΕ.
  Θα πρεπει δηλαδη η ΝΔ να ξερει οτι θα χασει ψηφους -ηδη χανει - συντηρητικων ανθρωπων προς το ΠΑΣΟΚ οπως παλια εχανε η αριστερα με τα δημαγωγικα συνθηματα του Ανδρεα και πρεπει ο λογος της να διαχωρισθει ευκρινως απο την αριστερα γιατι αλλιως διευκολυνεται το σχεδιο αυτο του ΠΑΣΟΚ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ψυχραιμια 08/07/2010 12:41:35

   Τον διεμβολισμό της Κεντροδεξιάς, τον επεχείρησε αποτελεσματικά ο Σημίτης.
   Το έχω γράψει πρόσφατα ότι αυτός είναι ο στόχος και της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
   Αρωγός θα είναι η Μπακογιάννη.
   Η απάντηση στην πολιτική αυτή είναι σοβαρή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση.
   Από την άλλη πρέπει καθημερινά να αναδεικνύεται η αφερεγγυότητα του Παπανδρέου και της κυβέρνησής του.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ψυχραιμια 08/07/2010 14:05:58

   Με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατον να χάσει ψήφους η ΝΔ υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλη συγκυρία, ίσως. Αλλά όταν ο κόσμος νιώθει το χέρι του ΠΑΣΟΚ στην τσέπη του και βλέπει πόσο τον κορόιδεψε, δεν θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ειδικά μάλιστα αν προέρχεται από τον δεξιό χώρο.
   Πόσους πια δεξιούς θα πείσει ο Πορτοσάλτε και ο Μπάμπης του Σκάι; Και αν δημοσιοποιούσαν και τους μισθούς τους οι κύριοι, εκεί να δεις...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ΒΙΣ 08/07/2010 14:21:36

    Συμφωνώ, αλλά αυτή τη στρατηγική φαίνεται να έχουν επιλέξει.

  • warum nicht? avatar
   warum nicht? @ ψυχραιμια 08/07/2010 18:54:28

   Χτές που μαζευτήκαμε με τα φιλαράκια για τον αγώνα είμουν περίεργος να δω τι θα ακούσω σχετικά για το ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ.
   Οι τηλεοράσεις φυσικά φουλ στη προπαγάνδα να βροντάνε υπέρ του ΓΑΠ, άντε καμιά Ελληνοφρένεια να γελάσουμε λίγο και το αποτέλεσμα της έρευνας μου ήταν είτε σιωπή, είτε "μα αυτοί τώρα καλά κάνουν" δείχνοντας προς τον ΓΑΠ που εμφανιζόταν στο γυαλί.
   Στη δε αναφώνηση μου "πέστε μου βρε παιδιά, στ'αλήθεια μας κυβερνά αυτός ο μαλ...?" με κοίταξαν όλοι περίεργα..

   Καλά τα λέμε εμείς στα μπλόγκ όμως η εικόνα εκεί εξω ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ! Αλλάζει σταδιακά ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

   • Orestios avatar
    Orestios @ warum nicht? 08/07/2010 19:05:26

    Στην Ιπποκράτους βλέπατε τον αγώνα?
    Μάλλον δεν ξέρεις τί συμβαίνει στην κοινωνία.

 26. ganasta avatar
  ganasta 08/07/2010 12:57:49

  Οι προβληματισμοί του undercover είναι σωστοί. Μάλιστα θα ήθελα να προσθέσω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σφικτό χρονικό διάστημα και οι διαδικασίες αλλά κυρίως ότι για να υπάρξει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, θα πρέπει αυτή η αξιοποίηση να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες και σήμερα δεν υπάρχουν. Βεβαίως η πρόταση είναι εξαιρετική και μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα για το Ελληνικό δημόσιο σε συνθήκες όμως ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και όχι ύφεσης. Νομίζω πάντως ότι πέρα από την κριτική που μπορεί να υπάρξει για τις προτάσεις Σαμαρά , το σημαντικότερο είναι ότι έδειξε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Η χθεσινή ημέρα , ήταν μια καλή ημέρα για εκείνον και την Ν.Δ.
  Και ένα όνομα που χρωστάω στον undercover. Σταύρος Δήμας. Συγνώμη χθες δεν πρόσεξα το ερώτημά σου.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ ganasta 08/07/2010 14:31:31

   λολ ,

   το είδα το βράδυ στις ειδήσεις αλλά δεν θυμόμουν αν μου είχες πει αριστερά ή δεξιά και μόλις βλέπω το πλάνο με έπιασε σύγκρυο για το αν εννοούσες τον Αβραμό ως ΥΠΟΙΚ χαχααχαχα

   • ganasta avatar
    ganasta @ undercover gpr 08/07/2010 15:47:41

    Διάβασα το σχόλιό σου και ακόμη χτυπάω ξύλο!!!!

