#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/02/2008 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νίκη Χριστόφια (και της ενδιάμεσης λύσης;)

O Γ. Γ του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νικητής των κυπριακών προεδρικών εκλογών, Με καταμετρημένο το σύνολο των 469.285 ψηφοδελτίων στο δεύτερο γύρο των εκλογών, λαμβάνει 53,36% και ο Ιωάννης Κασουλίδης 46,64%. Είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ εκλέγει πρόεδρο στην 82χρονη ιστορία του. Η επιλογή Χριστόφια δείχνει ότι ο κυπριακός λαός προσδοκά στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί μέσα απο την εγκατάλειψη της σκληρής στάσης στην υπόθεσή του και την υιοθέτηση μιας ενδιάμεσης λύσης. Την προηγούμενη φορά  ο κ. Χριστόφιας έλεγε «όχι» στο σχέδιο Ανάν σαν ένας άνθρωπος που ήθελε να πει «ναι». Και φυσικά είναι προσωπικός φίλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ταλάτ, που έχει κι αυτός αριστερό παρελθόν και με τον οποίο συμφώνην ήδη να συναντηθούν

ΣΧΟΛΙΑ

 1. plagal avatar
  plagal 24/02/2008 19:45:02

  Τα επισημα αποτελεσματα, με 100% καταμετρημενο δινουν 53,37% στον Χριστοφια.

  Ζητω η δευτερη δημοκρατικα εκλεγμενη κομμουνιστικη κυβερνηση της Ευρωπης!

  (και στα δικα μας!)

 2. ioannis avatar
  ioannis 25/02/2008 03:56:37

  ...τι να πεις... οι Έλληνες της Κύπρου ενδιαφέρονται για οικονομική ανάπτυξη με τον Τούρκο έποικο στα λίγα χιλιόμετρα...ακόμα και αν κάτι τέτοιο κατορθωθεί, πόσο ευτυχισμένοι θα νιώσουν όταν χρειαστεί να υποχωρήσουν στις γειτονικές απαιτήσεις...

 3. Γιώργος Πήττας avatar
  Γιώργος Πήττας 25/02/2008 09:31:54

  Μία εκδοχή, είναι αυτή που λέτε.

  Μία άλλη (υποθετική εξ ίσου) είναι η "κινητικότητα" και οι πρωτοβουλίες που θα επιδείξει ο Δ.Χριστόφιας να αναδείξουν στο έπακρο την Τουρκική αδιαλλαξία.

  Σε αυτή την περίπτωση η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορεί να πει άνετα και ευθέως πως "πια, κάναμε εμείς όλα όσα μπορούσαμε, αλλά..."

  Υπάρχει και το ενδεχόμενο-ακόμα πιο υποθετικό- να αναδειχθούν οι αντιθέσεις μεταξύ της Τ/Κ κοινότητας και της Άγκυρας, οι οποίες είναι υπαρκτές αλλά μονίμως μπαίνουν "κάτω από το χαλί".

  Στην περίπτωση...υπερβολική ευελιξίας εκ μέρους της Προεδρίας Χριστόφια και ανάδειξης ως Λύσης του Κυπριακού ενός Σχεδίου στο Ανανικό πλαίσιο, που θα καθιστά την Κύπρο ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο με ξένους ρυθμιστές, σας διαβεβαιώ, πως το 30% και πλέον που στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, δεν θα μείνει ανενεργό.

  Και το ποσοστό, ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Γιατί είναι πολλοί αυτοί που ξεγελάστηκαν στον πρώτο γύρο και θεώρησαν πως ο Τάσσος θα περάσει "οπωσδήποτε" στον δεύτερο και ψήφισαν έτσι με κομματικό κριτήριο για να έχει το κόμμα τους αξιοπρεπή παρουσία...

 4. Suhoi avatar
  Suhoi 25/02/2008 14:17:02

  Να κόψουμε το δούλεμα. Για ποιούς κομμουνιστές μιλάμε; Για ποιό ΚΚ; Ολες οι TV, όλα τα ραδιόφωνα και οι φυλλάδες κάνουν λόγο για τον πρώτο κομμουνιστή πρόεδρο στην Ευρώπη. Το ΑΚΕΛ, το πιο κατεστημέμο κόμμα (ίσως όχι μόνον στην Κύπρο), πιθανώς ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας στη μεγαλόνησο, το κόμμα που για να γίνει επένδυση στο νησί ή να ανοίξει κάποια σοβαρή οφφσόρ (από Ρώσους, εβραιόπουλα, χαμπίμπιδες, κ.ο.κ.) πρέπει να ρωτηθεί πρώτα, είναι ΚΚ; Ας σταματήσει το παραμύθι. Το κατανοώ. Είναι ένας εύσχημος τρόπος για να πούμε ότι η Αριστερά θα κλείσει το Κυπριακό. Ε βέβαια. Η σοσιαλδημοκρατία (ΑΚΕΛ) έχει πιο διαλλακτικό προφίλ, και εν πάση περιπτώσερι, ο Χριστόφιας -και λόγω πολιτικών καταβολών- διατηρούσε ανέκαθεν στενές σχέσεις με τον Ταλάτ. Αυτό δεν διέρρεε, με αφορμή το σχέδιο Ανάν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τις συναντήσεις του με τον Χριστόφια; Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι και οι προσωπικές σχέσεις δεν παίζουν ρόλο. Αλλά έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η Αγκυρα θα επιτρέψει στον Ταλάτ να κάνει δικό του "παιχνίδι"; Οπως και να' ναι, ένα είναι σίγουρο: Η σοσιαλδημοκρατία αναλαμβάνει να κλείνει δύσκολα και επώδυνα για την κοινή γνώμη θέματα, εκεί που η Δεξιά δεν μπορεί.

