24/02/2008 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ναι μεν, αλλά» λένε τα Σκόπια στο Νίμιτς

Συγκρατημένο «ναι» στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση των προτάσεων του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «έβγαλε» η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Μετείχαν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, ο Ράντμιλα Σεκερίνσκα, αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης SDSM, ο Αλί Αχμέτι αρχηγός της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη DUI, ο Μέντουχ Θάτσι, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών DPA).  Η ΠΓΔΜ αποδέχεται δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες του σχεδίου Νίμιτς, «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποδέχονται την αναγραφή της επίσημης διεθνούς ονομασίας στα διαβατήρια, ούτε και τροποποίηση του Συντάγματος. Ουσιαστικά υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων τα Σκόπια λένε ένα «ναι μεν, αλλά» στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, οι αντιρρήσεις είναι πολλές και εκτιμάται ότι θα απορριφθούν πάρα πολλά από τα σημεία της φόρμουλας Νίμιτς για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 24/02/2008 19:05:21

  Στο όργιο της βίας που συνόδευσε την εθνοκαθαρση στα Βαλκάνια στη δεκαετία 1912-1222 έχουμε ΟΛΟΙ μερίδιο σαν θυτες και σαν θυματα.
  Αν μπορουμε να μάθουμε κάτι από αυτή την περίοδο είναι οτι οι εθνικίστικές εκαθαρίσεις κοστίζουν σε όλους. (ρωτηστε Σερβους και Κροατες που το έχουν πιο προσφατο) Αν το στοιχημα είναι η πρόοδος και η ευημερία, οι εθνικιστικές συγκρούσεις δεν εχουν θέση. Ανοικτά σύνορα και σχέσεις εμπιστοσύνης εξασφαλίζουν το μέλλον των απανταχού μειονοτητων πολύ καλύτερα από αδιεξοδες διενεξεις και θωρακίζουν την περιοχή από τις επιδιωξεις οποιασδήποτε “διεθνους νομιμότητας” που χρειαζεται τοπικές συγκρούσεις για να δράσει. Αλυτρωτισμοί σαν της τσαμουριας και ρατσιστικη αντιμετώπιση των Αλβανών είναι νερό στο μύλο των Αμερικάνων

 2. Γιώργος Κούρβας avatar
  Γιώργος Κούρβας 25/02/2008 16:52:54

  “Η καλογερική του πατριωτισμού” και τα ΜΜΕ, σήμερα, ή «Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές», βy “old Rock-dog’s eye”
  (Μέρος Γ΄)

  ".. Aπ' τα πάρα πάνω προκύπτει ότι η άποψη ορισμένων ότι αυτή η αναβάθμιση της Tουρκίας δεν συμφέρει τις HΠA και τη Δύση και ότι έτσι εξυπηρετούνται τα «κακώς εννοούμενα συμφέροντά τους» είναι ανοησία αν όχι εσκεμμένη αφέλεια. Δεν είναι παρά μια δ ι ά φ α ν η υ π ε κ φ υ γ ή ανησυχούντων «πατριωτών» που τους επιτρέπει ν' αυτοπροβάλλονται σαν «πατριώτες» χωρίς κανένα κόστος προς αγαλλίαση των μίντια, αφού έτσι γελοιοποιείται ο πατριωτισμός. H κ α λ ο γ ε ρ ι κ ή όμως τ ο υ π α τ ρ ι ω τ ι σ μ ο ύ σ ή μ ε ρ α είναι αρκετά βαριά. Σ η μ α ί ν ε ι ότι έρχεσαι σε σύγκρουση με την άρχουσα υπερδύναμη, τις HΠA. Σ η μ α ί ν ε ι ότι καταγγέλεις ανοιχτά τα σχέδιά τους ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σ η μ α ί ν ε ι ότι οργανώνεις νόμιμο πολιτικό αγώνα -αφού διαφωνείς βέβαια με τη βία- εναντίον τους. Σ η μ α ί ν ε ι ειρηνικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, διαδηλώσεις, ενδεχόμενο μποϋκοτάζ και ανυπακοή.

  .. Συχνά προβάλεται η άποψη, σαν προφανής και εύλογη και άρα μη συζητήσιμη ότι είναι απαράδεκτο ν' αμφισβητείται ο π α τ ρ ι ω τ ι σ μ ό ς ορισμένων ή να κατηγορούνται για μειοδοσία ορισμένοι π ο λ ι τ ι κ ο ί, ο ι κ ο ν ο μ ι κ ο ί παράγοντες κλπ. H θέση αυτή παρ' ότι και παλαιότερα αμφισβητήσιμη για την E λ λ ά δ α, σ ή μ ε ρ α είναι νεκρή λ ό γ ω της παγκοσμιοποίησης και της αναγόρευσης της ε π έ ν δ υ σ η ς και του ε π ε ν δ υ τ ή (δηλαδή καπιταλιστή) σε υπέρτατη αξία, τον οποίο κ α μ ί α εξωοικονομική δύναμη δεν έχει δικαίωμα ν' αγγίξει ..