 27. tiramola avatar
  tiramola 08/07/2010 13:48:19

  Yes we can, λοιπόν και η οπαδική προσέγγιση της πολιτικής συνεχίζεται από αρθρογράφους και μερίδας σχολιαστών.
  Να αναφερθώ σε 2-3 θέματα διακαιολογώντας το σχόλιό μου..
  Είναι αρκετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αλλά αν κυβερνούσε εκείνος θα άλλαζε το "μείγμα" των μέτρων.
  Το αυθαίρετο νούμερο των 50 δις που θα βρεθούν σε δύο χρόνια από την αξιοποίηση(?) της δημόσιας περιουσίας να υποθέσω ότι ήταν καρφί προς την προηγούμενη κυβέρνηση που συμμετείχε ή τελικά "λεφτά υπάρχουν"?
  Η πρόταση, οι μεγάλες επενδύσεις να περάσουν απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, γίνεται ήδη πράξη.Να θυμίσω εδώ τα σχόλια αναγνωστών της ιστοσελίδας όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση για το μεγάλο φαγοπότι που σήμαινε κάτι τέτοιο.Φυσικά κατά την οπαδική πολιτική ανάλυση το "δεδομένο" είναι η εντιμότητα των δικών μας και η λαμογιά των "αντιπάλων".
  Η διασύνδεση των νησιών μέσω ΑΠΕ είναι κάτι καινούργιο?
  Μήπως τώρα οι σχολιαστές οπαδοί του που απεχθάνονταν τους ανεμιστήρες τους βρίσκουν ελκυστικούς?
  Παρότι καταλαβαίνω μερικά πράγματα παραπάνω από τον 80χρονο πατέρα μου ωφείλω να ομολογήσω ότι όρους όπως Δυνητικό ΑΕΠ, πολλαπλασιαστής αντισταθμιστικών μέτρων κλπ δεν τα κατάλαβα.
  Προφανώς απευθυνόνταν σε εξειδικευμένο ακροατήριο, πχ οικονομολόγους όπως είναι και αυτός που δεν ξέχασε να μας το υπενθυμίσει...

  • ganasta avatar
   ganasta @ tiramola 08/07/2010 14:14:20

   Tiramola επειδή σε βλέπω να έχεις ανησυχίες:
   « η αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ…» σημαίνει ότι το ΑΕΠ ΔΥΝΑΤΑΙ να αυξηθεί κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες ΑΝ ληφθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει ο Α. Σαμαράς.
   «πολλαπλασιαστής 1,5…» σημαίνει ότι λαμβάνονται μέτρα ύψους 7,2% του ΑΕΠ και το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα είναι αύξηση του ΑΕΠ σε 7,2% Χ 1,5= 10,8 ποσοστιαίες μονάδες.
   Είμαι βέβαιος ότι μόλις τα εξηγήσεις του πατέρα σου θα τα καταλάβει
   φιλικά

   • tiramola avatar
    tiramola @ ganasta 08/07/2010 15:05:02

    Ευχαριστώ γκαναστα, ότι μαθαίνεις καλό είναι ακόμα και αν είναι σου είναι άχρηστο.

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ ganasta 08/07/2010 15:41:13

    tiramola

    1. Λες, "Η πρόταση, οι μεγάλες επενδύσεις, να περάσουν απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, γίνεται ήδη πράξη"...

    Αυτό αφορά και την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργιας, αραβικών κεφαλαίων στον ΑΣΤΑΚΟ, με μετοχική συμμετοχή του κ.Σπορίδη και επικοινωνιακή εκπροσώπηση από τον κ.Σεφερτζή, αμφοτέρων οικίων της πρωθυπουργικής οικογενείας;

    2. Τα περί "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας" ο Σαμαράς το εννοεί με διαχείρηση κι αξιοποίηση των ακινήτων,παρακρατώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
    Το ΠΑΣΟΚ πάλι, πως το εννοεί, όπως το αναφέρει ο διεθνής τύπος, δηλαδή με υποθήκευση (βλέπε μνημόνιο ΔΝΤ),'η 'αμεσες πωλήσεις εδαφών (Μύκονο,κλπ);
    Από κεί προκύπτει και το "λεφτά υπάρχουν", αλλά αφορά υποθέτω η αφελής, μόνο την στενή παρεούλα κι όχι το αμοιβαίο δημόσιο συμφέρον!

    3.Η διαφορά μεταξύ Αντώνη και Γιώργου, πλέον ξεκαθαρίζει..σιγά σιγά:

    Ο Αντώνης είναι Ελληνας και προσπαθεί, να σώσει τη χώρα.

    Ο Γιώργος σαν απόδημος τρίτης γενιάς, βλέπει την χώρα σαν επενδυτική ευκαιρία και μόνο....!

  • socrates avatar
   socrates @ tiramola 08/07/2010 14:49:36

   Άλλο το μπορώ και άλλο το θέλω, τιραμόλα.
   Το πρόβλημά σου δεν είναι ότι δεν μπορείς να καταλάβεις.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 08/07/2010 19:14:23

   Μια στιγμή, ποτέ δεν είπε ο Σαμαράς ότι "είναι αρκετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση". Πρόκειται για εξωφρενική διαστρέβλωση των λεγομένων του και βλέπω ότι την έκανε και κάποιος εξυπνάκιας σήμερα στην Καθημερινή (Γ. Τερζής). Τι να αποδεχτεί ωρέ ξεφτίλες; Αυτά που σήμερα είναι ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ στην ελληνική οικονομία, που αν τα πάρει τώρα πίσω δεν θα μπορεί να δανειστεί την άλλη μέρα;

   Πάρτε το χαμπάρι όσοι δεν ΘΕΛΕΤΕ να καταλάβετε, γιατί σας έχει καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύττερα το πράσινο κουτόχορτο: Ο Σαμαράς είπε ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΆ ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πενήντα μέτρα με το μνημόνιο, αντί για πέντε που θα μπορούσε να είχε πάρει εγκαίρως χωρίς το μνημόνιο. Αυτό είναι όλο το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που τώρα πια είναι ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ σε αυτά τα πενήντα μέτρα, γιατί δεν έχει άλλα περιθώρια δανεισμού πέρα από το μνημόνιο.

