04/02/2010 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νίπτει τα χείρας της η Εκκλησία για το νόμο περί ιθαγένειας

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, δια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά τον λόγο του Χριστού «απόδοτε τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Προσθέτει, όμως, ότι οι απόψεις των μητροπολιτών πρέπει να συνυπολογίζονται στα κρίσιμα θέματα, επειδή γνωρίζουν «τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ, ο νόμος περί ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γι' αυτό, τονίζεται, «η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια».

«Συγχρόνως όμως», επισημαίνεται, «πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητος ορισμένων περιοχών της Πατρίδος μας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού».

«Οι κατά τόπους Μητροπολίτες, καίτοι βεβαίως δεν αμφισβητούν την νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται, έχουν αίσθηση της αποστολής τους ως Ποιμενάρχες. Γι' αυτό αφενός μεν τηρούν τις εντολές του Χριστού για την αγάπη προς πάντας, αφετέρου δε γνωρίζουν και τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρισίμων θεμάτων», καταλήγει η ΔΙΣ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimi avatar
  Dimi 04/02/2010 17:02:12

  CNN Βreaking News: Oμοσπονδιακός Δικαστής θ’αποφασίσει αν η θεία του Προέδρου Obama, η οποία ζούσε επί χρόνια στις ΗΠΑ με Κάρτα Kοινωνικής Ασφάλισης και υπό καθεστώς Πολιτικού Ασύλου, μπορεί να συνεχίσει να ζει στη χώρα http://on.cnn.com/cop6oW
  Αυτά βέβαια συμβαίνουν χωρίς διακρίσεις, σε χώρα όπου υπάρχουν ΚΑΙ τηρούνται οι νόμοι περί λαθρομετανάστευσης.

  Ακούει ο κ. Πρωθυπουργός που ζητά Κοινωνική Αποδοχή γιά την μετατροπή της Ελλάδας, - της χώρας με τον 4000χρονο, παλαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης - σε χωνευτήρι της τριτοκοσμικής λαθρομετανάστευσης? Οσο δε πιό συχνά εμφανίζεται με Ιεράρχες, τόσο οι υποψίες μας γίνονται βεβαιότητα και το «ΟΧΙ» μας πιό εκκωφαντικό. Χθές, χρησιμοποιήσε ακόμη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη! γιά να μάς καθησυχάσει, να μην είμαστε λέει, «ξενόφοφοι». Ας επιχειρήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να κάνει κάτι παρόμοιο στη Τουρκιά, υπέρ των ολιγάριθμων, φιλήσυχων Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως. Ως απάντηση, οι «Γκρίζοι Λύκοι» θα φροντίσουν να έχει την τύχη του Γρηγορίου του 5ου. ΟΧΙ! ΔΕΝ λαϊκίζουμε κ. Πρωθυπουργέ. Απλά, σάς ενημερώνουμε ότι το θλιβερό νομοσχεδιό σας ΔΕΝ έχει μέλλον και προοπτική στην Ελλάδα.

  Η επιμονή σας να επιβάλλετε τις προεκλογικές φηφοθηρικές υποσχέσεις σας στους λαθρομετανάστες, έχει στιγματίσει ανέκλητα την εικόνα σας στη συνείδηση των Ελλήνων Πολιτών, οι οποίοι αξιώνουν την άμεση απόσυρση του Ανθελληνικού νομοσχεδίου σας.

 2. nasos avatar
  nasos 04/02/2010 17:51:14

  Τι ανταλλάγματα πήρε ο Τζερόνυμο;
  Μήπως γλύτωσε τον ΦΜΑΠ;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ nasos 05/02/2010 01:24:30

   Μάλλον ο Ιερώνυμος πέτυχε να "φάει" τη γη που διεκδικούσε για λογαριασμό τής Μητρόπολης Θηβών στη Βοιωτία, το λεγόμενο και "Βοιωτοπέδιο", ένα σκάνδαλο για το οποίο είχε γράψει παλιότερα το antinews, και που τώρα δεν βρίσκω την καταχώρηση.