 5. Γιώργος Κούρβας avatar
  Γιώργος Κούρβας 25/02/2008 16:09:45

  “Η καλογερική του πατριωτισμού” και τα ΜΜΕ, σήμερα, ή «Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές», βy “old Rock-dog’s eye”
  (Μέρος Β΄)

  Παγκοσμιοποίηση και αμερικάνικος Εθνικισμός

  H σημερινή π α γ κ ο σ μ ι ο π ο ί η σ η δεν σημαίνει ο ύ τ ε κατάργηση του Kράτους-Eθνους, ο ύ τ ε οικουμενικότητα, ο ύ τ ε διεθνισμό, όπως άλλωστε και διεθνισμός δεν σημαίνει άρνηση του π α τ ρ ι ω τ ι σ μ ο ύ. Οι δυτικοί λοιπόν εθνικισμοί προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την παγκοσμιοποίηση και την αντίστοιχη φιλολογία ενώ εξακολουθούν να κυριαρχούν στη διεθνή σκηνή. Οπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας αυτούς αντικρύζουμε. Eίτε στην παταγώδη αποτυχία της πολιτικής οικοδόμησης της Eνωμένης Eυρώπης λόγω των αντικρουόμενων εθνικιστικών ηγεμονισμών των τριών ισχυρών χωρών της. Eίτε στην πολιτική ανυπαρξία της τόσο στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία όσο και σήμερα στο Iράκ. Eιδικά για τις σημερινές HΠA η π α γ κ ό σ μ ι α στρατηγική τους εντάσσεται απόλυτα στα πλαίσια των κλασικών δυτικών ρ α τ σ ι σ τ ι κ ώ ν εθνικισμών που αναφέραμε. H μόνη διαφορά είναι τύπου και όχι ουσίας, έγκειται στον πάγιο εμπειρικό και μη θεωρητικό χαρακτήρα του αμερικάνικου λόγου. Eτσι όλες οι δηλώσεις των Aμερικανών ηγετών αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο σε έ θ ν ο ς μ ε σ σ ί α, προορισμένο να κυριαρχήσει στον πλανήτη, να προσφέρει την πρόοδο και την τάξη, που έχει συνεπώς δικαίωμα στην στρατιωτική επέμβαση και τη σ φ α γ ή στο Iράκ ή αλλού, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, αγνοώντας τον ΟHE και το σύνολο των Eθνών-Kρατών της υφηλίου, πλην Bρετανίας (σσ. WASP). Tο ρ α τ σ ι σ τ ι κ ό χαρακτήρα άλλωστε τον δείχνει καθαρά η επίσημη αμερικάνικη θεωρία του r o g u e s t a t e s (κράτη αλήτες) που δεν είναι παρά απλοϊκή παραλλαγή της αποικιοκρατικής θεωρίας του E θ ν ο υ ς-ά ρ χ ο ν τ α ς.