  Kατανοούμε τώρα το λόγο του συνεχούς παραμυθιάσματος του κόσμου σχετικά με τα «εθνικά» θέματα. Tη χ λ ε ύ η ενάντια στον πατριωτισμό που παρουσιάζεται σαν εθνικισμός, την ψ ι μ υ θ ί ω σ η (= μακιγιάζ) της μειοδοσίας. Tην πρωτοφανή αυτή π λ ύ σ η ε γ κ ε φ ά λ ο υ από τους μηχανισμούς έμμεσης βίας πούναι τα M M E αφού το ψ έ μ α ο δ ό λ ο ς και η α π ά τ η είναι έμμεση βία. Tον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν σήμερα στα MME οι ιδιοκτήτες τους εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοκαπιταλιστές. Ο έλεγχος αυτός γίνεται σήμερα μέσω μιας μικρής μερίδας δ η μ ο σ ι ο γ ρ ά φ ω ν. Tου διευθυντή και ορισμένων άλλων δημοσιογράφων σε κάθε μέσο, που κατέχουν θέσεις κλειδιά και έχουν ειδικές σχέσεις με την ιδιοκτησία, παραγκωνίζοντας άλλους υποτίθεται ανώτερους ιεραρχικά ή τις κ λ α σ ι κ έ ς καλές πένες. Γι' αυτούς τους κ υ ρ ί ο υ ς που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, δημοσιογράφος της Monde Diplomatique έγραψε στη Γαλλία πρόσφατα βιβλίο με τον εύγλωτο τίτλο:
  «T α ν έ α μ α ν τ ρ ό σ κ υ λ α».
  Ο καλύτερος απ' αυτούς τους κυρίους δ ε ν θα δίσταζε μπρος στην πιο μεγάλη απάτη, αφού η πραγματική και ουσιαστική δουλειά τους συνίσταται στο να βάζουν την υ π ο γ ρ α φ ή τους και να καλλωπίζουν όσα τους λέει το α φ ε ν τ ι κ ό τους ή κάποιες κρατικές υπηρεσίες, ελληνικές ή ξένες, όταν το αφεντικό συναινεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πλήρης εξαχρείωση χαρακτηρίζει την προσωπική τους ζωή. A λ λ ο ς (ά λ λ η) αναριχάται περνώντας απ' το κρεβάτι του (της) γέροντα ιδιοκτήτη, ά λ λ ο ς (ά λ λ η) κερδίζει έτσι ένα πολυτελές διαμέρισμα, αυτοκίνητο, βίλλα, ά λ λ ο ς (ά λ λ η) παντρεύεται για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο συνάφι. Ολα αυτά είναι φυσικά α φ ο ύ το να πουλήσεις το σώμα σου σαν πόρνη, είναι έλασσον κι ασήμαντο μ π ρ ο σ τ ά στην καθημερινή πώληση του εαυτού σ ο υ, του ονόματός σ ο υ, της ψυχής σ ο υ.

  Aνάμεσα σ' αυτούς δεν μπορούμε να μην μνημονεύσουμε το γνωστό θεωρητικό των αμερικανολιγούρηδων βλαχογιάπηδων, το γνωστό τζουτζέ (σσ. γελωτοποιό) αλλά και πραιπόζιτο του πασά. Οι κύριοι αυτοί αποτελούν σήμερα β α σ ι κ ά στηρίγματα του καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, τους έχει αναγορεύσει σε σύγχρονους προνοιάριους. Eτσι τους ανταμοίβει με μισθούς προκλητικούς, π ο λ λ ώ ν ε κ α τ ο μ μ υ ρ ί ω ν μηνιαία δηλαδή πολλαπλάσιων των πιο σημαντικών αξιωματούχων του, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, υπουργών, ανώτερων δικαστικών και στρατιωτικών», "Ε. Ο. 17 ΝΟΕΜΒΡΗ" (!!!), Αθήνα, Απρίλης 1998.

  Εποχή του Χάους και της Θεωρίας του Χάους, αδέρφια! Τέρμα τα δίφραγκα για τα 2000 χρόνια του ά-λογου, του ά-φωνου, του τουμπεκί, του κρυψί-νοου και στην γυάλα βατικανικών Στοών και μασονικών καστών ευδοκιμούντος "ΙΧΘΥοΣ". "Τα πάντα ρει" και "βάλτε να πάνε, τώρα, που γυρίζει"! Έρχονται τα πάνω κάτω και τα αριστερά δεξιά! CHAOS, λέμε!!!

  ΓΕΙΑ και ΧΑΡΑ σας!

  (Πολύ θα γούσταρα αντιδράσεις και σχόλια για το θεματάκι. Απο το κείμενο αφαιρέθηκε μ ι α μ ό ν ο λέξη, ["πρόσφατα"], για να μην προσδιορισθεί ο χρόνος συγγραφής του)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.