   Αυτουργός αυτού του εγκλήματος είναι ένας: ο ΓΑΠ! Οι αγορές έκλεισαν, άλλοι δανειστές απαγορεύτηκαν από το Μνημόνιο! Και όταν μίλησε με την Κίνα, που στηρίζει όλη την οικονομία των ΗΠΑ με 1 τρις αγορασμένα ομόλογα, το ανέθεσε στη Γκόλντμαν Σακς, το νεκροθάφτη της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, μέσω της άγριας επίθεσης στην ελληνική οικονομία, που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε, υπό την ύποπτη ανοχή της κυβέρνησης, με το σκάνδαλο Τ+10!

   Τι να πει λοιπόν "πήρε αρκετά μέτρα" ρε ξεφτίλες! Είμαστε μέσα στα σκατά βουτηγμένοι και δεμένοι χειροπόδαρα από το Μνημόνιο, για να μην βουλιάξουμε, υποτίθεται, άλλο. Αλλά δεμένοι. Μπορείς να ξεδεθείς όταν από κάτω σου είναι τα σκατά και θα βουλιάξεις ακόμη περισσότερο; Όχι, πριν φτιάξεις εναλλακτική. Και ο Σαμαράς ΤΙΠΟΤΕ δεν αποδέχθηκε, απλώς εξήγησε πώς μπορούμε να χτίσουμε το συντομότερο την εναλλακτική.

   Γκέγκε;

 28. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 08/07/2010 15:40:25

  Αγαπητέ ΒΙΣ: Οι δύο αυτοί κύριοι του Αλαφούζου, εννοώ τους "περισπούδαστους" Πορτοσάλτε και Παπαδημητρίου, χωρίς βέβαια να ξεχνώ και την "για όλα του κόσμου συμβαίνοντα έχουσα άποψη Ακριβοπούλου", απευθύνονται σε μιά μικρή κάστα, του αφεντικού τους συμπεριλαμβανομένου, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διατήρηση των κεκτημένων και η δυνατότητα να κατευθύνουν επίορκους πολιτικούς, σύροντας έτσι την Ελλάδα στη διατήρηση της μετριότητας, του πνευματικού τέλματος και στη δημιουργία μιζέριας για τους πολλούς, αφού πάνω απ'όλα θρησκεία τους αποτελεί η βάναυση εκμετάλλευση των πόρων της χώρας μας και η αύξηση του πλούτου. Δυστυχώς για τους πιό πάνω, και τους πολλούς άλλους ομοιοιδεάτες τους, έχουν βρεί απέναντί τους, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, τον Αντώνη Σαμαρά. Τον πριονίζουν συνειδητά, υποτιμούν τις μοναδικές προτάσεις του για ανάταξη και αξιοπρέπεια, τον αγνοούν συνεχώς. Αυτό, όλους εμάς μας δυναμώνει και μας ενεργοποιεί ακόμα πιό πολύ. Θα είμαστε οι νικητές στο τέρμα του δύσκολου δρόμου. Να είστε ολοι εσείς οι blogers περήφανοι για τον αγώνα μας.

 29. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 08/07/2010 15:58:17

  Επιτρέψτε μου να απαντήσω σε κάποιες τεχνικά ή ουσιαστικά ερωτήματα.
  Έχω σκοπό να απαντήσω στα εξής τρία, που διατυπώθηκαν εδώ από πολλούς (εκτός κι αν προκύψουν κι άλλα):

  1. Τι θα πεί "δυνητικό ΑΕΠ", διατυπώθηκε μόλις πιο πάνω.
  2. Πως θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσιας του δημοσίου (το διατύπωσαν ήδη πολλοί). Αν αυτό είναι εφικτό κι αν αυτό ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης;
  3. Τι σημαινει "απεμπλοκή απο τους όρους του Μνημονίου" κι αν το εννοεί ο Σαμαράς...

  Νομίζω οτι αυτά τα τρία μέχρι στιγμής ήταν τα σημαντικότερα.
  Κι αρχίζω από το πρώτο (που είναι και το ευκολότερο):

  "Δυνητικό ΑΕΠ" δεν είναι...ευρεσιτεχνία του Σαμαρά.
  Είναι βασικός δείτης με τον οποίο μετριέται το "παραγωγικό κενό" μιας οικονομίας για να μπορέσει να γινει η διάκριση ανάμεσα στο "διαρθρωτικό έλλειμμα" και το "κυκλικό έλλειμμα".

  --Υπολογίζουν με κάποιο τρόπο το συνολική δυνατότητα παραγωγής μιας οικονομίας σε ΑΕΠ.
  -- πολογίζουν ακόμα τη "μακροχρόνια τάση" της, δηλαδή το πόσο μεγεθύνεται η συνολική παραγωγική δυνατότητα μιας οικονομίας μακροχρόνια.
  Έτσι κάθε χρόνο υπολογίζουν πόσο θα ήταν το δυνητικό ΑΕΠ που μπορούσε να παράγει μια οικονομία "με διατηρήσιμο τρόπο". Δηλαδή για να διατηρηθεί πάνω στον τροχιά της μακροχρόνιας τάσης της.
  Ο,τιδήποτε λιγότερ αφήνει ανεκμετάλλευτη παραγωγική δυνατότητα.
  Ο,τιδήποτε περισσότερο δεν είναι διατηρήσιμο, δηλαδή θα οδηγήσει σε παραγωγική υποχώρηση λίγο αργότερα.