   Γιατί δεν βρίσκω την καταχώρηση;

 3. Άφατος avatar
  Άφατος 04/02/2010 18:07:47

  Απ' το να σηκώνει λάβαρο και να δίνει θεοκρατική χροιά στην προσπάθεια κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου (και όχι γενικώς της παροχής ιθαγένειας σε ανθρώπους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ) είναι προτιμότερη η στάση του Ιερώνυμου.

  Ο Χριστόδουλος το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτονώσει όλη τη δυναμική μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου στο ανόητο θέμα των ταυτοτήτων. Θυμηθείτε πόσο στιγματίστηκαν οι ιδέες που υποτίθεται πρέσβευε ο ίδιος και πόσο έπεσε η δημοτικότητά του λίγα χρόνια μετά τη βαβούρα για το δημοψήφισμα.

  Αυτά τα δύο εκατομμύρια που είχαν βγει στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα προτιμούσα να είχαν βγει για τον αγώνα εναντίον της κομματοκρατίας, της αντεθνικής ιδεολογίας που έχει γίνει πλέον πολιτική ορθότης και της διαφθοράς.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Άφατος 05/02/2010 01:26:28

   Ναι, ΟΚ... και η κουτσή μαρία μπορεί να εκφέρει γνώμη στην Ελλάδα επί παντός του επιστητού, αλλά όχι η Εκκλησία.

   Τι νομίζετε μωρέ; Ότι ζείτε στην ΕΣΣΔ τού 1917 και ετοιμάζεστε για το "Πάσχα των Κομσομόλων";

  • Άφατος avatar
   Άφατος @ Άφατος 05/02/2010 11:58:14

   Εσύ νομίζεις μου φαίνεται ότι ζούμε στην Τουρκοκρατία και το Βυζάντιο όπου η εκκλησία έλυνε κι έδενε. Όποτε ανακατεύθηκε η εκκλησία με άλλα θέματα τα τελευταία χρόνια το μόνο που κατάφερε ήταν να δυσφημίσει τις απόψεις που προσπάθησε να στηρίξει. Δες τον Άνθιμο και τον Χριστόδουλο. Με τη μία στιγματίστηκαν ως θεοκράτες, εθνικιστές και ακραίοι. Γι' αυτό ας κρατήσουν χαμηλό προφίλ όπως ο Ιερώνυμος κι ας αφήσουν τους υπόλοιπους να ασχοληθούν με τα εθνικά και τα πολιτικά θέματα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Άφατος 05/02/2010 21:31:03

   Αγαπητέ Άφατε:

   Η Εκκλησία "στιγματήστηκε" όχι από τον λαό, αλλά από αυτούς στους οποίους χάλασε τη μαγιά, δηλαδή από το αυταρχικό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

   Γράφεις:
   "ας αφήσουν τους υπόλοιπους να ασχοληθούν με τα εθνικά και τα πολιτικά θέματα".

   Τους είδαμε και τους "υπόλοιπους"...
   Τα γ.. τη μάνα!
   Εξαιτίας των "υπολοίπων" έχουμε φτάσει στα σημερινά παρακμιακά χάλια ως χώρα.

 4. adonis.gx avatar
  adonis.gx 04/02/2010 19:13:10

  Κατά τα άλλα όμως το διαχωρισμό εκκλησίας κράτους δεν τον θέλουνε....

 5. man8os avatar
  man8os 04/02/2010 19:46:05

  Ντροπη στους ιεραρχες μας! Να παν να γινουν ιεραποστολοι στην Αφρικη, τι βλακιες λεω, στην Ομονοια.

 6. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 04/02/2010 19:54:54

  Η αριστερά του κυρίου έκανε το θαύμα της.

 7. Orestios avatar
  Orestios 04/02/2010 19:56:52

  Ξεφτίλα. Ίσως να σκεφτούμε αλλαγή θρησκεύματος.

  • man8os avatar
   man8os @ Orestios 04/02/2010 20:00:18

   Αυτο θελει ο GAP. Μη του κανεις την χαρη...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 05/02/2010 01:01:18

   Αν αλλαξοπιστήσουν 1 εκατομμύριο μαζί με τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια που υπάρχουν ήδη, συν τα άλλα που ετοιμάζονται να έρθουν (αλλά προσπάθησαν να χαλάσουν το ντηλ κάποιοι τι προηγούμενες ημέρες) η εκκλησία του ανατολικού δόγματος χάνει την πρωτοκαθεδρία ως επικρατούσα θρησκεία στην χώρα. Μειώνονται και τα έσοδα στο παγκάρι.