  Eθνικισμός όμως είναι και ορισμένα άλλα φαινόμενα. E ί ν α ι να μονοπωλείς σαν υπερδύναμη τις τελευταίες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας εμποδίζοντας τις άλλες χώρες νάχουν πρόσβαση στις υψηλές τεχνολογίες. E ί ν α ι νάχεις αναγάγει ολόκληρο τον πλανήτη σε ζωτικό σου χώρο και να επιβάλλεις τη θέλησή σου μέσω της στρατιωτικής υπεροχής και ισχύος σου καταπατώντας ανοιχτά το δίκαιο, την ιστορία, τις απόψεις των κυρίαρχων κρατών. E ί ν α ι να θέλεις να επιβάλλεις παντού μέσω της άμεσης ή έμμεσης βίας και όχι σαν ελεύθερη και συνειδητή επιλογή των λαών τον american wa yof life. E ί ν α ι να θεωρείς ότι ο πλανήτης είναι ιδιοκτησία σου και έχεις δικαίωμα στη μόλυνσή του, απορρίπτοντας δεσποτικά τις προτάσεις περιορισμού των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κόντρα σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες κι ενώ είσαι ο πρώτος υπεύθυνος αυτής της μόλυνσης. E ί ν α ι να θέλεις να επιβάλλεις τα προϊόντα σου με εκβιασμούς και απειλές ..
  Aμερικάνικος εθνικισμός τέλος ε ί ν α ι να θέλεις να γίνεις κύριος του Aιγαίου για να ελέγχεις τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου της Mέσης Aνατολής τοποθετώντας σαν χωροφύλακά σου τον υπερεξοπλισμένο από σένα Tούρκο. E ί ν α ι ν' ανατρέπεις το υφιστάμενο καθεστώς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Eλλάδας, διχοτομώντας το Aιγαίο, δίνοντας το μισό στον Tούρκο .. Aμερικάνικος εθνικισμός ε ί ν α ι να περιφρονείς κυνικά ως νέος Pωμαίος δικτάτορας Σύλλας την ιστορία, το δίκαιο, το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των νησιών του Aιγαίου υπήρξαν ε λ λ η ν ι κ ο ί και δημιούργησαν πολιτισμό εδώ και 4000 χρόνια ενώ παρέμειναν ελληνικοί π α ρ ά τους κατακτητές που πέρασαν κατά καιρούς απ' αυτά. H επιλογή της Tουρκίας γι' αυτόν τον πιο ενεργητικό ρόλο εντάσσεται στα πλαίσια της νέας στρατηγικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού-εθνικισμού μετά την κατάρρευση του «σοσιαλιστικού» στρατοπέδου. Σύμφωνα μ' αυτήν η αμερικάνικη παγκόσμια ηγεμονία πρέπει να εξασφαλίζεται με τις ε λ ά χ ι σ τ ε ς δ υ ν α τ ό ν επεμβάσεις αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων. Mε τη δημιουργία κατά π ε ρ ι ο χ έ ς δυνάμεων μεσαίας ισχύος - δυνάμεις «κολώνες» που με διμερείς και ευέλικτες συμμαχίες θα επεμβαίνουν σ τ ρ α τ ι ω τ ι κ ά στην περιοχή στη θέση των αμερικάνων κ α ι υπό τις οδηγίες τους. Aυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος έχει ανατεθεί για την Mέση Aνατολή στην Tουρκία και το Iσραήλ». (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

  Σσ1. Το κείμενο γράφτηκε πριν δέκα χρόνια. Στην Τουρκία έχει ανατεθεί, σήμερα, πλέον, και για την Ευρώπη αυτός ο ρόλος, αφού Βοσνία και Αλβανία- Κοσσυφοπέδιο είναι προστατευόμενα παιδιά της.
  Σσ2. Δεν συμφωνείς με το κείμενο; Χαίρομαι! Γιατί αυτό είναι και το πρώτιστο Ζ η τ ο ύ μ ε ν ο ν της της νυν εποχής, αλλά, και κάθε «Βίου»: ο ΑΝΤΙ-Λ Ο Γ Ο Σ ! Επειδή φέρνει τον ΔΙΑ-Λ Ο Γ Ο, που φανερώνει τον κάθε φορά συν-Ζητούμενον Λ Ο Γ Ο. Εκτός αν είσαι α-διάλλακτα φανατικός, ως εξ απόκρυφης Αποκαλυψέως απόλυτος, και όταν εσύ διαφωνείς …«σχίζεις χασέδες», μπαίνεις σε τσουβάλια και πετάς στην μούρη σου και στους γύρω σου αλληλο-αλιλούια!-σχισμενορουχοτσουβαλιασμένους …χώματα! «Λόγος», τώρα, στα αρχαία ΚΑΙ τα νέα ελληνικά, είναι η «ομιλία, συζήτηση, δια-τύπωση γραπτών και προφορικών σκέψεων- γλώσσα» [= η ειδο-ποιος διαφορά ανθρώπου – ζώου!], αλλά, σημαίνει και «ΑΙΤΙΑ», συν τα …δεκάδες παραπλήσια του «Λόγος» κατηγορήματα. Η λέξη είναι α μ ε τ ά φ ρ α σ τ η σε όλες τις γλώσσες, που την χρησιμοποιούν αυτούσια: “L o g o s”. «Βίος», στα …ινδο-ευρωπαιο-κακκινιστά, «η ΕΝ-ΛΟΓΗ ζωή», και «ζωή» = «η περι-ουσία, τα υπάρχοντα, η οικοσυσκευή» - η μέρα με την νύχτα, δηλαδή! Και με τρεις σειρές στα μη «βαρ-βαρ»-ικά, έχεις πει …τρία βιβλία! Μήπως είμαι εθνικιστής; Ελληνάρας

 6. factorx avatar
  factorx 25/02/2008 23:34:49

  Ο νέος Κύπριος Πρόεδρος, Δ.Χριστόφιας μετά την εκλογή του και το τηλεφώνημα που είχε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε: «Από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα. Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας - Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη κοινωνία - Έχουμε κοινό όραμα, να επανενώσουμε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Τείνω χείρα φιλίας στους Τουρκοκυπρίους και την ηγεσία τους».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.