  Έτσι έχουμε μια βάση υπολογισμού του πόσο είναι το παραγωγικό δυναμικό μιας οικονομίας μια δεδομενη στιγμή
  Απ' αυτό αφαιρούμε το πραγματικό ΑΕΠ και μας προκύπτει (ως διαφορά) το "παραγωγικο κενό".

  Από το παραγωγικό κενό υπολογίζουμε (με σταθερό ή μεταβλητό συντελεστή) το "κυκλικό έλλειμμα".
  Ας πούμε, αν το παραγωγικο κενό είναι 5 μονάδες, πολλαπλασιάζουμε αυτό με ένα συντελεστή, ας πούμε 0,70 και βρίσκομται 3,5 το κυκλικό έλλειμμα.

  Ύστερα αφαιρούμε απο το συνολικό έλλειμμα το "κυκλικό" και μας προκύπτει το "διαρθρωτικό έλλειμμα".

  Ολα αυτά δεν είναι ευρεσιτεχνίες του Σαμαρά. Είναι standard διαδικασίες της μακρο-οικονομετρίας.
  Ο υπολογισμός της "τάσης" (μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης) επίσης δεν είναι υπολογισμός του Σαμαρά, είναι σύμβαση που δέχονται διάφορες υπηρεσίες οικονομικών μελετων (ΟΟΣΑ, EUROSTAT, IMF κλπ.)

  Το 4,35% είναι πόσο θα αυξηθεί το Ελληνικό ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΑΕΠ σε ΔΥΟ χρόνια (2010-11) σύμφωνα με την "μακροχρόνια τάση", όπως το δέχεται η Εurostat. Εδώ απλά παρακολουθεί τους συντελεστές που έχουν οι διεθνείς Οργανισμοί, τίποτε παραπάνω...

  Προσοχή όμως: υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι υποογισμού του παραγωγικού κενού (βάσει του Δυνητικού ΑΕΠ).
  Αυτό δεν είναι ένα μέγεθος που το παρατηρούμε στην πραγματικότητα. Είναι ένας δείκτης που τον δημιουργούμε τεχνητά. Άρα αν αλλάξει η μεθοδολογία δημιουργίας του Δείκτη, αλλάζει και η τιμή του.

  Εδώ νομίζω ανέφερε ο Σαμαράς, ότι συγκριναμε διαφορετικά αποτελέσματα από σχετικές έρευνες διαφορετικών ερευνητικών κέντρων και δεχθήκαμε μόνο το αποτέλεσμα που συγκλίνει με εκείνο των υπολοίπων.
  Έτσι το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ νομίζω βρίσκουν, με πολύ διαφορετική μεθοδολογία, κυκλικό έλλειμμα γύρω στο 3,9%,
  όταν η παρουσιαση Σαμαρά δέχθηκε κυκλικό έλλειμμα 3,7%.
  Πολύ κοντά δηλαδή...

  Όλα αυτά είναι συμβάσεις. Δηλαδή συμφωνημένοι τρόποι μεθοδολογικής προσέγγισης ενός οικονομετρικού προβλήματος, για να είναι μετρήσιμο και για να ειναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα της μέτρησης.

  Μπορεί να έχετε αντιρρήσεις. Εγώ να δείτε...

  Αλλά όταν κάνουμε υπολογισμούς είμαστε υποχρεωμένοι να τα χρησιμοποιούμε είτε μας αρέσουν είτε οχι.
  Αλλιώς τα νούμερα που βρίσκουμε δεν έχουν σημασία για κανένα άλλιο πέρα από μας...

  Αυτά για την ώρα και θα επανέλθω

 30. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 08/07/2010 16:11:48

  Πρέπει να καταλάβουν στη ΝΔ ότι δεν είναι δυνατόν να κάνει τέτοια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση ο Πρόεδρος για έξοδο από την κρίση και την κατοχή του ΔΝΤ,κατακεραυνώνοντας τον ΓΑΠ,το ΠΑΣΟΚ και τις ολέθριες για τον τόπο πρακτικές τους και από την άλλη να βγαίνουν στα βοθροκάναλα πρώην υπουργοί της ΝΔ,του νεοφιλελεύθερου φυράματος,(συγνώμη,επιπέδου ήθελα να πω), σαν τον Χατζηδάκη και να μας λένε ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Πατρίδα μας,πρέπει όλοι μας να βάλουμε πλάτη και να επικρατήσει συναίνεση...

 31. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 16:11:49

  Μερικές σκέψεις ενός μη οικονομολόγου.

  Τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η εκτεταμένη αποβιομηχάνιση, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας (ο οποίος προκαλεί μεγάλη ανισορροπία μεταξύ μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση της κρυφής ανεργίας, εκτεταμένη διαφθορά, γραφειοκρατία και διοικητική ανεπάρκεια), η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι ελάχιστες ξένες επενδύσεις και η εισχώρηση πολυεθνικών εταιρειών σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Όλα αυτά τροφοδοτούν την αύξηση του ελλείμματος και κατά συνέπεια την αύξηση του δημόσιου χρέους.
  Επειδή πρέπει να απαλλαγούμε πρώτα από το περιβόητο μνημόνιο θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα το οποία θα περιορίζουν το έλλειμμα μακροχρονίως έτσι ώστε να μην αυξάνεται το χρέος. Μια σειρά τέτοιων μέτρων θα μπορούσε ενδεικτικά να περιλαμβάνει τα εξής:
  • Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι οποίες είναι άχρηστες και αντιπαραγωγικές. Η απότομη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι σωστή γιατί θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση, κάτι ανεπιθύμητο σε καιρούς ύφεσης. Θα μπορούσε όμως άνετα να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών με δράσεις όπως η κατάργηση άχρηστων επιτροπών, η απόλυση ειδικών (πολυθεσιτών) συμβούλων, η κατάργηση των πλαστών υπερωριών, η κατάργηση επιδομάτων κλπ. Αυτή η δίκαιη περιστολή θα εξοικονομούσε μόνιμα αρκετά δις ευρώ το χρόνο. Η «προσδοκία» αύξησης των εσόδων σε μια αποβιομηχανοποιημένη χώρα με επιχειρήσεις μικρής κερδοφορίας και με πολυεθνικές αλυσίδες σε καίριους κλάδους της οικονομίας (π.χ διατροφή) οι οποίες φοροαποφεύγουν μέσω των μητρικών εταιριών, με μείωση των ονομαστικών εισοδημάτων και αύξηση του πληθωρισμού, είναι απλώς ανέφικτη.
  • Η δημόσια περιουσία, και εννοώ τις ΔΕΚΟ, πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Μια μικρή αγορά σαν την ελληνική δεν αντέχει ούτε πρέπει να έχει μονοπώλια ελεγχόμενα από ξένους. Η σωστή τους λειτουργία είναι το ζητούμενο και όχι η απαξίωσή τους. Αυτή η απαξίωση σε περιόδους ύφεσης χαμηλώνει την αξία τους, κάτι που καθιστά παραφροσύνη την πώλησή τους αφού το τίμημα θα είναι χαμηλό και άπαξ. Αν π.χ οι ΔΕΚΟ αυξήσουν την κεφαλαιακή αξία τους μέσω ενός σωστού προγράμματος διαχείρισης, σκεφτείτε το κέρδος μόνο από την αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους. Γι’ αυτό η πώληση του ΟΤΕ αποτέλεσε στρατηγικό λάθος. Ουσιαστικά ενίσχυσε τον ισολογισμό της Deutsche Telecom για να μην αναφερθούμε στην εξωχώρια εξάρτηση των τηλεπικοινωνιών της χώρας.
  • Η σωστή λειτουργία του κράτους σε ότι αφορά τις παροχές στους πολίτες θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονόμηση πολλών δις. Σκεφτείτε πόσα ξοδεύει μια μέση ελληνική οικογένεια με παιδιά για υπηρεσίες που υποτίθεται ότι προσφέρει το κράτος δωρεάν. Παραπαιδεία, υπηρεσίες υγείας, φύλαξης των παιδιών και άλλες προνοιακού τύπου υπηρεσίες συν τα «λαδώματα» σε δημόσιους λειτουργούς για να διεκπεραιωθούν διάφορες υποθέσεις. Η εξάλειψη αυτών των δαπανών θα αύξανε τη ρευστότητα του ελληνικού νοικοκυριού ενισχύοντας την αποταμίευση αλλά και την απεξάρτησή του από την ανάγκη του τραπεζικού δανεισμού.
  • Η μείωση στις υπέρογκες δαπάνες των νοσοκομείων και η ελεγχόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων από μόνες τους μπορούν να εξαλείψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
  • Επίσης μπορούν να περιοριστούν οι δημόσιες επενδύσεις οι οποίες έχουν πολλές επιστροφές πόρων στο εξωτερικό και ουσιαστικά στηρίζουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αντί την ελληνική παραγωγική βάση. Δεν έχει νόημα ένα κεϋνσιανικού τύπου πρόγραμμα δημοσίων έργων για την τόνωση της εσωτερικής αγοράς από τη στιγμή που δεν μπορούμε να τυπώνουμε νόμισμα για να το χρηματοδοτήσουμε. (Δεν προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι παρόλο που ο διαβόητος μηχανισμός στήριξης επιβάλλει απίστευτες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές κλπ, για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ δεν κάνει κουβέντα?). Αντίθετα θα μπορούσαν π.χ να κατασκευαστούν αυτές οι περιβοήτες μαρίνες οι οποίες έχουν μικρός κόστος και μπορούν α επιδράσουν πολλαπλασιαστικά στον τουρισμό.
  • Για την ουσιαστική μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να γίνει επιλεκτική επιδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων όπου π.χ μια μονάδα επιδότησης θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλάσιες μονάδες ταμειακών εισροών στον προϋπολογισμό. Το ύψος των ελληνικών εξαγωγών είναι πολύ μικρό. Συνεπώς έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης (ακολουθώντας το γράφημα μιας σιγμοειδούς καμπύλης είμαστε αρκετά χαμηλά). Επίσης με κατάλληλες μεθόδους θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον καταναλωτή ότι πρέπει να επιλέγουν ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα ακόμα και αν έχουν υψηλότερες τιμές. Το κέρδος στήριξης της ελληνογενούς οικονομίας θα είναι πολλαπλάσιο.
  • Επειδή σε περίοδο ύφεσης και αποβιομηχάνισης και με φλέγον και άμεσο ζήτημα τη μείωση του ελλείμματος, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν είναι άμεσα εφικτός στόχος γιατί απαιτεί άλλου τύπου ενέργειες μεσοπρόθεσμης απόδοσης. Το κόστος των επιχειρήσεων θα μπορούσε να μειωθεί μειώνοντας το κόστος της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές με το δημόσιο, μειώνοντας τα πολλές φορές ανεξέλεγκτα κόστη όπως υπερβολικά δημοτικά τέλη, διάφορα γρηγορόσημα κλπ. Το κόστος της εργασίας μάλλον θα πρέπει να μείνει σταθερό για κάποιο διάστημα αφού δεν μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγικότητα της εργασίας. Αν όμως μειωθούν οι δαπάνες των νοικοκυριών που οφείλονται στην κακή λειτουργία του κράτους (όπως αναφέραμε πιο πάνω) το πάγωμα των μισθών μπορεί να εξισορροπηθεί κάπως. Είναι μικρότερο αυτό το κακό από την αύξηση της ανεργίας.