   Αλλά το GAP έτσι κι αλλιώς αυτό το σκοπό έχει (ή μάλλον του είπαν να κάνει), οπότε.....καλύτερη η Καμπάλα.

 8. athina kehagia avatar
  athina kehagia 04/02/2010 20:37:48

  το υπουργικό συμβούλιο στο οποιο στρογγυλοκάθισε δεν ήταν του καίσαρος?

 9. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/02/2010 22:22:00

  Άλλο το να δείχνουμε αισθήματα αγάπης, και άλλο να τους δώσουμε ιθαγένεια. Τώρα τα μπλέκουν οι Σεβασμιώτατοι λίγο τα του Καίσαρος με τα του Θεού, ή μου φαίνεται;

  Αγάπη σημαίνει να τους αγκαλιάσουμε, να τους ταϊσουμε, να τους ποτίσουμε, να τους περιθάλψουμε, να τους δώσουμε δουλειά, αν μπορούμε. Αλλά και να τους εκχριστιανίσουμε, πρώτα από όλα. Δεν έχει άραγε η διοικούσα Εκκλησία συνείδηση του ότι ο σημερινός Ελληνισμός προήλθε από τους πιστεύοντες εις Χριστόν μέσα στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Η Εκκλησία είναι βέβαια κυρίως Θεανθρώπινος οργανισμός, αλλά στην περίπτωση του έθνους μας αποτέλεσε και την Κιβωτό του, που το μετέφερε από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εποχή. Δεν θα επιβιώναμε χωρίς την Εκκλησία ως έθνος και ούτε τώρα μπορούμε χωρίς Αυτήν σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα για την εθνική μας επιβίωση. Ίσως να μην αντελήφθησαν ότι περί αυτού πρόκειται, ίσως να πρυτάνευσαν άλλες σκοπιμότητες, ίσως να παρασύρθηκε ο Μακαριώτατος από τον ΓΑΠ. Πάντως δεν συμφωνώ με την ανακοίνωση. Θα έπρεπε να δίδει έμφαση στο ότι ο σύγχρονος Έλληνας προήλθε από το "Έλληνες εισί οι κάτοικοι της επικρατείας οι πιστεύοντες εις Χριστόν". Και αυτό εδώ το κράτος το δημιουργήσαμε ως κράτος Ελλήνων. Δηλαδή, πρωτίστως, ως κράτος Χριστιανών Ορθοδόξων.

 10. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 04/02/2010 22:23:22

  ΙΕΡΩΝΥΜΕ πρίν εκατοντάδες χρόνια ρασοφόροι κράτησαν τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ στις καρδιές των υπόδουλων ΕΛΛΗΝΩΝ η ιστορία τους κατέταξε στους ήρωες ,εσένα που θα σε κατατάξει, μάλλον δίπλα με τον ΕΦΙΑΛΤΗ

  • Dreadator avatar
   Dreadator @ ΓΙΩΡΓΟΣ 05/02/2010 19:27:44

   Αφού σα ζα κάνετε ρε συ...
   Άμα έλεγε τίποτα ο άνθρωπος θα έπεφταν πάνω του όλοι οι ανώμαλοι της χώρας να τον κατηγορούν για παρεμβάσεις και διαπλοκές και ούτε ένας από εσάς θα έλεγε τίποτα (άσε που κανένας δημοσιογράφος-λαοπλάνος δε θα άφηνε να ακουστεί ποτέ η δική σας γνώμη...).
   Από την άλλη πολύ άχρηστος μας βγήκε ο Ιερώνυμος. Αυτός ούτε και για τα του Θεού νοιάζεται. Εύχομαι να αγιάσει ο Χριστόδουλος. Μας έβγαλε ασπροπρόσωπους ο άνθρωπος. Τώρα με τον Ιερώνυμο τα χάλια μας τα βλέπετε...

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 05/02/2010 01:20:38

  Για τα εθνικά θέματα δεν κάνει να μιλάει η Εκκλησία, γιατί τα εθνικά θέματα είναι κρατικές υποθέσεις.