  Οι ειδικότεροι εμού σίγουρα θα μπορούσαν να αναφέρουν και άλλα μέτρα, πιο εξειδικευμένα και πιο συγκροτημένα. Άλλωστε ο γράφων δεν είναι οικονομολόγος και πιθανόν τα παραπάνω να έχουν ατέλειες. Απλά ήθελα να καταδείξω ότι μάλλον υπήρχε και άλλος δρόμος πλην της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και του δημόσιου πλούτου στους ξένους και την θέσμιση εντός της χώρας ενός ανελέητου κοινωνικού δαρβινισμού.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/07/2010 20:43:59

   Γιάννη Φαίλτορα, όταν λέω παραπάνω ότι με εξοργίζει ο κενός αφοριστικός λόγος, εννοώ ότι με εκφράζουν κάτι τέτοιες αναρτήσεις, σαν αυτή εδώ τώρα τη δική σου, στις οποίες ακόμη και ο μη ειδικός τολμάει να πει τη γνώμη του, καλή ή κακή.

   Λοιπόν, νομίζω ότι θίγεις μερικά πολύ καίρια ζητήματα, με τα οποία σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Βέβαια, έχω μερικές απορίες, όπως ας πούμε, τι εννοείς με κατάργηση επιδομάτων στους Δ.Υ., όταν λες να μην μειωθεί ο μισθός τους (με το οποίο κι εγώ συμφωνώ απόλυτα). Τα επιδόματα είναι ουσιώδες τμήμα του μισθού τους. Επίσης, οι εξαγωγές δεν μπορούν να επιδοτηθούν, λόγω Ε.Ε., αλλά και λόγω Π.Ο.Υ.

   Επίσης, ζούμε και σε ένα καθεστώς σχιζοφρενικό, στο οποίο ο εξορθολογισμός που προτείνεις (απόλυτα αναγκαίος μεν), θα μειώσει κι άλλο την οικονομική δραστηριότητα. Τι εννοώ: Πες ότι αύριο ξαφνικά λειτουργεί τέλεια η παιδεία και η μέση ελληνική οικογένεια δεν χρειάζεται πια φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Τι θα απογίνουν οι νεαροί κυρίως απόφοιτοι "καθηγητικών" τμημάτων ΑΕΙ που δεν έχουν διοριστεί στο Δημόσιο; Καλώς ή κακώς (κακώς), τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα αποτελούν μοναδική επαγγελματική διέξοδο για αυτούς. Επίσης. Πες ότι ξαφνικά αύριο λειτουργούν όλοι οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι στα δημόσια νοσοκομεία και δεν χρειάζεται πια να στέλνουν τον κόσμο σε εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα. Τι θα απογίνουν αυτά τα εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα και οι (πολλοί) εργαζόμενοι σε αυτά; Θα μου πεις, πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Όχι βέβαια, αλλά λύνοντας το ένα πρόβλημα δημιουργείς ένα άλλο, προκαλώντας ανεργία, υγιή μεν, αλλά ανεργία. Η οποία στην παρούσα φάση θα μειώσει κι άλλο τη ζήτηση στην οικονομία και θα προκαλέσει κι άλλη ύφεση. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Από πού να το πιάσεις και από πού να αρχίσεις.

   Ο κοινός παρανομαστής των ζητημάτων που θίγεις, θα έλεγα ότι είναι η ανορθολογική κατανομή πόρων. Πληρώνουμε δημόσια εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα πληρώνουμε και ένα σωρό λεφτά σε φροντιστήρια, επειδή η δημόσια εκπαίδευση νοσεί. Πληρώνουμε δημόσια υγεία, αλλά αν έχουμε κάποιο πρόβλημα πάμε σε ιδιώτη γιατρό, επειδή η δημόσια υγεία νοσεί. Λαδώνουμε εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομίας, αλλά αρνούμαστε να πληρώσουμε έναν καλό φορολογικό σύμβουλο ή έναν εξειδικευμένο δικηγόρο για να μας λύσει το πρόβλημα. Αντί να πληρώσουμε σε έναν αξιόπιστο λογιστή μια καλή αμοιβή, προτιμούμε αυτόν που θα τάξει "κονέ". Κι έτσι εδραιώνεται η ανορθολογική κατανομή πόρων.

   Κατά τη δική μου γνώμη, οι επιδοτήσεις για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη επιχειρήσεων αποτελούν σοβαρή στρέβλωση. Δεν επιτρέπουν να ξεχωρίσει ο ικανός από τον μη ικανό το λαμόγιο από το μη λαμόγιο. Όποιος έχει κολλητούς στο Υπουργείο, παίρνει επιχορήγηση και αφού την ξεκοκκαλίσει, αφήνει μισοχτίσμένα ντουβάρια πίσω του. Ή τη λειτουργεί για λίγο καιρό, όσο χρειάζται για να μην επιστρέψει την επιδότηση, γεμίζει την αγορά ακάλυπτες επιταγές και βγάζει στο εξωτερικό ότι μπόρεσε να αρπάξει σε λίγα χρόνια από το κράτος και την αγορά.

   Αντιθέτως, αν δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, θα πρέπει είτε να βγάλεις λεφτά μόνος σου, είτε να πείσει κάποιον να σου δώσει λεφτά (τράπεζα ή ιδιώτη επενδυτή). Και για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να εμπνέεις και στοιχειώδη τιμιότητα, να σε ξέρουν λίγο στην πιάτσα ότι είσαι αξιόπιστος και σοβαρός, να έχεις πετύχει και δυο-τρία πράγματα μέχρι εκείνη τη στιγμή στην επαγγελματική σου ζωή. Να έχει κάνει, ας πούμε, μια σοβαρή τεχνολογική ανακάλυψη, που να θέλει να επενδύσει ο άλλος και να ελπίζει ότι θα βγάλει σοβαρά χρήματα μαζί σου.

   Για μένα, οι επιδοτήσεις, μαζί με τη γραφειοκρατία (την υποχρέωση προληπτικής έγκρισης του κράτους για κάθε σου κίνηση) αποτελούν το χειρότερο καρκίνωμα της ελληνικής οικονομίας. Τη βάση για τη γιγάντωση του προβλήματος της ανορθολογικής κατανομής πόρων, που έθιξες.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Επώνυμος 08/07/2010 21:55:21

    Φίλε Επώνυμε,

    Όπως ήδη αναφέρω δεν είμαι ειδικός με την αυστηρή έννοια του όρου στα οικονομικά, άρα κάποια πράγματα μπορεί να μην τα έχω συνυπολογίσει. Ένας απλός μηχανικός είμαι. Και για να είμαι ειλικρινής προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να κάνω αυτή την ανάρτηση.

    Τα επιδόματα είναι όντως μέρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως ακόμα και σε αυτά υπάρχουν τεράστιες ανισότητες από υπηρεσία σε υπηρεσία. Ίσως καταλληλότερος θα ήταν ο εξορθολογισμός τους στα πλαίσια του δικαίου μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση των εξωφρενικών ονομαστικών αποδοχών για κάποιους καλοπληρωμένους ΔΥ.

    Σημαντική επίσης θεωρώ ότι είναι και η ανισότητα μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία αποτελεί αντικίνητρο για τη δραστηριοποήση κάποιου δυνητικά εργαζόμενου εκτός δημοσίου. Άρα με κάποιο τρόπο πρέπει αυτή η ανισότητα να εξισορροπηθεί. Η ροή εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο εξ' αυτού του λόγου μπορεί π.χ. να μειώνει την ονομαστική ανεργία αλλά ουσιαστικά την αυξάνει λόγω της κρυφής ανεργίας που δημιουργείται.
    Εννοώ ότι ένας εργαζόμενος που αμοίβεται με 1000 ευρώ το μήνα στον ιδιωτικό τομέα αυξάνει το ΑΕΠ στο μέρος που του αναλογεί αντί ενός εργαζομένου που αμοίβεται με 2500 ευρώ στο στενό δημόσιο τομέα και εργάζεται τις ίδιες ώρες αφού ουσιαστικά υποαπασχολείται.

    Η άμεση επιδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων σίγουρα δεν επιτρέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Θα μπορούσαν όμως να επιδοτηθούν με κάποιο τρόπο οι θέσεις εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις για κάθε μονάδα αύξησης τους εξαγωγικού τους τζίρου. Αυτό σε συνδυασμό με την δυστυχώς αναπόφευκτη συγκράτηση των μισθών θα προκαλούσε αύξηση των εξαγωγών. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι ένα προσωρινό μέτρο με ημερομηνία λήξης την εξισορρόπηση τπυ προϋπολογισμού. Μακροπροθεσμα είναι αναγκαία μια γενικότερη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης στοχοποιημένων εξαγωγικών κλάδων δίχως ενισχύσεις κλπ. Είμαι κάθετα εναντίον της άμεσης επιδότησης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας με τη νοοτροπία που αναφέρεις γιατί οδηγεί στον παρασιτισμό. (π.χ γεωργία και κτηνοτροφία)

    Είναι επίσης γεγονός ότι ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας έχουν στηριχθεί πανω σε αυτή την ανορθολογική κατανομή πόρων και συνεπώς και το εισόδημα πολλών συμπολιτών μας. Όμως δε θα έπρεπε σιγά σιγά να το αλλάξουμε αυτό?