  Η σίτιση και η περίθαλψη των φτωχών και αστέγων, αλλά και η προστασία τού περιβάλλοντος δεν είναι κι αυτά θέματα τόυ "Καίσαρος";

  Κι όμως, ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος όλο με αυτά καταγίνονται. Αυτό δεν τους πειράζει. Ούτε φυσικά πειράζει τους χριστιανομάχους όλων των παρατάξεων.

  Έχουν στριμώξει την Εκκλησία στο κουστούμι μιας ΜΚΟ, και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

  Δεν μπορούν οι Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος να βγουν να πουν μια κουβέντα παρηγοριάς για τον Έλληνα που έχει χάσει πια τα αυγά και τα πασχάλια;

  Δεν μπορούν να βγουν να μιλήσουν για τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, μπας και νιώσουμε ότι η ζωή μας δεν είναι μόνο τηλεόραση, δάνεια και σπρεντ;

  Δεν μπορούν να βγουν να μιλήσουν για θεολογία και σωτηρία τής ψυχής;

  Μόνο να αγκαλιάζουν δέντρα και να μοιράζουν συσσίτια ξέρουν.
  Και άντε καλά ο Βαρθολομαίος, αυτός είναι όμηρος των Τούρκων. Ο άλλος ο μπουνταλάς; Λίγος, άχρηστος και επικίνδυνος.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Στέργιος 05/02/2010 11:00:19

   O Bαρθολομαίος εκφέρει πλέον έναν λόγο απόλυτα υποταγμένο στην πολιτική ορθότητα. Προχτες στην Ακαδημία, τα ίδια: η οικολογία και η σωτηρία του πλανήτη. Για τις εκτρώσεις, τον έχετε ακούσει ποτέ να μιλήσει; Ουδέποτε. Ο πάπας, πρέπει να το αναγνωρίσω, αν και δεν είμαι της "φιλενωτικής" παράταξης, έχει το θάρρος και εκφέρει λόγο κατά των εκτρώσεων.
   Καλή η σωτηρία της πολικής αρκούδας Παναγιώτατε, η σωτηρία των εμβρύων όμως; Αφήνω πια τη σωτηρία των ψυχών, αυτή δεν φαίνεται να απασχολεί τον Προκαθήμενο...
   Η Ορθόδοξη Εκκλησία σιγά-σιγά ολισθαίνει σε έναν οργανισμό δημόσιων σχέσεων, με λίγη σως ορθοδοξοφανούς θεολογικού λόγου, έτσι για να φαίνεται ότι είναι Εκκλησία. Κοινώς, για ξεκάρφωμα.

   Αν θέλετε να καταλάβετε τι είναι ένας σύγχρονος πατερικός λόγος, διαβάστε το "Γέροντος Πορφυρίου Βίος και Λόγοι", διαβάστε κανένα βιβλίο του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ. Λυπούμαι που ο σύγχρονος θεολογικός λόγος, όπως τον εκφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι αποκλειστικά ταυτισμένος με την οικολογία. Αυτό λέγεται έκπτωση...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Στέργιος 05/02/2010 11:39:50

   Για τους επισκοπους στην Ελλαδα καθε κριτικη ειναι σωστη.
   Ο Βαρθολομαιος ομως ειναι ραγιας με την πραγματικη σημασια της λεξης οποτε ας ειμαστε λιγο ελαστικοι.

 12. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 05/02/2010 10:53:52

  Οσοι θεωρούμε ότι το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου δεν κάνει καμία μνεία του χριστιανισμού ως βασικό πολιτισμικό συστατικό του σύγχρονου ελληνικού έθνους, ας στείλουμε e-mail στον Αρχιεπίσκοπο.
  archbishop@ecclesia.gr

 13. πολίτης avatar
  πολίτης 06/02/2010 01:18:37

  Καλύτερα να αφήσουμε ήσυχη την εκκλησία. Από τη στιγμή που έφυγε ο Χριστόδουλος δεν υπάρχει κάποιος που να εμπνέει το λαό και τον Άνθιμο τον έχουν ταράξει στην ειρωνεία. Σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε εμπλοκή της Εκκλησίας θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Καλύτερα ας σιωπήσουν, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ένας νέος χαρισματικός ποιμένας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.