    Ίσως τελικά το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι το συμάζεμα στο χώρο της υγείας. Αυτό θα ανακούφιζε άμεσα και τον κρατικό προϋπολογισμό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Εδώ που έχουμε φτάσει, χρειάζονται ανατροπές και στον τρόπο του σκέπτεσθαι και στον τρόπο του πράττειν. Οι ανατροπές έχουν, δυστυχώς, και απώλειες.

   • Ψυλλιασμένος avatar
    Ψυλλιασμένος @ Επώνυμος 08/07/2010 22:40:30

    Η ανορθολογική κατανομή πορων έχει ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση του χρήματος με αποτέλεσμα τελικά την επιβάρυνση των μικρομεσαίων. Οι περισσότεροι που στέλνουν τα παιδιά τους φροντιστήριο είναι μικρομεσαίοι, με αποτέλεσμα από το υστέρημά τους να πληρώνονται οι καθηγητές που διδάσκουν στα φροντιστήρια!
    Είναι φαύλος κύκλος όμως αυτός.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 08/07/2010 22:52:31

    Στην πραγματικότητα, η εξοικονόμηση που θα επέλθει από το σταμάτημα της ανορθολογικής κατανομής πόρων θα συμβάλει σε ορθολογικότερη κατανομή πόρων στο κοντινό μέλλον. Απλώς η διαδικασία της μετάβασης θα είναι κάπως επώδυνη για τους άμεσα επωφελούμενους από την ανορθολογική κατανομή πόρων. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε να έχουμε χάλια παιδεία για να μην μείνουν άνεργοι οι ιδιαιτερατζήδες και να μην κλείσουν τα φροντιστήρια. Θα πρέπει να κάνουν κάτι άλλο όλοι αυτοί. Που στο τέλος αυτό το κάτι άλλο θα αποδειχθεί πιο παραγωγικό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο μαθητής, στο παράδειγμα των φροντιστηρίων, παίρνει τελικά την εκπαίδευση που πρέπει μέσα από το σχολείο.

 32. warum nicht? avatar
  warum nicht? 08/07/2010 18:40:56

  Μιλώντας για ανάπτυξη.
  Πόσο μακριά είμαστε απο το να δούμε τέτοιες διευθύνσεις στο μέλλον?
  Space Camp Turkey, [b]Aegean Free Zone[/b], xxxx, xxxx-Izmir/Turkey
  Εννοώντας φυσικά οχι τη μετατροπή τους σε λατινικά ή τις τοπωνυμίες.
  Και special Investment zones όπως αυτές Google: Special Investment Zones - Invest in Turkey και πατάμε το Link

  Όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν θα έπρεπε να μιλάμε για παρόμοια πράγματα?

  • ataktos avatar
   ataktos @ warum nicht? 08/07/2010 19:29:49

   τι λέει η UBS για Τουρκιά ..

   Η δομή των ισολογισμών των τουρκικών τραπεζών είναι εντυπωσιακά απλή : οι καταθέσεις και τα ίδια κεφάλαια αποτελούν τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου του ισολογισμού του συνόλου του τουρκικοί συστήματος.
   Να...ακολουθήσουν τη στρατηγική των τουρκικών τραπεζών προτείνουν οι αναλυτές της UBS Alastair Ryan και ο John-Paul Crutchley στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
   Τα αποτελέσματα του stress test της UBS δείχνουν πως ούτε μία τράπεζα, δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τους κεφαλαιακούς της δείκτες. Όλες οι τράπεζες που παρακολουθεί ο οίκος -Lloyds, Barclays, RBS, HSBC, Standard Chartered, BBVA, Santader, Deutsche Bank, Credit Suisse, Intesa, Unicredit, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole και Nordea - δείχνουν να περνούν τις εξετάσεις.
   Από την άλλη πλευρά όμως η UBS, σχολιάζει ότι αυτά τα stress tests, μπορεί να είναι ανούσια και άχρηστα σε ότι αφορά την ικανοποίηση των ανησυχιών της αγοράς γύρω από τις ζημίες λόγω των κρατικών ομολόγων των αδύναμων κρίκων του ευρώ, των «κακών» δανείων και της υψηλής εξάρτησης από την ρευστότητα της ΕΚΤ.
   Η UBS επισημαίνει πως εάν τελικά η μεταβλητότητα στην αγορά του κρατικού κινδύνου παραμείνει μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε ήδη το δείχνουν τα αυξημένα επίπεδα του χρέους και των ελλειμμάτων, τότε τα τραπεζικά συστήματα μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτησή της χονδρικής χρηματοδότησής τους ακόμη περισσότερο. Και προτείνει « Κάν ‘το όπως η Τουρκία!»
   Η δομή των ισολογισμών των τουρκικών τραπεζών είναι εντυπωσιακά απλή : οι καταθέσεις και τα ίδια κεφάλαια αποτελούν τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου του ισολογισμού του συνόλου του τουρκικού συστήματος.
   Επομένως, οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να αρχίσουν να κοιτάζουν λίγο το τουρκικό παράδειγμα, και λιγότερο τη δική τους πρόσφατη ιστορία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.